Kysy, vastaamme -palvelussa Rakentaja.fi-palvelun jäsenet voivat esittää kysymyksiä rakentamisesta, remontoimisesta tai sisustamisesta. Kysyä voi myös rakennusoikeudellisia lakikysymyksiä. Kysymyksiin vastaavat kunkin alan asiantuntijat. Tule kysymään, kommentoimaan tai lukemaan asiantuntijoiden vastauksia kommentteineen!

Ilmalämpöpumpun käyttö pakkasella

Lämmitys

Kysytty: 2.1.2009 klo:22:41

Talossani on öljylämmitys ja lisäksi LG:n Art Cool-ilmalämpöpumppu. Vaikka pakkasta on ollut -10, on ilmalämpöpumppu lämmittänyt talon hyvin. Kysymykseni kuuluu: onko ilmalämpöpumppu pakko sulkea jos pakkanen laskee n. 20 asteeseen? Voiko se vaurioitua pakkasessa?




Virallinen vastaus
SULPU ry:n kotisivujen mukaan pumppu soveltuu alentamaan lämmitysku...

Nähdäksesi vastauksen kokonaan sinun on oltava >>sisäänkirjautunut<< palveluun.
Liity jäseneksi >>tästä<< Jäsenyys on maksuton, eikä velvoita sinua mihinkään.
Jäsenenä voit myös itse kysyä kysymyksen palstalla.


Arvostele vastaus kysymykseen "Lämmitys / Ilmalämpöpumpun käyttö pakkasella":
Jäsenen antama (22.12.2009 klo:19:33) kommentti

Voiko se vaurioitua pakkasessa jos on käyttämättä ja taas käynnistää muutaman päivän kuluttua jälleen kovalla pakkasella?

Jäsenen antama (23.12.2009 klo:16:29) kommentti

Öljy saattaa täysin kylmänä olevassa koneessa olla liian jäykkää, mutta se ei taida useinkaan sentään hajottaa pumppua. Itse ajan pumpulla mitä irti lähtee, etelässä tosin pakkasen ei usein alle -20.

Jäsenen antama (8.4.2010 klo:12:28) kommentti

LG´llä on nyt kans ulkoyksikkö joka pärjää -30 asteeseen asti

Jäsenen antama (8.4.2010 klo:13:06) kommentti

LG´llä on nyt kans ulkoyksikkö joka pärjää -30 asteeseen asti

Vaikka pärjäsikin, niin ei laite enää saa pumpatuksi lämpöenergiaa sisälle. Taitaa kuluttaa jo enemmän sähköä kuin tuottaa lämpöä, joten käyttö ei kannata.

Jäsenen antama (8.4.2010 klo:18:26) kommentti

Kuinkas monella on vehkeet hajonneet viime talvena???

Oli oikeen loistavat testikelit...

Jäsenen antama (8.4.2010 klo:18:58) kommentti

Kyllä ne pyörii,mutta kannattaako pyörittää alle -15 asteen pakkasella

24h/vrk tauotta.

Jäsenen antama (12.4.2010 klo:9:57) kommentti

Lampopumppufoorumilla on tuosta laitteiden sammuttamisesta käyty vilkasta keskustelua ja mitkään tekniset seikat ei puolla laitteiden sammuttamista, ennemminkin laitteiden tekniseltä kannalta tarkasteluna ne kannattaa pitää päällä. On totta että lämpötehot alkaa hiipua,joillain merkeillä ennemmin, joillain myöhemmin, mutta esim VTT:n testien mukaan on laitteita jotka -30 asteessakin antaa enemmän lämpötehoa kuin ottaa sähkötehoa.

Yksinkertaistettu COP-testi antaa viitteitä kannattaako pitää päällä vai ei, eli: mittaa mahdollisimman tarkasti imuilman ja puhallusilman lämpö ja ottoteko kilowatteina. Laske puhalluslämpö-imulämpö, jaa 5:llä ja jaa ottoteholla kilowatteina.

Itsellä antaa hyötysuhteeksi -20:ssa yli 2, eli kannattaa pitää päällä.

Jäsenen antama (12.4.2010 klo:12:27) kommentti

Laske puhalluslämpö-imulämpö, jaa 5:llä ja jaa ottoteholla kilowatteina.
Itsellä antaa hyötysuhteeksi -20:ssa yli 2, eli kannattaa pitää päällä.

En ymmärrä kyseistä laskukaavaa ollenkaan. Esim. puhallusläpötila on verrannollinen myös puhaltimen nopeuteen. Tämmöisiä kaavoja voi kehittää kuka tahansa vahvistamaan omaa uskoa ja lisäämään mielihyvää.

