Kysy, vastaamme -palvelussa Rakentaja.fi-palvelun jäsenet voivat esittää kysymyksiä rakentamisesta, remontoimisesta tai sisustamisesta. Kysyä voi myös rakennusoikeudellisia lakikysymyksiä. Kysymyksiin vastaavat kunkin alan asiantuntijat. Tule kysymään, kommentoimaan tai lukemaan asiantuntijoiden vastauksia kommentteineen!

kerrostalosauna

Kylpyhuone ja sauna

Kysytty: 25.11.2015 klo:9:08
Vuonna -89 tehty kerrostalo,jossa 1,5x1,5x2,3 sauna ja siinä 70 cm. 3-lasinen ovi ja 60x90 tuuletusluukullinen ikkuna.Kiukaana nyt perinteinen 6 kw sähkökiuas seinällä.Seinät ovat siis kiviseinät,jotka on paneloitu.Vaihtaisin uuden kiukaan,josta saisi pehmeät ja kipakat löylyt tarpeen mukaan.Kiukaan läpenemisaika ei saisi olla yli tunnin n.60 ast,eikä virrankulutus suuri.Kiuasvalikoima on kuitenkin moninainen,on pilari-,kulma-,seinä-ja vuolukivikiukaita.Voitteko auttaa valinnassa,parhaan kiukaan saamiseksi,että rahat ei menisi väärään kiuasmalliin.Joku on sanonut,että pilari ei sopisi,koska se kuluttaa enemmän virtaa ja lämitää pientä saunaa liikaa ja vuolukivikivikiukaasta ei saisi kunnon löylyjä.Jos kiukaassa on kiviä n.80 kg,niin vaatiiko se enemmän aikaa lämmetäkseen,kuin muut kiukaat ja voisiko sellainen toimia ko. saunassa.Virallinen vastaus
Seinärakenteet kertomasi mukaan on panelin alla kivirakenteiset ja siksi pitäisi tutkia, onko kivirakenteen päällä mitään lämpöeristettä, vai onko siellä suoraan kivirakenne. Jos siellä on suoraan kivirakenne, niin kiukaan kehittämä lämpö imeytyy turhaan seinärakenteeseen, jolloin lämmitysaika on pitkä ja sähkönkulutus on suuri ja siihen pitäisi saada korjaus, joka voisi olla alumiinipintainen SPU uretaanilevytys.
Kiukaita on niin suuri valikoima, että suositukseni menee liian helposti metsään. Paras tapa on mennä rautakauppoihin ja verrata siellä olevia kiuasmalleja laadun, tehon ja hinnan suhteen. Selvitä ensin nuo saunan rakenteet ja kerro ne kiukaan hankinnan yhteydessä myyjälle.
Kiukaan iso kivimäärä tai muu massamäärä vaatii aina pitkän lämmitysajan. Pienelläkin kivimäärällä pärjää, jos säätää kiukaan termostaatilla lämpötilaa alemmas, jolloin löylyn pehmeys tulee nautittavaksi.
 

Arvostele vastaus kysymykseen "Kylpyhuone ja sauna / kerrostalosauna":
PN
Porin Rakennusmestarit ja insinöörit ry 
PORI, Suomi

Muita aiheeseen liittyviä kysymyksiä/vastauksia: