Kysy, vastaamme -palvelussa Rakentaja.fi-palvelun jäsenet voivat esittää kysymyksiä rakentamisesta, remontoimisesta tai sisustamisesta. Kysyä voi myös rakennusoikeudellisia lakikysymyksiä. Kysymyksiin vastaavat kunkin alan asiantuntijat. Tule kysymään, kommentoimaan tai lukemaan asiantuntijoiden vastauksia kommentteineen!

Korotusrenkaan tiivisteen vaihto

Kylpyhuone ja sauna

Kysytty: 3.1.2011 klo:21:24
Hei,

vanhan lattiakaivon tiiviste rempsottaa ja ajattelin sen vaihtaa. Mutta miten vaihto onnistuu vahingoittamatta vesieristettä? Eli onko korotusrenkaan päällimmäinen osa sellainen, että sen voi irrottaa vahingoittamatta vesieristettä, jotta uuden tiivisteen saa paikalleen?Virallinen vastaus
Vesieristys on korokerenkaan päällä kiristysrenkaalla kiinni. Et voi irrottaa korokerengasta vahingoittamatta vesieristystä. Joudut purkamaan aluetta laajemmin ja uusimaan vesieristeen kaivon ympäriltä.

Arvostele vastaus kysymykseen "Kylpyhuone ja sauna / Korotusrenkaan tiivisteen vaihto":
Jäsenen antama (4.1.2011 klo:8:49) kommentti

Eli tuo työ ei ole noin yksinkertainen käytännössä,että purat aluetta ja uusit vesieristeen.Pahimmassa tapauksessa purat kaikki lattialaatat ja vielä seinälaatoituksenkin.

Jäsenen antama (4.1.2011 klo:9:13) kommentti

Eihän se missään tapauksessa ole "pahimmassa tapauksessa", vaan nimen omaan parhaassa tapauksessa. Ilmeisesti kysyjäkin tähtää juuri siihen eli parhaaseen tapaan.

Jäsenen antama (4.1.2011 klo:9:58) kommentti

"Vanhan lattiakaivon tiiviste rempsottaa". Olisiko se kuitenkin niin, että siinä näkyy vesieristyslaipan reunoja?. Valokuva selventäisi asiaa.

Jäsenen antama (4.1.2011 klo:9:59) kommentti

Tarkoitin pahimmassa tapauksessa työmäärän ja kustannusten lisääntymistä.Toki työn lopputulos on silloin paras mahdollinen.

Jäsenen antama (4.1.2011 klo:10:15) kommentti

Ei ole mitään rakettitiedettä. Laattoja irrotetaan kaivon ympäriltä, tehdään kosteusmittaukset, uusitaan vedeneriste ja laatoitus paikkaamalla. Pahimmassa tapauksessa uusitaan vähän enemmän laattoja, mutta ei koko lattiaa tai seiniä.

Jäsenen antama (4.1.2011 klo:10:38) kommentti

Laattoja irrotetaan kaivon ympäriltä, tehdään kosteusmittaukset, uusitaan vedeneriste ja laatoitus paikkaamalla.

- Eikö nykyään vesieristeen pidä olla yhtenäinen, jolloin mikään paikkaus tms. ei käy?

Jäsenen antama (4.1.2011 klo:10:45) kommentti

Vedeneristeen paikkaus on ns. hyväksytty korjaustapa, uusi ja vanha pitää limittää n. 10 cm. Ei ole siis niin että jos vedeneristeessä todetaan vikaa, osakas voisi vaatia sillä perusteella täydellisen pesuhuoneremontin, lattian ja seinien kaakelit taloyhtiön laskuun.

Jäsenen antama (4.1.2011 klo:11:39) kommentti

Vedeneristeen paikkaus on ns. hyväksytty korjaustapa, uusi ja vanha pitää limittää n. 10 cm. Ei ole siis niin että jos vedeneristeessä todetaan vikaa, osakas voisi vaatia sillä perusteella täydellisen pesuhuoneremontin, lattian ja seinien kaakelit taloyhtiön laskuun.Ahaa. Siis minulle kerrottiin väärää tietoa. Kosteusmittauksen suorittanut henkilö sanoi, ettei sitä voi korjata uusien määräysten mukaan. Mulle olisi riittänyt pelkkä korjaus (helpommalla itse olisin päässyt), mutta taloyhtiö halusi remontoida koko pesuhuoneen ja myös saunan lattian (vaikkei sieltä mitattu kuin muuta kuin "erittäin kuivia" arvoja).

Jäsenen antama (4.1.2011 klo:12:37) kommentti

Kyllä siinä pahimmassa tapauksessa voi mennä seinätkin. Riippuu siitä,miten sen vanhan vesieristeen saa otettua kiinni. Pyrkii jäämään irroitettavien laattojen palasiin kiinni.

Jäsenen antama (4.1.2011 klo:13:08) kommentti

Uskokaan nyt, jos ei heti, niin ainakin vähitellen, että se ei ole "pahimmassa tapauksessa", vaan nimen omaan parhaimassa tapauksessa. Niin se on tehtävä. Onhan noita halpakorjauksia maailman sivu tehty ja vieläkin niitä tehdään ja mikä ällistyttävintä neuvotaan tekemään.

Kun te halpaa harrastavat neuvotte, niin ilmeisesti teillä on se kateus siitä ja vielä se ketunhäntäkin kainalossa, että tehkööt muutkin sutta, kun neuvoja itsekin tekee.  Eihän muilla voi eikä saa olla parempaa.

Siis pahin tapa on se, että tehdään sutta, josta maksu lankeaa lähes heti tai viimeistään hetken päästä. Vesieristettä ei voi eikä saa "paikata". Jos vesieriste paikataan, niin silloin on se pahin paikka. 

Sanottakoon vielä, että kysyjän tapauksessa "paikkahommassa" saattaa mennä täysin persiilleen verrattuna nykyiseen.

Jäsenen antama (4.1.2011 klo:13:46) kommentti

"Kosteusmittauksen suorittanut henkilö sanoi, ettei sitä voi korjata uusien määräysten mukaan."

Tuo ei vain pidä paikkaansa, mikäli tarkoitettiin voimassa olevia rakennusmääräyksiä (C2 1998). KH -kortti v. 2004 (KH 92-00341) antaa luvan tehdä osittaiskorjauksen, tosin siinä raja uuden ja vanhan eristeen limityskohdaksi annetaan metrin päähän lattiakaivosta. Todettakoon kuitenkin että KH tai RIL -ohjeet eivät ole rakennusmääräyksiä, vaan alan toimijoiden (= kaupallisten yrittäjien ja ammattiliittojen) tulkintoja rakennusmääräyksistä.

Jäsenen antama (4.1.2011 klo:14:02) kommentti

Nimenomaan, näissä Rt- ohjekorteissa ynnä muissa vastaavissa julkaisuissa esitetään yksitapa,miten jonkun asian voi tehdä,mutta se ei tarkoita sitä, että esitetty tapa on ainut ja oikea.

Jäsenen antama (4.1.2011 klo:14:26) kommentti

"Kosteusmittauksen suorittanut henkilö sanoi, ettei sitä voi korjata uusien määräysten mukaan."Tuo ei vain pidä paikkaansa, mikäli tarkoitettiin voimassa olevia rakennusmääräyksiä (C2 1998). KH -kortti v. 2004 (KH 92-00341) antaa luvan tehdä osittaiskorjauksen, tosin siinä raja uuden ja vanhan eristeen limityskohdaksi annetaan metrin päähän lattiakaivosta. Todettakoon kuitenkin että KH tai RIL -ohjeet eivät ole rakennusmääräyksiä, vaan alan toimijoiden (= kaupallisten yrittäjien ja ammattiliittojen) tulkintoja rakennusmääräyksistä.-Kuten jo totesin, minä olen saanut väärää tietoa. En tiedä, mikä on oikein tai väärin, sallittua tai kiellettyä, mutta näin minulle kerrottiin ja uskoin sen. Ilmeisesti oli uskonut huoltoyhtiö ja isännöitsijä sieltä.

Jäsenen antama (4.1.2011 klo:15:15) kommentti

Ja siitä huolimatta vaikka tiedot ovat sitä ja tätä täällä vakaumuksen syvällä rintaäänellä neuvoja jaellaan. Että silleen! Ja silviisiin.

