Kysy, vastaamme -palvelussa Rakentaja.fi-palvelun jäsenet voivat esittää kysymyksiä rakentamisesta, remontoimisesta tai sisustamisesta. Kysyä voi myös rakennusoikeudellisia lakikysymyksiä. Kysymyksiin vastaavat kunkin alan asiantuntijat. Tule kysymään, kommentoimaan tai lukemaan asiantuntijoiden vastauksia kommentteineen!

Taloyhtiön tekemä pesuhuoneremontti

Kylpyhuone ja sauna

Kysytty: 8.3.2009 klo:19:18

Taloyhtiössä ollaan suunnittelemassa kaikkien huoneistojen sauna- ja pesutilojen remontointia. talo on rakennettu 1990 luvun alussa ja lattiassa on muovimatto. Remontin lähtökohtana on vanhojen muovimattojen vaihtaminen ja puuttuvan vesieristyksen tekeminen. Nyt on ollut puhetta, että taloyhtiö maksaisi purkutyön ja vesieristyksen vaatimat materiaalit sekä mahdollisesti uudet laatat. Sen sijaan kaikki työkustannukset jäisivät osakkaan maksettavaksi.

Kuuluuko vesieristykseen liittyvä työ myös taloyhtiön korvattavaksi vai onko tämä siirrettävissä osakkaalle?
Virallinen vastaus
Muovimatto toimii vesieristeenä. Vesieriste ei puutu. Tämä kysymys sopii myös rakennusoikeudellisiin kysymyksiin. Kun taloyhtiö ei teetä vesieristystä, vastuu s...

Nähdäksesi vastauksen kokonaan sinun on oltava >>sisäänkirjautunut<< palveluun.

Liity jäseneksi >>tästä<< Jäsenyys on maksuton, eikä velvoita sinua mihinkään.

Jäsenenä voit myös itse kysyä kysymyksen palstalla.


Arvostele vastaus kysymykseen "Kylpyhuone ja sauna / Taloyhtiön tekemä pesuhuoneremontti":
Jäsenen antama (8.3.2009 klo:20:08) kommentti

Ensiksi teette yhtiöjärjestyksen muutoksen jolla vedeneristeet siirretään osakkaan vastuulle (maksaa 330 euroa). Sitten jokainen remontoi oman pesuhuoneensa ja saa kotitalousvähennyksen (enimmillään jopa 12000 euroa kun aviopari vähentää 3000+3000,ja remontti ajoitetaan vuodenvaihteeseen jolloin saadaan kahden vuoden vähennykset.)Muuten taloyhtiö maksaa koko remontin (=rahat kerätään vastikkeissa). Taloyhtiö ei saa kotitalousvähennystä.

Jäsenen antama (8.3.2009 klo:21:56) kommentti

Eiköhän taloyhtiön maksamat remontit myös viime kädessä tulee asukkaiden maksettavaksi. Ei taloyhtiöllä mitään sampoa ole.

Jäsenen antama (9.3.2009 klo:0:25) kommentti

Kyllä vedeneristeet kuuluvat kokonaisuudessaan taloyhtiölle, -töineen.

Isännöitsijän tulisi myös varmistaa, että vedeneristetyö ja laatoitus suoritetaan nykymääräysten mukaan. Näin toimien isännöitsijälle voidaan esittää ja myöntää vastuuvapaus ko. tapauksen tiimoilta varsinaisessa yhtiökokouksessa.

Kustannuspuoli kiertää yleensä pääsääntöisesti taloyhtiön kautta, muuta miten se jakautuu osakkaiden kesken, se selviää yhtiöjärjestyksestä, tai As.Oy- laki / vastuunjako.

Asukkaan mahdollisesti itse rikkoma (esim. muovimatto), korjataan myös isännöitsijää tiedottamalla, ja asioista sopimalla.

Osakkaan / asukkaan ei itse kuulu järjestellä asennustöitä.(sovitella kyllä)

Asioitahan käsitellään tarvittaessa yhtiökokouksissa, missä voidaan sopia remontin yksityiskohdista ja rahoitusvaihtoehdoista.

Demokraattinen enemmistöpäätös on avainsana, minkä pohjalta ponnistaa.

Menestyksellistä ja kärsivällistä remonttiaikaa.


Jäsenen antama (9.3.2009 klo:8:28) kommentti

Tässä haetaan ilmeisesti kotitaloustyön verovähennysoikeuden hyväksikäyttömahdollisuutta. Kannattaa kuitenkin harkita tarkoin, miten menetellään. Vastuun pitää säilyä taloyhtiöllä.


Jäsenen antama (9.3.2009 klo:12:04) kommentti

Ainahan on hyvä harkita. Myös kannattaa harkita myös sitä, onko järkevää jättää ottamatta tuo jopa 12000 euroa. Eikö sitä kannattaisi harkita.

Jäsenen antama (9.3.2009 klo:14:43) kommentti

Silloin kun taloyhtiö päättää tehdä remontin (yhtiökokouksessa), ei saa periä osakkaalta mitään vaan taloyhtiö maksaa vedeneristeen (tai muovimaton) sekä laatoituksen. Kalusteet maksaa myös yhtiö, jos päätetään uusia kalusteet (enemmistöpäätös riittää tässä).

Jäsenen antama (9.3.2009 klo:15:55) kommentti

Niin... ja osakkaat maksavat kuitenkin kaiken!

Jäsenen antama (9.3.2009 klo:22:58) kommentti

Mutta, jos jokainen osakas tekee omaan laskuun taloyhtiön valvonnassa ja tekijänä on firma, jolla on kotitalous vähennys mahdollisuus. Voiko näin tehdä, saako vero vähennyksen.

Jäsenen antama (10.3.2009 klo:10:30) kommentti

Näin ei voi tehdä

Jäsenen antama (10.3.2009 klo:21:25) kommentti

Niin näin se on: kysymys on OSAKEYHTIÖSTÄ ja silloin toimitaan asunto-osakeyhtiölainsäädännön mukaisesti. Yhtiö tekee/teettää vastuulleen kuuluvien toimenpiteiden korjaukset, uusimiset yms. (kuten vesieristeet) ja kustannukset jaetaan (jyvitetään) osakkeen omistajille.