Jäsenen Mestari antama (26.3.2012 klo:8:25) kommentti Kaadoiksi riittää 1:100.
Jäsenen JR454159223 antama (26.3.2012 klo:8:56) kommentti Kysyjän kannattaa selvittää, että tarvitaanko tuohon toimenpiteeseen rakennuslupaa tai vähintään toimenpidelupaa ja ettei myöhemmin tule hankaluuksia esim. myynnin yhteydessä ostajan ja maakaaren kanssa. Vesieristystä ei tarvitse kuitenkaan tehdä koko WC:hen, mutta kylläkin "lain" edellyttämällä laajuudella. Kysyjähän ei näitä kylläkään kysynyt, mutta suomalainenhan "vastaa, kun ei kysytä, kysyy kun ei vastata, ei vastaa kun kysytään..." (lainatun nimeä en voi mainita, koska palstan säännöt kieltävät nimen mainitsemisen, jos ei ole häneltä lupaa siihen ja sitähän ei minulla ole, en myöskään kysy.)
Jäsenen Mestari antama (26.3.2012 klo:9:37) kommentti Se märkätila pitää vesieristää kokonaan,lattia/seinät.
Jäsenen A.V antama (26.3.2012 klo:10:20) kommentti Rakennuslupa tarvitaan, se on jo selvitetty koska märktilat laajenevat. Se mikä mietityttää, on että tarvitseeko tila useamman lattiakaivon mikäli rajaan suihkun erikseen tuolla kynnyksellä.
Jäsenen Halpakorjaus antama (26.3.2012 klo:10:59) kommentti Tarvitaan kaksi kaivoa tuossa suunnitelmassa. Pelkkä lasiseinä ei tee muusta tilasta kuivaa tilaa. Suihkutila kannattaa upottaa 1-2 cm alemmaksi kuin muu lattia. Silloin ei tarvita kahta lattiakaivoa. Tässä suunnitelmassa ei voi olla kynnystä lasiseinän alla, koska veden pitää päästä toiselta puolen lattiakaivoon. Tilan oven kynnyksen tulee olla 3 cm korkea.
Jäsenen Mestari antama (26.3.2012 klo:13:59) kommentti Mikäli saat sen märkätilan tehtyä niin,että toiselle puolen ei juurikaan pääse vettä, ei siellä tarvitse lattiakaivoa, eikä vesieristystä kuin lattiassa.Mahtuuko altaallinen suihkukaappi sinne?
Jäsenen Jv20531112 antama (26.3.2012 klo:14:03) kommentti Mites sillä mestarilla ääni muuttui kirjoittelussa? Ja kaiken lisäksi suihkaappi ei salli/anna poikkeamista/helpotusta vesieristyksestä ja lattiakaivosta. "Eipähän onnistunut tuokaan."
Jäsenen vaihtoehtoja antama (26.3.2012 klo:14:46) kommentti Mikäli määräyksiä ja ohjeistuksia haluaa noudattaa, on koko tila vedeneristettävä "lattiasta kattoon". Miten onnistuisi ko. kysyjän tapauksessa, että kaikkialle lattian kaadot >1:100, ja suihkun kohdalle >1:50, ilman kynnystä, yhdellä kaivolla ?
Jäsenen Halpakorjaus antama (26.3.2012 klo:14:49) kommentti "Ja kaiken lisäksi suihkaappi ei salli/anna poikkeamista/helpotusta vesieristyksestä ja lattiakaivosta." Joo, ei anna helpotusta. Suihkukaapin voi pystyttää vain vesieristettyyn tilaan. Seinillä vedeneriste vaaditaan vain roiskevesialueelle (1,5 metrin säteellä hanasta). Jos lasiseinä on tuolla etäisyydellä, ei tarvita muussa tilassa vedeneristettä seinillä. Mutta kynnystä ei saa olla ellei ole kahta lattiakaivoa asianmukaisine kaatoineen.
Jäsenen vaihtoehtoja antama (26.3.2012 klo:15:23) kommentti "Seinillä vedeneriste vaaditaan vain roiskevesialueelle (1,5 metrin säteellä hanasta). Jos lasiseinä on tuolla etäisyydellä, ei tarvita muussa tilassa vedeneristettä seinillä." Väärin. Kun / jos kyseessä on märkätila, on koko tila eristettävä kauttaaltaan. - Lasiseinä ei tee tilasta kahta eri tilaa (kuiva- / märkätila).
Jäsenen JR454159223 antama (26.3.2012 klo:16:03) kommentti Nyt on syytä ottaa "lusikka kauniiseen käteen", sillä huone voi sisältää märkätilaa ja "muuta huonetta" ts. märkätilaosuus on vesieristettävä kokonaan ja muuosa "jos eitaho". Vielä toisin: huone ei ole aina kokonaan märkätila, vaan se osa mikä joutuu vedelle/vesiroiskeille alttiiksi. Märkätilan määrittelee toiminnallinen katsantokanta kosteuskuormituksesta.
Jäsenen vaihtoehtoja antama (26.3.2012 klo:16:33) kommentti Niinpä. "Nyt on syytä ottaa "lusikka kauniiseen käteen"" Kysyjän tapauksessa: "Suunnitelmissa olisi suihkun lisääminen nykyiseen WC-tilaan" Kun asiaa yrittää jollain tavalla hahmottaa, herää kysymys, - mikähän osa tuosta tilasta olisi sitä kuivaa tilaa, mitä ei tulisi eristää määräysten, tai ohjeistusten näkökannalta, - tai muutenkaan ? Ja kun sitä rak.lupaa hakee, tarvitaan siinä myös rakennekuvat (eri kunnissa vähän eri äytännöt). Rakennekuvissa on sitten määritelty tuo vedeneriste, lattiakaivo(t), kallistukset, tuuletukset, kynnykset, ilmanvaihto jne. Käsitin että nimim. "A.V" on selvittänyt, että lupa vaaditaan, mutta sitä ei vielä olisi haettu (muutenhan suunnitelmat olisi laadittu).
Jäsenen vaihtoehtoja antama (26.3.2012 klo:16:46) kommentti "Ks. linkki Riittää että roiskevesialue vesieristetään (kuvassa vihreä viiva)" Noinko tekisit itsellesi ? Lueppa vielä se teksti kuvan 4 vasemmalla puolen. "– kaikkiin seiniin tehdään vedeneristys"
Jäsenen Jv20531112 antama (26.3.2012 klo:16:50) kommentti Tässä kysyjän tapauksessa lienee se, että koko huone on märkätilaa, joten se on vesieristettävä kokonaaan. Halpa on taas kerran väärillä jäljillä eli ei ole kartalla ollenkaan, sillä lukemansa eli kopioimansa on myös ymmärrettävä. Halpa hoi! Tutustu ja ymmärrä ensin ja sitten lähde takki auki.
Jäsenen Halpakorjaus antama (26.3.2012 klo:18:17) kommentti "sillä lukemansa eli kopioimansa on myös ymmärrettävä." Ihan oikein ymmärsin. Jv205311112 ei pysty osoittamaan virhettä siinä mitä kirjoitin. Vaihtoehtoja -nimimerkki ei ymmärrä lukemaansa: Siinä kuvan 4 alla lukee : "Märkätilojen korjauksessa vedeneristys voidaan rajata roiskevesialueelle" (vihreä katkoviiva)https://www.rakennustieto.fi/material/attachments/5ecztM8oF/5o43YrKyB/Files/CurrentFile/K00341.pdf Vaihtoehtona voi tietenkin olla että kaikki seinät vedeneristetään. Voi eristää jopa katonkin. Mikään ei estä mutta ei ole pakko. Ks. linkki Jäsenen Jv20531112 antama (26.3.2012 klo:19:18) kommentti On täysin turha lähteä halpaa opettamaan, sillä silloin ryvetään syvällä suossa. Pysyttelen pois halvalta suolta.
Jäsenen Halpakorjaus antama (26.3.2012 klo:19:19) kommentti Jv205311112 ei pysty osoittamaan virhettä siinä mitä kirjoitin.
Jäsenen HTT antama (26.3.2012 klo:19:24) kommentti Järjen käyttökään ei ole kielletty,eristä kaikki seinät.
Jäsenen savonhumu antama (26.3.2012 klo:19:43) kommentti Nimenomaan!! Miks säästää muutama hullu satku kun kokonaisuus kuitenkin tonneja? Kaiken lisäks omakotitalossa ei mikään määräys kiellä tekemästä itse tuota eristystä! ei ole edes kovin vaikeata kun noudattaa valmistajan ohjeita ja valmiita nurkka- ja putkiläpivientikappaleita. lisäks sitä ainetta läträä amatööri usein hieman varmuuskertoimella ja käyttää aikaa tuplasti ammattilaista enempi niin tulos voipi olla parempiki kun sertin omavalla ;) nimimerkillä juuri valmistunut pesuhuone jossa KAikki työt aina kaivonvaihtoja, vesikiertoputkia yms pohjista valmiiks asti tehtiin itse!! toki ammatilais-sukulaisukkoja konsultoitiin aina tarpeen vaatiessa niin tuli tehtyä ns. nykynormin mukkaan!
