Kysy, vastaamme -palvelussa Rakentaja.fi-palvelun jäsenet voivat esittää kysymyksiä rakentamisesta, remontoimisesta tai sisustamisesta. Kysyä voi myös rakennusoikeudellisia lakikysymyksiä. Kysymyksiin vastaavat kunkin alan asiantuntijat. Tule kysymään, kommentoimaan tai lukemaan asiantuntijoiden vastauksia kommentteineen!

Lämmityksentasapainottaminen

Lämmitys

Kysytty: 8.2.2007 klo:8:28
Asumme -92 valmistuneessa kaksi kerroksisessa paritalossa jossa on öljy lämmitys. Lämmitystä ohjaa ulkolämpötila-anturilla varustettu ohjauskeskus (Danfoss). Huoneistossa A lämpötila on ulkolämpötilasta riippumatta noin +22C (+/-0.8C) ja kaikki lämpöpatterit lämpenevät suhteellisen tasaisesti (yläreunastaan lämpimät/kuumat ja alhaalta selvästä viileämmät). Huoneistossa B lämpötila pyrkii nousemaan ainakin 24C:n pakkasten kiristyessä ja osa pattereista on sen takia jouduttu laittamaan vallan kiinni, koska patteritermostaatit eivät tunnu reagoivan lämpötilan nousuun oikein. Ilmeisesti välipohjassa olevat putkistot toimivat tehokkaana lattialämpönä! Tälläisellä -25C pakkasella lämmitysverkoston menoveden lämpötila on noin +60C ja paluuvesi noin +42C, mutta kun paluu putkia tunnustelee niin huoneistosta A tuleva putki on "kylmä" ehkä noin +20-25C ja huoneistosta B tuleva putki on kuuma. Jos lämmitystä laskee niin huoneiston A lämpötila laskee välittömästi. Pumppu on paluuputkessa ja kummastakin huoneistosta tulevassa paluuputkessa on Oraksen linjasäätö venttiili jotka on säädetty siten että A huoneiston linjasäätö on asennossa 9 (eli maksimissa) ja huoneiston B linjasäätö on asennossa 4 Mikä on pielessä? Miten huoneiston B lämpötila saataisi pysymään kurissa alentamatta huoneiston A lämpötilaa?

Timi Käyttäjä on mies
Kysymyksiä: 2 kplVirallinen vastaus
Koko talossa pitää tehdä verkoston uudelleen säätö. Oletettavasti linjaston perussäätö on pielessä.

Arvostele vastaus kysymykseen "Lämmitys / Lämmityksentasapainottaminen":
Jäsenen antama (22.10.2016 klo:18:44) kommentti

Lämmitys tulisi säätää lähinnä B:n linjasäätöventtiilin ja patteriventtiilien asetusarvoja kuristamalla siten, että molemmissa asunnoissa on halutut huonelämpötilat. Patteritermostaatit eivät pysty suuria poikkeamia korjaamaan. Lattiassa olevat putket voivat toimia lattialämmityksenä. Esimerkiksi nykyisin on kielletty lämpimän käyttöveden kierron sulkeminen terveysriskin takia.Joissakin taloissa voi olla välipohjalaatoissa vaikkapa 20 neliön "lattialämmityspinnat" ja veden tulisi olla ainakin +55 asteista. Kylläpä kesällä lämmintä riittää. 
Muita aiheeseen liittyviä kysymyksiä/vastauksia: