Jäsenen ERBISH antama (15.7.2011 klo:18:54) kommentti Ostat tarpeeksi suuret vehkeet niin toimii, siis jos tilat antaa myöten. Esim arithermin 60+ kattila ja akvathermin 4 m3 varaaja käyttövesikierukalla niin pitäisi toimia. tai sitten kunnon kattila ja mainitsemasi lisävaraaja jos vanha on hyvässä kunnossa !
Jäsenen jok antama (16.7.2011 klo:0:06) kommentti Kiitos vastauksesta! Kovin suurta varaajaa ei mahdu, saneerausmallinen melkein täytyy olla. Tavoite olisi, että lämmityskertoja olisi 1/vrk normaaleilla pakkasilla, se olisi vielä ihan jees iltapuhdetta tv:n tuijotuksen lomassa. Voidaanko ajatella, että jos nyt joutuu lämmittämään 2xvrk pakkasilla, niin vesitilavuuden tuplaantuessa päästäisiin 1xvrk? Mistä tiedän millaisessa kunnossa vanha varaaja on...? Ihan toimiva peli tuo on ollut, mitä nyt vastus reistailee... Mutta käytettynä talomme myyjä on sen hommannut, en osaa sen ikää sanoa. Ajatuksena oli, että säästäisi vähän rahaa ja työtä, jos ei tarvitsisi alkaa repiä vanhaa varaajaa palasiksi ja ostaa niin isoa uutta varaajaa.
Jäsenen marksto antama (16.7.2011 klo:15:54) kommentti Vähänlaiset ovat annetut eväät, mutta yritetään: Jos pienellä pakkasella tarkoitetaan -5astC ja patterien menoveden lämpötilaksi riittää silloin esim. +50astC sekä lämmityskertoja tulee 3kpl kahdessa vuorokaudessa eli 16h välein on tehontarve noin4,4kW. (Varaajan lämpötilan laskiessa 90->50astC) Tämän perusteella -20astC pakkasessa tehoa tarvittaisiin noin 6.8kW Jotta tässä tilanteessa lämmityskertoja tarvittaisiin vain 1/vrk, tarvittaisiin varaajatilavuutta n.9,3m^3 ja sekin edellyttäen että varaajan keskilämpötila nousisi 90-asteeseen. -20astC pakkasessa menoveden lämpötilaksi on arvioitu 75astC, joten varaajan lämpötilan pudotukseksi jää vain 15astC. Jos lähdetään 4m^3:n varaajasta, kuten edellä järkevästi on ehdotettu, yhdellä lämmityskerralla/vrk pärjättäisiin n.-12astC pakkasiin asti ja sitä kylmemmillä keleillä tietenkin useammin lämmittämällä.(Edellyttäen tietenkin, että edellä kerrotut arvioinnit ovat edes lähellä totuutta.) Tulipa vielä mieleen, että kattilan uusiminen varmasti lyhentää lämmitysjaksojen pituutta eli pannuhuonessa kykkimisaikaa selvästi. Samoin polttopuun kulutus voi vähetä merkittävästikin.
Jäsenen ERBISH antama (16.7.2011 klo:20:08) kommentti Kannattaa laskea talon tehon kulutus esim 40W / m2 X lämmitettä ala. Eli 250x0,040Kw= 10kw Tämmä on talosi huipputehontarve ilman lämpimänveden käyttöä. Jos lasketaan päivittäinen tehon tarve niin 10x24=240 kwh + käyttövesi 20kwh =260kwh vrk kovilla pakkasilla. Jos aiot päästä 1 lämmityksellä päivässä sinulla on oltava noin 5,7m3 varaaja, jos lämpö laskee varaajassa 90c-> 50c ja poltettava kattilassa noin 0,21 pinokuutiota puuta kattilassa jossa on noin 80% hyötysuhde, esim arithermin 60+ laskennallinen paloaika on 3,49H yhdellä puiden lisäyksellä. Varaajan koko on todella ratkaisevassa tilassa kuten myös kattilan teho. Iso varaaja ja pieni kattila = pitkä lämmitys aika ja toisin päin tapahtuu se ettei kattilassa voida polttaa kunnolla kun varaaja jo "kiehuu". Jos varaajan kunnosta ei ole tietoa kannattaa se pilkkoa romuksi ja pyytää tarjous paikan päälle tehtävästä varaajasta, silloin saat hyödynnettyä kaiken tilan mitä varaajalle voit antaa. Sitten kun tiedät varaajan mahdollisen maksimi koon voit keskittyä kattilan hankintaan.
Jäsenen jok antama (16.7.2011 klo:23:07) kommentti En edes haaveile, että kovilla pakkasilla yksi lämmityskerta päivässä riittäisi... Mutta jos nyt jossain -10 ei tarvis kahdesti päivässä olla tulia lyömässä! Muistaakseni viime talvena jossain hieman alle -10 asteessa alkoi riittää juurikin tuo markston mainitsema 3 lämmitys kertaa 2 vuorokaudessa kunhan varaajan veden veti yli 90 asteeseen. Nyt on ollut aikamoisia pakkastalvia nämä pari viimeistä, millon ollaan talossa asuttu. On tullut pannuhuoneessa istuttua... Saman tuntimäärän kun ois tehnyt ylitöitä niin johan tässä alkas olla maalämpörahat koossa! Meillä on mennyt viime talvena patterikiertoon -20 asteessa 54-asteinen vesi ja 0 asteessa 34 asteinen vesi. Sisälämpötila oli jossain 21 tietämissä. Varmasti lämmitystyö helpottuu kattilan vaihdolla niinkuin marksto sanoi. Vanhassa kattilassa kun ei ole mitään säätimiä, sitä on joutunut kyttäämään ja hyötysuhde jää matalaksi, puuta on mennyt pirusti. Meillä ei ole koskaan ollut lähelläkään varaajan veden liian kuumaksi lämmittäminen, tuo vanha 40kw yläpalo ei todellakaan ole palanut mitenkään ihanteellisesti. Hyviä mielipiteitä, kiitos niistä ja lisääkin otetaan vastaan. Täytyy jutella putkimiehen kanssa noista mitoituksista, hyvä että nyt tulee vähän mielipiteitä siitä, että varaajan kokoa olisi kuitenkin syytä kasvattaa. Sieltä suunnalta on oltu enemmän sitä mieltä, ettei siitä juurikaan olisi hyötyä, itse olen näissä asioissa ihan noviisi. Täytys löytää hinta-laatu-mukavuus suhteelta paras ratkaisu, iso varaaja ja tehokas kattila kuulostas helpolta, mutta muutos tulee aina vaan kalliimmaksi mitä isompiin laitteisiin mennään ja mitä enemmän muutoksia tulee.
