Kysy, vastaamme -palvelussa Rakentaja.fi-palvelun jäsenet voivat esittää kysymyksiä rakentamisesta, remontoimisesta tai sisustamisesta. Kysyä voi myös rakennusoikeudellisia lakikysymyksiä. Kysymyksiin vastaavat kunkin alan asiantuntijat. Tule kysymään, kommentoimaan tai lukemaan asiantuntijoiden vastauksia kommentteineen!

Onko WC:ssä oltava vesieristys???

Kylpyhuone ja sauna

Kysytty: 28.10.2009 klo:16:59

Hei

Remontoija väittää että WC:ssä jossa on vain pönttö ja lavuaari täytyy olla vesieristys..Onko näin? Nyt betonipohjalla muovimatto, ei muuta.Talo -76 rakennettu.Entä onko kodinhoitohuoneessa oltava laattalattia ja viemäri kuten edelleen sama kavari sanoo..?


hoppiloppi Käyttäjä on nainen
Helsinki, 
Kysymyksiä: 23 kplVirallinen vastaus
Jos WC:ssä ei ole lattiakaivoa, lattiassa ei tarvita vesieristystä. Kodinhoitohuoneessa ei tarvitse olla laattalattiaa, eikä lattiakaivoa. Jos lämminvesivaraaja on tilassa, silloin pitää olla lattiakaivo ja vesieristys.

Arvostele vastaus kysymykseen "Kylpyhuone ja sauna / Onko WC:ssä oltava vesieristys???":
Jäsenen antama (29.10.2009 klo:8:57) kommentti

Lattiakaivo ei tarkoita sitä,että tila pitää automaattisesti vesieristää. Wc ei ole märkätila. Märkätilat pitää vesieristää.Mutta on ihan sama vaikka sen wc:n vesieristää, virhettä siinä ei tee.

Jäsenen antama (29.10.2009 klo:9:12) kommentti

Katsopa hopo toista aloittamaasi ketjua"Onko WC:ssä oltava vesieristys ???"ja sitten myös alenpana olevaa"Wc-tilan vesieristys".Kyllä se siitä!


Jäsenen antama (29.10.2009 klo:16:44) kommentti

"Lattiakaivo ei tarkoita sitä,että tila pitää automaattisesti vesieristää. Wc ei ole märkätila. Märkätilat pitää vesieristää.Mutta on ihan sama vaikka sen wc:n vesieristää, virhettä siinä ei tee."Väärin! Lattiakaivollinen tila tulee vähintään lattianosalta vesieristää. Kun kysymyksessä on märkätila, niin tila tulee vesieristää yhtenäiseksi kattoon asti.

Jäsenen antama (29.10.2009 klo:18:39) kommentti

J&K,lattiakaivo osuus väärin.

Jäsenen antama (29.10.2009 klo:19:53) kommentti

J&K! Kannattaa ensin tutkia ja sitten oikein, siis oikein eikä väärin hutkia! Tiedä mitä tiedät!


Jäsenen antama (29.10.2009 klo:21:32) kommentti

Onhan se "lain kirjaimen" mukaan totta, ettei lattiakaivo tee WC:stä märkätilaa, mutta toki olisi suotavaa se eriste sinne laittaa.Ajatuksena / kysymyksenä: Miksi ihmeessä se kaivo on sinne lattiaan ylipäätään asennettu ? - Ihan vaan putkarin mielijohteesta varmaan, kun sattui "hollille".

Vai olisiko tuolla kaivolla joku tehtäväkin ? - joku muu, kuin sen suunnittelijan tarpeettomaksi osottautuneen työn aukon paikkaaminen.?Eriste sinne vaan, vaikka sen kaivon, suunnittelijan, ja putkarin kunniaksi.

Ps. Ja tuulikaappeihin myös, vaikkei kaivoa olisikaan. (omalla mietinnällä).

Jäsenen antama (29.10.2009 klo:21:55) kommentti

jos vaikka ajatuksena suunnittelijalla on ollut että on helpompi pesästä lattia, tai jos joku heittää vetensä ohi kulhon silmän isku

Jäsenen antama (29.10.2009 klo:22:49) kommentti

"J&K,lattiakaivo osuus väärin."Sori, mutta uskon ennemmin rakennusinsinööriä, joka on entinen kuntotarkastaja ja nykyään johtaa omaa insinööritoimistoa minkä toimialaan kuuluu mm. vastaavan mestarin tehtävät, arkkitehti- ja rakennesuunnittelu, korjaussunnitelmat jne.Kysyin häneltä nimenomaa mitkä tilat tarvitsee vesieristää ja miksi ja miten menee määritykset?

