Kysy, vastaamme -palvelussa Rakentaja.fi-palvelun jäsenet voivat esittää kysymyksiä rakentamisesta, remontoimisesta tai sisustamisesta. Kysyä voi myös rakennusoikeudellisia lakikysymyksiä. Kysymyksiin vastaavat kunkin alan asiantuntijat. Tule kysymään, kommentoimaan tai lukemaan asiantuntijoiden vastauksia kommentteineen!

Tuuletus Kaakelilujan ja seinän väli

Kylpyhuone ja sauna

Kysytty: 26.11.2009 klo:12:16

Kylpyhuonetta asensin ja nyt rupesin miettimään että teinkö sittenkin oikein.

Eli minulla on nyt kylpyhuoneen seinässä seuraavanlainen asennus.

hyörynsulkumuovi - ek kipsilevy - 50mm pystykoolaus 400mm välein(koolaus on 100mm irti lattiasta) - kaakeliluja.

Kaakelilujan päälle ajattelin vielä vetää yhtenäisenvesieristeen eristenauhoineen.

Kylpyhuoneen alaslasketussa katossa on höyrynsulkumuovi joka limittyy kaakelilujan päälle noin 50mm.

Lähinnä mietin että miten hyvin nyt tuuletus sujuu kaakelilujan takana. Kylpyhuoneen alaslaskettukatto on yhtenäinen saunan alaslasketun katon kanssa. Saunan alaslasketusta katosta tein tuuletusreiät puhuhuoneeseen. Eli siitä ilma pääsee pois. Mutta eihän sinne pääse mistään korvausilmaa jotta ilma kiertäisi.

Pitääkö minun nyt porata reiät johonkin että ilmaa pääsee suoraan kaakelilujan taakse. Ja miten iso reikä pitäisi olla ? Silloin ilma kiertäisi sisään siitä reiästä, menisi kaakelilujalevyjen välistä kylpyhuoneen alaslaskettuunkattoon ja sieltä saunan alaslaskettuun kattoon ja tuuletusreiistä ulos.

Virallinen vastaus
Katon höyrysulku ei saa mennä kaakelilujan kanssa yhteen. Kaake...

Nähdäksesi vastauksen kokonaan sinun on oltava >>sisäänkirjautunut<< palveluun.
Liity jäseneksi >>tästä<< Jäsenyys on maksuton, eikä velvoita sinua mihinkään.
Jäsenenä voit myös itse kysyä kysymyksen palstalla.


Arvostele vastaus kysymykseen "Kylpyhuone ja sauna / Tuuletus Kaakelilujan ja seinän väli":
Jäsenen antama (27.11.2009 klo:8:04) kommentti

Siis eikö tuo ole ihan ok jos oikein ymmärrärsin.

tila on ulkoseinällä - siellä on normaalit höyrynsulut. Sitten on tehty "rivinteeraus" kaakelilujalla. Alaslasketun katon hyörynsulku liitetty kaakelilujaan jolloin höyry ei pääse kaakelilujan taakse eikä alaslaskutilaan. Kaakelilujan tausta tuulettuu alaslaskutilaan ja sieltä kuivaan tilaan niin paljon kuin siellä kaakelilujan takana ylipäätään mitään tuuletusta tapahtuu. Oletettavasti siis alaslaskun höyrynsulun ja paneloinnin välissä on tuuletusrimat.

Jäsenen antama (27.11.2009 klo:9:16) kommentti

Kyllä olet aivan oikein ymmärtänyt. Kaakelilujan asennusohjeissa lukee että alaslasketunkaton höyrynsulkumuovi tulee liittää kaakelilujan päälle eikä seinän höyrynsulkuun.

Jäsenen antama (27.11.2009 klo:10:05) kommentti

Ei tuo nyt ihan oikein ole, tai en ymmärtänyt kertomusta. Miten se pesuhuoneen seinän alapää?

"Koolaus on 100mm irti lattiasta". Miten se levytys ja vedeneristys lattiarajassa toteutuu?

Erikoinen ratkaisumalli, jo suunnitelmana.

Jäsenen antama (27.11.2009 klo:10:58) kommentti

onko pesuhuone ulkonurkassa? jos ei niin viereisesn huoneen seinän viereen alas korvausilma aukko sen tuuletusraon kohdalle. Mielellään kuivastatilasta, saunasta tuotavaa korvausilmaa tulisi välttää.

Levytyksen alareunan olisi voinut tukea myös. Turhaan loppuu tuki alhaalta. Se alaslaskun höyrynsulku saa olla kiinni siinä vesieristeessä kunhan on huolehdittu alaslaskun tuuletuksesta.

