Kysy, vastaamme -palvelussa Rakentaja.fi-palvelun jäsenet voivat esittää kysymyksiä rakentamisesta, remontoimisesta tai sisustamisesta. Kysyä voi myös rakennusoikeudellisia lakikysymyksiä. Kysymyksiin vastaavat kunkin alan asiantuntijat. Tule kysymään, kommentoimaan tai lukemaan asiantuntijoiden vastauksia kommentteineen!

Kylmää vettä suihkusta

Kylpyhuone ja sauna

Kysytty: 23.2.2011 klo:11:39
Muutimme äskettäin 4 vuotta sitten täysremontin nähneeseen asuntoon, jossa kylpyhuone mukaanlukien kaikki putket laitettu uusiksi ja kylpyhuoneessa tuplasuihku. Molemmille suihkuille tulee varaajasta oma vesiputki, mutta toisesta tulee viileähköä vettä vaikka laitettu niin lämpimälle kuin mahdollista. Yritin säätää lämpimän veden tasoa hanan termostaatista, sen sivuläpän avaamalla ja ruuvilla säätämällä. Tämä säätövara on maksimilla eikä tästä huolimatta tule lämmintä vettä. Toinen suihkuista toimii suht hyvin vaikkei sieltäkään kuumaa suihkua saa. Mikä neuvoksi? Joku kertoi, että saattaa olla kalkkitukkeuma kuumavesilinjassa sen suihkun kohdalla, mutta miten sellaisen tarkistaa tai poistaa? Voiko syy olla joku muu?Virallinen vastaus
Ilmeisesti varaajassa on termostaatti, joka säätää putkeen tulevan ve...

Nähdäksesi vastauksen kokonaan sinun on oltava >>sisäänkirjautunut<< palveluun.
Liity jäseneksi >>tästä<< Jäsenyys on maksuton, eikä velvoita sinua mihinkään.
Jäsenenä voit myös itse kysyä kysymyksen palstalla.


Arvostele vastaus kysymykseen "Kylpyhuone ja sauna / Kylmää vettä suihkusta":
Jäsenen antama (23.2.2011 klo:15:13) kommentti

Voihan siellä olla myös jonkin sulkuventtiili kuumavesilinjassa, joka olisi jäänyt osin auki?? Kannattaa ainakin tarkistaa.

Jäsenen antama (23.2.2011 klo:15:13) kommentti

Voihan siellä olla myös jonkin sulkuventtiili kuumavesilinjassa, joka olisi jäänyt osin auki?? Kannattaa ainakin tarkistaa.

Jäsenen antama (23.2.2011 klo:16:03) kommentti

tai hanassa kuumapuolella tukkeuma.

Jäsenen antama (23.2.2011 klo:21:44) kommentti

Avaa hana ja puhdista / vaihda termostaatti, niin johan toimii.

Jäsenen antama (24.2.2011 klo:9:41) kommentti

Miten varaajassa voi olla vikaa tässä tapauksessa. Ei kai joka linjalle ole omaa tersmostaattia varaajassa? Kaikista muista hanoista, mm viereisestä suihkusta tulee lämpimämpää vettä ja viereisen kodinhoitohuoneen hanasta tulee mitattuna 62C vettä. Miten varaajan termostaatin säätö auttaa tässä?

Jäsenen antama (24.2.2011 klo:9:49) kommentti

En huomannutkaan noita muita viestejä hetki sitten. Eli kylmä ja kuuma vesilinja kiinni ja hana auki. Saako tällaisen tehdä itse vai tarvitaanko putkimies? Kyseessä siis rivitaloyhtiö.

Jäsenen antama (24.2.2011 klo:10:05) kommentti

Kysymyksistäsi pääteltynä: putkimies tarvitaan ja (halvat)hanat kuuluvat taloyhtiön vastuulle vai miten se oli?

Jäsenen antama (24.2.2011 klo:10:19) kommentti

Ota nyt hana irti ja avaa sulkua, niin näet tuleeko vettä kunnolla. Tässä olisi hyvä olla haveri apuna pääsululla ettei tule vahinkoja. Jos vettä ei tule niin sitten vaan purkamaan ja etsimään tukosta. Jos tulee niin hanan siivilä on tukossa tai vika on hanassa.

Jäsenen antama (24.2.2011 klo:10:48) kommentti

Kyseessä olessa osakehuoneisto, asiasta tulee ilmoittaa isännöitsijälle / hallitukselle, jolloin heidän tulee korjauttaa havaittu vika.

Se kuuluu Oy:n kunnossapitovastuulle.

Osakas ei itse saisi mennä tekemään korjauksia KVV-puolelle ilman yhtiön lupaa ja tarvittavaa ammattitaitoa.

Jäsenen antama (24.2.2011 klo:10:52) kommentti

Niin. Kysymyksessä siis Hafan 38 termostaattihana. Hanat eivät tietääkseni kuulu taloyhtiöbn vastuulle, mutta jos itse kikkailen ja vesivahinko tulee niin vakuutus ei korvaa.

Jäsenen antama (24.2.2011 klo:11:03) kommentti

Uusimmassa Taloyhtiönvastuunjako taulukko, julkaistu 2010.

Mainitaan sivulla 18 Vesihanat ja sekoittimet yksiselitteiseti,että YHTIÖ.Poikkeuksena osakkeenomistajan itse asentamat yhtiön perustasosta poikkeavat vesihanat ja sekoittimet, ne ovat osakkaan vastuulla.

Toki sitä vastuunjako taulukkoa pitäisi päivittää.

Taloyhtiö menee sen vahvistetun taulukon mukaan.

Jäsenen antama (24.2.2011 klo:11:55) kommentti

Mistäs tuollaisen vastuunjakotaulukon saisi? Taloyhtiömme on vähän erikoinen, kolmen asunnon vanha puutalo, joka saneerattiin 4 vuotta sitten. Jokainen asunto on periaatteessa remontoitu erikseen, mutta samaan aikaan ja tällöin myös kylpyhuoneet fiksattu ja edellisen asiakkaan toivomat suihkut laitettu. Varsinaista isännöitsijää ei ole, vain taloudenhoitaja ja hallituksessa olen itse kahden muun henkiön lisäksi. Tuli vielä mieleen, että onko asunnon myyjä vastuussa tästä?

Jäsenen antama (24.2.2011 klo:12:07) kommentti

Sopikaa siellä hallituksessa, miten nuo hanat ja ennen kaikkea märkätilan vedeneristeet menevät yhtiössä. AS.oy.-lain mukaan taloyhtiö vastaa hanoista ja vedeneristeistä mutta kun kyseessä on 3 asunnon yhtiö jossa hallituksen jäsen ei edes tiedä näitä vastuuasioita, niin voisi olla viisasta teettää uusi yhtiöjärjestys (jonka yhtiökokous hyväksyy), jossa pesuhuoneiden vedeneristeet, hanat, WC-pytty sekä lämminvesivaraaja, sähköpatterit ja valokatkaisijat kuuluisivat osakkaan vastuulle. Näin jokainen huolehtisi niistä itse (=osakas kutsuu remonttifirman paikalle ja sopii urakan omissa nimissään). Tosin voihan näin ollakin, joten asia pitää tarkistaa yhtiöjärjestyksestä.

