Jäsenen JP-66 antama (17.8.2011 klo:20:47) kommentti Kiitos
Jäsenen ratoiv antama (18.8.2011 klo:9:08) kommentti "Lujassa" ei ole mitään etuja aivan normaaliin kipsilevyyn verrattuna (siis ain normaaliin kipsilevyyn). Vesieristystä joka tapauksessa joutuu tekemään, jos ei tee, niin sutta tulee! Molemmissa on oltava työn tasossa yhtä huolellinen. "Luja" on "paljon" hankalampi asentaakin normaaliin kipsilevyyn verrattuna ja hintakin (en luettele niitä). Kun työ tehdään huolellisesti, niin normaali kipsilevy ei ole rakenteessa sen huonompi kuin "Lujakaan". Markkinoiden/myyntitykkien höpinää! Levyt kannatta asentaa (lähes) aina pystyyn. Kun luulee, että muut (en tarkoita itseäni) ovat oikeassa ja tietävät, niin se on sitä. Ei pidä paikkaansa! On osattava ajatella/vetää päätöksiä myös ihan itse, koska itse siitä loppujen lopuksi kuitenkin vastaa.
Jäsenen Larmatin antama (18.8.2011 klo:22:20) kommentti Luja levy on kiveä ja kipsi on kipsiä. Lujaa ei oikein leikkaa kuin timantilla järkevästi. Kysyppä onko normaali kivilevy paljon halvempaa kuin se vihreä kaakeliluja
Jäsenen ratoiv antama (18.8.2011 klo:23:14) kommentti "Luja levy on kiveä ja kipsi on kipsiä." Jaapa jaa! Mitähän se kipsi sitten on? Niinhän se on, että rauta on rautaa ja teräs on vain terästä! Vai miten se oli?
Jäsenen Betonitohtori antama (20.8.2011 klo:7:54) kommentti Miten on huomioitu ulkoseinän höyrysulku? Jäikö paikalleen?
Jäsenen JP-66 antama (20.8.2011 klo:10:46) kommentti Jos laitan ek-kipsin laitan höyrysulun alle. K-luja ei tarvitse. Ohejissa katon h-sulku k-lujan pinteen,jos levyn paksuus 8mm, eikö sitä voi laittaa sen alle ja laittaa vaikapa silikoni tiivisteeksi.
Jäsenen Mr.ElMaco antama (20.8.2011 klo:22:16) kommentti Et laita höyrynsulkua myöskään kipsilevyn alle, koska kipisilevyn päälle tulee vedeneristys, joka pitää liittää saumattomasti höyrynsulkuun. HS-Laitetaan kaakelilujan pintaan siksi, että vedeneristyskerros on levyn pinnassa ja levyn päädyn kautta, ainakin jos se on leikattu, pääsee höyryt karkuun. Ei mitään syytä tehdä kaakelilujasta verraten kipsilevyyn. Ei liity asiaan, mutta mielenkiintoinen ohje valmistajan sivuilla koskien kaakelilujaa lattiassa. Kaadot levyn päälle (toki) ja siihen sitten vedeneristys ja näin saadaan kaksi tiivistä pintaa napakasti vastakkain.. Toki, jäähän ne levyn reunat ja muut reiät auki :)
Jäsenen ratoiv antama (20.8.2011 klo:23:33) kommentti Mielenkiintoinen susihavainto Mr.ElMaco:lta (kiitos siitä): "Ei liity asiaan, mutta mielenkiintoinen ohje valmistajan sivuilla koskien kaakelilujaa lattiassa. Kaadot levyn päälle (toki) ja siihen sitten vedeneristys ja näin saadaan kaksi tiivistä pintaa napakasti vastakkain.." Tässä on taas hyvä esimerkki siitä, kun valmistajat kusevat silmään amatöörejä, mutta mikä huolestuttavinta, niin luulotietävät ammattilaiset eli "ammattilaisetkin" noudattavat kuin piru raamattua myös noita valmistajien täyssusiohjeita, joita on aivan pilvin pimein noilla sivustoilla. Yleisesti: Heittäkää helvettiin nuo kaakelilujat ja muut "kovat kipsilevyt", sillä niissä kustaan silmään ja pahasti. Aivan tavallisella kipsilevyllä päästään paljon helpommin ja halvemmalla (, mutta ei kuitenkaan halvalla eikä halpakorjauksella) yhtä hyvään lopputulokseen kunnollisella työllä, joka on tietenkin aina ehdoton edellytys tehtiinpä millä tarvikkeella tahansa.
