Kysy, vastaamme -palvelussa Rakentaja.fi-palvelun jäsenet voivat esittää kysymyksiä rakentamisesta, remontoimisesta tai sisustamisesta. Kysyä voi myös rakennusoikeudellisia lakikysymyksiä. Kysymyksiin vastaavat kunkin alan asiantuntijat. Tule kysymään, kommentoimaan tai lukemaan asiantuntijoiden vastauksia kommentteineen!

Energianeuvonta

Lämmitys

Kysytty: 10.7.2018 klo:14:20
Hei!Ostimme vuosi sitten 1976 rakennetun tiilitalon, jossa on maalämpö. Syksyn-17 aikana maalämpöpumppu reistaili monen kertaa, ja maalämpöhuotomiehen ehdotuksen pohjalta uusimme koko patteri/termostaatti lämmitys systeemin alentaaksemme fortumin laskuja. Mutta kävikin toisinpäin lämmitys/käyttösähkön kulutus vain kasvoi.

Haluaisimme nyt löytää asiantuntijan apua selvittäksemme minne lämpö karkaa talostamme ja mitä tulisi tehdä. Kuka olisi se taho/yritys/henkilö joka tulisi taloomme tutkimaan lämmitysjärjestelmää, taloneristyksia ja ilmanvaihtoa?Neuvoistanne kiitollinen.Virallinen vastaus
Maalämpöpumppunne teho ei riitä lämmöntuotantoon, vaan ottaa avuksi sähkön.  Nykyisillekin maalämpöpumpuille on vaikea tuottaa tarpeeksi lämmintä vettä patteriverkostoille. Tämän vuoksi on järkevää maaläämöeyhteydessä lämmön jakekeinona lattialaäämmitystä, jossa riittää kiertovetenä n. 30 asteinen vesi, kun pattereissa sen pitäisi olla n.60 asteista.  Talon lämmittämiseen kuluva energiamäärä on tietinkin sama, mutta korkeamman lämpötilan saavuttamiseksi tarvitaan sähköä avuksi, mikä ostetaan ulkoa. Maalämpöpumpun tuottama energia ilmaista ostosähköön verrattaessa.

Talonne säädettävyys on parantunut uusien patteriventtiilien ansiosta. Kannattaa talvipakkasten tullen säädättää verkosto uudelleen.  Tähän tarvitsette putkiliikkeen.

Arvostele vastaus kysymykseen "Lämmitys / Energianeuvonta":
OH
Porin Rakennusmestarit ja insinöörit ry 
PORI, Suomi

Muita aiheeseen liittyviä kysymyksiä/vastauksia: