Kysy, vastaamme -palvelussa Rakentaja.fi-palvelun jäsenet voivat esittää kysymyksiä rakentamisesta, remontoimisesta tai sisustamisesta. Kysyä voi myös rakennusoikeudellisia lakikysymyksiä. Kysymyksiin vastaavat kunkin alan asiantuntijat. Tule kysymään, kommentoimaan tai lukemaan asiantuntijoiden vastauksia kommentteineen!

Kosteusmittauksessa ilmenneet ongelmat

Kylpyhuone ja sauna

Kysytty: 11.12.2012 klo:15:25
Olemme ostamassa rivitalohuoneistoa, jossa kaupan ehtona on kosteusmittaus. asunto on vuonna 2001 tehty, joten siinä pitäisi olla kunnon vesieristeet. Kylpyhuoneessa on betoniseinät.

Kosteusmittauksessa yhdessä kylpyhuoneen isossa seinäkaakelissa juuri suihkun kohdalla oli kohonnut kosteusarvo (tuplasti yli viitearvon, mutta ei ihan tapissa kuitenkaan). laatta myös kopisi kummasti, saumat olivat rikki ja kaakeli ilmeisesti irti. Myös ympärillä olevissa laatoissa oli lievästi kohonneita kosteusarvoja, ja kaakelit kopisivat koko seinän leveydeltä. Kuitenkin saumat olivat kunnossa näissä muissa kaakeleissa.

Lattiassa oli useampia kopoja laattoja sekä kylpyhuoneen että saunan puolella.

Mittaajan mukaan kriittinen on vain tuo yksi irtonainen kaakeli seinässä, ja sille täytyy nyt tehdä jotain. Muut, esim. kopot lattialaatat, saavat olla.

Pitäisikö noista muista kopoista laatoista huolestua? Jos ne eivät vaadi toimenpiteitä heti, voiko niistä seurata ongelmia jatkossa?

Onko tämä nyt sellainen ongelma, jonka vuoksi kaupasta voi vielä vetäytyä? Kannattaisiko se?

Saatan olla myös vainoharhainen, mutta mielestäni kylpyhuoneessa haisi oudolle, ja minua alkoi sopivasti yskittää siellä. Toki huone oli ollut käyttämättömänä sunnuntaista tiistaihin, mutta voiko lattiakaivo kuivua noin nopeasti sellaiseksi, että se alkaa haista? Voihan haju muutenkin johtua muustakin kuin mahdollisesta kosteusvauriosta?

Jahwohl
Kysymyksiä: 10 kplVirallinen vastaus
Kaikissa kopolaatoissa on sama vika. Mielestäni ne pitää kiinnittää uudelleen. Laattojen irrottamisen yhteydessä pitää tarkastaa vesieristeen kunto ja sen kiinni pohjassaan oleminen. Mielestäni rivita...

Nähdäksesi vastauksen kokonaan sinun on oltava >>sisäänkirjautunut<< palveluun.
Liity jäseneksi >>tästä<< Jäsenyys on maksuton, eikä velvoita sinua mihinkään.
Jäsenenä voit myös itse kysyä kysymyksen palstalla.


Arvostele vastaus kysymykseen "Kylpyhuone ja sauna / Kosteusmittauksessa ilmenneet ongelmat":
Jäsenen antama (12.12.2012 klo:8:46) kommentti

Kiitos vastauksestasi! Pakko kuitenkin vastata vielä sen verran, että lattian kopolaatat olivat mittarin mukaan kuivat. Tarkastajan mielestä ei kannata irrottaa niitä ja siten riskeerata, että vesieriste menisi laattaa irrottaessa rikki.Ainoat laatat, joiden takaa mittari löysi kosteutta, ovat tuo yksi seinälaatta ja sen ympärillä olevat kaksi laattaa. Ainakin se nyt irrotetaan ja katsotaan, onko vesieriste sen takana ehjä.Sinunko mielestäsi kannattaisi kuitenkin irrottaa myös kopoja lattialaattoja ja tarkistaa vesieristeen kunto niiden takaa? Ja lisäksi kiinnittää kaikki kopot laatat?Tarkastaja katsoi kyllä molemmat lattiakaivot, sekä kylppärin että kylppärin yhteydessä olevan kodinhoitohuoneen lattiakaivon. Kodinhoitohuoneen lattiakaivon hän sanoi olevan likainen ja muistaakseni lisäsi myös, että se "voi alkaa" haista, jos sitä ei paljoa käytetä. Jälkeenpäin ajateltuna minun olisi tietenkin ollut hyvä sanoa, että olen itse haistavinani jo nyt kummallisen hajun. Kuitenkaan puolisoni ei kuulemma ole huomannut mitään hajua ja ihmettelee kovasti havaintoani. Ilmeisesti tarkastajakaan ei huomannut hajua, sillä uskon, että hän olisi siitä jotain sanonut. Täytynee kuitenkin mainita siitä vielä sitten, kun näitä lisätutkimuksia käydään tekemässä.

Jäsenen antama (12.12.2012 klo:9:58) kommentti

Sen verran puutun/totean, että tuohon

"Sinunko mielestäsi kannattaisi kuitenkin irrottaa myös kopoja lattialaattoja ja tarkistaa vesieristeen kunto niiden takaa? Ja lisäksi kiinnittää kaikki kopot laatat?"

et vastauksia saa, joten saat odottaa, vaikka tuomiopäivään asti ja minun kyvyt ei riitä vastauksien antamiseen.Bitte schön!

Jäsenen antama (12.12.2012 klo:11:11) kommentti

"kaakelit kopisivat koko seinän leveydeltä"
"Lattiassa oli useampia kopoja laattoja sekä kylpyhuoneen että saunan puolella."

Kuulostaa siltä, että laatoitustyötä ei ole tehty kovin huolellisesti. Vedeneristyksen laatua voi vain arvailla, jos on saman ammattilaisen työtä. Pahimman kopolaatan voi toki yrittää irroittaa ja tutkailla sen alta, onko vedeneriste irronnut alustastaan vai onko kopo vain huolimattoman laatoituksen seurausta. Kohonneeseen kosteuteen voi toki riittää jo sekin, että laatta on kiinnitetty vaillinaisesti ja rikkonaisten saumojen kautta pääsee vettä laatan alle kiinnityslaastiin ja tyhjään kopotilaan. Mahdollisuuksien mukaan kosteutta kannattaisi mitata pintamittauksen lisäksi seinärakenteen sisältä - toiselta puolen seinää, eli vedeneristettä rikkomatta).

Jos/kun kopolaattoja on paljon, niin melko tekemätön paikka on yrittää korjata ne kaikki erikseen, sen verran näpräykseksi menee vedeneristettä varoessa... Eri asia on sitten jos kopojen kanssa pystyy elämään, toisia ne häiritsevät, toiset eivät edes huomaa.

Ja tosiaan tuolta viralliselta vastaajalta on turha odottaa jatkokommentteja, mutta näistä yleisön jorinoista voi joskus poimia lisätietoa. Sekä viralliseen vastaukseen, että näihin muihinkin juttuihin kannattaa aina suhtautua terveellä kriittisyydellä... Nämä asiat kun eivät monesti ole yksiselitteisä paikan päälläkään ja vielä vähemmän keskustelupalstan vaillinaisilla tietoilla. Ja sen lisäksi ammattilaisissa ja amatööreissä on erilaisia koulukuntia niin moneksi.

Jäsenen antama (12.12.2012 klo:12:39) kommentti

Kiva, kun osallistutte keskusteluun. Niin hieman arvelinkin, että tuskin alkuperäinen vastaaja voi jäädä seuraamaan jatkokysymyksiä. Ja aika hankalahan keskustelupalstan vaillinaisilla tiedoilla on saada mitään yksiselitteisiä vastauksia. Mutta hyvä, että täällä tällainen mahdollisuus keskusteluun on.Luulenpa, että pystyisimme elämään niiden kopolaattojen kanssa, jos ne vain eivät jotenkin aiheuta vauriota asunnolle jatkossa. Tai jos voimme perustellusti ajatella, että ne kopot eivät johdu jostain jo olemassa olevasta kosteusvauriosta. Tuskin olisimme itse niitä koskaan huomanneet, ellei tarkastaja olisi havainnut.Tarkastaja arveli kopojen syyn olevan "liikkumisessa", ja että ne olisivat syntyneet jo pian rakennusvaiheen jälkeen.Onko siis niin, että aina kopoille ei tarvitse välttämättä tehdä mitään? Tai jos haluaisi tehdä ja kopolaattoja on paljon, kannattaisi ehkä rempata koko kylppäri?Seuraavaksi nyt ilmeisesti tosiaan irrotetaan se pahin laatta seinästä ja katsotaan, miltä sen takana näyttää. Tarkastajakin sanoi, että mahdollisesti voisi käydä myös naapurin puolella mittailemassa, mutta asunto taitaa olla peilikuva ja sielläkin olisi siis kylppärin seinä vastassa. Reikien porailu voi siis olla vähän hankalaa rikkomatta vesieristeitä.Pohdin, että ehkä olisi syytä lattiastakin irrottaa ainakin yksi kopolaatta ja katsoa, miltä siellä näyttää, vaikka lattialaattojen kohdalla kosteutta ei ollutkaan mittarissa. Vai onko siinä mitään järkeä, jos ei mittari kuitenkin näytti laattojen olevan kuivia?

Jäsenen antama (12.12.2012 klo:14:43) kommentti

Taloyhtiö vastaa vedeneristeestä ja osakas laattojen kiinnityksestä. Taloyhtiö ei tule apuun, jos ei ole kosteusvauriota. Ja osakas maksaa kosteusmittauksen/ tutkimukset jos tuota aletaan enemmän tutkia.

Jos lattiassa olevat kopolaatat heiluvat niin että vedeneriste voi vaurioitua, on osakkaan niiden kiinnitystä parannettava. Kopo ei haittaa niin kauan kuin laatta pysyy kiinni paikallaan eikä ala heilua.

Jos pesuhuoneessa on betoniseinät ja lattia, olisi melkoisen ihmeellinen asia mikäli löytyy kosteusvahinko. Remontointi on aikanaan helppoa, koska pohjat ovat tukevat betonialaustat.

Jäsenen antama (12.12.2012 klo:15:27) kommentti

Kiitoksia mielipiteestä! On tosiaan tiedossa, että taloyhtiö tuskin tulee mukaan muussa kuin siinä tapauksessa, että kosteusvaurio on syntynyt.Onko esim. kopojen laattojen korjaaminen tällaisessa tapauksessa myyjän vai ostajan vastuulla? Kauppakirjoja ei ole vielä tehty, ja tosiaan se kosteusmittausehto tarjouksessamme on.Täytyypä myös selvittää vähän tarkemmin, heiluvatko kopolaatat niin, että vedeneriste voi vaurioitua. Minulle jäi sellainen käsitys, että ne eivät heilu.

Jäsenen antama (12.12.2012 klo:17:28) kommentti

Ostaja on tarkastanut kohteen ja periaatteessa on voinut kopolaatat todeta. Mikäli hinta on jo sovittu ei tuossa ole oikein perustetta enää tinkiä hinnasta.

Tuon yhden laatan voinee helposti kiinnittää uudelleen ja saumata saumat kuntoon. Laatta irrotettaessa pitää rikkoa vasaralla palasiksi, jotta vedeneriste säilyy ehjänä, jos ei laatta sitten irtoa ihan käsivoimin kevyesti vääntämällä.


Muita aiheeseen liittyviä kysymyksiä/vastauksia:

Harkkomuuraus&tiilimuuraus

Mitkä ovat harkkomuurausten ongelmat ja miten varautua siihen ja tiilimuurausten ongelmat ja varautuminen siihen??...

Kosteusmittauksesta

Jos kosteusmittauksessa ilmenee ongelmia jotka tulisi selvittää, voidaanko kauppa purkaa vaikka ostotarjous jo tehty?...

sokeritoukat

Onkohan meillä ilmenneet "toukat" sokeritoukkia? Hopean värisiä ,nopeita ,pimeässä viiihtyviä(valot sytyttää ,niin jo tulee kiire niille), n 1cm.Tosi ällöjä ja kotiin tul...

kaakelin päälle maali

Tarkoitus laittaa vanhan kaakelin päälle kosteuseriste,tasoittaa ja maalata(tikkurilan lujalla).Kosteusmittauksessa ei havaittu seinissä kosteutta(liiallista).Antaako kos...

Hirsisaunan purku uudelleen koottavaksi

Miten onnistuu n.10 vuotta sitten rakennetun hirsisaunan purku, mitä työvälineitä tarvitaan, mahdolliset ongelmat purkamisessa sekä uudelleen kasaamisessa? Sauna on höylä...

kuka maksaa?

Olemme juuri ostaneet kerrostaloasunnon ja näin jälkikäteen selvisi isännöitsijän tekemässä kylpyhuoneen kosteusmittauksessa että arvot ovat selvästi liian korkeat ja hän...

Kylpyhuoneen/saunan matto vanhan päälle

Tarkoitus olisi uusia -80 omakotitalon (betonilaatta pohja)kylpyhuoneen ja saunan muovimatto. Alkuperäinen matto on vielä ehyt. Kosteusmittauksessa ei ilmennyt kosteutta....

Lattiakaivon tiivistäminen.

Kyseessä 1982 valmistuneen ok-talon pesuhuoneen vesieristyksen teko ja uudelleen kaakelointi. Kysymys lattiakaivoista. Kaivot muovia valettu laattaperustuksen pinnan taso...

M2-hinta remontille

Mitä maksaa eriteltynä työ ja materiaalit -70 luvulla rakennetun talon pesuhuoneen remonttiin jossa olisi tarkoitus tehdä perusteellinen vesieristystyö ja sitä myöten uud...

kellarilattian vesieristys?

Olen paraikaa tekemässä saunaremppaa 51-malliseen taloomme,sauna ja pesutilat ovat kellarissa,purin vanhat kaakelit lattiasta pois koska ne oli osittain irtoilleet,lattia...

rakennusvirhe

Teetimme sauna/kylpyhuoneen rivitaloasunnon kellariin remonttifirmalla kaksi vuotta sitten. nyt olemme myymässä asuntoa ja kosteusmittauksessa ilmeni, että betonilattian...

Kylpyhuoneen ja saunan kosteus?

Saunan seinäpaneeli on tummunut molemmin puolin takanurkista, tummentumaa on saunanlauteiden yläpuolella, mistä tämä voisi johtua?Tämän lisäksi kylpyhuoneessa, suihkunurk...

Kylpyhuoneen lattian uusiminen

Asunnossamme on taloyhtiön toimesta uusittu kylpyhuone -96. Lattiassa on sen aikainen vesieriste (mitä lieneekään). Kosteusmittauksessa lattiakaivon ympäriltä ja suihkun...

Rakentajan vastuu

Rakennutimme v.2004 omakotitalon avaimet käteen periaatteella paikkakunnan elinkeinoharjoittajalla. Tänä syksynä kylpyhuoneesta paljastui ulkopuolisen tekemässä kosteusmi...

kosteus pesuhuoneen lattiassa

Omakotitalon pesuhuoneen lattiassa ilmeni kosteutta kosteusmittauksessa. Kosteutta oli keskilattialla ja suihkun alla ei seinissä eikä lattialla muualla. Lattiassa on mat...

Matto irronnut lattiakaivon ympäriltä

HeiPintaosteusmittaus tehtiin kerrostalo-asuntoon . Aikomuksena on ostaa kyseinen huoneisto. Nyt askaruttaa lattiakaivon ympäriltä irti oleva matto. Alkuperäisessä kunnos...

Urakoitsijan vastuu kylpyhuoneremontissa

Onko urakoitsijalla vastuuta pienremonteissa, työ on tehty 9 vuotta sitten. Pesuhuoneen lattiakaivon kaivolaippa on  haljennut ja nähtävissä on s...

Alapohjaan kivivilla vai ekovilla

Vuonna 1974 tehty piilosokkeli talo, jossa kosteusmittauksessa todettu, että lattian alle betonilaatan päälle on rakennusvaiheessa laitettu muovi jonka p&a...

Paljon vikoja rivitalossa

Kysymykset koskevat viiden asunnon rivitaloa, joka on valmistunut 2003.Yhden asunnon kylpyhuoneen lattiassa ilmeni "kopolaattoja" pari viikkoa sitten. Muutama laatta oli...

mitä tarkoittaa rakentajan takuu?

Ostimme ½kerroksisen talon joka on valmistunut 2005 joulukuussa. Rakennusliike valmisti talon. Nyt muutaman kuukauden asumisen jälkeen katostamme oli mennyt tiiliä sisään...

Lainehtiva puulattia

Terve! Appiukon rakentamassa (-96) hirsivuvilassa pontatut ja lakatut puulattiat "lainehtivat" häiritsevän paljon. Varsinkin tämän talven aikana laittiassa ilmenneet "...

Mistä haju ja tunkkaisuus?

90 -luvun alkupuolella rakennettu yksikerroksinen tiiliverhoiltu sähkö/takka -lämmitteinen, aumakattoinen talotehtaan talo. Koneellinen, talteenotolla varustettu ilmanvai...

Asunnon tason nosto vaiko lasku

Ostamassani OKT.ssa todettiin n. kuukauden asumisen jälkeen sisäilmaongelmia. Laajoissa tutkimuksissa on ilmennyt laajahko sädesienivaurio useissa paikoissa väli- ja ulko...

Katon tuuletustilaan lisätuuletin

Ongelmanamme on katon vuotaminen nolla asteen lämpotilassa, sumuisella säällä. Päätelemme, että kyse on kondensiveden valumisesta. Kate on konesaumattu pelti ja tuulettuv...

Kiinteät MEKA3K A-energialuokan ikkunat

Hei.Kysyisin tällaiselle asialle neuvoa.Talomme on kaksikerroksinen,puolitoista vuotta vanha ja uusilla energiamääräyksiä noudattaen rakennettu.Ongelmana on kiinteiden ik...