Kysy, vastaamme -palvelussa Rakentaja.fi-palvelun jäsenet voivat esittää kysymyksiä rakentamisesta, remontoimisesta tai sisustamisesta. Kysyä voi myös rakennusoikeudellisia lakikysymyksiä. Kysymyksiin vastaavat kunkin alan asiantuntijat. Tule kysymään, kommentoimaan tai lukemaan asiantuntijoiden vastauksia kommentteineen!

Saunan betonilattian uusiminen

Kylpyhuone ja sauna

Kysytty: 23.6.2019 klo:6:31
Saunassamme on maalattu betonilattia johon vesi jää seisomaan eräänlaiseksi altaaksi eikä se valu viemärikaivoon. Maalauspinta on vanha ja kulunut. Lattiakaato pitäsi saada kuntoon ja koko lattia muutenkin kunnostaa ja maalata. Kyse on puulämmitteisestä saunasta erillisessä piharakennuksessa. Rakennusvuosi lienee 1947.  Kyse on noin 15 neliön tilasta, jossa on sekä kiuas että pesu samassa. Minkälaisia vaihtoehtoja tällaiselle työlle on ja mikä olisi hinta-arvio?

 


Virallinen vastaus
Suosittelen kokonaan uuden teräsverkollisen vähintään 70 mm paksuisen pintalaatan valamista vanhan laatan päälle ja pinnoitus,sillä se on taloudellisin ratkaisu. Vanha pinta teettää paljon työtä, jos siitä yrittää saada kunnollisen lattian kaatoineen, maali pitäisi poistaa pinnasta, halkeamat avata ja pintaan oikaisutasoitekerros sekä päälle kaatoja varten lattiakaivolle, paksumpi tasoitekerros ja pinnan  maalaus tai muu pinnoite. Uuden laatan voi ankkuroida vanhaan laattaan siten, että porataan vanhaan laattaan ankkuripultteja, jotka sidotaan valuun asennettavaan teräsverkkoon, jolloin saadaan laatat tavallaan yhteneväiseksi ja vältetään pintalaatan " käyristely" vanhan pinnalla. Lattiakaivoon kumitiivisteellinen korokerengas, jonka voi työstää sopivan korkuiseksi. Kaadot kaivolle vähintään 1:100, mutta mieluimmin 1:80 ja puolen metrin säteellä kaivon ympärillä kaato 1:50. Hinta-arvion saat parhaiten paikalliselta urakoitsijalta, sillä jos annan sen, niin olosuhteita tuntematta se menee "metsään".

Arvostele vastaus kysymykseen "Kylpyhuone ja sauna / Saunan betonilattian uusiminen":
PN
Porin Rakennusmestarit ja insinöörit ry 
PORI, Suomi
Jäsenen antama (27.6.2019 klo:20:48) kommentti

Taas vääriä ohjeita....

Jos aiotaan veden eristää niin kaivo pitää vaihtaa jos se ei ole sertifioitu vedeneristeen kanssa yhteen sopivaksi. Ja nuo halkeamta on tullut betoni kutistumisesta valun jälkeen. Latti pitää kuivattaa jos halutaan käyttää tuota vanhaa pohjaa hyväksi ja vedeneristeen vuoksi myös. Kaadot saadaan korjattua ja jopa voidaan asentaa lämpökaapeli tarvittaessa. Tai sitten toinen vaihtoehto, piikaaan koko lattian pinta pois, toinen vaihtoehto lähdetään alusta uudella lattialla ja homma sen mukaan.

Jäsenen   antama (6.8.2019 klo:22:49) kommentti

Hei!

Minulla on vajaa 10 vuotta nuorempi sauna, koko rakennuksen pinta-ala samaa luokkaa. Poistin vanhan betonin, kaivoin pohjan auki betonisokkelin alareunaan asti, huoneiden ulkoreunoissa 30-50 cm matkalta. Keskiosista poistin väh. 15 cm verran. Pohja oli isoja kiviä vieretysten, välissä hiekkaa, kaikki paikat kuivana.Mitä seuraavaksi pohjaan, ennen 50mm Finnfoameja? Tilasin 0-16 soraa, jotta levyjä olisi helppo hierustaa pintaan kaatoja ajatellen. Sitten joku sanoi, että kapillaarikatko puuttuu.Kaivoin myös ulkoseinän auki ja sinne on tarkoitus laittaa patolevyt, salaojat ja sepeliä. Yhden seinän viereinen maa on tasaista, muutoin maa viettää saunalta pois.Tuleeko tästä nyt susi tuolla soralla? Toivoisin saunan kestävän toisen mokoman, ainakin vähintään 50 vuotta.