Jäsenen antama (27.11.2009 klo:21:55) kommentti

Yhdyn edellisiin. Suomeksi: kaakelilujan taakse alareunaan tuuletusilmaa ulkopuolelta ja poisto saunan katon kautta. Itse otin tyh...viisaana insinöörinä tuuletusilman ulkovuorauksen ilmaraosta ulkoseinastä. Ei kauhean energiataloudellinen, mutta toimiva?Miksi muuten pistää havyttömän kalliin ja vesitiivin kaakelilujan pääälle vielä vesieriste? En ymmärrä.

Jäsenen antama (27.11.2009 klo:23:00) kommentti

no pistä kaakeliluja vesisateeseen hetkeksi, sitten ymmärrät.

Sitä en ymmärrä miksi maksaa kaakelilujasta hävyttömästi.

Jäsenen antama (28.11.2009 klo:0:32) kommentti

Tutustukaa kaakelilujan laatoitusohjeisiin, ja siihen liittyvään vedeneristykseen. "Temmin" ehdottaman kokeen kun tekee, pitäisi valjeta tuo vedeneristyksen tarpeellisuus, ja mihin se siinä levyseinässä tulee tehdä.

Jäsenen antama (28.11.2009 klo:18:04) kommentti

"Kaakeliluja toimii seinärakenteen vedeneristeenä eikä sen pintaan tarvitse asentaa erillistä vedeneristystä. Kun seinämateriaali on Kaakeliluja on lopputuloksena tiivis ja turvallinen rakenne. "Firman nettisivujen etusivuilla lukee, kuka tuohon sitten luottaa..

Jäsenen antama (28.11.2009 klo:21:08) kommentti

Rakentimismääräyskokoelmassa ei ole eritelty kaakelilujaa pois vesieristettävistä materiaaleista, eli se on vesieristettävä märkätiloissa.

Jäsenen antama (29.11.2009 klo:1:25) kommentti

Eristys tehdään saumoihin, läpivienteihin, ruuvien kohtiin ja nurkkiin nauhaa ja läpivientikappaleita käyttäen. Tämä on valmistajan ohje.

Miten sertifikaatti asialle, tutkikaa itse.

Itse kyllä eristäisin kauttaaltaan. Ei ole kustannus, eikä aikataulu-kysymys.

Jäsenen antama (29.11.2009 klo:20:23) kommentti

niin ei kai määräyksissä eli määritelty miten vesieristys toteutetaan. Levyssä on jo valmiina vesieriste. Saumat ja muut käsitellään kuten ´vaihtoehtoja´ kertoi. Itse asiassa valmistaja ei enään edes suosittele vesieristystä päälle.

Mutta osaako joku kommentoida kysyjän alkuperäistä kysymystä?

Jäsenen antama (29.11.2009 klo:22:19) kommentti

Yritetään!

Alkuperäiset selitykset/kysymykset ovat " "-merkeissä. Selitykset/kysymykset ontuvat."hyörynsulkumuovi - ek kipsilevy - 50mm pystykoolaus 400mm välein(koolaus on 100mm irti lattiasta) - kaakeliluja."Onko katossa myös ylempänä kuin vain alaslasketussa katossa höyrynsulku ja miten se limittyy seinän höyrynsulkuun?"Kaakelilujan päälle ajattelin vielä vetää yhtenäisenvesieristeen eristenauhoineen."Tuolle ei mitään esteitä."Kylpyhuoneen alaslasketussa katossa on höyrynsulkumuovi joka limittyy kaakelilujan päälle noin 50mm."Katso edellä."Lähinnä mietin että miten hyvin nyt tuuletus sujuu kaakelilujan takana. Kylpyhuoneen alaslaskettukatto on yhtenäinen saunan alaslasketun katon kanssa. Saunan alaslasketusta katosta tein tuuletusreiät puhuhuoneeseen. Eli siitä pääsee pois. Mutta eihän sinne pääse mistään korvausilmaa jotta kiertäisi. Pitääkö minun nyt porata reiät johonkin että ilmaa pääsee suoraan kaakelilujan taakse. Ja miten iso reikä pitäisi olla ? Silloin kiertäisi sisään siitä reiästä, menisi kaakelilujalevyjen välistä kylpyhuoneen alaslaskettuunkattoon ja sieltä saunan alaslaskettuun kattoon ja tuuletusreiistä ulos."Jos/kun alaslasketussa katossa oleva muovi on limitetty kaakelilujaan, niin silloin siltä osin rakenne on oikein edellyttäen, että katossa (alaslaskun) yläpuolella on höyrynsulkumuovi yhtenäisenä seinässä olevan kanssa. Tällöinhän ilma pääsee sieltä alhaalta lattianrajasta sinne kaakelilujan taakse ja sitten saunan "alaslaskun" kautta tehdyistä "pukuhuonerei'istä" pukuhuoneeseen ja sieltä taivaan tuuliin.


