Kysy, vastaamme -palvelussa Rakentaja.fi-palvelun jäsenet voivat esittää kysymyksiä rakentamisesta, remontoimisesta tai sisustamisesta. Kysyä voi myös rakennusoikeudellisia lakikysymyksiä. Kysymyksiin vastaavat kunkin alan asiantuntijat. Tule kysymään, kommentoimaan tai lukemaan asiantuntijoiden vastauksia kommentteineen!

Mistä raudasta paisunta-astian voisi tehdä

Lämmitys

Kysytty: 14.3.2010 klo:12:52
Kesämökillä on puukattila, jolla kierrätetään vesi-glykoliseosta.Paisunta-astia on välikatolla ja se oli nyt syöpynyt puhki ja pitäisi tehdä uusi.Neste kiertää rautaputkissa kattilan lämmön kierrättämänä.Paisunta-astian ylimenoputki huohottaa vapaasti ilmaan eli tavallaan paisunta-astia on avonainen.
Paisunta-astiaan oli syöpynyt neljä noin 5mm reikää alaosaan samalle tasolle,astia on oletettavasti rosteria, reikää ei saanut isonnettua koska rauta oli reunoilta vielä aivan kovaa ja kiiltävää,toisin kuin ruostuneessa olisi.

Kun hommaamme uuden astian,mikä olisi hyvä materiaali siihen? Onko lämmönkestävää muoviastiaa olemassa? Jos tehdään uusi hapiksesta tms, ilmeisesti pitää liitos tehdä sähköä johtamattomasti (letkuliitos) ettei ala "arvottomampi" metalli syöpymään. Eli onko oikea valinta kuitenkin tavallinen rauta.

mana Käyttäjä on mies
Kysymyksiä: 1 kplVirallinen vastaus
Paisunta-astiassa vesi ei ole kuumaa, kun paisunta on yhden putken varassa. Pistemäiseen syöpymiseen on jokin selvä syy. Pytyn metalli on ollut vanh...

Nähdäksesi vastauksen kokonaan sinun on oltava >>sisäänkirjautunut<< palveluun.
Liity jäseneksi >>tästä<< Jäsenyys on maksuton, eikä velvoita sinua mihinkään.
Jäsenenä voit myös itse kysyä kysymyksen palstalla.


Arvostele vastaus kysymykseen "Lämmitys / Mistä raudasta paisunta-astian voisi tehdä":
Jäsenen antama (15.3.2010 klo:18:17) kommentti

Kalvopaisunta-astiassa voisi olla ideaa.Pitää vissiin laittaa paluupuolelle (max +70 astetta jatkuvasti/max 50% glykoliseos).Ja sijainti voi olla alhaallakin,toisin kuin tuossa avoimemmassa astiassa.Ostoslista:kalvopaisunta-astia jossa esipaine 0,5 bar,varoventtiili 1 bar ja ilmausruuvi

Jäsenen antama (17.3.2010 klo:8:22) kommentti

Avopaisunta-astian alla välikatolla olisi hyvä olla ylivuotoallas ja siitä putki/letku pannuhuoneeseen.

Pienen reiän voi paikata ko. astiassa esim. pultti-prikka-tiiviste, reiästäläpi ja sitten tiiviste-prikka-mutteri toiselle puolelle.

Jäsenen antama (19.3.2010 klo:8:39) kommentti

Kokeilin ensin paikata kolme reikää Korrekin kemiallisella metallitahnalla.Se pelasi mutta sittenpä tuli uusi reikä toiseen kohtaan joten homma seis ja pytty alas.Pytty on kovaa rautaa hapis/rosteri.Taidetaan unohtaa välikattopytty,ylimenoaltaan rakennus työläs ja muutenkin hankala huoltaa ja tarkastaa.Helpompi olisi kalvopaine-astia.

Jäsenen antama (19.3.2010 klo:10:58) kommentti

Kun entinen tuntuu olevan entinen niin kalvopaisuntaastia on hyvä ja helpompi hoitoinen. Pitää vain hankkia sopivan kokoinen lämmitysjärjestelmän vesitilavuuden/lämmönvaihtelun mukaan.

