Kysy, vastaamme -palvelussa Rakentaja.fi-palvelun jäsenet voivat esittää kysymyksiä rakentamisesta, remontoimisesta tai sisustamisesta. Kysyä voi myös rakennusoikeudellisia lakikysymyksiä. Kysymyksiin vastaavat kunkin alan asiantuntijat. Tule kysymään, kommentoimaan tai lukemaan asiantuntijoiden vastauksia kommentteineen!

Kaakeloidut lauteet

Kylpyhuone ja sauna

Kysytty: 7.8.2010 klo:8:56
Mikä on asiallisin tapa rakentaa sauna, jossa lattian lisäksi kaakeloidaan seinät sekä lauteet?
Entä vesieristys? Ei kuulemma kestä lauteissa...onko jollakulla kokemusta? Ovi ja etuseinä tulevat olemaan lasia, joten mikä on kiukaan oikea koko, kun saunan mitat ovat 1,8m X 2m??Virallinen vastaus
Rakenteet ovat sellaiset, että asiantuntijan pitää ne suunnitella. Vastaajalla ei ole mitään lähtötietoja rakenteista. Levyrakenne sopii joka kohta...

Nähdäksesi vastauksen kokonaan sinun on oltava >>sisäänkirjautunut<< palveluun.
Liity jäseneksi >>tästä<< Jäsenyys on maksuton, eikä velvoita sinua mihinkään.
Jäsenenä voit myös itse kysyä kysymyksen palstalla.


Arvostele vastaus kysymykseen "Kylpyhuone ja sauna / Kaakeloidut lauteet":
Jäsenen antama (7.8.2010 klo:12:43) kommentti

Lauteet kaakeloitavaksi miksi ? Kannattaa harkita mitä mieltä on lauteita kaakeloida vielä huonompi vaihtoehto on tehdä ne teräksestä !

Jäsenen antama (7.8.2010 klo:15:18) kommentti

Naapurissa on valetut ja kaakeloidut lauteet, mielestäni loistava idea, jos seinistä saa kiinni kunnon tuen, ei ollenkaan hullu ajatus. Ikuiset lauteet, ja aina voi laittaa päälle vaikka ritilän, jos alkaa kuumottaa, äkkiä tuollainen ei kuumene, lauteen pinnassa lämpö nousee varmaan sinne 50 asteen huitteille.

Jäsenen antama (3.2.2011 klo:19:14) kommentti

Mitenkähän, jos tekisi kivilauteet leca-harkoista? Niitä olis tuossa piha puolillaan (autotallityömaa).

Miten niiden muuraaminen lattiaan, pitääkö vanhat klinkkerit poistaa välistä, vai tarttuuko suoraan? Vesieristeitä tuolla ei ole alla.

Sitten tietenkin yhtenäinen tasoitus ja vesieriste kaikkien pintojen yli. Ja lämmityskaapeli...

Ajatus olisi tehdä vain jalkataso näin ja istuinosa olis helppo heittää siihen päälle ihan minkälainen vaan - eli ikäänkuin kaksitasoinen lattia.

Kyseessä kellarisauna, kaikki ympäröivät materiaalit kiveä.

Jäsenen antama (4.2.2011 klo:10:30) kommentti

Kerranhan se vain kirpaisee kun istuu.

Jäsenen antama (4.2.2011 klo:10:56) kommentti

Kyllä varmasti saa tuoksuvan ja kunnon bakteeripesä saunan noilla laatoitetuilla lauteilla, vai saumattomanako meinasit tehdä? Mietippäs nyt kun istut siinä lauteilla ja kaikki hiki ja paska valuu niihin samoihin ja imeytyy sinne. Vastaavia hajupommeja on saatu aikaan jo pelkällä lattian laatoituksella väärin (kaadot minne sattuu).

Jäsenen antama (4.2.2011 klo:11:44) kommentti

Tuosta hygieenisyydestä olen kyllä vahvasti eri mieltä. Puuhunhan se hiki ja paska vasta imeytyykin toisin kuin laattapintaan, joka on varsin helppo pitää puhtaana.

Olen ollut muutamassa saunassa, jossa on ollut laatoitetut lauteet ja ne ovat olleet varsin toimivat ja miellyttävät kaikin puolin. Eivät esimerkiksi ehdi kuumeta ainakaan normaalin käytön yhteydessä. En äkkiseltään keksisi mitään muuta negatiivista kuin korkeintaan lämmitysajan mahdollinen pitkittyminen.

Jäsenen antama (4.2.2011 klo:14:41) kommentti

  "Eivät esimerkiksi ehdi kuumeta ainakaan normaalin käytön yhteydessä."

