Kysy, vastaamme -palvelussa Rakentaja.fi-palvelun jäsenet voivat esittää kysymyksiä rakentamisesta, remontoimisesta tai sisustamisesta. Kysyä voi myös rakennusoikeudellisia lakikysymyksiä. Kysymyksiin vastaavat kunkin alan asiantuntijat. Tule kysymään, kommentoimaan tai lukemaan asiantuntijoiden vastauksia kommentteineen!

Kylppärin laattojen purku

Kylpyhuone ja sauna

Kysytty: 6.1.2011 klo:17:56
Olemme alottamassa kylppäriremonttia ja alkutilanne on seuraava. lattia ja seinät on laatoitettu ja kahden seinän takana on muuri sekä kahden takana kipsilevy. Parin pistorasian vierestä pääsin katsomaan, että seinissä ei ole kosteuseristystä. Kylppärissä ei ole koskaan ollut suihkua, vaan poreamme, niin suoraan seinät ei ole saanut vettä, mutta roiskeita kylläkin. Kaikki seinälaatat on kunnolla kiinni alustassa ja pintakosteusmittari näyttää, ettei ole kosteutta. Kysymys kuuluu, että kannattaako/pitääkö vanhat laatat poistaa vai voinko vaan levyttää vanhojen päälle ja tehdä siihen vedeneristykset ja uudet laatat? Lattiasta vanhat laatat poistetaan, kun siirrämme pytyn paikkaa sekä uusimme lattiakaivon ja -lämmityksen, niin se menee kokonaan auki.Virallinen vastaus
Normaali kantamme on, että vanhat laatat pitää poistaa. Nyt aikomuksesi on le...

Nähdäksesi vastauksen kokonaan sinun on oltava >>sisäänkirjautunut<< palveluun.
Liity jäseneksi >>tästä<< Jäsenyys on maksuton, eikä velvoita sinua mihinkään.
Jäsenenä voit myös itse kysyä kysymyksen palstalla.


Arvostele vastaus kysymykseen "Kylpyhuone ja sauna / Kylppärin laattojen purku":
Jäsenen antama (8.1.2011 klo:9:10) kommentti

http://www.taloyhtio.net/lakitieto/uusiasuntoosakeyhtiolaki/huoneistoremontit/kylpyhuone/default.aspx

Ammattitaitoiset isännöitsijät, jotka pitävät "hyvää huolta" asunnoistamme, antavat ohjeen että siitä vaan laattaa laatan päälle pesuhuoneessa. Eikä tarvitse edes ilmoittaa isännöitsijälle moisesta pikkuasiasta!

Jäsenen antama (8.1.2011 klo:10:02) kommentti

Varmaan yhtä ammattitaitoisia kuin esittäjäkin.

Jäsenen antama (8.1.2011 klo:23:20) kommentti

Poistetaan laatat seinistä tehdään vesieristykset seinin ja laatoitetaan, koska on kysymyksessä kylpyhuone.

Jäsenen antama (9.1.2011 klo:10:06) kommentti

Halpakorjaukselta väärä vastaus....
Kyllä ilmoitus on tehtävä, koska vesieristyksiä uusitaan ja lattiakaivoa saneerataan jne....
MIKSI PITÄÄ ANTAA VÄÄRÄÄ TIETOA!

Jäsenen antama (9.1.2011 klo:14:21) kommentti

Tottakai tuommoisesta remontista täytyy taloyhtiön ja isännöitsijän tietää.

Nykyisen lain ja asetuksen mukaan ilmoitusten ulkopuolelle taitaa jäädä vain maalaustyöt.

Jäsenen antama (9.1.2011 klo:15:40) kommentti

"MIKSI PITÄÄ ANTAA VÄÄRÄÄ TIETOA!

Jos/kun ei muuhun kykene ja sitten on yritettävä vain näyttää kuinka osataan. Lopputuloksaesta ei oo niin väliä. Se on siinä! 

