Kysy, vastaamme -palvelussa Rakentaja.fi-palvelun jäsenet voivat esittää kysymyksiä rakentamisesta, remontoimisesta tai sisustamisesta. Kysyä voi myös rakennusoikeudellisia lakikysymyksiä. Kysymyksiin vastaavat kunkin alan asiantuntijat. Tule kysymään, kommentoimaan tai lukemaan asiantuntijoiden vastauksia kommentteineen!

mikä lämmitys pieneen taloon?

Lämmitys

Kysytty: 7.3.2011 klo:12:21
Ostin kesällä vm. -68 omakotitalon Kemi - Rovaniemi väliltä ja lämmityksenä on öljy.
Kattila on vm.68 jämä junior, poltin on vissiin Shellin vm. 77 ja öljysäiliö joka on kellarissa on tuotu sisälle rakennusvaiheessa vuonna 68.
Nyt loppui öljy ensimmäisen kerran mutta en haluaisi ostaa enää sitä lisää...
Joten kysymykseni: minkä lämmityksen laittaisin kun taloni kokonaispinta-ala on 106m², asuinpinta-ala n.80m² ja rakennuspiirustusten mukaan jotain 300m³ ja talossa on patterilämmitys.
Olen kysynyt eräästä torniolaisesta myymälästä tarjousta maalämpöpumpulle mutta siellä sanottiin ettei kannata noin pieneen taloon laittaa... nyt alkaa kuitenkin olla hätä lämmityksen vaihdossa... ei viittis kovin jäähdyttää taloa kun täällä tepastelee yksi pieni poika ja toinen ei vielä edes ryömi...

Fromtexas Käyttäjä on mies
Lujitemuovityöntekijä
Kysymyksiä: 2 kplVirallinen vastaus
Ensimmäiseksi totean, että kattila ja poltin ovat aataminaikaisia. Vaihtamalla molemmat, säästät todennäköisesti 50 % öljyssä. Tämä on ensisijainen ehdotukseni, joten tilaa öljyä tankkiin. Lämmitettävä pinta-ala on ainakin vähän liian pieni maalämmön investointiin. Yksi vaihtoehto on, että asennutat pellettilämmityksen. Se edellyttää varastotilan tekemistä polttoaineelle. Se sopinee öljysäiliön tilalle. Mielestäni tärkeää on hyödyntää nykyiset rakenteet mahdollisimman hyvin. Lämmönjako kannattaa säilyttää vesikiertoisena. pelletti sopii tähän hyvin. Ratkaisulla voit hyödyntää nykyisen pannuhuoneen. En osaa sanoa, miten paljon pelletti maksaa paikkakunnalla. Se kannattaa selvittää. Voit itse tehdä vertailua oheisen linkin laskentaohjelmallamme.

Kysymykseen/vastaukseen on liitetty lisäinformaatio linkki ->>
Arvostele vastaus kysymykseen "Lämmitys / mikä lämmitys pieneen taloon?":
Jäsenen antama (7.3.2011 klo:14:04) kommentti

Kannattaa sitten varmaan vielä ostaa sitä öljyä ainakin jonkin verran.Ettei tule kovin kylmä.

Jäsenen antama (7.3.2011 klo:14:29) kommentti

Täksi talveksi kanattaa nyt kuitenkin sitä öljyä. Sähkölämmittimillä kyllä saat pidettyä talon lämpimänä, mutta ei siinä mitään järkeä ole, kun talossa on kuitenkin toimiva lämmitysjärjestelmä.

Noin pieneen taloon maalämmitysinvestointi on kyllä kallis (no, minun mielipiteeni). Onko öljylämmityksestä luopuminen nnyt heti aivan pakollista? Kyllähän nuo kattila ja poltin ovat jo aikansa palvelleet, mutta jos ne toimivat, niin tälle talvelle en kyllä tosiaan suosittele uusimista enkä alasajoa.Ilmalämpöpumpulla/pumpuilla tietenkin lämmitys onnistuu osan vuodesta. Vähän riippuu talon eristyksistä, kuinka se riittää - ja todella kovilla pakkasilla ei ilppi välttämättä riitä. Etenkin käyttöveden lämmittäminen on se, joka on ongelmallista. Voisi tietenkin harkita yhdistelmäsysteemejä, lämminvesivaraaja sähköllä ja lämmitys sitten suorasähköllä tai ilpillä.

