Kysy, vastaamme -palvelussa Rakentaja.fi-palvelun jäsenet voivat esittää kysymyksiä rakentamisesta, remontoimisesta tai sisustamisesta. Kysyä voi myös rakennusoikeudellisia lakikysymyksiä. Kysymyksiin vastaavat kunkin alan asiantuntijat. Tule kysymään, kommentoimaan tai lukemaan asiantuntijoiden vastauksia kommentteineen!

Lattiakaivo ja kaadot suihkutilassa

Kylpyhuone ja sauna

Kysytty: 24.3.2012 klo:21:09
Terve,

Suunnitelmissa olisi suihkun lisääminen nykyiseen WC-tilaan omakotitalossa. Tilassa ei ole lattaiakaivoa, joten se tulee luonnollisesti lisätä. Olin ajatellut erottaa suihkutilan muusta tilasta 3-5cm korkealla kynnyksellä ja lasisella suihkuseibällä estääkseni veden leviämisen koko lattialle.

Jos asennan lattiakaivon suihkutilaan ja rakennan kynnyksellä erotetulle alueelle kaadot (1:50) niin tarvitseeko kynnyksen toisella puolella olevaan tilaan rakentaa kaatoja (ja tällöin myös lattiakaivoa)?

A.V
Kysymyksiä: 4 kplVirallinen vastaus
Koko wc-tila pitää vesieristää seinistä ja lattiasta. Voit itse harkita, kannattaako tilaan tehdä kaksi lattiakaivoa. Joka tapauksessa suihkutilan ulkopuolelle kulkeutuu vettä.

Arvostele vastaus kysymykseen "Kylpyhuone ja sauna / Lattiakaivo ja kaadot suihkutilassa":
Jäsenen antama (26.3.2012 klo:8:25) kommentti

Kaadoiksi riittää 1:100.

Jäsenen antama (26.3.2012 klo:8:56) kommentti

Kysyjän kannattaa selvittää, että tarvitaanko tuohon toimenpiteeseen rakennuslupaa tai vähintään toimenpidelupaa ja ettei myöhemmin tule hankaluuksia esim. myynnin yhteydessä ostajan ja maakaaren kanssa.

Vesieristystä ei tarvitse kuitenkaan tehdä koko WC:hen, mutta kylläkin "lain" edellyttämällä laajuudella.

Kysyjähän ei näitä kylläkään kysynyt, mutta suomalainenhan "vastaa, kun ei kysytä, kysyy kun ei vastata, ei vastaa kun kysytään..." (lainatun nimeä en voi mainita, koska palstan säännöt kieltävät nimen mainitsemisen, jos ei ole häneltä lupaa siihen ja sitähän ei minulla ole, en myöskään kysy.)

Jäsenen antama (26.3.2012 klo:9:37) kommentti

Se märkätila pitää vesieristää kokonaan,lattia/seinät.

Jäsenen antama (26.3.2012 klo:10:20) kommentti

Rakennuslupa tarvitaan, se on jo selvitetty koska märktilat laajenevat.Se mikä mietityttää, on että tarvitseeko tila useamman lattiakaivon mikäli rajaan suihkun erikseen tuolla kynnyksellä.

Jäsenen antama (26.3.2012 klo:10:59) kommentti

Tarvitaan kaksi kaivoa tuossa suunnitelmassa. Pelkkä lasiseinä ei tee muusta tilasta kuivaa tilaa.Suihkutila kannattaa upottaa 1-2 cm alemmaksi kuin muu lattia. Silloin ei tarvita kahta lattiakaivoa. Tässä suunnitelmassa ei voi olla kynnystä lasiseinän alla, koska veden pitää päästä toiselta puolen lattiakaivoon.Tilan oven kynnyksen tulee olla 3 cm korkea.

Jäsenen antama (26.3.2012 klo:13:59) kommentti

Mikäli saat sen märkätilan tehtyä niin,että toiselle puolen ei juurikaan pääse vettä, ei siellä tarvitse lattiakaivoa, eikä vesieristystä kuin lattiassa.Mahtuuko altaallinen suihkukaappi sinne?

Jäsenen antama (26.3.2012 klo:14:03) kommentti

Mites sillä mestarilla ääni muuttui kirjoittelussa? Ja kaiken lisäksi suihkaappi ei salli/anna poikkeamista/helpotusta vesieristyksestä ja lattiakaivosta."Eipähän onnistunut tuokaan."

Jäsenen antama (26.3.2012 klo:14:46) kommentti

Mikäli määräyksiä ja ohjeistuksia haluaa noudattaa, on koko tila vedeneristettävä "lattiasta kattoon".Miten onnistuisi ko. kysyjän tapauksessa, että kaikkialle lattian kaadot >1:100, ja suihkun kohdalle >1:50, ilman kynnystä, yhdellä kaivolla ?

Jäsenen antama (26.3.2012 klo:14:49) kommentti

"Ja kaiken lisäksi suihkaappi ei salli/anna poikkeamista/helpotusta vesieristyksestä ja lattiakaivosta."

Joo, ei anna helpotusta. Suihkukaapin voi pystyttää vain vesieristettyyn tilaan.

Seinillä vedeneriste vaaditaan vain roiskevesialueelle (1,5 metrin säteellä hanasta). Jos lasiseinä on tuolla etäisyydellä, ei tarvita muussa tilassa vedeneristettä seinillä. Mutta kynnystä ei saa olla ellei ole kahta lattiakaivoa asianmukaisine kaatoineen.

Jäsenen antama (26.3.2012 klo:15:23) kommentti

"Seinillä vedeneriste vaaditaan vain roiskevesialueelle (1,5 metrin säteellä hanasta). Jos lasiseinä on tuolla etäisyydellä, ei tarvita muussa tilassa vedeneristettä seinillä."Väärin.Kun / jos kyseessä on märkätila, on koko tila eristettävä kauttaaltaan.

- Lasiseinä ei tee tilasta kahta eri tilaa (kuiva- / märkätila).

Jäsenen antama (26.3.2012 klo:16:03) kommentti

Nyt on syytä ottaa "lusikka kauniiseen käteen", sillä huone voi sisältää märkätilaa ja "muuta huonetta" ts. märkätilaosuus on vesieristettävä kokonaan ja muuosa "jos eitaho".Vielä toisin: huone ei ole aina kokonaan märkätila, vaan se osa mikä joutuu vedelle/vesiroiskeille alttiiksi. Märkätilan määrittelee toiminnallinen katsantokanta kosteuskuormituksesta.

Jäsenen antama (26.3.2012 klo:16:15) kommentti

"Kun / jos kyseessä on märkätila, on koko tila eristettävä kauttaaltaan."


Ei ole näin. Ks. linkki    Riittää että roiskevesialue vesieristetään (kuvassa vihreä viiva)

https://www.rakennustieto.fi/material/attachments/5ecztM8oF/5o43YrKyB/Files/CurrentFile/K00341.pdf

Jäsenen antama (26.3.2012 klo:16:33) kommentti

Niinpä."Nyt on syytä ottaa "lusikka kauniiseen käteen""Kysyjän tapauksessa:

"Suunnitelmissa olisi suihkun lisääminen nykyiseen WC-tilaan"Kun asiaa yrittää jollain tavalla hahmottaa, herää kysymys, - mikähän osa tuosta tilasta olisi sitä kuivaa tilaa, mitä ei tulisi eristää määräysten, tai ohjeistusten näkökannalta, - tai muutenkaan ?Ja kun sitä rak.lupaa hakee, tarvitaan siinä myös rakennekuvat (eri kunnissa vähän eri äytännöt). Rakennekuvissa on sitten määritelty tuo vedeneriste, lattiakaivo(t), kallistukset, tuuletukset, kynnykset, ilmanvaihto jne.Käsitin että nimim. "A.V" on selvittänyt, että lupa vaaditaan, mutta sitä ei vielä olisi haettu (muutenhan suunnitelmat olisi laadittu).


Jäsenen antama (26.3.2012 klo:16:46) kommentti

"Ks. linkki Riittää että roiskevesialue vesieristetään (kuvassa vihreä viiva)"Noinko tekisit itsellesi ?Lueppa vielä se teksti kuvan 4 vasemmalla puolen.

"– kaikkiin seiniin tehdään vedeneristys"

Jäsenen antama (26.3.2012 klo:16:50) kommentti

Tässä kysyjän tapauksessa lienee se, että koko huone on märkätilaa, joten se on vesieristettävä kokonaaan.Halpa on taas kerran väärillä jäljillä eli ei ole kartalla ollenkaan, sillä lukemansa eli kopioimansa on myös ymmärrettävä. Halpa hoi! Tutustu ja ymmärrä ensin ja sitten lähde takki auki.

Jäsenen antama (26.3.2012 klo:18:17) kommentti

"sillä lukemansa eli kopioimansa on myös ymmärrettävä."

Ihan oikein ymmärsin. Jv205311112 ei pysty osoittamaan virhettä siinä mitä kirjoitin.


Vaihtoehtoja -nimimerkki ei ymmärrä lukemaansa:

Siinä kuvan 4 alla lukee : "Märkätilojen korjauksessa vedeneristys voidaan rajata roiskevesialueelle" (vihreä katkoviiva)


https://www.rakennustieto.fi/material/attachments/5ecztM8oF/5o43YrKyB/Files/CurrentFile/K00341.pdf

Vaihtoehtona voi tietenkin olla että kaikki seinät vedeneristetään. Voi eristää jopa katonkin. Mikään ei estä mutta ei ole pakko.  Ks. linkki

Jäsenen antama (26.3.2012 klo:19:18) kommentti

On täysin turha lähteä halpaa opettamaan, sillä silloin ryvetään syvällä suossa. Pysyttelen pois halvalta suolta.

Jäsenen antama (26.3.2012 klo:19:19) kommentti

Jv205311112 ei pysty osoittamaan virhettä siinä mitä kirjoitin.


Jäsenen antama (26.3.2012 klo:19:24) kommentti

Järjen käyttökään ei ole kielletty,eristä kaikki seinät.

Jäsenen antama (26.3.2012 klo:19:43) kommentti

Nimenomaan!! Miks säästää muutama hullu satku kun kokonaisuus kuitenkin tonneja? Kaiken lisäks omakotitalossa ei mikään määräys kiellä tekemästä itse tuota eristystä! ei ole edes kovin vaikeata kun noudattaa valmistajan ohjeita ja valmiita nurkka- ja putkiläpivientikappaleita. lisäks sitä ainetta läträä amatööri usein hieman varmuuskertoimella ja käyttää aikaa tuplasti ammattilaista enempi niin tulos voipi olla parempiki kun sertin omavalla ;) nimimerkillä juuri valmistunut pesuhuone jossa KAikki työt aina kaivonvaihtoja, vesikiertoputkia yms pohjista valmiiks asti tehtiin itse!! toki ammatilais-sukulaisukkoja konsultoitiin aina tarpeen vaatiessa niin tuli tehtyä ns. nykynormin mukkaan!

Jäsenen antama (26.3.2012 klo:19:57) kommentti

Eihän tuo alkuperäinen kirjoittanut että ei aikoisi eristää seiniä. Kai hän  oli aikonutkin vedeneristeet seiniin laittaa. Miksi täällä joku kuvittelee että jättäisi vedeneristeet seinistä pois.? Hän kyseli ainoastaan lattiakaivosta, tarvitaanko kaksi kaivoa.

Mutta ei pidä esittää täällä virheellistä tietoa että määräysten mukaan seinät on aina eristettävät joka paikasta.

Ja jos on hyvät hoksottimet, hoksaa että korjausrakentamisessa voidaan (ja näin ohjeistetaankin, ks. tuota linkkiä edellä olevassa viestissä) soveltaa C2 määräyksiä niin että vedeneriste tulee vain roiskevesialueelle.

