Kysy, vastaamme -palvelussa Rakentaja.fi-palvelun jäsenet voivat esittää kysymyksiä rakentamisesta, remontoimisesta tai sisustamisesta. Kysyä voi myös rakennusoikeudellisia lakikysymyksiä. Kysymyksiin vastaavat kunkin alan asiantuntijat. Tule kysymään, kommentoimaan tai lukemaan asiantuntijoiden vastauksia kommentteineen!

Lämmitystapalaskurista

Lämmitys

Kysytty: 29.9.2005 klo:9:07
Terve, ja kiitos hyvistä sivuista! Käytin sivujen lämmitystapa laskuria ja jäin ihmettelemään, miksi kaukolämmön hyötysuhteeksi oli laitettu 93 %, vaikka se todellisuudessa on 100 %. Kaukolämpöä laskutetaan lämmönjakohuoneessa mitatun energiakulutuksen mukaan. Lisäksi öljylämmitykselle oli laitettu kokonaishyötysuhteeksi yli 90 %, vaikka vuoden kokonaishyötysuhde jää 80 % tasolle. Lisäksi jäin kaipaamaan investointien pitoaikoihin 20-25 vuoden oletusarvoa, tai vaihtoehtoisesti jotain suurempaa huoltoa annetun ajankohdan jälkeen esim maalämpöpumppu vaatii ison huollon, pelletti- ja öljypolttimet vaativat uusintaa 10-15 vuoden välein. Muuten laskuri on todella hyvä.

timotei
Kysymyksiä: 1 kplVirallinen vastaus
Kaukolämmön hyötysuhde on tuo 100% vain siihen asti kun se ohittaa mittarin. Hävikkiä syntyy kaukolämmön eristämättömästä alajakokeskuksesta jolloin kokonaishyötysuhde tippuu noin 93 prosenttiin. Samoin kuin esimerkiksi suorasähkölämmityksessä veden lämmityksessä aiheutuu 5%:n hukka hyötysuhteessa. Öljylämmityksessä öljystä saadaan lämpöarvona irti 95% ja laitteiston teho nykyaikaisilla kattiloilla on yleisesti 95%:n luokkaa. Tästä siis hyötysuhde 0,95*0,95=0,9025 Nuo eri lämmitystapojen hyötysuhteiden selitykset löytyvät ylimmäiseltä vaakariviltä kun viet hiiren halutun lämmitystavan kohdalle. Eri lämmitystapojen vaatimat huoltotoimet on huomioitu huoltokustannusprosentteina/ vuosi vertailuajankohdan ollessa 30 vuotta. Esimerkiksi öljylämmitykseen lasketaan tällöin nuohoukset, huollot, polttimen uusiminen yms. Eri lämmitystavoille arvioidut huolto- ja korjaustoimet saat seuraavasti: huoltokustannusprosentti x laitteiston hinta x vertailuaika vuosissa.

Arvostele vastaus kysymykseen "Lämmitys / Lämmitystapalaskurista":

Muita aiheeseen liittyviä kysymyksiä/vastauksia: