Kysy, vastaamme -palvelussa Rakentaja.fi-palvelun jäsenet voivat esittää kysymyksiä rakentamisesta, remontoimisesta tai sisustamisesta. Kysyä voi myös rakennusoikeudellisia lakikysymyksiä. Kysymyksiin vastaavat kunkin alan asiantuntijat. Tule kysymään, kommentoimaan tai lukemaan asiantuntijoiden vastauksia kommentteineen!

pesuhuoneen seinärakenne

Kylpyhuone ja sauna

Kysytty: 8.4.2011 klo:11:42
ostimme omakotitalon vuonna 2004.talon pesuhuoneen seinät oli tehty filmivanerista ja nyt selvisi että vesieristeitä ei ollut laitettu seiniin.myyjä oli siinä uskossa ettei vesieristettä tarvinnut laittaa seiniin kun levyn pinta on kasitelty kestämään kosteutta.talo on rakennettu 96 vuonna.olisikohan tässä vielä mahdollisuutta saada myyjältä korvauksia?Virallinen vastaus
Vastuuaika myyjällä on tasan v...

Nähdäksesi vastauksen kokonaan sinun on oltava >>sisäänkirjautunut<< palveluun.

Liity jäseneksi >>tästä<< Jäsenyys on maksuton, eikä velvoita sinua mihinkään.

Jäsenenä voit myös itse kysyä kysymyksen palstalla.


Arvostele vastaus kysymykseen "Kylpyhuone ja sauna / pesuhuoneen seinärakenne":
Jäsenen antama (8.4.2011 klo:12:40) kommentti

Miksi seinä on purettu, onko sattunut vesivahinko? Olitteko korjaamassa pesuhuonetta?

Onko se filmivaneri laitettu seinään silloin 1996? Ei tuo oikein fiksulta rakenteelta näytä.Toisaalta kaupasta on kulunut jo 5 vuotta, eli myyjän vastuu piilevistä virheistä on loppunut ( Maakaari).Korjaus jää hyvin suurella todennäköisyydellä ostajan vastattavaksi.

Jäsenen antama (8.4.2011 klo:14:00) kommentti

seinässä ei ollut mitään vaurioita eikä kosteutta mutta huomasimme vesieristyksen puuttumisen kun uusimme listoitukset ikkunan ympärille.kysyimme silloin myyjältä asiasta.seinärakenne on tehty 96 vuonna.

Jäsenen antama (8.4.2011 klo:14:35) kommentti

Ei mitään vaurioita, talo ostettu seittemän vuotta sitten ja silti pitäs jotain päästä rahastamaan myyjältä. Järki hoi.

Jäsenen antama (8.4.2011 klo:15:36) kommentti

Voi, voi!Voisikohan samaan reklamaatioon lisätä vaikka yhden puuttuvan kerroksen tai kellarin? Niin ja löytyykö hissiäkään?

Jäsenen antama (8.4.2011 klo:22:49) kommentti

Turhaa tuota täällä näsäviisastellaan. Kysyjällä varmaan oma huoli asiasta ja haluaa lisä tietoa, siihen voisi vastata hieman kunnioittaen ihmisten erilaista tieto tasoa.

Jos kylppäri ei ole oireillut 15 vuoteen ei sen kanssa tarvi heti hätäillä. Vaikkakin se kannattaa tuoda nykypäivien tasolle. Kustannukset lankeaa täysin remontoijan vastuulle. Rauhassa vaan suunnittelemaan uutta unelmien kylppäriä. Jos lähiaikoina ei ole aikeissa tehdä uutta unelmaa, niin kannattaa suihkun läheisyydeltä tehdä porareiästä seinistä kosteusmittaus.

Jäsenen antama (9.4.2011 klo:9:19) kommentti

Arvailun perusteella ei kannata alkaa porailemaan mitään reikiä sinne pesuhuoneeseen. Tulee vain uusi potentiaalinen vuotokohta rakenteeseen.

Jäsenen antama (10.4.2011 klo:15:09) kommentti

kannattaa porata se koereikä sieltä seinän toiselta eli kuivalta puolelta jos mahdollista.
Filmivaneri kestää kosteutta aivan älyttömän hyvin, että en olisi laisinkaan huolissaan. Ainoa mikä voi vuotaa on seinän ja lattian sauma. Silikoonit ja laattasaumat vaan pitää kunnossa ettei pääse vettä suoraan laattojen taakse. 

Jäsenen antama (10.4.2011 klo:20:16) kommentti

Niin, tulinpa tuossa aikaisemmin syyllistyneeksi näsäviisasteluun.
Itse asiassa arvelin että aloitus, ja erityisesti viittaus myyjän vastuuseen, oli trolli tai muuten herjana tehty. Niin usein sattuu että talokauppojen tai remonttien jälkeen löytyy valituksen aiheita, vaikka ei kovasti kaivelisikaan.

Minä levytin silloisessa talossani suihkuhuoneen filmivanerilla vuonna 1997. Jätin lattiasta levyn parin sentin verran irti ja täytin raon uretaanivaahdolla. Raon päälle, lattian ja seinän kulmaan laitoin vahvikekankaan ja vesieristeen päälle. Aikaa on niin paljon että en muista minkälaisia aineita silloin oli käytössä/saatavilla. Levyn saumoihin saatoin myöskin laittaa vesieristettä, mutta en muista että olisin esimerkiksi ruuvinkantoihin sitä tehnyt.
Joka tapauksessa, käsitykseni on ettei nykyinen omistajakaan ole mitään ongelmia havainnut.

Olen rakrak'in kanssa samaa mieltä, ainoa riskaabeli kohta on tuo lattianraja ja vanerin filmitön reuna siellä.
Ai niin, tuli mieleeni että minun käyttämäni vaneri oli jotakin laivasisustuksiin tarkoitetun levyn kakkoslaatua, jota oli läheiselle rakennustarvikekauppiaalle kulkeutunut erä. Uskon kuitenkin että "tavallinenkin" filmivaneri on aivan ok materiaali jos lattian kaadot on seinistä poispäin ja kylpyhuone on asiallisesti lämmitetty ja tuuletettu.

Jäsenen antama (11.4.2011 klo:6:46) kommentti

Se vedeneristeen kiinnipysyminen ko. vaneriin ei ole aivan yksiselitteisesti "kirkossa kuulutettu" (= riskin paikka).Mikäli syystä tai toisesta remonttia tehdään, kustannukset ja vastuut ovat kysyjällä.

Mahdollisen kiinteistökaupan yhteydessä tuosta asiasta muodostuu myyjälle 5 v:n vastuu piilevästä virheestä, mikäli sitä ei selkeästi suljeta pois.

Jäsenen antama (11.4.2011 klo:7:42) kommentti

C2 v. 1998
"Märkätilojen vedenpoisto ja rakenteet on suunniteltava ja rakennettava siten, ettei vettä pääse valumaan tai siirtymään kapillaari-virtauksena ympäröiviin rakenteisiin ja huonetiloihin"C2 että RIL 107 esittävät asian seuraavasti:

"Märkätilan lattiapäällysteen ja seinäpinnoitteen on toimittava vedeneristyksenä tai lattian päällysteen alle ja seinään pinnoitteen taakse on tehtävä erillinen vedeneristys."

Filmivaneri täyttää kyllä toiminnallisesti jopa nykyisten C2 määräysten ehdot.

Jäsenen antama (11.4.2011 klo:7:55) kommentti

Levy sinällään voi täyttää em ehdot, mutta miten on levyjen saumat ja liitokset muihin rakenteisiin? Epäilen?

Jäsenen antama (11.4.2011 klo:8:15) kommentti

Muovimatossakin on saumoja. Ja nehän helposti rispaantuvat.

Jäsenen antama (11.4.2011 klo:8:27) kommentti

Märkätilan muovimatto pitää olla hitsatavaa laatua ja vielä hitsattu. Silloin se täyttää vesieristeen vaatimuksen.

Puskussa tai pontissa olevat levysaumat eivät täytä vesieristyksen vaatimusta. saumat on tiivistettä luotettavasti esim. vesieristyssysteemillä!

Jäsenen antama (11.4.2011 klo:8:41) kommentti

Tuo filmivanerihan voi itseasiassa kestää ihan hyvin siellä laatan alla seinässä, sille ei vain kukaan ole hommannut tyyppirakennetta. Vrt. kipsilevy tai muut kiviainespohjaiset levyt.

Jäsenen antama (11.4.2011 klo:19:28) kommentti

Voi se olla toimiva rakenne,mutta se ei täytä kosteantilan tässä

tapauksessa kylpyhuoneen vedeneristys määräyksiä.

Jäsenen antama (11.4.2011 klo:20:04) kommentti

Minun mielipiteeni on -ja sen voi toki kyseenalaistaa- että nuo määräykset, ja niiden noudattaminen, on nykyisin lähinnä tarpeellinen toimi jälkikäteen alennuksia halajavien ostajien varalle.

Vuonna -97 käyttämäni ympäripontattu, n.15 millinen, vaneri oli kyllä tukevuutensa ym. puolesta aivan erinomainen seinälevy. Ja koepaloilla testattuna, laattojen tarttuvuus saneerauslaastilla oli aivan erinomainen. Ei muuten kannata laittaa paperoituja kipsilevyjä "viivalle".

Jäsenen antama (11.4.2011 klo:20:52) kommentti

"Minun mielipiteeni on -ja sen voi toki kyseenalaistaa- että nuo määräykset, ja niiden noudattaminen, on nykyisin lähinnä tarpeellinen toimi jälkikäteen alennuksia halajavien ostajien varalle."En ole samaa

mieltä,kysyjän tapauksessa vesieristys on jäänyt tekemättä.Seinän

alusmateriiaali voi kai se olla muutakin kuin kipsilevyä.


Jäsenen antama (11.4.2011 klo:21:41) kommentti

Itsessäänhän se vesivaneri kestää ehjältä kohdaltaan vettä hyvinkin. Reiät, saumat, reunat sitten valskaa reilummin. Mitä näitä vanhoja vaneri kylppäreitä tullut vastaan, on niissä itse levy ollut yllättävänkin hyvässä kunnossa. Muu rakenne ei sitten ole ollut kun se vesi on päässyt niistä reiistä ja raoista. Ja monesti naulat/ruuvit ovat pahimmilta paikoiltaan ruostuneet poikki. Eli sillä vaneri pinnalla ei päästä tarpeeksi yhtenäiseen pintaan märissä tiloissa. Mutta jos jollakin(esim.kysyjällä) on tällainen rakenne ja se ei oireile mitenkään ja se myös tarkistetaan aikaajoin. Ei sitä kannata suinpäin lähteä vaihtamisen ilosta vaihtamaan. Ajansaatossa se tulee välttämättä eteen, joten kannattaa sitä tarkastelua harjoittaa.

Jäsenen antama (12.4.2011 klo:16:18) kommentti

eipä minulla ollut tarkoitus kuin kysyä mielipidettä että jos rupean tekemään pesuhuone remontin enempi nykypäivän näköiseksi niin olisiko minulla ollut mahdollisuutta vaatia esim vesieristytarvikkeiden hintaa myyjältä kun ne olivat jääneet laittamatta laatoitusten alle...ei jää kyseinen remontti tekemättä vaikken saisi myyjältä euroakaan.halusin vaan tietää myyjän oikeudellisen vastuun asiassa.

Jäsenen antama (12.4.2011 klo:22:44) kommentti

Eiköhän tuosta syntyneen sanailun seasta löydy hakemasi vastauskin?

Jäsenen antama (13.4.2011 klo:8:30) kommentti

"kysyjän tapauksessa vesieristys on jäänyt tekemättä"Tuosta paistaa läpi ajatus että vain joku "mömmövesieristys" olisi hyväksyttävä. Mutta esim. muovimatto on vedeneriste ja yhtä lailla sellainen voi olla filmivaneri. Rakennusmääräyksissä ei ole näistä mainittu kumpaakaan, mutta molemmat täyttävät vaatimukset kunhan saumat saadaan pitämään vettä (ja sehän kyllä onnistuu molemmilla).