Tässä kysyjän tapauksessa, koska kyseessä on rakennusluvan vaativa uudisrakennuskohde (WC muutetaan käyttötarkoitukseltaan märkätilaksi) , niin uudisrakentamisen osalta C2 edellyttää seiniin kaikkialle vedeneristeet (ei riitä vain roiskevesialueelle niin kuin korjausrakentamisessa).

Jäsenen antama (26.3.2012 klo:23:49) kommentti

"Eihän tuo alkuperäinen kirjoittanut että ei aikoisi eristää seiniä. Kai hän oli aikonutkin vedeneristeet seiniin laittaa."

Toivottavasti näin, niin hyvää pukkaa.

"Mutta ei pidä esittää täällä virheellistä tietoa että määräysten mukaan seinät on aina eristettävät joka paikasta."

Kysyjän kertomassa tapauksessa olisi todennäköisesti syytä eristää kauttaaltaan, - myös määräysten/ohjeistusten valossa.

"Ja jos on hyvät hoksottimet, hoksaa että korjausrakentamisessa voidaan (ja näin ohjeistetaankin, ks. tuota linkkiä edellä olevassa viestissä) soveltaa C2 määräyksiä niin että vedeneriste tulee vain roiskevesialueelle."

Jos on "hoksottimia", tai kokemusta alalta, ei edes tarjoaisi tuota linkin mukaista ehdotusta toteutettavaksi.

Kun remontoidaan, tehdään peruskorjauksia/-parannuksia tai muutoksia, - varsinkin märkätiloissa,- on todellakin syytä tehdä kerralla kunnolla.
Turhanpäiväinen "riman alituksen/ylityksen" etsiminen on "vastatuuleen kusemista".

Jäsenen antama (27.3.2012 klo:9:21) kommentti

"Jos on "hoksottimia", tai kokemusta alalta, ei edes tarjoaisi tuota linkin mukaista ehdotusta toteutettavaksi."

https://www.rakennustieto.fi/index/tietopalvelut/kh/KH-juhlavuosikilpailu.html

Kyseessä on KH-kortti joka on rakennusalan arvostetuimman edustajan Rakennustiedon ohjekortti, sama taho julkaisee myös RT, Ryl ja Ril -kortteja. Kortit ovat maksullisia, eivätkä mitään halpoja!

Jäsenen antama (27.3.2012 klo:10:06) kommentti

"Kortit ovat maksullisia, eivätkä mitään halpoja!"Juuri noinhan se asia on! Kun halpa saa halvalla jonkun "näyte"/teen osaamallaan "leikkaa-liimaa", niin siitä sitten toitottaa. Noissakin on se toivottava vaatimus, että pitää osata ja ymmärtää jotakin. Yksi asia tuossa on etua, että ei pysty repimään - konkreettisesti. Se taito riittää, että osaa painaa sitä yhtä tiettyä nappulaa, jolloin se häipyy, mutta siinäkin on se ongelma, kun niitä nappuloita on hitosti.Huomaapa vielä, kun paskannat saappaisii - toivottavasti et pysty muiden - niin halvalla ei saa, kuten itse toteat "...mitään halpoja".Ei kannata nolata itseään, mutta itsellehän saa ja kannattaa nauraa ennenkuin muut nauraa. Nyt on käynyt tois....

Jäsenen antama (27.3.2012 klo:11:16) kommenttiJa niinhän siinä kävi ettei Jv205311112 pystynyt osoittamaan virhettä, ja vaikeatahan se onkin Rakennustiedon KH-kortin tietoja mitätöidä. Korjausrakentamisessa voidaan roiskevesialueen ulkopuolinen osa jättää vedeneristämättä, toisin kuin täällä virheellisesti väitettiin.Kun Jv205311112:llä ei ole tietoa, niin pitää sitten yrittää solvausten voimalla peittää tietojensa puute, siinä sivussa hän mitätöi KH-kortinkin tiedot.
Jäsenen antama (27.3.2012 klo:11:53) kommentti

” Ja niinhän siinä kävi ettei Jv205311112 pystynyt osoittamaan virhettä, ja vaikeatahan se onkin Rakennustiedon KH-kortin tietoja mitätöidä.”Ei käynyt. Vaikeatahan se on, kun pätemisen tarve ylittää rutkasti osaamisen.”Korjausrakentamisessa voidaan roiskevesialueen ulkopuolinen osa jättää vedeneristämättä, toisin kuin täällä virheellisesti väitettiin.”Noin voidaan tehdä, jos haluaa myös uudisrakentamisessakin. Sekä korjaus- että uudisrakentamisessa voidaan huoneessa, siis koko huoneessa, jättää roiskevesialueen ulkopuoli vesieristämättä, siis jos tahtoo.Huoneessa vain roiskevesialue = tarkkaan ottaen se märkätila, jolloin se vain ja ainoastaan on nykymääräysten mukaan vesieristettävä. Siis muun osan huoneesta voi jättää vesieristämättä.”Kun Jv205311112:llä ei ole tietoa, niin pitää sitten yrittää solvausten voimalla peittää tietojensa puute, siinä sivussa hän mitätöi KH-kortinkin tiedot.”Totuus ei ole solvausta.En väheksy noita mainittuja kortteja ollenkaan, mutta nehän on tehty vain ja ainoastaan niille, jotka eivät muutoin osaa mitään, ovat avuttomien raamattuja. Jotkut käyttävät maksullisia kortteja, jolloin tieto on ajantasaisempaa niissäkin. Osaava osaa ja tietää ilman noita korttejakin ja mikään määräys ei kiellä tekemästä parempaa kuin noissa korteissa on sanottu. Varsinkin netistä halvalla ”leikkaa-liimaa” korteissa on olemassa olevien määräysten mukaan vanhentuneita kortteja/tietoja.Maksullisten korttien käyttäjät pystyvät löytämään tuossa tuokiossa tarvittaessa kortteja, jotka ovat poistuneet käytöstä jo ammoisinakin aikoinakin. Halpa joutuu tyytymään halpaan mitä netistä sattuu milloinkin kalutessaan jäämään – usein vain se luu, useimmin ei sitäkään.Luusta puheen ollen joillakin se… se… on aivan täyttä umpiluuta ja pässillähän se on tunnetusti juuri sitä.


Jäsenen antama (27.3.2012 klo:12:41) kommentti

C2 1998

"7.2.1
Märkätilan lattiapäällysteen ja seinäpinnoitteen on toimittava vedeneristyksenä tai lattiaan päällysteen alle ja seinään pinnoitteen
taakse on tehtävä erillinen vedeneneristys."

Eipä taida Jv205311112 tuotakaan voida kiistää. C2 määrittelee kyllä roiskevesialueen (= se alue märkätilaa, jonne ei pidä tehdä seinään läpivientejä). Roiskevesialue on siis vain osa märkätilaa, johon pitää seinille  tehdä vedeneriste koko alueelle.

C2

"7.3.1.4

Seinän vedeneristyksen läpivientejä

tulee välttää roiskeveden vaikutusalueella."


Jäsenen antama (27.3.2012 klo:13:02) kommentti

Pitää muistaa,että märkätila ja huone ovat eriasia. Yleensä märkätila sijaitsee jossakin huoneessa, yleensä pesuhuoneessa.

Jäsenen antama (27.3.2012 klo:13:22) kommentti

"Eipä taida" olla kuin umpiluupää!Jos märkätila on koko huone, niin silloin kaikki läpiviennit on tehtävä virtuaalisena tai "wlan":lla. Sehän varmistaa!Mitä hemmetin merkitystä noissa läpivienneissä on märkätilan määrittämisessä? Vain umpiluupäällä se on. Kun joku luu on kaluttu loppuun eli täysin siellä pimeässä nurkassa, jost ei ulospääsyä eikä päivän valoa edes näkyvissä mistään reiästä, niin siirrytään sitten toiseen luuhun.On se "pätemisen" tarve sitten hirvittävä, mutta se on lohdullista, että ei tunne mitään tuskaa tai sitten on mas.....

Jäsenen antama (27.3.2012 klo:13:47) kommentti

"Pitää muistaa,että märkätila ja huone ovat eriasia."

Totta. On huone jossa on märkätila (joko koko huone tai sitten vain osa on märkätilaa) ja tässä märkätilassa on pienempi alue eli roiskevesialue ja tällä alueella tulee välttää läpivientejä.

Mutta koko märkätilan alue (ei siis välttämättä suuressa pesuhuoneessa koko huone) tulee C2 määräysten mukaan eristää tämän märkätila-alueen seinien osalta kokonaan.

Korjausrakentamisessa riittää että märkätilan roiskevesialueen seinät vedeneristetään.


Jv205311112:n kirjoituksessa on siis karkea virhe, uudisrakentamisessa ei voi tehdä näin:

"Huoneessa vain roiskevesialue = tarkkaan ottaen se märkätila, jolloin se vain ja ainoastaan on nykymääräysten mukaan vesieristettävä. Siis muun osan huoneesta voi jättää vesieristämättä. "

Ei voi tehdä niin että vain suihkun alueen seinät (roiskevesialue)  vedeneristetään uudisrakentamisessa. Sen kieltää C2

Jäsenen antama (27.3.2012 klo:14:15) kommentti

Nyt aleks... anteeksi Halpa I Suuri (toivottasti kaksi kerralla) osoittaa miten se on siellä C2:ssa osoitettu ja/tai kielletty.

"...tässä märkätilassa on pienempi alue eli roiskevesialue" = juuri se märkätila

Jäsenen antama (27.3.2012 klo:14:30) kommentti

"7.3.1.4

Seinän vedeneristyksen läpivientejä

tulee välttää roiskeveden vaikutusalueella."Ja miksikähän C2:ssa on sitten tuo jos roiskevesialue ja märkätila tarkoittaisivat samaa asiaa? Miksi kirjoitetaan seinän vedeneristeen roiskevesialueesta?

Jäsenen antama (27.3.2012 klo:14:33) kommentti

"C2 määrittelee kyllä roiskevesialueen (= se alue märkätilaa, jonne ei pidä tehdä seinään läpivientejä). Roiskevesialue on siis vain osa märkätilaa, johon pitää seinille tehdä vedeneriste koko alueelle."Kyllä nyt "Halpakorjaus" on hakoteillä.Mitenkäs esim. suihkusekoittaja ja setti sitten ? Asennetaanko ne tuon mukaan sinne "vihreän viivan" ulkopuolelle ?Ja kyllä se vedeneriste tulee asentaa koko märkätilan alueelle.

- Kun kyseessä on pesuhuone, koko alue vedeneristetään lattiasta kattoon asti.

- Lisäksi tulee huomioida vielä C3 2.3.1 omalta osaltaan.Kyllähän noita "tee-se-itse miehen" tekemiä halpoja viritelmiä ikävä kyllä löytyy.Kysyinkin aiemmin em. nimimerkiltä, "Noinko tekisit itsellesi ?".

Eipä ollut kanttia vastata, - vaan "huutaa".

Jäsenen antama (27.3.2012 klo:15:17) kommentti

Märkätilasta vähän vielä:

"Lainaus"
RIL 107-2000 7.1 :

"Märkätla tarkoittaa huonetilaa, jonka lattiapinta joutuu tilan käyttötarkoituksen vuoksi vedelle alttiiksi ja jonka seinäpinnoille voi roiskua tai tiivistyä vettä (esim. kylpyhuone, suihkutila, sauna).

WC-tilat, apukeittiöt, keittiöt ym. vesipisteelliset tilat voivat tapauskohtaisesti kuulua märkätiloihin. Teollisuudessa on lisäksi erilaisia tiloja, jotka kuuluvat edellä esitetyn määritelmän mukaan märkätiloihin. Märkätila voi olla huoneen osa esimerkiksi apukeittiössä ja keittiössä."

Jäsenen antama (27.3.2012 klo:15:42) kommentti

C2
"7.3.1.4
Seinän vedeneristyksen läpivientejä
tulee välttää roiskeveden vaikutusalueella."

Tulee välttää, pakolliset läpiviennit on tietenkin tehtävä. Edellä oleva kohta on ohje, ei määräys, mutta selventää kyllä käsitettä märkätila.