Jäsenen antama (4.1.2011 klo:16:22) kommentti

Ja siitä huolimatta vaikka tiedot ovat sitä ja tätä täällä vakaumuksen syvällä rintaäänellä neuvoja jaellaan. Että silleen! Ja silviisiin.

- Sulta jäi ohje ap:lle puuttumaan. Huomasithan.

Jäsenen antama (4.1.2011 klo:16:27) kommentti

Tuon em. kosteuskartoittajan asiantuntemus oli kyllä kovin huonoa. Alalla häärii kaikenlaisia tyyppejä.

Korjauksen laajuutta ei siis tuon lausunnon pohjalta olisi pitänyt tehdä. Voihan olla että pesuhuoneen rakenteet olivat muutenkin siinä kunnossa että korjaus ei olisi onnistunut, näin voi olla esim. jos laatat olivat cyproc-levyn päällä ja/tai alla olevat vedeneristeet sitä laatua ettei yhteensopivaa enää ole saatavissa .

Mutta jos on saanut uudet kaakelit pesuhuoneeseensa, niin sehän on vain hyvä asia osakkaan kannalta. Tuo korjauksen perustelu vain oli virheellinen. Taloyhtiössä laajamittaiset korjaukset teetetään yhtiökokouksen päätöksellä ja kaikkiin asuntoihin samalla tavoin, jolloin toteutuu osakkaiden yhdenvertaisuus. Ns. hätäkorjauksena kosteusvahinkojen estämiseksi hallitus voi korjauttaa pesuhuoneet ilman yhtiökokouksen päätöstäkin.

Jäsenen antama (4.1.2011 klo:17:38) kommentti

No eipähän jäänyt, vaan sehän sisältyi siihen eli "kaksi kärpästä" vai miten se oli? Virheellisen tiedon varmalla rintaäänellä annettuna/tuputettuna on pahinta mitä voi neuvottavalle tehdä. Sehän on melkoinen "kuoleman suudelma".  

Mikähän/kukahan on tuo "ap", kun ei ymmärrä, ei sitten millään tuota nykynuorison kieltä kaikilta osin. Kai se tuo lyhytteksti johtuu/juontaa siitä paljosta sättäilystä! Toisaaltahan se naisen logikkaan kuuluu myös se, mikä jää sanomatta, niin sekin pitää toisen tietää.

Tämä ei ollut ohje kysyjälle, vaan ap:lle.

Jäsenen antama (4.1.2011 klo:18:05) kommentti

Joo joo, mutta on valheellista väittää että nykymääräysten mukaan vedeneristeen osittaiskorjaus olisi kiellettyä. Kyllä pitää olla oikeata tietoa!

Kosteusmittaajan olisi pitänyt sanoa että osittaiskorjauskin on mahdollinen, mutta henkilökohtaisesti suosittelen kaikkien pintojen, lattioiden ja myös seinien täydellistä uusimista. Silloin se olisi ollut hänen mielipiteensä. Tosin kosteusmittaajan ei pitäisi kai ottaa kantaa korjaussuunnitelmiin vaan hänen pitäisi keskittyä vain omaan työhönsä ammattilaisena. Luottamusta ei varsinkaan herätä yhdistelmä että kosteusmittaaja ja laatoittaja on sama henkilö.

Jäsenen antama (4.1.2011 klo:19:28) kommentti

Mikäänhän ei ole kiellettyä paitsi kiinnijääminen, mutta kaikenmaailman halpaversioita ei kannata edes kokeilla, saatikka tehdä. Ei myöskään kyseisenlaiseen korjaukseen tarvita armeijan divisioonan verran keittäjiä ja hämmentäjiä, sillä se soppa usein silloin on myös kallista ja ala-arvoista.

Jäsenen antama (4.1.2011 klo:22:33) kommentti

Täälähän annetaan hienoja vastauksia kysyjälle ihan kuorossa;)Ei taida olla kyseessä tiiviste mikä repsottaa. Kuvan jos saisit tai sitten joku paikanpäällä katsomaan. Voi mahdollisesti olla liimamassaa millä tehty vielä tiivistystä lopuksi, se tuppaa lähtemään kengännauhana pois parin vuoden sisään jos kiinnitysalusta ollut likainen.