Jäsenen antama (13.4.2011 klo:9:11) kommentti

"myyjä oli siinä uskossa ettei vesieristettä tarvinnut laittaa seiniin kun levyn pinta on kasitelty kestämään kosteutta"Halpakorjaus mikä ihmeen

"mömmövesieriste"tuleeko tässä esille se saumojen käsittely onko niitä

tehty?Ole hyvä lue kysymys/vastaus

Jäsenen antama (13.4.2011 klo:10:48) kommentti

"tuleeko tässä esille se saumojen käsittely onko niitä
tehty?Ole hyvä lue kysymys/vastaus"

Kai ne saumat on jotenkin tehty vedenpitäviksi. Kuka jättäisi tekemättä kun konsteja on vaikka kuinka monta, mm. nämä mömmöt. Ei ainakaan käynyt ilmi että olisi jätetty saumat vaille käsittelyä. Ja kysymyshän oli siitä puuttuuko tuosta vedeneriste. Ei puutu, koska siinä oli vedenpitävä filmivaneri. Silloin ei vaatimuksilla oikeudessa ole mitään katetta koska ei ole mitään virhettä.

Ole hyvä lue kysymys/vastaus

Jäsenen antama (13.4.2011 klo:15:54) kommentti

Oli miten oli en viitsi tästä aiheesta lähteä sotimaan.

Jäsenen antama (13.4.2011 klo:16:31) kommentti

Vastausten pitäisi olla asiallisia ja liittyä varsinaiseen kysymykseen.

Jäsenen antama (13.4.2011 klo:16:52) kommentti

senverran sain lisätietoa asiasta että kaikki levyjen saumat on vedetty sikamassalla.niin lattian rajat kuin pystysaumatkin.lattian vedeneristys on nostettu 20 cm seinille.että eikön tuo nyt sit kestä seuraavaan remonttiin ilman vuotoja rakenteisiin.

Jäsenen antama (13.4.2011 klo:17:04) kommentti

No on tuo parempi kuin ei mitään. Ruuvit/naulat ovat tainneet jäädä käsittelemättä? Luvata ei voi että tuo kestää seuraavaan remonttiin. Liikaa muuttujia. Käytöstä myös riippuu, normaalin käytön varmaan kestää pois lukien pienet vuodot ruuvien kohdalta sekä ajanmyötä korroosion iskeminen kiinnkikkeisiin. Näitä kun purkanut niin ovat olleet hyvinkin yksilöllisiä. Yleensä aina ollut vähintään pientä vauriota, joskus sitten suurtakin. Suuremmissa vaurioissa pahin vuoto tapahtunut lattian ja seinän raoista, mitä ei sinulla todennäköisesti ole. Jos suihku ei ole ulkoseinällä, niin sen seinän tutkiminen ei ole kovin vaikeaa. Jos huolettaa niin käyttää mittaajaa paikalla, hommansa osaava keksii reitin mistä ei hajoita rakennetta.

Jäsenen antama (13.4.2011 klo:17:43) kommentti

No, aika pösilö on ollut jos on jättänyt ruuvit käsittelemättä. Varmaan sitä Sikaa (joka erittäin hyvä mössö) jäi sen verran yli että riitti muutamaan ruuviin peitoksi.Ja varsin tavallista on että näillä uusilla mössöillä vesieristetyt seinät eivät kestä 10 vuottakaan. Vesivaneri voi olla ihan hyvin hyvinkin pitkäikäinen ratkaisu.

Jäsenen antama (13.4.2011 klo:17:49) kommentti

"Muovimatossakin on saumoja. Ja nehän helposti rispaantuvat"Halpakorjaus

sinun viesti liittyykö mitenkään kysymykseen?

Jäsenen antama (13.4.2011 klo:18:19) kommentti

Vesivaneri ei kestä!!

Jäsenen antama (13.4.2011 klo:18:51) kommentti

"Vesivaneri ei kestä!!"Mistä muka tiedät?"Muovimatossakin on saumoja. Ja nehän helposti rispaantuvat"Halpakorjaus

sinun viesti liittyykö mitenkään kysymykseen?Minun kirjoitukseni liittyvät aina asiaan, myös tämä mitä siteerasit. Turha yrittää mitään provoa!

Jäsenen antama (13.4.2011 klo:19:10) kommentti

Oletetaan ,että 5vuoden myyjän vastuuaika ei olis vielä täyttynyt

mitenkä tässä tapauksessa olis menetelty kyllä se varmaan olis

korvattu/korjattu.Kysyjälle nm.Temmi mitä kirjoitti siinä on kaikki

oleellinen.