Ja mitenkäs se Jv205311112 ei ole yhtään hakoteillä? Hänen mukaansa ei uudisrakentamisessa tarvita kuin roiskevesialueella vedeneriste!

" Sekä korjaus- että uudisrakentamisessa voidaan huoneessa, siis koko huoneessa, jättää roiskevesialueen ulkopuoli vesieristämättä, siis jos tahtoo." (sitaatti Jv205311112:n kirjoituksesta edellä).

Jos pesuhuonetilassa on erikseen kodinhoitopuoli, esim. 4 metrin päässä suihkusta, ei tässä tarvitse seiniä vedeneristää, lattia kylläkin lattiakaivon vuoksi ja myös siksi että on samaa lattiaa suihkualueen kanssa.

"Kysyinkin aiemmin em. nimimerkiltä, "Noinko tekisit itsellesi ?" Tyhmä kysymys Vaihtoehtoja-nimimerkiltä.

Eivät kai määräykset ole sama mitä itselleen tekisi. Määräykset ovat mitä C2:ssa lukee (jos osaa lukea).

Ja C2 -määräyksiä voi soveltaa korjausrakentamisessa, mutta ei uudisrakentamisessa.

Jäsenen antama (27.3.2012 klo:16:25) kommentti

No ei se ole mikään ihme, jos kosteusvaurioita tulee vielä nykyäänkin pilvin pimein...

On suorastaan ihmeellistä spekulointia yksinkertaisilla asioilla.

Vesieristys on tehtävä niihin tiloihin tai alueisiin missä rakenteet joutuva vedelle altiiksi, oli ne sitten vaikka olohuoneen nurkkia...

Jäsenen antama (27.3.2012 klo:16:29) kommentti

"No ei se ole mikään ihme, jos kosteusvaurioita tulee vielä nykyäänkin pilvin pimein..."Eipä niitä tule enää juurikaan. Ainoastaan lähinnä tapauksissa joissa tehty vedeneriste pettää.

Jäsenen antama (27.3.2012 klo:16:30) kommentti

Voihan perkele.

Jäsenen antama (27.3.2012 klo:16:45) kommentti

Korjausrakentamisessako muka tehdään laadullisesti huonompaa

työtä?voi penteleen pentele.Halpa lopeta jo.

Jäsenen antama (27.3.2012 klo:17:00) kommentti

Ja voihan pyhä yksinkertaisuus.

Oikein Don Quijote.Ei vieläkään osaa vastata edes yksinkertaiseen kysymykseen. Kaikkea muuta kyllä suoltaa..."Ja C2 -määräyksiä voi soveltaa korjausrakentamisessa, mutta ei uudisrakentamisessa."Että mitenkä ?


Jäsenen antama (27.3.2012 klo:17:02) kommentti

Sulkekaa Oi! Tämä Vitja ja kaikki muutkin heti, kun tulee halpaa korjausta.

Jäsenen antama (27.3.2012 klo:17:06) kommentti

"Ja C2 -määräyksiä voi soveltaa korjausrakentamisessa, mutta ei uudisrakentamisessa."
Etkö osaa lukea? Uudisrakentamisessa ei voida soveltaa vaan on tehtävä määräysten mukaan.

https://www.rakennustieto.fi/material/attachments/5ecztM8oF/5o43YrKyB/Files/CurrentFile/K00341.pdf

 Tuossa on kaikki, muun voi poistaa. Ks. vihreä viiva, kuva 4

Jäsenen antama (27.3.2012 klo:18:26) kommentti

Sävellä mitä sävellät.

Toiset ymmärtävät ja osaavat soveltaa määräyksiä ja ohjeistuksia ihan käytännön tasolle asti. Toiset taas ei.

Suosittelen koulutusta....

Jäsenen antama (27.3.2012 klo:21:53) kommentti

Minkähänlaista se äidinmaito, kun siihen lirahtaa sekaan?

Jäsenen antama (27.3.2012 klo:21:59) kommentti

Ovatpa he nyt taas hyvää pataa.

Jäsenen antama (28.3.2012 klo:0:10) kommentti

Tulepa sen jälkeen, kun olet käynyt vähän, anteeksi paljonkin enemmän sitä opettavaa koulua sitten siihen samaan pataan noviisiksi (=oppipojaksi eli kuunteluoppilaaksi, latojan suomentama). Elämän eli oikea asenteista teesemän-koulukin käy. Katsotaan jatkossa sitten mihin se aluksi riittää. Oppiminenhan on helppoa, mutta poisoppiminen on vaikeaa ja varsinkin tuskaista. Otsasi tuskan hiessä sinun on oppisi saada.
 

Pelkkä yrittäminen ei riitä, sillä sitähän tuon taivaallista sinulla on aivan liikaa. Sieltä pitää ainakin 99,9% leikata pois, jotta sen tilalle mahtuu tietoa, taitoa ja osaamista. Eihän mihinkään patteriin mahdu mitään, jos se on pelkkää yrittämistä jo täynnä. Siinähän tapahtuu ylivuotoa, joka on... on... vaa...kallista muille osaamattomille ja ajattelemattomille.

Jäsenen antama (28.3.2012 klo:8:44) kommentti

Valvoja saisi jo ryhtyä siivoamaan täältä kaikki epäasialliset ja solvauksia sisältävät viestit.Mitä tekemistä on esim. edellä olevilla muutamilla viesteillä asiallisilla keskustelupalstoilla? Onhan tuo aika kunniatonta!

Jäsenen antama (28.3.2012 klo:14:46) kommentti

"Valvoja saisi jo ryhtyä siivoamaan täältä kaikki..."Niin, tämähän on erään henkilön yksityinen hiekkalaatikko, jossa sallitaan vain kurahousuikäiset. Ja heti tulee itku-potku-raivari, mikäli kaikki ei leikikkään sen "erään" omilla säännöillä. Huudetaan "äitiä" apuun, kun maailma ei pyörikkään sen "oman navan" ympärillä.Olisi mielenkiintoista kuulla, mihin ratkaisuun nimim. "A.V" on päätynyt projektissaan.