Onko talossa tulisijoja (muita kuin avotakkaa?) Varaavalla tulisijalla saa hyvinkin hoidettua osan noin pienen talon lämmityksestä (se käyttövesi ei vielä sillä lämpene, ellei sitten hankin vesitakkaa), meillä on suurinpiirtein samankokoinen talo, ja vaikka sähkölämmityksellä hoidetaan peruslämpö, niin varaava takka ja saunan kertalämmitteinen kiuas kyllä vuoropäivinä lämmitettynä pitivät noissa yli 30 asteen pakkasissa pirtin mukavan lämpimänä.

Jäsenen antama (7.3.2011 klo:14:37) kommentti

Kyllä torniolainen kertoo nyt tottuuen. Käänny seinävehjelämmitysurakoitsijoiden puoleen. Kannattanee myös lämpökamerakuvauttaa se talo nimittäin ja sen jälkeen pohdiskella korjauksia. Se kuvaus varmaan vielä onnistuu sillä korkeuksilla aivan hyvin. Tietenkin toinen mahdollisuus on poistaa se juniori ja panna tilalle ilmastaottavalämmitysvehje, mutta siinäkin harkintaa. Tuo vaihtokin ammattilaiselta sujuu nopeasti.

Jäsenen antama (7.3.2011 klo:22:09) kommentti

klapi-kattija ja sen kylkeen 2500L varaaja. haloilla lämmittäminen edullista ja samalla hyötyliikuntaa puiden teossa. puuta saa melko edullisesti. talvisin kotona ollessa kerran päovään lämmitys, esällä kerran viikkoon. varaajan kylkeen sähkövastukset niin voi käydä lomillakin.

Jäsenen antama (8.3.2011 klo:11:00) kommentti

vielä täydennystä talon tietoihin: ikkunat vaihdettu 2002 kolmikerroksisiin vissiin tiivin ikkunoihin, 2006 rakennettu pieni uuniseppien varaava takka ja ilmalämpöpumppu (mitsu) asennettu 2009. ja on myös puukiuas... ulkovuoren lisäeristys ja välikaton lisäeristys tulossa parin vuoden sisään...

nykyään öljyä menee varmaan pari tonnia vuodessa ja kun se ei enää ole kauhean halpaa niin ei juuri kiinnosta sitä tilailla... haen tosta lähi huoltsikalta pöntöillä' siihen asti että lämmitys muuttuu...

Pelletti lämmityksen voi unohtaa heti alkuunsa... sitä ei minun taloon tule enään ikinä, nimittäin asuin vuoden okt:ssä jossa se oli ja sai kyllä rampata pannuhuoneessa jopa 20 kertaa päivässä sitä rassaamassa... ei ole muuta kuin todella huonoja kokemuksia...

puulämmitys on kyllä ollut suuressa harkinnassa koska voin tehdä itse varaajan kellariin mutta se puiden raahaaminen kellariin eteisen sun muiden mutkien kautta on niin pirun työlästä ja pannuhuoneessa oleva tila on muutenkin niin olemattoman pieni ettei tahdo löytyä niin kompaktia tehokasta puukattilaa... ja sähkö... hinta nousee siinäki niin kovalla vauhdilla etten kyllä viittis mitään sähköbroileria laittaa...

sain eilen tarjouspyynnön lämpöässän mlp:stä... 17000... ainaki minusta aika kova hinta...

Jäsenen antama (8.3.2011 klo:11:05) kommentti

ja kukas muuten tekee niitä lämpökamerakuvauksia ja paljonkos se kustantaa?

Jäsenen antama (8.3.2011 klo:20:37) kommentti

Kyseleppä kuukkelista. Harkitse/tutki pannuhuoneen saneerausta "ilmajutuilla".

