Kysy, vastaamme -palvelussa Rakentaja.fi-palvelun jäsenet voivat esittää kysymyksiä rakentamisesta, remontoimisesta tai sisustamisesta. Kysyä voi myös rakennusoikeudellisia lakikysymyksiä. Kysymyksiin vastaavat kunkin alan asiantuntijat. Tule kysymään, kommentoimaan tai lukemaan asiantuntijoiden vastauksia kommentteineen!

Vesieristeen uusiminen

Kylpyhuone ja sauna

Kysytty: 2.12.2011 klo:13:47
Taloyhtiössämme, valmistumisvuosi 2003, on todettu kylpyhuoneessa vesieristeen irronneen lattiasta, laattojen irronneen vesieristeestä , ja lattia todettu märäksi. Hallitus ja isännöitsijä ehdottavat vain lattian uusimista yhtiön kustannuksella. Mielestäni se ei ole määräysten mukaan mahdollista. Miten muka voi vesieristeen jatkaa lattia / seinäkulmasta tai vaikka poistamalla alimman seinälaatan, ja jatkaa vesieristetty kesken matkaa!. Tuleva työ olisi taloyhtiön teettämää. Joitain irtolaattoja voidaan näin varmaan korjata, mutta mistä löytyy niiin hyvä purkaja joka poistaa alimmat laatat rikkomatta vesieristystä, ja kuka ottaa vastuun tällaisesta korjauksesta.
Kylpyhuoneita on rikki 5 / 22. Yhtiön hallituksen mukaan vain lattia korjataan yhtiön vastuulla.
Mikä on RYL:n tai jonkun muun rak.määräyksen mukaan oikea toimenpide tehdä uusi vesieristys ja miten uutta eristystä voidaan jatkaa vanhan päälle? MpPVirallinen vastaus
Uuden vesieristeen tekemisestä ei ole erillisiä määräyksiä. Kun lattian...

Nähdäksesi vastauksen kokonaan sinun on oltava >>sisäänkirjautunut<< palveluun.
Liity jäseneksi >>tästä<< Jäsenyys on maksuton, eikä velvoita sinua mihinkään.
Jäsenenä voit myös itse kysyä kysymyksen palstalla.


Arvostele vastaus kysymykseen "Kylpyhuone ja sauna / Vesieristeen uusiminen":
Jäsenen antama (2.12.2011 klo:22:28) kommentti

ja se RYL.n ohje on ??

Jäsenen antama (3.12.2011 klo:0:03) kommentti

Sieltä ryllistä löytyy rylliläisten ohje ja muista että se on ohje ja vielä rylliläisten ohje. Samalla lailla onnistuu yhden laatan vaihto mitä koko laatta rivin vaihto. Virheitä ei saa väliin tulla ja jos tekijällä on tapana jättää virheitä ei se virhe katso tuleeko se yksittäiseen laatan vaihtoon vai alimman rivin vaihtoon. Samalla lailla ne liitetään.

Jäsenen antama (3.12.2011 klo:12:44) kommentti

"Kun työn tekee sertifioitu ammattilainen, poisto onnistuu."Sertifioitu Ammattilainen ei lähtisi tuollaiseen riskibisnekseen.

Sertifikaattti ei vielä tee ammattilaista."Laattarivi pirstaloidaan, jolloin seinän vesieritys säilyy ehjänä."Vain hyvällä onnella. Riski epäonnistumiselle on suuri.Toisaalta askarruttaa, - jos lattia on märkä, mites ne seinät sitten ?

Yleensä myös seinien rakenteet kastuvat kapiilaarisen veden nousun johdosta. Onko asia tarkastettu / tutkittu ?Tämän tyyppisissä korjauksissa määräyksistä (ohjeet ja suositukset erikseen) noudatetaan vedeneristyksen osalta RakMk C2:ta. Toinen määräävä lause on, "hyvää rakennustapaa noudattaen", jolloin voidaan tukeutua RYL:iin, RIL:iin, tuotteen valmistajan suosituksiin ja ohjeisiin, sekä ennen kaikkea työn suorittajan ammattitaitoon (vaikea arvioida/määrittää).Viime kädessä yhtiökokous päättää, miten korjataan (demokratia).