Jäsenen antama (30.11.2009 klo:8:15) kommentti

Monta, siis mistä lattian rajasta?"Tällöinhän ilma pääsee sieltä alhaalta lattianrajasta sinne kaakelilujan taakse ja sitten saunan "alaslaskun" kautta tehdyistä "pukuhuonerei'istä" pukuhuoneeseen ja sieltä taivaan tuuliin."Se on selvää - ja oikein - että kosteiden tilojen alaslaskut tuuletetaan kuiviin tiloihin, mutta tuota lattianraja hommaa en ymmärtänyt.

Jäsenen antama (30.11.2009 klo:9:37) kommentti

säheltäjä hyvä! "Se on selvää - ja oikein - että kosteiden tilojen alaslaskut tuuletetaan kuiviin tiloihin, mutta tuota lattianraja hommaa en ymmärtänyt."Minähän en ymmärrä koko rakennetta ollenkaan, mutta kysyjähän kaipasi tuuletusta sinne "kaakelilujan väliin".

Kun se oli toteutettu jo täysain päin prinkkalaa, niin siihen yritin antaa selitystä pienin edellytyksin, mutta enhän tiedä niiden edellytysten olemassaoloa.Vastaukseni ihmettelyysi: Käsitin kysyjän kertomuksesta, että alhaalla on 10 cm:n korkuinen väli myös kaakelilujassa ellei ole, niin täysi susi sitten. Siellä alhaalla on oltava rako tässä tapauksessa eli homehtuu varmasti.Täällä kysytään, mutta kysyjä ei anna kuitenkaan kysymyksensä tueksi oikeastaan mitään kysymyksensä valaisuun. En olisi puuttunutkaan sen vuoksi tähän ollenkaan, mutta sinä säheltäjä halusit jonkun "kukaan" antavan jotakin kommentointia.


Jäsenen antama (30.11.2009 klo:10:51) kommentti

Ok. no itse kylläkin luulen että puinen koolaus on jätetty 10 cm irti lattiasta ja levy on lattiaan asti. Jos ei näin niin sitten ihmettelen kovasti ko. rakennetta.

Eikös esim. kellareihin ole tehty rivinteerauksia maailman sivun ja eihän sielläkään ole mitään reikiä alhaalla tuuletusta varten? Lähinnä ne siis tehty tiilestä tms.

Jäsenen antama (30.11.2009 klo:11:00) kommentti

Nyt onkin nyt eikä maailman sivu.

Jäsenen antama (1.12.2009 klo:8:24) kommentti

no selvisi tämäkin


Muita aiheeseen liittyviä kysymyksiä/vastauksia:

-50 luvun kellaritiloihin sauna- ja pesutilat..

Mitä mieltä olette ,kun olen purkanut tojax levyt kellarin seinistä pois niin kannattaako tuleviin seinän rakenteisiin jättää tuuletusrako ja millasia materiaaleja kannat...

Kaakelilujalevyn vuoto ja tuuletus

Hei!Asun 80- luvun omakotitalossa. Neljä vuotta sitten on tehty pesuhuoneen ja saunan remontti, jonka yhteydessä pesuhuoneen pintamateriaaliksi valikoitui puurungon pääll...

piippu ja palomuuri pinnoitus

pesuhuoneessani on osa piippua, jossa on saunan hormi puolivälistä alkaen, vieressä kaksi tuuletushormia, ja pannuhuoneen puolella seinän takana ensin ilmastointi hormi j...

eristäminen

Jos eristän hirsimökin vinokaton uudelleen, eli peltikatto, jonka jälkeen 10cm tuuletus ennen aluskatetta ja sit n 5cm väli ennen villoja niin mikä olisi paras aluskate?J...

Kosteutta uudessa talossa.

Terve.Olen rakentamassa uutta omakotitaloa.Seinä rakenteena ulkoapäin.Ulkoverhous-Tuuletus väli-Tuulensuoja kipsilevy-200runko ja villa-muovi-48*48 koolaus ja villa-Kipsi...

Laatoitus puulattian päälle

WC:n pinta-ala on n. 1,3 m2. Lattiana on nyt 28 mm pontattu laudoitus, joka on tukevasti kiinni, eikä narise.  Toisiko mitään etua kaakelilujan asenta...

Kaakalilujan pinnoitus

Hei! Pystyykö kaakelilujan pinnoittamaan esimerkiksi rappaamalla? Haluaisin rapatun seinän kodinhoitohuoneeseen ja tällä hetkellä siellä on lastulevyt seinissä. Tarviiko...

