Kysy, vastaamme -palvelussa Rakentaja.fi-palvelun jäsenet voivat esittää kysymyksiä rakentamisesta, remontoimisesta tai sisustamisesta. Kysyä voi myös rakennusoikeudellisia lakikysymyksiä. Kysymyksiin vastaavat kunkin alan asiantuntijat. Tule kysymään, kommentoimaan tai lukemaan asiantuntijoiden vastauksia kommentteineen!

saunan ilmanvaihto

Kylpyhuone ja sauna

Kysytty: 20.9.2009 klo:17:58

moro

saunaremontti menossa ja panelit puuttuu,kysymys koskee kuuluisaa saunan ilmanvaihtoa.

Epäilykset omaa tekelettä kohtaan on isot ja sillä tiedustelisinkin että onko oikein kun ilman vaihto oli lattiassa tulo, katossa poisto ja kyseessä on painovoimainen tulo koneellinen poisto.

Putkistoa on muutettu niin että se on katossa tulo painovoimainen,koneellinen poisto lattiasta n.20cm ja katossa kuivatusta varten koneellinen poisto. Oven alla n.15 cm rako

onnistuuko löylyt vai tuleeko korvaus ilma oven alta ja menee 2:sta poistosta ja 1:sta painovoimaisesta ulos??viha

jos väärin niin mitä tehtävissä??


anttik
Kysymyksiä: 5 kplVirallinen vastaus
Ilmeisesti pesuhuoneessa on tuloilma ja koneellinen poisto. Pesuhuoneen ilmanvaihto pitää säätää niin,...

Nähdäksesi vastauksen kokonaan sinun on oltava >>sisäänkirjautunut<< palveluun.
Liity jäseneksi >>tästä<< Jäsenyys on maksuton, eikä velvoita sinua mihinkään.
Jäsenenä voit myös itse kysyä kysymyksen palstalla.


Arvostele vastaus kysymykseen "Kylpyhuone ja sauna / saunan ilmanvaihto":
Jäsenen antama (21.9.2009 klo:7:52) kommentti

Yksi,ei huono,mahdollisuus on sijoittaa painovoimainen tuloilma seinää noin puoli metriä kiukaan yläpuolelle.

Jäsenen antama (21.9.2009 klo:9:16) kommentti

anttik hyvä! Sekoitat täysin painovoimaisen ilmanvaihdon ja koneellisen.

1) Kauhistuttavin tilanne (lailla kiellettävä) on koneellinen poisto (ei energian talteenottoa millään tavalla).

2) Kun on koneellinen poisto, niin silloin ei ole kyseessä ollenkaan ns. painovoimainen ilmanvaihto, koska painovoimainen ilmanvaihto toimii "omilla" fysikaalisilla ehdoilla. Kun siihen tuodaan pakkokeino, niin se ei voi olla silloin "omilla" fysikaalisilla ehdoilla toimiva painovoimainen ilmanvaihto, vaan pakotettu.

3) Toisaalta rehellinen omaehtoinen painovoimainen ilmanvaihto on monta vertaa parempi kuin tuo järjetön ei-talteenotolla pakotettu ilmanvaihto. Painovoimainen ilmanvaihto toimii vain silloin, kun sille on järjestetty suotuisat olosuhteet ts. tuloilma tulee alempaa kuin poisto tapahtuu. Toisin päin se ei voi olla tai tapahtuu hyvin harvoin. Painovoimaisessa ilmanvaihdossa käytetään hyödyksi usein ns. hormi-ilmiötä.

4) Kysyjälle ei voi vastata, koska ei ole tietoa onko talossa yleisesti tuo järjetön poistosysteemi vai vain paikallinen saunassa oleva systeemi ja ei myöskään ole tiedossa sen saunaympäristön korvausilman tulosta ja poistosta.

5) Kysyjän antamat tiedot ovat niin puutteelliset, että vastauksen antaminen on täysin mahdoton.

6) Annetaan nyt jotakin, jos "poistetaan" saunasta se koneellinen poisto ja talossa ei ole tuota täysin järjetöntä poistosysteemiä: (no eipä sittenkään voi sanoa mitään, kun ei ole läheskään riittävästi tietoa) Sorry kysyjä. Sen verran kuitenkin, että se ovenalusta on aivan oikein auki.


Jäsenen antama (21.9.2009 klo:9:53) kommentti

Jos se tuloilma ei ole kiukaan päällä niin sitten kannattaisi laittaa tuloilmaventtiili kiukaan päälle seinälle noin 70 sentin korkeudelle. Ovirakoa voisi myös pienentää noin kymmeneen senttiin. Ilmavirtausta oviraossa voi tutkia teippaamalla vessapaperin ovirakoon roikkumaan.

Jäsenen antama (21.9.2009 klo:10:00) kommentti

Kaikista oleellisin tieto kysymyksestä puuttui, että onko kysyjällä sähkö vai puukiuas.
"2) Kun on koneellinen poisto, niin silloin ei ole kyseessä ollenkaan ns. painovoimainen ilmanvaihto,"
Puukiukaallisessa saunassa voi hyvinkin olla, jolloin kiukaan hormi toimii poistona saunoessa(koneellinen poisto kiinni), tulo tulee painovoimaisesti suoraan ulkoa, ja kun ei saunota, niin koneellinen poistoventtiili auki ja mieluiten ilma menee lämmön talteenoton kautta.
Mutta, kuten todettu, niin näillä lähtötiedoilla ei kannata lähteä yrittämään tarkemmin opastamaan. IV-suunnittelia ei olisi haitaksi tässäkään asiassa, niin pääsisi ihan kuvien kera asiaa toteamaan tai mikä vielä parempi, niin paikanpäällä.
Mutta kyllähän tuosta varmastikin toimivan saunan tekee.


Jäsenen antama (21.9.2009 klo:16:27) kommentti

"Puukiukaallisessa saunassa voi hyvinkin olla, jolloin kiukaan hormi toimii poistona saunoessa(koneellinen poisto kiinni), tulo tulee painovoimaisesti suoraan ulkoa, "


Häh? Täh?


"ja kun ei saunota, niin koneellinen poistoventtiili auki ja mieluiten ilma menee lämmön talteenoton kautta."


Häh? Täh?


Jäsenen antama (21.9.2009 klo:21:17) kommentti

No ei yllättänyt, että "Monta" ei ymmärrä eikä käsitä, kun on tottunut siellä lämmittely kopissa vain istumaan.

"koska painovoimainen ilmanvaihto toimii "omilla" fysikaalisilla ehdoilla"

Näinpä juuri, Puukiuas kun tuppaa imemään ilmaa aika mukavasti ja uutta tulee kovausilmaventtiilistä. (lue:ilma vaihtuu)

"Kun on koneellinen poisto, niin silloin ei ole kyseessä ollenkaan ns. painovoimainen ilmanvaihto,"Kuten edellä mainittu, niin se koneellinen ilmanvaihto on hyvä olla, vaikka saunottaessa sitä ei käytettäisi"ja kun ei saunota, niin koneellinen poistoventtiili auki ja mieluiten ilma menee lämmön talteenoton kautta."

Häh? Täh?"

Jos talossa on lämmöntalteeotto, niin onhan se plussaa. (lue:säästöä), mutta teknisesti toimii ilmankin. Koneellinen ilmanvaihto huolehtii ilman vaihdosta, kun hormin pelti kiinni.

Mutta älä stressaa enempää, koska et osaa kysyjää auttaa. Kunhan kysymykseen tulee lähtötietoihin täsmennystä, niin saadaan parempi keskustelu aikaiseksi ja lupaan ilmaista asian, niin että ainakin kysyjä ymmärtää. Tuo häh ja täh, kun ei palvele kysymyksenä eikä vastauksena.