Jäsenen antama (19.3.2010 klo:11:47) kommentti

Otetaanko tässä nyt kokonaisuus huomioon? Järjestelmä on kysymyksen mukaan vapaakiertoinen, mitä kaikkea muuta joutuu muuttamaam, jos avopaisunta muutetaan suljetuksi? Täytyykö lisätä kiertovesipumppu, tarviiko sen jälkeen kuristaa kierrot termostaateilla...Jos kierto on tähän asti ollut tuo mahdollisimman passiivinen systeemi tavallisilla patterihanoilla, niin eikö siinä olisi kesämökkikäytössä kuitenkin jotain säilyttämisen arvoisia ominaisuuksia. Neuvoisin vielä miettimään kokonaisuutta ennen, kuin hylkää tuon avopaisunnan.

Jäsenen antama (19.3.2010 klo:14:40) kommentti

Ei lämmönjakotapaan tarvii millään tavalla puuttua, oli avo- vai kalvopaisunta-astia. Vesi kiertää fysiikan lakien mukaisesti aivan samalla tavalla.

Jäsenen antama (19.3.2010 klo:15:21) kommentti

Toisenlaisiakin esimerkkejä on. En osaa suurta syytä ottaa päälleni, jos neuvon sellaiseenkin varautumaan.

Jäsenen antama (19.3.2010 klo:17:38) kommentti

Kerropa yksi

Jäsenen antama (19.3.2010 klo:22:34) kommentti

Nämä nyt vain ovat jokainen konstruktio omanlaisiaan. Ja täällä voidaan kinata loputtomiin, oliko joku muuttunut parametri riippuvainen mistä muutetusta osatekijästä. Ja siihen kilpalaulantaan en ala. Voin kertoa enemmänkin kuin yhden, mutta se ei kysyjää auta piirun vertaa, jos täällä asiasta kinaamaan ruvetaan. Onko se joku rikos, jos neuvoo pienimmän riesan tien? Myyntiä se tietenkin vähentää.


Jäsenen antama (20.3.2010 klo:9:27) kommentti

Jos jotain väittää, niin haluaisin myös perustelun sille väittämälle. En kinaa.

Jäsenen antama (20.3.2010 klo:10:36) kommentti

Selvä, sovitaan sitten että olen väärässä. Ihmettelen vain, miten saat noista kysymyksistäni väitteitä. Halusinpahan vain tuoda esiin mahdollisuuden, vaikka marginaalisen. Se oli näköjään virhe. Palataan ruotuun ja koitetaan olla kysyjälle hyödyksi. Täällä on jo kuustuhatta juupas-eipäs-ketjua.Sen sijaan uskallan edelleenkin väittää, että järjestelmä voidaan säilyttää avoimella paisunnalla, eikä ole mitään tarvetta laittaa sinne tuota kalvopaisunta-astiaa. Ja jopa uskallan tuoda esille mahdollisuuden, että avoimuudesta mökkikäytössä olisi jopa etua.


Jäsenen antama (23.3.2010 klo:11:04) kommentti

Joo,helpointa olisi nyt uusia tai korjata tuo välikatolla oleva pytty.Mutta siinähän kävi niin että liemiä valui piipun peltiä myöten alas ja nyt ne ovat vissiin alapohjassa tai hyvällä tuurilla vielä alempana.Eli tarttis kuitenkin jonkinlainen turvasysteemi rakentaa välikatolle. Jos laitetaan kalvopaisunta-astia niin sen voisi laittaa alakertaan ja ei tartte valuma-astiaa tehdä. No,on se hieman työläs kun pitää tehdä yhde alakerran putkistoon eli laskea luultavasti nesteet sen ajaksi pois. Mutta onkohan nyt niin että jos on vapaakiertoinen niin jarruttaako kalvoastia virtausta sillä esipaineellaan? Mielestäni ei koska järjestelmän paine nousee lämmitettäessä taas sen esipaineen verran enemmän joka paikassa putkistoa. Comments?

Jäsenen antama (23.3.2010 klo:14:02) kommentti

Pete?

Jäsenen antama (23.3.2010 klo:15:10) kommentti

Paras turva on riittävän iso astia. Toisaalta valuma-astian ei tarvitse olla juuri muuta, kuin sentin puolelleen varsinaista isompi, mutta verkkoon johtavan putken läpivienti tästä vara-astiasta olisi kuitenkin heikko lenkki.

Nyt haluaisin tarkistaa päätelmän, jonka tein tuosta aloituskysymyksestä. Kun kyseessä on kesämökki, puukattila, ja pakkasnesteet sisällä, niin ilmeisesti rakennus on välillä täysin kylmilläänkin? Jos näin on, niin painevaihtelun kohtuullisena pitäminen edellyttäisi normaalia käyttömitoitusta suurempaa kalvopaisunta-astiaa. Muuten voi käydä niin, että astian tyhjennyttyä vedestä alkaa putkisto imeä ilmaa patteriventtiileistä tai mistä helpoiten saa.

