Kysy, vastaamme -palvelussa Rakentaja.fi-palvelun jäsenet voivat esittää kysymyksiä rakentamisesta, remontoimisesta tai sisustamisesta. Kysyä voi myös rakennusoikeudellisia lakikysymyksiä. Kysymyksiin vastaavat kunkin alan asiantuntijat. Tule kysymään, kommentoimaan tai lukemaan asiantuntijoiden vastauksia kommentteineen!

Kylpyhuoneen kosteusvaurio

Kylpyhuone ja sauna

Kysytty: 24.10.2011 klo:19:01
Asunnossamme tehtiin kesällä kosteusvaurioremontti, jolloin betonilattiaa kuivatettiin ja uusittiin vesieristys. Jokin aika remontin jälkeen selvisi vasta kosteusvaurion todellinen syy (putkivuoto) ja vesieristyksen alla oleva betoni on jälleen märkä. Nyt korjausta ei tehdä sillä perusteella, että vesieristyksen alta kosteus ei pääse asuntoon ja että betoni ei voi homehtua ja aiheuttaa terveyshaittaa. Onko näin?

Tikutar
Kysymyksiä: 2 kplVirallinen vastaus
Vastaajan pitäisi tietää kokonaisrakenne. Rakenteessa oleva kosteus ei...

Nähdäksesi vastauksen kokonaan sinun on oltava >>sisäänkirjautunut<< palveluun.
Liity jäseneksi >>tästä<< Jäsenyys on maksuton, eikä velvoita sinua mihinkään.
Jäsenenä voit myös itse kysyä kysymyksen palstalla.


Arvostele vastaus kysymykseen "Kylpyhuone ja sauna / Kylpyhuoneen kosteusvaurio":
Jäsenen antama (25.10.2011 klo:8:45) kommentti

Onhan se toisaalta noinkin,mutta kuka sen tietää mitä vaurioita kosteus tekee ympäröiville rakenteille. Onko kyse osakehuoneistosta vai omakotitalosta?

Jäsenen antama (25.10.2011 klo:10:53) kommentti

Kyse on rivitalosta. Putkivuoto on kuulemma ollut rakennuksen rakentamisesta asti, eli vuosikausia.

Jäsenen antama (25.10.2011 klo:10:57) kommentti

Vuoto ja korjaukset kuuluu taloyhtiön vastuulle.Ilmoita asiasta kirjallisesti isännöitsijälle ja vaadi korjausta, jos taloyhtiö ei sitä korjaa,riskin ottaa taloyhtiö. Toisaalta asia on myös sinukin murhe,jos aiot myydä asunnon joskus.

Jäsenen antama (25.10.2011 klo:11:00) kommentti

Kiitos vastauksista. Olen ilmoittanut asiasta kirjallisesti isännöitsijälle, mutta asialle ei tehdä mitään.

Jäsenen antama (25.10.2011 klo:11:45) kommentti

Ei asia saa olla noin, sillä siinä hallitus ottaa suuren vastuun ja ne saattavat joutua viime kädessä korvausvastuuseenkin. Sitten on vielä käytettävissä vielä teettämisuhka tai uhkasakko, jolla velvoitetaan taloyhtiö suorittamaan korjaukset tai sinä korjaat/korjautat ja taloyhtiö maksaa.

Älä ihmeessä jätä hommaa hoitamatta, sillä siihen löytyy siis ratkaisu, joka parantaa huomattavasti asemaasi ja "nostaa" huoneistosi arvoa myös hinnassa. 

Jäsenen antama (25.10.2011 klo:12:44) kommentti

Jos putkivuoto on korjattu, niin kuin voidaan olettaa, niin ei tuota asuntoa uhkaa mikään homeongelma. Jos vuoto on ollut kohteessa joka pääsee kuivamaan, niin tilanne korjaantuu itsestään.

Tässä tapauksessa hallitus voisi seurata tilannetta esim. tekemällä kosteusmittauksen muutaman viikon kuluttua ja sen jälkeen vuosittain kunnes betoni todetaan täysin kuivaksi. Jos betoni kosteusmittauksen perusteella on kuiva, ei siitä voi tulla hometta asuntoon eikä märkä betoni sinälläänkään tuota hometta.

