Kysy, vastaamme -palvelussa Rakentaja.fi-palvelun jäsenet voivat esittää kysymyksiä rakentamisesta, remontoimisesta tai sisustamisesta. Kysyä voi myös rakennusoikeudellisia lakikysymyksiä. Kysymyksiin vastaavat kunkin alan asiantuntijat. Tule kysymään, kommentoimaan tai lukemaan asiantuntijoiden vastauksia kommentteineen!

Rakennusvirhe kylpyhuoneessa, kuka vastaa?

Kylpyhuone ja sauna

Kysytty: 5.3.2012 klo:14:00
Hei,

Ostimme v. 2010 loppuvuodesta kerrostaloasunnon vuonna 1970 rakennetusta taloyhtiöstä. kylpyhuone oli tietojen mukaan remontoitu vuonna 1995, jo muutama omistaja sitten. Remontin oli tehnyt taloyhtiön hyväksymä ja kilpailuttama urakoitsija.

Jo ostohetkellä, oli tiedossa että kylpyhuoneessa on kosteutta, mutta taloyhtiön mukaan sitä oli niin vähän, ettei se vaatinut akuutteja toimenpiteitä. Nyt 1,5 vuotta myöhemmin, huomasimme eräänä iltana että vesiputkien ympärille rakennetusta koteloinnista tihkuaa vettä kylpyhuoneeseen (koteloinnin sisältä ulospäin). Huoltoyhtiö tuli tätä seuraavana päivänä tutkimaan ja purkivat koko koteloinnin ja asettivat kylpyhuoneen suihkun käyttökieltoon. Tutkimuksissa selvisi että kotelointi oli rakennettu väärin, eli kiinnikeruuvit yms. oli porattu suoraan vesieristyksen läpi ilman asianmukaisia suojauksia ja varotoimia. Vesiputken liitinkohdassa oli tiivisteet löysällä ja tästä kohdasta vesi pääsi kotelon sisään. Myös lattiakaivon putki oli halki ja sitä kautta päässyt vettä lattiarakenteisiin.

Taloyhtiö suostuu nyt korvaamaan remontin purkutyöt sekä rakennuksen vesieristeeseen saakka, mutta vakuutusyhtiömme (Pohjolan laaja kotivakuutus) ilmoitti etteivät he korvaa mitään koska kyseessä oli rakennusvirheestä aiheutunut vahinko. Taloyhtiö korvaisi omien sanojensa mukaan pintamateriaalit mikäli ne rakennettaisiin vuoden 70 vaatimusten mukaan (eli alkuperäisten vaatimusten mukaan) mutta eivät siihen kuntoon kun kylpyhuone oli ennen vesivahinkoa.

Remontti aiheuttaa meille myös muuta päänvaivaa kuin pelkästään kustannustappelut. Koiramme ei saa olla asunnossa kun siellä tehdään remonttia (melu, pöly ja vieraat ihmiset) vaan olemme joutuneet järjestämään hänelle hoitopaikan niille päiville kun remonttia tehdään. Taloyhtiössämme ei myöskään ole pyykkitupaa, joten emme pääse pesemään pyykkiä remontin aikana (remonttiarvio 3-6 viikkoa).

Kuka on vastuussa tästä rakennusvirheestä ja remontista? Silmien ei voinut havaita kyseistä rakennusvirhettä, eikä taloyhtiö selvittänyt kylpyhuoneessa havaitun kosteuden aiheuttajaa. Taloyhtiö ei myöskään ilmeisesti ole tarkistanut valitsemansa urakoitsijan työnjälkeä, kun tämä virhe on tapahtunut. Urakoitsijaa ei kai enää voi vetää vastuuseen kun remontista on kulunut jo kohta 17 vuotta?

Löytyisikö tähän jotain apua?Omo Käyttäjä on nainen
Kysymyksiä: 1 kplVirallinen vastaus
Normaalisti taloyhtiön vastuulla on rakenteiden kuivaus ja uusien vesieristeiden asentaminen. Normaalin säännön mukaan taloyhtiö myös tekee pinnat alkuperäiseen tasoon. Yleensä v...

Nähdäksesi vastauksen kokonaan sinun on oltava >>sisäänkirjautunut<< palveluun.
Liity jäseneksi >>tästä<< Jäsenyys on maksuton, eikä velvoita sinua mihinkään.
Jäsenenä voit myös itse kysyä kysymyksen palstalla.


Arvostele vastaus kysymykseen "Kylpyhuone ja sauna / Rakennusvirhe kylpyhuoneessa, kuka vastaa?":
Jäsenen antama (5.3.2012 klo:20:12) kommentti

Taloyhtiö ilmeisesti laittaisi lattiaan muovimaton ja seiniin muovitapetit (=alkuperäinen taso) sekä asentaisi osakkaan hankkimat kalusteet paikalleen. Tämän pitäisi kyllä riittää osakkaalle, koska taloyhtiö on täyttänyt velvoitteensa.Jos osakas haluaa laatat, silloin osakas maksaa kaiken vedeneristeestä eteenpäin.

Jäsenen antama (5.3.2012 klo:21:56) kommentti

Taas väärin.

Taloyhtiön kuuluu korvata / korjata tila siihen tasoon, mitä se oli ostohetkellä. Tietysti myös tuo kyseinen vaurio.

"Kylpyhuone oli tietojen mukaan remontoitu vuonna 1995, jo muutama omistaja sitten. Remontin oli tehnyt taloyhtiön hyväksymä ja kilpailuttama urakoitsija."

Eli taloyhtiö on ollut rakennuttaja-asemassa.

Tällaisessa tapauksessa vastuun kantaja on kokonaisuudessaan taloyhtiö, ellei kirjallisesti ole muuta sovittu. Tällainen sopimus olisi tullut saattaa ostajan tietoon ennen kaupan tekoa.

"Taloyhtiöllä on mahdollisuus hakea työn alkuperäinen teettäjä, vanha osakkeenomistaja, korvausvastuuseen,..."

Siis kuka onkaan kysyjän kertoman mukaan teettäjä, - ja vastuussa ???

Jäsenen antama (5.3.2012 klo:22:28) kommentti

Taas vastauksissa hölmöilyä, kun ei tiedetä eli osata. Se on aivan noin kuin juuri edellinen vastaaja sanoo.

Muuten katsokaapa ohjelma joka on nähtävissä 11.3.2012 saakka Ylen Areenassa:

"Tosi tarina: Domus Perkele - TV1 Sunnuntai 4.3. klo 18:45

Ilkka Kilpeläisen ohjaama dokumentti kertoo, millaiseen kurimukseen joutui suomalaisperhe, joka joutui jättämään kotinsa homevaurion vuoksi jouluna 2007. Kaikki irtaimet oli tuhottava lsten piirrustuksia myöten.

Dokumentti on omakohtainen kertomus perheen kasvusta ja selviytymisestä. Kun taloyhtiö ei korvannut vahinkoja, edessä oli vuosia kestänyt oikeusttaisto. Samalla lapset kasvavat ja vanhemmat yrittävät jaksaa tunnemyrskyssä.

Hovioikeus antoi asiassa päätöksen vasta helmikuussa 2012.

Ohjelma kuuluu Ylen TV1:n Tositarina-sarjaan."

Tuossa saattaa olla yhtymäkohtia tähän kysyjän tapaukseen, jos siellä kysyjän tapauksessa on samanlaista kuin pari ensimmäistä "neuvojaa" ehdottaa/esittää. Ehkäpä ovat ohjelmassa olevan taloyhtiön hallituksen jäseniä tai isännöitsijöitä.

Jäsenen antama (6.3.2012 klo:9:13) kommentti

Kyllähän se kannattaisi juristi ottaa jo heti tuohon mukaan.Voi olla pitkä selvittely edessä. Se kotivakuutuksen oikeusturva ei ole hyvin kattava,mutta kyllähän sillä jonkin aikaa selvittelee.Tulee siitä omavastuustakin äkkiä kustannuksia. Taloyhtiöllehän tuon asian korjaus kuuluu ja on viestin mukaan luvannut myös korjata, jätetty tuota hieno säätöä siihen.Kannattaa yrittää neuvotella jonkonlainen kompromissi, lopullisen päätöksen tekoon voi mennä vuosia, eikä päätöksestä ole kenelläkään mitään tietoa, tarkoitan oikeusistuinta.

Jäsenen antama (6.3.2012 klo:9:18) kommentti

"Taloyhtiön kuuluu korvata / korjata tila siihen tasoon, mitä se oli ostohetkellä. Tietysti myös tuo kyseinen vaurio."

Siis jos siellä olisi ollut marmorilaattaa tai kristallia, niin siihen tasoonko? Ei varmaankaan noin, johan tuolle ajatukselle hevosetkin nauravat.

Lain mukaan taloyhtiön kuuluu korjata taloyhtiön alkuperäiseen tasoon, eikä siis oteta huomioon jonkun osakkaan myöhemmin tekemiä lisäyksiä, jotka menevät perustason yläpuolelle.

Tässä kysyjän tapauksessa taloyhtiö on toiminut esimerkillisesti eli on hoitanut velvoitteensa. Jos osakas haluaa kaakelia, hänen pitää ne hankkia itse eikä taloyhtiön tarvitse ryhtyä urakoitsijaksi siinä asiassa. Taloyhtiö on luvannut osallistua vedeneristeen asennukseen, mitä voidaan pitää riittävänä vastaantulona. Tarkkaanottaen taloyhtiön ei olisi tarvinnut maksaa edes vedeneristettä, jos kerran osakkaalle ei kelpaa taloyhtiön tarjoama perustaso (joka on siis se taso joka kelpaa muille talon osakkaille, on ollut alkuperäinen taso).

Taloyhtiön olisi kuulunut asentaa muovimatto ja  muovitapetit seiniin. Koska osakas haluaa kaakelit, hän saa sitten hoitaa asian omana kunnossapitotyönään ja omalla kustannuksellaan. Silloin osakas vastaa myös työstä. Osakkaan on tehtävä ilmoitus taloyhtiölle korjauksesta ja maksettava kaikki ylimääräiset tarkastusmaksut, jotka kaakeloinnista aiheutuvat.

"Remontin oli tehnyt taloyhtiön hyväksymä ja kilpailuttama urakoitsija."

Tuossa on kysymys siitä että senhetkinen hallitus on suostunut tekemään remontin osakkaan haluamalla tavalla perustason yläpuolelle, oletettavasti niin että osakas on maksanut kaakeloinnin lisäkustannuksen. Muuten hallitus olisi tehnyt pahan virheen, kun on tehnyt yhdelle osakkaalle yhtiön rahoilla  hienomman kylpyhuoneen kuin muille. Oli miten oli, niin nykytilanteessa yhtiön perustaso, ns. alkuperäinen taso on se mitä noudatetaan.

Perustasoa voidaan nostaa vain yhtiökokouksen päätöksellä silloin kun esim. putkiremontin yhteydessä uusitaan kerralla kaikki pesuhuoneet. Silloin voidaan päättää että perustaso jatkossa on kaakeloitu pesuhuone.

Jäsenen antama (6.3.2012 klo:9:30) kommentti

Taas väärin?

>"Kylpyhuone oli tietojen mukaan remontoitu vuonna 1995, jo muutama omistaja sitten. Remontin oli tehnyt taloyhtiön hyväksymä ja kilpailuttama urakoitsija."<

>>Eli taloyhtiö on ollut rakennuttaja-asemassa.     

Siis kuka onkaan kysyjän kertoman mukaan teettäjä, - ja vastuussa ???<<

Jos taloyhtiö (ehkä isännöitsijä tms?) on vain ´konsultti` asiassa (""kilpailuttaa ja hyväksyy"") se ei tee taloyhtiöstä rakennuttajaa.

Jäsenen antama (6.3.2012 klo:9:50) kommentti

Kysyjän kannattaa palkata se juristi.

Jäsenen antama (6.3.2012 klo:9:59) kommentti

Kysyjän kannattaisi palkata laatoittaja tekemään pesuhuoneremonttia.

Jäsenen antama (6.3.2012 klo:11:13) kommentti

Sen verran tarkennan vielä eli korostan, että taloyhtiö ei ole rakennuttajana toiminut ja asunto korjataan taloyhtiön toimesta vain perustasoon ellei sitten muuta halua ja muuta ei kannatakaan haluta.

Jäsenen antama (6.3.2012 klo:11:44) kommentti

"Taas vastauksissa hölmöilyä, kun ei tiedetä eli osata. Se on aivan noin kuin juuri edellinen vastaaja sanoo. "

"Sen verran tarkennan vielä eli korostan, että taloyhtiö ei ole rakennuttajana toiminut ja asunto korjataan taloyhtiön toimesta vain perustasoon ellei sitten muuta halua ja muuta ei kannatakaan haluta. "

Kovin ristiriitainen lausunto, ellei sitten tuossa tarkoiteta että edellinen vastaaja on Halpakorjaus (vaikka ed. vataaja olikin Vaihtoehtoja).

On siis juuri noin kuin Halpakorjaus sanoo.


Jäsenen antama (6.3.2012 klo:12:10) kommentti

Halvalla on halvat päätelmät ja vataukset. Ei sen enepää eikä vähempääkään, kun on se pilkunkin nu...nu...nuuskija, niin viisaampi väistää. Minä ainakin taas kerran.