Jäsenen antama (24.2.2011 klo:12:21) kommentti

Lisätään nyt sen verran, että olen ollut mukana hallituksessa monta vuotta Ruotsin puolella asuessamme ja siellä yhtiöjärjestyksessä on taulukoitu tarkkaan mitkä ovat asiakkaan ja mitkä taloyhtiön vastuut. Ongelmia ei tullut missään vaiheessa, kun nämä asiat oli kunnossa. Tässä taloyhtiössä jonka hallitukseen menin viime viikolla ei ole yhtiöjärjestystä ollenkaan ja asukkaat ovat hoitaneet asioita oman kiinnostuksen mukaan.

Jäsenen antama (24.2.2011 klo:12:28) kommentti

Mikäs taloyhtiö se sellainen on? No sitten talon tavalla! Mitäs sitten, kun sinne tulee sellainen, jolla on asyhtiölaki hanskassaan? Nyt ei olla Ruotsissa ainakaan enää (toistaiseksi).

Jäsenen antama (24.2.2011 klo:12:31) kommentti

Jaa. Nyt en ymmärrä, kyseessä ei ole silloin taloyhtiö (as.oy) vaan jokin muu järjestely (esim. yhteisomistus eli omistatte kiinteistön yhdessä tms) Silloin voitte sopia pelisäännöistä niin kuin haluatte. Kauppakirjasta asia selviää.

Jäsenen antama (24.2.2011 klo:12:45) kommentti

Kyllä se on asoy ja oli siellä yhtiöjärjestys kun papereita pengoin. Sieltä huomasin: "18 § Mikäli tässä yhtiöjärjestyksessä ei toisin määrätä,
noudatetaan voimassa olevia osakeyhtiöstä ja asunto-osakeyhtiöistä annettujen lakien säännöksiä." Eikun pykäliä lukemaan. Tuo "Monta" nimimerkin postaama viesti on juuri se, mitä itse hämmästelen ja pelkään. Se on pakko selvittää naapureille.

edit: kommenttina vielä että Ruotsissa oli pahuksen tarkka lainsäädäntö ja sen mukaan mentiin. Oli vastuukysymyksiä Radon-mittauksista. Jääviysongelmia riitatilanteissa jne. Kaikki nähty. Taloyhtiö toisaalta oli 40 asunnon kokoinen eli vähän isompi mittakaava.

Jäsenen antama (24.2.2011 klo:14:25) kommentti

Se ei auta haikailla mitä Ruotsissa, koska meillä on elettävä ja oltava Suomen lakikirjan mukaan. Näin se vain menee. Yhtiöjärjestys voidaan muokata minkälaiseksi tahansa yksilöllisesti, kunhan pysytään Suomen lain sisällä.

Ei auta parkua, mitä menneisyydessä on oltu ja tehty, kun tulee "lakikirjan omistaja" osakkaaksi. Siinä sitä sitten ollaan ja se "lakikirja" voittaa, vaikka se ei olekaan linjassa menneisyyden kanssa.

Jäsenen antama (24.2.2011 klo:14:54) kommentti

No niin, rauhoitu. Yritin vain sanoa että olen tottunut että asiat menee edes jonkun lakikirjan ja sääntöjen mukaan ja hommat on selvitetty. Tuota taloyhtiötä hoidetaan kuin joitain lantamajoja Afrikassa. Onko se sitten se Suomen tapa ja Suomen lakikirjan mukaan mitä? Sinun viimeisen viestin kaksi viimeistä riviä on juuri se mitä yritän epätoivoisesti kompata. Olen samaa sanonut jo kahdelle muulle hallituksen jäsenelle, että meidän pitää selvittää vastuut yms. mutta vähemmistöksi olen jäänyt.

Jäsenen antama (24.2.2011 klo:15:01) kommentti

Eihän asia mitenkään minulle kuulu, mutta harmittaa, kun tuolaista asioitten hoitoa on. Niinhän se on, että tieto lisää tuskaa ja tästä on osoituksena:" No niin, rauhoitu." ts heität "syyn" toisen niskaan, kun itsellä ei ole homma hanskassa, mutta kyllä se siitä. En puutu asioihisi enää olipa miten oli. Sekin on siinä.

Jäsenen antama (24.2.2011 klo:15:37) kommentti

Tapelkaa vastuista jossain muualla, mutta vastaus ongelmaan on luettavissa toisessa topiikissa mikä tästä aiheesta on tehty. Ilmeisesti ei ole veden määrästä kyse vaan sen lämpötilasta? Eli termari purkuun / vaihtoon.

Jäsenen antama (24.2.2011 klo:15:39) kommentti

Ostakaa ensin sinne taloyhtiöön tuo uusin taloyhtiön vastuunjakotaulukko ja ryhtykää sitten kokouksen pitoon.

Jäsenen antama (24.2.2011 klo:16:04) kommentti

"Monta" merkille vielä sen verran sanon, että ostimme asunnon kaksi kuukautta sitten ja avaimet saimme edellisviikolla. Hallitukseen minut nimettiin automaattisesti ja olen alkanut selvittää miten tämä taloyhtiö toimii. Se, että taloyhtiön hallitus ei ole pitänyt varsinaista yhtiökokousta kolmeen vuoteen tuli tietooni viime viikolla. En ole sinulta saanut sellaista tietoa, joka jotain tuskaa lisäisi enkä ymmärtääkseni ole sinua syyttänyt mistään. Harmi jos niin ymmärsit.Termostaatin lupasivat lähettää Hafalta, kun sinne meilasin. Täytyy aloittaa siitä ongelmanselvitys. Mestarille ja halpakorjaukselle sekä muille kiitokset asiallisesta kommentoinnista. Vastuut pitää tosiaan selvittää mutta lämmin suihku kelpaisi alkutekijöiksi :)

Jäsenen antama (24.2.2011 klo:16:37) kommentti

Joo, lämmin suihku varmaan kelpaisi, mutta nyt asiasta on "keskusteltu" ruotsalaiseen malliin. Sillä menolla lämmin suihku on valovuosien päässä.

Jäsenen antama (24.2.2011 klo:18:02) kommentti

" En ole sinulta saanut sellaista tietoa, joka jotain tuskaa lisäisi enkä ymmärtääkseni ole sinua syyttänyt mistään. Harmi jos niin ymmärsit."

Kysyjä hyvä! Katsopa mitä olen kirjoittanut ja sitten käsi sydämellä katsot peiliin.

Jäsenen antama (25.2.2011 klo:1:59) kommentti

AsOYL 1599/2009. => Löytyy finlex.fi kautta.

Siellä sanotaan miten asiat pitää olla. Monessa asiassa se jopa "jyrää" aiemmin laaditun yhtiöjärjestyksen kohtia.

Kanattaa tutustua vaikka noin "iltalukemisena". Selviää moni asia.

Jäsenen antama (26.2.2011 klo:17:55) kommentti

Monta: Luin vastauksesi vielä kerran ja rehellisesti sanon, että sinulta on tullut pääsääntöisesti vittuilua ja olet sanonut putkimiehen tarpeesta. Tämä ei todellakaan ole lisännyt tuskaani ihan käsi sydämellä sanottuna.pm: kuten aiemmin sanoin niin toisesta suihkusta tulee lämmintä vttä ihan ok eli voin diskuteerata vaikka maailman tappiin asti. Naapureilleni en ole vielä asiasta edes puhunut, suomalaiseen malliin. Mitenkään kovin akuutti juttu tämä suihku ei ole.Itse en viitsisi lähteä karjumaan uusille naapureille ihan heti muuton jälkeen, mutta ilman muuta nämä vastuuasiat pitää selvittää talyhtiössämme asap.Kiitoksia keskustelusta.

Jäsenen antama (26.2.2011 klo:20:07) kommentti

Kysyjälle! Kun luin alkuperäisen kysymyksesi ja saamiasi vastauksia ja kommenttisi, niin päättelyni oli ja on edelleen, että kyseinen ammattitaitosi/tieto/taito ei ole kovin korkea. Alla hieman sivuten

 Sanoit: ”Molemmille suihkuille tulee varaajasta oma vesiputki,…”

Väitän: Ei varmasti tule!

Sanoit: ”…mutta toisesta tulee viileähköä vettä vaikka laitettu niin lämpimälle kuin mahdollista.”

Myönnän sen tosiasiana. Varaajasta, jossa on varmasti yksi ja vain yksi termostaatti/sekoitusventtiili, jonka jälkeen vasta eri hanoille putket haarautuvat.

Sanoit: ”Yritin säätää lämpimän veden tasoa hanan termostaatista, sen sivuläpän avaamalla ja ruuvilla säätämällä.”

Sanon: Jos/kun hanat ovat toimineet aikaisemmin varmaankin moitteettomasti, jolloin ilmeisesti toinen hana on vähitellen lämpimän veden suhteen vähitellen hiipunut tai sitten yhtäkkiä, niin useimmin siinä on sen termostaattihanassa olevat joko toinen tai molemmat sihdit tukossa ja vielä lähtötiedoissa ei ollut sitäkään minkä merkkinen hana. Tässä tapauksessa ilmeisesti kuuman puolen sihti ainakin osittain häiritsevästi tukkeutunut, mutta tässäkään tapauksessa ei ole satavarma, että se tukkeutunut sihti olisi juuri se kuuman puolen. En selitä miksi, sitä ei pysty edes ammattilainenkaan varmuudella sanomaan.

Joten se säätösi oli täysin turha ja ehkäpä vielä haitaksikin, sillä tehdasasetus on yleensä paras. Ne tuntevat hanansa paremmin kuin amatööri.

Sanoit: ”Tämä säätövara on maksimilla eikä tästä huolimatta tule lämmintä vettä.”

Tämä paljasti sen lopullisesti, että tieto/taito ei ole kovin korkea näissä asioissa.

Sanoit: ”Toinen suihkuista toimii suht hyvin vaikkei sieltäkään kuumaa suihkua saa. Mikä neuvoksi?”

Tämä paljastaa, että vika on siinä termostaatissa ja riippuen boilerin termostaatin säädöistä, niin ehkä toisenkin termostaattihanan sihteissä on tukkeumaa.

Sanoit: ”Joku kertoi, että saattaa olla kalkkitukkeuma kuumavesilinjassa sen suihkun kohdalla, mutta miten sellaisen tarkistaa tai poistaa?”

Tämä on oikeansuuntainen arvio, mutta ei tarkka, sillä se tukkeuma on siinä itse hanassa.

Sanoit: ”Voiko syy olla joku muu?”

 Ei voine, vaan katso edellä!

Saamasi ammattilaisen vastaus:

”Ilmeisesti varaajassa on termostaatti, joka säätää putkeen tulevan veden lämpötilan. Säädä veden lämpötila termostaatista korkeammaksi. Hae netistä termostaatin säätöohjeet. Voi olla, että termostaatin sisällä on kalkkia. Sekoittajan termostaattiosa pitää poistaa ja puhdistaa.”

On huono, sillä sinulla ei ole ilmeisesti mitään asiaa mennä kropeloimaan luvatta ei boilerin termostaattia eikä hanankaan termostaattia. Tämähän riippuu siitä Sinun myöhemmin haikailemistasi yhtiöjärjestyksestä ja siinä olevasta vastuujakotaulusta, mutta oletin, että ne ovat yleisesti käytössä olevat.

Sanoit: ”Miten varaajassa voi olla vikaa tässä tapauksessa. Ei kai joka linjalle ole omaa tersmostaattia varaajassa? Kaikista muista hanoista, mm viereisestä suihkusta tulee lämpimämpää vettä ja viereisen kodinhoitohuoneen hanasta tulee mitattuna 62C vettä. Miten varaajan termostaatin säätö auttaa tässä?”

Tämä paljasti sen, että ei tieto ole ole kovin korkeaa tasoa, sillä nimen omaanhan termostaatti määrittelee sen veden lämpivyysasteen.

Sanoit: ”En huomannutkaan noita muita viestejä hetki sitten. Eli kylmä ja kuuma vesilinja kiinni ja hana auki. Saako tällaisen tehdä itse vai tarvitaanko putkimies? Kyseessä siis rivitaloyhtiö.”

Et saa! (riippuu siis vastuunjaosta)

Katso edeltä miksi kysymyksistäsi pääteltynä vastasin ilman liirumlaarumeja:

”putkimies tarvitaan …”

ja tuo loppuosan kommenttini:

” ja (halvat)hanat kuuluvat taloyhtiön vastuulle vai miten se oli?”

tarkoitti sitä, että jos tarvitaan uusi hana, niin taloyhtiö hankkii uuden hanan ja yleisesti ottaen se on jokin halvimpia (kunnollisia) hanoja.

Myöhemmin haikailit vielä Ruotsin mallia, mutta sen haikailu on täysin poissa laskuissa ongelmissasi.

Mielestäni Suomen malli on tässä aivan hyvä, mutta jos osakkaat ovat sörssineet, niin eihän se ole minun vikani ja enhän minä sitä edes tiennytkään, joten panepa nyt se kuntoon ja vaikkapa paremmaksi kuin Ruotsissa.