Hallitus on menetellyt luultavasti oikein. Tämä pätee niin maanvaraiseen laattaan kuin välipohjaankin, betoni kuivaa kyllä normaaliarvoihin.

Hallituksen jäsenillä on taloyhtiön vastuuvakuutus, joten ei sentään "yhteisiä asioita hoitava hallitus" joudu omista rahoistaan maksamaan korvauksia. Jos niitä taloyhtiölle tulee, maksetaan korvaukset yhtiövastikkeen muodossa tasapuolisesti talon osakkaiden kesken. Kosteusmittaukset todistavat että hallitus on ottanut ongelman vakavasti ja seuraa tilannetta. Jos rakenteita joudutaan korjaamaan, niin silloin huomio pitää kiinnittää (mahdollisen) alakerran asunnon kattopinnoitteisiin. Todennäköisesti niitä pitää korjata. Betonia voidaan kuivata myös alakerran asunnon kautta puhaltimilla.

Jäsenen antama (25.10.2011 klo:15:07) kommentti

Minä luin tuon alkuperäisen tekstin kyllä niin että putkivuoto havaittiin vasta kuivatuksen jälkeen. Joten sitä putkivuotoa siis ilmeisesti ei ole korjattu.

Jäsenen antama (25.10.2011 klo:15:27) kommentti

Taloyhtiön pitää viipymättä korjata tiedossa oleva putkivuoto. Vakuutus ei korvaa  vahinkoa joka on yhtiön velvollisuuksien tahallisen laiminlyönnin seurausta.   

Ps. Kerohan vielä mikä putki vuotaa,  käyttövesiputki, lämmityksenputki, viemäriputki.    

Jäsenen antama (25.10.2011 klo:18:28) kommentti

Ja minkähän takia ei putkivuotoa olisi korjattu?Vai voiko vuotavat putket jättää silleen. Ehkä ne ajan kanssa korjaantuvat.Mikään vakuutus ei korvaa vuosikausia kestänyttä vuotoa, vain äkilliset, ennalta arvaamattomat vuototapaukset korvataan.

Jäsenen antama (25.10.2011 klo:21:28) kommentti

"Hallitus on menetellyt luultavasti oikein."Hallitushan ei ole menetellyt/toiminut oikein, koska itse ongelmaa ei ole tutkittu ja korjattu. Pientä pintaremonttia vaan kehiin, paneutumatta itse asiaan ja sen syihin."Tämä pätee niin maanvaraiseen laattaan kuin välipohjaankin, betoni kuivaa kyllä normaaliarvoihin."Tuohan ei pidä paikkaansa.

Ja se uusi vedeneriste tulee irtoamaan alustastaan, ja samalla myös ne laatat.Rakenteessa, - olkoon se mitä tahansa, - ei saa olla sinne kuulumatonta vettä/kosteutta, olkoon se peräisin sitten mistä tahansa.

Jäsenen antama (25.10.2011 klo:22:01) kommentti

Halpakorjauksella outoja väittetä. Miten vesieristeen alla oleva laatta kuivuu itsestään?

Jäsenen antama (25.10.2011 klo:22:01) kommentti

Putkirikko huomattiin vedeneristeen korjauksen jälkeen, koska lattia oli edelleen kostea korjauksen jälkeenkin. Putki korjattiin sitten jotenkin muuten kuin rikkomalla juuri korjattu lattia, esim. tekemällä pintavetoja.

Kysymyksestä voi päätellä että näin se meni, mutta olisi hyvä saada vahvistus kysyjältä asiaan.

"Tuohan ei pidä paikkaansa.
Ja se uusi vedeneriste tulee irtoamaan alustastaan, ja samalla myös ne laatat."

Jos putki on korjattu (niin kuin on syytä olettaa) vedeneriste ei tule irtoamaan vaan betoni kuivaa ja lattia on sen jälkeen kunnossa. Betoni kuivaa koska enää ei tule lisää kosteutta (kosteus asettuu  tämän jälkeen ympäröivän rakenteen mukaiseksi).

"Halpakorjauksella outoja väittetä. Miten vesieristeen alla oleva laatta kuivuu itsestään?"