Jäsenen antama (8.3.2011 klo:23:08) kommentti

"Ilmajutut" tuntuu olevan tuulesta temmattuja, hyötysuhteet ja tehot, jopa merkkipumppujen toiminta, aika kehnoa. Jos niin VILP ei olisi ikinä vaihtoehto, varsinkaan kohteessa, jossa se tuottaa lämpimän veden ja huippukulutuksen.Uusi lattialämpötalo (siis kiertoveden lämpötila tarpeeksi alhainen), jossa tulistusvaraaja käyttövedelle, niin teoriassa VILP voisi olla vaihtoehto.

Jäsenen antama (8.3.2011 klo:23:13) kommentti

"sain eilen tarjouspyynnön lämpöässän mlp:stä... 17000... ainaki minusta aika kova hinta..."

-kova on minustakin. Pitää kyllä olla iso pumppu ja syvä kaivo, että tuo summa on kohtuullinen. Sanoivat kuitenkin, ettei kannata laittaa? Joku tuossa mättää.


Jäsenen antama (8.3.2011 klo:23:17) kommentti

suunnitelmissa on ollut myös se lattialämmityksen vaihto mutta toi pojun syntymä ravisutti hieman tota rahatilannetta... mutta luultavasti vielä tuloillaan... en tykkää nuista pattereista seinillä... ja ainoa miinuspuoli on rossilattia ja lattian korotus ei ilman reiluja lisäkustannuksia mahdollista...

Jäsenen antama (9.3.2011 klo:15:03) kommentti

"Valtio tukee uusiutuvaa energiaa hyödyntävien lämmitystapojen käyttöön-

ottoa.Keskituloinen voi saada 20%energia-avustusta"Lainasin tämän

kirjoituksen paikallisesta sanomalehdestä.Maalämmössä hintahaarukka on

mainittu 15000e-21000e

Jäsenen antama (9.3.2011 klo:20:53) kommentti

"Maalämmössä hintahaarukka on

mainittu 15000e-21000e"

-meillä avaimet käteen hinta reilut 12000e (tänä vuonna).

Jäsenen antama (9.3.2011 klo:22:23) kommentti

Kukin tekijä hinnoittelee työnsä, toivottavasti itse, ettei ole kartellia.

Jäsenen antama (10.3.2011 klo:8:33) kommentti

Aika paha lapsus paikallislehdeltä. "Keskituloinen voi saada 20%energia-avustusta"


Jäsenen antama (10.3.2011 klo:9:35) kommentti

Kaikki ei ole tietoisia näistä avastuksista,siinä oli mielestäni se

oleellinen asia.

Jäsenen antama (10.3.2011 klo:9:46) kommentti

Se on hyvä, että asia tuodaan julki.

Mutta tuo toimittajan kirjoitus...

Eivätkö pieni-, tai suurituloiset sitten saakkaan hakea tuota avustusta?No virheitä ja vahinkoja sattuu itse kullekkin.

Jäsenen antama (10.3.2011 klo:10:51) kommentti

"Mutta tuo toimittajan kirjoitus...

Eivätkö pieni-, tai suurituloiset sitten saakkaan hakea tuota avustusta?"

Suurituloinen ei ole kiinnostunut avustuksista ja pienituloisella ei ole varaa vaihtaa lämmitysjärjestelmää? Vai mitä lie toimittaja miettinyt...


Jäsenen antama (10.3.2011 klo:11:09) kommentti

"Suurituloinen ei ole kiinnostunut avustuksista ja pienituloisella ei ole varaa vaihtaa lämmitysjärjestelmää?"

Tuohan ei ole edes puoleksikaan totta, jo se on väite, mutta kysymysmerkillähän voi peitellä mitä vain!

Jäsenen antama (10.3.2011 klo:14:02) kommentti

Tottkai sitä voi hakea kuka vaan,mutta niillä taitaa olla ne tulorajat

minkä perusteella avustusta voi saada.Kirjoituksessa oli esimerkkitapaus

eläkkeellä oleva pari,joiden avustuksen määrä oli suurempi kuin 20%

Omakustannus oli 10000e koko lämitysjärjestelmästä(asennuksesta,töistä

kotitalousvähennys)


Jäsenen antama (10.3.2011 klo:14:39) kommentti

Tuolla tänä vuonna jaettavalla öljyn ja sähkön poisvaihtamiseen tähtäävällä energia-avustuksella ei ole tulorajoja.