Jäsenen Halpakorjaus antama (26.3.2012 klo:19:57) kommentti Eihän tuo alkuperäinen kirjoittanut että ei aikoisi eristää seiniä. Kai hän oli aikonutkin vedeneristeet seiniin laittaa. Miksi täällä joku kuvittelee että jättäisi vedeneristeet seinistä pois.? Hän kyseli ainoastaan lattiakaivosta, tarvitaanko kaksi kaivoa. Mutta ei pidä esittää täällä virheellistä tietoa että määräysten mukaan seinät on aina eristettävät joka paikasta. Ja jos on hyvät hoksottimet, hoksaa että korjausrakentamisessa voidaan (ja näin ohjeistetaankin, ks. tuota linkkiä edellä olevassa viestissä) soveltaa C2 määräyksiä niin että vedeneriste tulee vain roiskevesialueelle. Tässä kysyjän tapauksessa, koska kyseessä on rakennusluvan vaativa uudisrakennuskohde (WC muutetaan käyttötarkoitukseltaan märkätilaksi) , niin uudisrakentamisen osalta C2 edellyttää seiniin kaikkialle vedeneristeet (ei riitä vain roiskevesialueelle niin kuin korjausrakentamisessa).
Jäsenen vaihtoehtoja antama (26.3.2012 klo:23:49) kommentti "Eihän tuo alkuperäinen kirjoittanut että ei aikoisi eristää seiniä. Kai hän oli aikonutkin vedeneristeet seiniin laittaa." Toivottavasti näin, niin hyvää pukkaa. "Mutta ei pidä esittää täällä virheellistä tietoa että määräysten mukaan seinät on aina eristettävät joka paikasta." Kysyjän kertomassa tapauksessa olisi todennäköisesti syytä eristää kauttaaltaan, - myös määräysten/ohjeistusten valossa. "Ja jos on hyvät hoksottimet, hoksaa että korjausrakentamisessa voidaan (ja näin ohjeistetaankin, ks. tuota linkkiä edellä olevassa viestissä) soveltaa C2 määräyksiä niin että vedeneriste tulee vain roiskevesialueelle." Jos on "hoksottimia", tai kokemusta alalta, ei edes tarjoaisi tuota linkin mukaista ehdotusta toteutettavaksi. Kun remontoidaan, tehdään peruskorjauksia/-parannuksia tai muutoksia, - varsinkin märkätiloissa,- on todellakin syytä tehdä kerralla kunnolla. Turhanpäiväinen "riman alituksen/ylityksen" etsiminen on "vastatuuleen kusemista".
Jäsenen Halpakorjaus antama (27.3.2012 klo:9:21) kommentti "Jos on "hoksottimia", tai kokemusta alalta, ei edes tarjoaisi tuota linkin mukaista ehdotusta toteutettavaksi."https://www.rakennustieto.fi/index/tietopalvelut/kh/KH-juhlavuosikilpailu.html Kyseessä on KH-kortti joka on rakennusalan arvostetuimman edustajan Rakennustiedon ohjekortti, sama taho julkaisee myös RT, Ryl ja Ril -kortteja. Kortit ovat maksullisia, eivätkä mitään halpoja! Jäsenen Jv20531112 antama (27.3.2012 klo:10:06) kommentti "Kortit ovat maksullisia, eivätkä mitään halpoja!" Juuri noinhan se asia on! Kun halpa saa halvalla jonkun "näyte"/teen osaamallaan "leikkaa-liimaa", niin siitä sitten toitottaa. Noissakin on se toivottava vaatimus, että pitää osata ja ymmärtää jotakin. Yksi asia tuossa on etua, että ei pysty repimään - konkreettisesti. Se taito riittää, että osaa painaa sitä yhtä tiettyä nappulaa, jolloin se häipyy, mutta siinäkin on se ongelma, kun niitä nappuloita on hitosti. Huomaapa vielä, kun paskannat saappaisii - toivottavasti et pysty muiden - niin halvalla ei saa, kuten itse toteat "...mitään halpoja". Ei kannata nolata itseään, mutta itsellehän saa ja kannattaa nauraa ennenkuin muut nauraa. Nyt on käynyt tois....
Jäsenen Halpakorjaus antama (27.3.2012 klo:11:16) kommentti Ja niinhän siinä kävi ettei Jv205311112 pystynyt osoittamaan virhettä, ja vaikeatahan se onkin Rakennustiedon KH-kortin tietoja mitätöidä. Korjausrakentamisessa voidaan roiskevesialueen ulkopuolinen osa jättää vedeneristämättä, toisin kuin täällä virheellisesti väitettiin. Kun Jv205311112:llä ei ole tietoa, niin pitää sitten yrittää solvausten voimalla peittää tietojensa puute, siinä sivussa hän mitätöi KH-kortinkin tiedot.