Ei ole outo väite, vaan outoa on että täällä ajatellaan että vesijohtoputki vuotaa eikä sitä olisi heti korjattu, siis että tuhma hallitus antaisi putken vain vuotaa. Kyllä se putki on korjattu ja olisi hyvä että kysyjä vahvistaisi asian ettei tästä tarvitsisi kinastella.

Jäsenen antama (26.10.2011 klo:7:55) kommentti

Pesukoneen poistoputki ei vuoda enää. Se vuosi jonnekin rakenteisiin. Putki on nyt tukittu kylpyhuoneen puolelta ja pesukoneen poistovesi on ohjattu lavuaarin putkeen. Niiltä osin ihan ok. Itseäni vain mietityttää kuivuuko betoni vesieristyksen alla. Maallikkona rakennusasioista mitään tietämättä.

Jäsenen antama (26.10.2011 klo:8:36) kommentti

Juuri niin kuin kuin ajattelinkin. Itse olen sitä mieltä että betoni kuivaa nyt aiheuttamatta homeongelmaa. Laatan kuivumista tulee tarkkailla kosteusmittauksin, kuten jo aikaisemmin kirjoitin. Ja hallitus on menetellyt ihan oikein asiassa.

Face on yön yli nukuttuaan vihdoin lukenut kysymyksen moneen kertaan ja oivaltanut asian, kun on poistanut viestinsä.

Niin ja hallituksen pitää nyt tutkituttaa rivitalon kaikkien asuntojen vastaavat putkityöt. On mahdollista että muissakin asunnoissa on sama virhe, esim. poistoputken liitäntä lattiakaivoon on tehty väärin. Silloin putki pitää poistaa käytöstä.

Jäsenen antama (26.10.2011 klo:9:37) kommentti

Oletan kyseinen poistoputki on tallottu lattiavalussa, koska on vuotanut aina.
Siellä lattiarakenteissa  homehtuu vuosien likavedet, mikäli vuoto on ollut merkittävä.  

Ps. Yleensä nukun yöllä ja herään aamulla.   

Jäsenen antama (26.10.2011 klo:10:21) kommentti

http://www.betoni.com/fi/Tietoa+betonista/Betoni+ja+kest%C3%A4v%C3%A4+kehitys/Kosteudenkest%C3%A4vyys/

Betoni ei homehdu, kuten tuosta käy ilmi. Sen sijaan pinnoitteet betonin yhteydessä homehtuvat. Laattojen saumoista pääsee likaista ihoa (orvaskesi) laattojen alle, jossa se homehtuu.

Jäsenen antama (26.10.2011 klo:10:30) kommentti

ylimääräinen kosteus rakenteessa mahdollistaa mikrobikasvuston jopa anaerobisessa tilassa. Mikrobeille riittää esim. betonin sekaan jäänyt puunpalanen kasvuun. Lisäksi kun laatta nyt asettuu ympäröivään tasapainokosteuteen voi käydä niin että kosteus siirtyy uusin rakenteisiin, jotka voivat homehtua. Periaatteessa betoni voi kuivua alaspäin jos rakenteet sen sallivat. Tuollaiset epämääräiset vuotokohdat joissa vahingonmäärää tai sijaintia pitäisi tutkia. Täytyy sanoa että erikoinen isännöitsijä.

Jos aiot joskus myydä asunnon niin tuo asia kannattaa nyt hoitaa kuntoon ettei tule silloin ongelmia.

Jäsenen antama (26.10.2011 klo:10:47) kommentti

http://www.sisailmayhdistys.fi/portal/terveelliset_tilat/kunnossapito_ja_korjaaminen/maanvastaiset_rakenteet/maanvastainen_betonilaatta/

Maanvarainen laatta on aina melko kostea, puunpalaseen verrattavaa materiaalia on aina varsinkin 60-90-luvun lattialaatoissa, joissa eristettä on vain reunoilla. Betonivaluun ei normaalisti jätetä puupaloja. Suurempana homelähteenä pidän kunnossa olevan pesuhuoneen lattialaattojen alle kertyvää orvaskettä, josta sitten pääsee homeitiöitä suihkutilaan.

Kun keskustellaan homeongelmista, suhteellisuudentajua tarvitaan. Tässäkin sillä (mahdollisella) alakerran asukkaalla on suurempi huoli, koska sinnehän ne (mahdolliset) homeitiöt kostuneista pinnoitteista joutuvat.

Todennäköisesti tuossa oli kyse vuotavasta lattiakaivosta, mikä ilmenee kohonneena kosteutena lattiakaivon ympäristössä. Vuoto ei ole silloin betonissa levinnyt laajalle. Alkuperäisellä kenties on tutkimusraportti ja tieto siitä mistä kosteutta löytyi. Betonilaatta kauttaaltaan ei todennäköisesti ole kuitenkaan voinut kastua.

Jäsenen antama (26.10.2011 klo:15:17) kommentti

"Todennäköisesti tuossa oli kyse vuotavasta lattiakaivosta, mikä ilmenee kohonneena kosteutena lattiakaivon ympäristössä."Jos pesukoneen poistoputken liitäntä lattiakaivoon on ollut virheellinen, voi kosteutta edelleen päästä betoniin silloin kun kaivo tulvii. Siksi pitää huolellisesti tiivistää poistoputken liitäntä, vaikka sitä ei enää käytettäisikään.

Jäsenen antama (27.10.2011 klo:10:51) kommentti

Ota yhteys kunnan terveystarkastajaan. Asia kuuluu heille, sillä vaikka mitään terveydelle haitallista ei olisikaan, tuo voi aiheuttaa sitä. Voin luvata, että kun terveystarkastaja ottaa yhteyttää isännöitsijään, alkaa tapahtua ja nopeasti. ;)

Jäsenen antama (27.10.2011 klo:11:25) kommentti

"Voin luvata, että kun terveystarkastaja ottaa yhteyttää isännöitsijään, alkaa tapahtua ja nopeasti. ;)"Terveystarkastajallakin pitää olla jotain muuta kuin oma epäilys homeesta. Viranomaisen pitää osoittaa mittauksin että terveyshaittaa on. Mutu-tuntumalla ei sentään voida antaa lausuntoja eikä tuo isännöitsijä välttämättä tee mitään, mikäli on perillä terveystarkastajan toimenkuvasta, ilman mittauksin osoitettua homehaittaa.Kuinkahan moni koulu tai terveyskeskus esim. jatkaa vuodesta toiseen toimintaansa, vaikka terveystarkastaja on mittauksinkin osoittanut hometta olevan?

Jäsenen antama (27.10.2011 klo:12:04) kommentti

Kunnalliset terveystarkastajat eivät välttämättä enää ota mitään kantaa tuollaisiin asioihin.Täällä eräässä kasvukeskus kaupungissa eivät ala enää millekkään.Kehoittavat kääntymään yksityispuolelle.

Jäsenen antama (27.10.2011 klo:12:25) kommentti

"Terveystarkastajallakin pitää olla jotain muuta kuin oma epäilys homeesta.""Kunnalliset terveystarkastajat eivät välttämättä enää ota mitään kantaa tuollaisiin asioihin."

-Otti isännöitsijään yhteyttä ja kyseli korjausaikataulua x.x. mennessä. Kaksi päivää yhteydenotosta isännöitsijä ilmoitti, että korjaus alkaa kahden viikon sisällä. Sitä ennen olin tuloksetta ollut puolisen vuotta yhteydessä isännöitsijään.Kyseessä oli märkä kylpyhuoneen lattia, hometta ei edes etsitty (havaittu).Tässä kaupunkini terveystarkastajan sivuilta:

"Esimerkiksi kosteusvauriot kannattaa korjata heti, jottei terveyshaittoja pääse syntymään. Asukkaan on myös hyvä huomioida, ettei itse toiminnoillaan heikennä sisäilman laatua.Vastuu rakennusten kunnossapidosta ja korjaamisesta sekä vaurioiden syiden selvittämisestä on kiinteistön omistajalla. Mikäli kiinteistön omistaja ei ryhdy selvitystyöhön, voit ottaa yhteyttä terveystarkastajaan."
Jäsenen antama (27.10.2011 klo:14:04) kommentti

Loputon ketju omistaja -terveystarkastaja - isännöitsijä - omistaja - terveystarkastaja - ...

Jäsenen antama (27.10.2011 klo:14:08) kommentti

Niiin... Mutta tässähän kosteuden aiheuttajalähde on korjattu. Kosteutta ei enää tule laattaan, koska putki on poistettu. Laatta kuivaa itsestään, tosin hitaammin kuin puhaltimella. Lopputulos on yhtä hyvä kuin N69:n mainitsemassa esimerkissä.

Jäsenen antama (27.10.2011 klo:20:10) kommentti

Mikäli rakenne on kastunut / märkä, kannattaa se ehdottomasti kuivattaa mahdollisimman nopeasti, eikä jättää oman onnensa nojaan.

Näin vältytään suurmmilta lisäharmeilta, sen rakenteen kapillaarisen ominaisuuden johdosta.

Jäsenen antama (28.10.2011 klo:9:07) kommentti

Loputon ketju omistaja -terveystarkastaja - isännöitsijä - omistaja - terveystarkastaja - ...

- En usko, että kovinkaan moni isännöitsijä haluaa rettelöidä terveystarkastajan kanssa, varsinkaan, kun se korjauskulu ei ole isännöitsijältä pois. Mulle tt. sanoi, että jos ei tule heidän antamassaan ajassa korjausaikataulua, he voivat laittaa asunnon asumiskieltoon ja se vasta yhtiölle kalliiksi tulee.
Jäsenen antama (28.10.2011 klo:10:56) kommentti

Laatta todettiin kosteaksi pintakosteusmittarilla ja samalla mittarilla laatta todetaan kuivaksi odotusajan jälkeen kun laatta hiljalleen kuivaa itsekseen. Kuivamista kannattaa tehostaa alakerran asunnosta puhaltimella. Sillä ei ole merkitystä kestääkö kuivaminen 2 viikkoa tai 8 viikkoa. Jos laatta on kuiva, asia on OK eikä tarvitse laatoittaa koko pesuhuonetta uudelleen heti vasta tehdyn korjauksen jälkeen.

Uhkailun taustalla pitää olla faktatietoa, ei mutua. Tässä tilanne on siis toinen koska korjaus on tehty.

"- En usko, että kovinkaan moni isännöitsijä haluaa rettelöidä terveystarkastajan kanssa, varsinkaan, kun se korjauskulu ei ole isännöitsijältä pois"

Isännöitsijä ei voi ilman hallituksen lupaa korjata (= laatoittaa) pesuhuonetta uudelleen. Tarvitaan ylimääräinen yhtiökokous, koska talousarvioon tuskin on tuota 15 000 euron määrärahaa varattu.

Jäsenen antama (28.10.2011 klo:12:38) kommentti

Ei kyllä voi laittaa asuntoa asumiskieltoon jos ei mitään todella vakavaa terveyshaittaa ole päällä, eikä mitään näyttöä siitä ole. Tuollainen mahdollinen ehkä tuleva haitta ei ole peruste.

Jäsenen antama (28.10.2011 klo:12:57) kommentti

Minä en ole terveystarkastaja. Kuuntelen vain, mitä sanovat.

Mun ongelma hoitui alle kuukaudessa tuosta tt:n yhteydenotosta.

Jäsenen antama (29.10.2011 klo:8:55) kommentti

Betonikin homehtuu...

Uuden betonin pinnasa on alkalisuutta paljon joten sinnä ei yleensä ole mikrobikasvustoa. Ajan myötä betonin pinnasta häviää akalisuus eli betoni karbonatisoituu ja pinnalle alkaa kehittyä mikrobikasvustoa jos olsuhteet ovat sille otolliset. Eli vanhoissa rakenteissa on hometta myös betonirakenteissa, eli periaatteessa kaikki materiaalit homehtuvat.


Jäsenen antama (29.10.2011 klo:15:11) kommentti

Aivan oikein...Homehtumiseen tarvitaan aina 4 asiaa (sopivassa suhteessa):

- Oikea lämpotila.

- Sopiva kosteus.

- Kasvualusta.

- Happea.

Jäsenen antama (29.10.2011 klo:17:22) kommentti

"Aivan oikein...Homehtumiseen tarvitaan aina 4 asiaa (sopivassa suhteessa):

- Oikea lämpotila.

- Sopiva kosteus.

- Kasvualusta.