Jäsenen antama (21.9.2009 klo:22:54) kommentti

Eipä siellä mehumaijan kopissa paljon ole opittu:


"kiukaan hormi toimii poistona saunoessa"


vaikka ns. kertalämmitteinen kiuas eli ensin pari pesällistä klapeja uuniin ja sitten pellit auki saunoessa, jolloin kysyjän on hieman varottava savuja ja ettei vain löylykin karkaa.


Että sillai se ei toimi kuin mehumaija.


"ilma menee lämmön talteenoton kautta."


"Jos talossa on lämmöntalteeotto"


Kunpa sillä kysyjällä olisi se talteenotto, mutta kun ei oo.Jäsenen antama (22.9.2009 klo:8:50) kommentti

Jos anttik on jo saunan noin tehnyt niin puulämmitteisessä pitää katossa olevaa"painovoimaista"tuloventtiiliä avata riittävästi kiuasta lämmitettäessä ja lämmityksen jälkeen pienentää tuloilmaa.

Parempi tapa olisi tuoda saunaan oma raitisilmaputki,kiinni-auki venttiilillä, ulkoa puukiuasta varten.

Sähkölämmitteisessä saunassa tuloilmaventtiilin voi pitää paikallaan kun on löytänyt sopivan alipaineen saunaan

Jäsenen antama (22.9.2009 klo:10:04) kommentti

"niin puulämmitteisessä pitää katossa olevaa"painovoimaista"tuloventtiiliä avata riittävästi kiuasta lämmitettäessä ja lämmityksen jälkeen pienentää tuloilmaa."Ai! Kuinka?


Jäsenen antama (22.9.2009 klo:19:38) kommentti

"vaikka ns. kertalämmitteinen kiuas eli ensin pari pesällistä klapeja
uuniin ja sitten pellit auki saunoessa, jolloin kysyjän on hieman
varottava savuja ja ettei vain löylykin karkaa.
Että sillai se ei toimi kuin mehumaija."Vaikka en mehumaijojen kanssa paljoa ole tekemisissä ollutkaan, niin tietotasoni siltäkin saralta on hieman vahmemmalla pohjalla, kuin juuri esittämäsi teksti kertoo.Ja ei tuo kertalämmitteinenkään tuota ongelmia.. sen lämmitys onnistuu myös painovoimaisella ilmanvaihdolla, vaikka tytötön (ehkä syystä) oleva rakennusmies toisin luulee. Saunottaessa, vaan pitää ilmanvaihto hoitaa toisin, kuin jatkuvalämmitteisellä kiukaalla. Mutta kuten sanoin, niin vastaan sitten tarkemmin kun saan paremmat lähtötiedot. Siihen saakka voin oikoa väärää tietoasi/epätietoisuuttasi.


Jäsenen antama (22.9.2009 klo:21:49) kommentti

Ai?kuinka?. Lähtötiedolla en osaa valitettavasti vastata?.

Jäsenen antama (22.9.2009 klo:23:26) kommentti

"katossa olevaa"painovoimaista"tuloventtiiliä", että ai! miten tuollainen oikein toimii?


ja toisekseen


"vaikka tytötön", että miten se taas liittyy otsikkoon, mutta sehän vielä on juuri se paha lukihäiriökin vai tarkemmin sanottuna ilmeisesti kirjoitustaidon puute.


Eihän sitä kirjoitustaitoa voi tietenkään vaatia, kun aika on mennyt mehumaijalla hiekkakakkujen teossa. Toisaalta on syytä katsoa tuohon vasemmalle, sillä siellähän on nimenomaan iilmoitettu tyttöjen lukumäärä eli haaremi. Älä nyt vain ole siitäkin katkera ja kateellinen. Onni yksillä kesä kaikilla.