Jäsenen marksto antama (17.7.2011 klo:10:07) kommentti Tuntuupa olevan patteripinta-alaa riittävästi, kun noin alhaisilla menoveden lämpötiloilla lämmintä riittää. Se tieto romuttaa arviointilaskelmani ja panee kysymään, onko kattila-varaajapiirissä latauspumppua, jolla KOKO vesimäärän varaajassa saisi 90-asteiseksi. Vapaakierrolla latautuminen on hidasta, kun kattila ja varaaja oletettavasti seisovat samalla tasolla. Vesi varaajan pohjalla voi jäädä sen yläosan lämpötilaa paljonkin viileämmäksi, eli varauskyky vajavaiseksi.
Jäsenen jok antama (17.7.2011 klo:21:30) kommentti Latauspumppu on, mutta vanha, käsin säädettävä missä on kolme asentoa. Tai ainakin oletan sen olevan latauspumppu :D Oon nypännyt sen seinästä irti lämmityksen loputtua (ihan vaan siksi että oon huomannut varaajan kylmenevän nopeammin kun se on päällä) ja säätänyt sitä muutenkin lämmityksen aikana, kattilassa putoaa puiden lisäyksen välissä veden lämpö niin matalalle... Tiedä sitten onko tää ollut milläänlailla oikea tapa toimia. Varaajassa on ollut alapuolellakin lämmityksen lopuksi lähes yhtä kuumaa vettä kuin ylhäällä, pieni ero on ollut. Vesi kuitenkin kerrostuu aika nopeaa, kerrostumista ei tule jos pumppu pyörii... Viime talvena meillä oli aika kovalla LTO vastus... Voi olla et se vaikutti aikalailla tuohon sisälämpötilan pysymiseen, sähkälaskut oli isoja, vaikkei varaajassa vastukset olleet päällä juurikaan. Pudotettiin lopputalvesta lto vastusta pienemmälle ja käytetyt kilowatit puolittui. Makkareissa on ollut vähän viileämpää kuin oleskelutiloissa. Ja isoa leivinuunia ollaan lämmitetty, lämmittää oleskelutiloja hyvin. Yks huone meillä on kauimpana kierrosta, siellä patteri on aivan alimitoutettu. Talvella lämpötila ei pysy kuin ehkä 16 asteessa... Siitä tehtiin vaatehuone :D
Jäsenen marksto antama (19.7.2011 klo:14:13) kommentti Yhdistämällä alkuperäiset ja viimeksi antamasi tiedot voi vain päätellä, että "vähän alle" 10 asteen pakkasella varaajasta saa nyt noin 5kW keskimääräisen tehon. LTO:n ja leivinuunin antamaa lisälämpöä en edes yritä arvioida. Jos ne ovat merkittävää luokkaa (sähkölaskut isoja), rakennuksen eristyksiin on syytä kiinnittä huomionsa myös. Pelkästään kattila ja varaaja uusimalla nykytilanne ei välttämättä olennaisesti parane. LVI- tai rakennussuunnittelijan apua tarvittaisiin aluksi todellisen lämmöntarpeen arvioimiseksi.
Jäsenen jok antama (3.8.2011 klo:1:15) kommentti Oon nyt pähkäillyt ja pohtinut tätä asiaa. Kaikkialta tuntuu tulevan erilaisia arvioita, mutta alan yhä enemmän kallistua siihen mitä putkimies jo alkuun sanoi eli hommataan nyt vain uusi kattila (ja mahdollisesti käyttövedelle sähkövaraaja) ja katsotaan, kuinka äijän käy vanhan, pienehkön varaajan kanssa. Alan uskoa, että pelkkä lämmitystyö helpottaa aikalailla kun saa automatiikan mukaan+uuden kattilan, siis tuon ikivanhan yläpalokattilan kyttääminen (ettei ehdi kylmentyää liikaa ennen puiden lisäämistä, lyhyt paloaika jne) ja pahin pannuhuoneessa ramppaaminen jää pois. Alan päätyä tähän siksi, että varaajan uusiminen/toisen liittäminen nostaa heti remppakustannuksia todella paljon, useilla tuhansilla euroilla. Mielessä on nyt käynyt, onko uusiminen todella sen arvoista... No, ehkäpä ensi kesänä kirotaan, että olisipa pitänyt kerralla... ;) Ajatuksena on nyt ollut Rican 32 tai 40kw kattila, jolloin pitäisi kuulema saada varaaja ladattua ilman puiden lisäämistä. Sytyttämisen joutuu toki tekemään pakkasilla muutaman kerran päivässä, jos ei halua sähköä käyttää lämmittämiseen.
Lisää kommentti*