- Happea."Tuossa kuvaus siitä miten orvaskesi suihkutilan laattojen alla muhii...

Jäsenen antama (29.10.2011 klo:18:42) kommentti

Vuoto on ollut lähellä seinää ja uusittu seinärakenne on nyt noin metrin korkeudelle märkä kosteuseristyksen takaa. Pitäisikö seinästä olla enemmän huolissaan?

Jäsenen antama (29.10.2011 klo:20:00) kommentti

Huolissaan pitäisi olla kokonaisuudesta.
Siis koko rakenteesta, lattiasta kattoon aina sisäpinnasta ulkopintaan.

Jäsenen antama (29.10.2011 klo:20:41) kommentti

"Vuoto on ollut lähellä seinää ja uusittu seinärakenne on nyt noin metrin korkeudelle märkä kosteuseristyksen takaa."Tässä taas uusi lisätieto, mitähän vielä lisää!No, ei kerrottu, onko kiviseinä vai puurunkoinen levyseinä villaeristein. Jos mineraalivilla on pitkään ollut märkänä, pitää seinä avata. Kiviseinässä on tehtävä kosteusmittauksia ja varmistuttava seinän kuivamisesta.


Muita aiheeseen liittyviä kysymyksiä/vastauksia:

Vesieristeen liitokset

Jos kylpyhuoneen kosteusvaurio on kylpyhuoneessa, onko osakkailla korjausvastuu myös esim. kodinhoitohuoneessa, jos lattialla on yhtenäinen vesieriste? Vai voik...

laatat irti -kosteusvaurioko??

HeiOlen huolestunut kotimme lattialaatoituksen irtoamisesta, etenkin keittiön ja kylpyhuonetilojen osalta. Talomme on rakennettu v.2004, kyseessä omakotitalo. Lämmityksen...

BITUMIKERMI / PINTALAATAN KOSTEUS

1. JOS VESIERISTEENÄ ON BITUMIKERMI, ONKO TYYPILLÄ ETTÄ PINTALAATTA ON KOSTEA? 2. VOIDAANKO JOTAIN KOSTEUSARVOA (RH %) PITÄÄ TAVANOMAISTA ARVOA YLITTÄVÄNÄ ARVONA (KOSTEUS...

Mikä on

Ostimme yli vuosi sitten omakotitalon jossa ilmeni kosteusvaurio kylpyhuonetiloissa. Remontoimme kylpyhuoneen, saunan ja kodinhoitohuoneen ja vaadimme nyt myyjältä korvau...

Miten edetä korjauksessa

 V.1978 rakennetun rivitalon huoneistossa todettiin pari viikkoa sitten kosteusvaurio, kun laatta irtosi seinästä tuoden seinänkin mukanaan. Taloyhtiön vakuutusyhtiön tar...

Pitääkö huolestua?

Huomasin että kylpyhuoneen kulmasta on ilmeisesti sauma hajonnut/kulunut jostain syystä. Kylpyhuone kuivataan lastalla aina suihkun jälkeen ja tilassa on l...

Onko selvä merkki kosteusvauriosta?

Kylpyhuoneen seinänvierus (ja saunassa myös) näyttää kuvan mukaiselta, mutta vain yhdeltä sivulta, ulkoseinän puolelta.  Eikö...

Kustannusten jako kosteusvaurion korjaamisessa

Ostin asunnon, jossa saunan kylpyhuoneessa on kosteusvaurio. Kosteutta löytyi kylpyhuoneen lattiasta. Asunto on rakennettu 1979 ja silloin sekä kylpyhuoneen lat...

Suihkukaapin aiheuttama kosteusvaurio

Taloyhtiössämme on havaittu kosteusvaurio, joka on asiantuntijan testien mukaan aiheutunut suihkukaapin pettäneistä silikoneista joiden läpi vesi...

Mahdolliset kosteusvauriot

Hei,Alan tekemään saunaremonttia tänä vuonna johtuen tummuneista paneeleista. Jos löydän kylpyhuoneen ja saunan välisestä seinästä kosteusvaurion, mitä olen mielestäni oi...