Jäsenen Jv20531112 antama (27.3.2012 klo:11:53) kommentti ” Ja niinhän siinä kävi ettei Jv205311112 pystynyt osoittamaan virhettä, ja vaikeatahan se onkin Rakennustiedon KH-kortin tietoja mitätöidä.” Ei käynyt. Vaikeatahan se on, kun pätemisen tarve ylittää rutkasti osaamisen. ”Korjausrakentamisessa voidaan roiskevesialueen ulkopuolinen osa jättää vedeneristämättä, toisin kuin täällä virheellisesti väitettiin.” Noin voidaan tehdä, jos haluaa myös uudisrakentamisessakin. Sekä korjaus- että uudisrakentamisessa voidaan huoneessa, siis koko huoneessa, jättää roiskevesialueen ulkopuoli vesieristämättä, siis jos tahtoo. Huoneessa vain roiskevesialue = tarkkaan ottaen se märkätila, jolloin se vain ja ainoastaan on nykymääräysten mukaan vesieristettävä. Siis muun osan huoneesta voi jättää vesieristämättä. ”Kun Jv205311112:llä ei ole tietoa, niin pitää sitten yrittää solvausten voimalla peittää tietojensa puute, siinä sivussa hän mitätöi KH-kortinkin tiedot.” Totuus ei ole solvausta. En väheksy noita mainittuja kortteja ollenkaan, mutta nehän on tehty vain ja ainoastaan niille, jotka eivät muutoin osaa mitään, ovat avuttomien raamattuja. Jotkut käyttävät maksullisia kortteja, jolloin tieto on ajantasaisempaa niissäkin. Osaava osaa ja tietää ilman noita korttejakin ja mikään määräys ei kiellä tekemästä parempaa kuin noissa korteissa on sanottu. Varsinkin netistä halvalla ”leikkaa-liimaa” korteissa on olemassa olevien määräysten mukaan vanhentuneita kortteja/tietoja. Maksullisten korttien käyttäjät pystyvät löytämään tuossa tuokiossa tarvittaessa kortteja, jotka ovat poistuneet käytöstä jo ammoisinakin aikoinakin. Halpa joutuu tyytymään halpaan mitä netistä sattuu milloinkin kalutessaan jäämään – usein vain se luu, useimmin ei sitäkään. Luusta puheen ollen joillakin se… se… on aivan täyttä umpiluuta ja pässillähän se on tunnetusti juuri sitä.
Jäsenen Halpakorjaus antama (27.3.2012 klo:12:41) kommentti C2 1998 "7.2.1 Märkätilan lattiapäällysteen ja seinäpinnoitteen on toimittava vedeneristyksenä tai lattiaan päällysteen alle ja seinään pinnoitteen taakse on tehtävä erillinen vedeneneristys." Eipä taida Jv205311112 tuotakaan voida kiistää. C2 määrittelee kyllä roiskevesialueen (= se alue märkätilaa, jonne ei pidä tehdä seinään läpivientejä). Roiskevesialue on siis vain osa märkätilaa, johon pitää seinille tehdä vedeneriste koko alueelle.C2 "7.3.1.4
Seinän vedeneristyksen läpivientejä
tulee välttää roiskeveden vaikutusalueella."
Jäsenen Mestari antama (27.3.2012 klo:13:02) kommentti Pitää muistaa,että märkätila ja huone ovat eriasia. Yleensä märkätila sijaitsee jossakin huoneessa, yleensä pesuhuoneessa.
Jäsenen Jv20531112 antama (27.3.2012 klo:13:22) kommentti "Eipä taida" olla kuin umpiluupää! Jos märkätila on koko huone, niin silloin kaikki läpiviennit on tehtävä virtuaalisena tai "wlan":lla. Sehän varmistaa! Mitä hemmetin merkitystä noissa läpivienneissä on märkätilan määrittämisessä? Vain umpiluupäällä se on. Kun joku luu on kaluttu loppuun eli täysin siellä pimeässä nurkassa, jost ei ulospääsyä eikä päivän valoa edes näkyvissä mistään reiästä, niin siirrytään sitten toiseen luuhun. On se "pätemisen" tarve sitten hirvittävä, mutta se on lohdullista, että ei tunne mitään tuskaa tai sitten on mas.....
Jäsenen Halpakorjaus antama (27.3.2012 klo:13:47) kommentti "Pitää muistaa,että märkätila ja huone ovat eriasia." Totta. On huone jossa on märkätila (joko koko huone tai sitten vain osa on märkätilaa) ja tässä märkätilassa on pienempi alue eli roiskevesialue ja tällä alueella tulee välttää läpivientejä. Mutta koko märkätilan alue (ei siis välttämättä suuressa pesuhuoneessa koko huone) tulee C2 määräysten mukaan eristää tämän märkätila-alueen seinien osalta kokonaan. Korjausrakentamisessa riittää että märkätilan roiskevesialueen seinät vedeneristetään.Jv205311112:n kirjoituksessa on siis karkea virhe, uudisrakentamisessa ei voi tehdä näin: "Huoneessa vain roiskevesialue = tarkkaan ottaen se märkätila, jolloin se vain ja ainoastaan on nykymääräysten mukaan vesieristettävä. Siis muun osan huoneesta voi jättää vesieristämättä. " Ei voi tehdä niin että vain suihkun alueen seinät (roiskevesialue) vedeneristetään uudisrakentamisessa. Sen kieltää C2
Jäsenen Jv20531112 antama (27.3.2012 klo:14:15) kommentti Nyt aleks... anteeksi Halpa I Suuri (toivottasti kaksi kerralla) osoittaa miten se on siellä C2:ssa osoitettu ja/tai kielletty. "...tässä märkätilassa on pienempi alue eli roiskevesialue" = juuri se märkätila
Jäsenen Halpakorjaus antama (27.3.2012 klo:14:30) kommentti "7.3.1.4 Seinän vedeneristyksen läpivientejä tulee välttää roiskeveden vaikutusalueella." Ja miksikähän C2:ssa on sitten tuo jos roiskevesialue ja märkätila tarkoittaisivat samaa asiaa? Miksi kirjoitetaan seinän vedeneristeen roiskevesialueesta?