Jäsenen antama (4.1.2011 klo:23:11) kommentti

Voihan olla että pesuhuoneen rakenteet olivat muutenkin siinä kunnossa että korjaus ei olisi onnistunut, näin voi olla esim. jos laatat olivat cyproc-levyn päällä ja/tai alla olevat vedeneristeet sitä laatua ettei yhteensopivaa enää ole saatavissa .

- alla betonilaatta, vesieristeistä en tiedä, poramittausten jälkeen korjaus olisi ollut edessä (kuulemma) kuitenkin vuoden sisällä.Mutta jos on saanut uudet kaakelit pesuhuoneeseensa, niin sehän on vain hyvä asia osakkaan kannalta.

- kyllä joo, myin sen asunnon jo. :) Mutta itse olisin päässyt vähemmällä, jos koko pesuhuonetta ei olisi revitty säpäleiksi.Taloyhtiössä laajamittaiset korjaukset teetetään yhtiökokouksen päätöksellä ja kaikkiin asuntoihin samalla tavoin, jolloin toteutuu osakkaiden yhdenvertaisuus. Ns. hätäkorjauksena kosteusvahinkojen estämiseksi hallitus voi korjauttaa pesuhuoneet ilman yhtiökokouksen päätöstäkin.

-kunnan terveystarkastaja ohjeisti isännöitsijää, ettei tässä tapauksessa, kun korjaus on tehtävä pikaisesti, tarvita osakkaiden lupaa. Kosteutta oli jo, joten mikään "hätä" ei ollut, mutta terveystarkastajan mukaan mahdollisuus homekasvustoon.

Jäsenen antama (11.9.2014 klo:5:12) kommentti

Yksittäisen kylpyhuoneen remontista päättää aina taloyhtiön hallitus eli käytännössä isännöitsijä.
Muita aiheeseen liittyviä kysymyksiä/vastauksia:

Kylpyhuoneen lattiakaivon minimikorotus

Aloittelen kylpyhuoneremonttia ja vielä pari asiaa mietityttää. Poistan vanhan laatan ja vesieristyksen, minkä jälkeen laitan saneerauslattialämmityskaapelin kylpyhuoneen...

Vanhan lattiakaivon korottaminen

Olen tekemässä kylpyhuoneremonttia -68 rakennettuun taloon, jolloin oli vielä valaurautaiset lattiakaivot. Lattipintaa joutuu betonilla nostamaan n. 40 mm. Laatan päälle...

Tiivisteen vaihto Arabian wc-pönttöön

Meillä on Arabian wc-istuimet 90-luvun alkupuolelta. Ongelmanamme on vuotavat pöntöt (vesi tippasee ja valuu altaan takaseinää pitkin). Vuodon saisi varmaan loppumaan tii...

Lattiakaivoliitos ja viemärikaasut?

Hei,kuinka pahasti viemärikaasut vaikuttavat lattiakaivossa? Kysymys on vanhan valurautalattiakaivon ja siihen liitettävän uuden muovisen korotusrenkaan liitännästä - voi...

Kaakeliluja lastulevyn päälle...

Tervehdys. Tarkoitus oli laittaa lattiakaivolliseen wc:n lattiaan 8mmkaakelilujalevy 22mm lastulevyn päälle. Tämän jälkeen oli tarkoitus laittaa lattialämmitysmatto mukav...

Lattian kaadot

Juuri valmistuneessa omakotitalon kylpyhuoneessa jää hieman vettä seisomaan lattiakaivon viereen. Lattiaan tehtiin uusi valu ja uudet viemärit, lattia on laatoitettu. Lat...

Valurautaisen lattiakaivon vaihto betoniputkeen

Olen uusimassa kellarisaunan pesuhuoneen kaakelointia 1953 rakennetussa talossa.Alkuperäiset lattiakaivot ovat valurautaiset ja viemäriputket ovat betonia.Lattian sisällä...

Joule 2000 välilasi

Ikkunat ovat 3-lasisia, joista keskimmäisestä kiertää musta tiiviste. Tämä lasi voidaan kiinnittää joko sisä tai ulkoikkunaan. Ongelmana on keskimmäisen lasin tiiviste....

Vanhat viemäriosat

Olen vaihtamassa/muuttamassa kylppärin viemäreitä. Voinko käyttää vanhoja mutkia ym. muoviosia? Meneekö liitoskappaleiden tiivisteet aikojen saatossa pilalle (kovaksi), t...