Jäsenen antama (10.1.2011 klo:17:13) kommentti

http://www.taloyhtio.net/lakitieto/uusiasuntoosakeyhtiolaki/huoneistoremontit/kylpyhuone/default.aspx

Täällä ei sitten yksikään avannut linkkiä jonka laitoin ja joka vei Kiinteistöliiton sivuille. Siellä selvästi on rasti kohdassa, jonka mukaan ei tarvitse ilmoittaa isännöitsijälle siitä että laatoittaa laatan päälle.Arvostelun oikea osoite olisi tuo Kiinteistöliitto (= ns. ammatti-isännöitsijät)

Eli vastaukseni koski vain sitä asiaa, pitääkö ilmoittaa jos laatoittaa laatan päälle ja oli tarkoitettu lähinnä Rakentaja.fi  -vastaajalle jonka kanta oli että ei yleensä pitäisi laatoittaa laatan päälle. Kiinteistöliitto on kuitenkin sitä mieltä että laatoittaminen laatan päälle on ihan normaalia, niin normaalia ettei siitä tarvitse edes ilmoittaa isännöitsijälle.

Jäsenen antama (10.1.2011 klo:19:55) kommentti

"Kiinteistöliitto on kuitenkin sitä mieltä että laatoittaminen laatan päälle on ihan normaalia, niin normaalia ettei siitä tarvitse edes ilmoittaa isännöitsijälle."Saahan sitä olla mitä mieltä kukakin haluaa. Ja mielipiteisiin voi jokainen suhtautua miten haluttaa.

Mutta yleensä tuo halvalla... , on kuin se "sulo vilenin" kuuluisa tapaus.Useimmissa tapauksissa tuo vanhan päälle laatoittaminen on lyhytjänteistä ja riskialtista toimintaa, niin kosteissa kuin kuivissakin tiloissa.Itse lähtisin siitä, että vanhat puretaan pois, ja vasta sitten uutta tilalle. Se on vain yksi työvaihe muiden joukossa.


Jäsenen antama (10.1.2011 klo:20:24) kommentti

Kiinteistöliitolla ei ole varaa olla vain "jotain mieltä asiasta". Kiinteistöliitto on alalla ylin auktoriteetti. Jos Kiinteistöliiton "mielipide" osoittautuu virheelliseksi, siitä voi seurata paljon vahinkoa osakkeenomistajille. Ja onko mukavaa, kun on ostanut asunnon ja sitten myöhemmin paljastuu, että pesuhuoneessa onkin laatoitettu laatan päälle? Tästä kun ei ole tarvinnut Kiinteistöliiton mukaan ilmoittaa isännöitsijälle.

Jäsenen antama (11.1.2011 klo:0:10) kommentti

Näin ensin Halpakorjaus:

"Kiinteistöliitto on kuitenkin sitä mieltä että laatoittaminen laatan päälle on ihan normaalia, niin normaalia ettei siitä tarvitse edes ilmoittaa isännöitsijälle."

Ja sitten samainen Halpakorjaus:

"Kiinteistöliitolla ei ole varaa olla vain "jotain mieltä asiasta". Kiinteistöliitto on alalla ylin auktoriteetti. Jos Kiinteistöliiton "mielipide" osoittautuu virheelliseksi, siitä voi seurata paljon vahinkoa osakkeenomistajille. Ja onko mukavaa, kun on ostanut asunnon ja sitten myöhemmin paljastuu, että pesuhuoneessa onkin laatoitettu laatan päälle? Tästä kun ei ole tarvinnut Kiinteistöliiton mukaan ilmoittaa isännöitsijälle."

On sanottava, että ´"Voi helv..ti" tai oikeammin peräti "Voi vi..tu" Onpahan tainnut jokin de...de...yllättää!

Jäsenen antama (11.1.2011 klo:0:32) kommentti

Yritetään ymmärtää että jollain muullakin kuin kysyjällä on ongelmia. Kyllä ne joskus ratkeaa, tai ainakin helpottaa - toivottavasti.

"Kiinteistöliitto on alalla ylin auktoriteetti. Jos Kiinteistöliiton "mielipide" osoittautuu virheelliseksi, siitä voi seurata paljon vahinkoa osakkeenomistajille."

Kiinteistöliitto ei ole se ylin auktoriteetti, jos ei siitä itse sellaista tee.
Osakkeenomistajathan ne päätökset tekee, eikä mikään muu instanssi.

