Kysy, vastaamme -palvelussa Rakentaja.fi-palvelun jäsenet voivat esittää kysymyksiä rakentamisesta, remontoimisesta tai sisustamisesta. Kysyä voi myös rakennusoikeudellisia lakikysymyksiä. Kysymyksiin vastaavat kunkin alan asiantuntijat. Tule kysymään, kommentoimaan tai lukemaan asiantuntijoiden vastauksia kommentteineen!

Laatoitus saunassa...

Kylpyhuone ja sauna

Kysytty: 23.9.2012 klo:17:22
Hei!
Miten tapahtuu saunan ja pesuhuoneen välisen harkkoseinän laatoitus. Tarkoitus laittaa siis laattaa saunan kiukaan taakse ja samalla koko seinä laatoittaa. Pitääkö seinä eristää (esim. Saunasatu) tai saako pelkästään folion asentaa jotenkin suoraan harkkoon. höyrynsulku kun harkkoseinässä ilmeisesti oltava?

Millainen rakenne ylipäätään tässä olisi järkevin ja rakennusteknisesti oikein, sillä tilanpuutteen takia ratkaisu pitäisi olla mahdollisimman vähän seinäpaksuutta kasvattava. Eli panelointi koolauksineen olisi ilmeisesti tämän takia pudotettava pois laskuista...
Virallinen vastaus
Oheisessa kotisivumme rakennelinkissä on esitetty oikea ratkaisu väliseinästä. Harkkoseinän voi vesieristää ja asentaa päälle laatan. harkko jää kahden vesieristeen väliin. Jos vesieristeet vuotavat, kosteus pääsee pois vain yläkautta alaslaskettuun tilaan. Siksi seinän kosteuskäyttäytymistä pitää seurata, ettei synny riskirakennetta.

Kysymykseen/vastaukseen on liitetty lisäinformaatio linkki ->>
Arvostele vastaus kysymykseen "Kylpyhuone ja sauna / Laatoitus saunassa...":
Jäsenen antama (24.9.2012 klo:1:17) kommentti

Miten seuraat?

"Siksi seinän kosteuskäyttäytymistä pitää seurata, ettei synny riskirakennetta."

Se riskirakenne on jo tuossa ohjeessa valmiina.

Sitten vasta pystyt seuraamaan, kun alat ihmetellä köhimistäsi. Silloin se on myöhäistä. Rakenne on täysin virheellinen. Samoin kuvainfossa, josta vastaajan sanallinen sepustusyritelmä. Siis rakenne on suorastaan terveydelle vaarallinen. Älä tee noin!

"Lohtuna" on, että tuollainen rakenne tai vastaava on yleisin virhe sauna-/pesuhuoneseinässä

Jäsenen antama (24.9.2012 klo:12:27) kommentti

Voisitko kertoa oikean tavan tehdä ko. seinä?

Jäsenen antama (24.9.2012 klo:14:20) kommentti

Tottahan toki, mutta en noilla saaduilla lähtötiedoilla. Tässähän on se ongelma, että "jostakin" ei haluta tinkiä, joka olisi tarpeen vaaran aiheuttajan minimoimiseen.

Tapauksessasi on alunperin tehty virhe, johon on sitten "häntä" tehtävä. Yleensä se hännän teko on vaikeampi kuin alkujaan hyvin suunniteltu. Sitähän en pysty lähtötiedoilla sanomaan onko alkujaan virhettä tehty. Se oli vain oletus, joka ei välttämättä ole oikea. Ehkäpä suunnitelmat muuttunee, jolloin uusi suunnitelma ei loksahda vanhaan.

