Kysy, vastaamme -palvelussa Rakentaja.fi-palvelun jäsenet voivat esittää kysymyksiä rakentamisesta, remontoimisesta tai sisustamisesta. Kysyä voi myös rakennusoikeudellisia lakikysymyksiä. Kysymyksiin vastaavat kunkin alan asiantuntijat. Tule kysymään, kommentoimaan tai lukemaan asiantuntijoiden vastauksia kommentteineen!

lattialämmitys sauna/kylppäri

Kylpyhuone ja sauna

Kysytty: 22.12.2009 klo:7:12

onko mahdollista että laitan saneeraus kohteessani lattiaan valmiuden 12mm saneeraus vesi kiertoisen lattialämmitys putken ja sen päälle vielä sähkölämitys?


mpi Käyttäjä on mies
Kysymyksiä: 6 kplVirallinen vastaus
Putken jäädessä käyttämättömäksi, se pitää kuitenkin täyttää vedellä. Sähkövastus ja muoviputki eivät saa olla päällekkäin, jotta vastuksen lämpötila ei nouse liian korkeaksi paikallisesti.

Arvostele vastaus kysymykseen "Kylpyhuone ja sauna / lattialämmitys sauna/kylppäri":
Jäsenen antama (6.1.2010 klo:9:43) kommentti

paljonko pitää olla tilaa vesiputken ja sähkö vastuksen välissä?

Jäsenen antama (6.1.2010 klo:11:45) kommentti

Miksi ihmeessä ne pitää olla päällekkäin? En ymmärrä enkä paljon muutakaan.

Ei tarvitse välttämättä täyttää putkea vedellä, kun teet molemmat systeemit samaan tasoon, jossa sitten sähkölämmityskaapeli luikertelee siellä vesijärjestelmän välissä sopivasti. Silloin etäisyydet tulevat automatic. Hyvää teet, mutta parempaa tuppaa tulemaan.


Tietenkin valun yhteydessä on suositeltavaa olla putki täytettynä vedellä, mutta jos se valu tehdään huolella, niin ei tarvitse. Toisaalta, jos se joskus on pakkasen puolella, lattia meinaan, niin vettä tietenkään ei saa olla silloin putkessa aina pelkästään 100%:na.


Tässä systeemissä on tarkkaan tiedettävä, molempen systeemien letkujen pituudet, sillä liian pituuden hävittämisessä on ongelmia, mutta sekään ei ole mahdoton osaavalle. Piirrä lattiaan ensin vesijärjestelmä ja sitten toisella värillä sähköjärjestelmä.


Sitten otat puotinarua, jolla "leikit" järjestelmät paikalleen. Ota narut matkaan rautakauppaan/lvis-liikkeeseen ja annat narut myyjälle, joissa on laput kumpaan systeemiin kumpikin naru kuuluu, niin parin päivän päästä voit noutaa letkut ja eikun sitten tosiallisesti asentamaan. Se on sitten siinä. Ja tietenkin työ tekijäänsä neuvoo, mutta valitettavasti joskus, jos ei aina, kantapään kautta.


Pilkuttelijoita varten en sano/mainitse, mitä lupakirjoja ja sertifikaatioita sinulla pitää olla, että mitä saat itse tehdä ja mitä et, koska kysymyksessä ei ole annettu näitä reunaehtoja, mutta kysymyksen asettelusta päättelen nyt kuitenkin sen verran (helpotan pilkuttelijoita), että sähkökytkentää et saa itse tehdä muuta kuin illan hämärissä tai yöllä. Et missään tapauksessa päivällä. Luulisin! Saatan olla väärässäkin. Olen sen valmis myöntämään heti, jos tarpeen. Näihin ohjeisiin enkä muuhunkaan mitään takuuta anna en, muuta kuin savolaisittain.


Jäsenen antama (6.1.2010 klo:12:24) kommentti

Miksi ihmeessä pitää antaa neuvo joka paikkaan vaikkei tiedä asiasta mitään. Voihan näitä sivuja lukea muutenkin eikä tarvise joka kysymykseen ottaa kantaa. Monesti tuntuu ettei kysyjä saa asiallisia neuvoja ollenkaan kun heti alussa joku viisas tulehduttaa koko keskustelun ? Mutta ei kai se siellä hanhen selässä pysy se vesi ?


Jäsenen antama (6.1.2010 klo:14:10) kommentti

Ja että kannattaako sitten aisalle kakkia!