Kysy, vastaamme -palvelussa Rakentaja.fi-palvelun jäsenet voivat esittää kysymyksiä rakentamisesta, remontoimisesta tai sisustamisesta. Kysyä voi myös rakennusoikeudellisia lakikysymyksiä. Kysymyksiin vastaavat kunkin alan asiantuntijat. Tule kysymään, kommentoimaan tai lukemaan asiantuntijoiden vastauksia kommentteineen!

Wc-tilan vesieristys

Kylpyhuone ja sauna

Kysytty: 19.9.2005 klo:11:26
Terve, Olemme remontoimassa wc-tilaa. Minkä vesieristys tulee laittaa lattiaan, lattia on betonia, ei suhkua, ei pesukonetta eikä lattiakaivoa kyseisessä tilassa. Vain kasienpesuallas ja wc-istuin. Lattian pintamateriaaliksi on suunniteltu laivankansiparkettia.

jerry
Kysymyksiä: 1 kplVirallinen vastaus
Lattiassa ei t...

Nähdäksesi vastauksen kokonaan sinun on oltava >>sisäänkirjautunut<< palveluun.

Liity jäseneksi >>tästä<< Jäsenyys on maksuton, eikä velvoita sinua mihinkään.

Jäsenenä voit myös itse kysyä kysymyksen palstalla.


Arvostele vastaus kysymykseen "Kylpyhuone ja sauna / Wc-tilan vesieristys":
Jäsenen antama (15.3.2009 klo:18:26) kommentti

onko tuoreempia vastauksia vastaavaan kysymykseen?

Jäsenen antama (16.3.2009 klo:8:40) kommentti

Ei sitä eristystä tarvita edelleenkään, jos ei kerran ole kaivoa.

Jäsenen antama (16.3.2009 klo:9:02) kommentti

Lattiakaivo ei tee WC:stä märkätilaa. Siis vaikka olisikin se lattiakaivo (niinkuin usein on), niin vesieristystä ei tarvita, mutta saahan sen laittaa. Jos wc:ssä on se lattiakaivo, niin se on oltava ns. märkäkaivo, johon lavuaarin vedet johdetaan. Tottakai se voi olla myös ns. kuivakaivokin, joka on oltava sitten putkella yhdistettynä märkäkaivoon.
On huomattava, kun WC:hen laittaa varauksen suihkun käytölle, niin silloin kannattaa ehdottomasti panna se vesieristys ja kun se suihku sitten toteutetaan, niin WC muuttuukin märkätilaksi, jolloin vesieristys on oltava. Samoin on oltava myös lattiakaivo ja lattiakaato, jotka on oltava vähintään määräyksien mukaisia. Määräyksissä ei mainita mitään litra- eikä senttimääristä.

Jäsenen antama (16.3.2009 klo:12:22) kommentti

Hivenen täsmentäisin "Montan" kannanottoa eli kyllä lattiakaivo tekee siitä osin (lattia) märkätilan; jos tai kun wc-tila toteutetaan lattiakaivollisena vaikka siihen johdettaisiinkin pääosin vain allasvedet, on po. tila lattian osalta toteutettava märkätilatoteutteisena; vesieriste ns. seinäylösnostoin ja kynnykselle < 15 mm:n koroke.

Jäsenen antama (16.3.2009 klo:13:50) kommentti

Lattiakaivo ei tee tilasta märkätilaa vaan veden käyttö. Pesuhuone, suihku, Wc, bidee. Harva nyt bideen alla suihkua ottaa.

Jäsenen antama (16.3.2009 klo:14:42) kommentti

Jaa, että mitähän se sanoo se "musta raamattu", kun nyt lienee kyseessä aivan yksityinen paskimo:


Suoraa kopiota SRakMk D1:sta:


4.2 Viemäröinnin järjestely


4.2.1 Määräys


Jokainen vesipiste, samoin kuin sellaiset huonetilat,


joissa esiintyy tulvimisvaaraa tai joiden lattiat on voitava


puhdistaa vedellä, on varustettava kyseiseen tarkoitukseen


soveltuvalla viemäripisteellä, mikäli jätevettä


ei muuten voida haitatta viemäröidä.4.2.1.3 Ohje


Huonetila, jossa on lattiakaivo, vedeneristetään ja kaivo liitetään


vesitiiviisti lattian vedeneristykseen. Tällöin ei viemäripisteessä,


kuten esimerkiksi pesualtaassa, tarvita ylivuotojärjestelyä.


Seuraavat tilat varustetaan lattiakaivolla:


1) suihku-, ja kylpyhuoneet sekä saunan pesutilat;


2) pesutupa;


3) huonetilat, joissa on ylitulvimisvaara;


4) yleiseen käyttöön tarkoitetut WC-tilat, urinaalihuonetilat,


pesuhuonetilat tms.;


5) kattila- ja lämmönjakohuone, öljylämmitysjärjestelmässä


lattiakaivo varustetaan normaalikäytön aikana suljettuna


pidettävällä sulkulaitteella tai muulla laitteella, joka estää


öljyn pääsyn viemäriin;


6) ilmanvaihtojärjestelmän konehuone, jos tilassa vesivahingon


vaara;


7) autonpesupaikka (vertaa liite 6 jäteveden erotin- ja käsittelylaitteet


); ja


8) huonetilat, joissa huuhdellaan vesihuuhtelulla, kuten esimerkiksi


elintarvikkeiden käsittelytilat, ravintoloiden astianpesutilat,


tietyt teollisuustilat yms. (vertaa liite 6 jäteveden


erotin- ja käsittelylaitteet).


4.2.1.4 Ohje


Tiloissa, joissa on vesilukon kuivumisvaara, voidaan käyttää


kuivakaivoa, joka yhdistetään mahdollisimman lähellä olevaan


valvottuun lattiakaivoon


 


 


Jäsenen antama (16.3.2009 klo:17:21) kommentti

Eli, tila jossa on lattiakaivo on märkätila.

Jäsenen antama (16.3.2009 klo:18:13) kommentti

Lattiakaivo ei tee WC:stä märkätilaa. Kysyinpähän myös asiaa erään maamme suuren kaupungin "LVI-päälliköltä", joka suorittaa myös näitä tarkastuksia konkreettisestikin ja hyväksyy piirustuksia, niin hänen tulkintansa oli/on, että lattiakaivo ei tee WC:tä märkätilaksi.


Olen kyllä sitä mieltä, että oli lattiakaivo tai ei, niin pannaan vesieriste aina, joten en ala väittelemään tästä asiasta.


Muuten koskaan lvi-tarkastaja ei ole kysynyt lattiakaivollisen pelkän WC:n perään vesieristystä ja onpahan niitä vessoja kohdattu.


Jäsenen antama (16.3.2009 klo:19:01) kommentti

Se on jännä juttu ku kaikkee pitää aina "tulkita". Musta tuo Montan laittama määräys on aika selvää tekstiä. Mutta se taitaa olla monessakin paikassa niin, että se tarkastaja loppujen lopuksi sanoo miten toimitaan. Vaikka näin sen ei pitäisi olla.


Jäsenen antama (16.3.2009 klo:23:10) kommentti

Kyllä WC-laitekin saattaa joskus tulvia, että lattiakaivo vesieristeineen lienee suositeltavaa.

Jäsenen antama (17.3.2009 klo:9:13) kommentti

Tila jossa on lattiakaivo ei ole märkätila,mutta on ihan toinen juttu tuo lattian vesieristäminen. Se on syytä tehdä.

Jäsenen antama (17.3.2009 klo:11:24) kommentti

Pilkun viilaamiseksi menee eli tästä on turha peistä vääntää; oli tila sitten nimityksenä märkätila tai ei, mutta jos tilassa on lattiakaivo (siitäkin syntyy mm. tulvimisriski yms.), niin RakMK:n ohjeen mukaan lattia on vesieristettävätettävä ("Montan" kopioma). Selvää, saivartelematonta yms. tekstiä!!

Jäsenen antama (17.3.2009 klo:12:00) kommentti

Elävästä elämästä: Olkoon tuo raamatun teksti mitä tahansa, niin sellä ei sanota kaikkea aivan täsmällisesti, koska ne "lausumat" on oltava mahdollisimman täsmää yleisesti. Tällöin sinne jää sitä tulkinta-/näkemysvaraa, jota sitten "LVI-henkilöt" saavat (siis saavat luvan/valtuuksien kera) tulkita.


Oma vähäinen kokemukseni elävästä elämästä (toistaiseksi) on, että kukaan lvi-tarkastaja (onpahan niitä useita) ei ole kysellyt eikä vaatinut lattiakaivollisen pelkän yksityisWC:n vesieristyksen perään, siis ollako vai ei olla, joten (on vara antaa periksi) olkoot siis märkätila, johon ei vaadita vesieristystä (ainakaan kohtaamieni lvi-tarkkailijoiden taholta).


Takuuta en anna, sillä saattaahan tulla tupsahtaa "tarkistaja", joka otattaa laatat pois, jotta näkee vesieristyksen.


Vielä lopuksi sammutan väärin, kuten aikaisemminkin: Kannattaa laittaa se vesieristys aina, vaikka se lähin lattiakaivo on naapurissa, sillä se ei melkoisella varmuudella ainakaan pilaa rakenteita tai jättäköön pois, mutta omalla vastuullaan, tuskinpa siinäkään kovin pahasti mitään rikota tai pilata.


Olen tullut nyt puoleenväliin vastaan: Siis lattiakaivollinen WC on märkätila, mutta ....


Jäsenen antama (17.3.2009 klo:15:18) kommentti

Jos tätä nyt vähän "sohaisee" lisää: suora lainaus:"4.2.1.3 OhjeHuonetila, jossa on lattiakaivo, vedeneristetään ja kaivo liitetään

vesitiiviisti lattian vedeneristykseen. Tällöin ei viemäripisteessä,

kuten esimerkiksi pesualtaassa, tarvita ylivuotojärjestelyä."Itsestään selvä pitäisi asia olla, että jos suunittelija/toteuttaja on lattiakaivon ("vesipisteen", laitteen omaavaan) tilaan asentanut, on myöskin lattia vesieristetävä!!

Erikseen samainen ohje kertoo sitten mihin tilaan lattiakaivo RakMK:n mukaan laitettava; Erilliseen wc-tilaan lattiakaivoa ei edellytä laitettavaksi ja näin toteutettuna (lattiakaivottomana) ei lattiaa tarvitsee myöskään vesieristää.
Jäsenen antama (17.3.2009 klo:16:28) kommentti

Jahas! Jaahas! Älkää sitten missään tapauksessa asentako edes kuivakaivoa keittiöönne, makuu- ja olohuoneista puhumattakaan.


Ai, mutta se mh:han on joskus ihmistaimenen tai muun aamupuoleen nelinkontin kulkijan aiheuttama märkätila, joten sinne on ilmeisesti nesteeriste syytä laittaa sittenkin.


Jäsenen antama (18.3.2009 klo:0:43) kommentti

Edellä mainittu LVI- tarkastajien puuttuminen vedeneristyksiin lattiakaivollisissa tiloissa: Käsittääkseni ei kuulu heidän toimenkuvaansa puuttuakkaan, mikäli ko. henkilöä ei ole rekrytoitu myöskin rakennustekniseen valvontatyöhön.

Jäsenen antama (18.3.2009 klo:1:08) kommentti

Arvoisa vaihtoehtoja!


Vesieristyssuunnitelma on esitettävä LVI- piirustuksissa, jotka tarkastaa nimenomaan LVI-tarkastaja ja sitä suunnitelmaa ei vaadita/ole koskaan vaadittu, kun on pelkkä WC oli siinä lattiakaivo tai ei, mutta suunnitelma vaaditaan silloin, kun on WC, jossa on myös vain esim. varaus suihkulle.


Kukaan tarkastaja ei rekrytoitu rakennus-tarkastaja eikä LVI-tarkastaja ole puuttunut vesieristyksiin millään tavalla, kun on siis pelkkä WC, jossa on lattiakaivo.


Jäsenen antama (18.3.2009 klo:14:39) kommentti

Hyvä Monta, olet oikeassa. Kyllä LVI- suunnitelmissa/ leikkauskuvissa vedeneriste on piirretty.

Mutta: Käytännössä en ole koskaan itse tavannut LVI- tarkastajan valvovan vedeneristyksen oikeaoppista toteutusta tai -tapaa. (kun eivät yleensä ole työmaalla silloin kun eristettä asennetaan). Yleensä tämän puolen hoitaa joku muu, paikalla oleva vastuullinen henkilö.

