Kysy, vastaamme -palvelussa Rakentaja.fi-palvelun jäsenet voivat esittää kysymyksiä rakentamisesta, remontoimisesta tai sisustamisesta. Kysyä voi myös rakennusoikeudellisia lakikysymyksiä. Kysymyksiin vastaavat kunkin alan asiantuntijat. Tule kysymään, kommentoimaan tai lukemaan asiantuntijoiden vastauksia kommentteineen!

Suppea kosteusmittausraportti?

Kylpyhuone ja sauna

Kysytty: 22.10.2005 klo:10:05
Olemme ostamassa vuonna 1995 rakennettua rivitalokolmiota. Kaupan ehtona oli luonnollisesti kosteusmittaus. Mittauksen suoritti myyjän (rakennuttaja) edustaja. Raportissa lukee ainoastaan: "Kosteusmittaus suoritettu pesuhuoneen ja kodinhoitohuoneen seinä- ja lattiapinnoista 13.10.2005. Mittaus suoritettu Viva 32 -merkkisellä kosteusmittarilla. Mittaustuloksissa ei havaittu normaalista poikkeavia arvoja." Raportissa ei puhuta mitään saunan, keittiön tai erillisen vessan mittauksesta. Mielestämme raportti on mielestämme muutenkin varsin suppea. Miksi tuo mittari on mainittu kuitenkin erikseen? Onko se luotettava? Voimmeko vaatia kunnollista kosteusmittausta ja raporttia siitä?

Crimson Käyttäjä on mies
Jyväskylä, 
Kysymyksiä: 1 kplVirallinen vastaus
Rivitalon kosteusvauriot, jos ne ovat rakenteissa, kuuluvat taloyhtiön korjattavaksi. Jos tuollainen vaurio tulisi esiin, siitä voisi vaatia myyjältä korvausta, kun korjaus maksetaan yhtiövastikkeiden suhteessa. Mittaus olisi tuonut tuollaisen vaurion todennäköisesti esiin. Mittauksessa käytetty mittari mainitaan siksi, että sen perusteella ammattilaiset tietävät, miten mittaus on suoritettu. Mittaus on tehty pintamittauksena. Tässä mittauksessa olisi tullut esiin vesieristeen ja laatoituksen väliin päässyt kosteus, joka vauriona kuuluu myyjälle. Ilmeisesti saunaa ei ole mitattu, koska pesuhuone on ollut kunnossa. Olisi tietenkin ollut hyvä tarkastaa sauna, mutta keittiössä ei normaalisti esiinny kosteuksia. Teillä on tietenkin oikeus vaatia tarkempikin mittaus, tai teettää se itse. Tällöin saatte kahden konsultin antaman tiedon, ja tilanne varmistuu.

Arvostele vastaus kysymykseen "Kylpyhuone ja sauna / Suppea kosteusmittausraportti?":
Jäsenen antama (9.1.2009 klo:9:03) kommentti

Vastauksessa on periaatteellinen virhe. Sauma- ja kiinityslaastit eivät ole vedenpitäviä, joten vedeneristeen ja laatoituksen väliin päässyt kosteus on normaalia. Sen sijaan vedeneristeen alle päässyt kosteus on jo kosteusvaurio, joka on jo rakenteissa.

Jäsenen antama (9.1.2009 klo:9:58) kommentti

Ihmetellä täytyy....Kuten edellä on mainittu on laatan ja vesieristeen välissä oleva kosteus aivan normaalia, ei sitä tarvitse korvata tai uusia??????


Jäsenen antama (9.1.2009 klo:10:07) kommentti

"Mittaus on tehty pintamittauksena. "


Tämä on totta! Eli mittaus on täyttä humbuukia, buugi buu!


"Tässä mittauksessa olisi tullut esiin vesieristeen ja laatoituksen väliin päässyt kosteus, joka vauriona kuuluu myyjälle. "


Tämä väite on myös humbuugia, joka ei ole sinänsä virhe, koska siellä on kosteutta eli vettä, jos vettä on käytetty lähiaikoina. Siis jos vesieristeen ja laatoituksen välissä on kosteutta, niin se ei ole mikään virhe, vaan paremminkin tavanomaista ja sallittuakin. Vesieristeen alle ei saa mennä vettä eli kosteutta, mutta pintamittaus ei kerro sitä missä sitä kosteutta on. Se on saletti."Ilmeisesti saunaa ei ole mitattu, koska pesuhuone on ollut kunnossa. Olisi tietenkin ollut hyvä tarkastaa sauna, mutta keittiössä ei normaalisti esiinny kosteuksia. Teillä on tietenkin oikeus vaatia tarkempikin mittaus, tai teettää se itse. "


Vaatimaan uutta mittausta ei voine välttämättä olla, koska kosteusmittauksen tasoa ei ilmeisesti ole määritelty, joten tietenkin itse voi tehdä/teettää sen. Siinä ei saa selville kunnollista pätevää tulosta ellei poraile, niin poraile.


"Tällöin saatte kahden konsultin antaman tiedon, ja tilanne varmistuu."


Eipähän varmistu, jos/kun se suoritetaan samalla tavalla "silitellen vain pintaa". Se on siinä.


 
Jäsenen antama (9.1.2009 klo:12:03) kommentti

Teetätin pintakosteusmittauksen saunaan ja kylppäriin,koska epäiltiin kosteusvauriota. Mittaaja pyysi olemaan käyttämättä tiloja kaksi päivää ennen mittausta ja lattialämmitys päällä. Hän aloitti mittauksen "siloittelun" kohdasta, missä lattialämmitys oli eniten kuivattanut vedeneristyksen yläpuolen ja eteni lattiakaivoa kohti. 10 cm lattiakaivon ympärillä kosteus painoprosentteina nousi 15, kun alussa se oli 1-3%. Vedeneristys lattiakaivon kohdalla ei oltu tehty kunnolla. Ja sitten alusta suihkunurkkausta kohti:10 cm ennen nurkkaa ja huom! seinän alimman laatan korkeudelta samoja lukemia kuin lattiakaivon kohdalla. Seinän alimman ja toiseksi alimman laatan korkeudella menevät käyttövesiputket ja en ollut huomannut että saumalaasti oli halki koko matkalta n.1mm. Ilmeisesti vedeneriste oli myös vaurioitunut ja kosteus oli päässyt vedeneristeen taakse. Minun tapauksessani pintakosteusmittaus oli riittävä mittausmenetelmä,kun sen teki ammattilainen. Lue lisää: Rakentaja.fi/Kosteusmittauksella mielenrauha

Jäsenen antama (9.1.2009 klo:12:15) kommentti

"10 cm lattiakaivon ympärillä kosteus painoprosentteina nousi 15, kun alussa se oli 1-3%."


Ohhoh! Mitenkähän tuo on todettu pintalääppimismittarilla. Onpahan uusi keksintö!


"Minun tapauksessani pintakosteusmittaus oli riittävä mittausmenetelmä,kun sen teki ammattilainen. Lue lisää: Rakentaja.fi/Kosteusmittauksella mielenrauha"


"sen teki ammattilainen." pitää olla "ammattilainen".


Sehän on sinun asiasi, jos/kun uskot humbuugiin. Mitäpä siihen on lisättävää.
Jäsenen antama (9.1.2009 klo:12:50) kommentti

Kysyin kosteusmittaajalta asiaa. Mittauksessani käytetty mittari saksalainen Oy Teknocalor Ab:n (www.teknocalor.fi) maahantuoma ESKO-pintakosteusmittari, joka mittaa puun kosteutta: mittaussyvyys n.50mm ja muut rakennusmateriaalit n.30mm. Kysyin paljonko hänen "pintalääpismittarinsa" maksoi, vastaus 550€+alv. Lukekaapas esim. www.tehoinssit.fi

