Kysy, vastaamme -palvelussa Rakentaja.fi-palvelun jäsenet voivat esittää kysymyksiä rakentamisesta, remontoimisesta tai sisustamisesta. Kysyä voi myös rakennusoikeudellisia lakikysymyksiä. Kysymyksiin vastaavat kunkin alan asiantuntijat. Tule kysymään, kommentoimaan tai lukemaan asiantuntijoiden vastauksia kommentteineen!

Ilmalämpöpumpun melu

Lämmitys

Kysytty: 24.2.2011 klo:7:56
Paritaloyhtiössä naapuri asensi ilmalämpöpumpun ulkoyksikön omalle puolelle n 15 cm päähän paritalon väliseinästä (ja muutaman metrin päähän seuraavan talon makuuhuoneista). Asunnukselle on isännöitsijän lupa "kunhan ei häiritse naapureita" mutta ei varsinaista as oy:n lupaa. Ennen asennusta, kuuneltuani vastaavien laitteiden melua, kehoitin asentamaan laitteen keskemälle omaa seinustaansa jos haluaa kuunnella myllynsä melua. Ennen asennusta kuultiin kauppiaiden vakuutteluja ulkoyksikön äänettömyydestä. Laite on ollut käynnissä lämmityskautena parin vuoden ajan. Laitteen käyntiääni on ajoittain varsin voimakas ja ärsyttävä asennuspaikan viereisessa huoneessamme ja luonnollisesti siihen liittyvällä ulkoalueella (katettu terassi). ääni kulkeutuu osin rakenteiden läpi osin huoneessa olevan ilmavaihtoventtiilinkautta. Mittauksissani (kaliroimaton mittauslaite) äänen tasot ovat ajoittain luokkaa 50 ... 60 dB ko huoneen ikkunan kohdalla ja lähes samaa luokkaa em terasilla eli mahdollinen taustamelu (mittaukset tyyninä pakkaspäivinä ei liikenteen melua) huomioiden näyttäisivät ylittävä ao rakennusmmääräysten tasot.
Mitä asian suhteen voi tai pitäisi tehdä synnyttämättä naapurivihaa?

mimassa
Kysymyksiä: 18 kpl



Virallinen vastaus
Ääni vielä lisääntyy vanhemmiten, kun laakerit vähän kuluvat. Puhu ensin isännöitsijän kanssa, miten asian voisi hoitaa. Sen jälkeen pitää keskustella naapurin kanssa, koska joka tapauksessa on keskusteltava, jos tilanteeseen haluaa muutoksen. Jos naapurin kanssa ei pääse yhteisymmärrykseen, taloyhtiön pitää asia hoitaa.

Arvostele vastaus kysymykseen "Lämmitys / Ilmalämpöpumpun melu":
Jäsenen antama (24.2.2011 klo:8:45) kommentti

Laite pitäisi asentaa seinän sijaan nyt maatukitelineelle (irti seinästä), jotta runkoäänet eivät kantaudu sisälle. Jos ilmanvaihtoventtiili on avonainen, siitä ääni tietenkin tulee sisälle.
  Normaalisti lähdetään siitä että itse laite ei ole niin meluisa että aiheuttaisi liiallista melua naapurille. Kovilla pakkasilla laite meluaa enemmän kuin lauhemmilla keleillä.
  Ilmalämpöpumput ovat nykyään jo pari- ja rivitaloissakin ns. salonkikelpoisia eli niiden asentamista ei voida järkisyin estää. Mutta oikea menettely olisi ollut hakea kirjallisesti lupa asennukselle taloyhtiön hallitukselta ja kyllä naapurin toive asennuspaikan suhteen olisi pitänyt ottaa huomioon.
  Mahdollisesti tuossa voisi vaatia kirjallisesti hallitukselta, että osakas velvoitetaan   siirtämään ulkoyksikkö omalle puolelleen, esim. omalle terassilleen ja maatukitelineelle. Kuluja tuosta tulee osakkaalle n. 500  euroa ja lisäksi ruma putkiveto rivitalon seinään.

Jäsenen antama (24.2.2011 klo:14:21) kommentti

Ei ne putkivedot mitään rumia ole,jos ne on kourulla peitetty.

