Kysy, vastaamme -palvelussa Rakentaja.fi-palvelun jäsenet voivat esittää kysymyksiä rakentamisesta, remontoimisesta tai sisustamisesta. Kysyä voi myös rakennusoikeudellisia lakikysymyksiä. Kysymyksiin vastaavat kunkin alan asiantuntijat. Tule kysymään, kommentoimaan tai lukemaan asiantuntijoiden vastauksia kommentteineen!

Homeen leviäminen ilmalämpöpumpusta

Lämmitys

Kysytty: 2.9.2019 klo:18:32
Hei. Olemme ostaneet -78 ok-talon ja asuneet tässä nyt pari viikkoa. Talossa on öljylämmityksen lisäksi ilmalämpöpumppu. Pumpun huoltoa on edellinen omistaja nähtävästi laiminlyönyt, koska tänään se käytiin tarkistamassa ja sisäyksikön sisällä on paljon likaa ja hometta/kasvustoa. Huomasimme asian pari päivää sitten kun etsimme oudon hajun lähdettä, joka siis tulikin sitten pumpusta. Se mitä tässä pohdimme, on se että voiko home tuolta ilmalämpöpumpusta levitä muualle taloon? Tai irtaimistoon? Itse olemme pumppua käyttäneet neljä kertaa tässä parin viikon aikana, edellisistä asukkaista ja heidän käytöstä en osaa sanoa. Pumppu ollaan tulossa parin päivän päästä pesemään fresh wash-tekniikalla. Mitä muuta pitäisi tehdä? Mistä voimme tietää onko homeitiöitä levinnyt jonnekin?
Jäsenen antama (19.9.2019 klo:10:52) kommentti

Itse huomasin viime syksynä saman meillä, helteisen kesän runsaan jäähdytyksien jälkeen kun käynnistin sen lämpöä tuottamaan. Ensimmäistä kertaa tuli sisäyksiköstä huonoa hajua ja niinpä näyttikin puhallin homeiselta. Mietin myös fresh wash pesua, mutta ilmalämpöpumppumme lähes 10 vuoden iän vuoksi laitoimme uuden.  Poistovesiletku haisi pahimmalta. Homeen leviämistä ilmaan tapahtunee, mutta itse käytin sitä vain kymmenisen tuntia enkä saanut melko herkkänä siitä oireita, eli tuo laji ei voinut olla pahimmasta päästä.  Virallisten vastaajien keskuudessa on ainakin yksi varsin hyvä homeiden tuntija. Tokkopa silti tuohon leviämiseen ja sen vakavuuteen oikeaa vastausta varmuudella kukaan osaa antaa.


Virallinen vastaus
Todennäköisesti itiöitä on levinnyt huoneistoon, mutta voivat olla...

Nähdäksesi vastauksen kokonaan sinun on oltava >>sisäänkirjautunut<< palveluun.

Liity jäseneksi >>tästä<< Jäsenyys on maksuton, eikä velvoita sinua mihinkään.

Jäsenenä voit myös itse kysyä kysymyksen palstalla.


Arvostele vastaus kysymykseen "Lämmitys / Homeen leviäminen ilmalämpöpumpusta":
PN
Porin Rakennusmestarit ja insinöörit ry 
PORI, Suomi