Jäsenen ratoiv antama (22.8.2011 klo:8:19) kommentti Kyllä se valmistaja ryssii halvalla ja kusettaa halvalla kalliisti halpakorjaajia. Älkää edes vaivautuko lukemaan, mitään kusetusohjeita. Jos/kun levyssä on jo tehtaalla "asennettu" vesieriste, niin se ketjussa tehtaalta seiniin/kattoihin vaurioituu ja toisaalta seinissähän niihin poraillaan ja väännetään reikiä pinvin pimein. Entäs sitten ne sekä leikkaukset että saumat. Halvalla menee, mutta kalliisti maksatta uskomalla vääräoppia. Oli kyseessä seinät, katot tai lattiat, niin jättäkää ko. levyt sinne rautakauppoihin tai sitten halvalla kallisti korjaajille.
Jäsenen Mr.ElMaco antama (22.8.2011 klo:9:43) kommentti Halppis, en suinkaan keksinyt lattian kaatoja omasta päästäni vaan ihan sattui silmään valmistajan sivuilta, usein kysyttyä osiosta. http://www.kaakeliluja.fi/index.php?site=ukk&item=10 Että silleen. Noilla sivuilla mainitaan myös kyseisen levyn olevan siitä kätevä, että sen voi laatoittaa heti, ilman odotteluja, koska vedeneristys on valmiina. Sehän on täyttä huuhaata.
Jäsenen Halpakorjaus antama (22.8.2011 klo:9:56) kommentti "Kyllä, lattiarakenteessa Kaakelilujan päälle tehdään kaadot lattiatasoitteella, tasoitteen ja pintamateriaalin väliin on tehtävä erillinen vedeneristys." Väliin tulee vedeneriste, jonka päälle tasoite ja sitten pintamateriali. Näin se pitää tehdä. Hieman epäselvästi on ilmaistu tuo neuvo mutta tätä tietenkin tarkoitetaan. Mutta paksua tasoitetta ei kannata käyttää.
Jäsenen ratoiv antama (22.8.2011 klo:10:03) kommentti Halvan tietämättömyyden tuomaa epätoivoista kamppailua. Senhän näkee järkevä noista selitelmäyrityksistä. Tämä ketjuhan taas jatkuu niin kauan, että ketju suljetaan. Tulkoon valkeus mahdollisimman pian.
Jäsenen Halpakorjaus antama (22.8.2011 klo:10:31) kommentti Ei, ihan oikeassa olin patolevyasiassakin. Nyt Ratoiv on jäänyt itse jo aikaisemmin patolevyvirityksineen anturan alle ja vedeneristeidenkin kanssa pahasti lirissä, toivottavasti ei sitä itseään? Ei ihme että rakentamisen taso on Suomessa alamaissa, kun ei noudateta valmistajan ohjetta, vaan ollaan "liikaviisaita".
Jäsenen ratoiv antama (22.8.2011 klo:10:37) kommentti Viisaampi väistää! Minä väistän!
Jäsenen konsultti antama (22.8.2011 klo:18:08) kommentti "Viisaampi väistää! Minä väistän!" Miksi insinööri pystyy katkaisemaan rautakangen paljain käsin? Viisaampi antaa periksi!!
Jäsenen Mr.ElMaco antama (22.8.2011 klo:18:40) kommentti Kyllä siinä Halppis, lukee aivan selvästi, että tasoite tulee levyn päälle ja TASOITTEEN JA PINTAMATERIAALIN väliin tulee vesieriste. Ja tuossa tulee sutta. Tosin niin tulisi sinunkin ohjeellasi. Sun tavallasi vedeneristeessä ei olisi kaatoa lainkaan ja bonuksena tasoitekakku ja laatat päällä.. Kaikki ikuisesti märkänä.