Ulkoyksikön sioituspaikka siinä on varmaankin korjamisen varaa,

mutta sisäyksikkö/ulkoyksikkö pitää olla mahdollisimman lähellä

toisiaan.Kiireinen on "halpakorjauksen"hallitus aina sinne on

kirjeitä menossa voi asioista sopia vaikka naapurit keskenään,eikä

kysyjä mainitse onko ulkoyksikkö seinäteliineessä vai mitenkä

se on asennettu.


Jäsenen antama (24.2.2011 klo:14:29) kommentti

Halvalla on se pätemisen tarve - ja aivan hirvittävä, vaikka tietoa ei juurikaan ole. Kiihkeää yritystä ainakin on!

Jäsenen antama (24.2.2011 klo:15:54) kommentti

"sisäyksikkö/ulkoyksikkö pitää olla mahdollisimman lähellä
toisiaan."
Tuohan on yksinomaan pumpun merkistä riipuvainen asia. Joillakin, esim. Panasonicilla eivät saa olla lähekkäin vaan väliä väh. 3 metriä, Mitsubishilla väli saa olla alle metrinkin. Mutta 10-15 metriä on aivan mahdollinen ja paritalossa ei juuri kauemmaksi saakaan.

Ja johan tuossa alkuperäisen kysyjän kysymyksestä kävi ilmi että naapuri ei puheista (=se on sopimista) piitannut, joten virallinen kirje on oikea tapa ajaa asiaa. Tietoa on kyllä, mutta näiden kahden veijarin tiedot ovatkin sitten toinen asia.

Rumia ovat putkivedot vaikka kuinka kourulla peitetään.

Jäsenen antama (24.2.2011 klo:18:32) kommentti

"Rumia ovat putkivedot vaikka kuinka kourulla peitetään"tuo kai on

makuasia.Itse arvostan henkilöä joka tulee puhumaa/neuvottelemaan

asioista "silmätysten"kaikkein v-maisin on kirje joka tulee

kirjattuna.

Jäsenen antama (24.2.2011 klo:18:47) kommentti

"Ennen asennusta, kuuneltuani vastaavien laitteiden melua, kehoitin asentamaan laitteen keskemälle omaa seinustaansa jos haluaa kuunnella myllynsä melua."



Ei ollut kysyjän tapauksessa vaikutusta "silmätysten puhumisella". Kirje on silloin paikallaan, koska luikuripeliä ei voi sen jälkeen enää jatkaa.

Jäsenen antama (24.2.2011 klo:20:16) kommentti

Laitteessa on yleensä mitoitetusti kylmäainetta jollekin putkivetomitalle "ylitäyttö", jonka jälkeen pitää laittaa ainetta lisää, jotta ei ole vajausta. Pääsääntöisesti taitaa olla n. 4 m aineet ja ylimenevälle pitää laittaa lisää. Vajaatäyttö näkyy yleensä pumpun voimakkaana jäätymisenä ja heikompana tehona.



Kuten aikaisemmin sanottu, niin maateline on varmaan se ratkaisu, itse tuulettimen hurina on aika pientä, mutta rakenteeseen välittyvät resonanssit usein melkoisia. Oma pumppu on tiiliseinässä, mutta jyrisee silti rakenteista mm. saunaan aika melkoisesti, jos takana olisi makuuhuone olisi aika tuskaa nukkua. Ulkona vieressä melua ei havaitse, vaan siinä se hurisee aika miedolla äänellä, eikä vastaavaa jyrinää ole.

Jäsenen antama (24.2.2011 klo:21:07) kommentti

Pitääkö seuraava huomioida (Vantaan ohjeita):
Ulkoyksikön sijoittaminen
Pääsäntöisesti ilmalämpöpumpun sijoittaminen ei vaadi erillistä lupaa tai ilmoitusta. Seuraavat asiat tulee ottaa huomioon laitteen/laitteiden sijoituksessa:

