Jäsenen Mestari antama (25.10.2011 klo:8:45) kommentti Onhan se toisaalta noinkin,mutta kuka sen tietää mitä vaurioita kosteus tekee ympäröiville rakenteille. Onko kyse osakehuoneistosta vai omakotitalosta?
Jäsenen Tikutar antama (25.10.2011 klo:10:53) kommentti Kyse on rivitalosta. Putkivuoto on kuulemma ollut rakennuksen rakentamisesta asti, eli vuosikausia.
Jäsenen Mestari antama (25.10.2011 klo:10:57) kommentti Vuoto ja korjaukset kuuluu taloyhtiön vastuulle.Ilmoita asiasta kirjallisesti isännöitsijälle ja vaadi korjausta, jos taloyhtiö ei sitä korjaa,riskin ottaa taloyhtiö. Toisaalta asia on myös sinukin murhe,jos aiot myydä asunnon joskus.
Jäsenen Tikutar antama (25.10.2011 klo:11:00) kommentti Kiitos vastauksista. Olen ilmoittanut asiasta kirjallisesti isännöitsijälle, mutta asialle ei tehdä mitään.
Jäsenen Jv20531112 antama (25.10.2011 klo:11:45) kommentti Ei asia saa olla noin, sillä siinä hallitus ottaa suuren vastuun ja ne saattavat joutua viime kädessä korvausvastuuseenkin. Sitten on vielä käytettävissä vielä teettämisuhka tai uhkasakko, jolla velvoitetaan taloyhtiö suorittamaan korjaukset tai sinä korjaat/korjautat ja taloyhtiö maksaa. Älä ihmeessä jätä hommaa hoitamatta, sillä siihen löytyy siis ratkaisu, joka parantaa huomattavasti asemaasi ja "nostaa" huoneistosi arvoa myös hinnassa.
Jäsenen Halpakorjaus antama (25.10.2011 klo:12:44) kommentti Jos putkivuoto on korjattu, niin kuin voidaan olettaa, niin ei tuota asuntoa uhkaa mikään homeongelma. Jos vuoto on ollut kohteessa joka pääsee kuivamaan, niin tilanne korjaantuu itsestään. Tässä tapauksessa hallitus voisi seurata tilannetta esim. tekemällä kosteusmittauksen muutaman viikon kuluttua ja sen jälkeen vuosittain kunnes betoni todetaan täysin kuivaksi. Jos betoni kosteusmittauksen perusteella on kuiva, ei siitä voi tulla hometta asuntoon eikä märkä betoni sinälläänkään tuota hometta. Hallitus on menetellyt luultavasti oikein. Tämä pätee niin maanvaraiseen laattaan kuin välipohjaankin, betoni kuivaa kyllä normaaliarvoihin. Hallituksen jäsenillä on taloyhtiön vastuuvakuutus, joten ei sentään "yhteisiä asioita hoitava hallitus" joudu omista rahoistaan maksamaan korvauksia. Jos niitä taloyhtiölle tulee, maksetaan korvaukset yhtiövastikkeen muodossa tasapuolisesti talon osakkaiden kesken. Kosteusmittaukset todistavat että hallitus on ottanut ongelman vakavasti ja seuraa tilannetta. Jos rakenteita joudutaan korjaamaan, niin silloin huomio pitää kiinnittää (mahdollisen) alakerran asunnon kattopinnoitteisiin. Todennäköisesti niitä pitää korjata. Betonia voidaan kuivata myös alakerran asunnon kautta puhaltimilla.
Jäsenen Pohde antama (25.10.2011 klo:15:07) kommentti Minä luin tuon alkuperäisen tekstin kyllä niin että putkivuoto havaittiin vasta kuivatuksen jälkeen. Joten sitä putkivuotoa siis ilmeisesti ei ole korjattu.
