Kysy, vastaamme -palvelussa Rakentaja.fi-palvelun jäsenet voivat esittää kysymyksiä rakentamisesta, remontoimisesta tai sisustamisesta. Kysyä voi myös rakennusoikeudellisia lakikysymyksiä. Kysymyksiin vastaavat kunkin alan asiantuntijat. Tule kysymään, kommentoimaan tai lukemaan asiantuntijoiden vastauksia kommentteineen!

Kylpyhuoneen vesieristys

Kylpyhuone ja sauna

Kysytty: 16.6.2009 klo:15:58

Talossamme on suunnitteilla putkiremontti, joka tulee ainakin minun varoihini nähden hirveän kalliiksi. Yli puolet kustannuksista kertyy siitä, että kylpyhuoneet ja WC:t revitään auki ja rakennetaan uudestaan, siis muista kuin sähkö- ja lvi-töistä.

Rakennusmääräyksissä sanotaan, että kylpyhuoneen seinät on vesieristettävä riittävän ylös. Meille suunnitellussa ratkaisussa kylpyamme- tai suihkutilat erotetaan muusta kylpyhuoneesta lasiseinäkkeellä. WC-tiloissa, joihin tulee pesuallas, yksi seinä vesieristetään ja laatoitetaan.

Kysyn: 1) mikä on vähimmäisvaatimus 'riittävän korkealle' wc-tilassa ja kylpyhuoneen siinä osassa, joka jää ammeen tai suihkukopin ulkopuolelle?

2) Kylpyhuoneeni lattia on nyt noin 5 cm korkeammalla kuin viereisen tilan lattia. Remontissa määritellään, että korkeusero saa olla enintään 2,5 cm. Minkähän verran tämä nostaa kustannuksia? ( talomme on sellainen, josta ei missään tapauksessa saa esteetöntä: se on hissitön ja jo ensimmäinen kerros on usean porrasaskelman päässä. Hissin rakentaminen edes jälkikäteen ei ole millään järkevällä kustannustasolla mahdollista.)

3) Onko alaslaskettu puinen katto tuuletusreikineen katsottava 'nykyvaatimusten mukaiseski' vai kelpaisiko tavallinen maalattu katto? Talo ei ole millään hienostoalueella vaan Kontulassa..

..




Virallinen vastaus
Riittäväksi korkeudeksi katsotaan alas lasketun katon korkeus, tai 220 cm. Latti...

Nähdäksesi vastauksen kokonaan sinun on oltava >>sisäänkirjautunut<< palveluun.
Liity jäseneksi >>tästä<< Jäsenyys on maksuton, eikä velvoita sinua mihinkään.
Jäsenenä voit myös itse kysyä kysymyksen palstalla.


Arvostele vastaus kysymykseen "Kylpyhuone ja sauna / Kylpyhuoneen vesieristys":
Jäsenen antama (16.6.2009 klo:22:03) kommentti

Rakentajan kommentti ei taida tulla laista vaan halusta saada rakentajille tuottavia urakoita. Vähän niinkuin kysyisi autokauppiaalta, mikä on kelvollinen auto ja saisi vastauksesksi, että mersu ja BMW, muu ei kelpaa. En taida enää luottaa tähän palveluun.

Jäsenen antama (16.6.2009 klo:22:22) kommentti

Mitä vikaa kommentissa oli?

Jäsenen antama (16.6.2009 klo:23:07) kommentti

Ainakaan määräykset eivät vaadi vesieristämään wc-tiloja kattoon asti

Jäsenen antama (16.6.2009 klo:23:37) kommentti

Yritin myös kysyä, että onko kylppärin betonisen maalatun katon alapuolelle välttämättä asennettava ylimääräinen puinen alaslaskettu katto remontin yhteydessä, vai kelpaisiko katto entisen kaltaisena. Kaikkiaan haen sitä, onko minun ja muiden osakkaiden pakko ostaa ja maksaa kaikenlaista kallista, rakennusmääräysten takia vai voisiko yhtiökokous päättää toisin.

Jäsenen antama (17.6.2009 klo:0:47) kommentti

Alas laskettua kattoa saatetaaan tarvita peittämään yläkerran putket jos lattioita alennetaan niin ettei putket sinne mahdu.

Jäsenen antama (17.6.2009 klo:1:11) kommentti

WC- tiloja ei tarvitse eristää, mikäli ei ole lattiakaivoa (=kuiva tila).



Pesuhuoneet (=kostea tila) eristetään nykyään kauttaaltaan lattiasta kattoon.



Suunnittelija ratkaisee toteutustavan yksityiskohtineen, juuri teidän yhtönne tarpeiden/toiveiden mukaan, ja määräyksiä noudattaen.

-Suunnittelija on teidän asialla, urakoitsija toteuttaa suunnitelmat, ja taloyhtiö hoitaa finanssipuolen.


Jäsenen antama (17.6.2009 klo:7:48) kommentti

Mielenkiintoinen kommentti suunnittelijasta. 'Meidän' suunnittelija on kopioinut samat ohjeet usealle talolle lähes samanlaisina ( verrattu naapuritalon kanssa). Suunnitelmissa puhutaan ullakosta, vaikka talossa ei ole ullakkoa, eteistilojen lattian avaamisesta, vaikka putket eivät kulje eteistiloissa yms.

Jäsenen antama (17.6.2009 klo:8:06) kommentti

Pelkkä lasiovi ei muuta pesutilan toista osaa tilaksi joka ei vaatisi vedeneristeitä. Tarvitaan kunnollinen kiviseinä ja kynnys ja ovi, minkä jälkeen vesieriste tulee vain pesutilan lattiaan ja seiniin (saman tien ylös asti, koska kustannus ei ole suuri). WC:ssä jossa ei ole lattiakaivoa, ei tarvita vesieristeitä. Kiviseinäratkaisu olisi hyvä siksi että jatkossa ei tarvitse, mikäli ilmenee kosteusongelma, repiä auki koko pesuhuonetta vaan ainoastaan tuo suihkun alue. Rakentajan ja isännöitsijän mielestä huono ratkaisu koska jatkossa ei olisi näin kalliita putkiremontteja luvassa. Lasiovi on siis vain siksi etteivät roiskeet lennä WC-pytyn päälle.

Jäsenen antama (17.6.2009 klo:14:04) kommentti

Lattiakaivo ei ratkaise tarvitaanko vesieristystä vai ei.

Jäsenen antama (17.6.2009 klo:17:24) kommentti

kyllä sen mahdollisesti tulvivan lattiakaivon vedet pitää pystyä estämään rakenteista ja muista tiloista. pieni seinälle nosto riittää, koko seinää ei tarvitse eristää, eikä aina kannatakkaan.

Jäsenen antama (17.6.2009 klo:21:21) kommentti

Hmm.. kysyjä haluaa täältä tukea ajatukselle että eihän vain tarvitsisi maksaa mistään mitään.. tämä on ihan hyvä tällaisenaan onhan..eihän tehdä mitään "ylimääräistä" vaan mennään mieluummin riman alta.

Ei kannata ostaa huonoa autoa jos ei ole varaa sen korjaamiseen..

Jäsenen antama (17.6.2009 klo:22:25) kommentti

Vai että tulvivat lattiakaivot,höpö höpö

Jäsenen antama (17.6.2009 klo:23:18) kommentti

"Ei kannata ostaa huonoa autoa jos ei ole varaa sen korjaamiseen.."

Ei kai kukaan huonoa halua ostaa, me pers`aukiset vaan joudumme tekemään kompromisseja, ja rimoja alittaa,kun rahat ei kaikkeen riitä.

Jäsenen antama (18.6.2009 klo:0:34) kommentti

Suunnittelija on näköjään eksynyt väärään osoitteeseen.

Antakaa uudestaan yhtiönne osoite ja pyytäkää käymään oikeat suunnitelmat mukanaan.



Ettei... "saunaa ajattelin",... -mutta tulikin musiikkitalo !

Jäsenen antama (18.6.2009 klo:11:35) kommentti

HTT ei vissiin ole ikinä nähnyt tukossa olevaa viemäriä. Jos vesi ei pääse alas niin sen määrän lisääntyessä etenee se muihin suuntiin. Ei se jokapäiväistä ole mutta montakin tapausta korjaamaan joutunut.

Onhan jotkut laittaneet märkäkaivoja jopa keittiöön, mikä pakottaa tekemään kompromisseja. Kyllä normi lattiakaivolliset tilat(kph,wc,tekninentila) kannattaa suojata. Varsinkin tuo tekninen tila monesti jätetään oman onnensa nojaan, vaikka siellä se vesi eniten liikkuu.

Jäsenen antama (18.6.2009 klo:20:48) kommentti

Toistan, lattiakaivo ei tee automaattisesti tilasta märkätilaa (eristettävää).Voisihan sitä varautua "tulvimiseen" eristämällä kaikki viereisetkin tilat jne..........

Jäsenen antama (19.6.2009 klo:11:54) kommentti

elä HTT tee itsestäsi hölmömpää kuin oot. No ei tästä enempää ettei ihan intokseen mee. mielipiteitä on niin monia eikä ne jankkaamalla yleensä muutu. Hyviä jusseja kumminkin sinulle kuten muillekin!

Jäsenen antama (20.6.2009 klo:11:26) kommentti

Otetaan esimerkiksi tekninen tila. Jos sinne tulee lattiakaivo niin lattiaan suositellaan tehtäväksi vedeneristys. (C2 8.1.1.5) Ei ole märkätila eikä vedeneristys ole pakollinen.

Jäsenen antama (20.6.2009 klo:23:57) kommentti

Nyt mentiin taas vikaraiteelle. Spekuloida sopii tietysti, mutta yhtiön hallitushan esittää ja toteutus tehdään jos mahdollisessa äänestyksessä se kanta voittaa.

Ainahan löytyy eriävä mielipide milloin minkäkin syyn vuoksi.

Meillä on sama tilanne joka asiassa. Kaikkea järkevää kunnossapitokorjausta vastustaa yksi osakas, ja tämä on jo todella huvittavaakin. Mikään ei saa maksaa mitään.

Kannattaako ostaa osaketta jos aina tarvitsee itkeä miten kallista joka asia on. Jos jätetään asiat hoitamatta niin se vasta kalliiksi tulee loppujenlopuksi.

Hävetkää vastarannankiiskit ja asukaa vuokralla niin ei tartte valittaa, te olette rasittavia yksilöitä.

En minä ainakaan halua että omaisuuttani hoidetaan huonosti siksi että nämä pers´aukiset haluavat "säästää" joka asiassa.

Menkää hoitamaan "säästönne" vaikka kaupungin vuokralähiöihin, ja antakaa meidän jotka haluavat hoitaa asunto-osakeyhtiöiden asiat kuntoon toimia rauhassa.

Jäsenen antama (21.6.2009 klo:11:25) kommentti

Olipa edellinen harvinaisen hyvä kommentti.
On myös huomioitava, ettei osake ole osakkeen haltijan omaisuutta vain ainoastaan hallintaoikeus asuntoon, rakennuksen omistaa asunto-osakeyhtiö. Osakeyhtiön on huolihdattava siitä, ettei kiinteistön kunto pääse rappeutumaan ja sen arvo säilyy. Se on vähintä mitä osakeyhtiö voi tehdä.
Kyllä tekninen tila voidaan luokitella märkätilaksi, ainakin silloin jos siellä on lämminvesivaraaja yms. kosteutta tuottava laite...


Märkätila
tarkoittaa huonetilaa, jonka lattiapinta
joutuu tilan käyttötarkoituksen vuoksi
vedelle alttiiksi ja jonka seinäpinnoille
voi roiskua tai tiivistyä vettä (esim.
kylpyhuone, suihkuhuone, sauna)

7.1 Märkätilan suunnitteluperiaatteet
7.1.1
Märkätilojen vedenpoisto ja rakenteet on suunniteltava ja rakennettava
siten, ettei vettä pääse valumaan tai siirtymään kapillaarivirtauksena
ympäröiviin rakenteisiin ja huonetiloihin.

7.2 Lattia- ja seinäpinnoitteet 15
7.2.1
Märkätilan lattiapäällysteen ja seinäpinnoitteen on toimittava vedeneristyksenä
tai lattiaan päällysteen alle ja seinään pinnoitteen
taakse on tehtävä erillinen vedeneristys.

Jäsenen antama (21.6.2009 klo:17:15) kommentti

Niinhän se on, että hyvän järkevän asian vastarannan kiiskejä on, mutta onneksi yleensä taloyhtiöissä ei ole niitä pilvin pimein. Demokraattisella menettelyllähän ne yhtiökokouksessa vaiennetaan, mutta hiljaiseksihan niitä ei saa.


Toisaalta usein tällaiset kiiskit pyrkivät hallitukseen, mutta se on syytä estää ja sekin estetään demokraattisin menettelyin. Karavaani kulkee ja rakit räksyttävät.


Haukkuvat koirathan eivät tunnetusti pure, joten valtakunnassa silloin kuitenkin kaikki hyvin.


Jäsenen antama (15.6.2011 klo:23:01) kommentti

Moi, kannattaa vilkaista tuolta asunto-osakeyhtiölain perusteet:

http://www.pastelli.fi/asunto-osakeyhtiolaki.html


Muita aiheeseen liittyviä kysymyksiä/vastauksia:

saunaremontti

Kylpyhuoneeseen on 3v sitten tehty remontti, silloin jäi edellisiltä asukkailta laittamatta saunan lattia. Nyt olisi se tarkoitus remontoida ja tuli mieleen kun saunan la...

Kylpyhuoneen vesi-/ilmaneristys

Kylpyhuoneemme on ulkoseinää vasten. Tällä hetkellä rakenne on vielä seuraava sisältä päin: selluvilla, vinolaudoitus, tervapaperi, koolaus, ulkopaneeli. Kylpyhuoneen sei...

Kylpyhuonekalusteiden uusiminen vuokra-asunnossa

Olemme muuttaneet vuokra-asuntoon, jonka kylpyhuoneessa (wc, suihku ja sauna) on erittäin vähän säilytystilaa. Haluaisimme vaihtaa kylpyhuonekalusteet paremmiksi, jotta s...

Kylpyhuoneremontti

Rivitalon kylpyhuoneen kaakelit osittain irronneet ,remontissa laatat poistetaan laitetaan vesieristys ja uudet kaakelit .kuuluuko taloyhtiön ottaa osaa kustannuksiin...

seinän ja katon eristys

kuinka kylpyhuoneen katon ja seinän yhtymäkohta olisi viisainta toteuttaa,kattoon tulee sauna-satu,vedetäänkö vesieristys hiukan katon puolelle,poistetun (5cm)folion reun...

Kylpyhuonemontti ja vesieristys

Voiko kylpyhuoneen vanhojen laattojen päälle asentaa saneerauslämmityskaapelin ja siihen ohut valu ja uudet laatat. Vesieristys jäisi näin vanhoj...

Peltielementti kylpyhuoneessa.

70-luvun taloyhtiössä on kylpyhuoneen vesieristys hoidettu peltielementein. Noin 15 vuotta sitten on jokin edellinen asukas ruuvannut kipsilevyt peltielementin päälle ja...

Saunan ja kylpyhuoneen vesieristys eri aikaan

Meillä on tarkoitus remontoida sauna ja kylpyhuone täysin laatoista lähtien ja tarkoitus olisi aloittaa saunasta. Remontti on ajateltu aloitettavan saunast...

Navetasta sauna

Tervehdys rakantajajt!Olen rakentamassa vanhaan navettaan saunan ja kylpyhuoneen. Purettu vanha betonilattia ja maata vaihdettu siten, että sepeliä noin 20 senttia. Niide...

Täysin tuulettuvan rossipohjan lisäeristys pelkällä tuulensuojalevyllä

Meillä on paaluille perustettu ympäri vuoden lämpimänä pidettävä saunamökki, jonka kylpyhuoneen lattialämmistys ja eristys ei...

Kylpyhuoneen kiviseinän ikkuna-aukon laatoitus?