Jäsenen vaihtoehtoja antama (27.3.2012 klo:14:33) kommentti "C2 määrittelee kyllä roiskevesialueen (= se alue märkätilaa, jonne ei pidä tehdä seinään läpivientejä). Roiskevesialue on siis vain osa märkätilaa, johon pitää seinille tehdä vedeneriste koko alueelle." Kyllä nyt "Halpakorjaus" on hakoteillä. Mitenkäs esim. suihkusekoittaja ja setti sitten ? Asennetaanko ne tuon mukaan sinne "vihreän viivan" ulkopuolelle ? Ja kyllä se vedeneriste tulee asentaa koko märkätilan alueelle. - Kun kyseessä on pesuhuone, koko alue vedeneristetään lattiasta kattoon asti. - Lisäksi tulee huomioida vielä C3 2.3.1 omalta osaltaan. Kyllähän noita "tee-se-itse miehen" tekemiä halpoja viritelmiä ikävä kyllä löytyy. Kysyinkin aiemmin em. nimimerkiltä, "Noinko tekisit itsellesi ?". Eipä ollut kanttia vastata, - vaan "huutaa".
Jäsenen vaihtoehtoja antama (27.3.2012 klo:15:17) kommentti Märkätilasta vähän vielä: "Lainaus" RIL 107-2000 7.1 : "Märkätla tarkoittaa huonetilaa, jonka lattiapinta joutuu tilan käyttötarkoituksen vuoksi vedelle alttiiksi ja jonka seinäpinnoille voi roiskua tai tiivistyä vettä (esim. kylpyhuone, suihkutila, sauna). WC-tilat, apukeittiöt, keittiöt ym. vesipisteelliset tilat voivat tapauskohtaisesti kuulua märkätiloihin. Teollisuudessa on lisäksi erilaisia tiloja, jotka kuuluvat edellä esitetyn määritelmän mukaan märkätiloihin. Märkätila voi olla huoneen osa esimerkiksi apukeittiössä ja keittiössä."
Jäsenen Halpakorjaus antama (27.3.2012 klo:15:42) kommentti C2 "7.3.1.4 Seinän vedeneristyksen läpivientejä tulee välttää roiskeveden vaikutusalueella." Tulee välttää , pakolliset läpiviennit on tietenkin tehtävä. Edellä oleva kohta on ohje , ei määräys, mutta selventää kyllä käsitettä märkätila. Ja mitenkäs se Jv205311112 ei ole yhtään hakoteillä? Hänen mukaansa ei uudisrakentamisessa tarvita kuin roiskevesialueella vedeneriste! " Sekä korjaus- että uudisrakentamisessa voidaan huoneessa, siis koko huoneessa, jättää roiskevesialueen ulkopuoli vesieristämättä, siis jos tahtoo." (sitaatti Jv205311112:n kirjoituksesta edellä). Jos pesuhuonetilassa on erikseen kodinhoitopuoli, esim. 4 metrin päässä suihkusta, ei tässä tarvitse seiniä vedeneristää, lattia kylläkin lattiakaivon vuoksi ja myös siksi että on samaa lattiaa suihkualueen kanssa. "Kysyinkin aiemmin em. nimimerkiltä, "Noinko tekisit itsellesi ?" Tyhmä kysymys Vaihtoehtoja-nimimerkiltä. Eivät kai määräykset ole sama mitä itselleen tekisi. Määräykset ovat mitä C2:ssa lukee (jos osaa lukea). Ja C2 -määräyksiä voi soveltaa korjausrakentamisessa, mutta ei uudisrakentamisessa.
Jäsenen Betonitohtori antama (27.3.2012 klo:16:25) kommentti No ei se ole mikään ihme, jos kosteusvaurioita tulee vielä nykyäänkin pilvin pimein... On suorastaan ihmeellistä spekulointia yksinkertaisilla asioilla. Vesieristys on tehtävä niihin tiloihin tai alueisiin missä rakenteet joutuva vedelle altiiksi, oli ne sitten vaikka olohuoneen nurkkia...
Jäsenen Halpakorjaus antama (27.3.2012 klo:16:29) kommentti "No ei se ole mikään ihme, jos kosteusvaurioita tulee vielä nykyäänkin pilvin pimein..." Eipä niitä tule enää juurikaan. Ainoastaan lähinnä tapauksissa joissa tehty vedeneriste pettää.
