Kysy, vastaamme -palvelussa Rakentaja.fi-palvelun jäsenet voivat esittää kysymyksiä rakentamisesta, remontoimisesta tai sisustamisesta. Kysyä voi myös rakennusoikeudellisia lakikysymyksiä. Kysymyksiin vastaavat kunkin alan asiantuntijat. Tule kysymään, kommentoimaan tai lukemaan asiantuntijoiden vastauksia kommentteineen!

Saunan seinärakenne

Kylpyhuone ja sauna

Kysytty: 22.3.2008 klo:9:01

Talomme on tehty suurelementeistä, ja talotehtaan mukaan pesuhuoneen ja saunan seinäelementeissä kipsilevyn takana ei ole hyörynsulkumuovia. Saunan seinistä kolme on ulkoseinää. Meitä nyt mietityttävät saunan seinät, joissa sisältä päin lueteltuna on vaakapaneeli, pystyrimat, alumiinipaperi, n. 40 mm tuuletusväli ja sitten elementtiseinä; kipsilevy (EK13), villa 200 mm, tuulensuojalevy, tuuletusväli ja tiiliverhous. Jos talotehtaan tieto höyrynsulkumuovin puuttumisesta saunan seinien osalta pitää paikkansa, ei seinässä käsittääksemme ole tiivistä höyrynsulkua. Voiko tästä aiheutua ongelmia ja jos voi niin millaisia?

Yläpohja on saunan osalta sama kuin muuallakin talossa eli puhallusvillaa, hyörynsulkumuovi ja harvalaudoitus. Saunan katto on alaslaskettu ja on 20-30 cm höyrynsulkumuovin alapuolella. Alumiinipaperi on myös saunan alaslasketussa katossa. ilma siis pääsee kiertämään saunan seinä- ja kattopaneelien ja alumiinipaperin välissä, mutta myös alumiinipaperin ja seinäelementtien ja yläpohjan hyörynsulkumuovin välissä.
Saunassa on lattialämmitys ja koneellinen ilmanvaihto.
Onko siis syytä olla huolissaan tällaisesta saunan rakenteesta?


kmm
Kysymyksiä: 7 kplVirallinen vastaus
Jos oikein tulkitsen, tuuletusrako on alumiinipaperin ja kipsilevyn välissä. Mielestäni rakenne on tehty väärin. Tuuletusrakoon on tarkoitettu eriste, ja alumiinipaperi on tarkoitettu liitettäväksi lattian vesieristeeseen. Alumiinipaperi liitettään yläpohjan höyrysulkuun, ja alas lasketut katot tuuletetaan viereisiin tiloihin. Jos ymmärsin rakenteen oikein, se ei toimi. Minä korjaisin rakenteen.

Arvostele vastaus kysymykseen "Kylpyhuone ja sauna / Saunan seinärakenne":