Jäsenen Ötzi antama (25.10.2011 klo:15:27) kommentti Taloyhtiön pitää viipymättä korjata tiedossa oleva putkivuoto. Vakuutus ei korvaa vahinkoa joka on yhtiön velvollisuuksien tahallisen laiminlyönnin seurausta. Ps. Kerohan vielä mikä putki vuotaa, käyttövesiputki, lämmityksenputki, viemäriputki. Jäsenen Halpakorjaus antama (25.10.2011 klo:18:28) kommentti Ja minkähän takia ei putkivuotoa olisi korjattu? Vai voiko vuotavat putket jättää silleen. Ehkä ne ajan kanssa korjaantuvat. Mikään vakuutus ei korvaa vuosikausia kestänyttä vuotoa, vain äkilliset, ennalta arvaamattomat vuototapaukset korvataan.
Jäsenen vaihtoehtoja antama (25.10.2011 klo:21:28) kommentti "Hallitus on menetellyt luultavasti oikein." Hallitushan ei ole menetellyt/toiminut oikein, koska itse ongelmaa ei ole tutkittu ja korjattu. Pientä pintaremonttia vaan kehiin, paneutumatta itse asiaan ja sen syihin. "Tämä pätee niin maanvaraiseen laattaan kuin välipohjaankin, betoni kuivaa kyllä normaaliarvoihin." Tuohan ei pidä paikkaansa. Ja se uusi vedeneriste tulee irtoamaan alustastaan, ja samalla myös ne laatat. Rakenteessa, - olkoon se mitä tahansa, - ei saa olla sinne kuulumatonta vettä/kosteutta, olkoon se peräisin sitten mistä tahansa.
Jäsenen Betonitohtori antama (25.10.2011 klo:22:01) kommentti Halpakorjauksella outoja väittetä. Miten vesieristeen alla oleva laatta kuivuu itsestään?
Jäsenen Halpakorjaus antama (25.10.2011 klo:22:01) kommentti Putkirikko huomattiin vedeneristeen korjauksen jälkeen, koska lattia oli edelleen kostea korjauksen jälkeenkin. Putki korjattiin sitten jotenkin muuten kuin rikkomalla juuri korjattu lattia, esim. tekemällä pintavetoja. Kysymyksestä voi päätellä että näin se meni, mutta olisi hyvä saada vahvistus kysyjältä asiaan. "Tuohan ei pidä paikkaansa. Ja se uusi vedeneriste tulee irtoamaan alustastaan, ja samalla myös ne laatat." Jos putki on korjattu (niin kuin on syytä olettaa) vedeneriste ei tule irtoamaan vaan betoni kuivaa ja lattia on sen jälkeen kunnossa. Betoni kuivaa koska enää ei tule lisää kosteutta (kosteus asettuu tämän jälkeen ympäröivän rakenteen mukaiseksi). "Halpakorjauksella outoja väittetä. Miten vesieristeen alla oleva laatta kuivuu itsestään?" Ei ole outo väite, vaan outoa on että täällä ajatellaan että vesijohtoputki vuotaa eikä sitä olisi heti korjattu, siis että tuhma hallitus antaisi putken vain vuotaa. Kyllä se putki on korjattu ja olisi hyvä että kysyjä vahvistaisi asian ettei tästä tarvitsisi kinastella.
Jäsenen Tikutar antama (26.10.2011 klo:7:55) kommentti Pesukoneen poistoputki ei vuoda enää. Se vuosi jonnekin rakenteisiin. Putki on nyt tukittu kylpyhuoneen puolelta ja pesukoneen poistovesi on ohjattu lavuaarin putkeen. Niiltä osin ihan ok. Itseäni vain mietityttää kuivuuko betoni vesieristyksen alla. Maallikkona rakennusasioista mitään tietämättä.
