Kysy, vastaamme -palvelussa Rakentaja.fi-palvelun jäsenet voivat esittää kysymyksiä rakentamisesta, remontoimisesta tai sisustamisesta. Kysyä voi myös rakennusoikeudellisia lakikysymyksiä. Kysymyksiin vastaavat kunkin alan asiantuntijat. Tule kysymään, kommentoimaan tai lukemaan asiantuntijoiden vastauksia kommentteineen!

Uuden rivitaloyhtiön höyrynsulut

Kylpyhuone ja sauna

Kysytty: 2.8.2010 klo:16:56
Kyseessä on siis vuonna 2008 rakennettu rivitaloyhtiö jossa asunnot ovat pääosin kaksikerroksisia. Jokaisessa asunnossa on huoneistokohtainen lämmön talteenotolla varustettu ilmanvaihto. Ala-, väli- ja yläpohjat ovat betonia (ontelolaatta). Alakerran kodinhoitohuone sekä yläkerran pesutila on kauttaaltaan kaakeloitu ja katossa on alaslaskettu puupaneeliverhous.

Alaslasketussa katossa olevista huoltoluukkuista katsoessani huomasin, ettei seinän vedeneristettä ei ole viety katonrajaan saakka eikä myöskään katossa ole minkäänlaista eristettä / höyrynsulkua vaan tämä on puhtaalla betonilla. Eikö kosteus (höyrynmuodossa) pääse näistä kohdin rakenteisiin? Pesuhuoneen alaslasketun katon päältä näkyy myös vieressä olevan saunan välikaton päälle ja tämän päällä olevat eristevillat.

Tekninen isännöitsijä, rakentaja ja rakennuttajan valvoja ovat kumminkin sitä mieltä, että vedeneristeet standardien mukaisesti ovat riittävät. Soitin aiheesta myöskin kaupunkin LVI-puolen rakennustarkastajalle joka oli myöskin samaa mieltä ja kertoi, että ilmavaihto pitää huolen, ettei kosteusvaurioita pääse syntymään.

Onko kuvailemani rakenneratkaisu nyt oikein vaiko ei ja mistä löydän standardin taikka säännön jossa yksiselitteisesti kerrotaan miten höyrynsulku pitää nykyään toteuttaa?
Ennen käytössä olivat ilmeisesti RT-ohjekortit ja onnistuinkin löytämään (RT VP 410) jossa kylläkin mainitaan seuraavasti: "Höyrynsulun liittymät seinän vedeneristeeseen sekä mahdolliset läpiviennit tiivistetään."

Sipilä Käyttäjä on mies
Kysymyksiä: 3 kplVirallinen vastaus
Talon rakennekuvat näyttävät, mikä on oikea tapa rakentaa. Ne on hyväksytty rakennustark...

Nähdäksesi vastauksen kokonaan sinun on oltava >>sisäänkirjautunut<< palveluun.
Liity jäseneksi >>tästä<< Jäsenyys on maksuton, eikä velvoita sinua mihinkään.
Jäsenenä voit myös itse kysyä kysymyksen palstalla.


Arvostele vastaus kysymykseen "Kylpyhuone ja sauna / Uuden rivitaloyhtiön höyrynsulut":
Jäsenen antama (3.8.2010 klo:9:13) kommentti

Törmäsin hetki sitten itse samaan ongelmatiikkaan erään korjausrakentamiskohteen osalta ja kävin aiheesta vuorovaikutteisen keskustelun sekä rakennesuunnittelijan, urakoitsijan ja vastaavanmestarin kanssa. Kuvaamasi rakennustapa on nykyisten käytäntöjen mukainen, joskin minullakin on edelleen epäilykseni sen toimivuudesta pitkässä juoksussa. Tässä projektissa varmistimme tuuletuksen s.e. pesutilan alaslasketun katon yläpuolella kulkevaan koneellisen poiston putkistoon porattiin muutama pieni reikä sillä tavoitteella, että ilman kierto välitilassa varmistuu.

Jäsenen antama (3.8.2010 klo:13:37) kommentti

"pesutilan alaslasketun katon yläpuolella kulkevaan koneellisen poiston putkistoon porattiin muutama pieni reikä sillä tavoitteella, että ilman kierto välitilassa varmistuu."Täysin järjetön ja väärä korjaustapa!

Jäsenen antama (4.8.2010 klo:8:06) kommentti

Pesutilan alaslasketun katon yläpuolella kulkevaan koneellisen poiston putkistoon ei saa eikä pidä porata reikiä, koska koneellinen ilmanvaihto nimen omaan aihettaa pesutilaan ja saunaan alipaineen joka imee kosteuden alaslasketun katon välitilasta pois pesutilaan ja sitä kautta ilmanvaihtohormin kautta ulos. Poraamalla reikiä välitilan ilmanvaihdon poistoputkeen aiheutetaan pahimmassa tapauksessa imua alaslasketun katon välitilaan eli imetään kosteus välitilaan vaikka pyrkimyksenä on toisin päin eli imetään kosteus välitilasta pois.

Jäsenen antama (4.8.2010 klo:8:10) kommentti

Pesutilan alaslasketun katon yläpuolella kulkevaan koneellisen poiston putkistoon ei saa eikä pidä porata reikiä, koska koneellinen ilmanvaihto nimen omaan aihettaa pesutilaan ja saunaan alipaineen joka imee kosteuden alaslasketun katon välitilasta pois pesutilaan ja sitä kautta ilmanvaihtohormin kautta ulos. Poraamalla reikiä välitilan ilmanvaihdon poistoputkeen aiheutetaan pahimmassa tapauksessa imua alaslasketun katon välitilaan eli imetään kosteus välitilaan vaikka pyrkimyksenä on toisin päin eli imetään kosteus välitilasta pois.

Jäsenen antama (4.8.2010 klo:10:20) kommentti

Ohops, teenpä pienen täsmennyksen tuohon esimerkkitapaukseeni, minkä olen näemmä unohtanut, eli meidän tapauksessamme välitilan alapuolella on höyrynsulkumuovi, mikä on tiivistetty osaksi PH:n seinien vesieristystä. Höyrynsulkumuovin alapuolella on koolaus ja PH:n katon panelointi. Koska höyrynsulkumuovi umpioi ( teoreettisesti, vaan ei käytännössä ) välitilan, eikä PH:n koneellinen poisto näinollen vedä välitilasta yhtikäs mitään, varmistetaan pienelä n. 6mm:n reijällä välitilan ilmankierto esimerkiksi kondenssitapauksessa. Tiedän, että ratkaisu on kehno, mutta parempi kuin ei mitään.Oikea ratkaisu ei välttämättä ole aivan suoraviivainen, vaan riippuu useista tekijöistä. Ajatellaanpa koko höyryn muodostumisprosessia kokonaisuutena.Höyryä tulee kuumasta suihkusta ja ilmaa keveämpänä se nousee huonetilassa niin ylös kuin mahdollista, eli pesutilan kattoon kuten myös tuonne mainittuun välitilaan, ellei nousua ole estetty. Höyry tiivistyy vedeksi sekä kattopanelin alapintaan, että minun tapauksessani välitilan alapinnan höyrynsulkumuovin alapintaan, missä molemmissa se tiivistyy vedeksi ja putoaa alas. Välitilan tiivistynyt vesi tippuu PH:n kattopanelin yläpintaan, mistä se ajanmyötä höyrystyy uudelleen ja haihtuu PH:een koneellisen poiston ansiosta kuten edelliset kirjoittajat asiaa valottavat.Homma toimii teoriassa tyydyttävästi olettaen, että ns. normi-ihminen käy kastautumassa suihkussa n. 5-10 minuuttia kerrallaan, ja poistopuhallus on säädetty riittävälle tehokkuudelle. Osa nuorisosta tykkää ottaa kuumia suihkuja, jolloin höyryä saattaa muodostua paljonkin, jopa tunnin ajan ja jos tällaisita suihkun suurkuluttajaporukkaa on taloudessa paljon, voidaan kysyä, miten rakennusnormissa tällaiset tapaukset tulisi huomioida. Pitäisikö kattopanelit pintakäsitellä yläpuolelta, sekä asentaa reiluun kaatoon, pitäisikö höyry kerätä huuvaan,mistä tehokas poisto, pitäisikö koneellisen poiston tehoa säätää automaattisesti mittauspisteiden kosteusprosentin mukaan...

Jäsenen antama (4.8.2010 klo:10:56) kommentti

OOOOOOPS! Mitä selittelyä! Täyttä soopaa eli suorastaan paskaa!On tehty! Se kostautuu karmealla tavalla jonkin ajan kuluttua! Onpa "ammattilaiset" olleet asialla, ehkäpä kertojakin ja täällä sitten rehvastellaan "sankaritöillä".

Varoitus! Toisaalta tyypillinen tapaus: Nähdään tai ollaan periaatteessa tehty täysin harakirihommia ja niitä täällä totena hyvinä esimerkkiratkaisuina sitten revitellään. Ja kirjoitetaan tohtoritason teorioita tai peräti viemäritasolla. Niistä ei ota sitten ite pelsepuupikaan selvää.

Tämähän ei mitenkään liity em. tapaukseen. Ei tietenkään!

Yksiselitteistä vastausta siihen miten se toteutetaan ei pysty antamaan nippelitasolla, mutta periaatteessa siinä välitilassa kierrätetään kuivan "puhtaan" tilan ilmaa kosteaan "likaiseen" tilaan, josta se johdetaan niitä normaaleja poistohormeja pitkin harakoille.

Jäsenen antama (5.8.2010 klo:12:56) kommentti

JOS välitilasta on myös yhteys kuivaan tilaan niin eikö ilma silloin virtaa tismalleen tuon periaatteen mukaisesti?


Jäsenen antama (5.8.2010 klo:13:58) kommentti

Noinhan se tietysti pitäisi olla, mutta se on aina syytä erikseen huolehtia/varmistaa.

Jäsenen antama (6.8.2010 klo:8:21) kommentti

Ei missään tapauksessa saa porata välitilan ilmanvaihdon poistoputkeen reikiä. Jos ja kun kostea ilma pääsee välitilaan se myös tulee saunomisen tai suikun jälkeen ulos sieltä samaa reittiä kun oikealla ilmastoinilla pidetään sauna- ja pesutila alipainestettuna. TÄHÄN TÄYTYY LISÄTÄ, ETTÄ VÄLITILA TULEE RAKENTAA AINA TUULETTUVAKSI jättämällä rako kattopaneloinnin ja seinien väliin.

Jäsenen antama (24.2.2011 klo:13:55) kommentti

Olen käynyt aiheesta nyt keskustelua kaupungin Rakennusvalvonta viraston kanssa ja heidänkin mukaansa tehty vedeneristys on riittävä kun tämä on tehty roiskevesialueelle.Väliseinien höyrynsuluista en saanut kumminkaan heiltä tarkkaa kannanottoa ja ainoa voimassa oleva määräys on aiheesta RakMk:n osassa C2 "Kosteus rakentamisessa". Kyseisestä määräyksistä ei löydy kumminkaan mainintaa märkätiloja rajoittavien väliseinien höyrysuluista, eikä putkien läpivientien tiiveydestä.Mainittakoon tähän vielä, että pesutilan väliseinien kautta on avoimet reitit saunan lisäksi myös kahteen viereiseen tilaan näihin johtavien ilmanvaihtoputkien läpivienneistä.Rakennusvalvontaviraston mukaan yleisesti ottaen kosteutta ei saa päästä kulkeutumaan haitallisesti rakenteisiin. Jos näin pääsee käymään, ovat suunnitelmat virheelliset, ne puuttuvat tai on tehty työvirheitä.Ko. tapauksessa vesihöyryllä on suorat reitit saunan välikaton päälle ja tämän päällä olevaan villaeristeeseen sekä kahteen pesuhuoneen viereiseen tilaan.Onko tehty rakenneratkaisu muka tällöin kunnossa?


Jäsenen antama (24.2.2011 klo:14:20) kommentti

On se. Kuten se LVI-tarkastaja sinulle jo kerran ilmoitti, alipaineinen ilmanvaihto pitää osittain huolen ettei kosteusvauriota pääse syntymään.ps. älä sekoita höyrynsulkua ja vesieristystä keskenään, niillä on ihan omat merkityksensä ja tarkoituksensa.

Jäsenen antama (24.2.2011 klo:20:54) kommentti

Palstan kirjoittajien olisi hyvä lukea kysymys ja vastaajien kommentit ajatuksella. ennen kuin lähtevät moittimaan muiden järkeä.
Hyvä olisi myös osata lukea Mollier käyrästöä ja ymmärtää Daltonin osapainelakia. Kommenteista päätellen saattaa olla liikaa vaadittu.
Daltonin laki sanoo että kaasuseoksen (ilma) osakaasu ( vesihöyry) käyttäytyy niin kuin se olisi ko.
tilassa yksinään. Höyryn paine  ( suhteellinen kosteus * höyryn kyllästyspaine ko, lämpötilassa ) jakautuu tasaisesti kyseiseen tilaan. Mikäli tila ei ole suljettu  purkautuu höyrynpaine jokaiseen tilaan, jonka höyrynpaine on pienempi ja jonne sillä on reitti. Koska kaasuseoksen (ilma) muiden kaasujen osapaineet ovat kaikissa tiloissa yhtäsuuret, vain vesihöyry purkautuu ympäröiviin tiloihin.
Sipilän kysymyksessä siis pesuhuoneen höyrynpaine purkautuu ilmastointiputkikanaviin ja saunan välikaton päällä oleviin villoihin. Saunan välikatossa on luultavimmin alumit-paperi höyrysulkuna ja sen päällä villakerros välikaton ja tiiviin ontelolaattakaton välissä, jonne pesuhuoneen höyrynpaine siis purkautuu ja höyry siellä tiivistyy vedeksi. Kuvitelma että villat kuivuisivat märkätilasta toiseen, on kyllä lampaan päästä.
Kun huoneiston lämpötilan ollessa 22astetta otetaan suihku niin kylpyhuoneen peilin kostuessa voidaan todeta huoneen ilman kosteuden kastepisteen olevan 22astetta. Samalla kostuvat kaikki kylpyhuoneen seinät, ilmanvaihtoputkien kanavat ja saunan katon villaeristeet.
Ainoa keino ongelman ratkaisemiseksi on tiivistää ilmanvaihtoputkien läpiviennit ja järjestää saunan välikaton yläpuolisen tilan tuuletus siellä kulkevista ilmanvaihtoputkista.

Jäsenen antama (25.2.2011 klo:9:21) kommentti

Ei se iv-kanavien läpivientien tiivistäminen estä vesihöyryn siirtymistä saunan välitilaan. Pesuhuoneesta pitäisi tehdä tiivis kuin pullo jos kosteuden siirtyminen muihin tiloihin halutaan kokonaan estää.

Jäsenen antama (25.2.2011 klo:10:34) kommentti

Kyllä estää.
 Pitää tietenkin varmistua että saunan tuloilmaputki ja poistoilmaputki on tiivistetty saunan alaslasketun katon höyrysulkuun myös saunan puolella.
Mitähän iloa arvelet saunan välikaton päälle asetetusta lasivillaisesta lämmöneristeestä olevan, jos se on ilman tiivistä höyrysulkua suoraan yhteydessä löylytilaan?


Muita aiheeseen liittyviä kysymyksiä/vastauksia:

Uusi pelastuslaki / katon turvavarusteet?

Vuoden 2011 pelastuslain kappale 13 käsittelee nuohous ja ilmanvaihtolaitteiden huoltoa. Kohdassa 3 todetaan:"3) tikkaat, kattokulkutien osat ja katon turvavarusteet pide...

Höyrynsulun uusiminen

80-luvun omakotitalon höyrynsulut ovat puutteelliset, teippaukset osittain unohtuneet ja limitykset on tehty kokonaan ilman teippausta limittämällä muovit kattotuolin all...

Lattian painuma

  Rivitaloyhtiön uusi asukas aloitti remonttinsa ja huomasi alakerran lattian painuneen 3-4 cm huoneen keskellä. Rivitalo on perustettu kalliolla olevan hiekan päälle, er...

Kylpyhuoneen ja saunan ylläpitolämpö

Rivitaloyhtiön hallitus päätti lopettaa kesäajaksi lämmityksen säästösyistä (vesikiertoinen patterilämmitys), jolloin sauna- ja pesutilojen lattioiden maalaus alkoi hilse...

Taloyhtiön ulkokasteluvesiputki

Rivitaloyhtiön käyttövesiputkiston saneerauksessa on käyttövesiputkien lisäksi vedetty komas putki talon ulkokastelukraanaan. Putki kulkee koko talon huoneistojen läpi ja...

Höyrynsulku puuttuu, voiko lisäeristää?

 Hei! Teemme 50-luvun rintamamiestalon remonttia. Alun perin ei ollut tarkoitus lisäeristää taloa ollenkaan, ja siksi emme laittaneet sisäpuolelle mitään höyrynsulkua. Al...

Isännöitsijätodistus

Kun rivitaloyhtiön isännöitsijä kirjoittaa osakkaalle isännöitsijätodistuksen ja laskuttaa siitä. Onko maksun saaja taloyhtiö vai isännöitsijä suoraan itse ? Isännöitsijä...

Yläpohjan höyrynsulku

Mökin pystytysporukalta jäi laittamatta höyrynsulkukaistale kurkihirren päälle ennen kattovasojen asennusta. Ajattelin korjata asian niittaamalla ja teippaamalla höyrynsu...

Tuulensuojapaperi

Mökkitoimittajan räystäsdetaljin mukaan kattolappeiden päällä oleva tuulensuojapaperi olisi pitänyt ulkoseinien kohdalla, lappeiden välissä taittaa niin että se ylettyy y...

saunan teko

Olen tekemässä Kastellin OK-taloa ja nyt kun olisi saunan ja kylppärin aika, ihmetystä on aiheuttanut suunnittelijan suunnittelema saunan seinän höyrynsulut. Kylppärin ja...

Höyrysulku purueristetaloon

V -35 rakennettuun purueristeiseen taloon on tehty lisälämmöneriste sisäpuolelle villalla, ja päälle on laitettu höyrysulkumuovi, kipsilevy ja lasikuitutapetti. Kuntotark...

Ulko-ovien uusiminen

Moi!Paljonkohan rivitaloyhtiön tulisi varata rahaa ulko-ovien ja terassiovien vaihtoon pk-seudulla? Mikäli valitsemme n. 600€ ovet, niin paljonkohan niiden asennus maksaa...

Lämpöpattereiden venttiilien vaihto

Minkälainen toimenpide työnä on rivitaloyhtiön lämpöpattereiden venttiilien vaihto. Taloyhtiössä on neljä 8-10 asunnon rivitaloa. Käsittääkseni työ tehdään talo kerralla...

Mökki kylmillään + höyrynsulku

Rakennamme mökkiä ja tarkoitus on pitää jatkossa peruslämpö mökissä ympäri vuoden. Mökkiin ei tule vielä juoksevaa vettä ja olikin ajatus jättää se ensi talveksi vielä ky...

Sadevesiputken jäätymisvaara ?

Kuinka syvälle sadevesiputki pitäisi asentaa a)ilman eristeitä b)laittamalla päälle esim 20mm tai 40mm Finfoamin. Putken pituus on 20m. Alussa (10m)on laskua reilusti (mä...

Pesuhuoneremontti ja taloyhtiölle ilmoitus

Hei, Olen teettämässä eräällä rakennusyhtiöllä pesuhuoneremonttia asuntooni. Meillä on 5 osakkaan rivitaloyhtiön yksi osake itsellä. Miten tästä kuuluu ilmoittaa taloy...

Rivitaloyhtiön kattopeltien pinoite hilseilee ja aluspelti ruostuu

Toimin peinen rivitaloyhtiön (8 huoneistoa) hallituksen puheenjohtajana. Ongelma on seuraavanlainen. Vuonna 1980 luvulla rakennetun talon pinoitettu (pinoitusmateriaali e...

Uima-altaan kattaminen

Ostin vanhan 70 luvun rivitalohuoneiston, tarkoitukseni on kattaa uima-allastila ja tehdä siitä työhuone. Kosteusmittauksessa kuitenkin ilmeni, että altaan seinät ja pohj...

välipohjan höyrysulku

Olen muuttanut v.2003 rakennettuun paritaloon ja ensimmäisten viikkojen ja kovien pakkasten aikana huomasin yläkerran lattian olevan erittäin kylmä. ulkolämpötila noin -3...

Välipohjan höyrynsulku

Asun omakotitalossa, jonka yläkerta on tehty ilman mitään rakennuslupaa todennäköisesti vuosina 1994-1998 ja alakerta vuonna 1973. Koko katto ja hieman muutakin korjattii...

Osallistuminen kylpyhuoneremonttien kustannuksiin

Asuntoyhtiössäni on parin vuoden sisään myyty useita asuntoja ja niihin on muuttanut nuoria perheitä, jotka ovat ostaneet peruskuntoisia asuntoja edullisesti (rivitaloyht...

Ullakon palo-osastointi

Rivitaloyhtiön yleisessä palotarkastuksessa palotarkastaja havaitsi että vuonna 1987 rakennetussa rivitalossa (2kpl),ullakon seinää ei ole rakennettu vesikatteeseen asti....

Keittiön lattian remontointi

 Vuonna 1952 valmistuneen talomme keittiö on tarkoitus remontoida ja myös lattia avataan ja purut poistetaan mahdollisesti kokonaan tai osittain. Keittiön alapuolella on...

Sädesieni

Ostettuamme talon ja alle kuukausi muutosta aloimme tuntemaan talossa hajua sekä sisällä, että ulkona. Ulkona erityisesti katetulla terassilla joka lasitettu, mutta pääty...

vanha ilmansulku

heiOlen korjaamassa 1950 rakennettua rintamamiestaloa. Olen laittanut yläpohjaan viime kesänä uuden eristyksen Vitalilla. Nyt olen purkanut sisäkaton panelit ja sen ilman...