Kysy, vastaamme -palvelussa Rakentaja.fi-palvelun jäsenet voivat esittää kysymyksiä rakentamisesta, remontoimisesta tai sisustamisesta. Kysyä voi myös rakennusoikeudellisia lakikysymyksiä. Kysymyksiin vastaavat kunkin alan asiantuntijat. Tule kysymään, kommentoimaan tai lukemaan asiantuntijoiden vastauksia kommentteineen!

Kosteuttako kylpyhuoneessa?

Kylpyhuone ja sauna

Kysytty: 17.6.2009 klo:0:18

Olemme hiljattain muuttaneet vanhaan omakotitaloon ja jo melko pian muuton haistoimme vaatteissamme jonkun tunkkaisen hajun. Emme haista tätä muualla kuin kyläillessämme tai töissä tai muualla kodin ulkopuolella.Haju tuntuisi tarttuvan kylpyhuoneesta (kuivatamme pyykit siellä) vaatteisiimme. Tämän johdosta kylpyhuoneessa tehtiin pintakosteusmittaus näin aluksi. Pintakosteusmittauksella arvot olivat seinällä yhdessä kohtaa ja lattialla yhdessä kohtaa yli 100. Muualla aivan normaalit arvot. Mittaaja ja mekään emme tiedä varmaksi missä kohtaa lattialämmityksen kaapelit menevät, emmekä yhtään tiedä mitä seinässä on sillä kohtaa. Putkia siellä ei ainakaan pitäisi olla. Tarkoituksena on, että mittaus uusitaan muutaman kuukauden päästä ja verrataan tulosta tämän hetkiseen tilanteeseen sekä talvella otetaan myös tarkempia sisäilmatutkimuksia. kylpyhuone sekä koko muukin talo on remontoitu 2000-luvulla.

Tässä vaiheessa tietenkin arveluttaa että odotammeko niin kauan vai täytyisikö jotain tehdä ennen talvea jo? Tuon mittaustuloksen perusteella ei varmaan uskalla lähteä poraamaan vielä ainakaan mitään reikää muutama vuosi sitten remontoituun kylppäriin ?? Mitä mieltä olette tilanteesta, mitä olisi viisainta tehdä tässä vaiheessa? Terveyden vuoksi arveluttaa odottaa, mutta myös myyjän vastuun kannalta jos jotain lopulta löytyykin ja olemme viivytelleet asian kanssa.


ersa
Kysymyksiä: 2 kplVirallinen vastaus
Hyvin yleisesti vaatteisiin tarttuva pistävä haju on sädesienen aiheutamaa. Sädesieni voi olla osoitus kosteudesta jossain. Kun en tunne rakennuksen rakenteista...

Nähdäksesi vastauksen kokonaan sinun on oltava >>sisäänkirjautunut<< palveluun.
Liity jäseneksi >>tästä<< Jäsenyys on maksuton, eikä velvoita sinua mihinkään.
Jäsenenä voit myös itse kysyä kysymyksen palstalla.


Arvostele vastaus kysymykseen "Kylpyhuone ja sauna / Kosteuttako kylpyhuoneessa?":
Jäsenen antama (17.6.2009 klo:7:53) kommentti

Onko kyseessä kellarissa oleva pesuhuone? Onko perustusten ympärille asennettu salaojat sekä patolevyt? Jos ei, niin on mahdollista että kosteus tulee ulkoa rakenteisiin ja aiheuttaa tunkkaista hajua. Kannatta tarkistaa salaojat ja tarvittaessa uusia ne sekä asentaa patolevyt. Kustannukset tässä tapauksessa tulevat ostajalle, koska vanhassa talossa tämä seikka olisi pitänyt ymmärtää ostajan tarkistaa (tai ainakin tietää että kyseinen ongelma on yleinen vanhoissa taloissa).

Jäsenen antama (17.6.2009 klo:10:43) kommentti

Vanhasta talosta, uudestakin, löytyy aina jotain epäterveellistä ja määrä riippuu kuinka paljon puretaan.

Jos lähdettäis helpoimmasta/halvimmasta, että toimiiko pesuhuoneen lämmitys ja ilmanvaihto normien mukaan.


Jäsenen antama (17.6.2009 klo:12:23) kommentti

Ensin pitää selvittää missä se kosteus on jos on. Pintatunnistin ei ole mikään mittari, eikä sen perusteella voida tehdä mitään johtopäätöksiä. Se on kosteusmittaajan oma apuväline.
Eli ruvetkaa tutkimaan. Selvittäkää ensin onko märkätiloissa yleensäkkään vesieristeitä. Jos vesieriteet on, voi vettä olla kaakelin ja eristeen välissä, jossa se saakin olla eli normaali tilanne.

Halpakorjaukselle. On erittäin arveluttavaa antaa korjausehdotuksia kun ei edes tiedetä mitä korjataan ja miksi.

Jäsenen antama (17.6.2009 klo:12:39) kommentti

Halpakorjaus on usein kallein ja vihoviimeisin järkevästi ajatellen. Halvalla ei....Köyhän ei kannata....

Jäsenen antama (17.6.2009 klo:14:00) kommentti

Jos ei ole tietoa, onko vanhassa kellarillisessa talossa salaojat vai ei, niin silloin pitää asia selvittää. Jos salaojia ei ole, täytyy ne rakentaa. Tämän pitäisi olla selvää. Jos 2000-luvulla remontoidussa pesuhuoneessa ei ole vedeneristettä (mikä olisi käsittämätöntä), siinä on selvä virhe, josta ostaja saa hyvityksen. Mutta tuo hajuhan oli se ongelma, joka ei poistu vaikka mittari näyttäisi kaiken olevan kunnossa. Jos siitä haluaa eroon, on tehtävä jotakin. Ilmanvaihto on asia joka kannattaa tosiaan tarkistaa. Esim. ettei koneellinen ilmanvaihto ime lattiakaivosta homeista korvausilmaa. Näin voi olla jos pesuhuoneeseen ei tule korvausilmaa, esim. oven alareunan alla olevasta aukosta (lisäksi pitää ilmaa tulla tietenkin ulkoa viereiseen huoneeseen esim. ikkunan yläpuolella olevasta korvausilmaventtiilistä.

Jäsenen antama (17.6.2009 klo:14:42) kommentti

Hyvä Halpakorjaus, tuossa aiemmin tuli jo kommentti, jos ei ole tietoa mistä ongelma johtuu, ei kannata ehdottaa ainakaan suuria korjauksia. Salaoja tai sen puute voi aiheuttaa kyseisen ongelman, mutta myös moni muu. Ilmanvaihdon parantamista on ehdotettu, kannatan. Samoin voi yrittää selvittää hajun lähdettä.

Jäsenen antama (17.6.2009 klo:15:59) kommentti

Pesutiloissa jatkuva liikakosteus, joka elättää "tunkkaista kasvustoa" ja/tai ilmanvaihto puutteelinen ja/tai ilmanvaihto imee korvausilmaa sellaisesta paikasta, jossa on "tunkkaista kasvustoa" eli luvattomasta paikasta (maan, lahon hajua tms).

Jäsenen antama (17.6.2009 klo:20:37) kommentti

Ei oo kylppäri kellarissa ja vesieristykset on ajanmukaiset, ilmanvaihto ja lämmitys toimivat hyvin. Siinä lyhykäisyydessään vastaukset. Kiitti kun ootte kommentoinu! =)

Jäsenen antama (17.6.2009 klo:21:54) kommentti

"Ei oo kylppäri kellarissa ja vesieristykset on ajanmukaiset, ilmanvaihto ja lämmitys toimivat hyvin. Siinä lyhykäisyydessään vastaukset."

Uskallan epäillä ja vahvasti, mutta en sitä, että kylppäri olisi sittenkin kellarissa.

Jäsenen antama (18.6.2009 klo:0:22) kommentti

Montan kanssa samaa mieltä. Jo nenä "mittarina" kertoo, että rakenteissa on ylimääräistä kosteutta, tai ilmanvaihto on puutteellinen. Mitenkä on yläpohjan höyrynsulku /-toimivuus?Syitä on monia mahdollisia, joten kannattaa tutkituttaa ammattilaisella tuo tapaus, ja mahdollisimman ripeästi.
Jäsenen antama (18.6.2009 klo:9:50) kommentti

Ersa, olisko mahdollista,että tyhjentäisitte pesuhuoneen ja suorittaisitte pesuaineilla perusteellisen puhdistuksen katosta-lattiaan.Lattiakaivo ja pesualtaan vesilukot putsata.Kaikki tarpeettomat raot tiivistettävä homesuojatulla massalla.

Ja väh.kerran kahdessa tunnissa vaihtuva ilman poisto ja väh.+20C lämpö kesät-talvet.

Oletteko tarkistaneet muiden huoneiden nurkat ja ikkunan ympäristöt ettei niistä tule tunkkaisuuta.

Jäsenen antama (18.6.2009 klo:15:26) kommentti

Kylpyhuone ei ole mikään pyykin kuivauspaikka. Olen ollut selvittämässä tapausta rivitaloyhtiössä, asuin silloin ks. yhtiön yhdessä huoneistossa, ja olin hallituksessa mukana. Naapuriasuntoon muutti uudet asukkaat, heillä oli pieni lapsi jonka vaippapyykki ( harsot ) pestiin omalla koneella ja kuivatettiin kylpyhuoneessa, josa oli painovoimainen ilmanvaihto. Kuukauden sisällä kylpyhuoneen laatoituksen saumat, ja lattian nurkat oli aivan homeessa, siellä kävi kaupungin terveystarkastaja ihmettelemässä asiaa. Kesti tietenkin oma aikansa ennenkuin selvisi perheen elämäntavat. Lopputulos oli, että terveystarkastaja kielsi suurten pyykkimäärien kuivatuksen kylpyhuoneessa. Yhtiöllä oli ulkona hyvin laitettu pyykinkuivauspaikka.


Jäsenen antama (18.6.2009 klo:23:34) kommentti

Jaahas tässäpä ongelma tosissaan että mitäs nyt?? Onks kellä kokemuksia homekoirista? Ja mitäs jonkun alan ammattilaisen hometutkimus maksaisi taas vastaavasti? Mitkä hometutkimuksen hyvät ja huonot puolet verrattuna homekoiriin? Ja hometutkimuksessa kai ne reiät olis porattava kylppäriin? Mites niiden paikkailu onnistuu vai onko auttamatta remppa edessä silloin?? Kiitso jos jaksatte vastailla.

Jäsenen antama (19.6.2009 klo:8:11) kommentti

1) Unoha homekoira tässä asiassa ainiaasti ja samoin eräs TV:stä tuttu naishenkilö, sillä koira haistaa sen homejuustonkin sieltä jääkaapistasikin ja se ei osaa lentää ja myös toisaalta innostunut saa olla, mutta fanaatikko ei koskaan. En tarkoita koiraa, sillä se on rehellinen ja oikein käytettynä sitä ei voita mitkään hansut, ja vanhan talon nuuskimiseen koiraa ei voi sillä tavalla ohjelmoida, että se pystyy löytämään juuri sen kohdan mistä se "tunkku" astuu sisään.


2) Muuta tapojasi eli älä kuivaa niitä "koneellisia" siellä kylppärissäsi. Jo muutamassa hetkessä niillä väärillä tavoilla saat kylpyhuoneesi homeeseen kauttaaltaan.


3) Pane ilmanvaihto kuntoon kylppärisi osalta ja se jopa saattaa jo ollakin, mutta väärät tavat ovat (mahdollisesti) aiheuttaneet sen kylppärisi tunkkaiseksi. Tässä sanottakoon, että ilmanvaihtokin on "yksilöllistä" ts. kun toisilla ilmanvaihto toimii, niin välttämättä ei taas toisilla, sillä asumistavoissa ja varsinkin "vesiperäisten" asioitten käytössä elintavoissa on suuriakin eroja.


4) Ilmanvaihtosysteemi ja toiminta näistä kirjoituksistasi ei selviä (sitä kristus.. kristallipalloa ei ole käytössäni, ei tule eikä tilata), joten se asia ja tilanne selviää vain siellä paikanpäällä. Riippuen siitä iv-systeemistä, niin kylppäristä on oltava poisto, joka ei saa joutua enää takaisin huoneistoon ja korvaus on tultava hallitusti joko oven alta tai sitten muutoin siten, että ilma kiertää/huuhtelee/pyyhkii/kuivattaa kylppärisi joka sopukan liioista höyryistä suhteellisen nopesti. Korvausilma ei saa missään tapuksessa (lue: missään tapauksessa) tulla minkään rakenteiden (ei uusien eikä vanhojen) rakenteiden läpi. Tämä tilanne syntyy myös silloin, kun riittävää korvausilmaa ei tule laillisilla tavoilla/paikoista ja poisto on liian suuri korvausilman suhteen.