Jäsenen Halpakorjaus antama (26.10.2011 klo:8:36) kommentti Juuri niin kuin kuin ajattelinkin. Itse olen sitä mieltä että betoni kuivaa nyt aiheuttamatta homeongelmaa. Laatan kuivumista tulee tarkkailla kosteusmittauksin, kuten jo aikaisemmin kirjoitin. Ja hallitus on menetellyt ihan oikein asiassa. Face on yön yli nukuttuaan vihdoin lukenut kysymyksen moneen kertaan ja oivaltanut asian, kun on poistanut viestinsä. Niin ja hallituksen pitää nyt tutkituttaa rivitalon kaikkien asuntojen vastaavat putkityöt. On mahdollista että muissakin asunnoissa on sama virhe, esim. poistoputken liitäntä lattiakaivoon on tehty väärin. Silloin putki pitää poistaa käytöstä. Jäsenen Ötzi antama (26.10.2011 klo:9:37) kommentti Oletan kyseinen poistoputki on tallottu lattiavalussa, koska on vuotanut aina. Siellä lattiarakenteissa homehtuu vuosien likavedet, mikäli vuoto on ollut merkittävä. Ps. Yleensä nukun yöllä ja herään aamulla. Jäsenen merheir antama (26.10.2011 klo:10:30) kommentti ylimääräinen kosteus rakenteessa mahdollistaa mikrobikasvuston jopa anaerobisessa tilassa. Mikrobeille riittää esim. betonin sekaan jäänyt puunpalanen kasvuun. Lisäksi kun laatta nyt asettuu ympäröivään tasapainokosteuteen voi käydä niin että kosteus siirtyy uusin rakenteisiin, jotka voivat homehtua. Periaatteessa betoni voi kuivua alaspäin jos rakenteet sen sallivat. Tuollaiset epämääräiset vuotokohdat joissa vahingonmäärää tai sijaintia pitäisi tutkia. Täytyy sanoa että erikoinen isännöitsijä. Jos aiot joskus myydä asunnon niin tuo asia kannattaa nyt hoitaa kuntoon ettei tule silloin ongelmia.
Jäsenen Halpakorjaus antama (26.10.2011 klo:10:47) kommentti http://www.sisailmayhdistys.fi/portal/terveelliset_tilat/kunnossapito_ja_korjaaminen/maanvastaiset_rakenteet/maanvastainen_betonilaatta/ Maanvarainen laatta on aina melko kostea, puunpalaseen verrattavaa materiaalia on aina varsinkin 60-90-luvun lattialaatoissa, joissa eristettä on vain reunoilla. Betonivaluun ei normaalisti jätetä puupaloja. Suurempana homelähteenä pidän kunnossa olevan pesuhuoneen lattialaattojen alle kertyvää orvaskettä, josta sitten pääsee homeitiöitä suihkutilaan. Kun keskustellaan homeongelmista, suhteellisuudentajua tarvitaan. Tässäkin sillä (mahdollisella) alakerran asukkaalla on suurempi huoli, koska sinnehän ne (mahdolliset) homeitiöt kostuneista pinnoitteista joutuvat. Todennäköisesti tuossa oli kyse vuotavasta lattiakaivosta, mikä ilmenee kohonneena kosteutena lattiakaivon ympäristössä. Vuoto ei ole silloin betonissa levinnyt laajalle. Alkuperäisellä kenties on tutkimusraportti ja tieto siitä mistä kosteutta löytyi. Betonilaatta kauttaaltaan ei todennäköisesti ole kuitenkaan voinut kastua.Jäsenen Halpakorjaus antama (26.10.2011 klo:15:17) kommentti "Todennäköisesti tuossa oli kyse vuotavasta lattiakaivosta, mikä ilmenee kohonneena kosteutena lattiakaivon ympäristössä." Jos pesukoneen poistoputken liitäntä lattiakaivoon on ollut virheellinen, voi kosteutta edelleen päästä betoniin silloin kun kaivo tulvii. Siksi pitää huolellisesti tiivistää poistoputken liitäntä, vaikka sitä ei enää käytettäisikään.
