Kysy, vastaamme -palvelussa Rakentaja.fi-palvelun jäsenet voivat esittää kysymyksiä rakentamisesta, remontoimisesta tai sisustamisesta. Kysyä voi myös rakennusoikeudellisia lakikysymyksiä. Kysymyksiin vastaavat kunkin alan asiantuntijat. Tule kysymään, kommentoimaan tai lukemaan asiantuntijoiden vastauksia kommentteineen!

Kylpyhuoneen maton vaihto

Kylpyhuone ja sauna

Kysytty: 28.5.2012 klo:20:15
Taloyhtiö teetti kuntoarvion 2010 syyskussa sellaisiin kylpyhuoneihin missä oli muovimatto. Kolmessa kylpyhuonessa oli niin korkeat kosteusarvot niin lattiassa kun suihkuseinässä että suositeltiin niiden remontointia nyky määräyksien mukaiseksi . Hallitus ja isännoitsiä pättivät että vaihdetaan vain muovimatot, rakentamis vuosi 1994 , Muovimattoja on hitsailtu taloyhtiön toimesta useimman kerran , korkeammat kosteusarvot 130 mitattiin alinmista laattariveistäVirallinen vastaus
Ilmeisesti hallituksen ja isännöitsijän päätös korjaustyön laajuu...

Nähdäksesi vastauksen kokonaan sinun on oltava >>sisäänkirjautunut<< palveluun.
Liity jäseneksi >>tästä<< Jäsenyys on maksuton, eikä velvoita sinua mihinkään.
Jäsenenä voit myös itse kysyä kysymyksen palstalla.


Arvostele vastaus kysymykseen "Kylpyhuone ja sauna / Kylpyhuoneen maton vaihto":
Jäsenen antama (29.5.2012 klo:14:36) kommentti

Alin laattarivi on kiinnitetty seinälle nostetun muovimaton päälle. Siinä ei voi olla muuta kosteutta kuin saumoissa olevaa. Olisiko käyty suihkussa monta kertaa juuri ennen kosteusmittausta?Saattaa olla että isännöitsijän ja hallituksen arviot ovat aivan oikeat. Yleensä lattiamatto vaihdetaan silloin kun matto irtoaa alustastaan lattiakaivon ympäriltä. Olisiko kysymys tästä? Ja muovimatto on kyllä täysin nykymääräysten mukainen.

Jäsenen antama (29.5.2012 klo:17:24) kommentti

lähes kaikki lattiamaton saumat auki ja lattiamatto on kopo suihkun alueltaan , laattojen saumoissa on homepilkkuja .

Jäsenen antama (29.5.2012 klo:18:24) kommentti

"Alin laattarivi on kiinnitetty seinälle nostetun muovimaton päälle. Siinä ei voi olla muuta kosteutta kuin saumoissa olevaa."

Mistäs tuo teoria on kehitetty ?

"Hallitus ja isännoitsiä pättivät että vaihdetaan vain muovimatot"

Valitettavasti tuo päätös korjauksen laajuudesta on riittämätön.
Tuolla toimintamallilla ollaan loputtomassa suossa - puretaan, korjataan - puretaan, korjataan, eikä valmista tule.

Onneksi tuollaisesta korjaustavasta on ammattilaisten keskuudessa luovuttu lähes kokonaan.
Poropeukalot ja harrastelijat ovat sitten oma lukunsa.

Jäsenen antama (29.5.2012 klo:18:47) kommentti

Rakentaja.fi vastaus on erittäin kattava kannanotto.

Jäsenen antama (29.5.2012 klo:22:17) kommentti

Piru mieheksi tuo BT ! On jumaliste kuin nuo vanhat lottoämmät! Yks` ja sama "tyhjentävä rivi",ja joskus tulee 7 oikein!

Jäsenen antama (30.5.2012 klo:8:57) kommentti

Helppo on sivusta huudella, kun ei tarvitse vastata mistään. Lähtötiedot ovat vain toisen osapuolen värillisten lasien suodattamat.

Jäsenen antama (30.5.2012 klo:9:02) kommentti

Katsopa itsekin omaan peiliin. Tuntuu siltä, että et ole sitä vielä koskaan tehnyt.

Jäsenen antama (30.5.2012 klo:9:31) kommentti

Onpa rakentavaa keskustelua!

