Kysy, vastaamme -palvelussa Rakentaja.fi-palvelun jäsenet voivat esittää kysymyksiä rakentamisesta, remontoimisesta tai sisustamisesta. Kysyä voi myös rakennusoikeudellisia lakikysymyksiä. Kysymyksiin vastaavat kunkin alan asiantuntijat. Tule kysymään, kommentoimaan tai lukemaan asiantuntijoiden vastauksia kommentteineen!

Kylpyhuoneen vesihörytiiveys

Kylpyhuone ja sauna

Kysytty: 18.12.2012 klo:22:25
Pitääkö kypyhuoneen rakenteet olla vesihöyrytiiviit?

Ohjeissanne kylpyhuoneen vesieristyksestä, http://www.rakentaja.fi/artikkelit/8536/kylpyhuoneen_ja_saunan.htm, neuvotaan seuraavasti:

Alakatot: Puurakenteisissa väli- ja yläpohjissa tulee olla yhtenäinen höyrynsulku, joka liitetään tiiviisti seinän höyrynsulkuun tai sen tulee jatkua katkeamattomana väliseinien kohdilla.

Tuleeko alaslasketun panelikaton yläpuoleinen osa kipsilevyseinistä kosteuseristää?

Tuleeko seinät liittää höyrytiiviisti katon höyrynsulkuun? Tuleeko alaslasketussa katossa kulkevien iv-putkien läpiviennit tiivistää?

Kysymyksessä puolitoista kerroksisen talon yläkerran kylpyhuone, jossa suihkuun rajoittuvat seinät tehty kaakelilujalevyllä, muut seinät kipsilevyllä. Kaikki seinät väliseiniä.Virallinen vastaus
Vesitiiviys ja höyrytiiviys ovat kaksi eri asiaa. Pesuhuoneessa vaaditaan vesitiiviys silloin, kun seinät ovat alttiita juoksevalle vedelle tai vesipesulle. Pesuhuoneen seinät vesieristetään alas laskettuun kattoon saakka. Sen yläpuolella edellytetään vain höyrytiiviys. Alaslaskun yläpuolella olevat ulkoseinät liitetään höyrytiiviisti yläpohjan höyrysulkuun. Kaikki läpiviennit tiivistetään höyrytiiviiksi.

Arvostele vastaus kysymykseen "Kylpyhuone ja sauna / Kylpyhuoneen vesihörytiiveys":
Jäsenen antama (24.12.2012 klo:9:49) kommentti

Kiitos vastauksesta." Alaslaskun yläpuolella olevat ulkoseinät liitetään höyrytiiviisti yläpohjan höyrysulkuun"Jos alaslaskun yläpuolella edellytetään höyrytiiviys, miksi väliseiniä ei liitetä katon höyrysulkuun?

Jäsenen antama (25.12.2012 klo:10:52) kommentti

Kun ollan tarkkoja niin kuin höyrytiiveydessä pitää olla tarkkaakin tarkempia, niin väliseinät eivät saa katkaista eikä rei''ittää koskaan ulkoseinien höyrynsulkua. Muten väliseinissä lämpimien huoneiden väliseinissä on turha olla mitään höyrysulkua, paitsi sauna ja pesuhuone tekevät poikkeuksen, jolloin pesuhuoneessa on tarvittavilta osin aina vesieriste eikä höyrysulku.

Jos kysyt miksi, niin en lähde perustelemaan, vaan totean vain, että "se vain on näin", sillä perustelut on lii liian pitkiä.

"markstollekin" asetan toivomuksen näin jouluna pysyä rauhallisena ja eikä hyökätä.