Kysy, vastaamme -palvelussa Rakentaja.fi-palvelun jäsenet voivat esittää kysymyksiä rakentamisesta, remontoimisesta tai sisustamisesta. Kysyä voi myös rakennusoikeudellisia lakikysymyksiä. Kysymyksiin vastaavat kunkin alan asiantuntijat. Tule kysymään, kommentoimaan tai lukemaan asiantuntijoiden vastauksia kommentteineen!

Mahdolliset kosteusongelmat

Kylpyhuone ja sauna

Kysytty: 13.3.2010 klo:15:23
Hei!

Talomme on rakennettu -07 ja tehty hieman niin ja näin ainakin pintojen osalta. Nyt kuulimme, että saman miehen rakentama talo vuodelta -03 oli kärsinyt kylppäreissä kosteudesta ja aloimme miettiä, onkohan meidänkin talossa huolimattomasta tehty/muuten vaan säästetty vesieristeissä. Tuossa miehen aiemmin rajentamassa talossa oli puuttunut kylppärin kulmista eristenauha, minkä takia kosteus oli päässyt rakenteisiin. rakenteet olisivat asiantuntijan mukaan homehtuneet muutamassa vuodessa.

Koska emme pysty näkemään mitenkään laattojen alle, eikä tällä hetkellä olisi välttämättä aikaa eikä rahaa alkaa "varmuuden vuoksi" uusimaan kylppäreitä (sisäkylppäri ja ulkosauna/kylpyhuone) niin onko meillä keinoja, millä voisimme estää kosteusongelmia? Suihkukaapit, jotta vesi ei varmasti mene kuin viemäriin? Talon rakennustarkastaja on asunut toisella puolella Suomea ja on luultavasti rakentajan kaveri/tuttu... Tuskin on siis käynyt rakentajan vesieristyksiä tarkastamassa. Mitä jos kosteusongelmia kuitenkin tulee/ilmenee, onko myyjällä tässä asiassa mitään vastuuta, mikäli vesieristeet ovat puutteelliset? Emme ole vielä käyttäneet sisäkylppäriä, koska silikonisaumat irvistää niin pahasti, tuollaisia huolimattomuuksia on talo täynnä. Mutta onhan taloa ja kylpyhuoneita käytetty kuitenkin jokunen vuosi jo ennen meitä... Olemme ostaneet talon joulukuussa-09. Asia jäi vaivaamaan, koska tietysti olemme olettaneet, että karmeistä pinnoista huolimatta tärkeät rakenteet on tehty oikein näin uudessa talossa, missä rakennustarkastajankin pitäisi olla tarkastanut tuollaiset asiat...

jok
Kysymyksiä: 4 kplVirallinen vastaus
Rakennusvirhe ei selviä kuin tarkastuksella. Tarkastusta ei kannata siirtää. Tilaa taloon katselmus, jossa porataan märkätilojen seinien alapäähän reiät, ja tutkitaan kosteudet.

Arvostele vastaus kysymykseen "Kylpyhuone ja sauna / Mahdolliset kosteusongelmat":
Jäsenen antama (13.3.2010 klo:22:40) kommentti

Kosteuden arviointi onnistuu mielestäni myös

pintamittauksella jos kyseessä on epäily niin

kannattaako porata reikiä ja samalla rikkoa

vesieriste.

Jäsenen antama (14.3.2010 klo:0:33) kommentti

Kysyjä sekoittanee käsitteitä. Tarkoitat ilmeisesti joko vastaavaa työnjohtajaa ja/tai valvojaa. Pintamittari on täysin huuhaa-huuhaa työkalu, vain "poramittaus" on ainoa oikea tarkastustapa.
Kiinteistön myyjä on vastuussa ostajalle. Näin se polveutuu useammassa "polvessa", sillä ostaja muuttuu aina myyjäksi, kun myy ostamansa. Kiinteistössähän tuo vastuuaika myyjällä on viisi (5) vuotta.

