Kysy, vastaamme -palvelussa Rakentaja.fi-palvelun jäsenet voivat esittää kysymyksiä rakentamisesta, remontoimisesta tai sisustamisesta. Kysyä voi myös rakennusoikeudellisia lakikysymyksiä. Kysymyksiin vastaavat kunkin alan asiantuntijat. Tule kysymään, kommentoimaan tai lukemaan asiantuntijoiden vastauksia kommentteineen!

Kosteusvaurion korjaaminen

Kylpyhuone ja sauna

Kysytty: 13.4.2009 klo:15:54

1986 rakennetun rivitalon pesuhuoneen suihkun viereisestä seinästä löytyi kosteusvaurio. Taloyhtiön edustaja vaatii, että kosteusvaurio paikkakorjataan.Hän vetoaa RYL 2000, jossa vesihanasta 1,5 m sivusuunnasta kuuluu eristää.Lattiassa ei ole kosteuseristystä, se korjataan kokonaan. Mielestämme on teknisesti mahdotonta yhdistää 20 vuotta vanhaa pintaa nykymääräyksin tehtävään uuteen seinänosaan., niin ettei siitä aiheudu uusia kosteusongelmia. Koko pesuhuoneen korjaustyö on aloitettu.Olemmeko väärässä vaatiessamme taloyhtiötä korjaamaan kaikki seinät? Kukaan urakka-tarjousta tehnyt ammattilainen ei suostunut paikkakorjaamaan eikä antamaan tälläiselle korjaukselle takuuta.

Ammattitaitoa isännöintiin

Virallinen vastaus
Rakentamismääräyskokoelman C2 mukaan märkätilat vesieristetään lattiastaan ja seinistään. Mainitsemasi RYL 2000 ei sulje pois määräystä. Sanatarkasti Sisä RYL kohdassa 632.4 Vedeneristystyöt todetaan, että "Asunnon märkätiloihin tehdään erillinen vedeneristys seiniin ja lattiaan ellei päällyste toimi vedeneristeenä Suomen rakentamismääräyskokoelman määräysten ja ohjeiden mukaan. Erityisesti roiskeveden alueella, joka ulottuu vaakasuunnassa 1,5 m:n etäisyydelle suihkupisteestä (kuva 632:K1), ja koko ammeen alueella seinän vedeneristys saumoineen tehdään siten, että se kestää veden jatkuvaa vaikutusta. Seinän vedeneristys tehdään koko seinän korkuisena." Tuossa vain todetaan erityisesti roiskeveden alue. RYL ei ole määräys. Koska kukaan urakoitsija ei suostu tekemään osittaista korjausta, mielestäni isännöitsijä ei voi vaatia korjausta, josta taloyhtiö ei saa takuuta. Se ei olisi taloyhtiön edun mukaista.

Arvostele vastaus kysymykseen "Kylpyhuone ja sauna / Kosteusvaurion korjaaminen":
Jäsenen antama (14.4.2009 klo:9:28) kommentti

Kuka ruiskii suihkussa vettä 1,5 metrin etäisyydelle? Kosteusvahingon vaaraa kyllä ei pitäisi olla, vaikka vain suihkun vaikutusalue vedeneristettäisiin.

Jäsenen antama (14.4.2009 klo:10:13) kommentti

"Koska kukaan urakoitsija ei suostu tekemään osittaista korjausta, mielestäni isännöitsijä ei voi vaatia korjausta, josta taloyhtiö ei saa takuuta. Se ei olisi taloyhtiön edun mukaista."

Onpa kommentti/ohje! Tuo kai on pantava huumorin (kylläkin vääränlainen) piikkiin. Taloyhtiön edun mukaista on nimen omaan korjata kunnolla eikä huiskaisemalla eli kun korjataan, niin korjataan kunnolla. Olen täsmälleen samaa mieltä kysyjän kanssa, että "Ammattitaitoa isännöintiin".

Vaihtakaa isännöitsijä!

Jäsenen antama (15.4.2009 klo:17:12) kommentti

Ohje korjaukseen löytyy keskustelupalstalta: Kun on kyseessä ei-luvanvarainen remontti, niin "luvattomasti" saa rakentaa vastoin suosituksia. Vastuukysymykset on asia erikseen ja mikäli yhtiöjärjestyksessä ei ole muuta mainintaa, niin osakas maksaa, tai sitten kotivakuutus. Ja mitä tulee tekniseen mahdottomuuteen, niin kaikki on kyllä mahdollista, hinta vaihtelee.