Jäsenen antama (23.9.2009 klo:1:29) kommentti

Se on hyvä, kun saunan rakentamiseen liittyviisssä asioissa nousee oikein tunteet pintaan. Perinteitä pitää kunnioittaa...suomalaisittain.Eipä muuten taannoin, paljon noussut hiki otsalle saunassa, jossa tuloilma oli tuotu katosta, koneellisesti ylälauteen päälle keskelle.Saunassa kun kuulemma piti olla raitis, ja happirikas ilma, että silloin on hyvä kylpeä.Että tapansa kullakin, ja ihan oma tekele, -ymmärsin.Kysyjälle: Tuloventtiili kiukaan yläpuolelle seinään (50 cm katosta)., Poisto alalauteiden alta vastakkaiselta seinustalta.

Näin huippuimuri hoitaa ilman vaihtuvuuden löylyhuoneessa.

Jos on puukiuas, kiukaan alle vielä oma "vapaavirtauus"-tulo ruokkimaan sitä palotapahtumaa lämmitettäessä.

Jäsenen antama (23.9.2009 klo:8:29) kommentti

"Se on hyvä, kun saunan rakentamiseen liittyviisssä asioissa nousee oikein tunteet pintaan."
Näinhän se on! (Monta, huomasitko typon yllä?)


"Eihän sitä kirjoitustaitoa voi tietenkään vaatia"
Aina pelkät tunteet ei vaan rakentamisessa riitä. Se, että jotkut saa yhden kirjaimen kirjoitusvirheestä yli puolet viestinsä sisällön aiheeksi ja loppuviestin mehun keittämisestä, niin kertoo henkilön kypsyyteen keskustella tai keskittymisestä itse asiaan. Se tähtien määrä, kun ei siitä työttömästä rakennusmiehestä vielä rakennusalan ammattilaista tee.


Jäsenen antama (23.9.2009 klo:9:12) kommentti

Vaihtoehtoja hyvä! "Kysyjälle: Tuloventtiili kiukaan yläpuolelle seinään (50 cm katosta)., Poisto alalauteiden alta vastakkaiselta seinustalta."Kun on koneellinen poisto, niin kyllä "Poisto alalauteiden alta vastakkaiselta seinustalta." toimii myös tulona.Jos ei ole koneellista poistoa, niin silloin esittämäsi teoria"Tuloventtiili kiukaan yläpuolelle seinään (50 cm katosta)., Poisto alalauteiden alta vastakkaiselta seinustalta."toimii vain ja ainoastaan juuri päin vastoin.
Jäsenen antama (23.9.2009 klo:10:04) kommentti

"Monta", korjaa toki, jos olen väärässä, ja perustele myös.Kun on "poistoilmapuhallin katolla" -systeemi, syntyy löylyhuoneeseen alipaine. (edellyttää, että puhallin on oikeaoppisesti päällä, ja poistoilmaventtiili löylyhuoneessa). Alipaineen johdosta korvausilma tulee sieltä kiukaan päällä olevasta tuloventtiilistä.Tuloventtiili kiukaan päälle, jotta tuloilma tulisi happirikkaana ja lämpenisi samalla. Venttiiliä voi myös säätää mieltymyksensä/ kokeilun mukaaan, tilakoosta riippuen.

Poisto alalauteen alle, niin varpaatkin pysyy lämpimänä kylpemisen aikana.Samaa mieltä olen kanssasi silloin, kun kyseessä on jatkuvalämmitteinen puukiuas, jolloin se poistopuhallin "polvisuu sen kiukaan edessä".Kysyjän kertomuksesta sain käsityksen, että kyseessä on sähkölämmitteinen sauna.

Tältä pohjalta asiaa tarkastelin, ja yhdyn aiemmin esittämääsi asiaan, -että puutteellisilla tiedoilla on vaikea antaa (eikä pitäisi) "varmaa" ratkaisua kysymykseen.Kysyjäkin voisi valaista tätä asiaa tarkemmin, niin -ollakko vaiko eikö olla- ratkeaisi.

