Kysy, vastaamme -palvelussa Rakentaja.fi-palvelun jäsenet voivat esittää kysymyksiä rakentamisesta, remontoimisesta tai sisustamisesta. Kysyä voi myös rakennusoikeudellisia lakikysymyksiä. Kysymyksiin vastaavat kunkin alan asiantuntijat. Tule kysymään, kommentoimaan tai lukemaan asiantuntijoiden vastauksia kommentteineen!

Patterilämmityksen vaihto lattialämmitykseksi

Kylpyhuone ja sauna

Kysytty: 22.6.2019 klo:18:10
Hei:)

Saunasta ja pesuhuoneesta poistettiin vesikiertopatterit, putket katkaistiin ja "töpöt" hitsattiin umpeen. "Töpöt" putkenpäät jäävät uuden valettavan lattian sisään.

Onko tämä ok? Voiko vanhoille putkille tapahtua jotain siellä lattian sisällä??Virallinen vastaus
Yleensä, kun putket katkaistaan, niin päät jäetään näkyviin ja tulpataan. Hitsarilla on kova luottamus itseensä ja taitoonsa, jos putket hitsataan umpeen ja jätetään betonivalun sisään. Vaarana on hitsauksien vedenpitävyys / pettäminen aikaa myöten ja silloin on vesivahinko varma, jolloin haetaan vastuuhenkilöä, joka maksaa piikkaukset, korjaukset ja putkien päiden nostot pintaan tulpattavaksi sekä kiinteistölle aiheutuneet kosteusvauriot, jotka voivat muodostua pitkän ajan kuluessa, jos hitsaussaumoista tihkuu tai vuotaa vettä. Jos putket eivät enää ole yhteydessä lämmitysjärjestelmään ja ovat tyhjät, niin silloin ne voidaan jättää betonivalun sisään.

Arvostele vastaus kysymykseen "Kylpyhuone ja sauna / Patterilämmityksen vaihto lattialämmitykseksi":
PN
Porin Rakennusmestarit ja insinöörit ry 
PORI, Suomi
Jäsenen antama (6.11.2019 klo:22:05) kommentti

Kun putkenpäät on kunnolla hitsattu eivät ne vuoda eikä niistä ole mitään haittaa. Jos joku oppipoika on hitsannut  on sitten vuoto on mahdollinen.

Jäsenen antama (8.11.2019 klo:9:57) kommentti

Mieluusti katkaisisin nuo lämmitysputket sieltä lämmöjakohuoneesta, kupariputkilla on taipumus alkaa vuosikymmenien mittaan vuotaamaan jatkosaumoista, 1970 luvulla oli myös muovisukitettua putkea jota köytettiin jatkamattomana  petonivalussa, sen kestokyky on varmaan kestävämpi. Olen ollut purkamassa lattialämmitystä joka oli tehty kupariputkella ja jatkettu messinkihopeajuotoksella, tämä lämmitys oli tehty lämpimään käyttöveteen, kun juotokset alkoivat vuotaa lämpimän kättöveden kulutus nousi huomaamatta vasta kun lähes kaikki jatkot vuotivat  alkoi ihmettely miksi vettä kuluu niin paljon . suljettiin käyttö ja huomattiin että vesimittari pyörii,alkoi tutkinta . 90 nelöön alkerta  100 kuutioita vettä alpohjassa  3 vuoden työ ja kuivatus maaperässä joissa salaojitus oli vettä täynnä.