Kysy, vastaamme -palvelussa Rakentaja.fi-palvelun jäsenet voivat esittää kysymyksiä rakentamisesta, remontoimisesta tai sisustamisesta. Kysyä voi myös rakennusoikeudellisia lakikysymyksiä. Kysymyksiin vastaavat kunkin alan asiantuntijat. Tule kysymään, kommentoimaan tai lukemaan asiantuntijoiden vastauksia kommentteineen!

Lattialämmityksen toimiminen?

Lämmitys

Kysytty: 1.12.2010 klo:0:05
Hei.
Piharakennuksemme saunassa on sähköllä toimiva lattialämmitys. Olen alkanut epäillä termostaatin toimintaa. Vaikka kääntäisin termostaatin nollille, palaa lämmityksen valo koko ajan. ainoa jolla sen saa sammumaan, on katkaista virta kokonaan lämmityksestä. Millä voisin testata että toimiiko termostaatti, ja toisaalta, mistä voisi tietää missä tuon termostaatin anturi on?Virallinen vastaus
Jos kyse on uudehkosta termostatista, valona palaa punainen tai vihreä valo. Punaisella valolla lattia lämpiää, ja vihreällä ei. Jos lattia on lä...

Nähdäksesi vastauksen kokonaan sinun on oltava >>sisäänkirjautunut<< palveluun.
Liity jäseneksi >>tästä<< Jäsenyys on maksuton, eikä velvoita sinua mihinkään.
Jäsenenä voit myös itse kysyä kysymyksen palstalla.


Arvostele vastaus kysymykseen "Lämmitys / Lattialämmityksen toimiminen?":
Jäsenen antama (1.12.2010 klo:8:33) kommentti

Amatöörivärkkääjäkin olisi ensin voinut harkita että mitä asukas yleensä voi lattialämmitykselle tehdä ja antaa sitten vasta nuo viisautta ylistävät neuvonsa.  Eli jos et ole" ammattilainen" et itse voi tehdä juuri mitään lattialämmityksen korjaus- tai testaustöitä.  Ensiksi voisit testata:  Onko siellä huoneessa kylmä?  Jos on , niin voit olettaa että lämmitys ei toimi oikein.  Toiseksi voisit testata:  Jos käännät termarin "suurelle" ja annat olla esim. kolme tuntia siinä niin nouseeko lämpötila huoneessa?  Jos lämpö nousee niin lämmitys toimii ainakin jotenkuten eli kaapeli ei luultavasti ole rikki. Sieltä nollan ja maksimin väliltä siis termostaatissa pitäisi löytyä se oikea kohta jossa lämpö on sopiva. (semmonen vanhammallinen lämpömittari lattialle asetettuna on avuksi mittauksissa) Merkilampun toimintoja on eri termostaateilla erilaisia, joten välttämättä sen lampun ei kuulukkaan sammua kokonaan jos siinä termarissa ei ole kytkintä jolla sähkö katkaistaan kokonaan( joskus se vaihtaa väriäki jne.).  Voihan tietysti olla että se anturi on siellä mennyt rikki mutta sen vaihtamiseksi ja lämmityksen toiminnan lopulliseksi  varmistamiseksi sinun tulisi ottaa yhteys paikkakuntasi sähköliikkeeseen josta tulee sitten asentaja testaamaan termarin ja kaapelin ja asentaa tarvittaessa uuden termarin.  Valmistaudu  siihen että sähköliike laskuttaa heille aiheutuneet kulut sinulta jälkikäteen.

Jäsenen antama (1.12.2010 klo:9:42) kommentti

Edit: Poistin tuon ensimmäisen viestin, koska ilmeisesti rikoin vinkillä sähköasennuksiin liityviä normeja... Toisinaan tuntuu että tässä maassa ei maalaisjärenkäyttö ole sallittua;)
Sinälläänn ihmettelen että onko termarin kannen auki käyttö kovin suuri rikos... jos niitä johtoja ei muuten mene rovehtimaan, mitä en kyllä alkuperäsessä viestissä kovin selvästi maininnnu....

Jäsenen antama (1.12.2010 klo:10:17) kommentti

Katsos humu! Järjen käyttöhän ei aina ole sallittu. On turha luulla ja paasata aina sitä mitä laki "sanoo". Täällä ihmettelijät/kyselijät noudattavat lakia ja muita vastaavia juttuja ehkäpä suurin piirtein ja se riittää, kunhan terve järki on mukana, jolloin se pilkun viilaus jää pois.