Jäsenen antama (6.3.2012 klo:12:38) kommentti

Se kannattaako taloyhtiön remontissa tehdä omia lisäyksiä ja muutoksia riippuu vähän taloyhtiöstä: minä en uskaltanut, koska oman yhtiöni kanssa oli varsin vaikea sopia korjauksesta, ja yhtiö oli jättänyt korjaussuunnitelmansa ulkopuolelle asioita, mm. vesiputkien uusiminen, kalusteet, ilmastointi, kuivauspatteri, suihkuseinä, jotka olisivat saattaneet valua osakkaan maksettaviksi jos olisi tehnyt yhdenkin muutostyön. Nyt nuo kaikki asiat päätyivät lopulta osaksi yhtiön remonttia, sillä kyllä se perustaso on se mihin yhtiö korjaa -- ja tässä yhtiössä se ei siis ollut vuoden 1927 taso ... Kylpyammetta sinne ei tullut takaisin, mutta en sitä kaivannutkaan, joten ihan jees ettei se ole ihan sama kylpyhuone kuin ennen remppaa..

http://www.kiirava.com/paatoksia

Jäsenen antama (6.3.2012 klo:13:06) kommentti

" Ei sen enepää eikä vähempääkään, kun on se pilkunkin nu...nu...nuuskija, niin viisaampi väistää."

Mitenkäs se nyt on muka viisaampi, se joka puhuu sekavia ja antaa virheellistä tietoa?

Jäsenen antama (6.3.2012 klo:18:07) kommentti

"Mitenkäs se nyt on muka viisaampi, se joka puhuu sekavia ja antaa virheellistä tietoa?"Puhuu vaan itsestään...Kun paneutuu siihen AsOy-lakiin, saattaapa sieltä löytyä sellainenkin asia kuin ennallistamispykälä.Käsittääkseni kysyjä on ostanut osakkeen, joka on taloyhtiön hyväksynnällä / toimesta (myös kilpailuttamalla) remontoitu siihen tasoon, josta taloyhtiö myös kunnossapidosta vastaa (muuta tietoa asiasta ei ole annettu).Muussa tapauksessa yhtiöjärjestyksen liitteenä tulisi olla vastuunjakotaulukko, jossa on maininta laatoituksen kuulumisesta osakkaalle.

Toinen vaikuttava asia on (mitä ei ole kerrottu), mikä on ollut vakiintunut käytäntö ko. yhtiössä laatoitusten osalta muiden huoneistojen kohdalla (kustannusjakauma).Käräjillä jos asiaa puidaan, litteran osoite on taloyhtiö, ei osakas."Nimimerkillä kokemusta on".


Jäsenen antama (6.3.2012 klo:21:05) kommentti

Alkuperäiseen kysymykseeni lisätäkseni:Taloyhtiö siis on myös tässä remontissa kilpailuttanut ja hyväksynyt urakoitsijat kylpyhuoneremonttiin. Meillä ei asiaan ole ollut vaikutusvaltaa, toki vesieristeestä eteenpäin voisimme ottaa "oman" tekijän mutta tätä taloyhtiö/huoltoyhtiö ei pitänyt hyvänä ajatuksena.Tällä taloyhtiöllä on muutenkin kuulemamme mukaan tapana käyttää aina samoja urakoitsijoita/remontoijia sekä putkifirmaa. Huoltoyhtiön hallituksen jäsenet omistavat kyseisiä firmoja ja aina sattuvat "voittamaan" kilpailutukset (tämä siis naapurilta kuultua). Myös veden lämpötilan kanssa on ollut ongelmia, eli lämminvesi on aamuisin max 40 asteista, ja illalla pahimmillaan vain 15 asteista. Tätä on putkifirma käynyt säätämässä ja säätämässä mutteivät vain jostain syystä saa kuntoon.Putkiremontti on taloyhtiöön arvioitu 5 vuoden päähän, ja nyt tämä kylpyhuoneremonttimme on taloyhtiön puolelta suunniteltu niin, ettei meillä tarvitse avata kylpyhuonetta tuolloin vaan kaikki putket meidän kylpyhuoneessa (ja keittiössä) vaihdetaan nyt samalla kun seinät ja lattiat joutui joka tapauksessa avaamaan kosteuden johdosta.

Jäsenen antama (6.3.2012 klo:21:51) kommentti

Itselläni tehtiin lopulta melkein samalla lailla, eli kaikki putket uusittiin samalla kun kylppärin seinät rakennettiin uudelleen -- tulkitsisin itse niin, että tuollaisessa remontissa päätetään tai ennakoidaan parhaan ymmärryksen mukaan se tuleva taso seuraavaa putkiremonttia ajatellen, eli se perustaso johon yhtiön pitäisi kaikki maksaa. Vesieriste, laatat, kalusteet -- ihan kaikki, mikä on tarpeen jotta kylppäri saadaan kuntoon.. Jos vanhat vesikalusteet voidaan säästää, mutta osakas haluaa ne uusia, niin sitten osakas maksaa, tai jos haluaa marmoria valkoisen peruslaatan tilalle..