Jäsenen antama (28.3.2012 klo:19:24) kommentti

Olisihan se kiva, jos niinkin mielenkiintoisesta asiasta kuin rakentamisesta keskusteluun löytyisi asiallinen foorumi!

Jäsenen antama (28.3.2012 klo:19:49) kommentti

Aivan! Olisi tosiaan mielenkiintoista saada tietää jälkikäteen kysyjän ratkaisu ja vielä parempi miten ratkaisu on pelittänyt. Näillä hiekkalaatikoilla useimmin on tilanne, että kysyjä kyselee hyvin vajavaisin lähtötiedoin ja sitten häipyy, jolloin toimintaan jäävät erinäiset viidakkoarvailun hiekkalaatikon lait, usein hyvinkin yksipuoleisesti.

Tällainen taso ei palvele ketään, paitsi palstan pitäjää: "Raha ratkaisee kumarruksen syvyyden...". Raha kirstuu kilahtaa, kun mahdollisimman moni antaa vääriäkin ohjeita. Pääasia on, että annaetaan. Laadulla "ei oo väliä juu".

Jäsenen antama (29.3.2012 klo:7:18) kommentti

C2 1998 sisältää vaatimukset märkätilan vedeneristeestä. Määräys tuli voimaan 1.7.1999 alkaen ja koskee uudisrakentamista.

Tätä ennen oli voimassa C2 1975: "Kylpyhuoneen, pesutuvan ja vastaavat tilat vedenpoisto ja rakenteet on suunniteltava ja rakennettava siten ettei vettä pääse tunkeutumaan ympäröiviin huonetiloihin ja rakenteisiin haitallisissa määrin."

Vanhoissa ennen 1.7.1999 rakennetuissa pesuhuoneissa noudatetaan v. 1975 määräystä. Rakennusmääräykset eivät koskaan tule voimaan takautuvasti. Vanhan pesuhuoneen voi korjata v. 1975 määräysten mukaan. Edellä esitetty KH-kortti lähtee tästä ajatuksesta ja on siis oikein eikä ole suinkaan vanhentunut. Voi korjata paremminkin jos haluaa.

Edelleen ihmettelen mitä tekevät nuo jotkut höperrystekstit tuolla edellä. Nyt tämäkin tärkeä viesti hämärtyy kaikenlaisten typeryyksien joukkoon.

Jäsenen antama (29.3.2012 klo:9:55) kommentti

"Vanhan pesuhuoneen voi korjata v. 1975 määräysten mukaan. Edellä esitetty KH-kortti lähtee tästä ajatuksesta ja on siis oikein eikä ole suinkaan vanhentunut. Voi korjata paremminkin jos haluaa."Tässä ketjussa ei olekaan kysymys vanhan pesuhuoneen korjauksesta vaan uuden märkätilan tekemisestä.

Jäsenen antama (29.3.2012 klo:9:56) kommentti

Täsmennäppä nyt vielä, minkä vuoden määräysten mukaan kysyjän tapauksessa tulee menetellä.

Jäsenen antama (29.3.2012 klo:10:54) kommentti

A.V. kirjoittaa "Rakennuslupa tarvitaan, se on jo selvitetty koska märktilat laajenevat. "

En ole ennustaja. Sen päättää rakennusvalvonta, katsooko että kyseessä on uudisrakentaminen vai korjausrakentaminen. Esim. Helsingin rakennusvalvonta edellyttää v. 1998 C2 -määräyksiä, kun märkätilaa laajennetaan. Kysyjän mukaan oli märkätila. Talon valmistusvuotta ei mainittu, se määrittelee pitkälle vaatimukset, samoin paikkakunta.

Asiaa on tutkittukin, korjausrakentamisen luvanvaraisuus vaihtelee kunnittain: "Säännöstulkintojen hallitsematon vaihtelevuus on tunnettu ongelma. Jokainen rakentaja, suunnittelija ja viranomainen ymmärtää termin ”korjausrakentaminen” omalla tavallaan peruskoulutuksensa ja työkokemuksensa kautta. " Lähde www, Korvo.fi

Sitä paitsi toin selvästi esille että KH-kortti koskee korjausrakentamista ja sehän lukee kortissakin.


Vaihtoehtoja: "Kun / jos kyseessä on märkätila, on koko tila eristettävä kauttaaltaan.
                     - Lasiseinä ei tee tilasta kahta eri tilaa (kuiva- / märkätila)."

Takerruin tuohon yleistykseen, se oli virheellinen ja pätee vain 1.7.1999 jälkeen annettuihin rakennuslupiin. Sitä paitsi oli ketjussa muitakin kirjoittajia, joiden mielestä vedeneristettä ei tarvita aina koko tilaan, tosin eivät perustelleet niin hyvin kuin minä.

Edelleen olen sitä mieltä että edellä ja jäljessä olevat höperryskirjoitukset eivät kuulu asialliselle palstalle. Vai voinko minä käyttää näistä keskustelijoista (jotka olivat sitä mieltä että vedeneristettä ei tarvita koko tilaan)  vastaavia ilmauksia?

Jäsenen antama (29.3.2012 klo:11:22) kommentti

Voi herranlettas koko keskustelua!

Jäsenen antama (29.3.2012 klo:13:14) kommentti

Ei vesieristettä tarvita aina koko huoneen seiniin vaikka huoneessa olisi märkätila.lattia pitää vesieristää kuitenkin huoneessa kauttaaltaan.

Jäsenen antama (29.3.2012 klo:17:11) kommentti

Vielä kerran.

"Lainaus"
RIL 107-2000 7.1 :

"Märkätla tarkoittaa huonetilaa, jonka lattiapinta joutuu tilan käyttötarkoituksen vuoksi vedelle alttiiksi ja jonka seinäpinnoille voi roiskua tai tiivistyä vettä (esim. kylpyhuone, suihkutila, sauna).