Jäsenen antama (10.3.2011 klo:17:40) kommentti

"Tuolla tänä vuonna jaettavalla öljyn ja sähkön poisvaihtamiseen tähtäävällä energia-avustuksella ei ole tulorajoja."

-Tarveharkintaisessa avustuksessa on tulorajat. Mulle vaan ei auennnut, mitä eroa/mihin tarveharkintaista avustusta tarvitaan, kun sen avustuksen saa muutenkin (ilman tarveharkintaa).

Jäsenen antama (10.3.2011 klo:18:10) kommentti

Millaisilla muutoksilla voisin lisätä energian siis sähkön säästöä 60m2 asunnossa.
On ehdotettu;
-ilmalämpöpumppua ja öljykiertopattereita.
Talossa suorasähkölämmitys. Ei puulämmitystä ymv.
Kaikki neuvot otetaan kiitollisena vastaan. Toivoisin saavani myös selkeitä merkki tietoja ja syitä siihen, miksi kyseinen laite olisi hyvä.

Jäsenen antama (10.3.2011 klo:18:35) kommentti

Kysyjä Kemi/Rovaniemi uusi lämmönsäätöjärjestelmä,jos siinä on

käsikäyttöinen (suntti)samalla kun vaihdat kattilan ja polttimen.


Muita aiheeseen liittyviä kysymyksiä/vastauksia:

Vesijohto lämmittämättömään lampolaan

Meidän pitäisi saada vedettyä arviolta 75-100m vesiputkea routarajan yläpuolelle saadaksemme pieneen lampolaamme juoksevan kylmän veden.Mikä on rakennuskustannuksiltaan e...

Ken on liesistä parhain?

Onko tehty tutkimusta / vertailua siitä, että mikä pienistä puuliesistä: esim. Siro 100, Siro 1000, Leino tai Rosenlew tai Högfors olisivat parhaita lisälämmittäjiä (ei n...

Pienen hirsitalon lämmitys ja e-luku

Moro. Suunnitelmissa olisi aloittaa noin 90 neliön lamellihirsitalon rakentaminen 204 mm hirrestä ilman lisäeristystä ja askarruuttaa tuo lämmitysjärjestelmä tuossa että...

Yläkerran valmistus ja lämmitys? +pelletin kulutus.

Hei.Yläkerran rakentaminen on ajankohtainen, talomme on rakennettu 2005 yläkerta varauksella. alakerta n.120 m2 ja yläkertaan tulee 100m2 lämmintä alaa.Alakerrassa on bet...

puu lämmitys

paljonko tulee maksamaan puu lämmitys kattila ja vesi poileri ja työt noin?100 m2 taloon...

Varaavatakka.

Hei. Olen rakentamassa 69m2 ok-taloa. Tarkoitus laittaa varaavatakka, mutta millainen?  Myyjä myy tietysti minkälaisen vaan. Millainen varavatakka olisi hyvä laittaa näin...

Alapohja ja lämmitysvalinta

Hei, tulevan talomme paalutuksesta johtuen rossipohja tuntuisi houkutttelevalta vaihtoehdolta. Mutta saako/kannattaako rossipohjaiseen taloon rakentaa laattialämmitystä?...

Haljennut kivijalka

Hei!Olen etsimässä vanhaa taloa kunnostettavaksi ja ehkä asuttavaksi tai sijoitukseen. En ole koskaan tehnyt suuria remontointeja, mutta ammattitaitoisia ystäviä löytyy j...

onko lämminvesivaraaja pakollinen?

Olen aikeissa ostaa sukulaiseltani vanhan talon jota pikkuhiljaa kunnostaisin ajan kanssa. Ensimmäiseksi pitäisi saada lämmitys kuntoon, ennestään on romu puukattila (pol...

lämmön talteenotto

Hei,Omistan vanhan peruskorjatun n.50m2 ns. vapaaajan asunnon. Joka tällä hetkellä asuttuna pääsääntöisesti.Lämmitys toistaiseksi suoralla sähköllä ja pienellä varaavalla...

kellarikerroksen lattia

Olen ostamassa vanhaa 50luvulla rakennettua rintama mies taloa kellari kerron rinteessä ja syvimästä kohtaa noin 1.5m maanpinnan alapuolella.Lattiassa oli hieman kosteutt...