Jäsenen antama (14.3.2010 klo:8:39) kommentti

Pintamittari on kosteusmittaajan apuväline, jolla haarukoidaan kosteuseroja rakenteissa. siitä ei anneta mitään lukuarvoja asiakkaalle.

Jos lattian ja seinän rajakohdan massatiivistys "irvistää" voi kyseessä olla myös lattian painuminen. Jos vesieristeen kulmaharsoja ole voi vesieristys katketa. Jos rakenteista on todettu hometta niin mistä ja miten se on tutkittu, ei selviä kysyjän tekstistä.

Jäsenen antama (14.3.2010 klo:9:46) kommentti

Pintamittari antaa jotain tietoa mahdollisesta kosteusvauriostaa,jos

mittari mittaa esim.4 cm syvyydestä ja paikalliset erot ovat suuret

vaikka se on apuväline.Kysyjän tiedot ovat oletuksia mitään ei ole

vielä todettu.Myyjän vastuu en tiedä mitä laki sanoo,mutta onko itse

myyjä tietoinen oletetuista virheistä.Tässä on mielestäni menty asioiden

edelle tutkimalla asia varmistuu niin kuin vastaus oli.

Jäsenen antama (14.3.2010 klo:10:24) kommentti

Myyjä vastaa piilevistä vioista tiesi tai ei.

Jäsenen antama (14.3.2010 klo:10:43) kommentti

"Pintamittari antaa jotain tietoa mahdollisesta kosteusvauriostaa,jos
mittari mittaa esim.4 cm syvyydestä ja paikalliset erot ovat suuret
vaikka se on apuväline"

Kaikki työkalut ovat apuvälineitä.

Jos "KIINTEISTÖNH/KOJAUSRAK." sinulla on noin pätevä "vesikaikuluotauksen" omaava pintamittari, niin patentoipa se ja ala myydä sitä muillekin, niin pääsetpä suuriin rahoihin käsiksi. Tilaan sinulta yhden jo heti tässä, mutta silloin sen on näytettävä kosteus-/vesiolosuhteet eri kerrosrakenteissa riittävän tarkasti eriteltynä eikä vain sitä, onko ehkä aamulla käyty suihkussa vai ei. Tietenkin kohtuullisin kustannuksin. Lähetäpä tilausvahvistuksesi, jotta siitä saadaan pätevä tilaus. Ellet pysty tai halua sitä tehdä, niin silloin sanomasi on täysin perustetta vailla eli huuhaata.

Käsittääkseni kellään muulla maailmassa ei ole noin pätevää mittaria, jos olisi, niin silloin ne olisivat jo keränneet  suuret rahat ja siten sellainen mittari olisi muillakin kuin vain sinulla.

"Tässä on mielestäni menty asioiden edelle tutkimalla asia varmistuu niin kuin vastaus oli."

Niin varmaan on menty, mutta kun ei ole sitä sinun ihmemittaria ollut varmaankaan käytössä.

Jäsenen antama (14.3.2010 klo:21:45) kommentti

Montalle tietoksi eletään 2000lukua,sellainen mittari kuin esm

TESTO mittaa max50mm siinä on seikkoja joita on otettava huomioon

että tulos on luotettava.Käytä sitä omaa apuvälinettä jos sinulle on

sellainen perintönä suotu.

Jäsenen antama (15.3.2010 klo:7:13) kommentti

Puun kosteudet mitataan ns. piikkimittareilla ja betonin kosteuden mittaamiseen käytetään RH-mittausta porareiästä. Eli pintatunnistimella voidaan haarukoida vain kosteuseroja rakenteista ei muuta.

Jäsenen antama (15.3.2010 klo:8:12) kommentti

Älä vaan kiinteistönh/kojaura. kerro muille,että luotat kosteudenosoittimiin!!