Jäsenen antama (30.5.2012 klo:9:58) kommentti

Mutta minulla oli ainakin asiaa.

Jäsenen antama (30.5.2012 klo:14:40) kommentti

1. vietin viimeinen lause, - kyllä.Kerro oliko lisää ASIAA.

Jäsenen antama (31.5.2012 klo:7:09) kommentti

Tämän keskustelupalstan tarkoitus on neuvoa heitä, jotka neuvoa kysyvät. Keskustelupalstan tarkoituksena ei ole pistellä ja nokitella toisia. Toinen esittää toista ratkaisua, toinen toista ja kysyjän tehtäväksi jää miettiä, mikä on hänelle sopivin ratkaisu. Pahaa oloa puretaan aivan toista kautta kuin tämän keskustelupalstan ja jos asiallisiin kommentteihin ei pysty, kannattaa sulkea ketju omalta osalta.

Jäsenen antama (31.5.2012 klo:8:32) kommentti

Onko huomattaja ajatellut asiaa tarkemmin? Kysyn vain?
Noinhan se on, mutta se ei ole aivan yksioikoinen totuus, sillä

"Toinen esittää toista ratkaisua, toinen toista..."

juuri noin, koska rakentamisessa ei ole yleensä (Huom! yleensä eli on harvoin) vain yhtä oikeaa ratkaisua kysyjänkään tapauksessa,

jolloin

"...kysyjän tehtäväksi jää miettiä, mikä on hänelle sopivin ratkaisu."

Tässä on se ongelma, sillä täällä on hyvin paljon niitä "neuvojia", joilla ei ole mitään käsitystä rakentamisesta, saatikka rakennusfysiikasta. Nämä tällaiset neuvojat tuputtavat omia suorastaan maalaisjärjellä virheellisiksi ymmärrettäviä vahingollisia ratkaisujaan.

Kaikilla kysyjillä ei toimi se maalaisjärkikään, jolloin niistä annetuista neuvoista ja "neuvoista" on valittava se sopivin eli oikea. Sehän ei onnistu, kun on jouduttu kysymään asiaa, jolloin kysyjällä ei ole "hajuakaan" siitä, mikä niistä annetuista mielipiteistä on kysyjän tapauksessa oikein.

Näistä neuvoista valittavasti moni ns. palstan asiantuntijoidenkin antamat neuvot/vastaukset ovat täysin vääriä ja niitähän ei sitten kuitenkaan millään tavalla oikaista, kun tulee palautetta. Ihmettelen!

Kyllä ammattilaisenkin on joskus myönnettävä ja kannattaa/pitää myöntää virheensä. Kun sitä ei tehdä, niin se ei ainakaan paranna näidenkään palstojen tasoa - päin vastoin.

"Pahaa oloa puretaan aivan toista kautta kuin tämän keskustelupalstan..."

Tuo on mielestäni väärin "annettu ymmärtää", sillä pahaolo syntyy siitä,
kun sellainen vastaaja, joka tuntee vastuunsa myös neuvoissaan, pyrkii saamaan antamansa oikean ratkaisun kysyjän tapauksessa, jolloin sitä nämä tietämättömät ja vastuuttomat antavat eli sabotoivat hyvää rakennustapaa esim. pyrkien halvoilla ja huonoilla keinoilla rakaisemaan kysyjän ongelmaa.

Tällaiset "ratkaisijat" ovat näiden palstojen syöpä. He ovat enimmäkseen "äänessä" ja heillä ei tunnu olevan mitään moraalia vastuussakaan, saatikka neuvonnoissaan, jolloin vastuunsa tuntevat ja osaavat "joutuvat" yrittämään kaikkensa, että se kysyjän tapauksessa se eräs oikea neuvo jäisi voimaan.

Meillähän on sananvapaus ja se sallii tällaisten moraalittomien neuvojen antamisen. Ei riitä, että luulee antavansa oikeaa neuvoa, vaan pitää tietää. Ennen kaikkea on tiedettävä mitä tietää, eikä vain luulla tietävänsä.

Mielestäni näillä palstoilla on syytä lähteä siivoamaan noita suorastaan moraalittomia neuvoja, jotka aiheuttavat kysyjälle suoranaista vahinkoa, jos ei heti toteudettuna, niin myöhemmin "kahta vertaa enemmän".