Näin ajattelee yksi kirjoittaja, entäs sitten jos on väkeä enemmän, sanatko  ei sinne voi mennä, lauteet
pitää ensi jäähdyttää,

Jäsenen antama (4.2.2011 klo:17:22) kommentti

No mitä minun projektiini tulee, tarkoitus olisi tehdä ainoastaan jalkataso kivirakenteisena - ylätaso puusta, mutta vain siksi, että niin pystyn rakentamaan niistä haluamani muotoiset. Muuten kelpaisi kaakeloituna sekin.

Hygienian osalta on monenlaisia mielipiteitä, mutta kyllä kaakelilauteiden puhdistaminen on niin paljon helpompaa, että se tulisi tehtyä varmasti useammin, kuin puisten. Jos tutkittaisiin mikrobipitoisuudet kerran vuodessa puhdistetuista puulauteista ja kerran kuukaudessa pestyiltä kaakelilauteilta, niin mikähän olisi tulos? - Sitäpaitsi: olipa lauteet mitä hyvänsä materiaalia, niin hygieniasta huolissaan oleva saunojahan käyttää aina peflettiä, tai pyyhettä alla.

Mistähän mytologiasta on kotoisin käsitys, että kaakelilauteet kuumenevat puisia enemmän. Kaikissa mahdollisissa yhteyksissähän ainakin aina painotetaan sitä, että kivipinnat saunassa lämpenevät hitaammin ja vaativat siksi suurempaa kiuastehoa, tai lämmitysaikaa. Niin, että mikä logiikka tässä nyt oikein on?? Joku oikeasti asiaa tutkinut voisi kertoa ja perustella.

Ei kosketa henkilökohtaisesti, koska oma istuin tulee puusta, vaikka nimenomaan puulauteilla minäkin olen usein ahterini polttanut...

Ja jos se kivinen jalkataso lämpenisi enemmän, niin sehän olisi sähkösaunassa vain tervetullutta. - Mutta koska en siihen usko, laitan siihen lämmityksen, enkä jäähdytystä!

Vielä kun joku osais neuvoa tuossa yhdessä pikku yksityiskohdassa: voiko klinkkerin päälle muurata suoraan, vai piikkaanko pois, vai vaatiiko jotain erityistä väliin?


Jäsenen antama (4.2.2011 klo:17:49) kommentti

Ei siinä mitään logiikkaa olekaan eikä väite siitä, että kaakeloidut lauteet kuumenevat perustu mihinkään tietoon. Monissa pelihalleissa ja uimaloissa on saunan lauteet kaakeloidut eivätkä ne kuumene vaikka sauna on päällä yhtäjaksoisesti tunnista toiseen.

Jäsenen antama (4.2.2011 klo:18:10) kommentti

Sen verran voin kertoa kokemuksista, olen saunonut useesti Volkan rannoilla, siellä on tapana tehdä lauteet marmorista, ensimmäsellä kerralla meinas kärvähtää ainua. Joku neropatti haki isoja lakanoita, ne vähän viilensivät, oli se vieläkin kuuma, yksi viisas laittoi jääkylmää vettä siihen lakanalle, sitten ne oli vasta kuumat.

Jäsenen antama (5.2.2011 klo:13:31) kommentti

Kuntoklubin saunan lauteet on mosaiikkilaattaa.

Kun sauna on aina päällä klo 6-22, ovat lauteet niin kuumat, että niitä on jäähdytettävä kylmällä vedellä ennen kuin istuu.

Ei taida bakteerit kauaa sillä pinnalla elellä.

Jäsenen antama (5.2.2011 klo:14:18) kommentti

Onko siis niin, että kun joku on joskus polttanut takapuolensa kaakelilauteilla, se todistaa niiden kuumenevan puisia nopeammin? Pitää kysyä oliko samassa paikassa myös puinen vaihtoehto tarjolla, johon voisi todenmukaisesti vertailla. Minä en ole koskaan törmännyt ylikuumenneisiin kaakelilauteisiin, polttaviin puupenkkeihin sen sijaan vähän väliä - pitäisikö sen todistaa jotakin? - Ei tietenkään todista mitään muuta, kuin sen, että kyseistä saunaa on lämmitetty liian tehokkaasti/liian kauan.

Kaakelilauteiden etuna onkin se, että niihin on helppo asentaa jäähdytys sellaisissa saunoissa, joita on pakko pitää kuumana päivätolkulla. Onko joku tavannut jossakin jäähdytysputkistolla varustettuja puulauteita? Minä en ainakaan ole.


Jäsenen antama (5.2.2011 klo:16:31) kommentti

Mitä väliä jonkun venäläiset ydinhöyrysaunan tai kuntoklubin lauteilla on tämän asian suhteen. Kysyjä tuskin hehkuttaa kiuastaan aamusta iltaan..