Kaakeliluja kipsiseinän päälle

Tarkennuspyyntö aikaisempaan:-   lähtöinformaationa väliseinä: kipsilevy 13 mm + teräsranka 42 mm/k 600 + kipsilevy 13 mm,    seinän korkeus 2500 mm-   rakentamisaika v....

Lattian/seinän/katon sauman kosteussulku

Teen kesämökillä pesuhuonetta ja saunaa uusiksi. Vesi tulee hanasta sisään ja menee lattiakaivosta ulos. Lattiat, seinät ja katot ovat puurunkoisia. Lattioihin laitan 2-k...

Pesuhuoneessa kulkevan harkkopiipun kosteuseristys

Rakennan vapaa-ajan asuntoa, jossa kaksireikäinen harkkohormi kulkee pesuhuoneen puolella. Harkkoseinän toisella puolella takkahuoneessa on takka ja toisen seinän takana...

lisäeristäminen

terve. minulla on 1962 rak. talo. ja katto on päässyt vuotamaan seinän väliin.. runko tolpat ja villat on päässyt osittain "vähän" kärsimään. joten aattelin vaihtaa madän...

Hirsiseinän eristys

Tarkoituksena on muuttaa hirsisaunan lautalattia betonivaluun. Mikä olisi oikea tapa eristää seinän ja betonilaatan väli ? ...

tasoite kaakelilujan päälle

Suihkun lattiarakenteena on lastulevy ja sen päällä kaakelilujalevy kuten valmistaja suosittelee ja kaakelilujan päälle tulee tasoitus ja siihen lämmityskaapeli. pitääkö...

Kaakelilujan käyttö ja koolaukset

Kerrostalon kylpyhuone vm 78 koko noin 4m2. Levyseinissä on runko 50x50 k600 ja päällä vanhat lastulevyt tms, joissa ei mitään vikaa. Remonttimiehen ajatuksena olisi lait...

kylpyhuoneen katossa olevan alumiinipaperin vienti seinille

Hei teen pesuhuoneen saneerausta,katossa on höyrynsulkuna alumiinipaperi ja seinille tulee kaakeliluja. Paperi kääntyy katosta seinienpäälle noin...

kivivilla+saunasatu+kaakeliluja?

Kysyisin 70-luvun talon kylpyhuoneen lisäeristyksestä. Ulkoverhoili kahi-tiili, tuuletusrako, tuulensuojalevy, 100mm kivivillaa, höyrysulku paperi. Voinko laittaa sisäpuo...

Kupariputkien eristäminen

Millä eristän kupariputket kylpyhuoneessa jotka jäävät kaakelilujan taakse?...

välikaton tuuletus tuulituulettimella

-73 rakennettu loivalla harjakatolla oleva täystiilitalo. Välikatolle ei ole mitään pääsyä, koska väli on matala, koska sisäkatto nousee samalla tavalla kuon vesikatto. V...

levytys kaakelilujalla

saako asentaa kaakelilujan vaakaan tulis yksi vaaka sauma...

Välipohjan lattiavalu

Kysymys on 50 luvun talosta jossa on kellari lämmin ja välipohjassa on noin 7cm betonivalu jonka päälle olisi tarkoitus tehdä uusi betonivalu johon asennetaan vesikiertoi...

Yläpohjan lisäeristäminen

Yksikerroksinen rivitalohuoneiston yläpohjan eristyksenä on vuorivilla 30 vm (puhallusvillaa)Olemme ajatelleet lisätä eristettä 20 cm. Lähellä räystästä on tilaa vesikatt...

aluskate

miksi sit mainoostaavat tyvek proota että  voi laittaa suoraa eristeeseen ja ei tarvitse jättää normaalia tuuletus väliä??ei ihme jos ihmisillä menee päät pyörälle kaiken...

kylpyhuoneen katto

kylpyhuoneen katon alaslaskun ajattelin tehdä kakkosnelosella joten väli tilaa tulee 10 cm. Puiden yläpuolelle laitan muovin. tarviiko näin suuri välitila tuuletusta. Ky...

Bewa vs. Palikka

Olen harkinnut pystyttää taloni rungon EPS-valuharkoista. Markkinoilla on kyseistä harkkoa jos jonkin moista, mutta Bewa ja Palikka ovat ehkä varteenotettavimmat. Näiden...

Kylpyhuoneen seinänrakenne hirsitalossa?

Olen rakentamassa lamellihirsistä (202x260cm) vapaa-ajan asuntoa joka tulee ympärivuotiseen käyttöön. Mökissä on vesikiertoinen lattialämmitys. Kohta puolin olisi ajankoh...