Kysy, vastaamme -palvelussa Rakentaja.fi-palvelun jäsenet voivat esittää kysymyksiä rakentamisesta, remontoimisesta tai sisustamisesta. Kysyä voi myös rakennusoikeudellisia lakikysymyksiä. Kysymyksiin vastaavat kunkin alan asiantuntijat. Tule kysymään, kommentoimaan tai lukemaan asiantuntijoiden vastauksia kommentteineen!

Kylpyhuoneen lattian korjaus

Kylpyhuone ja sauna

Kysytty: 20.11.2009 klo:17:32

Talo on rakennettu 50-luvun lopussa jossa saunatilat ovat kellarissa. Salaojaputkien pettäessä maalattu betonilattia on kastuessa irroittanut maalin. Nyt salaojaputket on uusittu joten toivonmukaan laatta kuivuu ja sitä voi pinnoittaa. Voinko maalin kaapia pois ja liimata lämpökaapelin betoniin,laittaa ohuen kerroksen jotain oikaisulaastia ja liimata laatat ilman vesieristettä.Tämä sen takia jos alle kumminkin tulis kosteutta niin se pääsisi haihtumaan pois laattasaumoista?
Virallinen vastaus
Märkätiloissa edellytetään vesieristystä. Kaavi vanha maali poi...

Nähdäksesi vastauksen kokonaan sinun on oltava >>sisäänkirjautunut<< palveluun.
Liity jäseneksi >>tästä<< Jäsenyys on maksuton, eikä velvoita sinua mihinkään.
Jäsenenä voit myös itse kysyä kysymyksen palstalla.


Arvostele vastaus kysymykseen "Kylpyhuone ja sauna / Kylpyhuoneen lattian korjaus":
Jäsenen antama (20.11.2009 klo:19:34) kommentti

Jos tila on oma, kannattaa korjata juuri noin. Taloyhtiössä kaikki revittäisiin auki, maamassoja siirrettäisiin ja sitten uuteen betonilaattaan tehtäisiin vedeneristeet, päälle laatat. Kun talon joskus myy, tämä halpakorjaus-korjaustapa täytyy kertoa ehdottomasti ostajalle.

Jäsenen antama (20.11.2009 klo:20:19) kommentti

Jos betonilaatta on maanvarainen ilman alla olevaa eristystä ei se kuivu koskaan. Halpakorjaus ei tässä kohtaa ole oikea ratkaisu.

Jäsenen antama (20.11.2009 klo:20:32) kommentti

http://209.85.129.132/search?q=cache:K-XuQKilYwUJ:https://www.op.fi/op%3Fcid%3D150604827%26srcpl%3D3+pesuhuone+50-luvulla+ilman+vedeneristett%C3%A4&cd=1&hl=fi&ct=clnk&gl=fi70-luvulla maanvaraista laattaa ilman vedeneristettä pidettiin hyväksyttävänä, jopa ilman tuota lattialämmitystä joka kuivattaa tehokkaasti laattaa.

Jäsenen antama (20.11.2009 klo:23:16) kommentti

Kysyjä on aivan oikeilla jäljillä. Parasta olisi saada se lattia kuivaksi mutta jos tämä ei ole käytännössä mahdollista, pitää se vesieriste jättää pois. Lattialämmityskaapeli on hyvä olla ja ilmanvaihtoon kannattaa kiinnittää huomiota myös. Seinät(jos kuivat) eristetään normaalisti, lattiasta lattianrajat ja läpiviennit, myös lattiakaivo eristetään. Eli käytännössä kaikki mahdolliset raot, mukaan lukien isoimmat halkeamat laatassa. Muuten lattian osalta ei vesieristetä.

Jäsenen antama (21.11.2009 klo:8:11) kommentti

Lattialämmitys on tehokasta silloin kun betonilaatan alla on eristys. Jos eristystä ei ole karkaa lämpö maaperään. Voihan sitä yrittää maapalloa lämmittää vaikka Kiinaan saakka. Kukin tyylillään....