Tällä tarkoitan, mitä tapahtuu työmailla, - virastopuolella pöytien takana asia on varmastikkin toinen, kun papereita käsitellään.

Kiitos.

Jäsenen antama (18.3.2009 klo:15:38) kommentti

Korjaan edellistä. Vedeneriste määritellään rakennesuunnitelmissa / leikkauskuvissa. LVI- suunnitelmissa on KV, LV, V, ja ilmanvaihto.

Jäsenen antama (18.3.2009 klo:17:00) kommentti

No menipä nyt lapsellisen saivartelun puolelle taas kenenkäs muun taholta, kuin.... Järjen käyttö on näissäkin asioissa sallittua eli jos on kerran sen verran ollu "älliä" toteuttaa wc-tila lattiakaivollisena niin asenna myös silloin vesieriste jos ei muuten niin "kaiken varalta"/varmuuden vuoksi; ei ole järin suurin kustannettava, mutta.....

Katson osaltani "keskustelun" päättyvän tämän "ketjun" osalta tähän.

Jäsenen antama (18.3.2009 klo:21:21) kommentti

Erikoisen läheltä tunnen henkilön, joka on/ollut vastaavana/valvojana/kvv:nä, sunnitellut/piirrellyt lupa/rakenne/lvi-kuvia, toiminut em. kuvien hyväksyjänä, tehnyt/teettänyt/tutkinut/hutkinut/jne, joten osaltani päätän tämän keskustelun tähän. Jatkakoon ne , joilla on kokemusta/tietämystä teoriasta/käytännöstä.


Jäsenen antama (28.10.2009 klo:9:23) kommentti

Tässä asiaa toiseen ketjuun "Onko WC:ssä oltava vesieristys ???"


Muita aiheeseen liittyviä kysymyksiä/vastauksia:

WC:n välipohja

Hei,Tällä kertaa rintamamiestalon remonttivuorossa on pääasuinkerroksen WC. Kellarin ja asuinkerroksen välipohja on betonia. 80-luvulla viimeksi saneerattu WC on rakentee...

Palomuurin eristäminen

Kesämökillä tuvassa oleva takka on muurattu palomuuria vasten siten, että palomuurin toisella puolella on pieni wc-tila. Takkaa lämmitettäessä  lämpö suuntautuu palomuuri...

Kivivilla / mineraalivilla homehtuminen

Moikka. Lähdettiin WCtä tremppaamaan ja siitä paljastuikin että lattiakaivon korokerengas oli vuotanut pitkin vuosia. Talo on rakennettu 76 ja puurunk...

Vesieristyksen uusiminen pelkkiin seiniin

Olemme remontoimassa 1983 rakennetun talon yhtenäistä pesuhuone-saunatilaa. Tilan lattia on uusittu 2000 ja siihen on laitettu silloin vesieristys ja seinän ja lattian ra...

laatoitus

voiko linoleum-laatan päälle asentaa kaakelit WC-tilan lattiaan. Ei lattiakaivoa...

Wc:n pintojen maalaus

Voiko wc-tilan muovipinnat (seinän muovitapetti, lattian muovimatto) maalata ja millaisella maalilla? Nämä pinnat ovat maalattuja kertaalleen aiemman asukkaan toimesta mu...

WC-tilan seinät

Tarkoitukseni olisi remontoida tällä hetkellä muovimattopintaiset kuivan wc-tilan seinät. Mattojen alla on lastulevy. Nyt tarvitsisin vinkkejä maton poistoon, seinän taso...

Seinäwc-telineen vesieristys

Olen asentamassa vanhaan kylpyhuoneeseen täydellisen remontin yhteydessä seinäwc:tä. Wc-teline tulee jäämään omaan koteloonsa piiloon. Miten vesieristys tässä tapauksessa...

Vintin kylpprin lattian vesieristyksestä

Yläkerran vessaan tulee suihkunurkkaus, jossa on lattiakaivo. Suihkutila rajataan muusta lattiapinnasta n. 10 cm korkealla harkkoreunuksella. Reunuksen päälle tulee sulke...

LATTIAKAIVO JA VESIERITYS

Jos on wc,jossa ei peseydytä ja silti sinne tulee lattiakaivo, niin voiko rakennustarkastaja itse ehdottaa että sinne ei tarvita vesieristystä vaikka eikos lain mukaan si...