Jäsenen N65 antama (27.10.2011 klo:10:51) kommentti Ota yhteys kunnan terveystarkastajaan. Asia kuuluu heille, sillä vaikka mitään terveydelle haitallista ei olisikaan, tuo voi aiheuttaa sitä. Voin luvata, että kun terveystarkastaja ottaa yhteyttää isännöitsijään, alkaa tapahtua ja nopeasti. ;)
Jäsenen Halpakorjaus antama (27.10.2011 klo:11:25) kommentti "Voin luvata, että kun terveystarkastaja ottaa yhteyttää isännöitsijään, alkaa tapahtua ja nopeasti. ;)" Terveystarkastajallakin pitää olla jotain muuta kuin oma epäilys homeesta. Viranomaisen pitää osoittaa mittauksin että terveyshaittaa on. Mutu-tuntumalla ei sentään voida antaa lausuntoja eikä tuo isännöitsijä välttämättä tee mitään, mikäli on perillä terveystarkastajan toimenkuvasta, ilman mittauksin osoitettua homehaittaa. Kuinkahan moni koulu tai terveyskeskus esim. jatkaa vuodesta toiseen toimintaansa, vaikka terveystarkastaja on mittauksinkin osoittanut hometta olevan?
Jäsenen Mestari antama (27.10.2011 klo:12:04) kommentti Kunnalliset terveystarkastajat eivät välttämättä enää ota mitään kantaa tuollaisiin asioihin.Täällä eräässä kasvukeskus kaupungissa eivät ala enää millekkään.Kehoittavat kääntymään yksityispuolelle.
Jäsenen N65 antama (27.10.2011 klo:12:25) kommentti "Terveystarkastajallakin pitää olla jotain muuta kuin oma epäilys homeesta." "Kunnalliset terveystarkastajat eivät välttämättä enää ota mitään kantaa tuollaisiin asioihin." -Otti isännöitsijään yhteyttä ja kyseli korjausaikataulua x.x. mennessä. Kaksi päivää yhteydenotosta isännöitsijä ilmoitti, että korjaus alkaa kahden viikon sisällä. Sitä ennen olin tuloksetta ollut puolisen vuotta yhteydessä isännöitsijään. Kyseessä oli märkä kylpyhuoneen lattia, hometta ei edes etsitty (havaittu). Tässä kaupunkini terveystarkastajan sivuilta: "Esimerkiksi kosteusvauriot kannattaa korjata heti, jottei terveyshaittoja pääse syntymään. Asukkaan on myös hyvä huomioida, ettei itse toiminnoillaan heikennä sisäilman laatua. Vastuu rakennusten kunnossapidosta ja korjaamisesta sekä vaurioiden syiden selvittämisestä on kiinteistön omistajalla. Mikäli kiinteistön omistaja ei ryhdy selvitystyöhön, voit ottaa yhteyttä terveystarkastajaan."
Jäsenen spugle antama (27.10.2011 klo:14:04) kommentti Loputon ketju omistaja -terveystarkastaja - isännöitsijä - omistaja - terveystarkastaja - ...
Jäsenen Halpakorjaus antama (27.10.2011 klo:14:08) kommentti Niiin... Mutta tässähän kosteuden aiheuttajalähde on korjattu. Kosteutta ei enää tule laattaan, koska putki on poistettu. Laatta kuivaa itsestään, tosin hitaammin kuin puhaltimella. Lopputulos on yhtä hyvä kuin N69:n mainitsemassa esimerkissä.
Jäsenen vaihtoehtoja antama (27.10.2011 klo:20:10) kommentti Mikäli rakenne on kastunut / märkä, kannattaa se ehdottomasti kuivattaa mahdollisimman nopeasti, eikä jättää oman onnensa nojaan. Näin vältytään suurmmilta lisäharmeilta, sen rakenteen kapillaarisen ominaisuuden johdosta.
Jäsenen N65 antama (28.10.2011 klo:9:07) kommentti Loputon ketju omistaja -terveystarkastaja - isännöitsijä - omistaja - terveystarkastaja - ... - En usko, että kovinkaan moni isännöitsijä haluaa rettelöidä terveystarkastajan kanssa, varsinkaan, kun se korjauskulu ei ole isännöitsijältä pois. Mulle tt. sanoi, että jos ei tule heidän antamassaan ajassa korjausaikataulua, he voivat laittaa asunnon asumiskieltoon ja se vasta yhtiölle kalliiksi tulee.