Jäsenen antama (21.11.2009 klo:9:45) kommentti

.....joutuu maksamaan tyhjästä.

Jäsenen antama (21.11.2009 klo:11:34) kommentti

Jos ei tee vedeneristystä lattiaan, turha sinne nurkkiin, läpivienteihin, rakoihin ja lattiakaivon kohtaankaan mitään eristeitä on laittaa.

Tällaisella "temmin" ohjeella, jossa kehotetaan näin tekemään, tuhlataan vain aikaa ja rahaa, ja ennen kaikkea petetään itseään.

Täysin susi ratkaisu.

Jäsenen antama (21.11.2009 klo:12:38) kommentti

Ei kannata uskoa vaihtoehtoista tapaa. Kyllä ne läpiviennit ja ennenkaikkea lattianrajat pitää eristää. Luulis olevan itsestään selvää kaikille, että vedenpääsy lattianrajasta seinään on estettävä, melkein kaikille ainakin.

Jäsenen antama (21.11.2009 klo:13:00) kommentti

Jolloin kosteus kiertää seinään sieltä lattian kautta?

Jäsenen antama (21.11.2009 klo:14:16) kommentti

Aika paljon riippuu mikä seinä kyseessä ja muutenkin kohteen rakenteista.

Jäsenen antama (21.11.2009 klo:20:30) kommentti

Ei voi vai toivoa, pittää mitata kuivuuko kun salaojat uusittu, voi mennä tovi. Ei missään nimessä pnnoittamaan, ennenkuin kosteus poissa. Nykyiset vesieristeet pitää kosteuden ulkopuolella, mutta missä?

Jäsenen antama (21.11.2009 klo:21:04) kommentti

Onneksi kaikille ei ole "päivän selvää" tuo "temmin" fysiikan teoria. Mistäkähän oppikirjasta tuokin lie peräisin, ja se käytännön tasolla sitten...?


Jäsenen antama (21.11.2009 klo:21:14) kommentti

Kuten edellä mainitsin, ei maanvarainen eristeetön lattia kuivu koskaan. Ns. osa eristyksillä ei saavuteta mitään. Laatta on märkä joka tapauksessa. Jos seinät menevät lattiapinnan alapuolelle ovat nekin märkiä.

Jäsenen antama (21.11.2009 klo:21:30) kommentti

En hirveästi jaksais taas alkamaan inttämään samalle miehelle samasta asiasta. Jos hieman ottaisit asioista selvää. Sitä alapuolelta tulevaa kosteutta ei vaan voi sulkea sillä vesieristeellä. Sinä voit kyllä sen itsellesi tehdä mutta elä mielellään toisille sitä tee!

Jäsenen antama (21.11.2009 klo:22:20) kommentti

En tee itselleni, enkä missään nimessä suosittele toisille. Ja sitä paitsi missä vaiheessa olen esittänyt vesieristystä.

Jäsenen antama (22.11.2009 klo:17:31) kommentti

Ei ollut Betonitohtoille suunnattu kehoitus missään nimessä. Edelliseen vaihtoehtoiseen viestiin viittasin. Olit näköjään kerennyt tuohon väliin postata kerran. Pahoittelut huonosti suunnatusta viestistä.


Jäsenen antama (23.11.2009 klo:0:49) kommentti

Hyvä "temmi". En ole esittänyt koskaan, että vedeneristeellä korjattaisiin virheellistä rakennetta, ja sillä pyrittäisiin "hautaamaan" kastunut rakenne.

Rakenne tulee korjauksen yhteydessä saattaa siihen tilaan, ettei ulkopuolinen kosteus pääse sitä rasittamaan. Se rakenne tulee aina myös kuivattaa (jos kastunut) tasapainokosteuteen käyttöolosuhteeseensa nähden.

