Kysy, vastaamme -palvelussa Rakentaja.fi-palvelun jäsenet voivat esittää kysymyksiä rakentamisesta, remontoimisesta tai sisustamisesta. Kysyä voi myös rakennusoikeudellisia lakikysymyksiä. Kysymyksiin vastaavat kunkin alan asiantuntijat. Tule kysymään, kommentoimaan tai lukemaan asiantuntijoiden vastauksia kommentteineen!

Vesieristeen Liittäminen

Kylpyhuone ja sauna

Kysytty: 28.4.2009 klo:10:10

Tere! semmosta kirjoittelin että kysessä saunan lattian kaatojen korjaus ammattilaisen tekemänä silti epäillyttää vesieristeen yhdistäminen vanhaan. Saunan lattia puretaan kokonaan ja vanha vesieriste poistetaan saunan puolelta. tehdään uusipohjatyö ja levitetään sama vesieriste mitä oli käytetty ja liitetään vanhaan vesieristeeseen saunanoven ja kylpyhuoneen liitoksesta että jää vanhaa vesieristettä noin 20 cm saunan puolelle. (miten ton nyt selittäis) kylpyhuoneessa siis erinlainen laatoitus ja laatta vaihtuu oven reunan kohdalla....oho

Ammattilainen lupasi takuun koko työlle ja liitoskohdalle! elikkäs! voiko vanhaan vesieristeeseen liittää vanha? onko rakennusmääräysten mukainen korjaus tapa? oli myös vaihtoehto laatta laatan päälle mutta en saanut ketään ammattilaista tekemään ja jos sain niin ei antanut takuuta! P.S kaadot ovat niin pielessä että lattialle jää takanurkkaan 4-6 litraa vettä ja kaatoa parhaillaan 1mm. Lastalla heilutaan ja lattialämmitys hoitaa loput.naurua
Virallinen vastaus
Emme koskaan anna ohjetta uuden laatoituksen asentamisesta vanhan päälle. Vanha laatoitus puretaan, poi...

Nähdäksesi vastauksen kokonaan sinun on oltava >>sisäänkirjautunut<< palveluun.
Liity jäseneksi >>tästä<< Jäsenyys on maksuton, eikä velvoita sinua mihinkään.
Jäsenenä voit myös itse kysyä kysymyksen palstalla.


Arvostele vastaus kysymykseen "Kylpyhuone ja sauna / Vesieristeen Liittäminen":
Jäsenen antama (28.4.2009 klo:13:23) kommentti

Siveltävän vesieristeen saa korjata paikkaamalla, limittämällä. Jos joku antaa takuun tuollaiselle korjaukselle, tahdo kirjallisesti se takuu kiireesti.

Jäsenen antama (28.4.2009 klo:14:17) kommentti

" että jää vanhaa vesieristettä noin 20 cm saunan puolelle. "


Jaapa jaa???????? joopa joo??????????????????? Että noin???????????????


Jäsenen antama (28.4.2009 klo:15:19) kommentti

Saunassa ei paljon vettä kynnyksen kohdalla käytetä. Ja tuleehan siihen vesieriste. Samalla tavoin tehdään, kun poistetaan muovimatto ja laatoitetaan lattia, jolloin vedeneriste liitetään seinien (laatoituksen alla olevaan) vanhaan vedeneristeeseen. Tämä on mielestäni riskirakenne, koska vettä käytetään jatkuvasti ja paljon.

Jäsenen antama (28.4.2009 klo:20:23) kommentti

JOS saunan puolelle jäävä vanha vedeneriste jää laattojen poiston jälkeen todistettavasti ehjäksi niin mikäpä siinä. Minusta 20cm kaista uutta vedeneristettä vanhan päälle on riittävä, mutta miten korjataan seinän vierustat.

Jäsenen antama (29.4.2009 klo:0:20) kommentti

Selvennys korjaus tapaan. elikkäs saunan lattia puretaan laatoista kokonaan ja 1-2 riviä saunan paneleita puretaan! vesieriste jyrsitään lattialta kokonaan pois mutta jätetään 20cm vanhaa eristettä: ennen ovea kylpyhuoneeseen ja seinän kulmia( vaikea selittää) putsataan pinnat huolellisesti...tehdään pohjatyö kokonaan uusiksi ja kaadot kuntoon takanurkista 1:100 ja käytetään samaa vesieristettä mitä oli ollut ja vanha ja uusi vesieriste yhdistetään siis keskeltä saunan lattiaa noin!!(20cm) ennen ovea.....kiinitys laastit ja laatat paikoilleen ja loppusiivous! kylpyhuoneessa siis mosaiikki laatat ja laatta malli muuttuu oven reunan kohdalla! ammatsku sanoi että ei nää mitään ongelmaa ja antaa takuun lattialle ja liitos kohdalle siis tottakai pelkästään saunan puoli. että semmosta muutes kauan tommosten töitten takuu on voimassa 1-10 vuotta kö!! :)

Jäsenen antama (29.4.2009 klo:7:19) kommentti

Takuun pituus riippuu täysin sen antajasta, koska kyseessä lienee vapaaehtoinen takuu. Eli perävalot tai jotain paljon pidempää, ehdottomasti lappu tuollaisista takuista.

Jäsenen antama (29.4.2009 klo:9:46) kommentti

Jos sen tekee rehellinen liikeyritys, niin mitään lappua ei tarvitse, sillä aina automaattisesti takuu on tuossa 1 v ellei sitten ko. yritys anna pitempää takuuta. Ainoa lappu on se maksukuitti tai jos työ on tehty "laskulla", niin se on se tärkein, koska takuu ei lopu, vaikka laskua ei maksaisikaan. Jos yrittäjä/liike on vielä "viisas", niin siinä kuitissa/laskussa on myös tekoaika, koska siitä yleensä takuu alkaa.PS! Jos maksat pimeästi, niin siinä maksaja menee "löyhään" hirteen, jos siinä ei ole näkemässä tapahtumaa ulkopuolinen (siis ulkopuolinen. Oma muija/äijä/lapsi ei riitä, mutta ehkä isän äidin kummin kaima.PS! Jos sen tekee "palkkalistoillasi" oleva, niin takuun antaja on aina sinä eli silloin teettäjä on se "liikeyritys", joka vastaa työntekijänsä töistä ellei...

Jäsenen antama (29.4.2009 klo:17:31) kommentti

Tärkeää on tuossa vanhaan eristeeseen liitettäessä, että liitoskohta on TÄYSIN puhdas aiemmasta kiinnityslaastista. Muuten tekijä pettää itseään lupaamillaan takuilla = (limitys ei vesitiivis). Ammattilainen hallitsee kyllä tilanteen.

Tuo takuuaika on 2 vuotta. Se kannattaa myös kirjauttaa ylös, niin jää dokumentti, ja samalla näkee urakoitsijan reaktion....vapiseeko käsi.

Jäsenen antama (29.4.2009 klo:20:21) kommentti

Työsuorituksella on (vain) 1 (= yksi) vuoden takuu. Takuu sisältää sekä työn suorittamisen RYL2000:n eli rakennusten yleiset laatuvaatimukset mukaisesti että käytettyjen materiaalien ja aineiden osalta, kun valmistajien käyttöohjeita noudatetaan. Totta kai takuu aika voi olla toinenkin/pitempikin, jos niin sovitaan, mutta materiaalien osalta tekijä ei voi pidentää ainakaan takuuaikaa.


Jäsenen antama (30.4.2009 klo:2:20) kommentti

Olen edelleen tuon 2 (=kahden) vuoden takuun perässä - anteeksi vaan.

Tarkistappa Monta! (YSE 1998 / 29 §). Ja takuu alkaa vastaanottotarkastuksesta tai käyttöönotosta. Toki sopijapuolet voivat eräissä tapauksissa, vapaasti sopia YSE:stä poiketenkin, mikäli haluavat. Mutta kenen edun mukaista, -ja miksi näin tehtäisiin ?

Jäsenen antama (30.4.2009 klo:7:24) kommentti

Täytyy huomata,että YSE on vapaaehtoinen sopimus malli, se ei automaattisesti päde missään jos sen käytöstä ei ole sovittu.Mikäli osapuolet tekevät urakkasopimuksen YSE:n pohjalle ( Rt-kortin lomake) silloin se on voimassa.Virheellisesti tuodaan useasti YSE gryndaus puolelle ( rakennusliike rakentaa ja myy huoneiston yhtiöstä ja yksityinen ostaa),missä täytyy käyttää asuntokauppalakia.

Kyllä asia on niin,että esim. vesieristeillä ei ole minkäänlaista takuuta valmistajan puolelta, en ole ainakaan mistään purkin kyljestä mainintaa löytänyt, ainut takuu on tuo työtakuu ja senkin antaa työntekijä, ei aineen valmistaja.Vesieristeellä oikeastaan ainut kriteeri on se,että löytyykö VTT:n sertifiointi sille aineelle, on muistaakseni 5 vuotta kerrallaan voimassa. VTT:n kotisivuilta löytyy osio missä on nämä sertifioidut vesieristysaineet. Jos aine löytyy sieltä voi ainakin luottaa siihen,että se on läpäissyt VTT:n testaukset määrätyissä olosuhteissa.

Jäsenen antama (30.4.2009 klo:8:47) kommentti

YSE 1998 eli Y(leiset) S(opimus)E(hdot) on tarkkaan ottaen tarkoitettu kuitenkin vain elinkeinonharjoittajien välisiin rakennusurakkasopimuksiin, joten tässä tulee kysymykseen ilmeisesti vain ja ainoastaan kuluttajansuojalaki.


On myönnettävä, että "YSE 1998:n takuuaika" on kaksi vuotta ja eräin ehdoin jopa se 10 v.


Lisättäköön nyt vielä, että tässä tapauksessa tuota "20 cm"-sääntöä ei kannata noudattaa tai pitää itsestään selvästi toimivana, koska se pätee vain uuden vesieristeen jatkamiseen.


Kun laatoitus on poistettu vesieristeen päältä, niin se ei välttämättä ole enää "ehtaa", joten


tuossa/tässä tapauksessa säästetään ehkä väärässä paikassa. En ota kantaa siihen kumpi


osapuoli on hölmö tai pihi vai ei kumpikaan. Sen näkee sitten myöhemmin, jolloin ollaan ehkä


siinä pöljimmässä viisaudessa eli jälkiviisaudessa, että "olisi pitänyt sittenkin......"


Jäsenen antama (30.4.2009 klo:10:16) kommentti

Samalla linjalla Montan kanssa, - mutta YSE:n ehtoja voidaan käyttää muissakin, kuin ainoastaan yritysten välisissä sopimuksissa (ajatuksena sopimus periaatteet/vastuut).

Kuluttajan ja yrityksen välinen sopimus on rakenteeltaan erimuotoinen, mutta asiasisällöltään "yksilöidympi". Voipa olla täysin vapaamuotoinenkin.

Mutta takuuaikaa ja vastuuta nämä variaatiot ei muuta, ellei sitten erikseen kirjallisesti näin sovita. -(miksi ihmeessä?).

Elinkeinon harjoittajan on vastattava suoritteistaan - materialeineen.

Vedeneristeissä se on tuo 2 v. Kattojen vedener.töissä 10 v.

Tuo takuu ei miksikään muutu, oli sitten kyseessä grynderi, rakennusliike, omatoimirakentaja, remontoija, asunnon ostaja etc.

Ja kyllä tuolla vedeneristeellä (sertifioitu) on varmasti takuu, kun työsuoritteen on tehnyt srtifikaatin omaava märkätila-asentaja, valmistajan ohjeita noudattaen.

Sitä takuu mainintaa tuskin purkin kyljestä tai esitteestä löytyy, koska se takuu on sidonnainen suoritteeseen, ja rautakaupassahan yksittäinen kuluttaja lukee purkin etiketin, ostaa tuotteen, maksaa kassalla - ja takuu pelaa.../-ko ???

Näillä pelisäännöillä itse olen toiminut (pääpiirteet). Enkä ole joutunut katumaan. - Onko aihetta ?

Jäsenen antama (30.4.2009 klo:21:01) kommentti

Sen verran vielä lisäystä korjauksesta! isännöitsijän kanssa keskusteltiin korjauksesta ja taloyhtiö palkkaa rakennusvalvojan katsomaan ja hyväksymään työvaiheet ja työ valokuvataan vaihe vaiheelta...taloyhtiö ottaa vastuun vesieristeistä. Ainut edellytys oli vaan se että korjaus tapa on rakennusmääräysten mukainen! itse korjauttaisin koko paska purkuun,mutta nyt on kyseessä aikasemman asukkaan tekemä moka ja olen saanut siitä korvaukset...toisaalta en haluaisi liikoja investoida korjaukseen kun ei ole itse aiheuttama mut katotaan mihin ratkasuun päädyn! kokonaan purkuun tai kyseinen korjaus menetelmä. Kiitos vastauksista!

Jäsenen antama (30.4.2009 klo:22:35) kommentti

No niin. Valitsit sitten rahallisen korvauksen itsellesi, toisen tekemästä virheestä. Olisiko nyt näin, että vastuu asiassa on sinulla, ja taloyhtiö varmistaa korjauksen oikean toteutuksen - valvojaa käyttäen. ( yhtiö menettelee oikein ).Kyllä nyt joudut investoimaan siihen korjaukseen sen, minkä se maksaa. Itse valitsit tämän tien, joten kulje se loppuun asti. ( investointihalukkuudella ei ole nyt merkitystä, - rahaahan olet saanut korjausta varten )Se oikea tapa korjata on yksinkertaisuudessaan,: -ettei vesi pääse painovoiman vaikutuksesta, tai kapillaarisesti, nestemäisessä muodossa kulkeutumaan rakenteisiin.

Ja sitä saunan puolen vanhaa eristettä ei saa jättää sinne uusien valujen alle.Harkitse nyt tarkkaan, ja toteuta korjaus kerralla kuntoon, sekä kirjauta myös ne takuuasiat ylös. Taloyhtiöllehän jää dokumentit, mutta ihan itsellesikin kannattaa arkistoida.

Jäsenen antama (3.5.2009 klo:17:42) kommentti

Olen täysin tietoinen omasta vastuusta ja korjaustavasta! Tilanne on vaikea selittää täällä, mutta olemme tehneet ratkaisun ja emme lähde lattiaan koskemaan ollenkaan. Taloyhtiöön on tulossa kuitenkin 5-10 vuoden päästä putkiremontti korjautuu yhteydessä tai jos myymme asunnon niin kerrommme seuraavalle ostajalle lattiasta!! Halusin vain vastauksen täältä voiko lattian korjata niin että purkaa lattian vain saunanpuolelta kokonaan ja sitten yhdistää takasin kylpyhuoneeseen... Kiitos vastauksista ja Hyvää alkavaa kevättä! :)


Muita aiheeseen liittyviä kysymyksiä/vastauksia:

Vedeneristys

Saunan folion liittäminen vedeneristykseenKarmin taakse folion ja eristyksen sauma kohta.Riittääkö että folion ja eristyksen sauma kohtaan laitetaan vedeneristys nauha....

Kaukolämpö, uusi säätöyksikkö vanhaan lämmönvaihtimeen

Onko nykyaikaisen säätöyksikön liittäminen vanhaan (n. 30-v) lämmönvaihtimeen (Parca Sampo 80) mahdollista tai edes järkevää? Alkuperäinen säätöyksikkö on melko karkealla...

Savuhormissa reikä liesituulettimelle

 Kesämökin savupiipussa on kolme savuhormia josta yhtä hormia on käytetty liesituulettimen hormina. Olen nyt poistanut liesituulettimen ja aikomuksena on laittaa puukamin...

Halkaistusta puusta pihapöytä ja tuoli

Etsin kuumeisesti hirsipöydän teko-ohjeita. Olen nyt hankkinut tarpeet eli halkaissut pöllit sekä käsitellyt ne mutta näiden liittäminen yhteen on kysymys. Voisitteko aut...

Ilto 440 premium tuloilman lämmitys

Valmistumassa olevaan talooni olen valinnut Ilto 440 Premium lämmontalteenottolaitteen. Kylmällä kelillä tuloilmaa on lämmitettävä. Pähkäilen kumpi on parempi, sähkölämmi...

Vanhan piipun jatkaminen.

Vanha tiilipiippu on purettu rapautumisen takia ulkoa tallin ullakolle asti. Onko sen jatkaminen katolle mahdollista/laillista isokern elementeillä? Jos on niin miten tot...

höyrynsulku

Tervehdys kyseessä erillinen talousrakennus jossa kantava väliseinä keskellä,toisella puolella lämmin tila ja toisella kylmä autotalli, väliseinässä ulkoseinärakenne eli...

Hanan asennus

Kauankohan kestää suunnilleen ammattilaiselta keittiön hanan asennus ja lämminvesivaraajan liittäminen? Vanha varaaja oli jo viety pois, uusi piti vain laittaa paikalle....

Pesukone mustavesi viemäriin

Rakennusluvan liitteissä määrätään, että astian- ja pyykinpesukoneiden poistovedet tulee johtaa umpinaiseen lokasäiliöön. Miten tulisi ratkaista liittäminen mustavesiv...