WC-tilat, apukeittiöt, keittiöt ym. vesipisteelliset tilat voivat tapauskohtaisesti kuulua märkätiloihin. Teollisuudessa on lisäksi erilaisia tiloja, jotka kuuluvat edellä esitetyn määritelmän mukaan märkätiloihin. Märkätila voi olla huoneen osa esimerkiksi apukeittiössä ja keittiössä."

...ja märkätilat eristetään kauttaaltaan.

Jos joku ei tuota ymmärrä, kannattaa hakeutua vaikka märkätila-asentajan kurssitukseen. Sieltä voisi "hyvällä tuurilla" saada samalla vaikka sertifikaatinkin.

Jäsenen antama (29.3.2012 klo:17:35) kommentti

Vaihtoehtoja: "Kun / jos kyseessä on märkätila, on koko tila eristettävä kauttaaltaan.
- Lasiseinä ei tee tilasta kahta eri tilaa (kuiva- / märkätila)."

Takerruin tuohon yleistykseen, se oli virheellinen ja pätee vain 1.7.1999 jälkeen annettuihin rakennuslupiin.

Milloinkas ne höperöiden tekstit poistetaan? Minulla oli parhaat tiedot mutta sain osakseni huonointa kohtelua.

Alkuperäisen kysymys oli tarvitaanko kaksi kaivoa. Rakentaja.fi vastaajan vastauksesta  poiketen totesin ensimmäisenä  että tarvitaan kaksi kaivoa. Sitähän hän kysyi.

Jäsenen antama (29.3.2012 klo:21:27) kommentti

Tuli siihen sitten yksi-tai kaksi lattiakaivoa,ota huomioon

kaivon etäisyys seinästä 400mm.

Jäsenen antama (30.3.2012 klo:7:47) kommentti

Märkätilat on aina vesieristettävä oli rakennuslupa tai ei.

C2-sovelletaan näin.


Jäsenen antama (30.3.2012 klo:8:20) kommentti


https://www.rakennustieto.fi/material/attachments/5ecztM8oF/5o43YrKyB/Files/CurrentFile/K00341.pdf

Jankkaamalla ei edes Betonitohtori saa tuota KH-korttia pätemättömäksi. Se on julkaistu 5 vuotta C2 -määräysten julkaisemisen jälkeen. Mielipide ja määräys ovat kaksi eri asiaa,

Ota vain pois höperöiden tekstit.

Jäsenen antama (30.3.2012 klo:13:49) kommentti

Oletkos miettinyt kenen tekstit saattaa lähteä ?

Jäsenen antama (30.3.2012 klo:15:29) kommentti

http://www.jsn.fi/lausumat/lausuma-verkkojulkaisusta/

Jäsenen antama (30.3.2012 klo:15:50) kommentti

Halpakorjauksen viittaama RT kortti on ihan hyvä. RT-korttienntekemiseen panostetaan sen verran paljon, että kyllä niihin pitää voida luottaa.

Jäsenen antama (30.3.2012 klo:17:02) kommentti

Pitää myös ymmärtää, mitä on tekemässä / (tai neuvomassa).Tämäkin keskustelu lähti rönsyilemään alkuperäisestä, jossa kysyjä vielä täsmensi, että toteuttaminen on rakennusluvan varainen projekti.

Lupahan on mahdollista saada nykyisten määräysten mukaisilla suunnitelmilla, - ei vanhojen määräysten mukaisilla. Niissä suunnitelmissahan on sitten myös tuo kysyjän lattiakaivoasiakin.Ja se rönsyily sitten tuohon RT-korttiin:En usko, että yksikään - asianmukaisesti, ammattitaidolla suunniteltu ja valvotusti toteutettava kohde tehtäisiin tuon RT-kortin mukaan tänä päivänä.Saattaapa jopa olla vaikeata saada urakoitsijoitakaan tekemään tuon toteutuksen mukaisesti. Siinä kun tulee ne vastuukysymyksetkin urakoitsijan kohdalla ottaa huomioon. Ja urakoitsijan mahdollinen ammattiylpeys.

Ne vastuut riippuu sitten siitä urakkasopimuksesta, - onko YSE, vai RYS kysymyksessä jne. ym.

Lisäksi vielä tuo tieto / taito rakentamisessa, ja sitä kautta asiakaspalvelussa...-"viidakkorumpu" sen kertoo nopeaakin nopeammin.Toki, jos itse itselleen tekee, omaan taloonsa, - on sinällään jo kokonaan toinen juttu.Ps. Tutustu(kaapa) tämän päivän vedeneristetyöohjeisiin. Laske(kaa) myös kustannussäästö, - paljonko kannattaa jättää seinäneliöitä eristämättä, - kun muutenkin tila eristetään, ja mies on jo työn touhussa, sekä pensselit jo kastettuna.

Jäsenen antama (30.3.2012 klo:17:42) kommentti

"Jos asennan lattiakaivon suihkutilaan ja rakennan kynnyksellä erotetulle alueelle kaadot (1:50) niin tarvitseeko kynnyksen toisella puolella olevaan tilaan rakentaa kaatoja (ja tällöin myös lattiakaivoa)?"

Joo, itselleen oli omakotitalossa itse tekemässä. Halusi tietää tarvitaanko kaksi kaivoa. Lasiseinä ja kynnys edellyttävät että pitää olla kaksi kaivoa. Lasiseinän ovet voi tehdä laahustiivisteillä ilman kynnystäkin.


Muita aiheeseen liittyviä kysymyksiä/vastauksia:

Pesuhuoneen kuivakaivon jättäminen pois käytöstä

Pesuhuoneessa uusitaan koko vesieristyt ja laatoitus. Nyt olisi tilaisuus korjata lattian kaadot niin, että lattia pysyy kuivempana. Tällöin huoneen keskel...

saunan ja kylpyhuoneen lattiakaivot

Meillä on suihkutilassa vesilukollinen lattiakaivo ja saunassa kuivakaivo. Pesukoneen poistovesi nousee saunan lattialle aiheuttaen sinne lammikon joten olemme tukkineet...

Ponttilastulevylattia ja kaakelointi

Asensimme uuteen taloon Wirsbon vesikiertoisen lattialämmityksen ja sen päälle 22 mm:n ponttilastulevyn. Ko rakenne on myös yläkerran suihkutilassa, johon tulee suihkukaa...

Onko oikeus minun puolella?

Kallistus tehty väärin, UUSI lattiakaivo tehty lattian keskellä, koska jos kaadot olisivat 1:80-100, niin silloin valvojan osoittama kaivon paikka ehkä...

Kaadot gyprocin päälle

Olen tekemässä vessan viemäriremonttia ja lattia menee uusiksi. Lattia tulisi esim 3 x gyprocista puukoolauksen päälle. Miten olisi helpointa/j&a...

Suihkukaappi vanhaan vessaan

Olen ostamassa asuntoa, jossa ei ole suihkua. WC on kuitenkin niin iso, että sinne mahtuisi suihkukaappi. Lattiassa on vanha muovimatto ja seinissä myös. Tilassa on latti...

lattiakaivo varastossa

Täytyykö ulkovarastossa olla lattiakaivo, kun siellä on vesipiste? kaadot oli rakennuttaja laittanu mutta ei lattiakaivoa. Askaruttaa miten mahd. vedet saa pois varastonl...

Teknisen tilan lattiapinnoite

Talossamme on vesikiertoinen lattialämmitys ja näinollen teknisessä tilassa on lattiakaivo. Millä tavalla lattia olisi helpoimmin pinnoitettavissa? Vesieristys lienee pak...

Kaadot

Jos tilassa on lattiakaivo (kodinhoitohuone tai WC, tiloissa ei suihkua, laattalattia), pitääkö lattiaan tehdä kaadot, kuten suihkullisessa tilassa? Jos pitää, ja kaatoj...

Massiivipuu ja lattian kaadot

Haaveilen lämpökäsitellystä massiivikoivulattiasta veskiin. Vessassa on kuitenkin lattiakaivo. Onko massiivipuu liian vaikea materiaali työstää niin että toimivat kaadot...

Khh:n lattia

Meille on tulossa uuteen taloon lankkulattia, myös kodinhoitohuoneeseen. Siellä on myös pyykinpesukone. Lattiakaivoa sinne ei olla suunniteltu, mutta se mietityttää että...

Märkätilojen lattian kaadot 8cm/ 1m_kuivakaivossa vettä

Asumme rivitalossa jossa on 1. vuotiskorjaukset menossa. Suihkutilassa ja saunassa on huomattavat kaadot (80mm/ 1000mm). Rakentaja väittää että on RT-...

Kallistukset

Uudehkossa rivitalo-osakkeessamme on yhdistetty kodinhoitohuone ja kylpyhuone. Huoneessa on yksi lattiakaivo, joka on tietysti suihkutilassa. Lattian kallistukset ovat hy...

Mitä teen oikeuden mukaan ja onko oikeus minun puolella, jos tavarantarkastajakin minun puolella?

Kallistus tehty väärin, UUSI lattiakaivo tehty lattian keskellä, koska, jos kaadot olisivat 1:80-100, silloin valvojan osoittama kaivon paikka ehkä ol...

Kylpyhuoneen minimikorkeus?

Onko kerrostaloasunnon kylpyhuoneelle määritelty minimikorkeutta? Putkiremontin tuloksena välikatto olisi laskeutumassa 210 senttiin suihkutilassa mikä tuntuu matalalta....

Vuosikorjaus, erimielisyys lattiakaivosta

Asumme kaksikerroksisessa useamman asunnon paritaloyhtiössä. Asunnon yläkerrassa on sauna ja suihkutila, joka kytkeytyy avoimen ja ovettoman oviaukon sekä yhtenäisen laat...

lattiakaivon korokerenkaasta

Olen ymmälläni tästä lattiakaivon korokerenkaasta. kuinka oikein asennetaan oikeaoppisesti tämä upovieserin valukorotusrengas kun kyseessä on levylattia jonka päälle on t...

Uuden laatoituksen osittainen korjaus

Remontoimme sertifikaatit omaavalla ammattimiehellä kylpyhuoneen.  Hän vesieristi   seinät (betoni) ja lattian nestemmäisellä vesieristeellä. Lattiaan asennettiin myös la...

Kodinhoitohuoneen lattialle kaato?

Remonttikohteenani on rivitaloasunnon kylpy- ja kodinhoitohuone. Kodinhoitohuoneen ja kylpyhuoneen erottaa toisistaan märkätilaovi ja väliseinä. Khh o...

Saako vesi lammikoitua vedeneristeen päälle ja aiheuttako se laattojen irtoamisen, koska lattialämmitystä ei ole?

Tarkastuksessa todettiin kaatojen olevan riittämättömät (alle 1:100) ja suihkua käytettäessä vedet ohjautuvat lähes koko kylpyhuon...

Kodinhoitohuoneen laatoitus

Hei,  Kodinhoitohuoneessa missä on normaalit kaadot, sekä normaali neliö lattiakaivo keskellä, niin pystyykö lattian laatottamaan 30*60 laa...

Vessasta kylpyhuone

Terve! Minulla olisi mahdollisesti käsillä seuraavanlainen projekti;Tarkoituksenani olisi laajentaa -73 rakennetussa paritalossa olevaa WC:tä hieman ja tehdä sinne suihku...

Pärjäisikö ns. ensiapupaikkauksella omakotitalon suihkutilan kanssa pari vuotta?

Toimitus siirtänyt kysymyksen piilokommentista kaikkien näkyviin: Omakotitalossa tehty suihkutilaremontti 80-luvulla. 2008 kuntotarkastaja totesi, ettei tavallisuudesta p...

kosteantilan kipsilevy

Teemme vanhaan paritaloon remonttia kylpyhuoneeseen. Nyt kun asensimme uudet kosteantilan kipsilevyt seinään niin ulosvientien kohdalle tuli hiukan (n1cm) liian suuren re...

Homeenpoisto ja ilmastointi

Miten saadaan home kokonaan pois betonipinnasta. Purettiin vanha sauna alakerrasta, paneleiden alla oli "tinapaperi", ja sen alla vielä tervapaperi. Betonin pinnassa pien...