Jäsenen antama (24.9.2012 klo:15:20) kommentti

Joopa joo

Jäsenen antama (24.9.2012 klo:15:31) kommentti

Eikös tuossa oo jo parempi että vesieristää vain ph:n puolen ja toisellepuolen nostaa seinälle vaikka 20cm kun ei ne vesieristeet siellä katonrajassa ainakaan puulämmitteisessä kestä sitä lämpöö! Sitten tuon seinällenoston yläpuolelle pelkkä praimeri +laatat normaalisti tai pystyrimoitus ja vaakapaneeli + alareunaan tuolle 20cm matkalle laatat.. nuinki toimii varmaan paremmin kun mitä molemminpuolin vesieriste ylös saakka! Yhenlainen susiviritelmä tuoki on ja sen myönnän auliisti kun taatusti joku älähtää tuolle! :D Mielellään kuulisin itekkin ihan alusta asti miten tuo kuuluu "oikein" tehhä vaikka ihan alusta asti sillen ettei oo vielä koko väliseinää pystyssä! Sekä kivirakenteisena, että levy tms rakenteena! JOs vanhat merkit pittää kutinsa niin eipä tuu sitä "tietoo" ;)

Jäsenen antama (24.9.2012 klo:16:16) kommentti

"JOs vanhat merkit pittää kutinsa niin eipä tuu sitä "tietoo" ;)"

Väärässäpä oot!

"Niinpä niin, kyllähän tuokin on satavarmasti aikoinaan selitetty yleisellä tasolla näilläkin palstoilla ja ainakin kahteen otteeseen ellen aivan väärin muista eli yksi kerta aivan varmasti!

Kukin tapaus on toisaalta yksilönsä eli lähtökohdat on tiedettävä. Ei kannata lähteä selittelemään, jos ei ole ammattilainen kuulija/lukija/tekijä. Se on väännettävä "rautalangasta" - se ohje. Joskus sekään ei mene perille. Silloin selitys on selitelmä. Se ohje on kerrottava/sanottava/näytettvä kuulijan/tekijän mukaan. Vastuuta ei voi vastuullisesti siirtää kuulijalle.

Jäsenen antama (24.9.2012 klo:18:20) kommentti

Niinku tuossa aikasemmin mainihinki nii tuliko sitä tietoo? eli ei! Ei taija löytyä vaan seliseliselitelmällä kierrellään vaan niinku ennenki
Tämä oli minun osalta nyt sitten tässä kuhan kokkeilin olisko tavat muuttunu

Jäsenen antama (24.9.2012 klo:19:04) kommentti

Olen minäkin sitä mieltä, että savonhumu puhuu vastoin parempaa tietoa. Kyllä tuosta on minunkin muistini mukaan ollut yleisesti ottaen hyvinkin tarkka selitys tuosta kylppärin ja saunan välisestä seinärakenteesta näillä jutun juurilla.

Sitten toisekseen mitä humu väittää, niin siitähän silloin eli myöhemmin käsitellystä/kysytystä  ei saatu mitään yksityiskohtaisempaa lähdetietoa, joten se "kaatui/loppui" sitten taas siihen. Noin se minunkin muistini mukaan meni.

Jäsenen antama (24.9.2012 klo:21:31) kommentti

No jatketaan vielä sen verran että ei äkkiseltään mitenkään tarkkaa selostetta löytyny vaan semmosta ikuista peitsenvääntöö että miten tehdä... yksiselitteistä ohjetta uuden seinän tekoon ei löydy ja jos semmonen onkin niin ne tahtoo hautautua tuonne arkistoon ja ei löydy kovinkaan helposti. Ei se kovin paha "duuni" olis laittaa kysyttäessä esille ohjetta aina sillon tällön vaikkapa ihan muistin virkistykses että miten sudenkuopat vältetään, niin ei tarviis jo tehtyyn runkoon ruveta niitä "viritelmiä" tekemään kun olis alusta asti oikein tehtynä.. Site en kiellä etteikä asiaa olis jo puitu aikasemmin mutta ei puolen tunnin penkomisella arkistosta selkeää ohjetta löytynyt! Vain kinastelua!

Tuossa edellä heitin kuitenkin pallon ilmaan valun pinnasta ylöspäin niin koppia ei otettu. Tarkennetaan vaikka sen verran että tuon seinän molemmat päädyt ovat myöskin väliseinissä kiinni ja ovat joko puu tai kivirakenteisia, riippuen kummalla tehhään. lisäks alaslasku ristiin koolaten kahteen kerrokseen vaikka 2x2. Haussa siis jonkinlainen seloste molemmille materiaaleille että miten voi tehdä "oikein."
ulkoseinistä on helpot ja hyvät ohjeet arkistossa ja löytyvätkin sieltä..