WC-tilan seinät

Mitä WC-tilan kevyiden väliseinien materiaalivalinnoissa pitäisi ottaa huomioon? WC:ssä ei ole eikä tule olemaan lattiakaivoa. Laatoitusta olemme harkinneet vain lattiaan...

Kuivan kylpyhuoneen uudistus

Uudistamme 80 luvulla asennetun olohuoneen ja makuuhuoneen välistä pikku-WC:tä , lattialaaatoituspoistettu enään laastia betonilaatan pinnalla ja lastulevyseinissä oli la...

Vesieristys putkiremontin yhteydessä

Kerrostalo vm.-68.Käyttövesiputkisto uusittu,viemärit kuvattu.Tarkoitus olisi pinnoittaa tai sukittaa viemäriputket n.10vuoden päästä.Osalla on nyt suihkukaappi tai alkup...

hirsiseinän eristäminen ulkoa

20-luvun talossa olisi tarkoitus jättää sisäseinät hirsipinnalle.osassa hirret rumat joten ne levytän esm. cyprocilla tai puukuitu levyllä ja kysyisin että mikä rakenne o...

Seinä wc kylpyhuoneeseen, missä vaiheessa asentaa wc:een kehikko?

Olisi tarkoitus asentaa seinäwc kylpyhuoneeseen johon tulee vielä lattialämmityskaapeli,tasoite ja vesieristys. Wc tulee pintaan koteloinnilla. Asennetaanko tuo wc:een ke...

Suihkuremontti

Hei,teen hirsitalo suihku wc remonttia.Suihkutilat levytin ja vesieristys normaalisti. Wc:n puolelle haluaisin jättää hirsiseinän näkyviin.Kannat...

Wc:n lattian kaadot

Asunnossani juuri valmistui kylpyhuoneremontti. Kylpyhuoneeni ja wc on samassa tilassa. wc ja suihkutilan välissä on 3cm kynnys. Molemmissa tiloissa on lattiakaivot. Suih...

Suihkukaappi vanhaan vessaan

Olen ostamassa asuntoa, jossa ei ole suihkua. WC on kuitenkin niin iso, että sinne mahtuisi suihkukaappi. Lattiassa on vanha muovimatto ja seinissä myös. Tilassa on latti...

Lattian eristys

Asun v.95 täysin peruskorjatussa puutalossa jossa on vanhaa enää korkea kivijalka ja hirret.Tämä on vuokra-asunto ja pitäisi olla ns.viimeisenpäälle.Tosin tässä ei ole la...

väliovi 7x21

Omakotitaloprojektimme on loppusuoralla, ja nyt tuli ongelma väliovien kanssa. Talomme kumpaakin wc:n on suunniteltu 7x21 ovi, onko se jonkin säädösten vastainen? Luin to...

WC-istuimen vaihto

Edessä olisi wc-istuimen vaihto, putkesta on katkaistu tuleva vesi, pitääkö hajulukko jotenkin saada tyhjennettyä, mitä muuta huomioitavaa on pöntön vaihdossa?? Tällä het...

Lattiakaivon kiristysrengas

Terve! -76 omakotitalon suihku/wc-tilan remontti edessä, tilassa betonilattia, jossa muovinen lattiakaivo. Onkohan tuon ikäisiin lattiakaivoihin saatavilla sopivaa kirist...

Rintamamiestalon yläkerran remontti

Tarkoitus on tehdä rintamamiestalon yläkertaan remontti, johon sisältyy ulkokuoren lämpöeristeiden vaihto, pintamateriaalien osittainen uusiminen, väliseinän rakentaminen...

wc-pöntön

Hei!Meillä taannoin kävi niin että huomasin että wc.pöntön kaula/jalka vuoti vettä..Huomasin sen kun rupesin seuraamaan kun takana sauma alkoi olla taajakseen kostea,Siis...

Kylpyhuoneen laattasaumojen puhdistus

Kylpyhuoneen lattialaatoituksen saumauksissa on halkeamia ja niissä mikrobikasvustoa. Tilan vesieristys on kunnossa. Onko mitään helppoa/halpaa konstia puhdistaa ja suoja...