Kylpyhuoneen laatoitus vuorossa seuraavana, kysymys koskee kiviseinän ikkuna-aukon sisäpintojen laatoitusta/vesieristystä. Seinäelementti on asennettu normaalisti ja siin...

Saunanseinän pinnoitus

Voiko saunan ja kylpyhuoneen välisen kahitiili-seinän jättää saunan puolelta eristämättä ja pinnoittaa esim. antiikkilaastilla? Tarvitaanko höyrynsulkua/vesieristystä. Ky...

saunan höyrysulku

terve,kysymyksessä olisi saunan ja kylpyhuoneen väliin tuleva muuri leveys 900mm korkeus 1300mm, eli valettu väliseinä harkoista ja tasoitettu märkätilatasoitteella molem...

Kylpyhuoneen vesieristyksen laajuus

Meillä on vuonna 1994 rakennettu talo. Nyt suihkun kohdilta lattiasta irtosi jokunen laatta, ja huomasimme että alla ei ole lainkaan vesieristystä. Tämä lienee sen ajan r...

Muovikalvo katossa ja seinissä

Tarkoitus on tehdä -84 rakennettuun paritaloon kylpyhuone/saunaremontti. Kylpyhuoneen seinät ja lattiat on laatoitettu ja vanha laatoitus puretaan ja laatoitetaan uudesta...

kylpyhuoneen katon höyrysulku

hei, rakennan kylpyhuonetta rintamamiestalon kellarikerrokseen ja höyrynsulku kylpyhuoneen katossa aiheuttaa päänvaivaa.katto on ontelolaattarakenteinen ja osittain sivel...

Vesieristyksen korjaaminen

Olemme remontoineet kylpyhuoneen ja saunan 5 vuotta sitten. Nyt ilmeni käyttövesiputkien läpiviennin kohdalta (lattialla aivan seinän vierellä) vesieristeessä vikaa. Talo...

10v vanhan muovimaton saumojen korjaus

Kylpyhuoneen alkuperäisen muovimaton saumoissa havaittiin muutamia 5-10mm pituisia halkeamia. Halkeamat korjattiin taloyhtiön toimesta saumaliimalla (sikaflex). Vanhan sa...

Uusien laattojen ja putkien asennusjärjestys

Vanhan kerrostalon kylpyhuoneremontin yhteydessä uusitaan sekä kylpyhuoneen laatoitus seiniin ja lattialle, että uudet käyttövesiputket pintavetoina seinän takana olevast...

kylpyhuoneen uusi laatoitus

Kysymykseni koskee 1999 rakennettua taloa ja kylpyhuoneen ja saunan uusimista.voiko laatoittaa entisten päälle ja laitetaanko silloin vesieristystä vain seiniin  vai ei o...

Kallistus ja vesieristys.

Moi,Ongelmani on seuraava. Taloprojektissa teetätin yläkerran kylpyhuoneen lattianperustukset ja vesieristyksen työmiehillä ja ajattelin itse rauhassa kunhan laatat valit...

Kylpyhuoneen remontin järjestys.

Hei!Taloyhtiöstämme (rivitalo) uusitaan käyttövesiputket elokuun puolenvälin tienoilla. Meillä oli samaisten putkien vuoksi vesivahinko saunassa toukokuussa ja nyt olisi...

laatoitus vanhojen laattojen päälle

Hei,minulla on 1 vuoden vanha ok-talo, jonka kylpyhuoneen laatoitus ei osunut mieleiseksi. Koska laatoitus ja vesieristys ovat aivan uudet, en haluaisi purkaa laatoitusta...

sauma haljennut

Kylpyhuoneen vaakasaumaan on n.1m matkalle tullut 2mm halkeama nurkasta pois päin.Seinä on muurattu lattian päälle.Nurkan toinen seinä on kantava kiviseinä mikä ei ole el...

EK gyproc kylpyhuoneen seinämateriaalina

Soveltuuko EK gyproc enää nykyisin kylpyhuoneen seinämateriaaliksi. Tulisi vesieristys ja laatoitus pintaan. Mikä olisi paras vaihtoehto rintamamiestalon yläkertaan tulev...