Kysy, vastaamme -palvelussa Rakentaja.fi-palvelun jäsenet voivat esittää kysymyksiä rakentamisesta, remontoimisesta tai sisustamisesta. Kysyä voi myös rakennusoikeudellisia lakikysymyksiä. Kysymyksiin vastaavat kunkin alan asiantuntijat. Tule kysymään, kommentoimaan tai lukemaan asiantuntijoiden vastauksia kommentteineen!

Diffuusiosuojaus

Lämmitys

Kysytty: 9.9.2003 klo:8:14
Kattilanvaihtoremonttia tehdessä putkimies kiinnitti huomiota ulkosaunaan meneviin muovisiin lämmitysputkiin. Hän epäili, ettei ne ole diffuusiosuojattu. Edellinen omistaja sanoi, että ostaessaan hän oli ilmoittnut vaatimukseksi vain lämmönkeston. Diffuusiosuojauksesta hän ei mennyt takuuseen. Saunan putkilinja on 10m pitkä ja sama putki on laitettu valuun lattialämmitysputkeksi. Putkimies suositteli uusien putkien vaihtoa. Vaikka uudet putket vaihtaisi, jäisi silti lattiavaluun ko putki. Aiheuttaako suojaamaton putki valulle jotakin pitkän ajankuluessa ? Kannattaisiko pannuhuoneeseen laittaa lämmönvaihdin ja laittaa sauna omaan kiertoon, ettei se aiheuttaisi korroosiota patteriverkolle ? Auttaisiko glykolin lisäys lämmitysveteen (monta %) ?Virallinen vastaus
Putkessa on varmasti leimattuna valmistajan tiedot, putken ominaisuudet ja valmistusajankohta. Niillä tiedoilla saat varmuuden putken laadusta valmistajalta. Diffuusiolla tarkoitetaan putkissa sitä, että happi pääsee imeytymään putken läpi putkessa olevaan nesteeseen. Betonivaluun tuo ei vaikuta mitenkään, eikä diffuusiota tapahdu betonin sisällä mitenkään merkittävässä määrin. Siellä olevan hapen määrä on todella vähäinen. Muoviputkelle tuolla ei ole merkitystä, mutta jos järjestelmässä on hapettuvia putken osia, tuosta voi olla haittaa. Diffuusioherkkyys selviää valmistajalta. Mielestäni putkimiehen esittämä ongelma on niin pieni, että mihinkään mittaviin muutoksiin ei ole mielestäni syytä ryhtyä. Inhibiitin käyttö on mahdollista. Pakkasneste on tuollainen ja sillä on muutenkin suojaava vaikutus. Uskoisin 10 % riittävän.

Arvostele vastaus kysymykseen "Lämmitys / Diffuusiosuojaus":

HUOM! Voit kysyä jatkokysymyksen liittyen aikaisempaan kysymykseesi

Kysy Jatkokysymys

Muita aiheeseen liittyviä kysymyksiä/vastauksia: