Kysy, vastaamme -palvelussa Rakentaja.fi-palvelun jäsenet voivat esittää kysymyksiä rakentamisesta, remontoimisesta tai sisustamisesta. Kysyä voi myös rakennusoikeudellisia lakikysymyksiä. Kysymyksiin vastaavat kunkin alan asiantuntijat. Tule kysymään, kommentoimaan tai lukemaan asiantuntijoiden vastauksia kommentteineen!

Kylpyhuoneen lattialämmitys ja remontti (osa 2)

Kylpyhuone ja sauna

Kysytty: 21.8.2003 klo:8:42
Jatkoa asialle. Taloyhtiössä siis tehtiin kesällä päätös uusia vesieristeet ja kaakelit. Remontin sai aloittaa kokouksen jälkeen heti kun oli mahdollista ja jokainen saa teettää työn itse haluamallaan urakoitsijalla isännöitsijän valvoessa kosteusmittaukset ja eristyksen asennuksen. Kun taloyhtiön kautta ei kierretty laskuja, niin säilyi verovähennysoikeus osakkeenomistajilla. Lisäksi kokouksessa hyväksyttiin tai keskusteltiin sähkölämmityksen lisäämisestä lattiaan, niille jotka sitä haluavat. Eräs tiedusteli vesilämmityksen asentamisesta pattereiden tilalle ja tätä isännöitsijä ei suositellut. Asiasta ei kuitenkaan tehty tarkempaa päätöstä. Tuolloin kukaan muu ei ajatellut tuota vesikiertosta lämmitystä lainkaan, eikä asiasta ollut parempaa tietoakaan. Nyt tilanne on sitten jo toinen. Yksi osakkaista on jo tehnyt remontin, asentanut sähkölämmityksen lattiaan ja poistanut vesipatterit kokonaan. Hän myös olisi halunnut vesikiertoisen lattialämmityksen, mutta isännöitsijä oli kieltänyt asian uudestaan kosteusmittauksen suoritettuaan. Toinen osakas on nyt tekemässä remonttia ja haluaisi urakoitsijan neuvomana asentaa vesikiertosen lattialämmityksen. Alustavasti tästä keskusteltiin ja tulossa on uusi yhtiökokous asian tiimoilta. 1. Mikä on isännöitsijän vastuu asiassa, sillä hänhän ei voi antaa kieltoa vaan asialla pitää olla yhtiön kanta? Helpoimmalla tietysti päästään, kun kielletään asennus (äänestämällä) ja näin säilytetään tasa-arvoisuus asunnoilla. Annetaan lupa asennukselle ja näin olen tasa-arvoisuus katoaa. 2. Joudummeko korjaamaan vastikkeita tuon takia, ymmärtääkseni kyllä? Tai sitten päätämme muuttaa kaikkien asuntojen kylpyhuoneiden lämmitykset lattialämmitykseksi, ja joudumme yhtiön laskuun uusimaan jo tehdyn remontin, jossa ei ole järkeä. 3. Mitä jos osakas perustelee lämmityksen muutosta yhtiölle taloudellisempana pitkällä tähtäimellä? 4. Tai hän suorittaa muutoksen ilman yhtiön lupaa? 5. Onko muita vaihtoehtoja tai neuvoja asiaan? Kiitos vastauksista.Virallinen vastaus
Vaikuttaa jälkiviisaudelta, mutta kun työstä olisi pyytänyt urakkatarjouksen koko taloyhtiöön, olisi varmaan tuo verovähennys tullut tuplaten takaisin. Toivottavasti kukaan ei ole teettänyt työtä pimeänä työnä, kun muut ilmoittavat tämän verottajalle. Isännöitsijä on ilmeisesti kirjannut kaikki vesieristysurakoitsijat muistiin ja niistä on vaadittu myös takuut. Vesikiertoisesta lattialämmityksestä olisi hyvää tietoa kotisivuillamme. Ihmettelen edelleenkin, miksi jokaisen pitää tehdä sähkölämmitys lattiaan, kun sen käyttökustannukset ovat selvästi kalliimmat kuin kaukolämmöllä. Tämäkin on jälkiviisautta, mutta kun isännöitsijän pitää olla tietoinen asioista tai hänellä pitää olla kyky hakea tietoa. Se on sitten eri asia, jos hallitus tai yleinen kokous päättää neuvoista huolimatta jotain. Onko varmaa, että sähkölämmityksen asennuksella ei aiheuteta sähköpuoleen syöttökaapelin, nousujohtojen tai varoketaulujen uusimista. Vesikiertoiset putket olisivat olleet jo jokaisessa kylpyhuoneessa. 1. Millainen on isännöitsijän sopimus. Määritelläänkö siinä isännöitsijän vastuut ja oikeudet. Jos hän toimii annettujen ohjeiden vastaisesti, hän vastaa siitä, mutta onko kyse tuottamuksellisuudesta, sitä en osaa sanoa. Kuitenkin hän on toiminut ilman yhtiön lupaa. 2. Taloyhtiö kurvaa sähkölämmityksen asentaneelle lämmittämiseen kuluvan laskennallisen sähkön. Tällöin kaikki saavat yhtiön lämmön kylpyhuoneisiinsa. Tämä mahdollistaa myös vesikiertoisen lattialämmityksen asentamisen. 3. Asukas osaa varmasti perustella vesikiertoisen lattialämmityksen edullisemmaksi kuin sähkön. Käytettävä sähkö on pienkuluttajasähköä, normaalisähköä, joka maksaa 6 – 8 senttiä kWh ja kaukolämpö maksaa 2 senttiä kWh. Jos tilan kokonaistehotarve on läpi vuoden keskimäärin 150 W niin tuo säästö taitaa olla viisikymppiä vuodessa. 4. Ilman lupaa tuota ei pidä tehdä. Ja tietäähän tuon heti, kun putkimies pyytää lämmitystä talosta poikki kytkentätöiden vuoksi. Tässä nämä ohjeet ja edellisessä oli myös. Pitää muistaa, että vesieristäminen on taloyhtiön vastuulla. Tekipä työn kuka tahansa, yhtiön päätös ja isännöitsijän tarkastus mielestäni vapauttaa osakkeenomistajan tästä vastuusta. Siksi tuo vesieristeen tekeminen olisi ehdottomasti pitänyt teettää ammattilaisella. Älkää tapelko, vaan hakekaa nyt tähän asiaan ammattilaisen apua.

Arvostele vastaus kysymykseen "Kylpyhuone ja sauna / Kylpyhuoneen lattialämmitys ja remontti (osa 2)":

HUOM! Voit kysyä jatkokysymyksen liittyen aikaisempaan kysymykseesi

Kysy Jatkokysymys