Jäsenen antama (30.10.2009 klo:0:07) kommentti

Arvoisa J&K! Näköjään uskot taruhenkilöön ja joulupukkiin!


Vastaapa itse tai tuo taruhenkilö asettamaasi kysymykseen, siis "miten menee määritykset":


"Kysyin häneltä nimenomaa mitkä tilat tarvitsee vesieristää ja miksi ja miten menee määritykset? "


Saathan sinä uskoa, mutta älä levitä vääräoppisten uskonasioita rakennusalan korkeatasoisilla palstoilla.


Olen varma, että mitään järkevää selitystä ei löydy sille, että pelkkä WC, vaikka siellä on lattiakaivo, niin tulee/on pakko vesieristää, sillä usein se kuntotarkastaja on "kuntotarkastaja", joka tietää varmasti vähemmän kuin Suomen suurimpien kaupunkien joukossa olevan kyseisen sektorin tarkastuksia suorittava ja lupia hyväksyvä henkilö.


Jäsenen antama (30.10.2009 klo:8:09) kommentti

C 2 ei ota kantaa siihen mikä tila on mitäkin,siellä puhutaan vain märkätilan vesieristämisestä. muut tahot ovat sitten lähteneet määrittelemään sen,että märkätilaksi luetaan ainoastaan pesuhuone tai kylpyhuone( veden käytön mukaan),kodinhoitohuone ja erillinen wc eivät ole märkätiloja, voidaan puhua kosteista tiloista. Laatoittajan käsikirja ( Pukkila Oy) mainitsee,että wc ilman lattiakaivoa on kuiva tila. Niiden vesieristämiseen C2 ei ota mitään kantaa.

Kaikki tilat missä käytetään vettä , voidaan vesieristää vähintäänkin lattiasta oli siellä lattiakaivo tai ei, mitään virhettä siinä ei tee, kuten ei siinäkään että niiden lattioita ei vesieristetä.

Vaikka wc:ssä on bidee,harva sillä siellä koko vartalo suihkua ottaa.

Jäsenen antama (30.10.2009 klo:8:13) kommentti

J&K suosittele sille "asiantuntijallesi" tutustumista mm C2:een!Onhan se auktoriusko tietenkin joskus hyvästä,joskus ei.

Jäsenen antama (30.10.2009 klo:8:27) kommentti

Itse piirrätin vessaan lattiakaivon lavuaarin alle siis siten että sinne menee lavuaarivedet. Ihan vaan sen takia että jos sattuu joku vahinko niin valuupahan vesi sinne. Vesieristin lattian ja nostin vesieristeen sen n. 10 cm seinälle. kustannukset oli pienet kun sen teki rakennusaikana.Eri asia on että kannattaako jotain valmista rakennetta purkaa ja muuttaa tälläiseksi.

Jäsenen antama (30.10.2009 klo:8:32) kommentti

Eihän siellä lattiakaivollisessa Wc:ssä PAKKO ole olla veisieristystä. Omaani olen kylläkin sen laittanut samoin kuin kodinhoitohuoneeseen. Jotkut vain haluavat tehdä pelkästään sen, mikä on pakko, kun minun mielestäni kannattaa tehdä hieman paremmin.Järkevää vesieristyksen laitto joka tapauksessa on. Tilojen käyttötarkoitus voi myöhemmin muuttua vaikkapa seuraavan omistajan aivoituksista johtuen. On se eristys vessassa sen verran pieni kustannus, että jos budjetti siihen kaatuu, niin se kaatuisi joka tapauksessa.

Jäsenen antama (30.10.2009 klo:18:24) kommentti

En tiedä vanhaa remontoidessa, mutta uuden vuonna 2009 rakennettavan talon wc:n lattiaan on laitettava vesieriste, ainakin Porissa, mikäli siellä on lattiakaivo. Vai miksi helvetissä muuten minun tarvitsee se tarkastuttaa ja saada hyväksytystä vesieristeestä paperi?

Jäsenen antama (30.10.2009 klo:20:43) kommentti

Oisko rahan takia ?

Jäsenen antama (30.10.2009 klo:21:02) kommentti

J&K! Kun Sinun uskontoveri on sen vesieristyksen piirtänyt sinne, jolloin tarkastaja on tietenkin hyväksynyt sen sepustuksen eli silloin se on tietenkin oltava siellä. Se vesieristys on toisaalta niin väpätöinen juttu, mutta kuitenkin aivan hyvä asia.Älä ota pulttia siitä ollenkaan. Ainoastaan myönnä vain, että vesieristys ei ole pakollinen pelkässä WC:ssä.

Jäsenen antama (31.10.2009 klo:11:12) kommentti

Ja lattiakaivokaan ei ole pakollinen pelkässä WC,ssä.

Jäsenen antama (31.10.2009 klo:11:33) kommentti

Heh, senkus jätätte omat vessanne ja kodinhoitohuoneenne vesieristämättä vedoten yli 10 vuotta sitten annettuihin määräyksiin ja ohjeistuksiin. Soitakkaa oman kuntanne rakennusvalvontaa ja kysykää mitä jos jätätte uusista taloista nuo tilat vesieristämättä. Minä soitin oman kuntani rakennustarkastajalle ja voin todeta olleeni oikeassa. Soitin myös ammattikorkeakoulun vedeneristys ja märkätilojen opettajalle joka nauroi ajatukselle, ettei kyseisiä tiloja vesieristettäis. Noh turha se on täällä anonyymien nimimerkkien kanssa vääntää, mutta älkää nyt jumalauta sentään neuvoko täällä ketää olla vesieristämättä omia vessojaan!

Jäsenen antama (31.10.2009 klo:14:53) kommentti

Jos Pori vaatii vesieristyksen, niin se on toisaalta hyvä asia, mutta se vesieristys ei ole pakollinen pelkässä vessassa oli lattiakaivo tai ei. Korostan sitä, että se kannattaa tehdä.No sen verran kerron, että jollakin on hyvin helppo kysyä aivan alkulähteilteiltäkin, joissa sorvaillaan ja jopa tutkitaan ja hutkitaan noita märkätilan eristyksiä aivan suurimmissa ja pienemmissä rakennelmissa ja tehdään jopa määräyksiäkin, joita sitten ministeri allkirjoittavat.Huomautan vielä, että noi maitsemasi "kunkut" ovat kaukana alapuolella noista tietäjistä.Saahan sitä nauraa, niin nauran minäkin, sillä se vedeneristys on niin naurettavan pieni työ vessassa, etteikö sitä kannata tehdä, mutta periaatteessa, jota ei kannata noudattaa, pakko sitä ei ole tehdä.Neuvoa tai saa ja nimen omaan pitää kertoa totuus.

Jäsenen antama (31.10.2009 klo:17:23) kommentti

Tämä on maailman yksinkertaisin asia. Siellä missä on lattiakaivo pitää olla vesieristys. Miksi asentaa lattiakaivoa, jos tilassa ei käsitellä vettä? Jos lattiakaivo on vettä varten, silloin on myös kosteusvaurion riski olemassa ja vesieristys pitää olla.


Jäsenen antama (31.10.2009 klo:17:30) kommentti

Kannattaa ottaa huomioon myös D1 kohta 4.2.1.3 Jossa sanotaan seuraavaa "Huonetila jossa on lattiakaivo vesieristetään ja kaivo liitetään vesitiiviisti lattian vedeneristykseen."

Tuossa ei pitäisi olla enää mitään epäselvää.

Jäsenen antama (31.10.2009 klo:18:06) kommentti

C2 lain velvoittava osahan sanoo jotenkin niin että jos tilassa tai sen osassa käsitellään roiskuvaa vettä on se märkätila ja kapilaarikatkon aikaan saamiseksi on tehtävä vesieristys. Jos w-ceessä kuseskellaan jatkuvasti ohi pytyn ja pitkin seinille niin ilmeisesti se on tulkittava märkätilaksi ja eristettävä kattoon asti,lattiakaivolla tuskin tähän roiskimiseen on mitään vaikutusta oli se tai ei.

Jäsenen antama (31.10.2009 klo:19:53) kommentti

" D1 kohta 4.2.1.3 Jossa sanotaan seuraavaa "Huonetila jossa on lattiakaivo vesieristetään ja kaivo liitetään vesitiiviisti lattian vedeneristykseen."Tuo kohta ei koske puhdasta WC:tä, niin silloin on moni muukin huone eristettävä, jos sinne laitetaan lattiakaivo. Mainitaanko siellä WC. Kaikki ei ole sitä, miltä se näyttää.

Jäsenen antama (31.10.2009 klo:20:22) kommentti

Käy toki katsomassa mainitaanko sielä WC. ehkä opit samalla muutakin.

Jäsenen antama (31.10.2009 klo:20:24) kommentti

"Tuo kohta ei koske puhdasta WC:tä, niin
silloin on moni muukin huone eristettävä, jos sinne laitetaan
lattiakaivo. Mainitaanko siellä WC. Kaikki ei ole sitä, miltä se
näyttää.