Jos rakenteet eivät ole tiiviit, niin tilannehan syntyy heti alipaineisessa tilassa, joten tapauksessanne korjaus olisi ehkä mahdollinen korjata kylppärissä siten, että aiheutetaan sinne paikallinen ylipaine, mutta siinä saatetaan toisaalta mennä ojasta allikkoon, jolloin se ongelma siirtyy toiseen paikkaa.


5) Siis: muuta elintapasi pyykkärin osalta ja korvausilma tulemaan laillisella tavalla estäen laittomat reitit (ilmanvaihto kuntoon tottumusten mukaiseksi) ja tämä ei näillä plstoilla selviä, mutta tietenkin kysellä saa ja pohdiskella kannataa näilläkin palstoilla, sillä saattaahan täältä löytyä kuin se neula heinäsuovasta.


Jäsenen antama (19.6.2009 klo:8:13) kommentti

Homekoira haistaa homeen, mutta entäs sitten? Maksaa tonnin tai pari, ihan turhaan. Rakenteiden kuntotutkija paikalle, joka selvittää missä kosteus on ja mikä sen aiheuttaa. Sitten tehdään korjaussuunnitelma miten kosteuslähde poistetaan ja sitten vasta rakenteiden remppa. Tutkinta maksaa työmäärästä riippuen. Jos tuon homekoiran rahalla tutkitaan oikein rakennetta alkaa homma olla selvillä. Minusta homekoirahomma on pitkälti aivan turhaa puuhaa. Perustelen tämän sillä, että koirien jälkeen on kuitenkin kuntotutkijoiden vaurio selvitettävä ei koira osaa esittää korjaustapoja.

Jäsenen antama (19.6.2009 klo:8:51) kommentti

Kunnon tutkija!


Jäsenen antama (19.6.2009 klo:12:42) kommentti

Ei tuossakaan tapauksessa homekoiraa tarvittu, kyllä sen jokainen tunsi nenässään sen tunkkaisen hajun, haisi myös eteistiloissa. Vähitellen asukkaatkin ymmärsi, että pyykin kuivatus oli kosteuden syy. Korjaustoimet asukkaat hoiti omaan laskuun. Ensialkuun kylpyhuoneen tyhjennys ja täydellinen pesu,lisäksi asennuttivat huippuimurin ja hankkivat lämpöpuhaltimen tuulettamaan tilaa. Suuremmat pyykkimäärät veivät ulos kuivumaan. Näillä toimilla hajut poistui 2-3 kk aikana.Muita aiheeseen liittyviä kysymyksiä/vastauksia:

Haju vastaremontoidussa kylpyhuoneessa

Mistä johtuu että uudessa vastaremontoidussa kylpyhuoneessa on outo tuoksu. Se on tavallaan viemärin haju. Kylpyhuoneessa on tehty täydellinen putkiremontti (kaikki putke...

Haapapaneeli

Soveltuuko haapapaneeli kylpyhuoneen katoksi? Kannattaako paneeli käsitellä kylpyhuoneessa jollain lakalla? Jos, niin millä? Voiko kylpyhuoneessa käyttää kattolistoja vai...

Muovimatto laatoituksen päälle??

Kylpyhuoneessa on vanha n.70-luvun "mehiläiskennolaatta" lattiassa, saumassa mahdollisesti asbestia?? Voinko asentaa muovimaton laatan päälle vai pitääkö se poistaa?? Pit...

Irtoilevat laatat

Taloyhtiössa on tehty kylpyhuone- ja saunaremontti 1996. Nyt kylpyhuoneessa on laatat seinistä alkaneet irtoilla laajoilta alueilta ja pysyvät seinällä pahimmassa kohdass...

vuokra-asunnon ylikuuma pesuhuoneen patteri

Vuokra-asuntoni pesuhuoneen patteriratkaisu on todella eriskummallinen vaikka talo on rakennettu vuonna 2003. Patteri ottaa lämmön suoraan kuumasta käyttövedestä eikä si...

Laatoitus muovimaton päälle

Meillä on vuonna 2005 rakennettu paritalo, jonka kylpyhuoneessa seinillä on Upofloor Pisara 315 muovimattoa sekä suihkunurkkauksessa laatoitus. Lattialla kylpyhuoneessa j...

Myyjän vastuu korjauskustannuksissa

Ostin rivitalokaksion kaksi kuukautta sitten ja nyt päätin teettää kosteuskartoituksen. Kylpyhuoneessa on suihkun vieressä ikkuna ja kosteusmittauksissa paljastui, että i...

Rivitalon kylpyhuoneremontti

Ostimme rivitaloasunnon 2010, jossa ilmeni noin vuosi muuton jälkeen homevaurio. Tarkempien tutkimusten yhteydessä ilmeni, että kylpyhuoneessa on liian vähän vesieristett...

Lattialaatan koko

Voiko kylpyhuoneessa käyttää 33x33 lattialaattaa, saako sen laitettua siististi kaatojen takia?...

Kupariputkien eristäminen

Millä eristän kupariputket kylpyhuoneessa jotka jäävät kaakelilujan taakse?...

Kylpyhuoneen ja saunan patterit

Hei!Asumme rivitalon päätyasunnossa. Lämmitysmuoto om kaukolämpö. Lämmönjakohuone sijaitsee talon toisessa päässä. Meidän sauna ja kylpyhuone ovat ulkoseinän puolella. Mo...

kylpyhuoneen laatoitus

miten laatoittaa kylpyhuoneessa vanhojen laattojen päälle....

Kissanpissan haju

Olemme rakennutaneet omakotitalon ja muutimme maaliskuussa, nyt kiusaksi on tullut kylpyhuoneessa kissanpissanhaju. Ongelma esiintyy suihkun jälkeen. Kylpyhuoneessa yksi...

Saumaukset

Voiko kylpyhuoneessa käyttää nurkissa ja lattian ja seinän rajassa saumaslaastia vai onko silikonimassa välttämätön?...

Pesukoneen liittymän siirtäminen

Kuinka vaikea/kallis operaatio on pesukoneelle tarkoitetun hanan siirtäminen toiselle seinälle kylpyhuoneessa (esim. vaikka vastakkaiseen seinään)....

MAALATTU BETONISEINÄ.

KUN KYLPYHUONEESSA ON MAALATTU BETONISEINÄ TAI LATTIA,NIIN VOIKO SEN PÄÄLLE LAITTAA VESIERISTEEN JA LAATAT? JOS EI NIIN MILLÄ POISTETAAN MAALI ....

Vesieristyksestä

Olemme suunnitelleet ostavamme asunnon, jonka kylpyhuone kaipaisi uusia kaakeleita pintaansa. Kylpyhuoneessa on täyspitkä amme ja varmistaisinkin, pitääkö kylppäriin silt...

Pikkumadot kylppärissä

Meillä on havaittu pikkuisia matoja kylpyhuoneessa ja nyt myös muissa huoneissa.Ne ovat pieniä nopsajalkaisia,mitkä voi havaita varsinkin kun kylppäriin laittaa valot.Ova...

Vesieristettyyn seinään kiinnitys

Kun asennetaan vesieristettyyn kaakeloituun betoniseinään kylpyhuoneessa kaappeja. Miten proppujen tekemät reiät tulis tiivistää, ennen vedin saniteetti-silikonia, kuinka...

höyrynsulkumuovin tiivistys seinään

Hei! Onko Butyylimassa sopiva tiivistys/liimaus aine liimattaessa katon höyrynsulkumuovi betoni seinään kylpyhuoneessa?Luin jostakin että butyylimassa olisi siihen tarkoi...

ERISTE LATTIAAN

Kylpyhuoneessa , takkahuoneessa ja saunassa oli vesivahinko ja joudutaan purkamaan lattia(piikkaamaan)  ja seuraavaksi laitetaan finnfoam lattiaan.Paljonko on vuoden 2009...

Riittävä höyrynsulku

Toimiiko pelkkä märkätilatasoite kiviseinissä riittävänä höyrynsulkuna kylpyhuoneessa alaslasketun katon yläpuolisissa osissa. Vai pitäisikö seinät käsitellä vielä jotenk...

miten lattialämmitys

On reilut parikymmentä vuotta vanha ruotsalainen talopaketti -talo, jossa luultavasti on lastulevylattia ja märkätilan muovimatto kylpyhuoneessa. Mitenkäs tehdään jos hal...

kopolaattojen kiinnitys

voiko kylpyhuoneessa olevia kopolaattoja kiinnittää uudestaan kiinni jos laattojen alla on muovimatto vesieristeenä? ja miten?...

Lattiakaivo

Kylpyhuoneessa on attiakaivo jossa on kuparinen korokerengas joka on pinnoitettu viemärien pinnoituksen yhteydessä, miten tähän liitetään ve...