Todellisen auktoriteettin ei tarvitse esittää "mielipiteitään" tarkkailtavaksi, vaan ohjata toiminta suoraan oikeaan suuntaan.

Jäsenen antama (11.1.2011 klo:11:02) kommentti

No, oletko sitä mieltä että Kiinteistöliiton pitäisi korjata tuo antamansa ohje, jonka mukaan ei tarvitse ilmoittaa isännöitsijälle siitä että laatoittaa laatan päälle? Olisiko ollut parempi että en olisi tuonut esille tätä kantaa, jonka mukaan on täysin normaalia, että laatoitetaan laatan päälle eikä siitä vaadita edes ilmoitusta? Eikö pitäisi esittää moitteet Kiinteistöliitolle eikä minulle?

"Osakkeenomistajathan ne päätökset tekee, eikä mikään muu instanssi"

Suurin osa taloyhtiöistä kuuluu Kiinteistöliittoon, joka on jonkinlainen osakkeenomistajien etujärjestö. Isännöitsijät toimivat järjestön periaatteiden mukaan. Eikö etujärjestön mielipidettä tarvitse silloin seurailla? Näin taloyhtiöt kuitenkin yleisesti tekevät, koska luotetaan ns. "asiantuntemukseen".

Itse olen sitä mieltä, että laatan päälle laatoittaminen voi olla hyvä ja järkevä ratkaisu, mikäli vedeneriste on ehjä ja laatat tiukasti kiinni alustassaan. Tästä on kuitenkin esim. omakotitalon myyjän ilmoitettava ostajalle että tällainen ratkaisu on tehty.

Nyt näyttää siltä että kerrostalossa, jossa taloyhtiö omistaa seinät, osakas vain osakkeita, ei tällaista ilmoitusta tarvitse asuntoa myydessä tehdä.  Kiinteistöliiton mielestä laatan päälle laatoittaminen on siis verrattavissa pintojen maalaamiseen, koska vedeneristeeseen ei kosketa. Ja taloyhtiön vastuulla on että tietoa laatan päälle laatoittamisesta ei myyjälle tule ja taloyhtiö vastaa muutenkin mahdollisista kosteusongelmista.

Jäsenen antama (11.1.2011 klo:16:02) kommentti

Ei tuosta ole paljon vaivaa,jos ilmoittaa mitä on tehty ja miten.

Kysymyksessä ei ole mainintaa onko as oy,tai muu kiinteistö.

Jäsenen antama (11.1.2011 klo:18:16) kommentti

Näin ensin Halpakorjaus:

"Kiinteistöliitto on kuitenkin sitä mieltä että laatoittaminen laatan päälle on ihan normaalia, niin normaalia ettei siitä tarvitse edes ilmoittaa isännöitsijälle."

Ja sitten samainen Halpakorjaus:

"Kiinteistöliitolla ei ole varaa olla vain "jotain mieltä asiasta". Kiinteistöliitto on alalla ylin auktoriteetti. Jos Kiinteistöliiton "mielipide" osoittautuu virheelliseksi, siitä voi seurata paljon vahinkoa osakkeenomistajille. Ja onko mukavaa, kun on ostanut asunnon ja sitten myöhemmin paljastuu, että pesuhuoneessa onkin laatoitettu laatan päälle? Tästä kun ei ole tarvinnut Kiinteistöliiton mukaan ilmoittaa isännöitsijälle."

Tuossa siteerasin sen mitä mitä mieltä Kiinteistöliitto oli asiasta, se ei ollut minun mielipiteeni.

"On sanottava, että ´"Voi helv..ti" tai oikeammin peräti "Voi vi..tu" Onpahan tainnut jokin de...de...yllättää!"

Tuo sopii kyllä itsellesi paremmin, puhu vain itsestäsi.

"Ei tuosta ole paljon vaivaa,jos ilmoittaa mitä on tehty ja miten.
Kysymyksessä ei ole mainintaa onko as oy,tai muu kiinteistö."