Sähkö ei ole sen kummoisempi kuin joku "pönkä rakenteessa". Molempien käsittely onnistuu , kunhan käyttää tervettä järkeä = tietää mitä tekee ja jos ei osaa, niin ei myöskään luule ja jättää tällöin tekemättä pyytäen neuvoa/apua.

Ei tätä maailmaa kaikkia lakeja noudattaen ole rakennettu eikä tulla rakentamaankaan. Lait on tehty ei haitaksi eikä esteeksi, vaan oikeisiin kohtiin ajatusten ja harkinnan kohdistamiseen, joissa valitettavasti - on myönnettävä - harkinta ja terve järki joskus pettää, mutta siinä kohtaahan se järki ei sittenkään pelannut. Silloin se on "inhimillinen virhe".

Jäsenen antama (1.12.2010 klo:11:24) kommentti

Samoilla linjoilla Monta ollaan! Sähkö ei sinällään kyllä ainakaan lattialämmitystasolla oo mittään rakettitiedettä:) Mut tällä palstalla joku(ammatimies) aina konahtaa jos amatööri yrittää syödä heidän leipäänsä jollain meleko mitätömällä pikkujutulla, jonka varmaks ossaa tehä! Taitaapi olla hieman ammattiylpeyttäkin toisinaan mukana kun eihän heidän erikoisalansa hommia kukatahansa voi osata tehhä:P

Jäsenen antama (1.12.2010 klo:12:25) kommentti

http://www.mtv3.fi/uutiset/rikos.shtml/2010/12/1234233/itseoppinut-sahkoasentaja-ohitti-mittarit-eika-maksanut-sahkosta-vuosiinSiinäpä asiallinen "sähkäri" esimerkkinä muille:):)

Jäsenen antama (1.12.2010 klo:12:50) kommentti

Ei voi olettaa, että "ei sähköalan ammattihenkilö" olisi tietoinen kaikista sähkökytkentöihin ja -turvallisuuteen liittyvistä asioista. Siksi on vastuutonta antaa vastuuttomia neuvoja. Kyllä näitä "minä kyllä tiedän"-tyyppien teelmiä on nähty. Mm. sellainen käsitys, kuin: mitä väliä johtojen värillä on, samaa sähköä niissä kulkee. Ja emäntä hyppelee kyökissä tiskikoneen kanssa. Karmeata, eikä tämä ole ainoa kerta, kun asioihin puuttumisella on ehkäisty paljon mahdolliset hengenlähdöt. Ei voi olla eri sääntöjä eritaitoisille maallikoille!

Jäsenen antama (1.12.2010 klo:14:24) kommentti

Eipä maha mittään, jos järki ei ole terve. Terveettömälle järjelle on täällä turha paasata mitään.

Jäsenen antama (1.12.2010 klo:14:50) kommentti

Lattialämmitys on kunnossa jos lattia lämpenee. Mutta jos termostaatti on rikki, tulee halvemmaksi uusia koko säädin, johon sisältyy myös termostaatti, koska erillinen se maksaa jokseenkin saman verran.

Jäsenen antama (1.12.2010 klo:16:29) kommentti

sei oo sen termarin kytkentä sen vaikeempi kun normi maadotetun valon asennus.... Vastuu kaikista "ohjeista" tällä palstalla ja joka paikassa muallakin netin ihmeellisessä maalimassa on lukijalla. mitä ottaa todesta ja mitä ei! täälläkin voi nimimerkin takaa puhua ammatilaisen suulla olematta kuitenkaan sitä;)sei oo amatöörin neuvo sen huonompi kun ammattilaisen kunhan se vaan on oikea! vastuu kuitenkin viimekäjessä on sillä joka sen lopullisen asennuksen teköö... seuraspa siitä hengenmeno tahi ei.. sinällään en kiistä sitä etteikö luvanvaraset työt kannatas teettää amatimiehillä mut sitä ei jokkaiseen pikku rissaukseen kukkaan asiosta hajulla oleva kehtoo palakkaukkoo kilometrirahoineen kuhtua...toki siihen maalaisjärkeen kuuluu seki että ällyy nostää käet ylös ku se paljo puhuttu tietotaito loppuu :D toivotaan nyt ettei tän ketjun takia kukkaan saa kovin pahasti kynsilleen..