Jäsenen HTT antama (27.3.2012 klo:16:30) kommentti Voihan perkele.
Jäsenen J3481561230 antama (27.3.2012 klo:16:45) kommentti Korjausrakentamisessako muka tehdään laadullisesti huonompaa työtä?voi penteleen pentele.Halpa lopeta jo.
Jäsenen vaihtoehtoja antama (27.3.2012 klo:17:00) kommentti Ja voihan pyhä yksinkertaisuus. Oikein Don Quijote. Ei vieläkään osaa vastata edes yksinkertaiseen kysymykseen. Kaikkea muuta kyllä suoltaa... "Ja C2 -määräyksiä voi soveltaa korjausrakentamisessa, mutta ei uudisrakentamisessa." Että mitenkä ?
Jäsenen Jv20531112 antama (27.3.2012 klo:17:02) kommentti Sulkekaa Oi! Tämä Vitja ja kaikki muutkin heti, kun tulee halpaa korjausta.
Jäsenen vaihtoehtoja antama (27.3.2012 klo:18:26) kommentti Sävellä mitä sävellät. Toiset ymmärtävät ja osaavat soveltaa määräyksiä ja ohjeistuksia ihan käytännön tasolle asti. Toiset taas ei. Suosittelen koulutusta....
Jäsenen Jv20531112 antama (27.3.2012 klo:21:53) kommentti Minkähänlaista se äidinmaito, kun siihen lirahtaa sekaan?
Jäsenen Halpakorjaus antama (27.3.2012 klo:21:59) kommentti Ovatpa he nyt taas hyvää pataa.
Jäsenen Jv20531112 antama (28.3.2012 klo:0:10) kommentti Tulepa sen jälkeen, kun olet käynyt vähän, anteeksi paljonkin enemmän sitä opettavaa koulua sitten siihen samaan pataan noviisiksi (=oppipojaksi eli kuunteluoppilaaksi, latojan suomentama). Elämän eli oikea asenteista teesemän-koulukin käy. Katsotaan jatkossa sitten mihin se aluksi riittää. Oppiminenhan on helppoa, mutta poisoppiminen on vaikeaa ja varsinkin tuskaista. Otsasi tuskan hiessä sinun on oppisi saada. Pelkkä yrittäminen ei riitä, sillä sitähän tuon taivaallista sinulla on aivan liikaa. Sieltä pitää ainakin 99,9% leikata pois, jotta sen tilalle mahtuu tietoa, taitoa ja osaamista. Eihän mihinkään patteriin mahdu mitään, jos se on pelkkää yrittämistä jo täynnä. Siinähän tapahtuu ylivuotoa, joka on... on... vaa...kallista muille osaamattomille ja ajattelemattomille.
Jäsenen Halpakorjaus antama (28.3.2012 klo:8:44) kommentti Valvoja saisi jo ryhtyä siivoamaan täältä kaikki epäasialliset ja solvauksia sisältävät viestit. Mitä tekemistä on esim. edellä olevilla muutamilla viesteillä asiallisilla keskustelupalstoilla? Onhan tuo aika kunniatonta!
Jäsenen vaihtoehtoja antama (28.3.2012 klo:14:46) kommentti "Valvoja saisi jo ryhtyä siivoamaan täältä kaikki..." Niin, tämähän on erään henkilön yksityinen hiekkalaatikko, jossa sallitaan vain kurahousuikäiset. Ja heti tulee itku-potku-raivari, mikäli kaikki ei leikikkään sen "erään" omilla säännöillä. Huudetaan "äitiä" apuun, kun maailma ei pyörikkään sen "oman navan" ympärillä. Olisi mielenkiintoista kuulla, mihin ratkaisuun nimim. "A.V" on päätynyt projektissaan.
Jäsenen nakertajax antama (28.3.2012 klo:19:24) kommentti Olisihan se kiva, jos niinkin mielenkiintoisesta asiasta kuin rakentamisesta keskusteluun löytyisi asiallinen foorumi!
Jäsenen Jv20531112 antama (28.3.2012 klo:19:49) kommentti Aivan! Olisi tosiaan mielenkiintoista saada tietää jälkikäteen kysyjän ratkaisu ja vielä parempi miten ratkaisu on pelittänyt. Näillä hiekkalaatikoilla useimmin on tilanne, että kysyjä kyselee hyvin vajavaisin lähtötiedoin ja sitten häipyy, jolloin toimintaan jäävät erinäiset viidakkoarvailun hiekkalaatikon lait, usein hyvinkin yksipuoleisesti. Tällainen taso ei palvele ketään, paitsi palstan pitäjää: "Raha ratkaisee kumarruksen syvyyden...". Raha kirstuu kilahtaa, kun mahdollisimman moni antaa vääriäkin ohjeita. Pääasia on, että annaetaan. Laadulla "ei oo väliä juu".