Vedeneristeen tarkoitus on estää käytöstä aiheutuvan veden (esim. suihku) joutumisen rakenteisiin.Mikäli sitä vedeneristettä ei asenneta ohjeiden mukaisesti kauttaaltaan, on ihan sama asentaako sinne niitä nurkkanauhoja, kaivokappaleita ja läpivientejä yms. Kun se rakenne hyvänen aika kastuu siitä ympärilltä, ja kapilaarisesti se vesi menee minne haluttaa, irrottaen sitten ne nauhat ym. hilppeet. Eikä niitä halkeamia paikata vedeneristeellä. Siihen on omat aineensa.

Ja mikä tärkeintä, se vedeneriste tehdään aina, ja kauttaaltaan, kun kyseessä on märkätila. Mielellään tekijänä ammattilainen.Sen aiemmin kysymäni fysiikan oppikirjan voisit "valottaa", (tai oppilaitoksen).

Ottaisin mielelläni asioista selvää, kuten kehoitit... se opus vaan...Kiitos jo etukäteen yhteistyöstä.


Jäsenen antama (23.11.2009 klo:17:48) kommentti

Tuo kapillaari katko ei vain tahdo toteutua kaikissa kohteissa vaikka kuinka lukisi kirjaa. Kuten varmaan olet huomannut niin olen sitä mieltä aina ollut, että kapillaarinen nousu on yritettävä saada kuriin, mutta se ei aina ole mahdollista. Tällöin ei voida sulkea sitä kosteutta sen vedeneristeen taakse. Eli laitatko kastuvanlaatan päälle vesieristeen vai et? Pakenetko työmaalta jos kesken remontin ilmenee ettei kosteutta saada kuriin, vai yritätkö ratkaista ongeman? Tästäkin ongelmasta on joutunut kovasti keskustelemaan ainetoimittajien, valvojien, kojaussuunnittelijoiden ja välillä vähän muidenkin kanssa. Aina ollaan päädytty siihen että vesieriste jää pois jos kosteutta ei saada kuriin. Valitettavasti aiheesta ei sitä opusta ainakaan minulta löydy, toivottavasti joku sen tekee. Sinultakin varmaan löytyy lähipiiristä ihmisiä jotka ovat tekemissä aiheen kanssa, voit vaikka heidän kanssaan keskustella aiheesta, Se naamatusten ongelmakohteiden puinti on yleensä antoisampaa kuin näin koneen välityksellä.

En tällä ole tyrmäämässä ohjeitasi jotka ovat pääsääntöisesti oikeita, mutta niitä vain ei aina pysty toteuttamaan.

Jäsenen antama (24.11.2009 klo:0:34) kommentti

No nyt aletaan olla samalla aaltopituudella. On vain toinen asia, lähtisinkö toteuttamaan pintoja rakenteeseen, joka ei ole kosteusteknisesti kunnossa ja toimiva. Ja jos sitä ei saa korjata, tai tilaajan rahkeet ei riitä, tai ei kannata korjata, on itselläni oikeus myös olla sekaantumatta koko projektiin. = vetäytyä pois "hommasta".

Tyhjän kun saa pyytämättäkin. Makoilen mielummin vaikka kotosalla, ja otan "omoo lommoo".

Jäsenen antama (24.11.2009 klo:16:47) kommentti

Joo, tää aallonpituus todellakin vaihtelee enemmän näin näppiksen välityksellä. Eli jos et voi eristää niin jätät homman toisten tehtäväksi? Et ole ensimmäinen joka tähän päätyy ja siinä ei periaatteessa ole mitään väärääkään, kunhan sen vetäytymisen muistaa tehdä tyylillä ei tyyliin takavalot. Jonkun on vain ne ratkaisut tehtävä, ja niistä joskus tulee riskirakenteita, kuten tässäkin tapauksessa. Nuo käyttövedet on helpompi hallita mitä se maakosteus. Joten pienempään pahaan pitää päätyä, jos ei muita vaihtoehtoja ole.

Jäsenen antama (24.11.2009 klo:18:37) kommentti

Aivan oikein. Henk.koht. en vaan lähde mukaan hommaan, jota ei saa tehdä kunnolla (olkoon syy mikä tahansa). Syy tähän on oma moraali ja tinkimätön ammattiylpeys, ainakin pyrkimys siihen (toimiala kuin -ala), ja jos "mökki" on purkukuntoinen (ei voi/kannata korjata kunnolla), työ kuuluu lähinnä purkumiehille, ei saneeraus-porukalle.

