Kysy, vastaamme -palvelussa Rakentaja.fi-palvelun jäsenet voivat esittää kysymyksiä rakentamisesta, remontoimisesta tai sisustamisesta. Kysyä voi myös rakennusoikeudellisia lakikysymyksiä. Kysymyksiin vastaavat kunkin alan asiantuntijat. Tule kysymään, kommentoimaan tai lukemaan asiantuntijoiden vastauksia kommentteineen!

Kosteuslukemat+kylpyhuoneiden rakennus päällekkäin

Kylpyhuone ja sauna

Kysytty: 19.4.2011 klo:15:25
Asunnon kylpyhuoneeseen tehtiin kosteusmittaus Gann Hydromette RTU 600 pintakosteuden osoittimella ja rakennekosteutta mitattiin vaisala HMP 44 laitteella.
Lattian oletetuksi kuivaksi arvoksi tuli 50-70 ja pintakosteus arvoksi 50-120.
Seinien oletettu kuiva arvo on 20-40 ja pintakosteus 30-130.
Lattiaan poratussa mittareiästä mitattiin kahden päivän tasaantumisen jälkeen Rh%87/'C19.

Mittauksen jälkeen kylpyhuoneen rakenteista on selvinnyt, että seinissä pohjalla on vanhamuovimatto (70-luvulta) sen päälle on laitettu laatta ja vesieristys ja vielä laatta Eli kolme kylpyhuonetta päällekkäin! Lattiassa on myös ilmeisemmin muovimatto ja kaksi vesieristystä. Ja lattialämmitys, joka on asennettu viimeisimmässä KPH remontissa.
Lattialaatat ovat osittain irti alustastaan, joka ilmenee niitä koputeltaessa. Lisäksi laattasaumat ovat halki ja niiden päälle on vedetty silikonia.

Miltä tälläiset kosteuslukemat/rakennustapa kuulostaa? Haluaisimme tietoa, koska olemme ostaneet juuri asunnon, josta nämä kaikki paljastui kauppojen jälkeen. Ja mielestämme KPH on aika epäilyttävä ja vaatii korjausta, josta meidän pitäisi lähteä neuvottelemaan myyjän kanssa.


Decor
Kysymyksiä: 2 kplVirallinen vastaus
Rakenteessa on useampi höyrytiivis pinta, joten siinä on rakenteellinen virhe. Tulosten perusteella rakenteissa ei vaikut...

Nähdäksesi vastauksen kokonaan sinun on oltava >>sisäänkirjautunut<< palveluun.
Liity jäseneksi >>tästä<< Jäsenyys on maksuton, eikä velvoita sinua mihinkään.
Jäsenenä voit myös itse kysyä kysymyksen palstalla.


Arvostele vastaus kysymykseen "Kylpyhuone ja sauna / Kosteuslukemat+kylpyhuoneiden rakennus päällekkäin":
Jäsenen antama (19.4.2011 klo:15:53) kommentti

Jos asunto on taloyhtiössä, niin neuvotellaan taloyhtiön kanssa eli taloyhtiö korjaa jos on kosteusvaurio. Myyjä ei vastaa mitään suoraan ostajalle, vaan taloyhtiö perii korvauksia sitten myyjältä (jos onnistuu).

Jäsenen antama (19.4.2011 klo:20:00) kommentti

Se Vaissalan mittaustulos on se joka tuossa antaa oikeaa tietoa.

Rakenne on märkä, ja tulee korjata. Tee taloyhtiölle ilmoitus kirjallisesti havaitusta viasta. Vastuu korjauksesta on yhtiöllä.Aikoinaan oli hyväkyttävä tapa jättää vanha, ehjä, ja hyvin alustassaan kiinni oleva muovipinnoite paikalleen. Kosteussulkusivelyllä vielä varmistettiin vesitiiveyttä, ja saatettiin aikaan tartuntasilta kiinnityslaastille / liimalle.

Tänä päivänä ohjeistukset ovat toiset.

Jäsenen antama (19.4.2011 klo:20:09) kommentti

Märkä se kylppäri on. Remppa edessä.

Jäsenen antama (21.4.2011 klo:8:17) kommentti

Tässä hommassa on oleellista, mitä ostajille on kerrottu kylpyhuoneen rakenteista yms. kaupantekotilaisuudessa. Onko kuntoarvio tehty?

Jäsenen antama (21.4.2011 klo:9:14) kommentti

Ap. kertoi, että kosteuslukemat paljastuivat kauppojen jälkeen, joten kuntoarviota ei liene tehty, eikä ostajalle kosteudesta ole puhuttu.

Jäsenen antama (21.4.2011 klo:10:10) kommentti

Aika vaikea arvioida tilannetta näkemättä kohdetta, mutta suhteellinen kosteus ei ole hirveän korkealla betonirakenteeksi.

Jäsenen antama (21.4.2011 klo:10:42) kommentti

Mikä seinämateriaali kylppärissä on, siis laattojen alla?

Kun se porareikä tehtiin, tehtiin varmaan myös toinen reikä oletetusta kuivasta kohdasta verrokkiarvoksi. Mikä sen tulos oli?Yleensä ne poramittausarvot ovat pienempiä kuin pintamittausarvot. Ei tuo 87 ole kuiva arvo.

Jäsenen antama (21.4.2011 klo:11:58) kommenttiKysyjä kertoi tulokseksi Rh%87/'C19 (porareikämittaus).Arvon tohtori tulkitsee..."Aika vaikea arvioida tilannetta näkemättä kohdetta, mutta suhteellinen kosteus ei ole hirveän korkealla betonirakenteeksi."Ei tarvitse edes nähdä potilasta.Rakennus 70-luvulta !!

Kyllä se on varmasti MÄRKÄ noilla lukemilla.


Jäsenen antama (21.4.2011 klo:12:16) kommentti

"Stetoskooppi" taitaa olla epäkunnossa! kuten ta....

Jäsenen antama (21.4.2011 klo:13:56) kommentti

Ennen kauppoja tehtiin kosteusmittaus (kylpyhuone on 6 vuotta vanha) ja sen mukaan kaikki piti olla kunnossa ei siis haitallista kosteutta. Raportissa on ainoastaan maininta, että muutama laatta olisi irti alustastaan, joka ilmeisesti johtuu betonin kuivumiskutistumisesta tai työvirheestä eikä mahdollisesti jälkeenpäin tapahtuvalla kostumisella ole siihen vaikutusta.Kun asuntoon muutimme alkoivat epäilykset kylpyhuoneesta. Lattiaa pestessä saumojen halkeilut tulivat esiin samoin silikoni paikkaukset irtoilivat (emme olleet tietoisia tätä ennen halkeilevista saumoista tai että niiden paikkailuun oli käytetty silikonia). Tilasimme itse kosteusmittauksen, josta saatiin nämä lukemat mitä aloitusviestissä on kerrottu. Porareikämittaus lattiaan tehtiin ns. kuivimmalle alueelle saunan lauteiden alle minne vesi ei ensimmäisenä pääse. Kylpyhuoneen päällekkäin rakennus selvisi, kun poistimme kattolistan ja oven karmin ja niiden alta paljastui heti kuinka kylpyhuone on tehty.

Tilaamme vielä yhden mittauksen, jossa vaadimme porareikämittausta otettavaksi suihkutilan puolelta, koska siinä näkee varmasti paremmin onko kosteus päässyt rakenteisiin.

Jäsenen antama (21.4.2011 klo:16:37) kommentti

Esim erään johtavan vesiseristevalmistajan vesieristeen voi laittaa jopa 90% suhteellisessa kosteudessa betonipintaan. 85 - 90% suhteellnen kosteus sallitaan siis betonialustalle.

Toki kuivempiakin betonilaattoja on, mutta tuo 87% suhteellinen kosteus ei ole korkea. Ei missään tapauksessa märkä.

Jäsenen antama (21.4.2011 klo:17:46) kommentti

Valitettavasti betonin suhteellinen kosteus RH (%) ei kerro
koko totuutta mikä on betonin todellinen kosteuspitoisuus (kg/m3). Sen arvo
riippuu betonin eri ominaisuuksista ja lämpötilasta. Tämä tarkoittaa sitä,
vaikka eri betoneilla on sama suhteellinen kosteus, niin siitä huolimatta
niillä on eri todellinen kosteuspitoisuus. Tämä on voimassa myös toisinkin
päin.

Siis voitaneen sanoa esim. jos betonin kosteuspitoisuus on eri betoneilla
täsmälleen sama, niin siitä huolimatta niillä saattaa olla suhteellisena kosteutena
ilmaistuna huomattavakin  ero. Usein se
ero saattaa olla jopa 20%-prosenttiyksikköäkin.


Jäsenen antama (21.4.2011 klo:18:03) kommentti

Eristeen valmistaja lupaa, että se eriste pysyy kiinni n. 90%RH kosteassa alustassa.