Jäsenen antama (2.12.2010 klo:9:30) kommentti

"Lattialämmitys on kunnossa jos lattia lämpenee. Mutta jos termostaatti on rikki, tulee halvemmaksi uusia koko säädin, johon sisältyy myös termostaatti, koska erillinen se maksaa jokseenkin saman verran."
Todella hyvä neuvo, mutta mitähän neuvoja oikeesti  ohjeistaa uusimaan? 

Jäsenen antama (2.12.2010 klo:10:17) kommentti

Tosi nerokas halavalla korjattava ohje. Tosiaan!

Jäsenen antama (3.12.2010 klo:8:24) kommenttiSäädin ja tuntoelin. On säätimen ja tuntoelimen asennus vähän vaativampi kuin maadoitetun valaisimen asennus. Ehdottomasti jätettävä siis valtuutetun asentajan asennettavaksi. Valaisimen saa asentaa kuka vain.

Jäsenen antama (3.12.2010 klo:9:15) kommentti

Kyllähän se on niin, että sen säätimen ja tuntoelimen saa asentaa kuka vain. Saahan sitä varastaakin kuka vain. Onko varastaminenkin jätettävä valtuutetulle varastajalle? Se on siinä. Halpakorjaus saa korjata tämän!

Jäsenen antama (3.12.2010 klo:18:20) kommentti

MONTA : Kyllähän se on niin, että sen säätimen ja tuntoelimen saa asentaa kuka vain. Saahan sitä varastaakin kuka vain. Onko varastaminenkin jätettävä valtuutetulle varastajalle? Se on siinä. Halpakorjaus saa korjata tämän!

vain onko sittenkään ihan noin ?!. kannattaisi montan pysyä pätemässä vain niissä "oman alansa" hommissa eikä härvätä ympäriinsä. sitä kojerasiaa ei todellakaan saa omin päin mennä aukomaan eikä varsinkaan kytkentöihin koskemaan, sen määrää sähköturvallisuus laki ja kauppa ja teollisuus ministeriön määrämät asetukset koskien luvanvaraisia sähkötöitä. mitähän monta mahtaa "niistäkin" tietää. se että suuna päänä on joka paikassa aina äänessä ei vielä tee kenestäkään aina sen kyseisen alan kiistatonta ammattilaista. onko montalla "edes" S3-lupia ?, kovasti epäilen . . .

Jäsenen antama (3.12.2010 klo:19:42) kommentti

Vaahtoa vain Jnumerosarja (löysää hieman pipon kireyttä, ettei liikaa kiristä, sehän saattaa otta vaikka sydämeen): tuosta vaahtoamisestasi ei sikakaan ota selvää, mutta sen saa korjata/asentaa (säätimen ja tuntoelimen)kuka vain. Siihen riittää omalupa. Toistan minimivaatimus on OMALUPA.


Muita aiheeseen liittyviä kysymyksiä/vastauksia:

Bitumipaperi välipohjaan

Kyseessä 1½ kerroksinen talo johon pitäisi alkaa tehdä välipohjaa. Välipohjaan tulee 150 mm villaa. Voiko alakaton koolauksen ja villan väliin laittaa bitumipaperia? Bitu...

Lattialämmitys vanhaan taloon

Haluaisimme remontin yhteydessä laittaa kerrostaloasuntoon lattioille klinkkeriä. Jottei lattia tuntuisi kylmältä tämä kuitenkin edellyttää lattialämmityksen. Talo kun on...

Laminaatti ja lattialämmitys

Olemmen valitsemassa lattiamateriaalia asuntoon, johon tulee vesikiertoinen lattialämmitys. Haluaisimme joihinkin huoneisiin muovimaton tilalle laminaatin. Rakennuttaja s...

Lattialämmitys pois päältä kesällä

Viisitoistavuotta vanhassa paritalossa teetätettiin ammattimiehellä ja talolyhtiön valvonnassa kosteiden tilojen osittainen vesieristys ja laatoitus vanhojen laattojen p...

Vesikiertoinen lattialämmitys

Voiko vesikiertoisen lattialämmityksen asentaa rossipohjarakenteeseen? Jos voi niin millainen rakenne olisi järkevä (eristeet, paksuudet, kosteussulut)? Entä lattiamater...

lattialämmitysrakenne

Olen miettinyt jos laittaisin 50-luvun talon kellariin lattialämmityksen koska siellä hyvät harrastetilat ja koska kohde on saneerauskohde helpoin tapa olisi sähköllä toi...