Otapa huomioon vielä, että kysymykset paljastavat usein sen tason mitä kysyjä tietää, jolloin vastaus on joskus kylmä totuus, joka sattuu mahdollisesti arkaan paikkaan riippuen kysyjästä ja tällöin se sattuu, vaikka sitä ei ole siksi tarkoitettu, vaan auttamaan kysyjää, jolloin se on otettava siltä kannalta.

Valitettavan usein on niin, että ”markan insinööri tekee viiden markan vahingon”. Tätä voidaan soveltaa myös euroinakin ja suhdeluku saattaa olla vielä karmeampi.

Noista kommenteistasi paljastuu, että yhtiössänne ei ole asiat ja tieto/taito yhtään kohdallaan. Varokaa siis sitä, että sinne tulee sellainen, joka tietää oikeutensa. Yhtiöjärjestyksen muuttaminekaan ei ole aivan läpihuutojuttu. Se on hyväksytettävä vielä eri instansseista.

Huomaa vielä, että tarkkaan ottaen osakkaan itsenäinen toimivalta on toisaalta pieni eikä ilman hallituksen ja/tai yhtiökokouksen (kirjallista) päätöstä voi tehdä (juurikaan) mitään.

Katsopa vielä mitä neuvoja ovat muut antaneet ja peilaa juttujani niihin.

Kaikella ystävyydellä!


Jäsenen antama (26.2.2011 klo:20:39) kommentti

Kokeile: sulje hanalle tuleva kylmän puolen sulku,onko lämpimän veden

virtaus normaali.


Jäsenen antama (26.2.2011 klo:21:55) kommentti

Sun on tosi helppo kokeilla onko vika talon putkituksessa/varaajassa vai suihkusekoittajassa.Tee näin: Laita molemmat suihkusi täysille noin keskilämpöiselle vedelle.

noin 15sek päästä kokeile kädellä onko niiden tuloputkien juntturit molemmissa samanlailla kuumat /kylmät,jos on niin vika on sekoittajassa,jos toisen kuuma tuntuu sormissa selvästi kylmältä niin sitten vika talossa/varaajassa.

Jäsenen antama (26.2.2011 klo:22:48) kommentti

Tuossapa tuli ylivoimaiset ja selkeät ohjeet.

Jäsenen antama (27.2.2011 klo:10:29) kommentti

Tässäkin topikissa tulee taas esilles ama vanha juttu. Kun joku esittää ongelman ja pyytää neuvoja, vastaukseksi tulee "kutsu putkimies", "kutsu sähkömies" jne. Ja sitten tulee juupastelua siitä, että et saa itse tehdä sitä ja tätä. Kolmantena tulee sitten lähtöolettamus, että kysyjä on täysi tumpelo.

Jäsenen antama (27.2.2011 klo:10:49) kommentti

Joo.... tälle menolle on tehtävä jotakin. Kohta ei kukaan uskalla kysyä mitään.

Jäsenen antama (27.2.2011 klo:10:59) kommentti

tälle menolle on tehtävä jotakin. Kohta ei kukaan uskalla kysyä mitään.

-Bannia asiattomien viestien kirjoittajille.

Jäsenen antama (27.2.2011 klo:11:05) kommentti

Niinpä tässä paljastuu myös se, että peiliinsä ei voi myöskään katsoa:

"Tässä olisi hyvä olla haveri apuna pääsululla ettei tule vahinkoja",
 
koska vahinko tässä tapauksesa sattuu ("haveri apuna" = (tulkitsen) vahinkoapuna) - jos sattuu- maalla eikä merellä, niin tuossa avuksi kaverin. Eiköhän tuo kaveri tässä tapauksessa kannata olla monesta syystä juuri se aito putkimies, mutta ensin kropelointiin luvat taloyhtiöstä, jotta mahdollisesti suuremmilta riidoilta vältytään.

Näissä kysymyksissä usein vastaaja joutuu tulkitsemaan ja arvaamaan hyvin paljon, koska alkutietoja ei anneta juuri ollenkaan, vaan kysymys singotaan hehtaaripyssyllä bittitaivaalle, tällöin vastaajan on annettava ohjeita/"ohjeita" varman päälle, jottei suurempaa vahinkoa pääse syntymään ainakaan ohjeitten perusteella.

Silloin voi antaa tarkempia ohjeita, jos tehtävä on sellainen, että siitä ei suurempaa vaaraa synny - sähkötöissäkään. Kysymyksistä voi vetää usein kysyjän tietotaito-tason ko. asiassa. Katsokaapa näitä kysymyksiä ja keskusteluja. Voisi aloittaa vaikkapa.... ja varsinkin silloin, kun kyseessä on asoy eikä ok ( = ei: OK!).

Jäsenen antama (27.2.2011 klo:11:28) kommentti

PM tämä on sinulle!Sähkötyöt luvanvaraisia,mitä saa tehdä ilman lupia
ja kysymyksen perusteella niistä ei aina saa selvyyttä mikä siinä on se
ongelma,eikö silloin ole paras neuvo turvautua ammattilaiseen.
Vastuu mitä neuvot tyyliin "käy ostamassa muutaman euron virtakynä
ja kokeile sillä,siellä on punainan, musta ym johtoja"miltä kuullostaa?
Lisäisin vielä tuohon( Kylmää vettä suihkusta)onko siinä mahdollisesti
lämpimän veden raja asetettu liian alas(hanassa oleva säätä ei 
termostaatti)

Jäsenen antama (27.2.2011 klo:11:40) kommentti

Joo, tää on just tätä. kiitokset kommentista.

Jäsenen antama (27.2.2011 klo:12:22) kommentti

"-Bannia asiattomien viestien kirjoittajille."Asiattomin viesti: väärän neuvon/ohjeen antaminen! Nyt ei ole kysymys oikeista erilaisista ratkaisuista, joita on yleensä paljon.
Jäsenen antama (27.2.2011 klo:14:03) kommentti

Nimenomaan huonoin neuvo on antaa väärää tietoa tietämättömälle.  Jokaista kysyjää ei voi alkaa opastamaan kysymyksen laadinnassa ,jos kysymyksestä ei oleelliset asiat selviä niin silloin tulee vastaus asettaa siten ettei anneta vääriä tietoja eikä opasateta kysyjää tekemään sellaista jota kysyjä  ei hallitse.  Vaaralliseen työtapaan innostaminen on myös jotenkin edesvastuutonta.  Vaikka kuinka tekisi mieli antaa neuvo niin aina on myös tunnettava vastuunsa sen neuvon seurauksista.  No, meni vähän ohi siitä suihkukranasta mutta voihan tämän aina poistaa jos tuntuu että paskaa puhuin.

Jäsenen antama (27.2.2011 klo:14:47) kommentti

Tässähän on "ajatksen siemen" palstan ylläpitäjille pähkäiltäväksi.