Jäsenen antama (24.11.2009 klo:21:12) kommentti

Alkuperäinen kysymys jäi kokolailla vaille kommentointia ja virallinen vastauskin oli harhaanjohtava.Näkeekö joku tosiaan riskirakenteeksi sen, että 50-luvun talon kellarissa olevien pesutilojen laatoitukset tehty ilman vedeneristeitä? Siis olettaen, että lattia on betonia ja seinät muuratut?


Jäsenen antama (24.11.2009 klo:21:42) kommentti

No se 50-luvun kellari on jo itsessään riskirakenne. Ja sen saa kyllä ehkä tehtyä toimivaksi. Todennäköisesti tällaisia tiloja ei kannata vesieristää ilman varmuutta kuivista rakenteista ja jos niihin ei pysty rakentamaan tuuletettuja lisä seinää sekä lattiaa, niin ei kannata sulkea sitä kosteutta sinne piiloon.


Muita aiheeseen liittyviä kysymyksiä/vastauksia:

Laattojen saumauksen tummuminen

Parin vuoden ikäisen kylpyhuoneen lattialaatojen vaaleat saumat ovat alkaneet hiljalleen  tummua vihreänruskeiksi. Saumojen pintaan on tullut tuota väriä, joka palaa hilj...

Kylpyhuoneen silikonisauman korjausvastuu?

Olemme asuneet nykyisessä rivitaloasunnossamme kohta kaksi vuotta, taloyhtiö on rakennettu vuonna 1997. Huomasin kylpyhuoneen lattian ja seinän välisessä silikonisaumassa...

Raja se on kaadonkin kaltevuudella, vai onko?

Onko kylpyhuoneen lattiakaadolla olemassa sallittua ylärajaa? Kyseessä on -85 valmistunut rivitaloasunto, jossa kaatoa seinistä lattiakaivoon on peräti 7,5:70. Tämä vaike...

alkuperäinen kylpyhuone 60-luvun kerrostalossa

Ostin kerrostalo huoneiston 60-luvulla tehdystä kerrostalosta. Tarkoitukseni on kunnostaa huoneisto kokonaan lukuunottamatta kylpyhuonetta, koska yhtiöön on suunnitteilla...

Kylpyhuoneen vesieristyksen laajuus

Meillä on vuonna 1994 rakennettu talo. Nyt suihkun kohdilta lattiasta irtosi jokunen laatta, ja huomasimme että alla ei ole lainkaan vesieristystä. Tämä lienee sen ajan r...

Suihkukaapin aiheuttama kosteusvaurio

Taloyhtiössämme on havaittu kosteusvaurio, joka on asiantuntijan testien mukaan aiheutunut suihkukaapin pettäneistä silikoneista joiden läpi vesi...

saumalaastin reiät

Olen lueskellut kysymyksiä ja havainnut, että vastaavia ongelmia on ollut muillakin. Haluasin tarkentaa vielä hiukan meidän tapauksen kohdalta. Kylpyhuone- ja saunaremont...

Kylpyhuoneen laatat irtoaa?

Miten menee vastuunjako 1977 rakennetussa kerrostalossa kun kylpyhuoneen laatat tippuu kahdelta seinältä? Kyseessä ei ole kosteusvahinko ja kylpyhuone on laatoitettu rake...

Reiät kylpyhuoneen seinässä

Keittiöremontin yhteydessä yksi kaapisto kiinnitettiin kylpyhuoneen vastaiselle seinälle. Kaapisto kiinnitettiin, mutta samalla faija porasi läpi seinän ja nyt kylpyhuone...

Rakentajan vastuu

Rakennutimme v.2004 omakotitalon avaimet käteen periaatteella paikkakunnan elinkeinoharjoittajalla. Tänä syksynä kylpyhuoneesta paljastui ulkopuolisen tekemässä kosteusmi...