"
Mitä yrität tällä sanoa? Että tuo D1:n määräys lattiakaivollisen tilan vesieristyksestä jotenkin kummallisesti kumoutuu, jos kyseessä onkin WC? Tai että ei koske WC:tä, kun sitä ei ole erikseen mainittu, eli silloin ei koske mitään muutakaan tilaa kun niitä ei ole erikseen lueteltu? Varsin selkeästi todetaan että jos lattiakaivo, niin silloin vesieristetään. Kuten tämän jo sanoo järkikin (tosin järki ja määräykset ei aina kulje ihan käsi kädessä =D ) Mutta kerro toki lisää näitä hienoja argumentteja...


Jäsenen antama (31.10.2009 klo:20:43) kommentti

"Huonetila jossa on lattiakaivo vesieristetään ja kaivo liitetään vesitiiviisti lattian vedeneristykseen."Niin eikös toi sitten tarkoita että seinätkin vesieristetään... ? ;-)Mites lämmönjakohuone, tai lto-koneen tila, ym tekniset tilat ?

Jäsenen antama (31.10.2009 klo:20:49) kommentti

On huoneita, joihin voi laittaa lattiakaivon, jolloin se lattiakaivo ei tee siitä märkätilaa. Sanottakoon nyt yksi esim. tuulikaappi, jossa on kurasyöppö tai keitiö, jossa on lattiakaivo.


Ja huom! Ei myöskään voida puhua pelkästään lattiakaivosta, koska niitä on ainakin kahdenlaisia eli "kuivia ja märkiä".


En missään tapauksessa vastusta vesieristyksen laittamista lattiakaivottomaankin WC:hen vesieristystä, vaan päinvastoin se kannatta aina, vaikka sitä eivät mitkään paragraafit määrääkään.


Jäsenen antama (31.10.2009 klo:20:52) kommentti

Miten eristetään autotalli ja pidetään eriste kunnossa ?

Jäsenen antama (31.10.2009 klo:20:52) kommentti

Ketjurasva:


D1:n samaisessa kohdassa luetellaan tilat jotka tulee varustaa lattiakaivolla:


1) suihku-, ja kylpyhuoneet sekä saunan pesutilat;
2) pesutupa;
3) huonetilat, joissa on ylitulvimisvaara;
4) yleiseen käyttöön tarkoitetut WC-tilat, urinaalihuonetilat,
pesuhuonetilat tms.;
5) kattila- ja lämmönjakohuone, öljylämmitysjärjestelmässä
lattiakaivo varustetaan normaalikäytön aikana suljettuna
pidettävällä sulkulaitteella tai muulla laitteella, joka estää
öljyn pääsyn viemäriin;
6) ilmanvaihtojärjestelmän konehuone, jos tilassa vesivahingon
vaara;
7) autonpesupaikka (vertaa liite 6 jäteveden erotin- ja käsittelylaitteet
); ja
8) huonetilat, joissa huuhdellaan vesihuuhtelulla, kuten esimerkiksi
elintarvikkeiden käsittelytilat, ravintoloiden astianpesutilat,
tietyt teollisuustilat yms. (vertaa liite 6 jäteveden
erotin- ja käsittelylaitteet).
Jäsenen antama (31.10.2009 klo:21:13) kommentti

Aika pilikun nussintaa tuntuu täälä olevan, nii eihän sitä voi olla antamatta omaa osuutta;)

Nämä jotka lukee tekstiä niinku piru raamattua ovat ikävä kyllä käytäänössä hiukan väärässä. Esim. Monta on tällä kertaa enemmän oikeassa. Jos vaikka on märkäkaivo keittiössä joka on avointa tilaa olohuoneen kans, kuinka moni tekee siihen vesieristyksen, eristetyin kynnyksin? Ei se lattiakaivo sitä pakota tekemään, Järkeä saa käyttää milloin sen eristyksen laittaa.

Märkätiloja lukuunottamatta vesieristystä ei tarvita muutoin kuin mahdollisen vuodon esiintuomiseen. Eli hanakulmarasiat ja niiden ympärystä kannattaa vesieristää hieman lattialle taittaen, että mahdollinen vuoto ei mene rakenteisiin vaan tulee enemmän "esille".

Ei minhinkään tavalliseen tuulikaappiin kannata laittaa eristettä, jos laittaa niin ei silloin varmaan koko talon rakenteessa ole yhtään naulaakaan vaan ne on korvattu ruuveilla, ovathan ne parempia!

Hiukan yli mennyt ihmisten säikkyys tämän kanssa, vaikkakin esim valvonta puoli voisi kiinnittää enemmän huomiota nuihin teknisiintiloihin, mitkä jäävät monesti ilman mitään suojaa, vaikka ovat vaikka pesuhuoneen seinän takana. Jos jossain putkirikko tulee löytyy se vesi sieltä teknisestätilasta.