Lainataan osio edellisestä "Ruopsan" kommentista :

"Jokaista kysyjää ei voi alkaa opastamaan kysymyksen laadinnassa ,jos kysymyksestä ei oleelliset asiat selviä niin silloin tulee vastaus asettaa siten ettei anneta vääriä tietoja eikä opasateta kysyjää tekemään sellaista jota kysyjä ei hallitse."

Kyllähän ohjeistusta voi antaa, - vai kuinka (?)

Jäsenen antama (27.2.2011 klo:15:44) kommentti

Tarkoitin asiattomalla viestillä sellaista viestiä, jossa ei ole vastattu kysyjän asiaan ollenkaan, vaan keskitytty ihan muihin kommentteihin, kuten muiden palstalaisten asiantuntemukseen tms.Kuka on se, joka päättää, mikä vastaus on oikeaa tietoa ja mikä väärää? Valvoja?

Jäsenen antama (27.2.2011 klo:15:53) kommentti

Minä olen valmis antamaan valvojille "vapaat kädet". Minusta heillä riittä asiantuntemusta tunnistaa pelkän v:lun, kun minäkin sen pystyn tunnistamaan. Myös ne viestit, joissa on asiaa, mutta myös samaa v:lua pitää poistaa. Vetäkää raakaa linjaa muutaman kuukauden, ja katsotaan miltä näyttää.

Toinen vaihtoehto on, että lukijat ilmoittavat ylläpidolle, ja perustelevat kantansa. Ei siis mitään peukkualas-nappeja.

Jäsenen antama (27.2.2011 klo:16:16) kommentti

"...keskitytty ihan muihin kommentteihin, kuten muiden palstalaisten asiantuntemukseen tms."
 
Tässä tungen tuohon "rivien väliin":

Kun B lainaa A:n tekstin/-ä ja oikaisee siinä olevan virheellisen tiedon, niin A tulkitsee sen B:n suorittamaksi kettuiluksi. Näin se usein menee.

Kun vastauksessa on kettuiluakin oikean tiedon lisäksi, niin silloin kysyjän on pystyttävä poimimaan oman etunsa vuoksi sieltä se oikea tieto eikä lähteä siitä kettuilusta sumentunein aivoin morkkaamaan vastaajaa. Kenenkähän etu se on! 

Siis parempi kettuillenkin annettu oikea/oikeaksi oikaistu neuvo kuin ei mitään. 

Jäsenen antama (27.2.2011 klo:16:26) kommentti

Minä olen valmis antamaan valvojille "vapaat kädet". Minusta heillä riittä asiantuntemusta tunnistaa pelkän v:lun, kun minäkin sen pystyn tunnistamaan.

-Samoin. Kettuilut ja täysin asian ohi viestit voi poistaa ilman muuta.

Jäsenen antama (27.2.2011 klo:16:35) kommentti

Tässähän on taas parasta se, mikä eniten kysyjää neuvoo. Hyvä niin!

Jäsenen antama (27.2.2011 klo:16:48) kommentti

Itse olen sitä mieltä että vain oikea tieto on oikeata ja sitä kohden meidän onkin kaikkien kirkasotsaisina vaellettava. Ja jos joku löytää täältä väärää tietoa, niin hänen velvollisuutensa on oikaista virheellinen tieto, mikä tapahtuu vain pitävien perustelujen kautta. Tätä kutsutaan tieteelliseksi tiedoksi.

Jäsenen antama (27.2.2011 klo:17:10) kommentti

Olen Halpakorjauksen kanssa paljolti samaa mieltä ja olen yrittänyt myös kertoa useasti että esim. sähköasennuksissa ei tulisi antaa virheellistä kuvaa että niitä voi "vähän tehdä amatöörikin vaikka se onkin laitonta" ,tuohon täällä syyllistyy nämä palstan ammattivastaajatkin jotka eivät edes esiinny nimimerkein kun antavat nuo lausuntonsa tuolla alussa.  Perustelut olen pyrkinut muotoilemaan standardin esimerkkeihin en sitten tuosta tieteestä kyllä osaa sanoa enempää. No. tämäkin ketju näkyy hieman rönsyilevän alkuperäisestä aiheesta mutta olkoon.  Ja noista vapaista käsistä niin tietysti valvojilla on vapaat kädet eikä meillä kirjottelijoilla ole siihen mitään sanomista.

Jäsenen antama (27.2.2011 klo:17:30) kommentti

"Itse olen sitä mieltä että vain oikea tieto on oikeata ja sitä kohden meidän onkin kaikkien kirkasotsaisina vaellettava. Ja jos joku löytää täältä väärää tietoa, niin hänen velvollisuutensa on oikaista virheellinen tieto, mikä tapahtuu vain pitävien perustelujen kautta."

Eikö virheellisen tiedon levittäjällä ole mitään velvollisuutta  "tieteelliseen perusteluun"? Tässä käännän nuo todistelut juuri päin vastoin. Perustelu ei ole mikään linkki, jossa asiaa on kaupallisessa mielessä myynnin edistämiseksi kehuttu, vaikka juttu kokonaisuudessaan saattaa olla sieltä syvältä.

Linkki-/vinkkimiehen on tajuttava myös itse mitä ja miten sen linkin sisällön laita on.

Jäsenen antama (27.2.2011 klo:17:53) kommentti

Olen kommentoinut punaisella Kommenttiesi/tekstisi alapuolelle.

Kysyjälle! Kun luin alkuperäisen kysymyksesi ja saamiasi vastauksia ja kommenttisi, niin päättelyni oli ja on edelleen, että kyseinen ammattitaitosi/tieto/taito ei ole kovin korkea. Alla hieman sivuten

 Sanoit: ”Molemmille suihkuille tulee varaajasta oma vesiputki,…”

Väitän: Ei varmasti tule!

Väittämäsi on totta. Komerossamme varaajan vieressä on jakopatteri josta haarautuu 6 kpl putkia.  

Sanoit: ”…mutta toisesta tulee viileähköä vettä vaikka laitettu niin lämpimälle kuin mahdollista.”

Myönnän sen tosiasiana. Varaajasta, jossa on varmasti yksi ja vain yksi termostaatti/sekoitusventtiili, jonka jälkeen vasta eri hanoille putket haarautuvat.

Sanoit: ”Yritin säätää lämpimän veden tasoa hanan termostaatista, sen sivuläpän avaamalla ja ruuvilla säätämällä.”

Sanon: Jos/kun hanat ovat toimineet aikaisemmin varmaankin moitteettomasti, jolloin ilmeisesti toinen hana on vähitellen lämpimän veden suhteen vähitellen hiipunut tai sitten yhtäkkiä, niin useimmin siinä on sen termostaattihanassa olevat joko toinen tai molemmat sihdit tukossa ja vielä lähtötiedoissa ei ollut sitäkään minkä merkkinen hana. Tässä tapauksessa ilmeisesti kuuman puolen sihti ainakin osittain häiritsevästi tukkeutunut, mutta tässäkään tapauksessa ei ole satavarma, että se tukkeutunut sihti olisi juuri se kuuman puolen. En selitä miksi, sitä ei pysty edes ammattilainenkaan varmuudella sanomaan.

Ok. Muutimme taloon muutama viikko sitten ja tämä suihku on ollut alusta alkaen kylmä.

Joten se säätösi oli täysin turha ja ehkäpä vielä haitaksikin, sillä tehdasasetus on yleensä paras. Ne tuntevat hanansa paremmin kuin amatööri.

Hafa neuvoi minua tekemään säädön hanan termostaatista koska tehdasasetukset eivät ole standardeja ja tehty siten ettei esim lapsi saa kuumaa vettä niskaansa. Kerrottiin, että LVI-miehen/naisen joka asennukset tekee, tulee asennettaessa säätää hanan termostaatti paikallisiin olosuhteisiin sopivaksi. Tehtaalta sanottiin, että tuo säätö on helppo ja riskitön ja siksi he lähettivät ohjeen minulle pdf:nä.

Sanoit: ”Tämä säätövara on maksimilla eikä tästä huolimatta tule lämmintä vettä.”

Tämä paljasti sen lopullisesti, että tieto/taito ei ole kovin korkea näissä asioissa.

Ok. En ole LVI-expertti

Sanoit: ”Toinen suihkuista toimii suht hyvin vaikkei sieltäkään kuumaa suihkua saa. Mikä neuvoksi?”

Tämä paljastaa, että vika on siinä termostaatissa ja riippuen boilerin termostaatin säädöistä, niin ehkä toisenkin termostaattihanan sihteissä on tukkeumaa.

Tämä ylläoleva teksti ei aukea

Sanoit: ”Joku kertoi, että saattaa olla kalkkitukkeuma kuumavesilinjassa sen suihkun kohdalla, mutta miten sellaisen tarkistaa tai poistaa?”

Tämä on oikeansuuntainen arvio, mutta ei tarkka, sillä se tukkeuma on siinä itse hanassa.

ok

Sanoit: ”Voiko syy olla joku muu?”

 Ei voine, vaan katso edellä!

Saamasi ammattilaisen vastaus:

”Ilmeisesti varaajassa on termostaatti, joka säätää putkeen tulevan veden lämpötilan. Säädä veden lämpötila termostaatista korkeammaksi. Hae netistä termostaatin säätöohjeet. Voi olla, että termostaatin sisällä on kalkkia. Sekoittajan termostaattiosa pitää poistaa ja puhdistaa.”

On huono, sillä sinulla ei ole ilmeisesti mitään asiaa mennä kropeloimaan luvatta ei boilerin termostaattia eikä hanankaan termostaattia. Tämähän riippuu siitä Sinun myöhemmin haikailemistasi yhtiöjärjestyksestä ja siinä olevasta vastuujakotaulusta, mutta oletin, että ne ovat yleisesti käytössä olevat.

Selvä. Ainoa mitä olen kopeloinut varaajassa on sen termostaatin lämpötila, jonka itseasiassa laskin 85C:sta 65C:een tänne muuttaessamme, koska esim keittiön hanasta tuli todella kuumaa vettä. Toivottavasti en tehnyt mitään väärin.

Sanoit: ”Miten varaajassa voi olla vikaa tässä tapauksessa. Ei kai joka linjalle ole omaa tersmostaattia varaajassa? Kaikista muista hanoista, mm viereisestä suihkusta tulee lämpimämpää vettä ja viereisen kodinhoitohuoneen hanasta tulee mitattuna 62C vettä. Miten varaajan termostaatin säätö auttaa tässä?”

Tämä paljasti sen, että ei tieto ole ole kovin korkeaa tasoa, sillä nimen omaanhan termostaatti määrittelee sen veden lämpivyysasteen.

Sitähän nimenomaan yritin kertoa. Kysymykseni: "Miten varaajan termostaatin säätö auttaa tässä?" tarkoitti että miten varaajan lämpötilan nosto auttaa tuohon yhden vesipisteen eli suihkun ongelmaa koska muissa vesipisteissä ongelmaa ei ole.

Sanoit: ”En huomannutkaan noita muita viestejä hetki sitten. Eli kylmä ja kuuma vesilinja kiinni ja hana auki. Saako tällaisen tehdä itse vai tarvitaanko putkimies? Kyseessä siis rivitaloyhtiö.”

Et saa! (riippuu siis vastuunjaosta)

Ok

Katso edeltä miksi kysymyksistäsi pääteltynä vastasin ilman liirumlaarumeja:

”putkimies tarvitaan …”

ja tuo loppuosan kommenttini:

Jäsenen antama (27.2.2011 klo:17:56) kommentti

” ja (halvat)hanat kuuluvat taloyhtiön vastuulle vai miten se oli?”

tarkoitti sitä, että jos tarvitaan uusi hana, niin taloyhtiö hankkii uuden hanan ja yleisesti ottaen se on jokin halvimpia (kunnollisia) hanoja.

Niin. Tämä täytyy selvittää taloyhtiössä.

Myöhemmin haikailit vielä Ruotsin mallia, mutta sen haikailu on täysin poissa laskuissa ongelmissasi.

Mielestäni Suomen malli on tässä aivan hyvä, mutta jos osakkaat ovat sörssineet, niin eihän se ole minun vikani ja enhän minä sitä edes tiennytkään, joten panepa nyt se kuntoon ja vaikkapa paremmaksi kuin Ruotsissa.

Ruotsin ajoista haikailin ainoastaan sitä että pelisäännöt taloyhtiöön olivat tehtynä eikä tulkinnanvaraa ollut. Varmasti sama juttu useimmissa taloyhtiöissä Suomessa.

Otapa huomioon vielä, että kysymykset paljastavat usein sen tason mitä kysyjä tietää, jolloin vastaus on joskus kylmä totuus, joka sattuu mahdollisesti arkaan paikkaan riippuen kysyjästä ja tällöin se sattuu, vaikka sitä ei ole siksi tarkoitettu, vaan auttamaan kysyjää, jolloin se on otettava siltä kannalta.

Ei totuus satu. En vain jaksa täysin tarpeetonta nimimerkkien takaa kettuilua joka ei anna kysyjälle yhtään mitään. Kysyjä tarvitsee apua/neuvoa ei kettuilua. 

Valitettavan usein on niin, että ”markan insinööri tekee viiden markan vahingon”. Tätä voidaan soveltaa myös euroinakin ja suhdeluku saattaa olla vielä karmeampi.

Totta. Pätee myös ekonomeihin.