Tämähän on yhtiökokouksen alainen asia, - ei pelkästään hallituksen ja isännöitsijän päätettävissä oleva (korjaus koskettaa yli 25% asunnoista).

Juridisesti toimeen ryhtyvä vastaa toimistaan.Hallituksellahan on valtuudet tukeutua ulkopuolisen rakennusalan ammattilaiseen, suunnitelmien laadintaan ja riskien hallintaan (isännöitsijähän ei yleensä tätä todellakaan ole).


Jäsenen antama (3.12.2011 klo:16:13) kommentti

seinissä on myös kosteutta, todettu kahdella eri pintamittarilla

Jäsenen antama (3.12.2011 klo:18:12) kommentti

Suihkualueella ja lattiakaivon ympärillä on aina kosteutta.Kosteus on normaalisti laatan ja vesieristeen välissä,ei huolta.Pintakosteusmittareiden tulokset ovat korkeintaan, niin sieltä suoraan...

Jäsenen antama (3.12.2011 klo:18:50) kommentti

Hallitus vastaa että korjaus tehdään asianmukaisesti. Jos korjaus ei mahdu talousarvion puitteisiin, on kutsuttava koolle ylimääräinen yhtiökokous, jolloin yhtiökokous vastaa korjauksesta.

Mahdollisesti hallitus on tehnyt oikean ratkaisun, että on päätynyt korjaamaan vain lattian. Jos pesuhuoneet on noin huonosti laatoitettu, tulee mahdollisesti eteen piankin taloyhtiön kaikkien pesuhuoneiden korjaus ja tämäkin pesuhuone korjataan samalla.

Taloyhtiö vastaa vain siitä että vedeneriste on kunnossa ja tarvittaessa korjaa sen. Taloyhtiön ei tarvitse noudattaa "hyvää rakennustapaa" vaan riittää että vedeneriste tulee kuntoon.

Jäsenen antama (3.12.2011 klo:19:41) kommentti

Taloyhtiönkin on noudatettava hyvää rakennustapaa,mitä se sitten onkaan...........

Jäsenen antama (4.12.2011 klo:0:16) kommentti

Seinissä myös epäillään olevan kosteutta tuon pintamittarin käytön johdosta.Kiinteistön hyvän hoidon kannalta olisi viisainta suorittaa tarkempi kartoitus mahdollisista todellisista vaurioista ja niihin johtaneista syistä. Siis ne todelliset oikeat kosteudet, ja samalla mahdolliset mikrobivauriot.Tämän pohjalta vasta voidaan määritellä se oikea korjaussuunnitelma aina purkusuunnitelmasta alkaen.

Ja tämän pohjalta muodostuu se kustannuserä / urakkasopimuksen hinta, joka on varmasti kokonaisuutena ajatellen se taloudellisin ratkaisu.Näin luodaan myös tilaajan puolelta edellytykset hyvää rakennustapaa noudattavalle korjaukselle.Jos yhtiössä ei ymmärretä mitä se haluaa....eipä nähdä metsää puilta.

Kuitenkin se yhtiökokous on se ylin päättävä elin. Hallitus toimii yhtiökokouksen valtuuttamana, ja on vastuussa toimistaan yhtiökokoukselle (myös henk.koht. tasolla).

Jäsenen antama (4.12.2011 klo:9:01) kommentti

Yhtiökokous ns. omistaa talon ja tekee omaisuudellaan mitä lystää. Ulkopuolinen ei voi sanella miten korjataan, mutta rakennusmääräyksiä on kyllä noudatettava. Esitetty korjaustapa oli rak. määräysten mukainen.Edes isännöitsijä ei voi esittää eriävää mielipidettä yhtiökokouksessa, vaan sen voi tehdä vain hallituksen kokouksessa.
Jäsenen antama (4.12.2011 klo:9:15) kommentti

Hyvä rakennustapa on;Kun noudatetaan rakennuslakia, -asetusta ja rakentamismääräyskokelmia.


Jäsenen antama (4.12.2011 klo:10:32) kommentti

"Edes isännöitsijä ei voi esittää eriävää mielipidettä yhtiökokouksessa, vaan sen voi tehdä vain hallituksen kokouksessa."

Saahan se käsikassara sanoa mielipiteensä, mutta se ei ole ns. eriävä mielipide, vaan mielipide. Hallitus päättää ensi kädessä ja yhtiökokous viime kädessä, sillä isännöitsijä ei päätä mitään.

Jäsenen antama (4.12.2011 klo:16:23) kommentti

"Ulkopuolinen ei voi sanella miten korjataan, mutta rakennusmääräyksiä on kyllä noudatettava."- Sitä ulkopuolista kannattaa kyllä kuunnella, ja harkita niitä päätöksiä vakavasti avoimin mielin. Varsinkin silloin, kun se ulkopuolinen on asioista enemmän perillä ja niihin paneutunut muutenkin kuin "esson baarissa"."Esitetty korjaustapa oli rak. määräysten mukainen."- Saattaapa ollakkin. Se riippuu ainoastaan siitä lopputulemasta. Ainakin esitetyssä korjaustavassa on selviä puutteita asetuksiin ja lakiin nähden (tosin koko suunnitelmaa ei ole tarkasteltavana tässä).- Myös esitetty korjaustapa on todella riskialtis toteutuksen kannalta, että se lopputulos täyttäisi RakMk C2:n vaatimukst / tason. Riskienhallinta on retuperällä, tai siitä ei välitetä. Ja syitähän tuskin on vaikea löytää.

Jäsenen antama (4.12.2011 klo:16:30) kommentti

"Hyvä rakennustapa on;Kun noudatetaan rakennuslakia, -asetusta ja rakentamismääräyskokelmia."Jos kerran näin on, niin lopetetaan sitten puhuminen "hyvästä rakennustavasta". On vain laki, asetus ja määräyskokoelma. Muuten syntyy vaikutelma että keksitään omasta päästä jotain mikä ei olisi edellämainituissa mukana.
Jäsenen antama (4.12.2011 klo:16:38) kommentti

"Edes isännöitsijä ei voi esittää eriävää mielipidettä yhtiökokouksessa, vaan sen voi tehdä vain hallituksen kokouksessa."- Ammutaan nyt tämäkin väite alas, vaikkei suoranaisesti kuulukkaan varsinaiseen kysymykseen.- Kyllä isännöitsijäkin voi sanoa oman painavan sanansa yhtiökokouksessa, ja myöskin osallistua päätöksentekoon siinä missä muutkin.


Jäsenen antama (4.12.2011 klo:16:38) kommentti

Hyvä rakennustapa on minimitaso mikä pitää saavuttaa, toki parempaan pitää pykiä.

Jäsenen antama (4.12.2011 klo:17:16) kommentti

"- Kyllä isännöitsijäkin voi sanoa oman painavan sanansa yhtiökokouksessa, ja myöskin osallistua päätöksentekoon siinä missä muutkin"

Oikaistakoon hieman. Isännöitsijä ei tarkkaanottaen ei voi osallistua päätöksen tekoon muuten kuin sanomalla oman mielipiteensä. Isännöitsijällä ei ole minkäänlaista äänioikeutta, ei hallituksessa kuin ei myöskään yhtiökokouksessa. Jos päätös on sama kuin isännöitsijän mielipide, niin silloinhan kiertoilmaisua käyttäen voidaan sanoa, että isännöitsijä sai "myöskin osallistua päätöksentekoon siinä missä muutkin".

Asia on sitten toinen, jos isännöitsijä on osakkeen omistaja tai isännöitsijä on osakkeen omistajan valtakirjalla yhtiökokouksessa.

Jäsenen antama (4.12.2011 klo:20:42) kommentti

""- Kyllä isännöitsijäkin voi sanoa oman painavan sanansa yhtiökokouksessa, ja myöskin osallistua päätöksentekoon siinä missä muutkin""

"Asia on sitten toinen, jos isännöitsijä on osakkeen omistaja tai isännöitsijä on osakkeen omistajan valtakirjalla yhtiökokouksessa."

Juuri näin. Osakkeen omistaja voi toimia myös isännöitsijänä, tai isännöitsijä voi toimia jonkun osakkeenomistajan valtakirjalla.
Näissä tapauksissa hänellä on puhe-, ja äänioikeus yhtiökokouksessa.

Päätökseentekoon osallistuminen on rajoitettu tällöin vain jääviyskysymyksissä, esim. vastuuvapauden myöntämisessä isännöitsijälle jne.

Jäsenen antama (4.12.2011 klo:21:05) kommentti

"- Kyllä isännöitsijäkin voi sanoa oman painavan sanansa yhtiökokouksessa, ja myöskin osallistua päätöksentekoon siinä missä muutkin"Kyllä "voi" mutta ei voi. Hänen pitää vain sanoa: "Käytän tähän väliin puheenvuoron osakkeenomistajana, en siis isännöitsijänä."

Jäsenen antama (5.12.2011 klo:0:04) kommentti

Eipä tarvitse sanoa, jos ei halua tai sano, sillä mikään laki ei sitä velvoita. Jätän tämän isännöitsijä vs. äänioikeus tähän. 


Muita aiheeseen liittyviä kysymyksiä/vastauksia:

Kuka korvaa kylpyhuoneen rakenteiden purun ennen vesieristeen asentamista

Hei!Kerrostalossamme aloitetaan putkiremontti. Viemärit pinnoitetaan ja vesijohdot kalusteineen uusitaan. Osakas voi omalla kustannuksellaan laatoittaa kylppärin. Vain ve...

Peruskorjaus vai uudisrakennus?

Kohteena on 60-luvun alussa valmistunut lautarakenteinen kesälämmin mökki. Nyt tarkoitus on joko peruskorjata se ja parantaa lämmöneristystä ja lisätä asumismukavuutta se...

Vinttitilan lattiamateriaali

Olen remontoimassa 30-luvulla rakennetun hirsitalon vinttitilaa asuinhuoneiksi.Välipohjan rakenne on noin 40 cm paksu. Alapinnalla paneeli ja eristeenä on sammalta, olki...

Lattiakaivo ja eristyskangas

Omakotitalossa paljastui kuntotarkastuksen yhteydessä, että pesuhuoneen lattian vesieristyskangas oli leikattu lattiakaivon kohdalta liian lyhyeksi siten että se ei riitt...

Lattialämmitys vanhan vesieristeen päälle?

Moi, remontoin asuntoa, jossa on melko isot pesutilat. Suihkuhuoneen lattiapinta-ala on 14m2. Tilassa on vanha rikkoutunut sähköinen lattialämmitys noin 50mm syvyydessä....

lattialämmtys vesieriste

eli vanha lattialämmitys ei juuri toimi ja tarkoitus asentaa uusi enston tassu kaapeli joka sattu olemaan ylimääräisenävanhat laatat poistin koska vesieristeen alle oli p...

Laatoittaminen vanha laatan päälle

Terve! Tiedustelisin vielä miten onnistuu vesieristeen laittaminen vanhan laatoituksen päälle. Tässä selvisi että seinässä ei ollut vesieristettä. Joten pystyisin laittam...