Jäsenen antama (12.4.2010 klo:13:23) kommentti

ILPin max.teho 1350W. Asetusarvo +18. Ulkolämpötila -25.

kWh-mittarista katsottu ottoteho 900W. Huonelämpötila +18,5.

ILP ei vielä huutanut viimeisiään. Jos lämmitysteho oli sama kuin ottoteho, niin 84m2 tarvitsi lämmitykseen ainoastaan 900W.

Mielestäni ei paha.

Jäsenen antama (12.4.2010 klo:15:04) kommentti

Konsultti,
Onko 900w mittarilukemasta laskettu vai pulssilähdöstä.
Jos se on mittarin lukemasta, siihen täytyisi varata muutama tunti, koska sulatusjakso vie paljon tehoa, ei huoneen lämmitys.

Pulssilähtöön liitetty ohjelma näyttää melko nopeasti keskiarvon sähkön kulutuksesta

Jäsenen antama (12.4.2010 klo:15:22) kommentti

Lukema katsottu erillisestä pistorasiaan liitetystä mittarista. Lukema vaelteli 890-920 Watin välillä.

Jäsenen antama (12.4.2010 klo:16:09) kommentti

Se mittari on varmaan keskiarvoa näyttävä, eli tuolla kulutuksella lämpiää.
ILP.n tehon loppumisen huomaa, kun pakkasella kämppä ei pysy halutun lämpöisenä. ILP:n sähkönkulutuksesta suurin osa menee ulkoyksikön sulatukseen, ei itse lämmitys vie paljonkaan, eli sähkönkulutuksesta ei suoraan näe riittääkö lämmitysteho.

Työkaverilla on pulssimittari ainoastaan ILP.n kulutukseen, keskimääräinen kulutus lauantaista maanantaihin klo. 12.00 oli n 0.2kW/h

Jäsenen antama (12.4.2010 klo:22:10) kommentti

Työkaverilla on pulssimittari ainoastaan ILP.n kulutukseen, keskimääräinen kulutus lauantaista maanantaihin klo. 12.00 oli n 0.2kW/h

Tarkoitat kai 0,2 kW. W on tehon yksikkö eli J/s. Siksi kW/h ei tarkoita mitään järjellistä.

Jäsenen antama (12.4.2010 klo:23:38) kommentti

"Se mittari on varmaan keskiarvoa näyttävä, eli tuolla kulutuksella lämpiää."

"Tarkoitat kai 0,2 kW. W on tehon yksikkö"
Mitähän ne poijaat oikein jahtaavat? Tehoa vai kulutusta? Vai kumpaakin?
Pelkkä tehohan ei kuluta ellei se työskentele tuntitöissä.

Jäsenen antama (13.4.2010 klo:8:08) kommentti

Mikäli oikein ymmärsin poijaat jahtaa molempia, sekä kulutusta, että tehoa, eli millaisella ottoteholla tuottaa niin paljon lämpötehoa että kämppä pysyy lämpimänä.
Itellä -20 ulkolämpotilassa ILP:n hyötysuhde laskee sellaiseksi että täytyy laittaa muita lämmityksiä lisäksi. Ei voi yleistää että "pumput pitää sammuttaa sillon ja sillon", se on niin tapauskohtaista. Oma pumppuni käy katkokäyntiä vielä muutaman asteen pakkasilla, lämpötehontarve on sen verran pieni. 157m2 sähkölämmityksellä, josta pumpulla pystyy vaikuttamaan alle 100m2:iin, kokonaiskulutus 76kW/m2/vuosi. Täytyy ton pumpun käsittääkseni jotain vaikuttaa, vai pystyskö tollaseen lukemaan pelkällä suoralla sähköllä?
Niin kuin aiemmin viittasin lampopumppufoorumiin kannattaa tutustua, on käyttökokemuksia, kulutusseurantoja ennen ja jälkeen pumpun, asennusesimerkkejä pohjapiirrustuksineen.
Omassa tuttavapiirissäni 8:sta pumpusta kaksi sammutettiin viime talvena, toinen ihan vaan mutu-tuntumalta, toinen ulkoyksikön jyrinän takia (asennettu klassisesti arveluttavasti makkarin seinän taakse.) Siirrettiin sitte sekin maatelineelle ja sen jälkeen sai olla koko ajan päällä. Elohopea laski näillä
seuduilla alimmillaan alle -30:een ja yhtään ILP:iä ei näistä ainakaan mihinkään paukkunu. Täysillä puhalluksilla vaan pakkasta päin, mukava kun puhaltaa useita kuutioita minuutissa 35 asteista ilmaa!!