Jäsenen antama (15.3.2010 klo:8:35) kommentti

Kyllä tässä mopo karkaa taas käsistä,niin kun monessa muussakin näillä

sivuilla.Kysyjä olettaa että asunnon kylppäri on huolimatonta työtä ja

haluaa ,että se tutkitaan.Kysyn niiltä vasta kysymyksen jotka vastusta

mittausta alustavana tutkimuksena:Mitekä jos itse olisit samassa tilantee

ssa mistä ja miten aloitat?

Jäsenen antama (15.3.2010 klo:9:12) kommentti

Viiden vuoden vastuu koskee piilevää tai salaista virhettä,ei näkyvää.

Jäsenen antama (15.3.2010 klo:10:11) kommentti

Edellä esitettiin kysymys miten edetä kysyjän tapauksessa.

Yksinkertaisin ja jopa ainut tapa on tutkia rakenteiden mahdolliset kosteusvauriot. Se edellyttää rakenteiden poraamista / avaamista, muuten ei luotettavaa selvitystä saa aikaiseksi. Ensin on selvitettävä vaurioiden laajuus ja sitten sen aiheuttaja ja vasta sen jälkeen korjaustapaehdotus.

Tässä on tullut näkemyseroja pintatunnistimen käytöstä. Toki sitä saa ammattilainen käyttää tutkimusten yhteydessä, mutta mitään lukuarvoja sen tuloksista ei pidä asiakkaalle antaa.

Jäsenen antama (15.3.2010 klo:20:35) kommentti

.......Syke! Huihai ja hellurei heiluvillesi!

Jäsenen antama (15.3.2010 klo:20:40) kommentti

MONTA kato peiliin ja hyppää voltti!

Jäsenen antama (15.3.2010 klo:22:24) kommentti

Syke tuntuu luottavan pintamittariin kuin pässi suuriin sarviinsa.

Olkoon Testo, Ganni, Caisson, tai mikä muu tahansa vastaava kosrteudenosoitin, se ei kerro luotettavasti rakenteen RH%:a.

On olemassa ja käytössä esim. tasotteita, jotka täysin kuivanakin antavat pintamittareille täysin "tappiin" nousseita arvoja.

Tuo kosteksien mittaus ei ole mikään "tosta vaan"-suoritus. Se vaatii aika laajan tieto-taidon ja kokemuksen, sekä asiaan vihkiytymisen, ennen kuin kannattaa lähteä enemmälti asian kanssa lausuntoja tai raportteja antamaaan tai rehentelemään.

Pintamittari voi, ja saakin olla asiansa osaavan kosteuden mittaajan apuvälineenä, mutta ne todelliset kosteudet mitataan porarei´istä, tai koepaloista lab.analyysillä.

Jäsenen antama (16.3.2010 klo:7:21) kommentti

En ole koskaan edes nähnyt pintamittaria, joten pyydän jo etukäteen anteeksi kysymystäni, jos se on täysin tyhmä ja aiheuttaa jollekulle "primitivireaktion".

Jos epäilee kosteutta, niin mitä kertoo, jos pintamittari näyttää kuivaa? Kysyn siksi, kun lähes kaikki tuntuvat olevan yksimielisiä siitä, että pintamittaria voi käyttää apuvälineenä. Ellei sen antamasta tuloksesta voi mitään päätellä -näin olen siis ymmärtänyt- niin miksi sitä sitten ammattilainen käyttäisi edes apuvälineenä?

Jäsenen antama (16.3.2010 klo:8:55) kommentti

Jotain merkkejä kosteudesta on oltava nähtävissä tai pintakosteusmittarin pitää "värähtää" jotta tarkempiin tutkimuksiin kannattaa ryhtyä. Pintakosteusmittarin värähtelyäkin pitää osata tulkita oikein. Kosteutta kun saattaa olla vesieristeen päällä.


Jäsenen antama (16.3.2010 klo:9:09) kommentti

Tarkoittaa siis, että sillä voidaan poissulkea, mutta ei osoittaa, ellei jokin muu viittaa kosteuten?