Vaiva on tosiaan pieni, mutta kun nyt ei ole velvollisuutta ilmoittaa, niin harva kerrostaloasuntonsa myyjä asiasta mainitsee ostajalle.

Jäsenen antama (11.1.2011 klo:22:52) kommentti

Ei kannata lainailla sekavia ja kaiken lisäksi ristiriitaisuuksia, mutta senhän silloin tekee, kun ei tajua asioista mitää hölökäsen pöläystä.

Jäsenen antama (12.1.2011 klo:20:30) kommentti

Höpötystä/tietämättömyyttä koko ketju!!

Jäsenen antama (13.1.2011 klo:8:27) kommentti

Minun tietoni pitivät paikkansa ja niillä tiedoilla oli laajempaakin merkitystä: luulenpa että Kiinteistöliitto tulee korjaamaan tuon lausuntonsa että taloyhtiössä voisi laatoittaa laatan päälle ilman että siitä ilmoittaa isännöitsijälle.

http://www.taloyhtio.net/lakitieto/uusiasuntoosakeyhtiolaki/huoneistoremontit/kylpyhuone/default.aspx

Jäsenen antama (13.1.2011 klo:13:15) kommentti

UGH! Olen puhunut!

Jäsenen antama (13.1.2011 klo:16:25) kommentti

Entä jos siellä nykyisen levyseinän takana on höyrynsulkumuovi

ja päälle tuleva uusi levyseinä vesieristetään toimiiko?
Jäsenen antama (13.1.2011 klo:17:17) kommentti

Saattaapa toimia tai sitten ei!


Muita aiheeseen liittyviä kysymyksiä/vastauksia:

Hyväkuntoisen kylppärin laattojen vaihto

Vain viisi vuotta vanhassa kerrostaloasunnossamme kylppärin laattojen kirkuva väri ei miellytä uusia asukkaita. Näitä pois haluttavia laattoja on lattian rajasta seinän...

laatat halki

pari viikkoa sitten huomasin kylppärin seinällä yhden laattarivin laattojen haljenneen keskeltä laattaa katosta lattiaan asti. asumme paritalossa, naapurin kylppäri seinä...

Pesuhuone remontin kustannukset

Ollaan ostamassa rivitaloasuntoa.Kosteus mittauksissa ilmeni lattiassa ja seinän kahden alimman laattakerroksen alla kosteutta.Vesieristystä ei ole.Itse haluamme laitatut...

Laattojen irtoaminen pesuhuoneessa

Asunto on rivitalo rv 1997. Pesuhuoneen suihkutilasta irtoaa laattoja, rakenteesta on pettänyt myös paikoin sivelty kosteuseriste (mitattu kosteutta). Meneekö koko pesuhu...

Kylpuhuoneen seinät

Terve!Alan tekemään kylpyhuone remonttia 1990 rakennettuun rivitalo-osakkeen kylpyhuoneeseen ja saunaan. Seinissä on laatta pysynyt hyvin ja on todennäköisesti ek kipsile...

Kylpyhuoneen seinät

Terve!Alan tekemään kylpyhuone remonttia 1990 rakennettuun rivitalo-osakkeen kylpyhuoneeseen ja saunaan. Seinissä on laatta pysynyt hyvin ja on todennäköisesti ek kipsile...

Halkeileva ja irtoava saumalaasti

Runsas kuusi viikkoa sitten (!) valmistunut kylpyhuoneremontti. Tehtiin suihkulle pieni syvennys, jotta vesi ei valuisi ympäri kylpyhuonetta. Tähän reunalle laitettiin al...

uima-altaan pohjatila hyötykäyttöön

Olemme tyhjentäneet uima-altaan (rakennettu v. -79,K 190 cm, L 2,5m) n. 9 kk sitten. Allas suunnitteilla kattaa ja altaan toiseen päätyyn avorappuset altaan pohjalle mene...

Vesieriste

Hei! Ostimme puolivuotta sitten rivarin, jossa sauna ja kylppäri ovat yläkerrassa. Esitteessä kerrottiin, että sauna on remontoitu 2004. Sauna on muuten nätti mutta nyt o...