Sanottakoon vielä sen verran että itseltä kun purin rempassa saunasta paneelit ja  reipas seinällinen laattoja ja alla ei ollu muuta kun korkeintaan praimeri ja panelointien kohilla alupaperit niin rutikuivaa oli alla.. tuo ko väliseinä oli ph:n puolelta laatalla+jonkin sortin vedeneriste ja saunan puolella tiiltä vasten alupaperi+pystyrimat+vaakapaneelit tuulettuvalla taustalla.. vissiin yhenlainen pommirakenne oli mutta suutariks oli jääny!

Jäsenen antama (24.9.2012 klo:22:56) kommentti

Eiköhän jokaisen itse kannata pitää huoli arkistostaan. Sehän on jo näillä sivustoilla, joten tarkoittaako se sitä, että savol...ei riitä kuulijalle kuulemastaan vastuu, vaan myös arkistonkin pitäminen. Sieltä sitten jaetaan kuin kuuluisalta apteekin hyllyltä.

Jäsenen antama (24.9.2012 klo:23:18) kommentti

Ai minä juttelenki näköjään alteregon kanssa :D Suotta jauhettaan enempää!

Jäsenen antama (24.9.2012 klo:23:52) kommentti

Täällä jotkut ovat etevämpiä näissä asioissa kuin RT-kortistojen tekijät. Olisi varmaan leipätyötä tarjolla muuallakin, kuin tälläisella palstalla. Pitää kuitenkin kovasti leveillä, mutta vastauksia ei voi mihinkään antaa. Faktana voidaan toki kertoa, että RT-kortin mukaan tekemällä tulee sutta. Perin merkillistä.Toisaalta pitää kyllä sanoa, että "virallinenkin" vastaus kysymykseen oli vähän niin ja näin, kun linkitettiin rakenneleikkaus ihan eri tilanteesta mistä on kysymys.

Jäsenen antama (25.9.2012 klo:6:57) kommentti

Noista RT-korteista....

Mistähän on peräisin esim valesokkelimalli?

Miettikääpä sitä....

Jäsenen antama (25.9.2012 klo:7:22) kommentti

"Täällä jotkut ovat etevämpiä näissä asioissa kuin RT-kortistojen tekijät. Olisi varmaan leipätyötä tarjolla muuallakin, kuin tälläisella palstalla."

Jaa, että kuka täällä kirjoittelija tekee leipätyötään täällä?

Olisiko sittenkin nämä:
"Toisaalta pitää kyllä sanoa, että "virallinenkin" vastaus kysymykseen oli vähän niin ja näin, kun linkitettiin rakenneleikkaus ihan eri tilanteesta mistä on kysymys."

Joten onkohan nuo niitä RT-kortin tekijöitä(?), mutta vähäisellä arkisella järjellä ajateltuna nuo "viralliset" kirjoittelijat eivät juttujaan kirjoittele harrastuspohjalta varmaankaan täällä ja "ilmaiseksi".

Miten tai millä tavoin "RT-kortin tekijät" vastaavat tekeleittensä laadusta?

Tarviiko sitä leveillä, jos kertoo vähintään sen, että sutta tulee, jolloin kysyjä voi hakea tietoa enemmän muualta ja/tai ottaa harkintansa uudelleen käyttöön. Miksi varoittajan pitää käyttää aikaansa ja suunnitella kysyjän tapaus ilmaiseksi. Tuollainen on siis leveilyä.

Sopinee vielä retoorisesti todeta, että haukut saa ne varoittajat, mutta mitäs ovat sitten ne, jotka tietävät, että sutta tulee, mutta ovat täysin hiljaa. Näitä jälkimmäisiä liikkuu näilläkin palstoilla pilvin pimein.

Joillakin on onneksi enemmän tietoa kuin kysyijllä tai jollakin toisella, mutta haluavat ja uhraavat ilmaiseksi omaa aikaansa yrittäen sillä tavalla auttaa kyselijöitä, saatikka usein vielä neuvoen tarkastikin ja täysin ilmaiseksi. Neuvojen kirjoittaminen/antaminen on varmasti usein vielä pois siitä varsinaisesta leipätyöstään. Kaikkihan ei varmaankaan ole "toisen palveluksessa", joten eivät neuvojaan kirjoita/anna työnantajansa kustannuksella.  

Mielestäni se on ainakin moraalisaesti oikein, että tällainen tietäjä edes vaivautuu varoittamaan. Kun tuon "erehtyy" tekemään, niin silloin hänen pitää se suunnitellakin kysyjälle ilmaiseksi tietämättä edes lähtötietoja, joita ei saa täällä oikeastaan koskaan.

Siis älkää mollatko edes varoittajaa.

Jäsenen antama (25.9.2012 klo:11:16) kommentti

Omasta puolestani ihmettelen kovasti, miksi LÖYLY- ja pesuhuoneen VÄLISEINÄÄN tuputetaan vesieristettä. Vaikka kiuas saunomisen jälkeen olisi kylvötty kokolailla hengettömäksikin, siinä ja seinissä riittää kyllä lämpöä kuivumiseen, kunhan tila tuulettuu. Mikäli ko. väliseinä ei ole tavattoman pitkä, jättäisin sen eristämättä, jos tila siitä kiinni on. "Pehmeämmän" löylyn ystävänä en laatoitusta käyttäisi, vaan muulta osin noudattaisin palstan vastaajan linkkaamaa ohjetta.

PS. Kategorinen "sutta tulee" asenne kaikuu aihellisestikin kuuroille korville eikä "varoittaja" siitä sädekehää itselleen ansaitse. Vaikkei suoranaista suunnitelmaa antaisikaan, ei liene suuri vaiva kertoa, MIKSI arvelee kysyjän tapauksessa niin käyvän. Siitä olisi jotain apuakin.

Mitä sitten tulee jonkun mielestä lähtötietojen puutteeseen ettei voi ohjetta antaa. Kysyjä ilmoittaa aikovansa rakentaa harkoista väliseinän löyly- ja pesuhuoneen väliin ja kysyy miten se eristetään ja pinnoitetaan. Mikä tieto puuttuu.

Jäsenen antama (25.9.2012 klo:11:27) kommentti

Kiukaan taakse laatat kiinnitetään mahdollisimman pienellä saumalla ilman vedeneristettä. Näin löylyvesi ei pääse tunkeutumaan harkkoon. Muualle normaali laatoitus, saumoista mahdollinen kosteus haihtuu.

Miten tuo harkkoseinä voisi muka homehtua noissa olosuhteissa? Esimerkiksi pihasaunoissa oli yleistä tehdä lattia betonista ilman vedeneristettä. Hometta tai lahoa ilmeni ainoastaan puun ja betonin kohdatessa lattianrajassa. Keskilattiasta ei kukaan ole hometta todentanut. Seinillä olosuhteet ovat saunassa paljon kuumemmat kuin lattiassa, joten ongelmaa ei voi olla.

Jos talo myydään, on ostajalle viisasta selvittää, että rakenne ei ole välttämättä ns. yleisen käsityksen mukaan toimiva. Niin ja tässä lähtötietona oletetaan että sauna ja pesuhuone ovat kivirakenteiset, paitsi tietysti katto.

Jäsenen antama (25.9.2012 klo:11:30) kommentti

Siis miksi tietoa ei tule...? Sen takia kun sitä "oikeaa rakennetta" tuohon tilanteeseen ei ainakaan minun mielestäni ole! Jossakin aikaisemmassa ketjussa olen kyllä tuonut julki näkökantani tuohon saunan laatoitukseen joka on että "ei kuulu perinteiseen suomalaiseen saunaan!" Turhanpäiväisiä mannermaisia "mutanttiratkaisuja"! Höyrysaunat on sitten taas eri asia! Tuolla joku edellä vähän siihen tyyliin että "...turha näitä on mennä semmoselle selittämään mikä ei mitään ymmärrä...!" (olikohan tuo nyt liian kärjistetty, tai pahasti sanottu?, mutta siinä on kyllä aika paljon totta; jos ei kerran ole missään tuota "oikeaa" tapaa, ja haluaa kokeilla jotakin uutta, niin kyllä se silloin täytyy tehdä omilla ideoilla, taidoilla ja vastuulla!

Siihenhän ne neuvojienkin neuvot silloin perustuu! Sen verran sanoisin tuohon itse asiaan että jos sen seinän välttämättä haluaa laatoittaa, niin en panisi sinne alle mitää vesieristeitä, enkä muuta "satua", muutenkuin tietysti lattianrajaan, aivan kuten "humu" tuolla funtsaili.

Lämmönkestävästi vaan laatat siihen kiinni ja sillä selvä! Tuuletusrako sitten sinne pesuhuoneen puolelle, ja senhän jo kaikki tietää, miten se tehdään? Tulisikohan talon kuivin seinä?

Sitten ihmetyttää vähän tuo saunan suunnittelu? Kovin on nuukasti mitoitettu kun ei enää paneeli kunnolla sovi??

Jäsenen antama (25.9.2012 klo:13:50) kommentti

"Vaikkei suoranaista suunnitelmaa antaisikaan, ei liene suuri vaiva kertoa, MIKSI arvelee kysyjän tapauksessa niin käyvän. Siitä olisi jotain apuakin."Onko syytä varoittajalle sittenkään sälyttää pitkiäkin perusteluja, sillä eihän ongelma ole tämän varoittajan, vaan hankkikoon kysyjä sitä tietoa. Hänenhän asia on ja toisekseen varoittajalla ei ole niitä lähtötietoja muuta kuin sinne päin .Arvaamaan ei kannata lähteä.Siitähän sittä suttakin myös tulee.

Jäsenen antama (25.9.2012 klo:14:17) kommentti

Onko se Monta taas tekemässä sutta? Tuntuu ettei mitään muuta voi tehdäkään, varsinkaan jollei käytä uretaania.

Jäsenen antama (25.9.2012 klo:15:26) kommentti

Sorkkaan vielä kuitenkin sen verran että jos nyt laatotetaan suurilla laatoilla vaikkapa sivuseinäkin lauteiden vastapuolelta ja tämä seinä on kivirakenteinen ja taustaltaan avoin toiseen huoneeseen + rapattu ja maalattu niin eikös se mahdollinen vähäinen kosteus mikä laattojen taa joutuu haihdu myöskin taaksepäin eli toisen huoneen puolelle? ;) Sen lisäks ns kuivatuspesällinen puusaunassa hoitaa homman hyvän ilmanvaihdon lisäks.. sama homma käynee myöskin tuossa ph:n ja saunan väliseinässä johon itselle tullee kyllä paneelit lasitiili-ikkunaa lukuunottamatta, vaikka runko onkin kivirakenteinen... Tuuletusrako jääpi alupaperin molemminpuolin(jos semmosen siis tuohon lopulta edes laitan) eli jonkinlainen viritelmä on mutta toiminee tuossa.. pikku reikiä jos tökkii vielä tuohon alumiinisulun alareunalle vesieristelimityksen yläpuolelle niin ilmaki kiertää..
katon alaslaskun alumiinipaperi tietenki laattojen taa kiinni ja seinien alupaperien kans yheks "puuks.." ovenpielessä ph:n puolen vesieriste tuon paprun kanssa myös kiinni!

Sinällään tuntuu hullulta että tämmösestä asiasta on näin julumat vänkyytalkoot kun näki minkälaisilla rakenteilla oli paikat pysyny kuivana 20v.... :p

Jäsenen antama (25.9.2012 klo:18:20) kommentti

@JR4...223. Kyllä varoittajan on syytä osoittaa, mikä hänen mielestään mättää, jos tarkoitus on jotenkin auttaa. Kuten todettua ongelma on kysyjän. Miksi siis vastata mitään, jos ei muuta annettavaa ole kuin "sutta tulee". Kun nyt edelleen mainitset ettei arvaamaan pidä lähteä, kysyn: Mitä merkillisiä lähtötietoja Sinulta tässä tapauksessa puuttuu? Ei tuommoisen tekosyyn taakse voi jatkuvasti piiloutua, jos auttamishaluja tai kykyä on.Pahoitteluni muille palstalaisille itse asiaan liittymättömästä purkauksestani.

Jäsenen antama (25.9.2012 klo:21:05) kommentti

Aiheesta purkaudut!

Jäsenen antama (26.9.2012 klo:23:26) kommentti

Katsokaas viestejäni, joissa olen vastannut silloin, kun lähtötiedot ovat olleet siten, että niissä ei ole ollut kovin arvailuille varaa. Kyllä niissä on rautalankaakin väännetty kysyjälle.