Siitä ei tässä ole kysymys, pysyykö vai ei. Kysymys on siitä, onko rakenteessa, ja minkä takia, liikaa kosteutta.Vanhan betonin RH% ~90. Pitäisi vähänkin alaaa tuntevan tietää että kaikki ei ole kunnossa. Ken muuta väittää, paljastaa tasonsa.Se rakenteen RH% kun pyrkii tasapainottumaan ympäröivän olosuhteen mukaiseksi. Jos se rakenteen % on korkeampi, jossain vuotaa, tavalla tai toisella. Tämäkin ilmiö tulisi tuntea.

Jäsenen antama (21.4.2011 klo:21:31) kommentti

Eipä huolta ollenkaan. Se tasohan on paljastunut jo kauan sitten.

Jäsenen antama (21.4.2011 klo:23:02) kommentti

"Tilaamme vielä yhden mittauksen, jossa vaadimme porareikämittausta otettavaksi suihkutilan puolelta, koska siinä näkee varmasti paremmin onko kosteus päässyt rakenteisiin."-Pyytäkää porareikä sellaisiin kohtiin, missä oletatte olevan kosteinta. Myös pari reikää kohtaan, missä oletuksenne mukaan on täysin kuivaa.


Jäsenen antama (22.4.2011 klo:12:07) kommentti

Eiköhän se kosteuden mittaaja, - mikäli on ammattilainen, tiedä ja määrittele ihan itsenäisesti ne paikat. Turha siihen on kenenkään mennä ohjeistamaan.

Jäsenen antama (22.4.2011 klo:13:10) kommentti

Täällähän on niitä tietyllä loggiikalla olevia.

Jäsenen antama (22.4.2011 klo:23:10) kommentti

"Eiköhän se kosteuden mittaaja, - mikäli on ammattilainen, tiedä ja määrittele ihan itsenäisesti ne paikat. Turha siihen on kenenkään mennä ohjeistamaan."

-Kyllä mä maksajana ohjeistaisin, jos aikaisemmin oli porattu vain yksi reikä ja paikasta, mihin ei vettä joudu.

Jäsenen antama (23.4.2011 klo:0:50) kommentti

Joo. Neuvot varmaan kirurgiakin mistä kohdasta viilto tehdään. Tehdään vielä varmuuden vuoksi muutama, että varmasti oikea kohta operoidaan.

Ei se kosteudenmittaaja mikään pelle ole, joka porailee sinne sun tänne, olkoon maksajana kuka tahansa. Ja hänellä on omat ohjeistuksensa, joita ei asiakkaat ohjeista tai muokkaa.

Jäsenen antama (23.4.2011 klo:8:18) kommentti

"mä maksajana ohjeistaisin" Niinpä! Miksi sitten tilaat kosteudenmittaajan, kun olet tietävämpikin ja pystyt ohjeistamaan? Miksi maksaa tietämättömämmälle?

Jäsenen antama (24.4.2011 klo:7:44) kommentti

Ammattinsa osaava kosteusmittaaja tietää mistä pitää mitata, mutta asiakas voi mittauttaa kosteuden vaikka omenpuun kyljestä, jos niin haluaa. Se, että onko siitä omenapuun kosteudesta mitään hyötyä kosteusvaurion määrittelyssä on toinen juttu. Kosteusmittaaja ei saa mitäta mistään kohtaa rakennusta ilman omistajan lupaa...

Jäsenen antama (24.4.2011 klo:7:57) kommentti

No ei myöskään sieltä omenapuun kyljestäkään.Eiköhän sen maksajan ole syytä antaa lupa sille ammattilaiselle aina siitä kohtaa,mihin ammattilainen sen reiän/kolon haluaa. Tottahan ammattilainen sen verran kyselee siitä vedellä lutrauksesta, jos syntyy epäselvää tai jos lutraajalla on poikkeukselliset lutrauspaikat.

Jäsenen antama (24.4.2011 klo:8:11) kommentti

Ei maksaja, vaan talon omistaja antaa luvan. Maksaja voi olla kylläkin joku muu kuin talon omistaja.

Jäsenen antama (24.4.2011 klo:9:37) kommentti

"Miksi sitten tilaat kosteudenmittaajan, kun olet tietävämpikin ja pystyt ohjeistamaan? Miksi maksaa tietämättömämmälle?"

Ensinnäkään mä en ole maksanut yhtään kosteusmittausta. Mun omaan asuntooni sen tilasi taloyhtiö. En myöskään omista kosteusmittaria."Ammattinsa osaava kosteusmittaaja tietää mistä pitää mitata,"

-Kyllä. Kaikki vaan ei ole ammattinsa osaavia. En käsitä, miksi ap:n tapauksessa kosteusarvoja oli mitattu yhdestä kohtaa: siitä, missä oletettavasti oli kuivinta.

Jäsenen antama (24.4.2011 klo:10:54) kommentti

”Ensinnäkään mä en ole maksanut yhtään
kosteusmittausta. Mun omaan asuntooni sen tilasi taloyhtiö.”

Jahas olet siis vuokralla, mutta maksat
sitten ainakin vuokrissasi, sillä omistaja sen maksaa joka tapauksessa ainakin
aikojen saatossa.

”En myöskään omista kosteusmittaria.”

Sehän olisi sinulla heti ostettaessa ongelmajätettä.

” Kaikki vaan ei ole ammattinsa osaavia.”, ei niin, mutta osataan neuvoa. Eikö
vain?

” En käsitä, miksi ap:n tapauksessa
kosteusarvoja oli mitattu yhdestä kohtaa: siitä, missä oletettavasti oli
kuivinta.”

Sehän on hyvin yksinkertaista, jos kuivinkin
on märkää, niin mitä sitten on sitä märempi? Kyllä osaava ammattilainen osaa.
Sitä ei tarvitse vuokralaisten neuvoa.


Jäsenen antama (24.4.2011 klo:19:33) kommentti

Voi että voi joillekkin olla vaikeaa.No se ja sama.

Tosiasia on, että kysyjän ilmoittamilla lukemilla rakenteeseen on päässyt sinne kuulumatonta kosteutta jossain muodossa. Ei se tilanne siitä parane vaikka kuinka monta kertaa mittailee, mikäli muita toimenpiteitä ei tehdä.Vanhat pinnoitteet pois "pohjamutia" myöten ja kuivatukseen. Rakenteeen kokonaisvaltainen tarkastus ja korjaus.

Uudella kosteusmittauksella varmistetaan kuivatuksen tilanne / onnistuminen siihen oikeaan arvoon.

Vasta sitten rakennetaan ko. tilat uudelleen nykymääräysten mukaisesti.


Jäsenen antama (25.4.2011 klo:14:51) kommentti

"Jahas olet siis vuokralla, mutta maksat

sitten ainakin vuokrissasi, sillä omistaja sen maksaa joka tapauksessa ainakin

aikojen saatossa. "

Ihmeellisiä johtopäätöksiä, mielikuvituksen ja uteliaisuuden puutteesta ei ainakaan voi syyttää. Minun asumiseni ja maksamiseni ei pitäisi sinua liikuttaa. Jos sanon, etten ole maksanut mitään, sen pitäisi sinulle riittää.

Jäsenen antama (25.4.2011 klo:16:46) kommentti

Siis "siivellä"!

Jäsenen antama (25.4.2011 klo:16:49) kommentti

Siis "siivellä"!No ei nyt niinkään. Ei sinun kannata miettiä minun asumistani. Ei se sinulle valkene kuitenkaan.


Muita aiheeseen liittyviä kysymyksiä/vastauksia:

Höyrynsulkumuovinasennus

Asensin kuistin kattoon ensiksi höyrynsulun ja sitten ajattelin laittaa seinät. Haittaako nurkissa jos höyrynsulku menee päällekkäin 3-4 kerrosta, kun kattoon asennettu h...

Remontti asunto-osakeyhtiössä

Mistä löytyy määräys remonttikustannusten jaosta asunto-osakeyhtiössä. Yhtiökokouksessa on tarkoitus päättää osakkeiden kylpyhuoneiden remontista. Yhtiössä on erikokoisia...

Puuttuvan seinien vesieristyksen korjaus/lisääminen

30-luvun kerrostalossamme, jossa putkiremontti on tehty 1988 on havaittu kosteusongelmia kylpyhuoneiden seinissä. Vesieriste on vedetty lattiasta noin 15 cm ylöspäin, sei...

Aitan perustukset savimaalle

Olen hankkinut kooltaan 3m x 4,5m kevythirsiaitan ja varasto 45mm materiaalista.Kuinka perustan tämän aitan routivalle savimaalle epätasaiseen loivaan rinteeseen. Perustu...

Lujalevyn asennus koristekivien kera

Kyseessä erillinen mökkisauna, jonka kiukaan taakse olen ajatellut vaihtaa nykyisen pienehkön levyn tilalle koko seinän korkuisen lujalevyn jonka pinnoitan ylijäämä koris...

tuulensuoja levy

voiko seinään laittaa 2 kpl tuulensuoja levyä päällekkäin vai täytyykö purkaa vanha pois alta?...

pilariharkkojen sisäosan täyttö

kyseessä P240 pilariharkoista muurattujen pilarien täyttö.Kolme kappaletta päällekkäin.Voiko sen tehdä Lakan pakkasbetonilla kertavalulla.Sisällä neljä harjaterästä jotka...

