Kysy, vastaamme -palvelussa Rakentaja.fi-palvelun jäsenet voivat esittää kysymyksiä rakentamisesta, remontoimisesta tai sisustamisesta. Kysyä voi myös rakennusoikeudellisia lakikysymyksiä. Kysymyksiin vastaavat kunkin alan asiantuntijat. Tule kysymään, kommentoimaan tai lukemaan asiantuntijoiden vastauksia kommentteineen!

LTO-lämmön hyödyntäminen alapohjassa.

Lämmitys

Kysytty: 26.3.2011 klo:0:11

Hei!

Ongelma:

Talossamme on tuulettuva alapohja. Alustatilan tuuletusta olisi syytä hieman parantaa, mutta toisaalta asuintilan lattia on nykyäänkin talvisin vähän turhan kylmä jalalle (ei lattialämmitystä).

Taustatietoa:

Alustatila on suurelta osin seisomakorkuinen, ja siellä onkin työskentely- ja varastotilaa, sekä käyttövesikattila. Sokkelissa ei ole eristystä, kuten ei myöskään maata vasten (suurelta osin epätasaista kalliota). Alustatilan lämpötila on reilummilla pakkasilla nollan tienoilla, joskus ehkä allekin. Nykyinen lämpö varmaankin säteilee tilaan pääosin asunnon lattiasta eli alapohjasta (ontelolaattaa) ja vesikattilasta. Tilassa kulkee myös eristämättömiä viemäreitä / vesiputkia jotka eivät onneksi ainakaan toistaiseksi ole jäätyneet. Nykyään asunnon lämmin poistoilma menee suoraan katolta harakoille.

Ajateltu ratkaisu:

Olen ajatellut, että asunnon poistoilmasta voisi ottaa lämmön talteen ja puhaltaa tämän lämmitetyn ilman tuonne alustatilaan. Se lämmittäisi alapohjaa eli asunnon lattiaa, varmistaisi viemäreiden jäätymättömyyden, loisi työtilaan mukavamman työskentelylämpötilan, vähentäisi alapohjan kosteutta (kondesioriskiä) sekä mahdollisesti säästäisi sähköäkin lattian lämpenemisen ja pienempien käyttövesilämmityskulujen myötä.

Suurempi energiasäästö varmasti tulisi, jos talteen otettu lämpö palautettaisiin suoraan korvausilman mukana asuntoon, mutta tämä kuivattaisi talvista hengitysilmaa entisestään ja ajattelemani systeemin muut edut jäisivät saavuttamatta.

Mahtaako olla toimiva ratkaisu tällaisenaan vai onko parannusehdotuksia tai esteitä ajattelemalleni systeemille? En mistään löytänyt artikkelia enkä keskustelua poistoilman lto -energian hyödyntämisestä alapohjatilan lämmityksessä.
Virallinen vastaus
Kun sisäilma on kulkenut lämmön talteenoton läpi, suhteellinen kosteus on 100rh % tai vähän alle. Jos se johdetaan suoraan alapohjaan, syntyy aina kondenssi, jopa kesällä. Kesällä LTO ohitetaan. Jos poistoilman jäännöslämpöä halutaan hyödyntää alapohjassa, tarvitaan uusi LTO, joka kierrättää alapohjan ilmaa talteenoton kautta.

Arvostele vastaus kysymykseen "Lämmitys / LTO-lämmön hyödyntäminen alapohjassa.":
Jäsenen antama (27.3.2011 klo:17:07) kommentti

Tarkoitus ei tietenkään ollut johtaa viilennettyä ja täten kosteuskyllästettyä sisäilmaa alapohjaan. Tarkoitus olisi siirtää poistuvassa sisäilmassa oleva lämpö ulkoa otettavaan, alapohjaan menevään ilmaan.

Jäsenen antama (27.3.2011 klo:17:13) kommentti

Lisätarkennus: Talossa ei siis tällä hetkellä ole mitään lämmöntalteenottoa.

Jäsenen antama (27.3.2011 klo:17:57) kommentti

Tarvitset sinne alapohjaan LTO:n tai "lämmönvaihtimen" eli LTO:n.

Jäsenen antama (27.3.2011 klo:19:37) kommentti

Eikö eristäminen ole mahdollista? Suuret kivi- ja kalliopinnat johtavat lämpöä kovin tehokkaasti. Tilan lämpötilan nostaminen lisää tehokkaasti lämmön johtumista tällaisten seinämien kautta. Näppituntumalla veikkaan että pelkän poistoilman lämmöstä suuri osa katoaa rakenteisiin nostamatta tilan sisälämpötilaa juuri ollenkaan. Jos kellaritilan ulkopuolinen kuivatus on ensiluokkaisesti hoidettu, voisi sisäpuolista eristämistäkin harkita. Asiantuntijan apu on tarpeen, jotta periaatteessa kyllä toimivasta ratkaisusta saisi kustannuksia vastaavan hyödyn.

Jäsenen antama (27.3.2011 klo:19:43) kommentti

Ei, kun ulkopuolinen eristäminen!

PS! Täällä näköjään on tarhaikäisiäkin, siis lastentarhalaisia vääntelemässä naamaansa. Missähän äiskä ja iskä ovat, kun pääsee näille sivustoillekin.

Jäsenen antama (27.3.2011 klo:20:48) kommentti

No no, poika poika. Kaksi pitkää karvaa rinnassani ovat sentään muistutuksena merillä viettämistäni hurjista nuoruusvuosista :)

Jäsenen antama (27.3.2011 klo:20:57) kommentti

Marksto: Eristäminen on hyvinkin mahdollista, ainakin kellaritilan seinien eli sokkelin osalta. Ajattelin, että jos eristän, niin sitten sisäpuolelta. Kalliopinnan eristäminen onkin sitten hankalampaa ja jäänee tekemättä.
Luulisi että ainakin sokkelin eristäminen ja henkäys lämpöä yhdessä nostaisivat huomattavasti alapohjan lämpötilaa kylmästä kalliopohjasta huolimatta..?

Jäsenen antama (27.3.2011 klo:21:16) kommentti

Sisäpuolinen eristäminen aiheuttaa eristeeseen kosteusvaurion (home).

Oikeaoppinen eristäminen on ulkopuolella rakennetta.

Jäsenen antama (27.3.2011 klo:21:24) kommentti

Kyllä tuo vaatii kunnon suunnitelman. Sen lämpötilan nosto ja sisäpuolinen eristäminen saattaa hyvinkin johtaa suuriin ongelmiin.Jo lämpötilan nosto kohottaa ko. tilan kosteuspitoisuutta, joka sitten kondensiotuu niille viileille pinnoille, mikäli tuuletus on riittämätön.Riittävästi tuulettamalla se sinne tilaan tuotettu lämpö/energia...=> minne ?Tämä "jorina" vain ajatuksia herättämään.

Jäsenen antama (28.3.2011 klo:1:34) kommentti

Sisäpuolinen eristäminen aiheutaa sen kondensoitumisen sinne pahimpaan paikkaan, joka on sitten aina märkä eli sen sisäpuolisen lisäeristyksen ja nykyisen rakenteen väliin.Täällä on näköjään tuota harhaoppisuutta melkoisesti. Voithan sinä tehdä harhaoppisten neuvojen mukaan aiheuttaen sitten "itsellesi" melkoista vauriota, joten tee se, koska se on niin helppoa.

Jäsenen antama (28.3.2011 klo:6:59) kommentti

Sisäpuolinen eristäminen on väärä ratkaisu. Jos joku suunnittelija tyrkyttää sisäpuolista eristämistä pyydä perustelut siihen.

Älä hyväksy suunnitelmaa.

Jäsenen antama (28.3.2011 klo:9:55) kommentti

Laita taloon koneellinen ilmanvaihto LTO, eristettä alapohjaan ja vesi/viemäriputkiin, erillinen lämmitin/puhallin työtiloihin tarpeenmukaiseen käyttöön.   

Jäsenen antama (28.3.2011 klo:10:50) kommentti

Ulkopuolinen eristäminen on , jos mahdollista, parasta. Toisaalta en ymmärrä, miten tilan kalliopinnat eristetään ulkopuolelta.

Käsittääkseni kehotin kääntymään suunnittelijan puoleen enkä omin päin nikkarointia. Tämä on vain keskustelupalsta, neuvot ja tuomiot sen mukaisia.

No joka tapauksessa takavuosina ja varmaan vieläkin kallioluoliin rakennettiin valvomoita ja henkilökunnan sosiaalitiloja yms ,jotka sisustettiin joskus aika viihtyisiksikin. Kuivana pito ja lämpöeristäminen onnistui oikein tehtynä vallan hyvin.

Mutta vielä kerran: Mielestäni on syytä selvittää, saadaanko järjestelyllä sen kustannuksia vastaava hyöty.

Jäsenen antama (28.3.2011 klo:10:59) kommentti

"Ulkopuolinen eristäminen on , jos mahdollista, parasta. Toisaalta en ymmärrä, miten tilan kalliopinnat eristetään ulkopuolelta."Kyllä siihen keinot löytyy, mutta senkin neuvominen näkemättä on mahdoton tehtävä. Täällä annetut neuvot ulkopuolisesta eristämisestä koskevat vain yleisesti, sillä yksityikohtaisesti sen tietää vasta tutustuttuaan kohteeseen.Muita aiheeseen liittyviä kysymyksiä/vastauksia:

Lämmön talteenoton säätäminen - vinkkejä

Hei,ja jäätävän typerä kysymys näin aluksi, mutta pikaisella Googlauksella ei löytynyt oikein järkeviä juttuja, joten laitetaan nyt kysymys tänne.Ostin n. 160 neliöisen y...

Lämmityksen ja LTO:n sykronointi

Hei, uudessa talossamme on kaukolämpö lattiassa, takka ja LTO ja haluamme minimoida sen, että LTO käyttää sähköä lämmittämiseen.. LTO:n tehdasasetuksena on lämpötilan sää...

laminaatti lautalattian päälle ?

Mökillämme on lautalattia,joka on valmistunut v.1953.kosteutta tai hometta ei ole.Mutta näin vanhoilla päivilläni on ruvennut tuntumaan vetoa.Mitään eristettä ei ole ala...

Ilmalämpöpumppu, lto, takka, varaava lattialämmitys

asumme 1-kerroksisessa (140m2) omakotitalossa, jossa ilmalämpöpumppu, takka, varaava lattialämmitys(yösähkö) ja lto. Takkassa talviasennossa kierto, jolloin varaa myös j...

Kattolämmitys 70-luvulla

Millaista kattolämmitystä suosittiin 70-luvulla? Toimiiko edelleen sen aikaisessa tiilitalossa? Millainen lämmitysjärjestelmä olisi edullisin, tavoitteena olisi käyttää p...

Pulpettikatto saaristossa?

Suunnittelemme saaristoon pulpettikattoista mökkiä etelään kohti rantaa viettävälle tontille.  Kumpaan suuntaan pulpettikaton olisi laskeuduttava (etelään vai pohjoiseen)...

Säästöä LTO:lla vai ilmalämpöpumpulla

Vuonna 1997 minimieristeillä rakennettu 110 neliöinen puurunkoinen ja maavarainen omakotitalomme lämpiää sähköpattereilla eli sähkökulutus lähentelee huimaa 22 000 kWh:a...

Ilmanvaihto vanhaan taloon

Kyseessä on vanha hirsitalo (1910-luku), johon on 80-luvun alussa tehty jatke. Hirsiosa on kokolailla alkuperäinen (puruvintti, purutäyte alapohjassa, ei lisäeristetty tu...

Ilmalämpöpumpun mitoitus ja valinta

Terve,Pitäisi valita ILP seuraavaan vapaa-ajan uudisrakennukseen: 84m2, 2mh+oh, avokeittiö+pesutilat+parvi. Sisäyksikkö tulee eteiseen, josta ilmavirta pääsee suoraan olo...

Imanvahtokanavien jälkieristys

Olen vaihtamassa vanhaa heikohkolla lämmöntalteenotolla varustettua ilmanvaihtokonetta uuteen matalaenergia LTO koneeseen ja itse vaihtotyötä suunnitellessa huomasin että...

korvausilma tulee alapohjasta

Asumme 40-luvun hirsitalossa,jossa osin rossipohja ja painovoimainen ilmanvaihto, tulisijoja käytämme päivittäin ja alapohjassa on humusmaista maa ainesta ja korkeimmalla...

kanavalämmitin+lto

Talossani on vanha Ila-02 merkkinen lto-laite. Laite on ns. kylmätilalaite eli sijaitsee ullakolla. Kone toimii ihan hyvin ja kone ja kanavat on eristetty kunnolla. Uusin...

Ilmalämpöpumpun toiminta

Ilmalämpöpumpun hyödyntäminen lattiavesikiertolämmityksessä? Voiko ilmalämpöpumpun kytkeä lattiavesikiertolämmitykseen ja myöskin käyttöveden lämmitykseen? Onko tämä kust...

jatkokysymys/tuloilmaputken eristäminen

Haluaisin vielä täsmentää perjantaiaamuista kysymystäni tuloilapautken eristämisestä. 90-luvalla tehdyissä piirutuksissa on merkitty, ettei tuloilmaputkea tarvitsisi eris...

LTO-laitteisto vanhaan taloon?

Hieman kummastuttaa kuinka helposti vanhempaan taloon, jossa painovoimainen ilmanvaihto, suositellaan tuosta vain nykyaikaisen LTO-systeemin hankkimista. Käsittääkseni ra...

lämmön talteenotto

Hei,Omistan vanhan peruskorjatun n.50m2 ns. vapaaajan asunnon. Joka tällä hetkellä asuttuna pääsääntöisesti.Lämmitys toistaiseksi suoralla sähköllä ja pienellä varaavalla...

Iv-kanaviin kondensoituva vesi ja mahdollinen home

Talviasuttavaan hirsihuvilaani tulee Valloxin LTO-laite. Uponorin esieristetyt tulo-ja poistokanavat sijaitsevat yläpohjan selluvillaeristeen seassa. LTO:n lisäksi taloon...

Kiertovesipumppu pois päältä koko talven?

Talossani on vesikiertoinen lämmitysjärjestelmä pattereilla. Olen tänä talvena käyttänyt talon lämmittämiseen pelkästään ilmalämpöpumppua, enkä ole kesän jäljiltä vieläkä...

Radonputken läpiviennit

HeiMitenköhän pitäisi toteuttaa radonputken läpiviennin tiivistys alapohjassa ja välipohjassa.Tarkoituksenani on vetää tuulettavasta alapohjasta radonputki (viemäriputki...

Kylmänä talvella mökin alapohjan eriste

Miten toimii uretaani eriste tuulettavassa alapohjassa kun mökki on kylmänä koko talven?...

turve lattiassa

myykö joku turvetta jota voi käyttää vuosisadan vaihteen talon alapohjassa...

Tarkusluukku alapohjaan

Onko merkitystä mihin tarkastusluukku tulee tuulettuvassa alapohjassa. Joissakin taloissa se on kuulema laitettu tuulikaappiin; onko sille joku syy, ettei sitä laiteta so...

eristepaksuudet

Mitä laki ja asetukset vaativat  lisälämmön eristyksiltä, kun remontoidaan vanhaa taloa.Mitä pitää olla ylä-ja alapohjassa  ja seinissä eristepaksuuden vahvuus?...

Alapohjan muovi!

Mitä mielestänne pitäisi tehdä muoville, joka on tuulettuvassa alapohjassa soraa vasten. Kuivalta vaikuttaa muuten, antaisko sen olla....

Laajennusosan eristäminen?

Pitääkö omakotitalon laajennusosa eristää uusien määräysten mukaan, vaikka talo olisi vain 3vuotta vanha?Kuinka paksulti eristettä pitää nykyään olla seinissä, yläpohjass...