Lattialämmitteisen laattalattian laminaattipäällystäminen

Haluamme laittaa laminaattilattian laattalattian päälle. Laattalattia on koko alakerrassa, n 90m2. Haluaisimme vaihtaa laminaatin kahteen huoneeseen (yhteensä n 40m2) ja...

Lattialämmitys tuulikaapiin jälkikäteen.

Hei,Olen remontoimassa rivitalokaksiota, jossa on suora sähkölämmitys. Ajattelin asentaa tuulikaappiin muovimaton tilalle laatat sekä lattialämmityksen. Olen tietoinen, e...

Kylppärin muovimaton vaihto laattaan ja lattialämmitys

Asuntomme on vuodelta 1984, kylppäri on kertaalleen remontointu ilmeisesti 90-luvun puolivälissä. Seinät ovat edelleen siistit ja ehjät, mutta haluaisimme vaihtaa ruman j...

Lattialämmityksen lämpötila kesällä

Hei, Minulla on v2008 omakotitalossa lämmitysmuotona maalämpö ja vesikiertoinen lattialämmitys+ koneellinen ilmanvaihto. Saako kesällä säätää lattialämmityksen mahdollisi...

Kupari lattialämmitys

Löytyykö muita yrityksi kuin Novrel joka suunnittelisi/asentaisi kuparista lättialämmityksen?...

lattialämmitys

haluaisin tietää lattialämmityksen hinnan 80 neliölle ja pattereiden hinnan myös samalle neliö määrälle...

Lattialämmitysremontti

Miten kannattaa toteuttaa vesikiertoisen lattialämmityksen remontti vanhaan kylmähköön betonilattiaan?...

lattialämmitys

voiko sähköisen lattialämmityksen laittaa puulattiaan. Entä pintamateriaalit?...

Lattialämmitys la laminaattilattia

Voiko varaavan lattialämmityksen (sähköllä) päälle laittaa laminaattilattiaa?...

Vesieristeen paikka

Remontoin juuri ostamaani kerrostaloasunnon kylpyhuonetta. Talo on rakenettu -57. kh:n rakenteet olivat mitattaessa kuivat. Olen ottanut vanhan lattialaatan pois ja tarko...

Kuinka pian lattialämmitys päälle

Kuinka pian lattiavalun jälkeen voi lattialämmityksen laittaa päälle ja kuinka pian lattiamateriaalit voi asentaa?...

lattialämmitys päälle

milloin lattialämmityksen voi ottaa kytkeä käyttöön laatoituksen jälkeen.....

lattialämmitys

Voiko sähköisen lattialämmityksen laittaa kesämökille saunaan lattia korotuksen yhteydessä, jos mökillä ei ole talvisin ns. peruslämpöä päällä eli saunassa on sama lämpöt...

Öljystä-sähkölle

Onnistuuko vesikiertoisessa varaavassa sähkölämmityksessä yhdistämään käyttöveden lämmityksen, vesikertoisten pattereiden (8 kpl)ja veskiertoisen lattialämmityksen (n.85...

parketin alusta

Mikähän lautaparketin alusmateriaaleista olisi lämmönjohtavuuden yms. seikkojen kannalta paras vaihtoehto lattialämmityksen kanssa, solumuovi, aaltopahvi jne. ???...

kierukka

miksi putkiasentaja suosittelee lattialämmityksen kytkemistä vanhan (3000.l) varaajan kierukkaan? eikä suoraan kattila veteen...

Kylmä kuisti

Olisiko lattiapinta vaihtoehtoja paremmin, jos kuistiin esentaisi lattialämmityksen? (Tasaamaan lämpötilavaihteluja )...

lattia ja patteri lämmityksen ero

onko laskettu eroja makuuhuoneen lattialämmityksen ja seinäpatterin lämmitys ja asennus/tarvikkeiden välillä?onko lattialämmitykselle laskettu neliöhinta kustannuksista?k...

Lattialämmitys rossialapohjaan

Rakennamme vapaa-ajan asuntoa.perustus on pilariperustus.miten lattialämmityksen asennus onnistuu sähköllä ja lattianiskojen päälle tulevat rakenteet,tarvitaanko lautalat...