Kylpyhuoneen kosteusvaurioremontti

Kerrostalon kylpyhuoneen kosteusvaurion korjaus. Osakkeenomistaja vai taloyhtiö maksaa vesieristyksen ja lattiakaivon materiaalit ja työn. Mikä on yleinen käytäntö???...

Taloyhtiön vesivahinko

Taloyhtiössämme tapahtui vesivahinko. Yläkerran asunnon putkista aiheutui vuoto, joka kasteli keittiömme ja kylpyhuoneen välisen seinän. San...

Vesieristeen liitokset

Jos kylpyhuoneen kosteusvaurio on kylpyhuoneessa, onko osakkailla korjausvastuu myös esim. kodinhoitohuoneessa, jos lattialla on yhtenäinen vesieriste? Vai voik...

Parkettilattian äänieristeen vika tai haitta?

Parkettilattioistamme asunto-osakeyhtiön huoneistossa nousee raoista mustaa pölyä, joka on peräisin lattian äänieristeestä. Lattian rak...

Huonokuntoinen kylpyhuone

Ostin juuri asunnon, josta omistaja on remontoinut itse kylpyhuoneen lattian ja samalla vaihtanut seinien alimmat laatat. Nyt kun on tehty saunaremonttia ja vaihdettu kyl...

kylpyhuoneremontti

olen ostamassa RT asuntoa, jossa on mittauksissa havaittu selvää kosteutta lattiassa. Kph:ssa on tällä hetkellä laatat seinissä ja lattiassa, alla vanhat muovimatot. Kuin...

Huopa välipohjan betonin päälle?

Kyseessä on 50 luvun lopulla valmistunut purulaatikko ja tarkoitus olisi ottaa purut lattiasta pois ja laittaa huopa betonin päälle ja huovan päälle kantavat ja puhallusv...

Myyjän vai rakentajan vastuu

Ostimme viime vuonna omakotitalon. Talo on alunperin elinkeinonharjoittajan vuonna 2005 rakentama ja olemme nyt sen toiset omistajat. Teetimme nyt viime talvena lämpökame...

Kylpyhuoneen oven karmien ja listojen kostuminen

Kodinhoito- ja kylpyhuoneen välisen oven puisien karmien ja listojen maali on alkanut hilseillä alareunasta kylpyhuoneen puolelta vajaan vuoden käytön jälkeen. Suihkusta...

Saunan ja kylpyhuoneen vesieristys eri aikaan

Meillä on tarkoitus remontoida sauna ja kylpyhuone täysin laatoista lähtien ja tarkoitus olisi aloittaa saunasta. Remontti on ajateltu aloitettavan saunast...

Vesieristeen Liittäminen

Tere! semmosta kirjoittelin että kysessä saunan lattian kaatojen korjaus ammattilaisen tekemänä silti epäillyttää vesieristeen yhdistäminen vanhaan. Saunan lattia puretaa...

Kylpyhuoneremppa

Voiko kylpyhuoneen lattian vesieristää ja laatottaa vanhojen laattojen päälle?Vanhassa rakenteessa ie ole vessieristettä .Kosteusmittaus suoritettu ,ei kosteutta.Seinistä...

valetun betonilattian hiominen

Onko valetun betonilattian hiominen välttämätöntä vai nopeuttaako se vain lattian kuivumista? Onko kylpyhuoneen ja muiden huoneiden välillä eroa toimenpiteen tarpeellisuu...

Lattialämmityskaapelin laitto vesikiertoputkeen

Voinko työntää kylpyhuoneen lattian vanhan muovisen vesikiertoisen lattialämmitysputken sisälle sähkölattialämmityskaapelin? Voiko lattialämmityskaapeli olla muovin kanss...

Kourulaatat

Olen nähnyt kylpyhuoneen seinän ja lattian rajassa kourun muotoisia laattoja. Onko niillä joku vettä ohjaava merkitys vai ovatko ne vain silmäniloa?...