Lattiakaivon uusiminen ja vesieristys

Rivitaloasunto-osakkeeseemme (rak.vuosi 1982) tehtiin kosteusmittaus mahd. myyntiä varten jossa todettiin lattiakaivon ympärillä lievää kosteutta. Korjaustöiden alkuvaihe...

LAttiakaivon avaaminen

Mitenkä pääsen avaamaan tuon lattiakaivon sillain että tiivisteen saisi vaihdettua. Jälki on Kotkan kaupungin rakennustarkastajan hyväksym&a...

Pehmeä ikkunantiiviste 1970-luvun OK-taloon

Meillä on 1970-luvulla rakennettu OK-talo jossa on useita isokokoisia 3-kerroksisia ikkunoita. Puiset ikkunapokat ja karmit ovat vielä hyvässä kunnoss...

oven ikkunan alumiinikehikon tiivisteen korjaus

Kesämökkimme lähes koko  oven kokoisen ikkunan alumiinikehyksen  muovitiiviste on merkillisesti ikäänkuin käpristynyt kokoon, ikku...

Ikkunoiden tiivistys

Miten ikkunan uratiiviste pitäisi käytännössä vaihtaa? Vanha tiiviste on helppo vetää pois, mutta miten uusi tiiviste saadaan sujuvasti...

Lattiakaivon kunto

Lattiakaivoa puhdistaessa huomasin tuollaisen mustan tiivisteen (?) hieman pilkottavan/repsottavan vihreän vesieristeen (?) välistä, aiheuttaako toimenpite...

Lattiakaivon ongelma

Hyvä asiantuntija. WC-lavuaarin latiakaivoa puhdisaessani huomasin muovisen/kumisen ohuen tiivisteen kaltaisen renkaan olevan osittain irti. Liitin oheen kaksi asiaa selv...

Peltikaton uusinta

Suunnittelen v. 65 rakennetun talon peltikaton uusintaa! Hämmästyttää, kun nykyään kaikki tarjoavat ratkaisua, jossa aaltopelti kiinnitetään aallon pohjasta. Ennen se kii...

Tiivisteiden poistaminen

Talossani, joka on rakennettu vuonna -80, tehdään pientä peruskorjausta, ikkunat ovat käsitelty aikoinaan jollain lahonsuoja-tyyppisellä aineella siis ei maalattu. Nyt ai...

Miksi Ikkunat huurtuvat?

Asumme vuonna 1978 rakennetussa omakotitalossa jossa ikkunat huurtuvat sisäpuolelta.Joka aamu saamme ikkunakuivaimella ja pyyhkeellä kuivata ikkunat.Ikkunat on kolmilasis...

Wc:n siirto kerrostalossa

Ostimme juuri kerrostalohuoneiston (valm. -69), jonka vessan (100cm x 145cm) wc-istuimen sijoitus on huono. Wc-istuin on heti vessaan tultaessa edessä poikittain ja lavua...

Kylpyhuoneen laatoituksen uusiminen

Meille valettiin kylpyhuoneeseen, saunaa ja pukuhuoneeseen uusi lattia. Raakavalun kaadot oli mielestäni hyvät. Laattamies tasoitti valun ja laittoin suihkuhuoneen viemär...

yläpohjan villojen vaihto

Paljonko noin suurin piirtein maksaa yläpohjan villojen vaihto/uusiminen - villat+laitto??...

vesikiertoisen lattialämmityksen vuoto.

talo on remontu pari vuotta sitten ja ollut täysin kylmillään ja vesikiertoista lattia lämmitystä ei ollut tyhjennetty oikein ja vettä oli jäänyt putkistoon.löysinme vuot...

Oven vaiho

Ovien vaihto kysymys 15.9.2011. Tarkennus vastaukseenne. Onko minulla oikeus vaatia oven vaihto takaisin alkuperäiseen kokoonsa eli 920 mm leveään ? Taloyhtiön lakimiehen...

Hometta saunassa,puutavaran vaihto

Kysyisin,että minkälainen remontti/puutavaran vaihto tulisi tehdä homesaunassa. Ostamassamme talossa saunaremontti tehty vuonna 2003.Uusi katto tehty vanhan päälle,katto...