Jäsenen antama (5.2.2011 klo:16:54) kommentti

Asuntomessuilla oli yhen porhon luukaalissa oikeen muotolauteet mosaiikkikaakelista. TOdella tyylikkäät ja varmasti mukavat istua! Veikkaampa nuiden harvinaisuuden johtuvan enempi kustannuksista... Puhtaanapito epäilemättä helppoo varsin jos on saumamassaan sekotettu suoja-aine ja jaksettu vielä jälkeenpäinki levittää saumoihin...

Jäsenen antama (6.2.2011 klo:18:24) kommentti

On isien teot ja vihat kantauneet tännekin näköjään, otan osaa.
Ei aloittaja kirjoituksessa mainita sanallakaan kuntoklubin saunasta. Ja epäilen hänen sitä kotiin ajattelevankaan.

Jäsenen antama (6.2.2011 klo:18:38) kommentti

No, kai se on yks hailee kuka mitäkin saunaansa laittaa.

Istuu vaikka muovijakkaralla.

Kaikella on puolensa.

Jäsenen antama (16.2.2011 klo:19:26) kommentti

Kävisikö ehkä Wedi-levyistä tehty pohja lauteiden pohjaksi? ...Sitähän saa eri paksuisina. Olen usein nähnyt ja kuullut erilaisten kaakelien laitosta saunaan. Mosaiikkitöitäkin sinne voi laittaa. Mitä enemmän kivi/laattapintaa, sitä tehokkaampi pitää kiukaan olla.

Jäsenen antama (17.2.2011 klo:11:56) kommentti

Mielenkiintoista materiaalia tämä Wedi, pitipä heti vilkaista.

Äkkiseltään vois olla kätevää lauteisiin, voisi muotoilla helpommin, kuin kiveä.

Ainoa kyseenalainen juttu on kuumankestävyys, se kannattaa ehdottomasti varmistaa. Tuolla joku oli höyrysaunan näillä tehnyt, siinä mainittiin maksimilämpötilaksi 60. Niin kuumalla nyt ei kukaan kyllä istuisikaan, mutta jäähdytys kannattaisi varmuuden vuoksi laittaa.

Kivilauteet muuten vähentää samalla niitä lämmitettäviä kuutioita, että sikäli sitä tehontarvetta ei nähdäkseni kovin paljon lisää tule.

Jäsenen antama (17.2.2011 klo:17:08) kommentti

no niin, nyt on myös omakohtaista kokemusta laatoitetuista lauteista. eli itselle tein: harkkoseinäkkeet, betonikannet päälle ja sen päälle laatoitus ilman vesieristeitä. ja täytyy sanoa, että lauteet eivät normaalikäytössä (kokemusta 3h lämmityksestä ja 80 astetta) kuumene juuri lainkaan. aivan hyvin pystyy istumaan ilman pyyheliinaakin ja alalaude on vieläkin viileämpi. puhtaanapito helppoa ja nopeaa.mitä tuohon wedi-levyyn tulee, niin tarvinnee kohtuullisen tukevan pohjan. toisekseen on sikakallista..


Muita aiheeseen liittyviä kysymyksiä/vastauksia:

Kaakelilauteet sauaan

Meillä on kylpyhuone/saunaremontti aluillaan. Haluaisin saunaan kaakeloidut lauteet ja seinät. Keskustelupalstoja lukiessani olen törmännyt ensinnäkin kahdenlaisiin väitt...

Muovimaton vaihtaminen

Onko kerrostalokylpyhuoneessa nykylakien ja -säädösten nojalla mahdollista poistaa ja uusia pelkästään vesieristeenä toimiva lattiamatto niin, että vesieristettä ( kysein...

Saunan käsittely!!!

Asumme puoli vuotta sitten valmistuneessa erilllistalossa.Kysyisin kannattaisiko sauna(seinät,lauteet) käsitellä jollakin suoja-aineella,jotta vaaleat lauteet eivät likaa...

Lauteiden käsittely??

Rakensin uudet lauteet haapa puusta. Lämpökäsiteltyä ja tavallista. Kannaattaako lauteet käsitellä jollain aineella ennen kuin käyttää? Jos pitää käsitellä niin eihän lau...

Saunan lauteet

Kylpyhuone ja saunaremontti on asunnossa tehty 5 vuotta sitten edellisen asukkaan toimesta tunnetun firman tekemänä. Nyt saunan lauteet meinasivat tipahtaa ja nostettuani...

Homeiset saunan lauteet

Saunaan tehty virolaisesta lepästä lauteet 8.11.-03, jotka homehtui (ja sieniä kasvoi) 11.3.-05. Saatu uudet laudat tilalle, jotka myös homehtui! 17.6.-06 tehtiin uudet l...

lauteiden valmistus

Lauteet suunnitteilla. Tulossa suorat, seinäkiinnitteiset lauteet. Nyt kun teen lauteiden "ulkokehikon" niin täytyykö sen ja saunan seinän väliin jättää pieni tuuletusrak...

tervaleppä lauteen värjäytyminen

Ostin vuosi sitten Harvia laudepaketin jossa on tervaleppää istuinosat ja lämpökäsiteltyä haapaa ns otsalaudat. käsittelin lauteet SUPI laudesuojalla jo noin 3 kk kulutta...

Lauteiden hoito

Mitä suosittelisitte n. 20v ikäisten kerrostalon sähkösaunan lauteiden kunnostukseen? Lauteet ovat periaatteessa siedettävässä kunnossa, mutta ajattelin esim. hiekkapaper...

saunasuoja lauteille

                                miksi esim supi sävytetty saunasuoja ei sovellu                           lauteille jos haluan tummat seinät nii en todellakaan halua     ...

Lauteet

Meillä on kolme vuotta vanha sauna ja siinä lauteet ovat jo aika tahriintuneet ja tuhruisen näköiset. Saunomme usein eli lähes joka päivä. Lauteet ovat tavallista laudela...

kuusipanelin suojaus kosteassa tilassa

Minulla on vanhan tyylinen sauna, jossa löyly- ja pesutilat samassa tilassa.Seiniin tulee kuusipaneeli, joka on valmiiksi Supi saunasuojalla käsitelty. Lauteet käsittelem...

kiukaan suojaetäisyys

Olisi tarkoitus laittaa lauteet saunan molemmille puolille eli vastakkain ja kiuas tulee keskellä olevaan yhtenäiseen alalauteeseen...Paljonkohan tarvitsee suojaetäisyytt...

Saunan lauteiden käsittely

Saunan lauteet on tervalepästä. Pitääkö lauteet käsitellä jollain ennen käyttöä?Laudetoimittajan ohjeissa oli, että käsittely esim.parafiiniöljyllä. Tästä on mielestäni m...

sisustusrakenteet

millä tavoin saunan sisutusrakenteet asennetaan paikoilleen?Lauteet vissiin ankkuroidaan seinään kiinni??miten muut?...

Lauteiden sävytys

Kuinka saan lauteet sävytettyä eli voiko tavallista laudesuojaa sävyttää vai onko parempia menetelmiä olemassa....

Lauteiden rakentaminen

Hei,Minulla on uusi saunatila ( L 2800, S 1800 ja K 2400 ). Poistoilmakanava on takaseinässä 400mm lattiasta ja korvausilma katossa. Rakennan L-malliset lauteet ja upotan...

Lauteiden vesieristys

Minulla on mökillä hirsi sauna, jossa ei ole erillistä pesuhuonetta, vaan peseytyminen tapahtuu saunassa myös silloin kun se ei ole lämmin.Miten lauteet pitäisi käsitellä...

Alkuperäinen kylpyhuone

60-luvun kerrostalon alkuperäinen kylpyhuone. Puoleen väliin kaakeloidut seinät, lattia laatoitettu, amme. Ilmeisesti bitumieristys. Jos teetätän remontin ja laitatan ny...

Saunan lauteet pihlajasta

Voinko tehdä saunaan lauteet pihlajalaudasta vai onko siinä jotain sellaisia ominaisuuksia jotka eivät sovellu ko tarkoitukseen.....

lauteet

mistä löytäisin parhaan ohjeen lauteiden tekoon.saunaan tulee irroitettavat lauteet kiinteällä seinään kiinnitettävällä rungolla.mikä on ylälauteen ja katon väli normaali...

Lauteiden suojaus

Olen kuullut, että lämpökäsitellyt lauteet tulisi käsitellä jollain öljyllä ennen käyttöönottoa? Mitä öljyä voisi käyttää ja entä lauteiden jatkohoito?...

Leppäpaneli

Olen rakentanut saunan. Millä käsittelisin panelin ja lauteet kun ne on tehty tervalepästä?...

Lauteen suoja-aine

Lauteet ja seinät on lämpöhaavasta. Kysymys kuuluu pitääkö/onko järkevää käsitellä ne jollakin suoja-aineella?...

Hirsimökin pyöröhirren väri sisällä saunassa

Uusin lauteet ja jouduin veistämään pyöröhirren kauniisti kellastunutta pintaa. Millä korjata tuo valkea alue lähelle alkuperäistä väriä?...