Jäsenen antama (16.3.2010 klo:14:00) kommentti

"MONTA kato peiliin ja hyppää voltti!"

Kykenen kumpaankin ja olen tehnyt niitä Monta kertaa. Ei ole käsitykseni noista toimenpiteistä muuttunut, joten

 "....sillä voidaan poissulkea...." Ei, niin siis ei! Se on siis rahastajien leikkikalu, johon uskovat kuin se pukki niihin kuuluisiin pässin sarviinsa ja luulevat työkaluksi, jolla voidaan tulkita kosteutta ja sen eri asteita tai sitten ei!

Jäsenen antama (19.3.2010 klo:13:23) kommentti

Hei!Ihmettelitte, että eikö tässä mennä asioiden edelle, ja tosiaan mitään ei ole todettu, mutta halusinkin asiantuntijan mielipiteen siitä, kannattaako tällaisella tilanteessa alkaa asiaa tutkia ja miten tutkiminen tulisi tehdä... Samalla kiinnosti myyjän (=rakentaja) vastuu, mikäli todetaan, että eristeet on puutteelliset. Oletan, että näin voisi ollakin, koska myyjän aiemmin rakentamassaan pari vuotta vanhemmassa talossa oli näin, eikä työnjälki talossammekaan juuri vakuuta... Oletimme ostaessamme talon, että kaikki on tehty määräysten mukaan, koska sen valvojan (vai tarkastajan vai mikä onkaan =)) pitäisi olla käynyt tarkistamassa kaikki työvaiheet (ja jonka kuulimme asuvan toisella puolella Suomea asuntokauppojen jälkeen, joten tuskin on tarkastuksia tehnyt).Kosteat tilat on mitattu pintamittarilla talosta (ulkosaunalta ei ole). Talossa kosteutta ei näkynyt, mutta kylppäriä ei ole käytetty kuin alussa, koska ovat käyttäneet ulkosaunaa. Yksi mielipide tutultamme (rakennusalan ihminen) oli, että laittaisimme sisäkylppäriin suihkukaapin, mistä vesi ei pääse kuin viemäriin. Hän uskoi, ettei vesi olisi rakenteisiin asti mitään aiheuttanut, koska suihkua ei ole paljon käytetty ja talossa toimii tuuletus. Itseä vaan mietityttää, että pitäisikö rakenteiden tila kuitenkin tarkistaa? Ja siihen halusinkin mielipidettä, onko tähän tarkistamiseen ammatilaisen mielestä aihetta, koska turhaan ei viitsisi alkaa isoihin mittauksiin. Ulkosauna (muutaman vuoden vanha siis sekin) ei niin paljon huoleta, kun siellä ei ole asuintiloja, vaikka sielläkin työnjälki on aikamoista... Tosin siellä on suihkukaappi, mikä ohjaa suurimman osan vesistä suoraan viemäriin.

Jäsenen antama (19.3.2010 klo:15:34) kommentti

Luotettavia kosteusmittauksia saadaan vain porareikämittauksilla tai koepaloilla. Tarkoittaa siis sitä että pintoja pitää rikkoa.Jos vesieristeet ovatkin ehjät ja menette porareikämittareilla tms. tökkimään rakenteita ja puhkomaan vesieristeitä niin siten ainakin saatte niitä potentiaalisia vuotokohtia sinne aikaiseksi.Ostovaiheessa työn jälki on ollut näkyvissä jonka olisi pitänyt jo pistää kelloja soimaan. Nyt kun olette kuitenkin talon onnellisia(?) omistajia niin eläkää onnellisinä niin kauan kuin mitään ongelmia ei esiinny. Ei niitä välttämättä koskaan tulekaan. Jos tulee niin tutkikaa vasta sitten.

