Kysy, vastaamme -palvelussa Rakentaja.fi-palvelun jäsenet voivat esittää kysymyksiä rakentamisesta, remontoimisesta tai sisustamisesta. Kysyä voi myös rakennusoikeudellisia lakikysymyksiä. Kysymyksiin vastaavat kunkin alan asiantuntijat. Tule kysymään, kommentoimaan tai lukemaan asiantuntijoiden vastauksia kommentteineen!

kopolaatta

Kylpyhuone ja sauna

Kysytty: 18.5.2010 klo:7:50
Hei
Meillä tehtiin saunan pesuhuoneen remontti viime kesänä, jossa vaihdettiin kaakelit niin lattiaan kuin seiniinkin.Ongelmana on seinässä olevien "kopo" laattojen määrä. Seinässä on kaksikymmentä kopo laattaa.Rakentajan mielestä ei tarvitse vaihtaa koska laatat tuntuvat olevan kiinni.Kopo lattoja kolmella seinälläLaattojen koko 20x 30.Onko työ tehty oikein, onko normaalia ,että jää noin paljon kopolaattoja.Edelliset laatat olivat mielestäni kiinni. Voinko vaatia vaihtoja.Olemme myymässä taloa parin vuoden sisään,enkä usko,että tämä ainakaan arvoa nostaa.
Olisin kiinnostunut asiantuntijan neuvosta.

Terveisin AriVirallinen vastaus
Laatan koko on iso, joten niiden kiinnitys pitää tehdä niin, että laasti kammataan myös...

Nähdäksesi vastauksen kokonaan sinun on oltava >>sisäänkirjautunut<< palveluun.
Liity jäseneksi >>tästä<< Jäsenyys on maksuton, eikä velvoita sinua mihinkään.
Jäsenenä voit myös itse kysyä kysymyksen palstalla.


Arvostele vastaus kysymykseen "Kylpyhuone ja sauna / kopolaatta":
Jäsenen antama (18.5.2010 klo:9:11) kommentti

Lattiassa kopoja ei sallita, koska kiinnityksen on oltava 100 %. Seinissä on myös aina pyrittävä 100% lastipetiin, joskin seinälaatoissa voidaan hyväksyä riittävänä tartuntapotentiaalina 80% laastipeti. Kopolaatoista aiheutuu luultavasti ajan kanssa esteettinen ongelma eli laattojen tummuminen, koska laattojen taakse jää kopolaattojen kohdalla ns. onteloita joihin vesi pääsee kerääntymään. Vesi ei vedeneristyksen takia pääse haihtumaan minnekään vaan se imeytyy laattaan laatantaustan kautta.

Kannattaa vielä keskustella aiheesta rakentajan kanssa ja mahdollisesti olla myös yhteydessä siihen laattatoimittajaan jolta olette tuotteet ostaneet.

Jäsenen antama (18.5.2010 klo:9:43) kommentti

Yleensä kopolaattoja noin laajana ei sallita missään. muutama laatta siellä täällä on ok.

missään sitovassa määräyksessä ei oteta kantaa siihen kuinka vähän laatta saa olla kiinni.Lähtökohta on,että kiinnityksen on oltava kattava. Rt suunnitteluohje ratu 1200-S ottaa asiaan kantaa seuraavasti, sivu 18, " Laattojen tartunta tarkistetaan irroittamalla yksi laatta: kaakelilaatan tartuntapinta tulee olla 75 % laastin peittämä, klinkkerilaattojen tulee olla vähintään 90 % laastin peittämiä". Kannattaa korjauttaa työ urakoitsijalla.

Syytä tuohon laattojen kopoisuuteen ei tulla todennäköisesti löytämään. Mutta suuri joukko kyllä syitä,jotka saattavat aiheuttaa laattojen kopoisuuden.Mutta asiahan on helppo korjata,jos laatat ovat irti.

Jäsenen antama (19.5.2010 klo:21:34) kommentti

Pieni Fiksaus: koon 20*30 laattaan ei tarvitse laittaa tuplana laastia, saa toki laittaa jos tuntuu siltä mutta ei todellakaan tarvitse. Kamman koolla ja käytettävällä laastilla on iso vaikutus miten laatta tarttuu. Ja tietenkin pohjilla, joiden pitää olla sitä suoremmat mitä isompi laatta.

Jäsenen antama (19.5.2010 klo:22:13) kommentti

Missä menee koko jolle pitää laittaa? Joku suositus oli muistaakseni yli 250x200 laattaan..no minä laitoin pieneen lattiaklinkkeriinkin.

Jäsenen antama (22.5.2010 klo:0:10) kommentti

Jos laitta koon 3*3 millin kammalla nii saa laittaa aika moneen laattan. Eli paljonn riippuu kammasta ja laastita, itse tehnyt vielä 60*60 laatat yhdellä kerroksella ilman ongelmia.


Muita aiheeseen liittyviä kysymyksiä/vastauksia:

Laattasaumojen uusiminen

Ostamassani asunnossa on tehty kuntotarkastus ja pintakosteusmittaukset (Munters teki). Ei löytynyt kosteuksia, mutta suihkuhuoneen seinästä muutama kopolaatta. Laattoje...

Kopolaatta

sisä RYL-2000 kirjassa laatoituksessa sanotaan seuraavaa.Kohdassa 74.4 Laatoittaminen (alakohta 74.41 Vaatimukset) seuraavaa: Laatat asennetaan siten,että saadaan aikaan...

kopolaatat

Ostimme ok-talon lähes viisi vuotta sitten. Silloin tehtiin taloon kuntotarkastus ja tämän yhteydessä huomattiin että kylpyhuoneen yhdellä seinällä oli muutama ns. kopola...

Laatoituksen korjauksesta

Hei, Saunan pesuhuoneessa on ehkä noin kymmenkunta kopolaattaa, muutamista on myös saumat halkeilleet/auenneet. Halkeamista ilmeisesti pääsee myös vesi laattojen alle. J...

Vuosikorjaus / lattiakaato?

1) Montako kertaa iso rakennusyhtiö joka on myös myyjä voi korjata "paikkakorjauksena" vuosikorjaus vikalistalla reklamoitua ongelmaa ( PH:een lattiakaato ), ennenkuin jo...

Irtonaisia laattoja toistamiseen saunassa

Tervehdys Meillä valmistui talo parisen vuotta sitten. Saunan kaakeloituun lattiaan tuli tekovaiheessa huono kaato lattiakaivoon päin ja se korjattiin takuukorjauksena n...