Jäsenen Halpakorjaus antama (28.10.2011 klo:10:56) kommentti Laatta todettiin kosteaksi pintakosteusmittarilla ja samalla mittarilla laatta todetaan kuivaksi odotusajan jälkeen kun laatta hiljalleen kuivaa itsekseen. Kuivamista kannattaa tehostaa alakerran asunnosta puhaltimella. Sillä ei ole merkitystä kestääkö kuivaminen 2 viikkoa tai 8 viikkoa. Jos laatta on kuiva, asia on OK eikä tarvitse laatoittaa koko pesuhuonetta uudelleen heti vasta tehdyn korjauksen jälkeen. Uhkailun taustalla pitää olla faktatietoa, ei mutua. Tässä tilanne on siis toinen koska korjaus on tehty. "- En usko, että kovinkaan moni isännöitsijä haluaa rettelöidä terveystarkastajan kanssa, varsinkaan, kun se korjauskulu ei ole isännöitsijältä pois" Isännöitsijä ei voi ilman hallituksen lupaa korjata (= laatoittaa) pesuhuonetta uudelleen. Tarvitaan ylimääräinen yhtiökokous, koska talousarvioon tuskin on tuota 15 000 euron määrärahaa varattu.
Jäsenen Mestari antama (28.10.2011 klo:12:38) kommentti Ei kyllä voi laittaa asuntoa asumiskieltoon jos ei mitään todella vakavaa terveyshaittaa ole päällä, eikä mitään näyttöä siitä ole. Tuollainen mahdollinen ehkä tuleva haitta ei ole peruste.
Jäsenen N65 antama (28.10.2011 klo:12:57) kommentti Minä en ole terveystarkastaja. Kuuntelen vain, mitä sanovat. Mun ongelma hoitui alle kuukaudessa tuosta tt:n yhteydenotosta.
Jäsenen Betonitohtori antama (29.10.2011 klo:8:55) kommentti Betonikin homehtuu... Uuden betonin pinnasa on alkalisuutta paljon joten sinnä ei yleensä ole mikrobikasvustoa. Ajan myötä betonin pinnasta häviää akalisuus eli betoni karbonatisoituu ja pinnalle alkaa kehittyä mikrobikasvustoa jos olsuhteet ovat sille otolliset. Eli vanhoissa rakenteissa on hometta myös betonirakenteissa, eli periaatteessa kaikki materiaalit homehtuvat.
Jäsenen vaihtoehtoja antama (29.10.2011 klo:15:11) kommentti Aivan oikein... Homehtumiseen tarvitaan aina 4 asiaa (sopivassa suhteessa): - Oikea lämpotila. - Sopiva kosteus. - Kasvualusta. - Happea.
Jäsenen Halpakorjaus antama (29.10.2011 klo:17:22) kommentti "Aivan oikein... Homehtumiseen tarvitaan aina 4 asiaa (sopivassa suhteessa): - Oikea lämpotila. - Sopiva kosteus. - Kasvualusta. - Happea." Tuossa kuvaus siitä miten orvaskesi suihkutilan laattojen alla muhii...
Jäsenen Tikutar antama (29.10.2011 klo:18:42) kommentti Vuoto on ollut lähellä seinää ja uusittu seinärakenne on nyt noin metrin korkeudelle märkä kosteuseristyksen takaa. Pitäisikö seinästä olla enemmän huolissaan?
Jäsenen vaihtoehtoja antama (29.10.2011 klo:20:00) kommentti Huolissaan pitäisi olla kokonaisuudesta. Siis koko rakenteesta, lattiasta kattoon aina sisäpinnasta ulkopintaan.
Jäsenen Halpakorjaus antama (29.10.2011 klo:20:41) kommentti "Vuoto on ollut lähellä seinää ja uusittu seinärakenne on nyt noin metrin korkeudelle märkä kosteuseristyksen takaa." Tässä taas uusi lisätieto, mitähän vielä lisää! No, ei kerrottu, onko kiviseinä vai puurunkoinen levyseinä villaeristein. Jos mineraalivilla on pitkään ollut märkänä, pitää seinä avata. Kiviseinässä on tehtävä kosteusmittauksia ja varmistuttava seinän kuivamisesta.
Lisää kommentti*