Jäsenen antama (9.1.2009 klo:14:07) kommentti

...maailmassa Monta ihmeellistä, kummallista kulkijaa. Tässä pintakosteusmittariasiassa huomasit varmaankin tietosi ja kirjoittelusi melko tökeröksi. Esim.: humbuukia, buugi buu, se on saletti, silitellen, se on siinä, Ohhoh!, pintalääppimismittarilla, jos/kun uskot humbuukiin, Mitäpä siihen on lisättävää. EIVÄT kuulu tälle palstalle. Ota asiasta ensin selvää ja kirjoita asiallisesti. Niin me muutkin teemme tällä palstalla.

Jäsenen antama (9.1.2009 klo:14:19) kommentti

Kannattaa kysyä asiaa joltakin sertfioidulta kosteusmittaajalta.

www.vtt.fi


Jäsenen antama (9.1.2009 klo:16:51) kommentti

Mikähän tässä nyt oikein kiristää päätä? Pintamittarilla et voi painoprosenteina mittailla mitään ja se on aivan sama paljon se mittari maksaa.Onhan se tietenki kello jo aika paljo, että viesteistä päätellen viikonlopun vietto on jo alkanu.

Jäsenen antama (9.1.2009 klo:17:14) kommentti

No jopas nyt on kiihkeetä!!!!!

Vielä kerran. Pintatunnistimella ("pintamittari") ei saada mitään lukemia betonirakenteista. Sillä ei ole väliä vaikka mittari maksaisi 5000 euroa kun sillä ei saa oikeita niin ei saa.

No... edellä tuli jo selväksi se, että laatan ja vesieristeen välissä saa olla kosteutta, se on ihan normaali tilanne. Se pintatunnistin aistii kosteuseron kuivan ja kostean / märän alueen kohdalla, mutta se ei tiedä missä se kosteus on. Ja pintatunnistimella ei saa betonirakenteesta mitään tolkkua kuten tuo 15%-lukema. Betonissa voi olla enintään paino%-kosteutta noin 6% riippuen hieman betonin laadusta. Ja vielä, pintatunnistimesta ei saa sitten niitä suhteellisen kosteuden arvoja lainkaan.

Sertifioidut kosteusmittaajat tietävät tämän....

Jäsenen antama (9.1.2009 klo:17:59) kommentti

Arvoisa perässähiihtäjä nimimerkkinäkin! Eiköhän ole syytä tutkiskella sitä omaa tietämystäsi.

Jäsenen antama (10.1.2009 klo:8:51) kommentti

Pintakosteusmittareilla mitattuna saadaan yleensä lattiakaivon ympäriltä ja suihkuseinän kolmen alimman laattarivin kohdalta huomattavasti kovempia lukemia kuin muualta. Tämä on täysin luonnollista ja hyväksyttävää.Näillä kovemmilla lukemilla on mm höynäytetty kerrostalon osakkeenomistajat tilaamaan suurehkoja remontteja,pientaloista puhumattakaan...


Muita aiheeseen liittyviä kysymyksiä/vastauksia:

Valtion takaus

Olemme rakentamassa omakotitaloa ja toimitimme osuuspankkiin insinööritoimiston koti-optimilla tekemän kustannusarvion, joka oli 123500e + tontti 4000e = 127500e. Asuntol...

Liesituuletin ja LTO

Kyseessä 80- luvun alun ilmalämmitystalo(Aeromaster). Keittiöremontti tulossa. Nykyinen liesituuletin on alkuperäinen, iv- koneeseen ja lto:oon kytket...

Kosteusvaurion korjaaminen

Ostin rivariasunnon 4 vuotta sitten. Marraskuussa kylppärissä ilmaantui omituinen haju. Paikalle tilattiin kosteusmittaaja joka mittasi pintakosteuden. Kahdelta seinältä...

Työmaapäiväkirja

Mitä käytännössä seuraa loppukatselmuksen suhteen jos työmaapäiväkira on kadoksissa?(erittäin suppea oli) Kyseessä...