Sehän on merkillistä, että kysyjä yleensä noudattaa sitä neuvoa, jolla kysymänsä ongelma luullaan ratkeavan mahdollisimman halvalla, helposti ja nopeasti. Näin se realismi ei valitettavasti ole, vaan se realismi paljastuu myöhemmin, jolloin se on taas myöhäistä ja ollaan entistä "syvemmällä suossa". Näistä tapauksista voisin kertoa paljonkin, mutta jääkööt tekemättä, sillä "paperikin" loppuisi kesken, joten antaa olla tällä kertaa. Sanottakoon, että niitä huonojen neuvojien tuloksia voi kukin näiltäkin palstoilta lukea kymmeniä tuhansia. Ei, kun lukemaan vaan! 

Heitän pallon näiden palstojen tuottajille: "tarttis tehrä jotain"! Älkää Te huonoa pahaoloanne heitä asiallisten ja osaavien vastaajien niskaan. Katsokaa myös Te peiliin.

Toivottavasti jatkossa asiat ovat paremmin. Myönnän, että minulla on pahaolo siitä, että valitettavan usein neuvoissa tuputetaan sitä suorastaan kysyjälle vahingollista neuvoa.

Tuntuu siltä, että useimmin on vääriä neuvoja kuin oikeita, johtuen siitä, että nämä väärin tietäjät ovat aina "äänessä". Ne pystyvät antamaan neuvonsa silloinkin, kun kysyjä ei ole oikeastaan antanut kysymykselleen mitään sellaista tietoa, jonka perusteella tietävä voi vastuunsa tuntien antaa oikeaa neuvoa. Sitten on tietenkin oma lukunsa ne "vähiten väärin"- neuvojat, sillä sekin on moraalitonta.

Koskaan ei kannata suin päin tehdä niin kuin se yleensä tehdään, vaan niin kuin hyvä tulee. On ajateltava aina ensin ja sitten tehdä kuin toisinpäin, kuten sekin tehdään yleensä, siis väärässä järjestyksessä, kuten yleensä tehdään.

Nykyisin ei kannata ajattelematta myöskään tehdä niin kuin se on kautta aikain tehty, vaan tässäkin on ensin ajateltava onko "vanha konsti nyt parempi kuin pussillinen uusia"?Jäsenen antama (31.5.2012 klo:8:41) kommentti

Olet oikeassa. Edellisellä kommentilla ajoin takaa sitä, että asiattomat haukkimiset, mollaamiset, pisteliäisyydet, henkilökohtaisuuksin menemiset eivät kuulu näille palstoille. Eriävän mielipiteen voi esittää muullakin tavoin kuin haukkumalla edellisen mielipiteen antajan ja mielipiteen. On pystyttävä esittämään oma argumentti perustellen oma näkökantansa eikä todeten edellisen ratkaisun olleen susi. Mistä kysyjä vopi tietää sen perusteella, miksi ehdotettu ratkaisu on susi? Edelleen jäädään epätietoisuuteen. Hyvin perusteltu ja esitetty ratkaisu ongelmaan saattaisi jopa olla oikea? Ja kuten tiedät, vaikka se aivan oikeakin ratkaisu löytyisi, aina löytyy niitä, joille sekään ei kelpaa.

Jäsenen antama (31.5.2012 klo:8:54) kommentti

Ymmärsin, mistä on kysymys, mutta meillä "kaikilla" on se argumentointiongelma ja se menee usein "huutamiseksi" valitettavasti.

Kyllä jo nyt on näitä vapaa-sanafoorumeita ollut, jolloin on jo tiedettävä, että ei saa toisaalta olla aivan herkkähipiäinen, kun tänne nokkansa julki pistää.

"Ja kuten tiedät, vaikka se aivan oikeakin ratkaisu löytyisi, aina löytyy niitä, joille sekään ei kelpaa."

Tiedän, mutta pässeillehän ei voi kukaan mitään, joten olkoon se pässien oma ongelma.

Jäsenen antama (31.5.2012 klo:9:49) kommentti

Kiva nähdä minkälaiseen tulokseen tässä "matonvaihtokysymyksessä"päädytään.Senverran vain sanon että tuossa edellisessä on aikapaljon asiaa, josta voin olla samaa mieltä!
Mutta kyllähän niitä argumenttejä täytyy esittää oman asiansa puolesta, verroinkin jos oikeita ovat, muutenhan on väärät tiedot vallassa. Eikä se kirjatieto aina ole se paras ratkaisu "Jos kokemusten perusteella voidaan muuta perustella, voidaan tämä seikka jättää huomioonottamatta" tällaista saa lukea aika usein valmistajien taholta nykyään! Ja sitten: "Se joka on viaton, heittäköön ensimmäisen kiven", kellä niitä neuvoja on oikeus antaa? Kovin on heikkoa tuolla profiilitiedoissa tuo valvojienkin ammattitason esiintulo! Ei tiedä että mitä on tehty ja kuinka pitkään, puhumattakaan osallistujista, harva uskaltaa edes ikäänsä paljastaa! Ja henkilökohtaisesti täytyy oikaista jos on jonkun kommentissa huomauttamista, eikä vastailla kaikenkattavilla arvoituksilla, niinkuin joillakin on tapana! Silti ei tarvitse mennä henkilökohtaisuuksiin ja ruveta homoksi ja muuksi haukkumaan!

 Kyllä rakentaja. fi vastaajien  ainakin pitäisi uskaltaa esiintyä julkisemmin, jos kerran "auktoriteetin" omaavia ovat, ja kyllä ne heidänkin vastauksensa  joskus tosiaan...?

Jäsenen antama (31.5.2012 klo:9:58) kommentti

Ilmeisesti alkuperäistä kysyjää närästi se että ei saanut uutta pesuhuonetta, vaan taloyhtiö päätyi osittaiskorjaukseen, mikä on täysin mahdollista. Taloyhtiö vastaa vedeneristeistä (= rakenteisiin ei pääse kosteutta ja lisäksi korjatun pinnan on oltava esteettisesti tyydyttävä, esim. lattiaa ei voi korjata osittain eri värisellä matolla vaan koko lattian pitää olla samanlainen.)

Hallituksen päätös ei ollut virheellinen vaan saattoi olla hyvinkin perusteltu, esim. jos on tulossa putkiremontti jonka yhteydessä on ajateltu perustason korotusta muovimatosta laattaan. Silloinhan tuo pesuhuone pitäisi taas uusia. Jos kysyjä haluaa, hän voi omalla kustannuksellaan uusia seinätkin.


Muita aiheeseen liittyviä kysymyksiä/vastauksia:

Kylpyhuone, laattojen silikonointi

Kenelle kuuluu kylpyhuoneen suihkutilan silikonien vaihto/huolto Osakkaale vai taloyhtiölle ?...

Vesieristys

Asun 30v vanhassa kerrostalossa jonka kylpyhuoneen lattia päällystetty muovimatolla siten että matto kääntyy seinälle n. 10cm.Seinillä laatat.Lattiakaivon vieressä on hav...

Kylpyhuoneen/saunan matto vanhan päälle

Tarkoitus olisi uusia -80 omakotitalon (betonilaatta pohja)kylpyhuoneen ja saunan muovimatto. Alkuperäinen matto on vielä ehyt. Kosteusmittauksessa ei ilmennyt kosteutta....

Lattialaatta haljennut

 Kylpyhuoneen lattiassa on yksi kulmalaatta halki. Miten vaihto onnistuisi varmimmin niin että vesieriste ei rikkoontuisi?...

Maksaako taloyhtiö seinän vesieristeen?

Muutimme 1986 uuteen aravarahoitettuun kerrostaloon. Vuosi sitten havaitsimme kylpyhuoneen maton irronneen lattiakaivon ympäriltä. Isännöitsijä mittasi lattian pinnasta k...

saunan rakentaminen kerrostalo huoneistoon

olemme juuri ostaneet kerrostalo kolmion vuonna 1985 rakennetusta talosta,ja suunnittelemme rakentavamme siihen saunan.kysyisinkin mitä asioita tulisi tässä projektissa o...

kylpyhuoneen lattia

Olen ajatellut maalata kylpyhuoneen lattian. Alunperin lattiassa oli liimattu muovimatto. Tilassa on suihku. Maton alle oli päässyt vesi, mutta ei sen pidemmälle. (Kosteu...

Märkätilalevyjen käyttäminen muovimaton päällä

Meillä on muutama vuosi sitten ostettu älväri. Kylpyhuoneen muovimatossa ei sinänsä mitää vikaa, mutta ei mikään silmiä hivelevä kyllä ole. Olisiko järkevää käyttää esim...

Kosteusvaurio?