Jäsenen Halpakorjaus antama (29.3.2012 klo:7:18) kommentti C2 1998 sisältää vaatimukset märkätilan vedeneristeestä. Määräys tuli voimaan 1.7.1999 alkaen ja koskee uudisrakentamista. Tätä ennen oli voimassa C2 1975: "Kylpyhuoneen, pesutuvan ja vastaavat tilat vedenpoisto ja rakenteet on suunniteltava ja rakennettava siten ettei vettä pääse tunkeutumaan ympäröiviin huonetiloihin ja rakenteisiin haitallisissa määrin." Vanhoissa ennen 1.7.1999 rakennetuissa pesuhuoneissa noudatetaan v. 1975 määräystä. Rakennusmääräykset eivät koskaan tule voimaan takautuvasti. Vanhan pesuhuoneen voi korjata v. 1975 määräysten mukaan. Edellä esitetty KH-kortti lähtee tästä ajatuksesta ja on siis oikein eikä ole suinkaan vanhentunut. Voi korjata paremminkin jos haluaa. Edelleen ihmettelen mitä tekevät nuo jotkut höperrystekstit tuolla edellä. Nyt tämäkin tärkeä viesti hämärtyy kaikenlaisten typeryyksien joukkoon.
Jäsenen Ammattilainen antama (29.3.2012 klo:9:55) kommentti "Vanhan pesuhuoneen voi korjata v. 1975 määräysten mukaan. Edellä esitetty KH-kortti lähtee tästä ajatuksesta ja on siis oikein eikä ole suinkaan vanhentunut. Voi korjata paremminkin jos haluaa." Tässä ketjussa ei olekaan kysymys vanhan pesuhuoneen korjauksesta vaan uuden märkätilan tekemisestä.
Jäsenen vaihtoehtoja antama (29.3.2012 klo:9:56) kommentti Täsmennäppä nyt vielä, minkä vuoden määräysten mukaan kysyjän tapauksessa tulee menetellä.
Jäsenen Halpakorjaus antama (29.3.2012 klo:10:54) kommentti A.V. kirjoittaa "Rakennuslupa tarvitaan, se on jo selvitetty koska märktilat laajenevat. " En ole ennustaja. Sen päättää rakennusvalvonta, katsooko että kyseessä on uudisrakentaminen vai korjausrakentaminen. Esim. Helsingin rakennusvalvonta edellyttää v. 1998 C2 -määräyksiä, kun märkätilaa laajennetaan. Kysyjän mukaan oli märkätila. Talon valmistusvuotta ei mainittu, se määrittelee pitkälle vaatimukset, samoin paikkakunta. Asiaa on tutkittukin, korjausrakentamisen luvanvaraisuus vaihtelee kunnittain: "Säännöstulkintojen hallitsematon vaihtelevuus on tunnettu ongelma. Jokainen rakentaja, suunnittelija ja viranomainen ymmärtää termin ”korjausrakentaminen” omalla tavallaan peruskoulutuksensa ja työkokemuksensa kautta. " Lähde www, Korvo.fi Sitä paitsi toin selvästi esille että KH-kortti koskee korjausrakentamista ja sehän lukee kortissakin. Vaihtoehtoja: "Kun / jos kyseessä on märkätila, on koko tila eristettävä kauttaaltaan. - Lasiseinä ei tee tilasta kahta eri tilaa (kuiva- / märkätila)." Takerruin tuohon yleistykseen, se oli virheellinen ja pätee vain 1.7.1999 jälkeen annettuihin rakennuslupiin. Sitä paitsi oli ketjussa muitakin kirjoittajia, joiden mielestä vedeneristettä ei tarvita aina koko tilaan, tosin eivät perustelleet niin hyvin kuin minä. Edelleen olen sitä mieltä että edellä ja jäljessä olevat höperryskirjoitukset eivät kuulu asialliselle palstalle. Vai voinko minä käyttää näistä keskustelijoista (jotka olivat sitä mieltä että vedeneristettä ei tarvita koko tilaan) vastaavia ilmauksia?
Jäsenen HTT antama (29.3.2012 klo:11:22) kommentti Voi herranlettas koko keskustelua!
Jäsenen Mestari antama (29.3.2012 klo:13:14) kommentti Ei vesieristettä tarvita aina koko huoneen seiniin vaikka huoneessa olisi märkätila.lattia pitää vesieristää kuitenkin huoneessa kauttaaltaan.