Omakotitalon lämmitysjärjestelmä

MoiKyse on omakotalon lämmitys järjestelmästä. Talon valmistuu tänä syksynä, neliöitä on (sisätila) noin 110. Lattiakiertoista vesilämmitystä ollaan mietitty, mutta ei ku...

Riittääkö pelkät korvausilmaventtiilit?

Suunnitteilla omakotitalo, jonka pohja on 70 neliötä ja toinen kerros parvena jossa kahdessa kohtaa isot aukot kattoon asti(korkeaa tilaa). Taloon tulee painovoimainen il...

Saako ylimääräisen lämmitys öljyn myydä ?

Kuten otsikkokin kertoo, taloon vaihdettiin lämmitys järjestelmä jossa öljystä siirryttiin toiseen. Tankkiin jäi öljyä, saako tuon öljyn myydä esim. täällä myynti palstal...

Mikä lämmitysratkaisu puulämmitteisen kattilan korvaajaksi

Terve,Olemme ostamassa kunnostuskohdetta jossa tällä hetkellä on vesikiertoinen lämmitys jossa vettä lämmitetään öljyn sijasta pelkällä puupannulla pannuhuoneen kautta. S...

pilp:stä

Olemme suunnittelemassa lämmitys muotoa tulevaan taloon.Pilp:n hankinta kiinnostaa tällä hetkellä eniten kun vertaa maalämpöä hankintahinta/suorasähkölämmitys sähkönhinta...

Erillinen liesituuletin ilmalämmitystaloon

Asunnossamme(-82) Valmet-kotilämpö ilmalämmitys jossa lämmitys-/ poistoilmakoneisto eteisessä, ohjaus keittiöstä. Ongelmana on ruoan käryjen leviäminen keittöstä kaikkial...

pesuhuoneen remontti

hei!meillä on 50-luvulla rakennettu hirsitalo johon on tehty 89vuonna sisäsauna-ja suihkutilat.olen purkanut kaikki pois hirrelle saakka ja ajatus on tehdä suuri kodinhoi...

Betonilattialle laminaatti

mikä olisi hyvä vaihtoehto laminaatin alle kun se laitetaan kylmälle betonilattialle (ei lattia lämmitys) onko olemassa jotain levyjä jotka eristää kylmää tai jotain?...

lattian eristäminen

Taloon on 90-luvulla rakennettu 20m2 varastotila. Nyt ajattelimme tehdä tästä makuuhuoneen ja olemme purkanu lattiasta lastulevyn ja 10 cm styroksia pois. Näinen alla on...

alapohjan rakenteesta ?

Tarkoitus olisi laittaa lattialämmityskaapelilla lattia lämmitys rossipohjaiseen ja purueristeiseen taloon. Voiko alimmaiseksi levyksi niskojen päälle laittaa vanerilevyn...

isompi tehoinen paketti

Nibe fighter 410P olisi muuten täydellissen kompakti paketti mutta ilmastointipuoli (puhallin 110W)ja käyttöveden määrä(170l) ei taida riittää 214m2 taloon? Onko muita v...

ilmalämmitys

Olen rakentamassa autotallin jatkoksi pannuhuoneen jonne klapikattila. Ok talo noin 90 neliötä. Tämän hetkinen lämmitys muoto on leivin uuni. Uunilla lämpö kiertää jokapa...

Sähkösuunnitelma

Mitä maksaa sähkösuunitelma 158 neliön taloon? Talo on puolitoista kerroksinen. Ja mitä maksaa sähkötyö noin hinta, kun talossa tulee varaavalattia lämmitys (sähköllä)....

Hakelämmitys ok-taloon

Tervehdys! Olen aloittamassa kesällä 2006 ok-talon rakentamista (n130m2 +autotalli/pannuhuone x m2) ja lämmitys ratkaisu on vieläkin auki. Sukulaisellani ( asuu n10 km pä...