Kosteusvaurion korjaus

Rivitaloasuntomme kylpyhuoneessa paljastui remontin yhteydessä kosteusvaurio, jonka kuivatus on parhaillaan käynnissä. Kylpyhuoneen ja saunan väliseinä oli rakennettu (v....

Kylpyhuone sauna vesivahinko

Asumme 80-luvun lopulla valmistuneessa 10 huoneiston rivitaloyhtiössä. Yhden huoneiston kylpyhuoneen suihkunurkkauksessa on havaittu pintamittauksella...

Kylpyhuoneen ja saunan remontin yhteydessä huomattu vesivahinko rakenteessa

Asumme v. 2000 valmistuneessa rivitaloyhtiössä. Teetämme alkuperäiskunnossa olevaan kylpyhuoneeseen ja sen yhteydessä olevaan saunaan p...

mahdollinen kosteusvaurio

Asun v.2005 valmistuneessa rivitaloyhtiössä ja kylpyhuone on alkuperäinen. n.6kk sitten vaihdoin kylpyhuoneen silikonisaumat kun silikonit olivat värjäytyneet monesta koh...

Vesivahingossa taloyhtiön vastuu

Aloitimme omaehtoisen kylpyhuone/sauna remontin. Suihkun kulmauksesta lattiasta paljastui kosteusvaurio/-vahinko. Siellä suoritettiin tutkimus taloyhtiön toimes...

Saumoista, kosteusvauriosta, homeesta ja sädesienestä

Onko jotakin haittaa, jos ostamamme 16 vuotta vanhan talon kylpyhuoneen silikonisaumojen tilalla onkin laastisauma? Kuntotarkastajakin puhui silikonisaumojen vaihtamisest...

Kosteusvaurio kylpyhuoneessa ja wc:ssä

kerrostalo asunnossa löytyi kosteusvaurio kylpyhuoneen seinästä, lattiasta ja wc:n seinästä vaurio on mittauksien mukaan kylpyvedestä johtuva. suihkuvesi on mennyt laatto...

HOMEVAURION KORJAUKSEN KORVAUS

Huoneistossa korjattiin n. 10 vuotta sitten rakenteesta johtuva kosteusvaurio. Nyt asukkaat alkoivat kuitenkin oirehtia ja sieni-itiöpitoisuudet todettiin korkeiksi. Huo...

Onnistuuko?

Kylpyhuoneen suihkuseinästä paljastui kosteusvaurio. Seinä on nyt purettu ja kosteat rakenteet poistettu. Tarkoituksena on laatoittaa kaikki seinät uusiksi asentaen alle...

Betonin desinfiointi Kloriitilla

 Kylpyhuoneessamme on todettu kosteusvaurio suihkunurkassa (n. 1 m2 alue). Kyseessä v. 90 rakennettu RT ja kylppäri (uusittu 99) yläkerrassa. Suihkunurkassa on ollut joll...

Juuri remontoidun kph:n vesivahinko

Ostimme luhtitaloasunnon vuosi sitten. Kaupan teon jälkeen kylpyhuoneen lattiakaivon ympärillä havaittiin lievä kosteusvaurio (materiaaleina lattiassa muovimatto ja seini...

Kosteusvaurio saunassa

Ostimme vanhan talon kolme kuukautta sitten. Nyt kylpyhuoneen ja saunan (ovat kellarikerroksessa) ulkoseiniltä löytyi kosteusvauriot koska vesi on tullut ulkoa sokkelin l...

Kylpyhuoneen laattojen saumojen mustat pilkut

Asun vuokralla 1907 rakennetussa kerrostalossa. Kylpyhuone on jälkikäteen remontoitu ja sinne on rakennettu sauna. Kylpyhuoneen laatoituksen saumoissa on mustia pilkkuja...

Katon rakenteellinen virhe

Olemme ostaneet vanhan 1970-luvulla rakennetun pulpetti kattoisen talon. Remonttia aloittaessa löytyi keittiö kaapien takaa vanha kosteusvaurio jota ei oltu korjattu, ja...

Kosteusvaurion korjaaminen

1986 rakennetun rivitalon pesuhuoneen suihkun viereisestä seinästä löytyi kosteusvaurio. Taloyhtiön edustaja vaatii, että kosteusvaurio paikkakorjataan.Hän vetoaa RYL 200...