Kaupungin verkkoon liittyminen

Olen "yhteistyössä" vesilaitoksen kanssa tehnyt suunnitelman kaupungin hulevesijärjestelmään liittymiseksi. Nyt kun osaltani kaikki alkoi olla valmista, vesilaitos ilmoit...

Tiskialtaan vaihto + astianpesukone

Remontoimme kerrostaloasuntoa. Keittiön uudistamisen yhteydessä vaihdetaan tiskiallas ja lisätään astianpesukone. Edellyttääkö uuden altaan ja sen mukana tulevan viemäri...

Huippuimuri liesikupuun

Olemme selvitelleet huippuimurin liittämistä tavalliseen liesikupuun (Lapetekin Arco 90), hoitamaan liesituulettimen tointa. (Taloon tulee lisäksi koneellinen ilmanvaihto...

Jeo-Ventin uusiminen

Omakotitalossamme on Jeo-Vent-ilmastointikone, jonka pohjapellit ovat puhkiruostuneet (asennettu -81). Vieläkö uutta konetta on saatavilla? Jos ei, niin mitä merkkiä suos...

Hormiliitos

Mikähän olis kestävää ainetta, hormiliitoksessa, eli takan liittäminen suoraan yläpalotilasta hormiin... riittääkö pelkkä palamaton villa takan ja piipun välissä......val...

Liesituulettimen liittäminen hormiin

Remppaamme vanhaa taloa, ja olemme saaneet ristiriitaista tietoa, saako liesituulettimen liittää hormiin taipuisalla, venytettävällä metallipintaisella putkella, vai pitä...

LVI urakoitsijan vastuu N:o 2

Kyseessä on maaputkiston liittäminen talon vesijohtoverkkoon.Tietojeni mukaan kuuma-ja kylmäjohto on kytketty väärinpäin.Haluaisin tämän tiedon siksi,että olen muuttanut...

Hirsisauna

Olemme ostaneet rinnetontin, jossa on valmiina vanha hirsisauna ylärinteessä , ilman vesiputkia tai viemäröintiä, alla kalliota. Miten saunan saisi talon rakennusvaiheess...

ilmalämpöpumppu

Talossa on ilmalämmityskone, 3 kuution varaaja sähkövastuksilla ja puukattila. Lisäksi on leivinuuni. Talon rakennusvuosi on -78 ja työnä on uusia lämmitysjärjestelmä. T...

Kuivausrummun liittäminen viemäriin

Onnistuukos kuivasrummun liittäminen viemäriin, kun sieltä lattiasta tulee vain ohut n. kolmen-neljän sentin paksuinen putki, joka menee sitten KHH:n lattiakaivoon. Pesuk...

ullakkohuoneen lämmitys ilmalämpöpumpulla

Suunnittelen asuinhuoneen rakentamista käyttöullakollemme. Yläkerrasta on jo puolet asuinkäytössä, mutta yksi lisähuone tarvittaisiin. Talossa on suora sähkölämmitys ja L...

mitä haitariputken sijaan

Olen ymmärtänyt, että haitariputkea ei saa käyttää liesituulettimessa, mutta miten muualla omakotitalossa? Meillä on erittäin hankala/ahdas kohta, johon ei mahdu muu kuin...

kiukaan liittäminen hormiin

Hei,olen vaihtamassa sähkökiukaan puukiukaaseen.Suojaetäisyydet olen jokseenkin selvittänyt mutta kiukaasta lähtevän putken liittäminen hormiin askarruttaa vielä.Eli horm...

Lattialämmitys vanhan vesieristeen päälle?

Moi, remontoin asuntoa, jossa on melko isot pesutilat. Suihkuhuoneen lattiapinta-ala on 14m2. Tilassa on vanha rikkoutunut sähköinen lattialämmitys noin 50mm syvyydessä....

Laatoittaminen vanha laatan päälle

Terve! Tiedustelisin vielä miten onnistuu vesieristeen laittaminen vanhan laatoituksen päälle. Tässä selvisi että seinässä ei ollut vesieristettä. Joten pystyisin laittam...

lattialämmtys vesieriste

eli vanha lattialämmitys ei juuri toimi ja tarkoitus asentaa uusi enston tassu kaapeli joka sattu olemaan ylimääräisenävanhat laatat poistin koska vesieristeen alle oli p...