Jäsenen antama (19.3.2010 klo:17:42) kommentti

-07 rakennettu talo kyllä siitä on pakko olla kirjallista tietoa saatavilla.Lopputarkastus,märkätilat(tekiä,materiaalit,menekit,mittaukset

hyväksyntä.Mitä sitä säästelemää se on kylpyhuone ja sitä varten tehty.

Suihkukaappi se on hyvä olemassa muutenkin,mutta melko kallis jos haluaa

laadukkaan kaapin.

Jäsenen antama (19.3.2010 klo:19:29) kommentti

Saattaapi olla ettei pakostakaan löydy muita papereita kuin vastaanottotarkastus yms jotka rakennusvalvonnasta löytyy.

Jäsenen antama (20.3.2010 klo:9:17) kommentti

Jos saman rakentajan edellisissä kohteissa on jo todettuja vikoja, tulisi tämäkin kohde tutkia. Jos rakentaja on ns "grynderi" on rakentajalla vastuu rakenteista ensiostajalle 10-vuotta. (En tarkoita takuuta). Pätevä kuntotutkija paikalle joka selvittää ensin tilanteen ennen suurempia rakenteiden avaamista ja jos näyttää siltä, että pitää rakenteet avata on ne sitten tehtävä. Muutoin ei homma selviä.

Mahdollisia vaurioita / riskejä ei kannata jättää myöhemmäksi, koska ne eivät korjaudu itsestään.


Muita aiheeseen liittyviä kysymyksiä/vastauksia:

Painvoimaisen ilmastoinnin hormin käytöstä poisottamine

Minulla on 1980 rakennettu täystiilitalo johon jäi koneellisen ilmastoinnin asennuksen jälkeen vielä painvoimaisen ilmastoinnin hormeja muutamiin paikkoihin. Koske en tar...

Kevytsoraharkko (Maxit) vai EPS-muottiharkko (Eliitti)

Tarvitsisin teknisiä perusteita suuntai toiseen. Olin jo varma kevytsoraharkko (Leca Design) valinnasta, mutta törmäsin asuntomessuilla uudelleen Eliitti-harkkoon, jota a...

Styroxia ikkunan alla

Ostin 77 rakennetun talon, jossa on eristeenä puru. Jälkeenpäin ikkunoiden aluset on täytetty styrox-levyillä purun painumisen vuoksi. Onko oikeaoppista laittaa styroxia...

Puskusaumaan asennettujen laattojen puhdistus

Miten puskusaumaan asennetut isot seinäkaakelit kannattaisi puhdistaa? Onko esim. höyrypesuri näille liian voimakas? Laattojen alla on kunnollinen vedeneristys, mutta o...

Saunaan eristämätön hirsiseinä

Kumpi rakenne on mielestänne järkevämpi ja vähemmän riskialtis hirsitalon saunassa: Minulla on vaihtoehtoina jättää saunan takasei...

Yläpohjan höyrynsulun vuodot

Rakennutin kaksi vuotta sitten pakettitalon vapaa-ajan asunnoksi Lappiin. Talo on ns. lämpöhirsitalo, jonka seinäelementit on valmistettu tehtaassa ja kattorakenteet koko...

RRRRadon!

Miten ehkäistään harkkoperustaisessa talossa mahdolliset radonhaitat, jos ei käytetä tuulettuvaa alapohjaa?...

Ryömintätilainen talo

Miten ryömintatilaisessa rakennuksessa varmistetaan alapohjan tuuletus ja mahdolliset putkistojen ja muun tekniikan huoltotyöt?...

Kellarin eristyksestä

Kysessä 1939 rakennettu talo johon salaojat uusittu (joka poisti kosteusongelmat) ja siinä yhteydessä laitettu kellarin ulkopuolelle maanpinnan alapuolisille osille patol...

Keskuspölynimurin poistoputki ilmanvaihtokanavaan

Onnistuuko KPimurin poistoilman johtaminen ilmanvaihtokanavaan, joka on wc:n katossa omakotitalossa? Kosteusongelmat varsinkin talvisaikaan epäilyttää....