Jäsenen antama (31.10.2009 klo:21:50) kommentti

Käytännössä asiathan ei aina mene kuin ohjeissa on kirjoitettu. Kaikki ei aja tielläkään liikennesääntöjen mukaan tai käytä turvavyötä. Tämän voi selittää poliisille joka kirjoittaa sakkoa pilkkujen mukaan.

Jäsenen antama (31.10.2009 klo:22:39) kommentti

Ohjeethan ei ole sama kuin laki,niitähän voi esim,antaa tuotevalmistajat takuiden saamisen ehtoina tai vakuutusyhtiöt vakuutuskorvausten saamisen ehtoina,voipa rahoittajakin antaa omia ehtojaan.Silti vaikka näitä annettuja ohjeita ei ole noudatettu ei välttämättä ole rikottu rakennuslakia.Onkohan nyt menossa puurot ja vellit sekaisin kun P-huussin vesieristykset ja turvavyötkin alkavat liittyä yhteen.

Jäsenen antama (31.10.2009 klo:22:46) kommentti

Alkuperäiseen kysymykseen on nyt kuitenkin vastattu jo moneen kertaan. Kirjoitukseni tarkoitus ei ollutkaan liittää poliiseja tähän asiaan vaan huomauttaa että ongelmatilanteessa ei voi vedota vallitsevaan yleiseen käytäntöön. määräykset ja ohjeet tulevat silloin "voimaan".

Jäsenen antama (1.11.2009 klo:1:29) kommentti

No frost mites se olikaan se pientalon WC?" Mutta kerro toki lisää näitä hienoja argumentteja... "

Jäsenen antama (1.11.2009 klo:8:43) kommentti

Merkillisiä lain tulkintoja että lattiakaivo tekisi tilasta märkätilan,käsittääkseni järjestelmässä on jotakin vialla jos vesi alkaa kaivosta takaisinpäin tulemaan. Joku mainitsee D1 pykäliä tiloista jonne kaivo pitää rakentaa,mutta entä tilat jonne D1 ei kaivoa edellytä,Esim,KHH,jossa on vain pesukone jonka alle riittää valuma allas jos on kastuva lattiamateriaali,jos on esim,laatta ja mahdollinen vikavuotovesi tulee näkyville ei tarvita allastakaan.Nyt jos päätetään että pannaankin koneen alle varmistukseksi kaivo,jota ehkä ikinä ei tarvita,mutta on siellä varalla kuin vanhallapiialla tissit.Mutta hups kuinka ollakaan nyt joidenkin lain tulkitsijoiden mielestä tuleekin sinusta lainrikkoja,jopa jollekin korvausvelvollinen kun unohdit vesieristeet ja vielä mahdolliset lattiakallistukset.Joku voi väitellä että lain tulkinnat on saivartelua ja pilkkujen siirtelyä ,mutta entäs sitten kun aletaan köyttä omaan kaulaan virittelemään?

Jäsenen antama (1.11.2009 klo:10:05) kommentti

Sähkötesteri on oikealla asialla.


Väännetään vielä rautalankaa. Laki on luettava ja ymmärrettävä oikein, sillä väärin tulkittu laki yleensä oikenee jo hovissa . Ei kannata tehdä niistä omia tulkintoja. frost ja merheir eivät ole oivaltaneet ollenkaan tulkitessaan D1:tä ja kaiken lisäksi frost sortuu omaan näppäryyteensä.


Ensin hän (frost) vaatii joltakin "Mutta kerro toki lisää näitä hienoja argumentteja..." ja sitten hän itse alta aikayksikön mainitsee niitä "hienoja argumenttejä" sekoittaen "lain laatijan" amatööreille tarkoitettuja ohjeita, joissa ei sanallakaan puututa pientalon WC:hen. Ei ole mitään niitä "hienoja argumenttejä", vaan tieto siitä mitä tietää ja mitä ei tiedä.


Määräyskokoelmissa (yleensä) se vasemmalla puolella oleva teksti on se noudatettava teksti ja oikealla puolen on vain siis amatööreille tarkoitettuja ohjeita, joita ei tarvitse noudattaa, kunhan määräykset täyttyvät.


merheirin kannattaa käydä vielä koulua, eikä vielä mennä loppukokeisiin ja ettei tule vain hylkäystä. frostilla ei tunnu päätä paleltavan tulkinnoissaan, mutta kannattaa panna kiristämätön pipo päähän ainakin pakkasella. J&K:n kannattaa viedä terveisiä ehkä ulvoten nauraville mylläreilleen, että parhaiten nauraa se, joka viimeksi nauraa, mutta tässä ei ole naurun paikka ollenkaan, kun Porin kaupungin rakentajat joutuvat tahdon vastaisesti panemaan vesieristyksen vessaankin (lainaus:) "vaikkei taho". Lohdutuksena on kuitenkin se, että ilmeisesti muualla Suomessa on sen verran valistunutta tarkastajaporukkaa, että ei pakoteta, vaan toivotaan. Se toivomus taas on hyvä asia.