Jäsenen antama (23.9.2009 klo:11:27) kommentti

Jos viestissäni on jokin asia,tai kaikki, väärin niin paree oikaista oikesti hetimiten kuin alkaa vedättää viimmesen päälle. Vaari ny ei jaksa,halua eikä ole aikaa jaaritteluun vaikka työelämä on takana. Jaritervo en halua olla kirjoitustaidoillani...

Anttik,n kysymyksestä ymmärsin,että hänellä on koneellinen ilmanpoisto huoneistosta jossa sauna sijaitsee. Saunaan oli tuotu ilmeisesti lattialaatan alta ns.painovoimainen tulo (puu)kiuasta varten. Sauna rempassa hän ilmeisesti jatkoi ko. putkea siten,että tuloventtiili on(ilmeisesti kiukaan yläpuolella) katossa.

Siksi puukiukaaan ilmanotto ja saunojan happi tulisi sieltä. Jos lämmityksen loputtua ko.tuloventtiili jää auki niin ilmanpoistolaite imee lähes kaiken raittiin ilman vain sieltä(saunan kautta) ja muualla huoneistossa ilma tunkkaantuu.


Jäsenen antama (23.9.2009 klo:15:06) kommentti

Vaihtoehtoja hyvä ja vaarikin! Kyllä pääsääntö on, että poisto on aina ylempänä kuin tulo, kun on painovoimainen IV. Hormi ylös on yleensä tehokkain poisto, koska siiheh syntyy yleensä imua korkeuserosta johtuen, jolloin kiuashormi on tehokkain poistaja. Se on verrattavissa konevoimaiseen poistoon. Siinähän koneena toimii tuli.
Jos on konevoimainen poisto, niin pääsääntö on, että konepoisto on poisto ja muut ovat tuloja. En ala nyt hifistelemään.

Jäsenen antama (23.9.2009 klo:15:28) kommentti

Tuo Montan 2.viimeinen lause. Juuri näin, kun on sähkö-, tai kertalämmitteinen puukiuas. (viimeinen kylpykunnossa).Itselläni kokemus kysyjän kuvaamasta IV- toteutuksesta (alkuperäinen), joka muutettiin aiemmin kirjoittamallani tavalla, ja toimii HYVIN. (sähkökiuas).

Ps. IV-suunnittelijakin olisi näin piirtänyt, kun kysyin jälkikäteen.

Jäsenen antama (24.9.2009 klo:6:49) kommentti

Vastailin anttik kyselyyn, siltä pohjalta mitä on hänen antamissa lähtötiedoissa.
Hänellä on saunassa,ilmeisesti asunnon kanssa sama,koneellinen poisto ja painovoimaiseksisi nimittämä tuloilma putki.
Kiuas oli ilmeisesti puulämmitteinen koska tuloilmaputki oli lattiasta.
Hän laittoi tuloilmaputken kattoon kun ilmeisesti siirtyi sähkökiukaaseen.
Painovoimaisia tuloilmaputkia katon kautta käytetään myös takan korvausilman saantiin koneellisessakin ilmanvaihdossa.
Jk. Painovoimaisella tuloilmaputkella tarkoitan ettei putki ole yhdeydessä koneelliseen ilmanvaihtoputkistoon.

Jäsenen antama (24.9.2009 klo:9:39) kommentti

"Jk. Painovoimaisella tuloilmaputkella tarkoitan ettei putki ole yhdeydessä koneelliseen ilmanvaihtoputkistoon."Ei se ole silloin painovoimainen vaan pakotettu.

Puhutaan silloin mieluummin vain tuloilmaputkesta ja korvausilmasta eikä sekoiteta kahta asiaa ja kaiken lisäksi väärin ja eri systeemejä sekoittaen.

Jäsenen antama (24.9.2009 klo:10:14) kommentti

Joo, näi on,mutta jatkoin aloittajan aloittamalla nimikkeellä.