Pilariharkot

Pitääkö pilariharkot välttämättä muurata toisiinsa kiinni, vai riittääkö pilarien laitto päällekkäin, täyttö betonilla ja sidonta raudalla antuaan kiinni?...

vesikiertopatterin kytkentä

miten kytken putket,kun aion laittaa kaksi patteria päällekkäin ja käytän vain yhtä termostaattia?patterit ovat linjastossa viimeisenä....

wc-yläkerrassa/ilmastointi

Suunnitelen puolitoistakerroksisen taloni yläkertaan wc:tä.Riittääkö alakerran wc viemärin ilmastointi,joka on viety katolle,vai teenkö uudelle pytylle yläkertaan om...

Tarkennettu kysymys: Puuttuvan seinien vesieristyksen korjaus/lisääminen

Tarkentava kysymys tähän: Seinien laattojen purku on selvää, mutta voidaanko jättää lattialaatat ennallaan ja liittää seinien uusi vesieristys olemassaolevan pikieristees...

Kova pamaus raanaa avatessa

Asun kerrostalossa. Muutama vuosi sitten tehtiin kylpyhuoneiden peruskorjaus, jonka yhteydessä kylpyhuoneiden putket siirrettiin kulkemaan yläkautta pintavetona...

kylpyhuoneen alaslaskettu katto

Taloyhtiön remontissa suunnitellaan kaikken kylpyhuoneiden katot alaslasketuiksi, jotta putket saadaan piiloon. Mietin pölyallergikon kannalta tätä: kattoon syntyy nain t...

Kylpyhuoneen vesieristys

Oliko 70-80-luvun taitteessa tapana tehdä rivitalojen kylpyhuoneiden lattia seuraavasti: ontelolaatta, sen päällä vesieriste, sitten valu ja sen p&aum...

Kuinka saadaan hallitus kutsumaan koolle yhtiökokous vuonna 2020

Hei! Asunto-osakeyhtiömme hallitus ei ole kutsunut koolle 28.10 mennessä varsinaista yhtiökokousta vuodelle 2020, vaikka lisäaikakin kokoukselle p&aum...

Muovimaton vesieristys

Taloyhtiömme joidenkin kylpyhuoneiden muovimatot ovat vaihtokunnossa. Talo on rakennettu 1995. Mattojen alle tehdään vesieristys. Voiko vesieristyksen tehdä ilman, että l...

Taloyhtiön kylpyhuoneremontti

Taloyhtiömme asuntoihin uusittiin kylpyhuoneiden vesieristeet. Omaan asuntoommekyseistä remonttia ei tullut, koska olemme sen omalla kustannuksella laittaneet aikaisemmin...

kylppäreiden lattioihin sähkö vai vesikierto lämmitys?

Kyseessä -70 luvun iso öljylämmitteinen omakotitalo. Remontti käynnissä. Kylpyhuoneiden lämmitys askarruttaa. Kylpyhuoneita on yhteensä 3 sekä 1 pienempi vessa. Itse en o...

Vesieristys laminaatin päällä

Olemme remontoimassa keittiökaapistoja ja huomasin, että pesualtaiden alle on asennettu laminaatti ja laminaatin pintaan laitettu samaa kosteussulkuainetta mitä on kylpyh...

Kylpyhuonekalusteiden kiinnitys siporex seinään.

Hei!Millä kylpyhuoneiden kaapit kannattaa kiinnittää siporexseinään? Mielessä on ollut metalliset naulatulpat. Yläkerran pesuhuoneessa on vielä hieman kinkkisempi asennus...

Lämpöpattereiden kohina

Onko aivan normaalia, että kylpyhuoneiden vesikiertoiset patterit pitävät häiritsevää kohinaa? Myöskin se ihmetyttää, että kun talon yleisissä tiloissa avataan hana niin...

miksi

mukamas korsu tarvitsee rakennus luvan.sellaista ei löydy rakennus laista.korsu on aina kokonaan maan alla....

savusauna

voiko rakentaa maam alle rinteeseen ilman rakennus lupaa,pitääkö olla rakennus alueen sisällä....

Korokerenkaat

Ostimme neljä vuotta sitten rakennetun talon. Kävi ilmi että kylpyhuoneen ja kodinhoitohuoneen lattiakaivot on jätetty syvälle ja korokerenkaita on laitettu useampi pääll...

Lattialämmityksen syöttöputki

Vanhan OK- talon märkätilojen remontti menossa. Alakerrassa suihkuhuone ja sauna, sekä yläkerrassa kylpyhuone (tilat sijaitsevat päällekkäin). Talossa vesikiertoinen patt...