Jäsenen antama (13.4.2010 klo:10:52) kommentti

Montalle,
Kirjoitettu vähän epäselvästi, mutta ei tässä mitään jahdata.
Eikä ottoteho kerro suoraan, paljonko ILP tuottaa lämpöä, se kertoo paljonko ILP vie max ja se tapahtuu käsittääkseni ulkoyksikön sulatuksen aikana, jolloin lämmitysvaihe ei ole aktiivinen.

Voihan sen toisinkin kertoa, asunnon lämmitys sunnuntaina sähkömittarin mukaan vei 4,8kWh. Tämä oli vain triviaalitieto.

Yksinkertaisesti nykyistä sähkönkulutusta ja siitä lämmityksen osuutta on vaikea verrata aikaisempaa, kun ei ollut mittaria. ILP:n tuomaa hyötyä on vaikea edes arvioida, oli vähän erilaiset talvet. Nykyään kun saa pulssilähdön tiedoista erilaista tilastoa ja selkeää kulutuskäyrää, katsotaan mitä näyttää vuoden kuluttua.

Jäsenen antama (13.4.2010 klo:11:27) kommentti

"se kertoo paljonko ILP vie max ja se tapahtuu käsittääkseni ulkoyksikön sulatuksen aikana, jolloin lämmitysvaihe ei ole aktiivinen"
Mitä ihmettä tarkoitat? Kompressori pyörii sekä sulatuksen että lämmityksen aikana, ja sulatuksella sen ottama teho on huomattavasti pienempi lämmitykseen verrattuna, (koska se ainoastaan kierrättää kylmäainetta "nurinpäin", eli tuo lämpöä sisältä sisäyksikön lämmönvaihtimen kautta. Lämmitysvaiheessa kylmäaine puristetaan usean kymmenen barin paineeseen, siitä ottotehojen ero),  mutta mitä useammin sulatuksia tapahtuu, sen enemmän kokonaishyötysuhde (cop) putoo. Tässä nimenomaan on merkkikohtaisia eroja.
Oleellista on kuinka paljon lämpötehoa saadaan suhteessa lämpöhäviöihin ja kun tämä suhde on oikea ja laitteessa riittää hyötysuhdetta kovemmillakin pakkasilla, riittää ILP hyvin pitkälle. Puhun kokemuksesta, eikä vain "musta tuntuu..." Jotkut valmistajatkin lupaa toimivuuden -25c.  Kannattaa unohtaa yleistykset "ei varmaankaan tuota enää mitään." En silti väitä että olisi päälämmönlähde ja raivostuttaa kun uutisissakin sanotaan "ilmalämpöpumppujen teho hiipuu pakkasella", tottakai se hiipuu!! Mutta siitä se ei kerro mitään mihin asti ne riittää!! Sen kertoo kokemus. Oma kokemus :)

Jäsenen antama (13.4.2010 klo:12:47) kommentti

 Minun ILP ei puhalla lämmintä sulatuksen aikana, eikä ulkoyksikön puhallin pyöri, näin olen päätellyt,  voihan toiset toimia erilailla, en osaa sanoa. Kuitenkin max ottotehosta vie ulkoyksikön sulatus aika suuren osan. Eihän se pelkän lämmityksen aikana paljon vie, mitä nyt tarvii kaksi puhallinta, kylmäaineen kiertopumppu ja laitetta ohjaava elektroniikka.

Jäsenen antama (13.4.2010 klo:13:36) kommentti

Eihän se pelkän lämmityksen aikana paljon vie, mitä nyt tarvii kaksi puhallinta, kylmäaineen kiertopumppu ja laitetta ohjaava elektroniikka.

Höpsis! Kompressorihan se suurimman työn tekee.

Jäsenen antama (13.4.2010 klo:14:36) kommentti

Hyvä quad33, mittaa ne tehot sulatuksella ja lämmityksellä. Lämmityksellä ottoteho nousee tilanteen niin vaatiessa maksimiin asti, joka riippuu laitteesta, yleisesti pienen ja keskikokoluokan laitteissa n.1 -> 2.5kW. Silloinhan se sitä työtä nimenomaan tekee! (kuten REP hyvin kommentoi). Sulatuksella ottoteho liikkuu muutaman sadan watin lukemissa, josta suurimman osan silloinkin ottaa kompressori, koska niinkuin - aivan oikein - sanoit, ulkoyksikön puhallin on seis.

Jäsenen antama (13.4.2010 klo:15:59) kommentti

Minulla on kulutuskäyrää pelkästään ILP.n osalta, siitä on mahdoton tietää jälkeenpäin onko piikki sulatusjakso vai kompressorin käyntijakso. Normaalitilassa, jos sitä yleensä on tässä laitteessa, käyrä menee 30-90W välillä, varmaan puhaltimet ja elektroniikka , huippupiikit taas huitelee lähellä 700W.

Maahantuoja kertoi, että ulkoyksikön maxvirta on n.3A josta kompressori vie n. 2.1A sulatusvastukset 0.5-0.7A

eli tämän mukaan 700W piikit tulervat kompressorin käynnistä.



Ottoteho määrää sulakkeen, eli siinä on kaikki mukana? Jos sulatus ei tapahdu lämmityksen aikana, niin ottotehohan ei voi olla oikeastaan koskaan kerrotussa maksimissa. Lähinnä siis teoreettinen, kai siihenkin on määräykset , että kaikkien yksikköjen yhteenalaskettu.


Jäsenen antama (13.4.2010 klo:20:28) kommentti

Alkaakohan tää meneen jo varsinaisen aiheen ulkopuolelle, mutta yksinkertaistettuna teho=jännite x virta, eli jos max virta on 3A, siitä seuraa että laitteen ottama teho on kutakuinkin tuo sun 700W, kaikkein yksinkertaisimmin se selviäisi laitteen manuaalista.  
Ja se ottoteho voi mennä ilmoitettuun maksimiin, kunhan vaan lämmitystehon tarve on tarpeeksi suuri. Onko kyse laitteesta jossa on ns. nonstop lämmitys, jossa lämmitys ei katkea sulatuksen ajaksi? Yleensä ne tapahtuu vuorotellen. Minkä merkkinen peli?
Vielä tuosta ottotehosta käytännön kokemus ja mitattuja tuloksia: laitteen nimellisottoteho 810W, max ottoteho manuaalin mukaan 2.5kW, asetusarvo 21 astetta, ulkona -15 ja alle, laite ottaa 1.5-2.0kW. Laitteen lämmitysteho ei riitä lämmittämään 280m2 tilaa (harkitusti alimitoitettu), asetusarvo 24-25:een jolloin ottoteho nousee tasan 2.5kW:iin ja laite antaa kaiken mitä se pystyy ja tila pysyy 20-21 asteisena. Vuosikulutus laski ILP:in laiton jälkeen 25-26000kWh lukemista 15000kWh:iin. Tuo 2.5kW max ottoteho menee vielä 10A sulakkeella, isommat laitteet vaatii 16A sulakkeen.

Jäsenen antama (8.5.2016 klo:10:16) kommentti

Älä sammuta uudehko pumppua ollenkaan lämmityskautena! Vaikka siis pakkasta olisi tilapäisesti enemmän kuin -25 °C! Hyötysuhde on aina vähintään yksi!


Muita aiheeseen liittyviä kysymyksiä/vastauksia:

Ilmalämpöpummu

PäivääOnko normaalia että 0-2 asteen pakkasella ilmalämpöpumpun ulkoyksikkö jäätyy alaosastaan ?Ulkoyksikkö on nyt siis takaa, alaosastaan umpijäässä. Tämän huomaa laitte...

Mahdollisen rasitteen ilmoittaminen asuntoakaupassa

Paritaloyhtiössä paritalon naapurin puolella noin 20 cm päässä huoneistojen väliseinästä ja samalla noin 2,5 m naapuria lähimmän huoneemme ikkunan puolivälistä on naapuri...

Ilmalämpöpummppu pakkasella

Hei!Asennutin kesämökkiini keväällä ilmalämpöpumpun lähinnä jäähdytyksen takia. En käytä talvella mökissä peruslämpöä. Kysynkin, kun mökki on ns. talvilämmin voiko ilmalä...

Ilmalämpöpumppu öljylämmitteiseen taloon

Kysyisin onko ilmalämpöpumpun hankkiminen öljylämmitteiseen taloon yhtä "järkevää" vrt. sähkölämmitteiseen energian säästämisen näkökulmasta. Pitääkä lto-varustetulla kon...

Ilmalämpöpumppu ilmastointijärjestelmään

Minulla on 80-luvulla rakennettu talo, jossa ilmanvaihto- + lämmöntalteenottojärjestelmä. Voiko ilmalämpöpumpun asentaa puhaltamaan tuloilma Nykyisiä ilmanvaihtokanavia p...

ilmalämpöpumppu

minkälaisen koulutuksen vaatii ilmalämpöpumpun asentaminen,saako asentaa itse....

Ilmalämpöpumpun pitket

Kannattaako ilmalämpöpumpun putket sijoittaa puuvuoratussa talossa ulkopaneelien alle piiloon?...

Lämmitystavan valinta

Olemme aloittamassa yksikerroksisen puurakenteisen matalaenergiatalon rakentamista (huoneistoala 123 neliötä ja talon yhteyteen puolilämmin autotalli+varasto). Olen seura...

Hyötysuhteista

Jos asennutan koneellisen ilmanvaihdon lämmöntalteenotolla ,onko lämmöntalteenotton hyötysuhde verrattavissa poistoilmapumpun/ilmälämpöpumpun kanssa?...

Agrekaatti ja ilmalämpöpumppu ?

Soveltuuko agrekaatti ilmalämpöpumpun käyttövoimaksi, pitkän sähkökatkon aikana ?Jos soveltuu niin minkä tehoinen ?...

Ilmalämpöpumpun putket

Onko merkitystä, jos ilmalämpöpumpun kaasuputket lähtevät ulkokompurasta ensin  n. 10cm alaspäin, ennekuin menevät vaakatasossa ja sitten ylös sisäelementtiin?...

ilmalämpöpumpulla käyttövettä?

Onko ilmalämpöpumpun tuottamalla lämmöllä mahdollista lämmitää käyttövettä? Minkäsuuruisista investoinneista puhutaan?...

Ilmalämpöpumppu

Voiko ilmalämpöpumpun ulkoyksikön asentaa kellaritilaan? Kellaritila ei ole käytössä; oletettavasti sieltä saatava ulkoilma olisi kuitenkin talvella lämpimämpää kuin sein...

Kova ääninen ilmalämpöpumppu

Ongelmana on ilmalämpöpumpun ulko -yksikkö joka on asennettu asuntomme ulkoseinään, ja joka aina käydessään resonoi melkoisen voimakkaan äänen huoneistoomme. Miten ääntä...

Ilmalämpöpumpun asennus

Saako ilmalämpöpumpun asentaa itse, ilman kyseisen alan koulutusta? Jos saa, niin olisiko mahdollista saada asennusohjeita?...

Ilmalämpöpumppu

Meillä on-70rakennettu omakotitalo jossa on varaavalattialämmitys, sekä varaava takka olohuoneessa kysyisin on Ilmalämpöpumpun asennuksesta enää mitään hyötyä muuta kuin...

Ilmalämpöpumpun käynnistys ja sammutus kännykällä

Mökillä olevan ilmlämpöpumpun saan muutettua +10 asteesta +21 asteeseen ja päinvastoin kännykän soitolla. Miten saisin sammutetun ilmalämpöpumpun kännykällä päälle ja tar...

Koneellinen ilmanvaihto ja huippuimuri

Rakentaja on asentanut koneellisen ilmanvaihdon (Enervent tulo+poistoilma lämmöntalteenotolla) lisäksi liesituulettimen, jossa huippuimuri Vilpe . Mitä ratkaisuja on pitä...

pakkasella muuraus

joulukuussa pitäisi aloittaa sokkeli harkkojen muuraus.minkälaisella laastilla onnistuu talvimuuraus 0-10 asteen pakkasella.onko lisäaine itselisättävä vai tuleeko pakkas...

Tuloilmapuhaltimen pysähtelyn ehkäisy ?

Kovalla pakkasella ILTO 300 K pysähtelee. Kone on huoltofirman hiljattain säätämä. Kovalla pakkasella tuloilmapuhallin ei pyöri käytännössä lainkaan. Tuli mieleen, että v...

Ilto 400

Ilto 400 koneessa ulkoilmaputkessa oleva bi-metalli säädin on nähtävästi tullu tiensä päähän ,aina samassa asennossa kun auka...

ilmavesipumppu

Käyttökokemuksia ilmavesipumpusta pakkasella?...

Lämpimän ilman

Minulla on mökki jossa on tupa+makuuhuoneet (35m2) sekä erillinen pesuhuone+sauna (15m2) eli kulku näiden tilojen välillä tapahtuu ulkokautta. Olen harkinnut ilmalämpöpum...

Ilmalämpöpumpun toiminta

Ilmalämpöpumpun hyödyntäminen lattiavesikiertolämmityksessä? Voiko ilmalämpöpumpun kytkeä lattiavesikiertolämmitykseen ja myöskin käyttöveden lämmitykseen? Onko tämä kust...

Ilmalämpöpumpun käyttö

Hei lämmitysekspertit!Mistään en ole löytänyt asiallisia ohjeita ilmalämpöpumpun ja takan energiataloudellisesta rinnankäytöstä. Missä takanlämmityksen vaiheessa ilmal.p...