•ulkoyksikkö on sijoitettava suojaiseen paikkaan kaupunkikuvan kannalta, esim. takapihalle tai parvekkeen kaiteen suojaan
•talo- ja kiinteistöyhtiöissä laitteen sijoittamiselle pitää olla talo- tai kiinteistöyhtiön lupa
•laitteet on kannatettu ja kiinnitetty rakenteellisesti oikein ja turvallisesti
•ulkoyksikön ympäristöönsä aiheuttama äänitaso:
”Rakennusta palvelevien tai rakennuksen LVIS-laitteiden aiheuttama keskiäänitaso LA,eq,T saa olla enintään 45 dB saman tai läheisen rakennuksen ikkunan ulkopuolella, parvekkeella, pihamaalla tai muussa vastaavassa paikassa asuinalueella ja muilla melulle herkillä alueilla” (Suomen rakentamismääräyskokoelma, osa C1 Ääneneristys ja meluntorjunta rakennuksessa, Määräykset ja ohjeet 1998, luku 4). Kun ääntä tulee samanaikaisesti useammasta lähellään olevasta laitteesta, niiden yhteisesti aiheuttaman äänitason on jäätävä ko. 45 dB:n alle, esim. kaksi samanaikaista äänilähdettä nostaa yhden äänilähteen äänitasoa 3 dB.
Mikäli laite sijoitetaan sitä koskevien säännösten vastaisesti, laitteesta aiheuttuu naapurille kohtuutonta haittaa tai laitteen sijoitus huonontaa kaupunkikuvaa, rakennusvalvontaviranomainen voi määrätä laitteen sijoituksen muutettavaksi tai poistettavaksi
u

Jäsenen antama (25.2.2011 klo:10:41) kommentti

Jatkokysymys: Valmistajien esitteissä on mm ulkoyksikön äänitaso, miltä etäisyydeltä ko tasot on mitattu (onko tähän jotakin standardi)?

Jos ilmoitettuja äänitasoja käytetään myös sijoituspaikkaa valitessa, miten huomioidaan esim mitä ilmeisemmin pakkasella voimistuva käyntiääni (tai laitteen ikääntyessä)? Kun laitteen käyttöönottaja pyytää lupaa myös ehkä naapurilta, miten maallikkonaapuri voi päätellä aiheutuuko siitä meluhaittaa vai ei (kuin kuuntelemalla kaikissa mahdollissa käyttöolosuhteissa ympäristön vastaavia keksintöjä)?


Muita aiheeseen liittyviä kysymyksiä/vastauksia:

Katumelu kuriin

Asun Helsingin keskustassa kerrostalon neljännessä kerroksessa. Kadulta kantautuva liikenteen melu on saavuttanut jo sellaiset mitat, ettei asunnossa voi kohta asua. Talo...

äänieristys

Talomme on rakennettu 1960.Siinä on kellarikerros,jonka seininä lecatiilet,jotka jatkuvat kivijalkana ja sen jatkeena puuseinätjoissa täytteenä vuorivilla 10 cmKellarin l...

patterit

patterit pitää kovaa huminaa,vaikka sulkee kokonaan.melu jo häiritsee ,varsinkin makuuhuoneessa.Kaukolämmitys;rivitalon päätyhuoneisto kysymyksessä.Keittiön patteri on hi...

Kaavoittajan vastuu

Olemme ostaneet kaupungilta viime vuonna kaavoitetun tontin joka kulkee junaradan vieressä, etäisyys n. 100 m. Käytännössä on nyt huomattu että junien kulku pitää välill...

Ilmalämpöpumppu ilmastointijärjestelmään

Minulla on 80-luvulla rakennettu talo, jossa ilmanvaihto- + lämmöntalteenottojärjestelmä. Voiko ilmalämpöpumpun asentaa puhaltamaan tuloilma Nykyisiä ilmanvaihtokanavia p...

Ilmalämpöpummppu pakkasella

Hei!Asennutin kesämökkiini keväällä ilmalämpöpumpun lähinnä jäähdytyksen takia. En käytä talvella mökissä peruslämpöä. Kysynkin, kun mökki on ns. talvilämmin voiko ilmalä...

Ilmalämpöpumppu öljylämmitteiseen taloon

Kysyisin onko ilmalämpöpumpun hankkiminen öljylämmitteiseen taloon yhtä "järkevää" vrt. sähkölämmitteiseen energian säästämisen näkökulmasta. Pitääkä lto-varustetulla kon...

Agrekaatti ja ilmalämpöpumppu ?

Soveltuuko agrekaatti ilmalämpöpumpun käyttövoimaksi, pitkän sähkökatkon aikana ?Jos soveltuu niin minkä tehoinen ?...

ilmalämpöpumppu

minkälaisen koulutuksen vaatii ilmalämpöpumpun asentaminen,saako asentaa itse....

Ilmalämpöpumpun pitket

Kannattaako ilmalämpöpumpun putket sijoittaa puuvuoratussa talossa ulkopaneelien alle piiloon?...

Hyötysuhteista

Jos asennutan koneellisen ilmanvaihdon lämmöntalteenotolla ,onko lämmöntalteenotton hyötysuhde verrattavissa poistoilmapumpun/ilmälämpöpumpun kanssa?...

Lämmitystavan valinta

Olemme aloittamassa yksikerroksisen puurakenteisen matalaenergiatalon rakentamista (huoneistoala 123 neliötä ja talon yhteyteen puolilämmin autotalli+varasto). Olen seura...

ilmalämpöpumpulla käyttövettä?

Onko ilmalämpöpumpun tuottamalla lämmöllä mahdollista lämmitää käyttövettä? Minkäsuuruisista investoinneista puhutaan?...

Kova ääninen ilmalämpöpumppu

Ongelmana on ilmalämpöpumpun ulko -yksikkö joka on asennettu asuntomme ulkoseinään, ja joka aina käydessään resonoi melkoisen voimakkaan äänen huoneistoomme. Miten ääntä...

Ilmalämpöpumpun asennus

Saako ilmalämpöpumpun asentaa itse, ilman kyseisen alan koulutusta? Jos saa, niin olisiko mahdollista saada asennusohjeita?...

Ilmalämpöpumppu

Voiko ilmalämpöpumpun ulkoyksikön asentaa kellaritilaan? Kellaritila ei ole käytössä; oletettavasti sieltä saatava ulkoilma olisi kuitenkin talvella lämpimämpää kuin sein...

Ilmalämpöpumpun putket

Onko merkitystä, jos ilmalämpöpumpun kaasuputket lähtevät ulkokompurasta ensin  n. 10cm alaspäin, ennekuin menevät vaakatasossa ja sitten ylös sisäelementtiin?...

Ilmalämpöpumpun käynnistys ja sammutus kännykällä

Mökillä olevan ilmlämpöpumpun saan muutettua +10 asteesta +21 asteeseen ja päinvastoin kännykän soitolla. Miten saisin sammutetun ilmalämpöpumpun kännykällä päälle ja tar...

Ilmalämpöpumppu

Meillä on-70rakennettu omakotitalo jossa on varaavalattialämmitys, sekä varaava takka olohuoneessa kysyisin on Ilmalämpöpumpun asennuksesta enää mitään hyötyä muuta kuin...

Äänenvaimennus konesaumattuun peltikattoon?

Konesaumattujen peltikattojen paukkuminen tuulella on ks. materiaalin tunnettu ominaisuus. Asun meren äärellä ja melu on ajoittain todellinen ongelma, esim. joulun jälkee...

Melu ja ikkunat

Asun v 1960 rakennetussa kerrostalossa, jossa on alkuperäiset 'kaksilasiset' ikkunat. Läheisen liikenneväylän melu haittaa untani. Onko minulla muuta mahdollisuutta kuin...

äänieristyksen parantaminen lentomelua vastaan

Miten voisi parantaa 90-luvulla rakennetun yksitasoisen ok-talon äänieristystä lentomelua vastaan? Talo on puurakenteinen ja tiilivaerhoiltu. Laskeutuvien koneiden melu u...

Meluisa ilmanvaihto

Millä saisi ilmanvaihdon melua sietettävämmäksi kun makuhuoneessa minkä yläkulman kohdalta kulkee ullakolla ilmanvaidon kojeeseen menevä kanava ja tuo melu on lähes sietä...

äänieristyksestä

Mitä mieltä olette, 4.5m pitkällä seinällä 2 isoa (110x160 cm) ikkunaa (uusittu n.2v sisällä) tielle päin, kannattaako 2 gyproc-levyn asentaminen äänieristystä ajatellen,...

Liikenteen melu kuriin?

Olen muuttanut keskustaan vilkkaan kadun varrelle 5 krs:een. Liikenteen melu on erittäin kova ja häiritsevää. Mikä olisi näppärin, halvin ja tehokkain tapa äänieristää ik...