Sanottakoon vielä, että arvattuihin lähtötietoihin annetut neuvot johtavat usein suteen, kun lukijana on useinmiten lähes (täysin) asioista perillä olematon taho. Lähtötietoja ei pidä myöskään luulla niiden olevan vain jotenkin tai sinnepäin..

On turhaa ajan haaskausta neuvoa, kun ei ole varmaa tietoa mihin pitää antaa neuvoa. Useinhan käy niin, että kysyttäessä lisätietoja ja tarkennusta lähtötietoihin, niin niitä ei tule. En myöskään neuvo siten, että kysyjällä on suuremmat mahdollisuudet mennä pieleen kuin onnistua.

Tässäkin tapauksesasa kysyjä saa minulta erään ratkaisun, kunhan toimittaa yksityiskohtaisen selostuksen ko. tapauksesta tai mieluummin piirustuksen olemassa olevasta rakenteesta ja mitä hän haluaa. Kysyjän kysymys ei täytä/sisällä tarvittavia tietoja, jotta siihen voi/kannattaa antaa ohjetta.  Kysyjälle jää sitten ratkaistavaksi käyttääkö ohjetta vai ei tai vain osaa siitä soveltaen.

Myönnän astuneeni eo. nimimerkkien varpaille ja siitä syystä he metelöivät. Siitä vaan, sillä nahkani kestää vaikka nahkurin orsilla.   

PS! Niin kuin tuolla edellä on todettu, niin näillä palstoilla on taatusti annettu yleisesti ohjetta tuohon ratkaisuun sillä poikkeuksella, että saunaan ei tule laatoitusta, vaan panelointi, kuten tavallisesti. Kyllä kysyjänkin on sopivaa nähdä ainakin vähän vaivaa kaivaessaan tietoa, kun etsintäsuunta on selvillä. 

Jäsenen antama (27.9.2012 klo:8:23) kommentti

Jatketaanpa vielä.....”Millainen rakenne ylipäätään tässä olisi järkevin ja rakennusteknisesti oikein, sillä tilanpuutteen takia ratkaisu pitäisi olla mahdollisimman vähän seinäpaksuutta kasvattava. Eli panelointi koolauksineen olisi ilmeisesti tämän takia pudotettava pois laskuista...”Tuon kysymyksen jälkeen kysyjä on häipynyt ellei se ole jokin muu nimimerkeistä.Olen niin huono ja osaamaton, sillä voin vain toistaa copy-pastella jo aikaisemmin antamani ”ohjeen”. Siinä on oletusta, koska muuta en ole saanut jälkeenkään päin mitään infoa. Siis toistan kirjoittamani:maanantai, 24. syyskuuta 2012 - klo 14. 20 (yli 2 vuorokautta sitten)

Tottahan toki, mutta en noilla saaduilla lähtötiedoilla. Tässähän on se ongelma, että "jostakin" ei haluta tinkiä, joka olisi tarpeen vaaran aiheuttajan minimoimiseen.

Tapauksessasi on alunperin tehty virhe, johon on sitten "häntä" tehtävä. Yleensä se hännän teko on vaikeampi kuin alkujaan hyvin suunniteltu. Sitähän en pysty lähtötiedoilla sanomaan onko alkujaan virhettä tehty. Se oli vain oletus, joka ei välttämättä ole oikea. Ehkäpä suunnitelmat muuttunee, jolloin uusi suunnitelma ei loksahda vanhaan.Sen verran perun eilisessä viestissäni olevaa ”antaa suunnitelma”, että en lähde tuollaiseen projektiin mitenkään.


Jäsenen antama (27.9.2012 klo:8:36) kommentti

Rakenne on siis kysymyksen perusteella se että pesuhuoneessa harkkorakenteisen väliseinän päällä on laatoitus, sen alla vedeneriste. Saunan puolelle tulee laatoitus ja kysyjä kysyi millainen vedeneriste tulisi laattojen alle.Ainoa epäselvä kohta on lähtötiedoissa tuo lattian rakenne, mutta tämän voi vastaaja helposti ottaa vastauksessaan huomioon eli antaa ohjeet molempiin tapauksiin, sekä puurakenteiseen että betonirakenteiseen lattiaan.

Jäsenen antama (4.10.2012 klo:21:21) kommentti

Samanlaisen ongelman kanssa painiskellaan. Ainoa poikkeus on rakenttena oleva llevyseinä eli:

Pesuhuoneesta kaakeli, laasti, vesieriste, ek kipsilevy villa, luja levy, laasti, verhoilukivi. Lujalevy tällähetkellä kiinnitetty lattian vesieristykseen aluteipillä ja myös ympärillä olevaan foliointiin myös katossa. Kivetys tulisi olemaan lattiasta kattoon. Tarkoitus olisi käsitellä verhoilukivi ( mathios higland) jollain kosteuskäsittelyllä valmistajan suositus. Ajattelin nurkkaan laittaa vielä silikoonin kivisaumaan. Lujalevyjen kulma myös aluteipattu ( levyt 90• kulmassa).Onko yllämainittu rakenne ok, tuntuu olevan aika muna kana kymymys?

Jäsenen antama (5.10.2012 klo:11:49) kommentti

Kun väliseinästä on kysymys niin ihan kelvollinen tapa. Toivottavasti kiven pinnan kosteuskäsittely kestää riittävästi lämpöä eikä esim. ala kuoriutua rumasti pois.


Muita aiheeseen liittyviä kysymyksiä/vastauksia:

Laatoittaminen maalatun betonilattian päälle

Mikä on paras tapa tehdä maalatun betonilattian päälle laatoitus, siten että myös sähköllä toimiva lattialämmitys saadaan tehtyä? Miten betonilattian osittain lohkeilleen...

Vesieristetyn lattian läpi tuleva vesipostin putki ja sen korjaus

Talossamme havaittiin oletettavasti rakennusaikanaan 2012 voimassa olleen D1 rakentamismääräyskokoelman vastainen rakenne, jossa saunan lauteiden alla nous...

Kylpyhuoneen remontin järjestys.

Hei!Taloyhtiöstämme (rivitalo) uusitaan käyttövesiputket elokuun puolenvälin tienoilla. Meillä oli samaisten putkien vuoksi vesivahinko saunassa toukokuussa ja nyt olisi...

Lattialämmityksen toteutus

Omistan v. 2003 valmistuneen rivitaloasunnon. Saunassa ja kylpyhuoneessa ei ole lattialämmitystä. Onko hyvän rakennustavan mukaista toteuttaa uuteen asuntoon lattialämmit...

Siveltävän vesieristeen ja laatoituksen pakkasenkesto

Mökillä on saunassa betonilaatassa siveltävä vesieriste ja sen päällä laatoitus. Tarkoituksena ei ole ainakaan tänä talvena pitää saunan puolella peruslämpöä eikä käyttää...

Laatoitus muovimaton päälle

Meillä on vuonna 2005 rakennettu paritalo, jonka kylpyhuoneessa seinillä on Upofloor Pisara 315 muovimattoa sekä suihkunurkkauksessa laatoitus. Lattialla kylpyhuoneessa j...

Kylpyhuoneen laatoituksen uusiminen ja sauna

Asumme -78 rakennetussa rivitalossa ja meillä on edessä kylpyhuoneen remontointi lattiaan päässeen kosteuden takia. Lattian osalta toiminta on selvä mutta kuinka toimia s...

mökkisaunan ilman vaihto/alahirret sinistyy

mökin rakentamisesta 6 vuotta sauna osuuden  ulkoseinähirret lattian rajasta alkaa sinistymään. saunassa on laatoitus lattiassa ei ole lämmityuststä koska ei ole sähköjä...

saunan lattia

Nykyisessä kesämökin saunassa, joka toimii tällä hetkellä myös pesutiloina on lautalattia. Tarkoituksemme olisi muuttaa lattialle laatoitus ja tehdä pukuhuoneesta pesutil...

Hirsisaunan laatoitus

Olemmme rakentamassa ensi kesänä hirsisaunaa, jonka perustaksi tulee betoni. Mökille ei tule sähköä eikä vesijohtoa ja saunassa on yhdistetty löyly- ja pesuhuone. Ajattel...