Jäsenen vaihtoehtoja antama (29.3.2012 klo:17:11) kommentti Vielä kerran. "Lainaus" RIL 107-2000 7.1 : "Märkätla tarkoittaa huonetilaa, jonka lattiapinta joutuu tilan käyttötarkoituksen vuoksi vedelle alttiiksi ja jonka seinäpinnoille voi roiskua tai tiivistyä vettä (esim. kylpyhuone, suihkutila, sauna). WC-tilat, apukeittiöt, keittiöt ym. vesipisteelliset tilat voivat tapauskohtaisesti kuulua märkätiloihin. Teollisuudessa on lisäksi erilaisia tiloja, jotka kuuluvat edellä esitetyn määritelmän mukaan märkätiloihin. Märkätila voi olla huoneen osa esimerkiksi apukeittiössä ja keittiössä." ...ja märkätilat eristetään kauttaaltaan. Jos joku ei tuota ymmärrä, kannattaa hakeutua vaikka märkätila-asentajan kurssitukseen. Sieltä voisi "hyvällä tuurilla" saada samalla vaikka sertifikaatinkin.
Jäsenen Halpakorjaus antama (29.3.2012 klo:17:35) kommentti Vaihtoehtoja: "Kun / jos kyseessä on märkätila, on koko tila eristettävä kauttaaltaan. - Lasiseinä ei tee tilasta kahta eri tilaa (kuiva- / märkätila)." Takerruin tuohon yleistykseen, se oli virheellinen ja pätee vain 1.7.1999 jälkeen annettuihin rakennuslupiin. Milloinkas ne höperöiden tekstit poistetaan? Minulla oli parhaat tiedot mutta sain osakseni huonointa kohtelua. Alkuperäisen kysymys oli tarvitaanko kaksi kaivoa. Rakentaja.fi vastaajan vastauksesta poiketen totesin ensimmäisenä että tarvitaan kaksi kaivoa. Sitähän hän kysyi.
Jäsenen J3481561230 antama (29.3.2012 klo:21:27) kommentti Tuli siihen sitten yksi-tai kaksi lattiakaivoa,ota huomioon kaivon etäisyys seinästä 400mm.
Jäsenen Betonitohtori antama (30.3.2012 klo:7:47) kommentti Märkätilat on aina vesieristettävä oli rakennuslupa tai ei. C2-sovelletaan näin.
Jäsenen vaihtoehtoja antama (30.3.2012 klo:13:49) kommentti Oletkos miettinyt kenen tekstit saattaa lähteä ?
Jäsenen Pm antama (30.3.2012 klo:15:50) kommentti Halpakorjauksen viittaama RT kortti on ihan hyvä. RT-korttienntekemiseen panostetaan sen verran paljon, että kyllä niihin pitää voida luottaa.
Jäsenen vaihtoehtoja antama (30.3.2012 klo:17:02) kommentti Pitää myös ymmärtää, mitä on tekemässä / (tai neuvomassa). Tämäkin keskustelu lähti rönsyilemään alkuperäisestä, jossa kysyjä vielä täsmensi, että toteuttaminen on rakennusluvan varainen projekti. Lupahan on mahdollista saada nykyisten määräysten mukaisilla suunnitelmilla, - ei vanhojen määräysten mukaisilla. Niissä suunnitelmissahan on sitten myös tuo kysyjän lattiakaivoasiakin. Ja se rönsyily sitten tuohon RT-korttiin: En usko, että yksikään - asianmukaisesti, ammattitaidolla suunniteltu ja valvotusti toteutettava kohde tehtäisiin tuon RT-kortin mukaan tänä päivänä. Saattaapa jopa olla vaikeata saada urakoitsijoitakaan tekemään tuon toteutuksen mukaisesti. Siinä kun tulee ne vastuukysymyksetkin urakoitsijan kohdalla ottaa huomioon. Ja urakoitsijan mahdollinen ammattiylpeys. Ne vastuut riippuu sitten siitä urakkasopimuksesta, - onko YSE, vai RYS kysymyksessä jne. ym. Lisäksi vielä tuo tieto / taito rakentamisessa, ja sitä kautta asiakaspalvelussa...-"viidakkorumpu" sen kertoo nopeaakin nopeammin. Toki, jos itse itselleen tekee, omaan taloonsa, - on sinällään jo kokonaan toinen juttu. Ps. Tutustu(kaapa) tämän päivän vedeneristetyöohjeisiin. Laske(kaa) myös kustannussäästö, - paljonko kannattaa jättää seinäneliöitä eristämättä, - kun muutenkin tila eristetään, ja mies on jo työn touhussa, sekä pensselit jo kastettuna.
Jäsenen Halpakorjaus antama (30.3.2012 klo:17:42) kommentti "Jos asennan lattiakaivon suihkutilaan ja rakennan kynnyksellä erotetulle alueelle kaadot (1:50) niin tarvitseeko kynnyksen toisella puolella olevaan tilaan rakentaa kaatoja (ja tällöin myös lattiakaivoa)?" Joo, itselleen oli omakotitalossa itse tekemässä. Halusi tietää tarvitaanko kaksi kaivoa. Lasiseinä ja kynnys edellyttävät että pitää olla kaksi kaivoa. Lasiseinän ovet voi tehdä laahustiivisteillä ilman kynnystäkin.
Lisää kommentti*