Noista kommenteistasi paljastuu, että yhtiössänne ei ole asiat ja tieto/taito yhtään kohdallaan. Varokaa siis sitä, että sinne tulee sellainen, joka tietää oikeutensa. Yhtiöjärjestyksen muuttaminekaan ei ole aivan läpihuutojuttu. Se on hyväksytettävä vielä eri instansseista. Totta. Tämä pitää korjata.

Huomaa vielä, että tarkkaan ottaen osakkaan itsenäinen toimivalta on toisaalta pieni eikä ilman hallituksen ja/tai yhtiökokouksen (kirjallista) päätöstä voi tehdä (juurikaan) mitään. Meidän kolmen jäsenen hallituksessa nämä on hoidettu sähköpostitse, mikä toki tulkitaan juridisesti pitäväksi. Virallisempi päätös olisi tottakai parempi.

Katsopa vielä mitä neuvoja ovat muut antaneet ja peilaa juttujani niihin.

Kaikella ystävyydellä! sitä samaa!


Jäsenen antama (27.2.2011 klo:18:10) kommentti

 Monta mainitsi nämä linkit, ne ei kuulu keskustelupalstalle minunkaan mielestä.Kysyjä jos pyytää
 tietolähteitä  niin sitten se on ok.Valvojat jotka voivat poistaa asiattomia viestejä,sitä varten hedät on
 tehtävään valittu.Minun viestilaskurin voi vaikka nollata,ikäkin on jo sen verran ettei se ole
 mikään katastrofi.

Jäsenen antama (27.2.2011 klo:18:26) kommentti

Linkkien avulla täällä on paljastettu monissakin keskusteluissa karkeita virheitä, joita esitetään kirkkain otsin tosina siinä luulossa että mikä tahansa menee läpi kun sen vain sanoo vakuuttavasti.Jos linkki tämän väärän tiedon paljastaa, silloin se enemmän kuin paikallaan. Jos on puhtaat jauhot pussissa, niin silloin ei linkkejä pelkää.


Jäsenen antama (27.2.2011 klo:18:40) kommentti

Halpakorjaus on näitä linkkejä suosinut,mutta mikä on se kokemus tieto
taito joka on kantapäänkautta opittu sitä täällä tarvitaan.Ihmisen
oppimiskyky kolme asiaa ,kuunteleminen,näkeminen,tekeminen,joku silloin
puuttuu jos pitää turvautua näihin linkkeihin.Tässä ketjussa oli kysyjän
ja vastaajien välistä keskustelua niin kai se on tarkoituskin,eikä jonkun
tarvii tuulettaa" minun vastaus on lähinnä oikeata."
.


Jäsenen antama (27.2.2011 klo:19:11) kommentti

Onko tämä niin totista,että ihan helisemään joutuu.

Jäsenen antama (27.2.2011 klo:21:35) kommentti

Heliseminen johtuu pakkasesta, ei tästä, ollos huoleti..

Jäsenen antama (27.2.2011 klo:22:18) kommentti

Olipa helpottava tieto mistä se helinä johtuu.Kiitos sinulle

helistellään.

Jäsenen antama (28.2.2011 klo:0:19) kommentti

Kysyjälle:

Minä olen kommentoinut puolestani sinisellä ja kokonaisuudet numeroinut. Mustahan on minun tekstiäni tai lainausta aikaisemmasta.

1)

Joten se säätösi oli täysin turha ja ehkäpä vielä haitaksikin, sillä tehdasasetus on yleensä paras. Ne tuntevat hanansa paremmin kuin amatööri.

Hafa neuvoi minua tekemään säädön hanan termostaatista koska tehdasasetukset eivät ole standardeja ja tehty siten ettei esim lapsi saa kuumaa vettä niskaansa. Kerrottiin, että LVI-miehen/naisen joka asennukset tekee, tulee asennettaessa säätää hanan termostaatti paikallisiin olosuhteisiin sopivaksi. Tehtaalta sanottiin, että tuo säätö on helppo ja riskitön ja siksi he lähettivät ohjeen minulle pdf:nä.

Yleensä hanat ovat säädetyt siten, että siitä tuleva lämmin vesi ilman mitään säätelyä on 38 asteista ja sitten niissä on rajoitinnuppi/turvanappi, jolla voidaan saada kuumempaa tarvittaessa.

2)

Tämä paljastaa, että vika on siinä termostaatissa ja riippuen boilerin termostaatin säädöistä, niin ehkä toisenkin termostaattihanan sihteissä on tukkeumaa.

Tämä ylläoleva teksti ei aukea

Tuossa olisi pitänyt sanoa tarkemmin: Tämä paljastaa, että vika on siinä termostaattihanan sihdeissä ja riippuen boilerin termostaatin riittävän korkeasta lämpötilan säädöistä, niin ehkä toisenkin termostaattihanan sihteissä on tukkeumaa. Boilerin termostaatti määrittää sen minkä asteisena lämminvesi lähtee jakotukille ts. hanan termostaatin säädöillä ei voi saada kuumempaa, vaikka haluaisikin turvanapilla.

3)

Saamasi ammattilaisen vastaus:

”Ilmeisesti varaajassa on termostaatti, joka säätää putkeen tulevan veden lämpötilan. Säädä veden lämpötila termostaatista korkeammaksi. Hae netistä termostaatin säätöohjeet. Voi olla, että termostaatin sisällä on kalkkia. Sekoittajan termostaattiosa pitää poistaa ja puhdistaa.”

On huono, sillä sinulla ei ole ilmeisesti mitään asiaa mennä kropeloimaan luvatta ei boilerin termostaattia eikä hanankaan termostaattia. Tämähän riippuu siitä Sinun myöhemmin haikailemistasi yhtiöjärjestyksestä ja siinä olevasta vastuujakotaulusta, mutta oletin, että ne ovat yleisesti käytössä olevat.

Selvä. Ainoa mitä olen kopeloinut varaajassa on sen termostaatin lämpötila, jonka itseasiassa laskin 85C:sta 65C:een tänne muuttaessamme, koska esim keittiön hanasta tuli todella kuumaa vettä. Toivottavasti en tehnyt mitään väärin.

Tuo oli oikea toimenpide. Siinähän vain ”pyöritetään nuppia”.  Tarkkaan ottaen asoy:ssä riipuen tietenkin vastuunjaosta ei saa aukoa hanoja ja termostaatteja omatoimisesti, mutta tiedän, että sitä tehdään ja sen jälkeen usein tarvitaan sitten sitä putkimiestä.

4)

Sanoit: ”Miten varaajassa voi olla vikaa tässä tapauksessa. Ei kai joka linjalle ole omaa tersmostaattia varaajassa? Kaikista muista hanoista, mm viereisestä suihkusta tulee lämpimämpää vettä ja viereisen kodinhoitohuoneen hanasta tulee mitattuna 62C vettä. Miten varaajan termostaatin säätö auttaa tässä?”

