Kysy, vastaamme -palvelussa Rakentaja.fi-palvelun jäsenet voivat esittää kysymyksiä rakentamisesta, remontoimisesta tai sisustamisesta. Kysyä voi myös rakennusoikeudellisia lakikysymyksiä. Kysymyksiin vastaavat kunkin alan asiantuntijat. Tule kysymään, kommentoimaan tai lukemaan asiantuntijoiden vastauksia kommentteineen!

Lämmitysongelmia

Lämmitys

Kysytty: 15.1.2010 klo:11:17

Hei!

Muutimme kk sitten ostamaamme taloon, jossa on vesikiertoinen patterilämmitys puulla, sähkövastuksetkin on. kattila on vuodelta -84 (talo rakennettu -07), lämminvesivaraaja 1500l. talo on n. 200m2, josta ehkä 30m2 on sähköinen lattialämmitys (khh, ph, eteinen). Lisäksi on ulkorakennus, jossa on sauna, ph, takkahuone ja pannuhuone.

Kun näitä puulämmittäjiä kuuntelee, niin kuulostaa hurjan helpolta siihen, mitä meillä tämä lämmittäminen on ollut. Ensinnäkin meillä ei todellakaan riitä mikään pesällinen joka päivä, vaan olemme saaneet lämmittää useamman pesällisen kaksi kertaa päivässä, jopa pienillä pakkasilla. Johtuuko tämä nyt siitä, että varaaja on niin alimitoitettu? Ja onko puukattilamme niin tehoton, ettei se nosta lämpöjä varaajassa kuin hirvittävällä lämmittämisellä (kun monet tuntuvat kirjoittavan että pienen varaajan lämmittää helposti liian kuumaksi, ei ole onnistuttu lämmittämään varaajaa kertaakaan juurikaan yli 80 asteen, vaikka olemme todellakin polttaneet puuta!). Kattilasta puuttuu automatiikkakin, se on tarkoitus asentaa kun kelit vähän lämpenee... Emme ole käyttäneet nyt sähköä ollenkaan veden lämmittämiseen, käyttövesi tulee tuolta samasta, meillä on 3 henkinen perhe. Kaipaisin nyt vinkkejä, mitä tilanteessa kannattaisi tehdä? Miettiä isompaa varaajaa? Uutta kattilaa? Uusia koko systeemi? Vaihtaa lämmitysmuotoa? Vielä tämä on onnistunut, kun toinen on lapsen kanssa kotona, mutta ei kyllä enää kun töihin paluu tulee ajankohtaiseksi. Pannuhuoneeseen ei kyllä edes mahdu kovin paljon isompaa varaajaa, ellei kaikkien systeemeiden paikkaa vaihda, mikä ei kai liene sekään mahdoton tehtävä...?

Lisäksi kysyisin, kun entinen asukas on rakentanut rossipohjan alle eristetyn "huoneen", missä on sähköpatteri lämmittämässä ulkorakennuksesta tulevia putkia, ettei ne jäädy (ilmeisesti niitä ei ole saatu vedettyä tarpeeksi ylös, että olisivat tulleet sisälle asti tms. On kuulema ihan normaali juttu noinkin...? Onko tähän muuta keinoa? Meillä on nyt kuukaudessa mennyt sähköä 2000kwh, tosin pakkasetkin on olleet kovat. Silti tuntuu tosi isolta määrältä, kun emme käytä sähköä lämmittämisessä kuin pienellä alueella sisällä ja tuolla rossipohjan alla, jossa sähköpatteri pohottaa sellaisella lämmöllä, että heikompia hirvittää...

Olisin todella kiitollinen mielipiteestänne!


jok
Kysymyksiä: 4 kplVirallinen vastaus
Talo on vanha. Lämmitystä tarvitaan kovalla pakkasella noin 100 W/m2. Kun tuolla arvolla lasketaan sähkölämmitetyn alueen sähköntarve, se on pyöreästi 2 000 kWh kuukaudessa. Mittarilukema vahvistaa tämän laskennan lähelle oikeaa. Tosin siinä on taloussähkö ja kellarin Sähkö mukana. Arviota voi vähän alentaa. Kokonaisenergian tarve on 170 m2 lämmittämiseen noin 320 kWh vuorokaudessa. kattila on vanha. Sen hyötysuhde puilla on alle 50 %, ehkä 40 %. Puuta tarvitaan vuorokaudessa kylmällä ilmalla noin 800 kWh:n edestä. Sekapuulla (1400 kWh/m3) tuon energiamäärän kehittämiseksi tarvitaan noin 570 litraa puita. Tässä voi olla laskentavirhettä jonkin verran. Laskelmassa ei ole otettu vielä huomioon lämpimän veden käyttöä. Jos kattilasta saadaan irti 20 kW:n puhdas teho, varaajan 50 asteen lämpötilan muutoksella energiaa ladataan varaajaan 90 kWh ja lämmitysaika on runsas neljä tuntia. Kovalla pakkasella kattila pitää lämmittää runsaan kolme kertaa vuorokaudessa. Laskelmani ovat kaikki olettamuksia, kun en tiedä järjestelmästä mitään. Mielestäni kattila pitää vaihtaa tehokkaammaksi paremmalla hyötysuhteella. Varaajan koko todennäköisesti riittää kahdella lämmityksellä päivässä kylmällä ilmalla kun polttoautomatiikka tulee mukaan. Koko automatiikka pitää uusia. Keskustele putkisuunnittelijan kanssa uudistamisesta. pelletti on toinen hyvä vaihtoehto. Varaajan paikalle saa jo mukavan pellettivaraston. Kellarissa olevat putket kannattaa lämpöeristää, ja asentaa niiden päälle saattolämmitys. Näin mielestäni säästää sähköä.

Arvostele vastaus kysymykseen "Lämmitys / Lämmitysongelmia":

Muita aiheeseen liittyviä kysymyksiä/vastauksia:

Lämmitysongelmia

omakotitaloamme on laajennettu n. 90 m2, asuinpinta-alaa on nyt 200 m2 + 70 m2 autotalli. meillä on öljylämmitys. Öljykattila on aika vanha, Jäspi eko 17 , poltin pienta...