Kylmästä lämmitystä aloittaessa joillain kierroilla voi olla taipumusta siihen, että johonkin muodostunut ilmalukko estää luontaisen kierron, itse asiassa tämä ei ole uusia järjestelmiä käyttöön otettaessakaan mitenkään tavatonta. Tällöin pannun kiehauttaminen on yksi riski, ja avonainen paisunta sallii paineen purkautumisen varoventtiiliä vapaammin. Varoventtiilin kanssa on pannuja halkaistukin. Tämä oli syy, miksi spekuloin kiertovesipumpun tarpeella. Kaikesta selviää varovaisuudella, mutta kylmään mökkiin tullessa voi olla muutakin tekemistä, kuin istua pannun vieressä.

Kaikki maalaamani pirut ovat marginaalisia mahdollisuuksia, en aio väittää, että noin kävisi. Mutta sen voi luvata varmaksi, että entisellään systeemi toimii.

Jäsenen antama (23.3.2010 klo:23:03) kommentti

Joo,mökki on enemmän kylmillään kuin lämmitettynä.Alkuperäisen astian koossa oli huomioitu suuri lämpötilan vaihtelu nesteellä.

Niin,jos tekee suljetun systeemin niin tarttee laittaa se ilmausventtiilikin sinne korkeimmalle kohdalle.

Putkessa on 12V karavaanarimallinen kiertovesipumppu,jota on tullut joskus käytettyä lämmittäessä jotta kiertää nopeammin.

Jäsenen antama (7.4.2010 klo:23:22) kommentti

Joo,tehdään entisenlainen astia rosterista ja lisätään liitoksiin jotain metallia ettei taas ala syöpyä.

Kalvopaisunta-astia jääköön tällä kertaa.


Muita aiheeseen liittyviä kysymyksiä/vastauksia:

Paisunta-astian paikan valinta

Kyseessä on vanha rintamamiestalon  vaaraava ( tilavuus  2,5 m3)  vesikiertoinen keskuslämmitys. Paisunta-astian tilavuus 300l. Voiko paisunta-astian sijoittaa toiseen ti...

Paisunta-astian rikkoutuminen/vaihto

Meillä on 1994 rekennettu talo jossa on öljylämmitys. Edellinen omistaja oli heti alkuvuosina joutunut vaihtamaan paisunta-astian kun kalvo oli rikkoutunut. Nyt meillä kä...

Paisunta-astia

Mitä haittaa on jos asentaa lämmitysjärjestelmään tilavuudeltaan liian ison paisunta-astian? Tällä hetkellä on 15 litranen ja uusi olisi 50 litraa. Se on jäänyt ylimääräi...

jostakin tulee ilmaa?

Eli ongelmana on lämminvesivaraajan/paisunta-astian pultuttaminen. Pääseekö sinne ilmaa vai onko tässä kyseessä jokin muu ongelma? Hankala lähteä selittämään asiaa, joten...

ritilät katolle vesikourujen päälle

Mistään ei löydy sellaisia vesikatolla olevien kourujen suojaritilöitä, jollaiset ostin K-raudasta 10 vuotta sitten. Ei ole k-ryhmässä eikä Bauhausessa. Mistä voisi löyty...

JÄMÄ JUNIOR 1K

VESIKIERTOINEN LÄMMITYSJÄRJESTELMÄ  KYSYMYKSESSÄ  ,SULJETUN    PAISUNTAJÄRJESTELMÄN  PIIRI.  SULJETUSSA  JÄRJESTELMÄSSÄHÄN  KATTILAVEDEN  PAINEEN TULISI OLLA 0,5-1.5 BAR ...

Porakaivon vesi muuttui ruskeaksi

Rakensimme uuden mökin 5 vuotta sitten. Samalla teetimme porakaivon (syvyys 150 m). Vesi on ollut viiden vuoden ajan hyvää. Haisee hieman mudalle jos emme ole pitkään aik...

Maalämpöjärjelmän asennus ja ilmaustarve

Yksikerroksiseen ok-taloomme asennettiin viisi päivää sitten maalämpöpumppu. Asennuksen hoiti urakoitsijan palkkaama aliurakoitsija: putkimies tuli aamulla ja oli lähteny...

JotulF373 huoneiston sisäpuolelle tuleva hormi

Mistä saisi kyseltyä puolieristettyä hormia Jotulin kaminatakan ja seinässä valmiina olevan hormin väliin? Ostaessamme takan K-raudasta meille kerrottiin hormiosien oleva...

Pyykkikorin/penkin rakennusohjeet

Hei! Mistä voisin saada kylpyhuoneeseeni tulevan pyykkikorin/penkin rakennusohjeet, olisi tarkoitus tehdä se puusta? Ja samalla voisin kysyä mistä saisin eteiseen puupenk...

Keittiön muovimatossa viilto, josta mennyt vettä

Silitysrauta putosi keittiön lattialle ja teki viillon muovimattoon. Raudasta valui vettä 10 min. ajan ja ainakin hieman vedestä meni ilmeisesti viillosta alla olevaan be...

Paisunta-astian asennus?

Meillä on yksikerroksisessa omakotitalossa vesikiertoinen lämmitys ja lämmityslaitteet on uusittu vuonna 2007. Lämmitys toimii ihan moitteettomasti, mutta jotain vikaa lä...

savustusuuni

Olen kuullut villiä huhua,että vanhasta lieden uuniosasta voisi tehdä savustuspöntön, Olen ajatellut sijoittaa sen tekeillä olevaan glilliin, mistä saisi teko-ohjeita jos...

Jäätvät ulkoikkunat

Mistä johtuu ja mitä voisi tehdä kun talomme toisen kerroksen itäpuolen kaksi ikkunaa (uloimmat lasit)jäätyvät yli 20 asteen pakkasilla?...

kondenssivesi

heivapaa-ajan asuntomme kylpyhuoneemme remontoitiin ja sinne asennettiin uusi paineastia kylpyhuoneen kaappiin.ja boileri seinaan.vesi tulee porakaivostamme.lämmitettäväl...

Kaivonveden laatu

Miten saan selvitettyä kaivoveden laadun?Kun vesi jätetään seisomaan astiaan tunneiksi, kaadetaan pois ja pyhitään astian reunoja paperilla, paperi jää ihan ruosteisen vä...

vesieristys

Terve!Voiko vanhaksi mennyttä vesieristettä käyttää pesuhuone ja saunan vesieristämiseen?Vuosiluku 2013/7 on astian pohjassa,vesieriste nime...

Kellaritilojen viemäröinnistä

Niin, tosiaan kun tuossa hetken päästä alkaa tuo omistussuhde tuollaiseen vuosimallia 38 olevaan talovanhukseen ja yksi projekti minkä tiedän tulevan eteen on kellarin...

Lattialämmityksestä

Terve. Puran aikansa eläneen puu/sähkö keskuslämmityksen pois ja vaihdan toiseen lämmitysmuotoon(ei keskuslämmitystä). Tuohon vanhaan järjestelmään on edellinen omistaja...

Sähköliittymän hankinta vapaa-ajan tontille

mistä voisi tiedustella sähköliittymän ja ns. mittauskeskuksen tilauksesta ja hinnoista? Eli kenellä on valtuudet tehdä itse "tolppatyö" tontilla. Tontillani kulkee tolpp...

peruskorjaussuunnitelma

Olemme 50-luvun alussa valmistuneen omakotitalon arvoituksen ratkaisijoita. Talon on tehnyt itse mies tarvikkeista, jotka ovat kirjavat (= lue: koottu mistä sattuu). Alak...

RAKENNUSLUPA

MYYMÄLÄRAKENNUKSESTA ,JOKA SIJAITSEE TAAJAMAN ULKOPUOLELLA "SUUNNITTELU TARVE-ALUEELLA",ON TARKOITUS TEHDÄ OSITTAIN ASUINRAKENNUS JA ON HAETTU RAKENNUSLUPAA,MUTTA KUULEM...

Jätevesikaivojen paha haju.

Vuonna 1997 rakennetun talomme jätevedet menevät kahteen saostuskaivoon ja imeytyskenttään. Onko normaalia, että kaivojen luolta tulee todella voimakas paha haju? Haju le...

yläpohjan tuuletus??

Miten yläpohjan tuuletus kannattaisi tehdä kun on harja katto rakennukselle jonka mitat on 6,5m x 15m. päätykolmio on pidemmälle sivulle. Riittääkö jos laitan vain päätyi...

Kalvopaisunta-astian paineet ok, mutta silti pumppu käy tiheään

Mökillämme on käyttövesijärjestelmässä pieni kalvopaisunta-astia paineentasaukseen. Lämmitämme 200l boilerin sekä lä...