Lisää kommentti*

Muita aiheeseen liittyviä kysymyksiä/vastauksia:

suihkuveden lämpötila

Mikä on kohtuullinen/ tavallinen lämpötila suihkuvedelle? Vuokralaisen mielestä tulee liian kylmää vettä suihkusta. Koe mittasin veden 5 minuutin ajan, tulos: "hana v...

Välillä kylmää vettä

Mistähän mahtaa johtua ongelma, kun suihkusta tulee välillä kylmää vettä kun sammuttaa suihkun välillä? eli kun on suihkussa ja katkaisee vedentulon ja laittaa hanan uude...

Lämmintä vetta kahdesta suihkusta

Kylpyhuoneessa on kaksi suihkua. Aluksi mollemmista tuli yhtäaikaa lämmintä vettä, mutta jokin aika sitten tilanne muuttui eikä nyt voi käyttää kuin yhtä suihkua kerralla...

keltaista vettä

Ostimme vuoden –82 rivitaloasunnon kesällä 2004. Laskin tummankeltaista vettä hanasta parituntia ilman loppua, asunto oli ollut tyhjillään muutaman kuukauden. Teimme asun...

kylmä ja lämmin kateissa.

ongelmani on seuraava: vessassa ei tule hanasta kylmää vettä! kun hanaa kääntää kylmälle, veden paine pienenee, eli hanasta valuu vain pieni liru kylmää. suihkussa tilann...

Silikonia tilkeväliin?

Pari kysymystä;Onko ääneneristyksen kannalta tai kosteusteknisesti hyötyä vetää akryyli- tms massa ikkunoiden tilkevälin sisäpuolelle?                                    ...

Vesiputket vinkuu

Asumme omakotitalossa. Mistä johtuu kun vettä laskee kylpyhuoneen suihkusta niin vesiputket vinkuu? Joskus vinkumista on kuulunut myös keittiön vesipisteestä....

Lämminvesivaraaja hiipuu

Paritalon puoliskossamme on Parca M300VS merkkinen lämminvesivaraaja vuodelta -84. Vettä lämmitetään yösähköllä ja varaaja sijaitsee tuulikaapissa. Aamulla lämmintä vettä...

Suihkun ja patterin läheisyys

Haluamme siirtää kylpyhuoneemme suihkun paikkaa metrin verran, lähes kulmaan, kun se nyt on keskellä seinää. Toisella seinällä on vesikiertoinen patteri, johon varmasti t...

Silikoni ja saumausaine

Asuntoni kylpyhuoneessa seinän ja lattian rajassa on muutaman sentin matkalla seuraava tilanne: silikonisauma on laitettu kaakeleiden saumausaineen päälle niin, että saum...

vettä tihkuu kh oven vierestä

Kylpyhuone on remontoitu vajaa vuosi sitten ja nyt huomasin että suihkun käytön jälkeen oven vierestä tihkuu vettä lattian rajasta. Ovia ei siis ole listoitettu joten näk...

Vedenpaine ei riitä kaukaisimpaan hanaan

Asumme v 98 valmistuneessa yksitasoisessa paritalohuoneistossa Helsingissä. Ongelmaksi on alkanut muodostua kesän ja syksyn mittaan, että käyttöveden paine on laskenut hi...

Hanasta ei tule kuumaa vettä

Hei! Täällä kyselee yksin kiinteistöään hoiteleva Reiskatar, miksi keittiön hanasta lakkasi tulemasta kuumaa vettä? Kuuma vesi menee kyllä pesuhuoneeseen ja erilliswc:hen...

viemäriputken eristäminen

Talomme on rossipohjainen ja viemäri putki kulkee lattian välissä suurimmaksi osaksi. Talvella ollaan havaittu napsumista, kun päästää lämmintä vettä, niiltä paikkein mis...

Suihkujen hanat

Hei!Meille tulee vesi porakaivosta. Porakaivonpumppu menee 3 barissa päälle ja lopettaa 4,5 barissa. Ongelmana on kuuman veden heikko paine joissain hanoissa. Kylmää vett...

Heikko vedenpaine suihkutiloissa

Vedenpaine on mittarin mukaan 4,5, joka pitäisi olla ihan sopiva. Vettä tuleekin ihan sopivalla paineella wc:n ja keittiön hanoista. Kylpyhuoneen suihkusta vettä tulee ku...

lvi ongelma

heiolimme viikon poissa mökiltä ja ei tule lämmintä vettämökissä:-lämmöt olleet päällä + 10c koko ajan-olimme unohtaneet laittaa lämmitettävän kaivosta tulevan vesijohdon...

Kylmävesihanasta tulikuumaa vettä

Miten on mahdollista että kylmävesihanasta tulee tulikuumaa vettä ellei jopa kuumaa höyryä.Meillä on talossa Parmairin ilmalammitysjärjestelmä (rakennusvuosi 1985) ja nyt...

sähkösaunan muuttaminen puusaunaksi

Terve.Aloitimme saunan remontin kun tuli jostain kylmää ilmaa jaloille aina kun saunassa oli.purin sitten koko saunan paneloinni ja huomasin että hiiret olivat syöneet ka...

Vanhan talon käyttövesiputkiston ja varaajan uusiminen

Vanhan talon käyttövesiputkisto on tukkeutunut (paikoin tulee kylmää vettä vain liruttamalla), ja aiotaan vaihtaa uuteen komposiittiputkistoon pinta-asennuksena. Mitä teh...

kondenssivesi

heivapaa-ajan asuntomme kylpyhuoneemme remontoitiin ja sinne asennettiin uusi paineastia kylpyhuoneen kaappiin.ja boileri seinaan.vesi tulee porakaivostamme.lämmitettäväl...

Vettä liesituulettimen poistoputkesta

Moi.Asensin puuttuvan perhospellin liesituulettimen poistoputkeen. Nyt kuitenkin pakkasten tullessa putki alkoi tiputtamaan vettä liedelle.Putki on eristetty höyrynsulun...

astianpesukoneen liittymä

Hei, ostamassamme talossa astianpesukone on liitetty siten että kone ottaa sisäänsä kuuman veden. Se polttaa kaiken lian kiinni lautasiin pesun sijaan...kysyisinkin milla...

Yksi patteri kylmänä

Yksikerroksisessa paritalopuolikkaassamme on vesikiertoinen patterilämmitys, jota olemme täydentäneet paikoittaisilla lattialämmityksillä. Patterikiertoa on ollut vähän t...

Vesi-WC:n asennuksen hinta (JATKOA)

Miksi hinnoista on aina niin vaikea antaa edes arvioita? Kuitenkin alle 5000e kuulostaa aika kovalta hinnalta tuosta. Tilaan ei tule lavuaaria, eikä "molempia vesiä", (mi...