En tiedä mitä putkiremontilla tässä tarkoitetaan; pelkkiä vesiputkia, vai myös viemäreitä. Yhtä kaikki; saman tasoisina kaikki nyt asennettavat mööpelit & kaakelit pitäisi asentaa 5 vuoden päästä muihin asuntoihin. Tuskin se putkiremontissa valittava taso on sama kuin 70-luvulla, joten sen verran kannattaisi nyt yhteisellä päätöksellä ennakoida että tuosta tulee fiksu ja hyvä esimerkki tulevasta kylppärimallista.

Ennallistamispykäläkin on siis olemassa kuten joku tuossa sanoi; eli jos ette tee omaa putkiremonttia niin koko kylppäri perustasoon pitäisi tulla teille kuin Saulille lautanen huippukokukseen - eli ilman että teette asilla mitään tai maksatte senttejä tai millejä omasta pussistanne.. Ihan sama mitä vastuunjakotaulukossa lukee, sillä remppa ei ole teidän, vaan yhtiö korjaa sen minkä rikkookin -- jos laatat pitää ottaa pois niin yhtiö laittaa ne takaisinkin... Tuonne kokosin jotain mikä oli minulle oleellista ..

http://www.kiirava.com/saadokset


esim.. Yhtiö vastaa kunnossapidosta siltä osin kuin se ei kuulu osakkeenomistajalle. Yhtiön on pidettävä kunnossa osakehuoneistojen rakenteet ja eristeet. (..). Yhtiön on korjattava ne osakehuoneistojen sisäosat, jotka vahingoittuvat rakenteen tai yhtiön kunnossapitovastuulle kuuluvan rakennuksen muun osan vian tai sen korjaamisen vuoksi. (Finlex)

Jäsenen antama (7.3.2012 klo:0:30) kommentti

>lämminvesi on aamuisin max 40 asteista, ja illalla pahimmillaan vain 15 asteista<

Tarkasta/varmista lämminvesivaraajan (boilerin) sulakkeet että ovat varmasti ehjät, (vaihda uudet sulakkeet!) Jos lämminvesi on edelleen kylmää soita isännöitsijälle jotta tilaa sähköasentajan tarkastamaan lämminvesivaraajan toimivuuden (vastukset, termostaatti)
Ps. Jos lämminvesivaraaja on vikaantunut ja käyttöiän päässä se kannattaa vaihtaa uuteen.     

Jäsenen antama (7.3.2012 klo:8:44) kommentti

" tulkitsisin itse niin, että tuollaisessa remontissa päätetään tai ennakoidaan parhaan ymmärryksen mukaan se tuleva taso seuraavaa putkiremonttia ajatellen, eli se perustaso johon yhtiön pitäisi kaikki maksaa. "

Voihan täällä tulkita mitä tahansa, yhtiökokous on kuitenkin se joka määrää perustason, 5 vuoden kuluttua tai 7 -8 vuoden kuluttua tai ehkä ei sittenkään. Varmaa tietoa ei ole kenelläkään putkiremontin ajankohdasta.  


Vaihtoehtoja:
"Kun paneutuu siihen AsOy-lakiin, saattaapa sieltä löytyä sellainenkin asia kuin ennallistamispykälä."


Taas väärin!

Ennallistamispykälää tuossa mielessä ei ole as.oy.-laissa. On olemassa kyllä oikeuden ennakkopäätös, jonka mukaan yhtiön kuuluu kunnostaa kastunut pesuhuone ns. alkuperäistasoon (mikä ei ole siis aina se taso jossa pesuhuone oli, koska osakas on voinut kohottaa tasoa omilla remonteillaan). Tähän viittaa seuraava kohta as.oy.-laissa:

"Edellä 2 momentissa tarkoitettu vastuu koskee sellaisia rakenteita, eristeitä ja perusjärjestelmiä, jotka yhtiö on toteuttanut tai hyväksynyt vastuulleen, ja huoneistojen sisäosien korjaamista ajankohdan perustasoon yhtiössä." (Finlex as.oy.laki)

Finlex-sitaatista jäi siis edellisen  edelliseltä vastaajalta pois tämä. (Huom!  ajankohdan perustasoon yhtiössä)

Kyseinen taloyhtiö on toiminut as.oy.-lain mukaisesti. Poikkeama siihen suuntaan mitä jotkut täällä esittävät olisi vastoin lakia ja merkitsisi sitä että tehtäisiin yhtiön rahoilla yhdelle hienompi pesuhuone kuin muilla on (=suhmurointia).

Kysyjän kannalta paras ratkaisu olisi yrittää neuvotella yhtiön kanssa sopimus, että osakas maksaa yhtiölle sen erotuksen minkä laatoitettu pesuhuone maksaa yli perustason (mukaan lukien ylimääräiset tarkastukset yms).

Tai sitten on tyydyttävä tuohon perustasoon.

