Kysy, vastaamme -palvelussa Rakentaja.fi-palvelun jäsenet voivat esittää kysymyksiä rakentamisesta, remontoimisesta tai sisustamisesta. Kysyä voi myös rakennusoikeudellisia lakikysymyksiä. Kysymyksiin vastaavat kunkin alan asiantuntijat. Tule kysymään, kommentoimaan tai lukemaan asiantuntijoiden vastauksia kommentteineen!

Keskuslämpökattilan kierrätys

Lämmitys

Kysytty: 13.5.2023 klo:16:08
Hei! Remontin yhteydessä purettiin vanha vesikiertoinen lämmitys ja vanha, kookas keskuslämpökattila on nyt irrotettuna etupihalla. Malli: Jämä Junior, Noviter (vm. 1977, Oy Jäspi & Mäkinen Ab). Miten ja mihin moisen ison ja todella painavan kattilan saa kierrätettyä? Kattilassa on sähkövastusten lisäksi tulipesä, joten luulisin, että sisäosa on muurattu tulitiilistä. Ulkokuori on metallia, mutta tuskin menee metallinkierrätykseen tiilineen päivineen.
Virallinen vastaus
Tee myyntiilmoitus nettiin tai joihinkin muihin yleisiin kauppapaikkoihin. Olen melko varma, että joku kasvihuoneyrittäjä tartuu koukkuun aika nopeasti. He tarvitsevat talvella hyvinkin tehokkaita kattiloita.

Arvostele vastaus kysymykseen "Lämmitys / Keskuslämpökattilan kierrätys":
profiilikuva
OH
Porin Rakennusmestarit ja insinöörit ry 
PORI, Suomi
Jäsenen antama (15.5.2023 klo:13:59) kommentti

Kattila ei ole toimintakuntoinen. Se on vuosimallia 1977.

Jäsenen antama (15.5.2023 klo:15:00) kommentti

Sain vastauksen sortti-asemalta. Ilmeisesti kattilan pitaisi mennä maksuttomaan metallinkeräykseen. Näin painavaa kuormaa eivät kuitenkaan voi noutaa "sortti-noutona" ja kattila pitää viedä itse paikan päälle.


Jatko kysymys
Kysytty: 15.5.2023 klo:14:01
Kattila ei ole toimintakuntoinen. Se on vuosimallia 1977. Eli mihin kattilan voi hävittää? Mihin jätteeseen kuuluu?
Virallinen vastaus jatkokysymykseen
Ota yhteys paikalliseen tai lähikuntasi romuliikkeeseen, niin noutavat sen pois ja voivat maksaa siitä hieman eurojakin. Metalli menee silloin kierrätykseen, kuten pitääkin.
profiilikuva
PN
Porin Rakennusmestarit ja insinöörit ry 
PORI, Suomi

Muita aiheeseen liittyviä kysymyksiä/vastauksia:

Rakennuksen liian pieni alipaine?

Paikallinen nuohooja kävi tasapainottamassa yksitasoisen ok-talomme ilmastoinnin. Toimenpide oli hänelle hiukan outo kun koneessamme (pyöriväkenno lto) on lämpimän il...

Puuliesi+ huuva

Näyttää siltä, että varsinaiseen puuliesikäyttöön ei enää valmisteta liesituulettimia (ennen Meptekillä). Mikä ratkaisu olisi nyt paras, jotta saisin käryt pois? Voinko p...

Vartti katon kierrätys?

Rivitaoyhtiömme Espoossa teettää kattoremontin, jossa Vartti-kate vaihdetaan peltiin. Tarvitsen kierrätys-vinkkejä (kierrätyskeskus, tms...), koska eihän käyttökelpoista...