Saunan ja pesuhuoneen ilmastointi

Voinko laittaa saunan poistoilman ylimääräiseen hormiin ( nykyään sähkökiuas ) . Toimiiko pesuhuoneen ilmastointi jos teen reiän saunan ja pesuhuoneen väliseen seinään ka...

Kalkki

Onko mitään keinoa saada mustasta kaakelin saumasta kalkki pois ? Olen kokeillut kaikki mahdolliset pesuaineet, joiden pitäisi poistaa kalkki....

höyrysulku muovi/paperi

höyrysulku muovin edut ja haitat verrattuna paperiin,olen ajatellut höyrysulku paperia hengittävyyden takia.paperin mahdolliset haitat verrattuna muoviin???...

Hirsisaunan purku uudelleen koottavaksi

Miten onnistuu n.10 vuotta sitten rakennetun hirsisaunan purku, mitä työvälineitä tarvitaan, mahdolliset ongelmat purkamisessa sekä uudelleen kasaamisessa? Sauna on höylä...

kylmä talo talvella?

 Haluamme jättää hirsitalomme lautaverhoilulla kylmäksi talvella.Tyhjennämme käyttövesi putket, ja lämmitysputket ja patterit. Haluamme tietää mahdolliset haittavaikutuks...

Sammalta huopakatolla

Miten poistan huopakatoilta sammaleen helposti  ja eri työvaiheet sekä mahdollinen egolokinen vaihtoehto vai onko melkein kaikki mahdolliset aineet nyky&au...

Vanhat lämpöpatterit

Vesikiertoinen patteriverkko on tyhjennetty joitakin vuosia sitten kellarissa olleen lämmitysjärjestelmän vuodon vuoksi, raklennus ollut tyhjillää...

2-etyyliheksanoli

Hei Lattian rakenne on seuraava, betonilaatta, kiilto primer, lattialämmitysjohdot, kiilto lattialämmityslaasti, kiiltolaattalaasti ja ylinkerros graniitti kivi...

Lisäkysymys 7.9. tehtyyn kysymykseen (Aiemman ksysymyksen otsikko: Betonilattian käsittely muovimaton poiston jälkeen)

Aiempi kysymykseni oli vähän epäselvästi muotoiltu. En niinkään ollut huolissani lattian tasaisuudesta. Ajatuksena oli, että voisiko ol...

Ilmavuodon väliaikainen tiivistäminen

-82 valmistuneesta valesokkeli omakotitalosta tehtiin alajuoksusta mikrobilöytö ja jonkin verran kosteutta. Muuten rakenteet ehjät ja hyväkuntoiset. L...

Vesilasin käyttö

Talossamme on vanha ulkorakennus, joka on toiminut viime vuoteen asti kanalana. Rakennusta on tarkoitus käyttää säilytystilana.  Rakennuksessa on...

Holkkalista

Minulla on sähkökäyttöinen jiirisaha jossa on kaikki mahdolliset asteikot...ongelma on se että kohta on kaikki listat sahattu ja oikeaa kulmaa ei...

Lattian ja seinän välisen raon tiivistäminen

Hei, 1krs puurivarissa lattian (betonilaatta) ja sisäseinien välissä osittain rakoa. Voiko näitä tiivistää esim. Akryylimassalla jos ko...

Kiinteän terassin vaatimukset

Hei,mitä määräyksiä liittyy rivitaloasunnon seinustalle rakennettavaan kiinteään terassiin ja missä mahdolliset määräykset on sanottu?Olen joskus kuullut, että kiinteän t...

Kaarnat mäntylaudoissa

HeiTein kattoremontin jossa aluskatteen alle tuuletusriman etäisyydelle jäi vanhan huopakatonmäntyumpilaudoitus. Kuulin kaverilta että heillä oli pystylaudoitukseen mökil...