Jäsenen Halpakorjaus antama (22.8.2011 klo:19:39) kommentti Ohjeessa on kömmähdys kaakelilujan taholta, sellaista sattuu, painovirheeseen verrattava tapaus. Kömmähdys ei ollut virallisessa asennusohjeessa, vaan Usein kysyttyä -osastolla. Vedeneristeessä minun ohjeellani (jota samaa varmaan tai toivottavasti) Kaakelilujakin tarkoitti ei olisi kaatoa, mutta laatoissa on ja silloin 97 % vedestä menisi lattiakaivoon ja se loppu 3 % josta siitäkin vain murto-osa imeytyy saumaan, haihtuisi aiheuttamatta mitään vahinkoa. Tuo kuvailemasi kosteusongelma on täysin teoreettinen. Saumojen osuus lattiasta on noin 3 %:n luokkaa pikaisesti laskettuna. Valitsemalla oikea saumalaasti sauman kastumista voidaan myös vähentää. Eikä siinä mitään kakkua minun ohjeessani ollut, vaan tavallista paksumpi kiinnityslaasti, enimmillään sentti tai kaksi ja se kyllä riittää pienessä suihkutilassa. http://www.laattapiste.fi/latis/Asennusohjeet/UNIDRA.pdf Parhaiten kaakeliluja sopii näihin kaukalomallisiin lattiakaivoihin joissa kaato on vain yhteen suuntaan. Silloin ei ole tuota em. teoreettista ongelmaa paksujen laastikerrosten kanssa. Mutta kuten jo aikaisemmin totesin, ainakin useimmat valmistajat opastavat käyttämään kaakelilujaa vain seiniin tai kattoihin . Jäsenen Mr.ElMaco antama (22.8.2011 klo:22:28) kommentti Pakko jatkaa vielä vähän :D "97 % vedestä menisi lattiakaivoon ja se loppu 3 % josta siitäkin vain murto-osa imeytyy saumaan, haihtuisi aiheuttamatta mitään vahinkoa." Tällä perusteellahan vesieriste voidaan jättää kokonaan pois.. Vääntää asiaa miten vain, niin ei tuosta levystä lattiassa mitään hyötyä ole, päinvastoin. Seinissä ja katoissa menee, muttei normaalissa tapauksessa anna mitään lisäarvoa eikä mitään etua verraten kipsilevyyn.
Jäsenen Halpakorjaus antama (23.8.2011 klo:9:32) kommentti Vanhoissa betonista tehdyissä pesuhuoneissa ei aina ole ollutkaan vedeneristystä. Laatoittaja on voinut jättää bitumisivelyn pois pitäessään sitä "turhana". Kun lattiat on avattu, ei betonipohjassa ole havaittu mitään vaurioita eikä edes liiallista kosteutta. Seinissä vedeneristettä/kosteussulkua käytettiin lähinnä siksi että takana olevan kiviseinän toisella puolella oleva pinnoite ei vaurioituisi kosteuden noustessa, esim. maali ei hilseilisi. Betonisten pesuhuoneiden vesivanhingoissa on lähes poikkeuksetta ollut kyse siitä että viemäri on tukkeutunut ja pesuhuoneesta on tullut uima-allas, mitä sentään betonilattiakaan ei kestä. Tällaista tilannetta ei kestä nykyaikaisin vedeneristein toteutettu levyseinäinen pesuhuone yhtään sen paremmin. Levyjen kanssa tilanne on toinen, varsinkaan cyproc tai lastulevy eivät siedä kostumista ollenkaan. Tässä Kaakelilujassa minun mallillani oli oikea vedeneriste, joten rakenne on kosteusteknisesti parempi kuin tuo betoninen vanha pesuhuone ilman vedeneristettä. Rakenne on myös C2 määräysten mukainen. Näyttöpäätteen ääressä asiasta on vaikea sanoa mitään. Tarvitaan empiirinen kokeilu jossa erilaisia rakenteita testataan käytännön olosuhteissa. Mutta veikkaanpa että betonisessa laatoitetussa pesuhuoneessa, jossa ei ole vedeneristeitä ollenkaan, kosteus ei olisi minkäänlainen ongelma, ei varsinkaan silloin jos lattiassa on lattialämmitys. Summa summarum: pesuhuone pitäisi rakentaa aina kiviainesrakenteisena eikä levytettynä.
Lisää kommentti*