Ja vielä: olipa WC:ssä lattiakaivo (kuiva tai märkä), niin aina kannattaa, siis kannattaa, ainakin lattia (nosto seinälle se noin 10 cm) vesieristää myös vain pelkästään nuorten ja keski-ikäistenkin asumissa rakennuksissa, sillä siinä mitä todennäköisemmin asuu myöhemmin myös lapsia ja/tai vanhuksiakin, joilla ei aina se veden lutraaminen ole sillä tavalla hanskassa kuin jämtteillä keski-ikäisillä ja nuorilla. Niillä saattaa puolestaan railakkaan illan jälkeen olla muita vaikeuksia.


Jäsenen antama (1.11.2009 klo:10:34) kommentti

Jep, kaivoin esiin vanhan pölyttyneen D1:sen vuodelta 1987, ja siinäkin on otsakkeen "ohjeet" alla kyseiset kiistellyt asiat, kuten vissiin uudemmassa D1 2007.Ja kokoalman alussahan vielä painotetaan määräyksien ja ohjeiden eroa.

Jäsenen antama (1.11.2009 klo:12:05) kommentti

Ohjeistahan olen puhunutkin edellisissä viesteissä. Eli ilmeisesti lattiakaivollinen tila ei tarvitse vesieristystä, mutta hyvä se on olla olemassa seuraavia asukkaita varten. Hyvä monta että jaksoit vääntää rautalankaa tarpeeksi kauan selvyyden saamiseksi.

Jäsenen antama (1.11.2009 klo:13:25) kommentti

Opetuksen taso ilmeisesti laskennut rankasti, jos suomenrakentamismääräyskokelman tulkitseminen tuottaa vaikeuksia

Jäsenen antama (1.11.2009 klo:13:32) kommentti

Osui tuossa silmiin, - ja avasin... RIL 107-2000, 7.1. (märkätilat)Selventäisikö tuo käsityksiä käytännon tasolla, sekä syitä miksi missäkin vaaditaan, tai ei vaadita.Todetaan myös, että märkätila voi olla huoneen osa esim. apukeittiössä ja keittiössä.


Jäsenen antama (1.11.2009 klo:14:27) kommentti

Kun vaihtoehtoja''lle on osunut silmiin tuo RIL 107-2000, niin uskallan lainata siitä ko. kohdan Märkätiloista 7.1 Yleistä (sehän on julkinen "salaisuus"):


Ensiksi määritelmä:


"Märkätila tarkoittaa huonetilaa, jonka lattiapinta joutuu tilan käyttötarkoituksen vuoksi vedelle alttiiksi ja jonka seinäpinnoille voi roiskua tai tiivistyä vettä (esim. kylpyhuone, suihkutila, sauna)."


Voiko se selkeämmin sanoa ja olettaa. Sitten se jatkuu sisennettynä( ohjetta amatöörejä varten):


"WC-tilat, apukeittiöt, keittiöt ym. vesipisteelliset tilat voivat tapauskohtaisesti kuulua märkätiloihin. Teollisuudessa on lisäksi erilaisia tiloja, jotka kuuluvat edellä esitetyn määritelmän mukaan märkätiloihin. Märkätilaa voi olla huoneen osa esimerkiksi apukeittiössä ja keittiössä."


Kun rakennettaessa ei tiedä Erkkikään, mitä tulevaisuudessa tarvitaan ja tapahtuu esim. pelkässä WC:ssä ja kun piruvie siellä yleensä on myös se vesipiste (ainakin silloin, kun ihminen menee sinne sisälle), niin ehdottomasti kannattaa laittaa siis se vesieriste oli siellä lattiakaivoa tai ei, vaikka se ei ole pakollinen.


Varsinkin ammattilaisten on osattava tulkita määritelmiä ja ennen kaikkea määräyksiä (terveisiä Poriin), mutta jos hyvä ystävä on pullolla suunnitellut, mutta toivottavasti ei ole ennen suunnittelua avannut pullon korkkia ja määrännyt WC:hen vesieristeen, niin silloin tietenkin valistunut tarkastaja ensiksikin on hyväksynyt suunnitelmat ja sitten myöskin tarkastaessaan noudattaa suunnitelmien toteutumista.


Totuus kannattaa ja pitää kertoa aina ja panen pisteen ainakin toistaiseksi omalta osaltani tähän asiaan.