Kylpyhuoneen lattian ja seinän välinen vesieriste

Osaomistusasuntoni kylpyhuoneessa on havaittu kosteusvaurio ja taloyhtiö haluaa toteuttaa remontin purkamalla lattian ja seinästä yhden laattarivistön. Olen kuitenkin kuu...

yläpohjan villojen vaihto

Paljonko noin suurin piirtein maksaa yläpohjan villojen vaihto/uusiminen - villat+laitto??...

pesuhuone

pesuhuoneen laattasaumojen uusiminen vaihtamatta laattoja ?...

kerrostalon alla kulkevan pojaviemärin uusinta alakautta

Kerrostalon alla kukevan pohjaviemärin uusiminen ala kautta. Suurtehoimurilla tunnelinteko sitä kautta vaihtaminen....

Katon uusiminen

8 asunnon rivitalon katon uusiminen kuinka etenemme ja missä järjestyksessä esim suunnittelija,valvoja jne...

Lattioiden uusiminen

Miten mielestänne betonilattian uusiminen on tarpeellista vanhemmissa taloissa jos epäilee että kosteus on noussut styroxiin asti?...

Silikonin uusiminen

Olisi silikonin uusiminen kylpyhuoneesta aiheellista enkä itse uskalla alkaa hommaa tekemään niin kysyisin,että paljonkohan alan ammattilainen ottaisi työstä/h?Saako las...

portaiden uusiminen

Vaatiiko sisäportaiden uusiminen rakennusluvan hakemista? Rakenne on vanha ja ahdas, joten olen suunnitellut paikalle kokonaan erilaista ratkaisua....

Tuuletusrako aluskatteen ja pellin välissä

Kuinka iso tuuletusrtako on riittävä aluskatteen ja pellin välissä? Saunarakennuksen katon uusiminen....

salaojien uusiminen perusmuurin sisäpuolelle lattian alla?

Millainen vaihtoehto on toimimattomien salaojien uusiminen niin, että salaojat asennetaan sisäkautta talon kellarikerroksen lattian alle eli siis perusmuurin sisäpuolelle...

Vesieristeen korjaus

Siveltäville vesieristeillehän annetaan lupa,että niitä saa korjata paikkaamalla. Mielenkiinnokseni olen törmännyt sellaiseen seikkaan,että mikä on sen vanhan vesieristee...

Pannuhuoneen lattia

Pannuhuoneen lattia on pelkkää betonia ja kerran on vesi sieltä tullut vähän toiseen huoneeseen. Ajattelin  laittaa lattiaan ja jonkin verran seinälle vesieristeen. Millä...

vesieristys + laatta ja muovimatto, tekniset iät

Mikähän mahtaa olla nykytyylillä tehdyn vesieristeen sekä laatoituksen tekninen ikä verrattuna muovimatoilla tehtyyn kylppäriremonttiin? Remonttimies meinasi että muovima...

Laattojen vaihtaminen kylpyhuoneeseen.

Olen ostanut uuden kerrostaloasunnon ja kylpyhyoneen seiniin oli laitettu kulmista rikkinäisiä ja pintaviallisia laattoja. Laatat sijaitsivat vielä juuri suihkunurkkaukse...

Kylpyhuoneen vesieristys..

29 vuotta vanhassa rivitalossa 2. kerroksessa olevan kylpyhuoneen lattian rakenne: kantava laatta - vesieristys - pintalaata, johon valettuna kupariputkinen, vesikiertoin...

Laatoittaminen puukiukaan ympärillä

Kestävätkö lattialle ja seinään kiukaan taakse asennettavat keraamiset laatat ja niiden alle tuleva siveltävä vesieriste puukiukaan aiheuttamaa kuumuutta? Olisiko lattall...

Maali vesieristeen päälle

Teen kylpyhuoneremonttia. Suunnittelen maalaavani seinät. Kysyisin, saako suoraan vesieristeen päälle maalata? Saako vesieristepintaa hioa? Mikäli ei saa hioa, riittääkö,...

Keittiöremontti / laminaatti ja vesieriste

Pitääkö keittiöremonttia tehdessä laittaa vesieriste johonkin osaan keittiötä? Mihin säännöt määrävät laittamaan vesieristeen? Mikäli määräykset vaativat keittiöön vesier...