Moi. Meillä oli koira hoidossa useamman viikon, joka joi tosi vauhdikkaasti kipostaan ja vettä olikin usein lattialla. Kippo oli alkuun tällaisen jä&a...

Lattialämmitysmatto, lattialämmitystasoite, pohjustustyöt

Eteiseemme on asennettu gyproclevyt eristysten, koolausten ja vanerilevyn päälle, jonka jälkeen sähkömies asensi lattilämmitysmaton paikoill...

Mattoliima ja vesieristys

Tarttuuko mattoliima vesieristeeseen?Kaupassa sanottiin, että laita alueeseen jonne muovimaton reuna seinällä tulee, pelkästään se primer.Eli kyse on kylpyhuoneesta, latt...

Kylpyhuoneen vesivahinko

Hei, Huomasin että kylpyhuoneen muovimaton saumakohdasta oli päässyt vettä maton alle joten revin maton auki jotta vesi pääsi valumaan lattiakaivoon. Ostin asunnon kaksi...

Keittiön maton uusiminen

Aion uudistaa vanhaa keittiötä. Tarkoituksena on laittaa lattiaan uusi matto. Onnistuuko, jos ei ota vanhaa mattoa pois, vaan asentaa päälle huopapohj...

Miten korvataan putkiremontin yhteydessä rikottu muovimatto

Hei!Taloyhtiössämme tehtiin putkiremontti. Meidän huoneiton osalta jouduttiin viemäriputket kaivamaan esiin vaatehuoneen ja eteisen osalta. Kyseessä maantasakerroksen yks...

Vettä lakatulla lautalattialla

Vapaa-ajan asunnon wc-pytystä on vuotanut runsaasti lattialle. Kylpyhuoneen lattia on nurkista tiivis muovimatto joka ei ole vuotanut. Vettä on sen sijaan valunut jonkun...

Laminaatti muovimaton tilalle

Olemme remontoimassa 1965 rakennettua kerrostalo kaksiota. Lattioissa alkuperäinen muovimatto. Mitä toimenpiteitä täytyy tehdä maton poiston j&au...

Onko muovimatossa asbestia?

Miten täytyy edetä jos epäilee asbestia muovimatossa? Olisikohan tässä?  Ensimmäisessä kuvassa lattia maton poiston jälkeen....

pintojen uusinta

revin muovimaton irti,muovitapetti on liimattu kostean tilan lastulevyyn eikä lähde millään irti, mutta kokeilin kaakelin kiinnitystä ja hyvin pysyy, mutta mitä tehdä rep...

parketin asennus

Hei!Asunnossani on niin sanottu rossilattia, jossa on lastulevy ja pinnassa matto.Tarkoitus on laittaa lattiaan kovapuu parketti. Voiko  parketin alle jättää tämän maton...

Lattiapinnan uusiminen

    Hei!Talomme on v.1978 valmistunut omakotitalo. Lattia betonilaatta ja muovimatto, jotka kerran uusittu. Tarvitseeko entiset matot poistaa, jos laittaa laminaatin tai...

WC-tilan seinät

Tarkoitukseni olisi remontoida tällä hetkellä muovimattopintaiset kuivan wc-tilan seinät. Mattojen alla on lastulevy. Nyt tarvitsisin vinkkejä maton poistoon, seinän taso...

Remppamaton asennus

Mihin kohtiin saneerausmatossa, kolme saumaa, laitetaan mattoteippiä? Kauanko maton pitää antaa suoristua? Jätämme vanhan maton alle, riittääkö lakaisu? Molemmat ensimmä...

Lattialämmitys märkätilassa

Märkätilaksi lasketaan kuulemani mukaan tila jossa on lattiakaivo ja käsisuihku (lisäksi tilassa on wc-istuin, pesukoneliitäntä ja lavuaari), pitääkö paikkansa? Voiko ky...

Pinnoitteen lämpötila

Lattialämmityksen yhteydessä maximi pintamateriaalin lämpötila on 27 astetta. Onko oikea paikka seurata lämpötilaa paljaalta lattialta vai esim maton alta. Jos on esim pa...

Muovitapetti ja -matto

Voiko ehjän olemassaolevan muovitapetin ja -maton päälle asentaa uuden tapetin ja maton? Vai pitääkö vanhat poistaa alta? Pintarakenteena on kosteuden kestävä lastulevy...