Jäsenen antama (24.9.2009 klo:10:15) kommentti

Taisi tulla mielipiteiden vaihto-, ja jossittelu-keskustelu.Kuten aiemmin kirjoitin, kaivataan kysymykseen lisätietoa.

Ei ole edellekkään tietoa kiukaasta,- mikä oli ennen, mikä nyt.Taitaa olla kysyjällä sauna jo valmis.??? , mutta aihehan sinällään on suomalaisille "pyhä asia", joten ei kun lauteille.

Jäsenen antama (24.9.2009 klo:12:04) kommentti

Jos puukiuas niin kyllähän se poisto menee savupiipusta ja tuloilma sieltä kiukaan päältä, kuten Monta selitti. Jos sähkökiuas niin kyllä se vesihöyry sekoittuu siihen tuloilmaan kun poistopuhallin on siellä lähellä lattian rajaa ja pesuhuoneen puoleinen oven alus on tukittu. Hyvät löylyt molemmissa tapauksissa.


Muita aiheeseen liittyviä kysymyksiä/vastauksia:

Aitokiuassaunan ilmanvaihto

Kuinka olisi tehokkainta ja turvallisinta hoitaa aitokiukaan omaavan saunan ilmanvaihto? Häkäkaasujen muodostuminen ja niiden poisto?...

Saunan ilmanvaihto

Olemme rakentamassa uudistaloa, ja saunan ilmanvaihto askarruttaa mieltäni. Sauna sijaitsee ulkoseinän vieressä, ja laitamme ulkoa raitisilmaventtiilin saunaan. Taloon tu...

liesituuletin

Kohde on -82 rakennettu rivitalo ja nykyinen liesituuletin on MUH 2793 Valmet. Liesituulettimen huippuimuri on katolla, ohjaus imurissa ja samalla huippuimurilla tehdään...

Saunan ilmanvaihto

Hei, Ostin 2003 uuden omakotitalon ja nyt on alkanut askarruttaa saunan ilmanvaihto tai oikeastaan venttiilien sijoittelu. Kiukaan (puu) päällä on tuloventtiili ja sei...

Kellariin rakennettavan saunan ilmanvaihto

Miten pesuhuone/saunan ilmanvaihto tulee hoitaa, kun ne rakennetaan kellarikerrokseen talossa, jossa ei ole koneellista ilmanvaihtoa? Kerros on kokonaan maanpinnan alapuo...

Vuokra-asunto/kerrostalo/saunan ilmanvaihto

Asun työnantajayritykseni omistamassa kerrostalokiinteistössä vuokralla. Minua on ruvennut kiinnostamaan huoneistoni saunan ilmanvaihto. Asun 7. kerroksessa(ylin) ja saun...

Saunan ilmanvaihto

Moi! Korjaamme talomme painovoimaisen ilmanvaihdon kunnollisella LTO-ilmanvaihdolla. Saunassa on puukiuas. Kuinka tulisi saunan ilmanvaihto järjestää kun nyt siellä on t...

Saunan ilmanvaihto 1986

Myimme vuosi sitten vuonna 1986 rakennettu omakotitalomme. Saunan ilmanvaihto on rakennettu niin että saunan katossa on talon ilmastointijärjestelmään menevä venttiili, j...

saunan ilmanvaihto

Moi! Rakennamme puulämmitteistä rantasaunaa,sisä mitat ovat 2,20x2,60 korkeus 2,30. Ongelmanamme on saunan ilmanvaihto. Vaihtoehtojahan on varmasti kymmeniä, mutta mik...

ilmanpoistoventtiilin paikka kylpyhuoneessa?

hei! kyseessä 20-luvun talon kellaritiloissa sijaitsevat sauna- ja pesutilat. Ilmanvaihto toteutetaan koneellisella poistolla. Tarkoitus on tuoda saunaan ja suihkuhuon...