Jäsenen antama (13.4.2011 klo:19:58) kommentti

"Oletetaan ,että 5vuoden myyjän vastuuaika ei olis vielä täyttynyt
mitenkä tässä tapauksessa olis menetelty kyllä se varmaan olis
korvattu/korjattu."

Mistä tuon voit tietää? Mitään oikeudenkäyntiä ei ole käyty. Miksi tämmöinen oletus?

Lue kysymys: talo oli rakennetttu 1996 ja kaupastakin oli kulunut 7 vuotta.


Temmi:
"Ruuvit/naulat ovat tainneet jäädä käsittelemättä? "

Oleellista tässä on vain se että se on arvelua, kovin on siiloin heppoisella pohjalla.

Jäsenen antama (14.4.2011 klo:8:06) kommentti

Jos 5 vuotta ei olisi vielä täyttynyt myynnistä, keskustelu varmaan keskittyisi siihen onko virhe merkittävä.Jos olisi, seurauksena rahallinen korvaus.

Jäsenen antama (14.4.2011 klo:8:36) kommentti

Tiedän kokemuksesta ettei vesivaneri kestä!!

Jäsenen antama (14.4.2011 klo:9:35) kommentti

Eiköhän tuo ole "lähes tulkoon ihan sama", mistä materialista tuo seinä on tehty, kunhan kosteudenhallinta on toteutettu kulloinkin vallitsevien määräysten ja ohjeistusten mukaisesti.

Jäsenen antama (14.4.2011 klo:9:44) kommentti

Määräyksistä ja ohjeistuksista viis, kunhan on niin tehty että pysyy kuivana!

Minä tiedän kokemuksesta sen verran, että -97 levyttämissäni seinissä ei ole mitään tiedossa olevaa ongelmaa.

Olisikohan mahdollista että kun ketjun aloittaja aikanaan remontin tekee, hän raportoi löydöksistä?

Jäsenen antama (14.4.2011 klo:9:55) kommentti

ilmoittelen palstalla kun remontti tehty että miltä rakenteet näyttivät.ajankohtaa ei ole lyöty lukkoon milloin remontin teemme.


Muita aiheeseen liittyviä kysymyksiä/vastauksia:

Pesuhuoneen seinärakenne

Hei!Rakenteilla olevassa saunamökissö tuli eteen jälleen yksi ratkaistava asia. Pesuhuoneen seinärakenne ulkoa sisään on suunniteltu olevan seuraava: 70 mm häylähirsi (ra...

Saunan seinät / vesieristys

Olemme aloittamassa nykyisen saunan remonttia. Sauna on tehty 90 luvun alussa pesuhuoneeseen. Silloisen pesuhuoneen kaakeleiden päälle on asennettu pystykoolaus+alumiini...

Sauna ja pesuhuoneen välinen seinä

Kysymyspalstalla on useassa kohdin selvitetty, ettei yhdessä rakenteessa saa olla kahta höyrysulkua, minkä vuoksi esim. pesuhuoneen kohdalla ulkoseinässä ei saa olla höyr...

kph:n seinä

Olen tekemässä taloa, johon tulee puurunko ja puu julkisivuverhous. Pesuhuoneen olen ajatellut tehdä kahi ohutsaumatiilistä. pesuhuoneen 2 seinää on ulkoseinällä. Miten...

Pesuhuoneen seinän rakenne

Olemme tekemässä taloomme remonttia ja pitäisi päättää millainen rakenne tehdään pesuhuoneen seinään. Ainakin jossain välissä kosteiden tilojen seinissä suosittiin muurat...

kylpyhuoneen ja saunan väliseinä

Millainen seinärakenne tarvitaan saunan ja pesuhuoneen väliin, kun seinä liittyy puurakenteiseen yläpohjaan ja betoniseen alapohjaan, kun väliseinä on a) puurakenteinen b...

Kylpyhuone kellarissa

Hei!Meillä on 2-kerroksinen rinnetalo, rak.vuosi -77. Keväällä tehtävän käyttövesiputkien uusimisen yhteydessä on tarkoitus tehdä remontti myös kylpyhuonetiloihin, koska...