Jäsenen antama (7.3.2012 klo:9:44) kommentti

"Edellä 2 momentissa tarkoitettu vastuu koskee sellaisia rakenteita, eristeitä ja perusjärjestelmiä, jotka yhtiö on toteuttanut tai hyväksynyt vastuulleen, ja huoneistojen sisäosien korjaamista ajankohdan perustasoon yhtiössä." (Finlex as.oy.laki)

Finlex-sitaatista jäi siis edellisen  edelliseltä vastaajalta pois tämä. (Huom!  ajankohdan perustasoonyhtiössä)


Totta.. ajankohdalla tarkoitetaan uskoakseni ylläpitokorjauksen tekoaikaa, eli ei esim. rakennusaikaa tai edellistä putkiremonttia. Jos ko. remontissa siis tehdään muutoksia esim. siten, että yhtiössä aiemmin käytettyjen muovimattojen tilalle laitetaan kaakelit niin silloin yhtiön perustaso nousee.. tämä tarkoittaisi uskoakseni sitä, että saa kyllä laittaa parempaan tasoon jos kustannukset ovat suunnilleen samat (jos paljon korkeamman niin tason korotuksesta pitää päättää yhtiökokouksessa?), mutta sitten kaikille muillekin pitää tämän jälkeen korjata samaan tasoon.. eli ei saa suhmuroida..

Onko niin että jossain vedetään ihan oikeasti vielä muovimattoa seinään ja lattiaan vaan siksi että se on halpaa? Se vaan tuntuu siltä kuin yhtiö ei oikeasti pitäisi huolta oman rakennuskantansa arvosta, sillä kaakelit ovat uskoakseni asia jota ostajat odottavat nykyään.

Jäsenen antama (7.3.2012 klo:9:52) kommentti

"Kysyjän kannalta paras ratkaisu olisi yrittää neuvotella yhtiön kanssa sopimus, että osakas maksaa yhtiölle sen erotuksen minkä laatoitettu pesuhuone maksaa yli perustason (mukaan lukien ylimääräiset tarkastukset yms)." 

Siitä on neuvoteltava vain itsensä kanssa.

Ja sitten lausunnon sokerina pohjalla:

"Tai sitten on tyydyttävä tuohon perustasoon.",

kun ei itsensä kanssa pääse sopimukseen.

Tuo teksti on sitä halpakorjauksen suhmurointia.

Jäsenen antama (7.3.2012 klo:10:02) kommentti

As. oy lain mukaan yhtiö antaa luvan toimenpiteisiin ja voi määrätä valvojan. Eli itse ei saa tehdä, eikä päättää mitä tekee. Eli kyllä yhtiön kanssa on syytä neuvotella.

Jäsenen antama (7.3.2012 klo:10:48) kommentti

"Onko niin että jossain vedetään ihan oikeasti vielä muovimattoa seinään ja lattiaan vaan siksi että se on halpaa? Se vaan tuntuu siltä kuin yhtiö ei oikeasti pitäisi huolta oman rakennuskantansa arvosta, sillä kaakelit ovat uskoakseni asia jota ostajat odottavat nykyään."

Perustaso on se minkä yhtiökokous määrittelee. Perustason nosto pitää päättää yhtiökokouksessa. Muovimatto lattiassa ei ole ollenkaan huono ratkaisu, vedeneristeenä usein pitkäikäisempi kuin laatoitus. Sama pätee seinätapetteihin. Jos osakas haluaa yksityisesti oman asuntonsa arvoa kohottaa, hänen kuuluu maksaa siitä itse (=erotus perustasoon nähden).

Yhtiöllä ei ole velvoitetta ylläpitää osakkeen arvoa sisustuksellisin perustein, vaan ainoastaan rakennusteknisin perustein. Tässä tapauksessa on huolehdittava siitä että pesuhuoneen rakenteet eivät pääse kastumaan (=vedeneriste on kunnossa).

Jäsenen antama (7.3.2012 klo:11:21) kommentti

"Yhtiöllä ei ole velvoitetta ylläpitää osakkeen arvoa sisustuksellisin perustein, vaan ainoastaan rakennusteknisin perustein."Ei se ole ihan noin musta-valkoista.Jos yhtiö teetättää vastuulleen kuuluvia toimenpiteitä asunnossa, jossa on asukkaan toimesta pinnat saatettu korkeaan laatutasoon, ja yhtiön toimenpiteillä "rikotaan pintoja", on yhtiön toimesta pinnat saatettava ennalleen.

Ei siis riitä tuo halpakorjaus-versio, - esim. muovimattopinta, vaan sinne asennetaan samanlaatuiset "marmorit kultakehyksineen" kuin edellisessäkin remontissa asukas oli toteuttanut.Siihen ei vaikuta se, minkälaista pintaa naapurissa on käytetty.Toki jokainen tapaus on oma yksilönsä, jota täytyisi aina tarkastella kokonaisuutena, ja unohtaa se pätemisen tarve sekä omavoimaisuus.

Jäsenen antama (7.3.2012 klo:12:07) kommentti

Valitettavasti taloyhtiöissä on paljon Vaihtoehtoja-nimimerkille ominaista tietämättömyyttä ja siitä johtuvia perusteettomia vaatimuksia.

"Jos yhtiö teetättää vastuulleen kuuluvia toimenpiteitä asunnossa, jossa on asukkaan toimesta pinnat saatettu korkeaan laatutasoon, ja yhtiön toimenpiteillä "rikotaan pintoja", on yhtiön toimesta pinnat saatettava ennalleen."
 
Kerta kaikkiaan väärin. Noin ei ole. Pinnat on saatettava ns. perustasoon. Jos osakas on omana työnään hankkinut hienot kaakelit, hänelle ei kuulu taloyhtiön sellaisia asentaa, vaan ne ovat hänen omalla vastuullaan.

Jäsenen antama (7.3.2012 klo:23:57) kommentti

Taitaisi olla toinen ääni kellossa, jos "Halpakorjauksen" omasta osakkeesta olisi kysymys, ja yhtiön tilaama urakoitsija "räjäyttäisi" ne halvalla asennetut kalliit kaakelit pihalle.

Tilalle asennettaisiin perustason muovimatto lattiaan, ja tapetit seiniin.Ja sehän ei kertakaikkiaan ole väärin.

Taloyhtiöllähän on oikeus tuhota osakkaan omistamaa omaisuutta, sitä korvaamatta.Että silleen, - ja tämä oli tässä.

Jäsenen antama (8.3.2012 klo:7:26) kommentti

" Normaalin säännön mukaan taloyhtiö myös tekee pinnat alkuperäiseen tasoon. Yleensä vanha rakentamistaso ei tyydytä asukkaita, ja siksi asukas joutuu korvaamaan, jos tahtoo korkeamman laatutason. "

Rakentaja.fi virallinen vastaaja on samoilla linjoilla kuin minä.

Vaihtoehtoja ja  Jv20531112    jaksavat jänkhätä ja esittää käsityksiä, jotka ovat vastoin as-oy-lakia.


Muita aiheeseen liittyviä kysymyksiä/vastauksia:

Kosteusvaurio

Moi! Me ostimme talon, joka oli rakennettu 2008 vuonna. Asuimme vuoden ja nyt kylpyhuoneessa ilmestyi ulkoseinämällä kosteusvaurio. Voisitteko sanoa kuka vastaa tästä, os...

Taloyhtiön vastuu luvattomasta tulisijasta

Tilanne: as.oy.-muotoisessa 4 asunnon paritaloyhtiössä yhteen asuntoon on vuonna 2001 asennettu tulisija ja kevythormi. Työn on tehnyt ammattilainen, mutta hankkeelle ei...

Vastuu aiemman osakkaan tekemästä kylpyhuoneremontista

Kerrostalon kylpyhuoneessa on tehty remontti uusimalla lattia- ja seinälaatoitus. Remontin on teettänyt omistaja1. Omistaja2 (ostanut osakkeen omistajalta1) ei...

Vastuu aiemman osakkaan tekemästä kylpyhuoneremontista

Kerrostalon kylpyhuoneessa on tehty remontti uusimalla lattia- ja seinälaatoitus. Remontin on teettänyt omistaja1. Omistaja2 (ostanut osakkeen omistajalta1) ei...

2 luvun 17§ 1 mom kohtien 1-4 tarkoittama laatuvirhe vai 5 kohdan salainen virhe, rakennuspiirustusten oikeellisuus

Jos rakenteet eivät vastaa rakennuspiirustuksia ja kaupanteon jälkeen selviää että talossa on tämän rakenteen osalta rakennusvirhe niin...

Luvattoman kylpyhuoneremontin vastuu

Harkitsen 70-luvulla rakennetun rivitalon ostoa. Kylpyhuoneessa on todennäköisesti kosteutta. Isännöitsijän mukaan aiempi asukas, ei uusin, on il...

Kosteusvaurio kylpyhuoneessa ja wc:ssä

kerrostalo asunnossa löytyi kosteusvaurio kylpyhuoneen seinästä, lattiasta ja wc:n seinästä vaurio on mittauksien mukaan kylpyvedestä johtuva. suihkuvesi on mennyt laatto...

kylpyhuoneen lattialaatoituksen vaurio

Ostin kerrostalo-osakkeen tammikuussa 2010. Sittemmin on ilmennyt kylpyhuoneen lattialaatoituksen saumoissa halkeilua, lähinnä keskellä lattiaa jossa eniten kävellään. Is...