Jäsenen antama (1.11.2009 klo:16:21) kommentti

On hyvä että keskustellaan joskus hyvinkin kriittiseen sävyyn ,koska ne valoittavat monia epäselviä asioita oikeille raiteille ja voivat jopa auttaa joitakin harhaaskeleita ottaneita oikealle polulle. Tuntuu vähän harmilliselta että näinkin paljon ja suuria näkemyseroja on lain tulkinnoista ,joka vain pahimmillaan johtaa siihen että kun puheyhteys katkeaa ja ajaudutaan välimiesten avulla asioita ratkomaan voi se lakia väärin tulkitsevalle muodostua taloudellisesti hyvinkin raskaaksi.Tarkoitan lähinnä sitä että alkaa vaatimaan toiselta sitä mihin luulee olevansa oiketettu,mutta ymmärtämättömyytensä vuoksi ei olekkaan.

Jäsenen antama (2.11.2009 klo:16:51) kommentti

jos miettii tilannetta, jolloin tapahtuu vesivuoto tilassa, jossa on vesieriste, muttei lattiakaivoa, niin mitä tapahtuu? No, se vesi menee rakenteisiin siitä viereisestä huoneesta, jossa ei ole vesieristettä, joten jotensakin on turha sellaisessa tilanteessa. Tosin mullakin on vessassa vesieriste, mutta ei kaivoa, jotta voi lattiaa pestä reilummalla vedellä.

Jäsenen antama (2.11.2009 klo:17:18) kommentti

Olisikohan yksinkertaisenpi ja kaikkien ymmärrettävissä laatia lakiteksti niin että kaikenlaiset vesijärjestelmät ja putkistot,nestekiertoisten lämmitysjärjestelmien putkistot,patterit,tai niiden osat on kielletty tiloissa joissa ei ole veden eristystä.

Jäsenen antama (2.11.2009 klo:18:10) kommentti

Tuollainen kaiken kattava laki on mahdoton tehdä. Lisäksi lain muuttaminen on sen verran iso prosessi että on helpompaa kirjoittaa ohjeita ja neuvoja tekijöille.

Jäsenen antama (2.11.2009 klo:19:48) kommentti

Ei näihin lakia tule. Rakennuslaki ja -asetus ohjaa rakentamista, mutta se ei käsittele näitä asioita eikä tule käsittelemään.
RakMK on se paikka johon ohjeita ja määräyksiä laitetaan ja se ei ole laki.


Muita aiheeseen liittyviä kysymyksiä/vastauksia:

lattialämmitys

Onko lattialämmitys pakollinen saunassa ja kylpyhuoneessa, kun tulee vesieristys ja laatat? Onko wc:ssä jossa on viemäri ja jossa ei käydä suihkussa pakko olla vesierist...

Lattialämmitys / termostaatti

Kotimme kylpyhuoneessa ja erillisessä wc:ssä on lattialämmitys. Kh:ssa on termostaatti mutta wc:ssä ei. Wc:n lattialämmitys on hankala, koska se on joko liian kuuma (pääl...

Vesivahinko

mikäli wc:ssä on bidee suihku,wc pönttö ja lavuaari pitääkö siellä olla myös lattiakaivo?Wc:ssä on myös suihku mutta suihkun ja wc:n välinen tila on erotettu alumiinilist...

Hajuhaitta vain talon yläkerran WC:ssä

Terve,Olemme asuneet reilun kuukauden 87 valmistuneessa omakotitalossa. Aika ajoin yläkerran WC:ssä haisee samanlainen viemärilöyhkä kuin hanoja ei olisi käytetty pitkään...

Porakaivojärjestelmän paine

Porakaivopumppuni käynnistyy n.2.8 bar:ssa ja pysähtyy 4 bar:ssa. Paineen on oltava näin korkea, koska välissä on vesisuodattimet (hiekka- ja massa säiliöt), pienemällä p...

WC viemäri haisee uuden sakokaivon asennuksen jälkeen

Ongelmani on seuraavanlainen: Uusin kiinteistöviemäröinnin eli vanhat betonirengaskaivot korvattiin 2:lla sakokaivolla ja pumppukaivolla. Asennuksen jälkeen rupesi wc:ssä...

wc:n rakentaminen vanhassa talossa toiseen paikkaan?

Jos muutetaan wc toiseen paikkaan vanhassa talossa, niin tarvitaanko rakennuslupa/toimenpidelupa? Mihinkä kaikkialle tarvitaan 1300x1300 mm tyhjä tila ,että jos joutuu py...

