Kysy, vastaamme -palvelussa Rakentaja.fi-palvelun jäsenet voivat esittää kysymyksiä rakentamisesta, remontoimisesta tai sisustamisesta. Kysyä voi myös rakennusoikeudellisia lakikysymyksiä. Kysymyksiin vastaavat kunkin alan asiantuntijat. Tule kysymään, kommentoimaan tai lukemaan asiantuntijoiden vastauksia kommentteineen!

Saunan ja pesuhuoneen välinen tiiliseinä

Kylpyhuone ja sauna

Kysytty: 4.6.2009 klo:7:55

Onko RT-kortin 84-10759 sivu 6 kuvan 5 mukainen rakenne väärä? Saunasta lukien paneeli, koolaus+ilmaväli, alumiinipaperi, koolaus+villa, tiiliseinä, vedeneristys ja laatta pesuhuoneen puolella.
Virallinen vastaus
Oheisessa linkissämme on lähes vastaava rakenne. Kun vesimolekyyli menee saunan puolelta vesieristeen läpi saunan ollessa kuuma, sen tunkeutumisnopeus tiilessä on hidas. sauna jäähtyy ja ilman kosteus laskee, molekyyli tulee höyrypaineen laskiessa takaisin. Saunassa ja pesuhuoneessa on alas lasketut katot. Vesieristettä ei viedä ylös asti, vaan alas laskun yläpuolelle. Tällöin tiiliseinään jää yläpäähän vapaata, josta tiileen mahdollisesti tullut kosteus pääsee haihtumaan. Seinäpinta-alat ovat hyvin pieniä, joten ongelmaa en rakenteessa näe, vaikka se ei normaalia rakennetta noudattele.

Kysymykseen/vastaukseen on liitetty lisäinformaatio linkki ->>
Arvostele vastaus kysymykseen "Kylpyhuone ja sauna / Saunan ja pesuhuoneen välinen tiiliseinä":
Jäsenen antama (4.6.2009 klo:9:59) kommentti

Ei se voi olla väärä, se on RT-ohjekortissa.

Jäsenen antama (4.6.2009 klo:11:13) kommentti

Tuota eristettä ja sen tarvitsemaa koolausta en näe kovinkaan tarpeelisena nimenomaan tuossa saunan ja ph:n välisessä seinässä.

Jäsenen antama (4.6.2009 klo:12:17) kommentti

Noinhan niitä tehdään ja on tehty (valitettavasti, mutta se on huono, koska siinä se eriste jää kahden "lähes höyrytiiviin" pinnan väliin. Sehän on vastoin toisia määräyksiä. siihen on myös oikeampikin ratkaisu, joka löytyy hakusanalla "Monta", joko näiltä nykyisiltä sivuilta tai sitten jo "edesmenneiltä" sivuilta, jotka myös löytynevät.


Kyllä eriste ja koolaus on paikallaan seinässä kuin seinässä ympäröimässä löylyhuonetta ainakin ok-talossa. Telttasaunassa se varmaankaan ole niinkään tarpeen.


Jäsenen antama (4.6.2009 klo:14:51) kommentti

Kuten totesin nimenomaan (ja ainoastaan) löylyhuoneen ja pesuhuoneen välisestä seinästä ja vielä tiiliseinästä voidaan jättää eriste ja siihen liityvä koolaus pois, jolloin/tällöin ainoastaan tiili jää mainittujen lähes höyrytiiviiden matskujen väliin.

Jäsenen antama (4.6.2009 klo:19:31) kommentti

Kuten TKT totesi, niin tuo rakenne on hyvä, yksinkertainen ja terve ratkaisu. Kyseisellä seinällä kun on yleensä vielä ovi, niin tuota eristämätöntä seinäpinta-alaa oven lisäksi ei merkittävästi muodostu.Itselläni on yksi pienimpiä kiukaita, Harvia M1 ja lämmittää saunan 20-30 minuutissa saunomiskuntoon kyseisellä seinärakenteella, ja puhtia riittää halutessa kovemmallekkin saunojalle.Ainakaan puusaunassa en näe tarpeelliseksi eristää pesuhuoneenvälistä seinää.

Jäsenen antama (4.6.2009 klo:20:00) kommentti

Rohkenenpa väittää, että se tiiliseinä eristeiden allakin lämpiää saunomisen aikana kokolailla ja pysyy saunan jäähtyessä pitkään lämpimämpänä kuin jäähtyvä huoneilma. Mitä sinne villoihin kosteutta löylytellessä menee, tulee kyllä sieltä poiskin, kun asiallisesta tuuletuksesta pidetään huolta.