Seinärakenne

Mikä on oikea seinärakenne kosteus/höyrysulkuineen pesuhuoneessa ja saunassa, kun vanhan puurunloisen seinän sisäpuolelle muurataan väliseinäharkoista toinen seinäkerros...

Kylpyhuone kellarissa

Hei! Pesuhuoneita rakennetaan jonkin verran kellaritiloihin (mm. rinnetalot). Minulle on jäänyt vähän epäselväksi, että millainen seinärakenne olisi kaikkein järkevin...

Höyrynsulkumuovi

Hei,olemme uusimassa -58 rak. rintamamiestalon saunaa/pesuhuonetta joka on tällä hetkellä purettu ja sijaitsee talon kellari kerroksessa. Seinissä pesuhuoneen puolella ol...

Seinä lasitiilestä

Talomme vuonna -91 valmistunut puurunkoinen tiiliverhoiltu omakotitalo. Pesuhuoneen ulkoseinässä on havaittu kosteusvaurio ja seinä on tarkoitus uusia. Onko seinä mahdoll...

EL30

Mitä tarkoittaa El 30 seinärakenne?...

Autotalli naapurin rajasta

Autotalli naapurin rajasta 2 m. minkälainen seinärakenne...

ILMARAKO

Minkälainen seinärakenne ei tarvitse ilmarakoa.?...

täystiilitalo-70

kannattaako lisäeristäminen jos seinärakenne on tiili /eriste 7,5cm /tiili. mikä on tallaisen seinän u-arvo....

ruuvikiinnitys vai naulaus

kun liitetään yhteen kaksi 50*125 piirua, onko parempi ruuvilla vai naulalla liittää nämä yhteen? Kysymyksessä seinärakenne, piirut syrjällään....

atotallin seinärakenne

Minkälainen tulee olla seinärakenne sekä yläpohja autotallissa joka on välillä ilman lämmitystä.Eristystä tulee n.200 mm seiniin ja 300 mm kattoon....

Lamellihirsitalon lisälämmöneristys

Harkitsemme talon ostoa, joka on ulkpuolelta lamellihirttä ja sisäpuolelta hirsipaneeli, tervapaperi ja mineraalivilla. Onko tällainen seinärakenne riskialtis?...

millainen seinärakenne

HEi! millainen on seinärakenne paloluokittelu B-s1, d0, osaisitteko suomentaa kiitoson merkitty autotallin seinään varmaan naapuritontin läheisyydestä johtuen...

Katon/seinän tuuletus

Kysyin jo asiasta ilmanvaihto-puolella. Onko siis seuraava katto/seinärakenne oikea vanhan talon remontoidussa saunassa ja pesuhuoneesaa?: Alas lasketun katon ja seinä...

50-luvun kesämökin eristäminen

Pienen kesämökin 30m2 seinärakenne ulkoa päin: 30 mm maalattu hirsipaneeliverhous, tervapaperi, 100 mm runko, jossa ei eristeitä, tervapaperi, haltex-levy ja kova 11mm in...

Vanhaan tiilinavettaan kylpyhuone

Otsikon mukainen projekti siis alkamaisillaan. Seinärakenne on nyt siis kaksinkertainen tiili, joiden välissä "liikkumaton" ilmarako. Lattia ja katto valettua betonia. La...

lisäeristys sisäpuolelle

Uskallanko lisäeristää sisäpuolelle? Kysymys koskee 70-luvun alussa tehtyä tiilivuorattua ok-taloa (piilosokkeli).Nykyinen seinärakenne sisältäpäin:13mm lastulevy, höyryn...

1800- luvun lopulla rakennetun hirsitalon sisäpuolinen seinärakenne

Ajatus olisi nyt peittää jollakin sopivalla pintamateriaalirakenteella vanhat, tummuneet ja osittain likaisetkin hirsiseinät vanhasta hirsitalostamme. Hirsipinnan pesua +...

Kontio-talo

Nyt auttakaa! Harkitsen valmiin muutama vuosi sitten rakennetun kontio-talon ostoa, seinärakenne on kuulemani mukaan ulkoa sisälle: Ohut lamellihirsi, 2"2 ranka koolattu,...