WC-tilan seinät

Mitä WC-tilan kevyiden väliseinien materiaalivalinnoissa pitäisi ottaa huomioon? WC:ssä ei ole eikä tule olemaan lattiakaivoa. Laatoitusta olemme harkinneet vain lattiaan...

wc lattia

terve.kyseessä olisi lautalattia wc :ssä miten sen laatoitan eikö lauta elä??vai onko jokin levy mahdollisuutta??...

Höyrynsulku purutalossa

Purueristeisen pientalon lisälämmöneristämisestä on väännetty kättä paljon. Parocin ohjeiden mukaan villalla lisäeristettäessä tulee aina laittaa myös muovinen höyrynsulk...

Lattialämmityksen asentaminen WC:hen

Nyt tarvittaisiin apua lattialämmityksen asentamiseen liittyvissä kysymyksissä:Asumme vuonna 2000 rakennetussa puurakenteisessa rivitalossa. Rakennusvaiheessa alakerran w...

Kodinhoitohuoneen ulko-oven kynnyksen vesieristys

Välittäjää ei ole käytetty. Talo ostettu suoraan yksityiseltä myyjältä. Kuntotarkastus on tehty. Onko tuo virhe vai onko kynnyksen...

WC:n lattiakaivo

Onko WC:hen laitettava lattiakaivo eli onko WC-tiloissa rakMKD1 mukainen ylitulvimisvaara? WC:ssä ei ole lämminvesivaraajaa tmv, mutta tokihan esim. bidesuihkun letku tai...

väliovi 7x21

Omakotitaloprojektimme on loppusuoralla, ja nyt tuli ongelma väliovien kanssa. Talomme kumpaakin wc:n on suunniteltu 7x21 ovi, onko se jonkin säädösten vastainen? Luin to...

Viemäri laatoituksen sisässä...

Ostamassamme rivitaloasunnossa oli edellinen omistaja tehnyt remonttia ja kaakeloinut wc:n ja kylpyhuoneen. Wc:ssa pöntön lattiaviemäri on jäänyt laattapinnan alapuolelle...

kellarin seinän pinnoitus

Lämpimän kellaritilan harkkoseinien ulkopinnoissa on tehty vesieristys bitumikermillä (sulatettu harkoihin kiinni) ja vielä patolevyt. Harkkoseinä on siis ulkoa höyrytiiv...

LTO-laiteen jälkiasennus

v2000 valmistuneessa rivitalossamme on talotuuletin ja poistot ovat pesutiloissa, wc:ssä sekä vh:ssa ja tietenkin keittiössä. Korvausilmaventtiilit ovat keittiön ja mh:de...

Vesieristys tilassa jossa on LV-varaaja

Myynnissä olevassa 80-luvun talossa oli tehty keittioremontti 2007. LV-varaaja on keittiön kaappirivistössä, lattiakaappimallinen 600mm leveä, al...

Tarvitseeko WC:ssä tehdä vesieristys.

Olen aloittamassa WC:n remontointia ja haluaisin tietää että tuleeko laittiakaivottomassa WC:ssä tehdä erillinen vedeneristys. WC on oma erillinen WC, jossa on vain WC-is...

Kipsilevyn saumaus

Olen tekemässä WC-remonttia. Seinälevyinä on ek-gyproc. Saumaanko nyt levyjen välit ja nurkat normaalisti saumanauhalla ja tasotteella ja vesieristys vahvikekankaineen sa...

Kellarin haju

Tiilirunkoinen talo, josta alakerta osittain maanpinnan alapuolella. Alakerrassa betonirunkoisten portaiden alla on wc ja sen takana kellari ja varasto. Kellari on kahdel...

WC:n vesieristys

WC:ssä on lattiakaivo (ei kuitenkaan suihkua tms.), joten käsittääkseni lattiaan vaaditaan vesieristys. Kuinka on nurkkien ja seinän alaosien laita. Vaativatko määräykset...

Wc:n laattojen päälle lasikuitutapetti?

Ollaan suunniteltu Wc remonttia. Voiko kaakeleiden päälle laittaa lasikuitutapetin? Entä jos joutuu ottamaan laatat pois pitääkö uusia levy myös sen alla? Wc: ssä ei ole...

Lattiakaiv -wc vesieristys

Teen kohta wc remontin. Wc:ssä lattiakaivo, alapesusuihku ja normaalit käsienpesuallas ja wc-pönttö. Lattian vesieristän, mutta entäs käsienpesuallas seinä(kuinka korkeal...

WC:stä kylpyhuone

Mitä lupia tarvitsee jos meinaa muuttaa nykyinen oleva WC kylpyhuoneeksi? Ajatus olisi purkaa yksi väliseinä ja muuttaa WC:n takana oleva vaatehuone kylpyhuoneeksi. Onnis...