Radon suunnittelu

Kuka vastaa radon suunnittelusta pääsuunnittelija vai rakennesuunnittelija?...

kenen vastuu

kuka vastaa jo nähtävissä olevista rakennusvirheistä.ts.jos ostaja on nähnyt virheen ennen kaupantekoa,voiko hän vaatia korjausta myyjältä tai rakennuttajalta.kenellä on...

KIRVESMIEHEN VASTUU?

JOS PALKKAAN KIRVESMIEHEN TEKEMÄÄN SISUSTUSREMONTTIA, NIIN MIKÄ ON HÄNEN VASTUU VIRHETILANTEESSA JA KUKA MAKSAA HUONOSTI TEHDYN REMONTIN TAI VÄÄRIN ASENNETUT KEITTIÖKALUS...

Vastuu tehdystä työstä ja virheestä

Kuka vastaa jälkikorjauksista  kun korjaussuunitelma vahinkotapauksessa muuttuu ja jonka on osakas on erehtynyt allekirjoittamaan,vastaako As,Oy edelleen niist&...

Kylpyhuoneen ja saunan remontin yhteydessä huomattu vesivahinko rakenteessa

Asumme v. 2000 valmistuneessa rivitaloyhtiössä. Teetämme alkuperäiskunnossa olevaan kylpyhuoneeseen ja sen yhteydessä olevaan saunaan p...

Lämmitys katkaistaan kesäksi, entä jos tulee hometta

Minulla on asunnossani vesikiertopatteri termostaatilla kylpyhuoneessa, eikä muuta lämmitystä siellä. Talvisin kylpyhuone on lämmin patterin ja lattian alla kulkevien läm...

vastuunpakoilutaulukko

Luhtitaloyhtiön rv. 1988 kaksion kylpyhuoneessa on havaittu epämääräistä  hajua.Kotimittaus osoittaa runsaasti kohonneita home- ym. mikrobipitoisuuksia  huoneilmassa. Isä...

Lattiakaivon ja vesieristeen liitos?

Vuosi sitten taloyhtiön teettämässä remontoidussa kylpyhuoneessa havaittiin tarkastuksen yhteydessä, että saunan, PH ja Khh tilan lattiakaiv...

Kylpyhuoneen kosteusvahinko

Hei,Kenen vastuulla on kylpyhuoneessa silikonisaumaukset, jotka tulisi uusia 3-5 vuoden välein? Kuuluvatko nämä taloyhtiön vastuulla oleviin tiivisteisiin ja eristeisiin?...

Saako ilmalämpöpumpun asentaa itse

Mitenkä saako ilmalämpöpumpun asentaa itse?.Lähinnä tarkoitan näitä ultimatemarketissa myytäviä pumppuja ,joita mainostetaan itseasennettavaksi.Luulisi olevan sama kuka...

Lattialämmitys kylpyhuoneessa rikki?

Moi! Ostimme juuri kerrostalo-osakkeen välittäjän kautta ja muutettuamme huoneistoon huomasimme että lattialämmitys kylpyhuoneessa ei toiminut.(huoneistossa oli sähköt po...

kenen vastuu

kuka vastaa kun ilmanvaihtokoneen kondenssiveden poisto on unohtunut kokonaan? lattia on jo valettu ja lattiakaivo on keskellä khh:n lattiaa ja vesipiste on toisaalla. LV...

naapurilta tullut vesi

ostimme vanhan rivitaloasunnon 2kk sitten nyt olemme uusimassa tapettja ja mattoja lattiaan ,huomasimme makuhuoneessa vesivahingon joka näyttää vuotaneen naapurin pesuhu...

pihan korot

Naaapurini aloittaa rakentamaan taloa. Hänen lattiansa tulee reilun metrin korkeammalle kuin meidän. Kuinka ylös hän saa tehdä pihansa? Pihan korko on tällä hetkellä sama...

KOSTEUSONGELMISTA

ON MENOSSA REMONTTI ERÄÄSSÄ HUONEISTOSSA TALOYHTIÖSSÄ. ISÄNNÖITSIJÄ KÄVI MITTAAMASSA REMONTOITAVASSA HUONEISTOSSA,ETTÄ SIELLÄ EI PITÄISI OLLA KOSTEUTTA.YLEMMÄN KERROKSEN...

Rakentamismääräykset

Mikä on hirsitalopaketin toimittajan vastuu rakentamismääräyksien noudattamisessa. Ikkunoiden lasituksesta on määräys että jos ikkunoiden alareuna on alle 700 mm lattiast...

Home tuulensuojalevyssä

Vanhassa (11/2004) vastauksessa asiantuntija vastaa että hänen mielestään homeisen tuulensuojalevyn voi jättää rakenteisiin?! Kuinka ihmeessä? Eikö home leviäisi myös mui...