Pesuhuoneen laatoitus.

Hei.  Kun pesuhuonetta ja saunaa alamme tehdä, niin kumpi laatoitetaan ensin seinat vai lattia. Entä saunassa kannattaako tehdä saunan lattia ja sitten seinät ja katto. V...

Saunan ja pesuhuoneen seinän pinnoitus 9 mm lujalevyllä

Hei!Saunan ja pesuhuoneen 150 mm harkkoseinässä puukiukaan vieressä on vaakasuuntainen hiushalkeama, joka on alle 1mm.Halkeama on muuraussaumassa,ulottuen seinän molemmil...

Levy kiukaan taakse

Terve!Kysyisin, että minkäläinen levy kannattaa laittaa saunassa kiukaan taakse kun kiukaan taus halutaan laatoittaa. eli mikä levy kestää lämpövaihteluja ja missä pysyy...

Puukiukaan alle lämpösuoja

Hei, onko puukiukaan alle muita lämpösuojavaihtoehtoja kuin peltisiä merkkihökötyksiä? Saunassa on betonilaatta, jonka päälle tule...

kylppärin ja saunan lattian laatoitus vanhan laatan päälle

Onko olemassa hyväksyttävää menetelmää, jossa laatotettaisiin vanhan noin 35 vuotta vanhan laatan päälle uusi laatoitus. Entä...

kosteuseristys määräys 1998

HEI ! Kysyin perjantaina vesieristyksestä ja vesieristysmääräyksestä vuodelta 1998. Tarkoitin sillä lattiaa saunassa ja kylpyhuoneessa ja seiniä kylpyhuoneessa. Onko sill...

Saunan lavitsan uudelleen korjaus

Kyseessä vanhan saunan peruskorjaus-70. Saunassani on erillainen laude/lavitsa ratkaisu. Yksinkertaistettuna saunassa on vain yksi iso ylälaude leveys n. 3 m ja syvyys no...

1970-luvulla rakennetun talon siiven saneerauksesta

Tarkoituksena on remontoida sauna nykynormin ja mahdollisesti siirtää suihkutilat autotallin paikalle. Ollaan asuttu talossa vasta vajaan vuoden mutta ainakin v...

SAUNAN LATTIA LÄMPÖISEMMÄKSI.

VANHAN OMAKOTITALON SAUNAN LATTIA ON KYLMÄ. SAUNASSA ON PELKKÄ BETONILATTIA.PESUHUONEESSA KOSTEANTILAN MATTO.KUMPI ON EDULLISEMPI JA JÄRKEVÄMPI?1.VAIHTOEHTO:FINNFOAM JA...

Laatoitus

Kyseessä väliseinän laatoitus kosteatila ja 88-harkon laatoitus, kun olen laittanut kosteussulun harkon pintaan niin voinko laatoittaa suoraan kosteussulun pintaan (koste...

Saunan ja pesuhuoneen välisestä seinästä

Hei,Olen rakentamassa uutta omakotitaloa ja pikkuhiljaa alkaa olla vuorossa saunan teko. Saunan kolme seinää ovat Kahi-harkkoa (kaksi seinää 130mm ja yksi seinä 85mm hark...

Kylpyhuoneen saneeraus

Ostin 2003 rakennetun talon jossa  betonilaatan päällä on lattialämmitys ja laatoitus kodinhoitohuoneessa,kylpyhuoneessa ja saunassa. Kylpyhuonee...

Laatoituksen vaihto

Kylpyhuoneesta piikataan lattialaattoja pois lattialämmityksen korjaamisen yhteydessä, tästä seuraa kylpyhuone remontti. Laatoitus poistetaan kokonaan...

khh, kuivakaivo ja vesieristys

Kodinhoitohuone on remontoitu edellisen omistajan toimesta vuonna 1990 ja siinä on laattalattia, kuivakaivo ja pesukoneen poistoputki jotka on johdettu seinän toiselle pu...

Kosteusmittaus ja korjaussuositus

Rivitaloyhtiössämme tehtiin kylpyhuone ja saunatilojen kosteuskartoitus 9.6.2011.Oman asuntoni kohdalla arvot: kph lattia laatoitus 65-67Gann, silikoni auki suihkunurkass...