Soraharkkorakentaminen

Minun anopilla on Etelä-Eestissä rakenteilla pieni omakotitalo.Sokkeli on tehty normaalisti betonista.Ulkorunko on pystytetty eristämättömistä soraharkoista. Etu-ulkokuis...

saunan ilmavaihto

Kysymyksessä 1965 valmistunut omakotitalo. Pesuhuoneessa poisto tapahtuu laipion rajasta hormiin ja korvausilmalle ei rakennettu varsinaista reittiä. Löylyhuoneessa ei t...

Saunan ilmanvaihto/mittasuhteet

Lauteissa on raot. Samoin lasiseinän alla 8-10cm rako. Tarkoitin umpinaisella tuota läpisaunan kulkevaa jalkatasoa ja siihen integroitua kiuasta vs "perint...

Saunan ilmanvaihdon muutos

Asun -88 rakennetussa puurunkoisessa tiilitalossa.Menossa on saunan ja pesuhuoneen täydellinen remontti.Ihmetyttää saunan alkuperäinen ilmanvaihto.Talossa on koneellinen...

Pukuhuoneen höyryn/ilmansulku

Kesämökin sauna ja pukuhuoneremontti menossa, sauna ok , askarruttaa seuraava miten pukuhuoneen seinät jotka rajoituvat huoneen puolelle, pitääk&...

lisäys 29.3 kysymykseen

tiiliseinän toinen pää avoin makuhuoneeseen päin toinen puoli ylhäältä rajoittuu saunan alaslasketun katon päälle (onko riittävä tuuletus) asunnossa on koneellinen ilmanv...

Ilmanvaihto mökille

Miten pitäisi tehdä oikea ilmanvaihto mökin saunaan (saunatupaan ei tule lämmitystä)? Tällä hetkellä ilmanvaihto hoituu saunan ikkunan kautta. Saunassa on myös lasillinen...

saunan ikkuna

Kannattaako pitää saunan ikkunaa auki saunomisen jälkeen? Uusi talo jossa koneellinen ilmanvaihto lämmöntalteenotolla....

Tarvitaanko koneellinen ilmanvaihto laajennuksessa

Vanhempi talo rakennettu 80-luvun alussa.Siinä oli taloa lämmittävä ilmastointikone, joka jouduttiin poistamaan terveydellisistä syistä.Painovoimalla toimiva ilmanvaihto...

Pesuhuoneen katon hyörysulku

Edessä uuden asunnon saunatilojen teko. Saunatilat ovat alakerrassa maanvaraisella pohjalla ja saunan 2 ulkoseinää ovat elementtiä (betoni uretaani be...

Sähkökiukaalla varustetun saunan toimiva ilmanvaihto.

Olemme tekemässä sauna-kylpyhuoneremonttia ja samalla pitää saada saunan ilmanvaihto toimivaksi Talossa on painovoimainen ilmanvaihto ja täll&...

Saunan lattiassa putki

Asun -79 rakennetussa rivitalossa ja minua askarruttaa putki saunan lattiassa jonka päässä lautasventtiili. Asunnossamme on koneellinen ilmanvaihto joka vetää kylmää ilma...

Saunan ja kylpyhuoneen ilmanvaihto

Onko mahdollista parantaa saunan ja kylpyhuoneen ilmanvaihtoa esim. poistoilmaventtiilin tilalle asennettavalla "puhaltimella" vai onko järkevin laittaa katolle huippuimu...

Saunan ilmanvaihto

Olen saneeraamassa 70 valmistunutta yksitasoista taloa. Nykyinen painovoimainen ilmanvaihto on tarkoitus muuttaa koneelliseksi. Olen saanut erilaisia tietoja saunan ilman...

painovoimainen

Saunan/pesuhuoneen ilmanvaihto on painovoimainen.Saunan raitisilma tulee lattiasta(100mm) n. metrin päähän seinästä ja poistoputket(100mm) ovat katossa ja lauteiden alla,...