Kosteusvaurion korjaaminen

Ostin rivariasunnon 4 vuotta sitten. Marraskuussa kylppärissä ilmaantui omituinen haju. Paikalle tilattiin kosteusmittaaja joka mittasi pintakosteuden. Kahdelta seinältä...

Saunan ja kylppärin välinen seinä

Hei,Olen aikeissa vaihtaa saunan panelointi, koska parissa paneelissa on sinistymistä ja paneelit muutenkin tummunut. Saunan ja kylppärin välinen seinä on puurungolla ja...

muljaako 25 vuotias talo vielä paljon?

Hei! Ostin itselleni 1990 luvulla rakennetusta rivitalosta pääty kolmion. Oston yhteydessä tehtiin kosteuskartoitus ja kosteus löydettiin pesuhuoneest...

asbestikartoitus

Tarvitaanko asbestikartoitus keittiökalusteiden vaihtamisessa. Vanhat kalusteet kiinnitetty ruuvein tasoitetun betonin päälle. Entäpä välit...

Tarkennettu kysymys: Puuttuvan seinien vesieristyksen korjaus/lisääminen

Tarkentava kysymys tähän: Seinien laattojen purku on selvää, mutta voidaanko jättää lattialaatat ennallaan ja liittää seinien uusi vesieristys olemassaolevan pikieristees...

Kaakeleiden piristys ilman niiden purkua?

Kyseessä olisi nelisen vuotta vanhan kerrostalon kylppärin valkeiden seinien ilmeen piristäminen. Olen lueskellut josko laattoja maalaisi mutta se tuskin on pitkäikäisin...

KHH / Vesieriste ?

Kodinhoitohuoneessamme on laattoja kopomaisesti irti pohjastaan. Huoneen keskellä on lattiakaivo. Laattojen alla ei kuitenkaan ole vesieristettä. Kuuluisiko vesieriste la...

Kuparioksidia?

Terve, Rakensimme talon kesällä 2002 ja olemme ihmetelleet kylppärin lattialle laattojen saumoihin ja pyykinpesukoneen tiivisteihin kertyvää ruskeanpunaista ainesta. Läh...

Saumaus

Miten paljon kylppärin lattian laatoissa pitää olla saumausainetta? Itselle iski epäilys, että laittoiko remppamies sitä liian vähän. Saumaus ei yllä läheskään laattojen...

laatoitus

Päivää,tuota talo vanha kuin taivas eli 1951 rakennettu ent.terveystalo,ja sen kellari sauna /kylpyhuone vanhaa betoni lattiaa ja myös pukuhuone.pukuhuoneeseen laitettu u...

Kerrostalon kylppärin ja saunan remontointi

Ollaan nelisen vuotta asuttu omassa asunnossa, kerrostalon 2. kerroksessa. Alapuolellamme on pommisuoja, jossa häkkivarastot, ja pyöräkellari. Lämmin käyttövesiputki rikk...

saunan teko

Olen tekemässä Kastellin OK-taloa ja nyt kun olisi saunan ja kylppärin aika, ihmetystä on aiheuttanut suunnittelijan suunnittelema saunan seinän höyrynsulut. Kylppärin ja...

höyrynsulun liittäminen

olen lisä-eristänyt 30-luvun okt:n yläkertaa (+2x2 runko, 50mm kivi-villa). höyrynsulku myös uusitaan. yläkerrassa on kylpyhuone ja sauna. miten toimitaan höyrynsulun kan...

kattoremontti

Kysyisin että onko kattoremontin hinta liikaa jos urakoitsia pyytää 190 m2 kattoremontista 13700€ avaimetkäteen periaatteella? Remonttiin sisältyy seuraavat työt otsalaut...

Mitä pitäisi tehdä

Minulla on kylppäristä suikun kohdalta puoleksi ne laatat irti jotka on ennen lattiaa ja suihkun kohdalla on tupla laatta niin oisko sinne mitenkään voinut mennä kosteutt...

50-luvun omakotitalon rappauksen purku

Talomme (2 kerroksinen puutalo) rapattu julkisivu alkaa olla käyttöikänsä päätepisteessä. Vaihtoehtona on rappauksen paikkaaminen ja maalalus tai rappauksen purku ja laud...